Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Βόλτα κηποτεχνίας στη Ζυρίχη


Η Ζυρίχη είναι μια χαλαρή πόλη 380.000 κατοίκων, όπου μαζί με τα περίχωρα φτάνει το 1 εκ. και έχει περίπου 350 χιλ. εργαζόμενους. Είναι χρηματοοικονομικό κέντρο όπου το 25% της παγκόσμιας αποταμίευσης βρίσκεται εδώ μαζί με τα λεφτά που μας λείπουν στη χώρα μας.
Το χρήμα δεν λείπει αλλά και η δημόσια κηποτεχνία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
   Η κηποτεχνία ανθεί βασιζόμενη στον ιδιωτικό κήπο, επαγγελματικό και στις οικίες των πολιτών της.
   Είδαμε εξαιρετικούς κήπους όπως των γραφείων της FIFA και του μνημείου ξενοδοχείου    Dolder αλλά και ιδιωτικές οικίες.
   Ο κήπος της FIFA δεν ήταν στην καλύτερη περίοδο του. Η εποχή  αυτή στην Ελβετία έχει τους περιορισμούς της. Τα εκατοντάδες χιλιάδες βολβώδη και ανθοφόρα δεν έχουν ακόμα ξεμυτίσει, τα αγρωστώδη –μίσχανθοι, πενισέτα- αυστηρά κλαδεμένα,  και κυριαρχούν   τα πολλά δένδρα που φυτεύτηκαν προ τετραετίας και οί διάδρομοι, τα  πλακόστρωτα,  τα μονοπάτια και χλοοτάπητες. Έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει φυτά από όλες τις ηπείρους και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για την επιβίωσή τους τον βαρύ χειμώνα.
Καμπυλόσχημο μονοπάτι διασχίζει την μία πλευρά των γραφείων από συμπιεσμένο χώμα ενώ από την άλλη το κτήριο χωρίζει από το γήπεδο μαθητείας διαιτητών ένας πλατύς φράχτης από χιλιάδες κοντοκουρεμένους τάξους.
    Όλη η ακαδημία διαιτησίας είναι πράσινο δώμα και γήπεδα 5x5. Εντυπωσιακή είναι η αλέα με τις Ιπποκαστανιές και με την χαρακτηριστική κλάδευση τους
Το ξενοδοχείο Dolder είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ξύλινων κτηρίων Ελβετικής παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. Πανέμορφο δεσπόζει στους λόφους της Ζυρίχης και η θέα είναι απίστευτη σε όλη την πόλη με τη λίμνη.
    Ανακαινίστηκε προ τριετίας όπου προστέθηκαν 2 νέες πτέρυγες και κατασκευάστηκαν και τρείς νέες υπερπολυτελείς  οικίες και ένα γήπεδο γκολφ.
    Η μεγάλη επιτυχία της ανακατασκευής είναι το δέσιμο που έχει γίνει με τα σχήματα των πάνελ που μπαίνουν στα νέα κτήρια με το δάσος που περιβάλλει το ξενοδοχείο. Δίνουν την εντύπωση σκιών δένδρων ενώ δεν κόβουν την θέα.
    Έχουν εκμεταλλευτεί κάθε χώρο. Έτσι η οροφή κάθε οικίας, είναι μέρος του κήπου της επόμενης και παρόμοια καλύφθηκαν και οι χώροι στάθμευσης και λειτουργίας του ξενοδοχείου.
Τα πρανή έχουν σταθεροποιηθεί, κύρια με μπαμπού ΠΟΥ περίτεχνα αφήνουν ανοίγματα για απομόνωση και χαλάρωση των επισκεπτών  με εδαφοκάλυψη από κισσό. Η φύτευση στο σημείο όπου οι πελάτες κινούνται είναι εντυπωσιακή με φυτά σε ικανό μέγεθος και σχήμα. Μεγάλες μηλιές με σχήμα παλμέτα, κερατομημένα πλατάνια, τεράστιους Βuxus σφαίρες, υπέροχοι ταξοί, έδεναν με τα 5+ star ξενοδοχείου όπου η θέα προκαλεί δέος.
   Οι συνάδελφοι εδώ σχεδιάζουν με τη χρήση υλικών όπως πέτρα, ξύλα-ακόμα για στήριξη πρανών που με πολύ δυσκολία θα επιχειρούσαμε-, σίδερο, νερό και σχετικά μικρή γκάμα φυτών. Χρησιμοποιούν πολύ τα βολβώδη ανθοφόρα. Χρησιμοποιούν επίσης πολύ το σίδερο αντί για κράσπεδα και το συμπιεσμένο χώμα . Πολύ προσεγμένες και ποιοτικές εργασίες
             Το δημόσιο φυτικό υλικό είναι σε πολύ καλή κατάσταση με χρήση κύρια δεντροστοιχιών όπου συχνά ο λάκκος  κατακλύζεται με θάμνους. Στο παραλιακό μέτωπο που είναι η βιτρίνα της πόλης υπάρχουν αλέες από Ιπποκαστανιές  και Πλατάνια και πάρα πολλά ανθοφόρα . Στο παραλιακό πάρκο της κυριαρχεί ο χλοοτάπητας και οι δεντροστοιχίες . Οι θάμνοι λίγοι   ενώ έχει πολύ καλά σχεδιασμένα μονοπάτια με φυσικά υλικά  και εξαιρετικό δέσιμο του πάρκου με την λίμνη.
             Έχει και ένα μικρό βοτανικό κήπο με κακτοειδή που μπορεί να  περιηγηθείτε  όπως και παρκάκια  με ενδιαφέρον όπως δίπλα στον σταθμό με ωραία κιόσκια, διαδρομές δίπλα στον ποταμό, γέφυρές που ενώνουν με τις όχθες και εξαιρετικά  κτήρια –παλατάκια που  το περικλείουν..
             Η επίσκεψη στην πόλη έγινε με ευκαιρία της έκθεσης κηποτεχνίας που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο της πόλης κάθε χρόνο.  Δέχεται περίπου 70000 επισκέπτες  ενώ οι εκθέτες διαγωνίζονται στην σχεδιαστική αρτιότητα και κατασκευή των περιπτέρων τους. Είχε πολλά πάρα πολύ όμορφα εκθέματα πολλές ιδέες σχεδιασμού και νέων υλικών. Πολύ μικρό ήταν το τμήμα των εργαλείων και το μεγαλύτερο αυτό των επίπλων κήπου. Χρυσό μετάλλιο έλαβε το περίