Με την αστικοποίηση σε άνοδο και τις αδιαπέραστες επιφάνειες να κυριαρχούν στους αστικούς πυρήνες, τα υπάρχοντα συστήματα όμβριων υδάτων και αποχέτευσης είναι συχνά ανεπαρκή για να διαχειριστούν τις ροές αιχμής. Όταν ένα σύστημα είναι υπερφορτωμένο, οι ροές αιχμής μπορούν να τινάξουν τα καλύμματα των φρεατίων από το έδαφος και να δημιουργήσουν ανάχωμα στα νερά όμβριων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και λύματα στους δρόμους. Για να μειωθεί η πίεση στα υπάρχοντα συστήματα και αύξηση της χωρητικότητας, οι πόλεις πρέπει να εξετάζουν κάθε διαθέσιμη επιλογή, ιδίως τη χρήση δέντρων, για να βοηθήσουν διαχείριση των όμβριων υδάτων.
Ενώ τα δέντρα έχουν από καιρό αναγνωριστεί για την ικανότητά τους να συμβάλλουν στον καθαρισμό του αέρα, στη μείωση αναγκών ενέργειας, αυξάνουν τις αξίες των ακινήτων και μετριάζουν τις επιπτώσεις των θερμικών νησίδων μέσα στο αστικό τοπίο, η έμφυτη ικανότητά τους να απορροφούν και να εκτρέπουν τις βροχοπτώσεις δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Τα δέντρα έχουν αποδεδειγμένη αξία στη μείωση της απορροής και τον μετριασμό του κόστους της διαχείρισης των όμβριων υδάτων.
Οι πόλεις εφαρμόζουν διάφορα μέτρα για τη διαχείριση απορροής των όμβριων υδάτων. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν αξιοποιούν τα οφέλη της παρουσίας των δένδρων στο χώρο. Τα γκρίζα συστήματα όμβριων υδάτων χρησιμοποιούν κράσπεδα, υδρορροές, αποχετεύσεις, σωλήνες, λίμνες, θολωτές δεξαμενές και για να μεταφέρουν το νερό γρήγορα σε δεξαμενές και/ή σε περιοχές επεξεργασίας ή σε ύδατα υποδοχής. Εναλλακτικά, τα πράσινα συστήματα όμβριων υδάτων διαχειρίζονται επί τόπου με υπερχείλιση δημιουργώντας περιοχές που μιμούνται τη φύση.
Τα δέντρα συνήθως δεν θεωρούνται μέρος των δύο άνω λύσεων γενικά, και λανθασμένα, συχνα θεωρούνται ότι προσφέρουν μόνο αισθητική αξία για το τοπίο. Στις αστικές περιοχές, αποτελούν μέρος της διαχειριζόμενης δημοτικής υποδομής και αποτελούν δημοτικό κεφάλαιο με σημαντική αισθητική, οικονομική και κοινωνική αξία. Ένα δέντρο του δρόμου, το οποίο είναι γενικά ένα δημόσιο διαχειριζόμενο δέντρο που αναπτύσσεται εντός της οδού, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των γκρίζων και πράσινων συστημάτων όμβριων, την μοντελοποίηση, μικροκλιματική παρακολούθηση του Δήμου σε πραγματικό χρόνο καθώς και την πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση επικείμενων καταστροφών των υποδομών του σε περίπτωση έντονων καιρικών συνθηκών.
Η εφαρμογή των έξυπνων δενδροδόχων που πραγματοποιηθηκε στον Δημο Θεσσαλονικης αφορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα δενδροδόχου που χρησιμοποιώντας σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές των πράσινων ΙΟΤ τεχνολογιών και γεωργία ακριβείας εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του δένδρου, προστατεύει τα κράσπεδα, βοηθάει στην απορροή και διαχείριση των υδάτων κάνοντας δυνατή την επανάχρηση τους, ενώ παράλληλα βελτιώνει την καλαισθησία της οδού. Κάθε δενδροδόχος είναι εξοπλισμένη με περιβαλλοντολογικούς αισθητήρες τα δεδομένα των οποίων συλλέγονται -μέσα από συστημα LoRa- σε πλατφόρμα διαχείρισης για περαιτέρω επεξεργασία και λήψη αποφάσεων.
Η εφαρμογή των έξυπνων δενδροδόχων θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το θετικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα της χρήσης των δένδρων στο αστικό τοπίο με την προστασία της λειτουργίας των υποδομών του δήμου αλλά και την μελλοντική πρόβλεψη πρόληψη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το θετικό αντίκτυπο της εφαρμογής του παραπάνω συστήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης συνίσταται σε:
· Ενίσχυση προστασίας του συστήματος απορροής υδάτων κατά την διάρκεια ροών αιχμής
· Καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία δεδομένων για ολοκληρωμένη διαχείριση Άρδευσης
· Μικροκλιματική παρακολούθηση & έγκαιρη προειδοποίηση καταστροφών
· Βελτίωση δομής εδάφους υποστηρίζοντας μεγαλύτερα κατακόρυφα και πλευρικά φορτία με πάνω από το 94% του συνολικού όγκου του εδάφους να είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη ριζών και, σχεδιασμένα ανοίγματα που επιτρέπουν τους κοινούς αγωγούς και σωλήνες δικτύων.
· Προστασία των πεζοδρομίων από τις επιφανειακές ρίζες
· Βαθύτερο ριζικό σύστημα σημαίνει μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και βελτιωμένη σταθερότητα των δένδρων προστατεύοντας τα παράλληλα από άλατα αποπαγωσης που χρησιμοποιούνται εκτενώς σε δρόμους.
· Προστασία των δένδρων κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο πεζοδρόμιο.
· Μείωση χρήσης νερού αλλά και του ενεργειακού κόστους της λειτουργίας του συστήματος άρδευσης με την επανάχρηση νερού, την αποφυγή άσκοπου ποτίσματος και την αυτοματοποίηση των συστημάτων.
· Σύστημα οχύρωσης δένδρων που δεν μειώνει το αισθητικό αποτέλεσμα
· Χαμηλό κόστος συντήρησης.
· Εμφανής και διαρκής μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου που θα δώσει έναυσμα και για άλλες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κάτοικων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου