Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Κηπουρικό Γλωσσάρι







Αγρανάπαυση
Είναι η προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας σε έναν χώρο για να αποκτήσει ξανά την παραγωγικότητα του. Συνήθως διαρκεί ένα χρόνο κι εξαρτάται από το είδος του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Η αγρανάπαυση είναι περισσότερο αναγκαία όταν εφαρμόζεται εντατική μονοκαλλιέργεια που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
Αλκαλικό έδαφος
Το αλκαλικό έδαφος περιέχει αρκετά άλατα και αλκάλια. και το pH του είναι μεγαλύτερο από 7.
Αμειψισπορά
Είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Η αμειψισπορά μπορεί να περιέχει και αγρανάπαυση. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν κι άλλα αποδίδουν στο έδαφος. Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού (μονοκαλλιέργεια) έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα συστατικά του εδάφους, τα οποία το φυτό απορροφά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Αναρριχώμενο φυτό
Αναρριχώμενο θεωρείται το φυτό το οποίο, με τις κατάλληλες προσαρμογές και με τη βοήθεια φυσικών ή τεχνικών υποστηριγμάτων, κατορθώνει να αναπτύσσεται προς τα πάνω, παρόλο που το στέλεχος του δεν είναι σε θέση να μείνει μόνο του όρθιο.
Αραίωμα εδάφους
Η εργασία που γίνεται για να δοθούν οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των φυτών.
Αραίωμα καρπών
Είναι η διαδικασία με την οποία γίνεται αφαίρεση ανθέων ή και καρπών, για να αποφευχθεί η υπερβολική καρποφορία, που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση του δένδρου σε θρεπτικές ουσίες και το σχηματισμό καρπών μικρού μεγέθους.
Αργιλώδες έδαφος
Αργιλώδες ονομάζεται το έδαφος που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό καθαρή άργιλο, σε μορφή πολύ λεπτών τεμαχίων. Τα αργιλώδη εδάφη είναι πολύ συμπαγή και δύσκολα στην καλλιέργειά τους.
Αφέψημα
Το αφέψημα γίνεται με το βράσιμο ενός φυτού μέσα σε νερό. Χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.
Βλαστικότητα
Είναι η ιδιότητα ενός σπόρου να δημιουργεί ένα νέο φυτό.
Βολβός
Είναι ο υπόγειος βλαστός ενός φυτού που έχει τροποποιηθεί κατάλληλα έτσι ώστε να είναι ένα υπόγειο όργανο αποθήκευσης. Ανθίζει την άνοιξη ενώ το χειμώνα παραμένει ανενεργός μέσα στο έδαφος. Υπάρχουν βολβοί που ανθίζουν μία φορά αλλά και άλλοι που ανθίζουν κάθε χρόνο δίνοντας υπέργειους βλαστούς.
Γυμνόριζα δένδρα
Τα φυτά αυτά που πωλούνται από τα φυτώρια μόνο με ρίζα, χωρίς την παρουσία χώματος και μπορούν να φυτευτούν στην τελική τους θέση μέσα στον χειμώνα, πριν την έκπτυξη των οφθαλμών και των νέων φύλλων. Φυτά που φυτεύονται γυμνόριζα είναι τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα.
Διετή φυτά
Είναι τα φυτά αυτά που ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο σε δύο χρόνια. Τα φυτά αυτά συνήθως παράγουν άνθη και σπόρους το δεύτερο χρόνο της ζωής τους.
Εντομοκτόνο
Η ουσία που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση των εντόμων.

Επικονιαστής
Ο επικονιαστής μεταφέρει την γύρη από άνθος σε άνθος. Ο κυριότερος επικονιαστής είναι η μέλισσα. Στους επικονιαστές συμπεριλαμβάνονται επίσης τα πουλιά, οι νυχτερίδες, οι ακρίδες και οι πεταλούδες. Τα έντομα – επικονιαστές είναι σημαντικά για την παραγωγικότητα πολλών καλλιεργειών, αυξάνοντας την ποσότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα τους.
Επίφυτα
Είναι τα φυτά που δεν έχουν ρίζες στο χώμα, αλλά ζουν πάνω σε άλλα φυτά, και μάλιστα πάνω στην επιφάνεια των οργάνων τους, όπως στους κορμούς και τα κλαδιά.
Επίφυτο
Το φυτό το οποίο αναπτύσσεται πάνω σε άλλο φυτό ή αντικείμενο, χωρίς να παρασιτεί σε αυτό αλλά χρησιμοποιώντας το για υποστήριξη. Αναπτύσσεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και δεν έχει ρίζες στο έδαφος.
Ετήσια φυτά
Είναι τα φυτά που εμφανίζουν κύκλο ζωής που διαρκεί το πολύ ένα έτος, από το σπόρο μέχρι την άνθιση και την παραγωγή νέων σπόρων.
Ζιζάνια
Είναι ένας γενικός όρος που χαρακτηρίζει τα φυτά τα οποία φυτρώνουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και προκαλούν προβλήματα στη κανονική ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών.
Καλλωπιστικά φυτά
Είναι τα φυτά που καλλιεργούνται για το άνθος τους ή χρησιμοποιούνται για την διακόσμηση, τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους.
Κλίμακα pH
Το pH είναι μια κλίμακα που μας δείχνει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το έδαφος. Το μέτρο της ξεκινά από το 0-7 όπου είναι τα όξινα διαλύματα και από 7-14 τα αλκαλικά. Όσο πιο κοντά στο 0 είναι η τιμή του τόσο πιο όξινο είναι το έδαφος ενώ όσο πιο κοντά στο 14 τόσο πιο αλκαλικό.
Κομπόστ
Το κομπόστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας τα οποία τα οποία με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μπορούν να μετατραπούν σε ένα πλούσιο φυτόχωμα που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους.

Κορυφολόγημα
Είναι η αφαίρεση του άκρου ενός βλαστού ή ενός στελέχους, με σκοπό να ενισχυθεί η παραγωγή λουλουδιών και καρπών ή να περιοριστεί η ανάπτυξη τους σε ύψος.
Λίπασμα
Οποιαδήποτε ουσία, φυσική ή τεχνητά παρασκευασμένη που βελτιώνει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των φυτών. Το λίπασμα είτε ενισχύει τη φυσική περιεκτικότητα του εδάφους σε ορισμένα χημικά στοιχεία είτε αναπληρώνει τις ποσότητες αυτών των στοιχείων που απορροφήθηκαν από φυτά προηγουμένων γενεών.
Μεταφύτευση
Είναι η διαδικασία με την οποία σε κάποιο στάδιο κατά την ανάπτυξη των φυτών, γίνεται η μεταφορά τους σε νέα γλάστρα μεγαλύτερων διαστάσεων, η σε κάποια θέση στο έδαφος, ώστε να μπορέσουν αυτά να αναπτυχθούν καλύτερα.
Μονοετή φυτά
Φυτά τα οποία ζουν μόνο για μία μόνο καλλιεργητική περίοδο. Μεγαλώνουν, ευδοκιμούν και τελειώνουν τον κύκλο τους σε ένα χρόνο.
Μόσχευμα
Μόσχευμα είναι ο τρόπος αγενούς πολλαπλασιασμού που συνίσταται στο να κάνουμε να ριζοβολήσουν, μέσα σε κατάλληλο υπόστρωμα, τμήματα βλαστών ή νέων κλαδιών. Υπάρχουν, επίσης μοσχεύματα φύλλων και μοσχεύματα ριζών, ανάλογα αν το μέρος του φυτού που βάζουμε να ριζοβολήσει αποτελείται από ένα φύλλο ή από ένα κομμάτι ρίζα.
Μπονσάι
Είναι γενικότερα η τέχνη που αφορά την καλλιέργεια δέντρων σε γλάστρες. Η τέχνη αυτή έχει τις απαρχές της στις χώρες της ανατολής και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς η δημοφιλία της και στον δυτικό κόσμο.
Ξεφύλλισμα
Ξεφύλλισμα είναι η διαδικασία με την οποία γίνεται αφαίρεση μέρους των φύλλων ενός φυτού, με σκοπό την απομάκρυνση προσβεβλημένων οργάνων και την υποβοήθηση της ωρίμανσης των καρπών. Γίνεται συχνά στο αμπέλι.
Όξινο έδαφος
Το οξινο έδαφος περιέχει λίγο έως καθόλου ασβέστιο. και το pH του είναι μικρότερο από 7. Τα όξινα εδάφη είναι φτωχά και κατάλληλα μόνο για λίγες καλλιέργειες.
Παρασιτικό φυτό
Ένα φυτό που ζει και αποκτά θρεπτικά συστατικά από άλλο φυτό.
Πολλαπλασιασμός
Είναι το σύνολο των διεργασιών, με τις οποίες από ένα φυτό μπορούν να δημιουργηθούν πολλά άλλα.
Πολυανθές
Ως πολυανθές χαρακτηρίζεται κάποιο φυτό που, από τη φύση του, ανθίζει πολλές φορές μέσα στον ίδιο χρόνο, Υπάρχουν πολυανθή φυτά, τα οποία, σαν συνέπεια αυτής της ιδιότητας, παράγουν καρπούς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σκάλισμα
Γεωργική εργασία που εκτελείται στις καλλιέργειες κατά γραμμές, με την ανακίνηση του χώματος σε μικρό βάθος, στο χώρο μεταξύ των γραμμών. Ο κύριος σκοπός του σκαλίσματος είναι η καταστροφή των ζιζανίων και η μείωση των απωλειών υγρασίας του εδάφους, από την εξάτμιση.
Σπορά
Είναι η εργασία με την οποία οι σπόροι τοποθετούνται για βλάστηση σε κατάλληλο περιβάλλον. Μπορεί να γίνει στα πεταχτά, κατά γραμμές ή κατά όρχους. Η σπορά στα πεταχτά γίνεται κατανέμοντας τους σπόρους, ομοιόμορφα, πάνω σε όλη την επιφάνεια. Η σπορά κατά γραμμές ή σειρές γίνεται τοποθετώντας τους σπόρους μέσα σε παράλληλα αυλάκια, ενώ στη σπορά κατά όρχους, οι σπόροι τοποθετούνται μέσα σε μικρούς λάκκους.

Τύρφη
Είναι οργανικό καύσιμο, ορυκτός άνθρακας, ο οποίος σχηματίζεται στο υπέδαφος κυρίως εύκρατου και υγρού περιβάλλοντος, από την αργή μερική αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων Η τύρφη διασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για υγιή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών και παρέχει ιδανικό αερισμό και στράγγιση αποτρέποντας συνθήκες ασφυξίας στην ρίζα. Είναι κατάλληλη για θερμοκήπια και για ανοιχτές καλλιέργειες. Χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό εδάφους και για την παρασκευή μειγμάτων ανάπτυξης.
Υβρίδιο
Είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο διαφορετικών ειδών ή ποικιλιών φυτών, τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο.
Υδρόβια φυτά
Είναι τα φυτά αυτά που ζουν και αναπτύσσονται μέσα στο νερό.
Υδροπονία
Η υδροπονία είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη μέθοδος γεωργικής παραγωγής στην οποία δεν χρησιμοποιείται το φυσικό έδαφος. Τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς χώμα, αλλά με τις ρίζες τους μέσα σε νερό και θρεπτικά διαλύματα, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και απόδοση των φυτών.
Φωτοσύνθεση
Είναι η διαδικασία με την οποία ένα φυτό μετατρέπει το ηλιακό φως σε αυξανόμενη ενέργεια. Κατά την φωτοσύνθεση στα φυτά η φωτεινή ενέργεια δεσμεύεται και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε οξυγόνο και ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις, κυρίως υδατάνθρακες.
Χλωρή λίπανση
Είναι η καλλιεργητική εργασία, που συνίσταται στο παράχωμα του επιφανειακού στρώματος του εδάφους μαζί με τα ποώδη φυτά, που αναπτύχθηκαν σε αυτό. Έτσι το έδαφος πλουτίζεται σε οργανικές και ιδιαίτερα αζωτούχες ουσίες.
Χλωρίδα
Χλωρίδα είναι ο γενικός όρος που χαρακτηρίζει το σύνολο των φυτικών ειδών που υπάρχουν στη γη. Επίσης ο όρος αυτός μπορεί να χαρακτηρίζει τα φυτά που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ωφέλιμα έντομα
Έντομα ευεργετικά για τον κήπο με την κατανάλωση επιβλαβών οργανισμών, την επικονίαση των φυτών, τη βελτίωση της κατάστασης του εδάφους, την ανακύκλωση των φύλλων. 
Πηγη : gardentalk.gr

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Xylella fastidiosa: Μολυσμένα δένδρα ελιάς από φυτώρια της Ισπανίας στο Βέλγιο

Xylella fastidiosa: Μολυσμένα δένδρα ελιάς από φυτώρια της Ισπανίας στο Βέλγιο

Η φυτοϋγειονομική υπηρεσία του Βελγίου γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη- μέλη τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε δύο παρτίδες φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής του Αλικάντε (Περιφέρεια της Βαλένθιας) και σε μια παρτίδα φυτών ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής της Σεβίλλης (Περιφέρεια της Ανδαλουσίας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου.
Τα διακινούμενα φυτά συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών της Βαλένθια και Ανδαλουσίας αντίστοιχα.
Στη χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa. Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας. Μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές.

πηγη:www.ellinikigeorgia.gr
Ανάλογα Αρθρα:

Η προσβολή των ελαιώνων της Ν. Ιταλίας από το βακτήριο Xylella fastidiosa και ο κίνδυνος εξάπλωσης του στις καλλιέργειες της Ελλάδας


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

H Παρέμβαση της ΠΕΕΓΕΠ στο Δημοτικό συβούλιο του Δήμου Αθηναίων για τον Εθνικό κήπο



  

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου , αγαπητοί συμπολίτες μου
   Τον Φεβρουάριο του 2016 η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου ( ΠΕΕΓΕΠ ) έπειτα από διαβούλευση και πραγματοποίηση ημερίδας στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων δημοσιοποίησε τις επιστημονικές της προτάσεις  που αφορούν την ολιστική αποκατάσταση και εύρυθμη διαχείριση του Εθνικού Κήπου όχι μόνο ως Εθνικού Κήπου αλλά κυρίως ως  Ιστορικού Τοπίου.
   Προς μεγάλη μας απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι με την διακήρυξη του έργου “Αναβάθμιση των Υποδομών του Εθνικού Κήπου” δεν εισακουστήκαμε. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα  το γιατί δεν καταγράφονται και δεν υιοθετούνται  οι προτάσεις ενός επιστημονικού φορέα όπως  είναι η ΠΕΕΓΕΠ με άμεσο αποτέλεσμα  η φιλοσοφία της συγκεκριμένης επέμβασης να απέχει εκκωφαντικά από τις πραγματικές ανάγκες του Εθνικού Κήπου .
   Αγαπητοί κύριοι,
ο Εθνικός Κήπος καταρχήν ως Ιστορικός Κήπος δεν χρειάζεται Αναβάθμιση παρά άμεση Αποκατάσταση και Ορθή Διαχείριση των ουσιωδών Κηποτεχνικών του στοιχείων και παραμέτρων ώστε να τον φέρουμε, και όσο αυτό είναι εφικτό, στην αρχική του μορφή. Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο και δεδομένης της σημερινής απαξιωτικής του εικόνας θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός της μελέτης θα πρέπει να ήταν αντεστραμμένος και το Πράσινο να αποτελούσε το 87% του προϋπολογισμού και όχι το 13%.
   Σε αυτό το σημείο είμαι υποχρεωμένος να σας καταστήσω  σαφές,  ότι η ΠΕΕΓΕΠ δεν αποτελεί όπως μας καταλογίστηκε ούτε αντιπολίτευση, ούτε επαγγελματική συντεχνία. Αποτυπώνουμε  ως επαγγελματίες και ως πολίτες, καθαρά , με σαφήνεια, το ποιες είναι οι ανάγκες του   Εθνικού Κήπου τις οποίες και  θέλουμε και είμαστε στην διάθεση σας να επεξεργαστούμε έστω και την τελευταία στιγμή.
    Επειδή όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα της Αιρετής Αρχής να αποφασίζει η ίδια για το που θα κατανέμει τους πόρους της, από την διακήρυξη έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα προκύπτει ότι :
η μελέτη που αφορά τα οικοδομικά και τα ηλεκτρολογικά τεύχη δεν έχει λάβει καμμία πρόνοια για το γεωτεχνικό υπόβαθρο  δεδομένου ότι πρόκειται για έργο μέσα σε φυσικό οικοσύστημα, με συνέπεια να προκληθούν μη αντιστρεπτές βλάβες στο ριζικό σύστημα των δένδρων κάτι  που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην σταδιακή παρακμή τους  και τον θάνατο τους. Αυτό προκύπτει από την εκσκαφή 20εκ σε όλους τους διαδρόμους του Κήπου για την τοποθέτηση του σταθεροποιημένου δαπέδου και από την εκσκαφή σε βάθος 70εκ για το πέρασμα των καλωδίων βαρέως ρεύματος. 
     Θα θέλαμε λοιπόν  να επισημάνουμε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία προστασίας των Δένδρων για οποιαδήποτε κατασκευή λαμβάνει χώρα μέσα στην λεγόμενη Κρίσιμη Περιοχή Ριζικού Συστήματος η οποία αυτή την στιγμή είναι ισχύον Ευρωπαϊκό Πρότυπο και την οποία θεωρούμε ότι η  είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Αλέξης Σπανέλλης
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Μsc ΓΠΑ 
Γ.Γ. ΠΕΕΓΕΠ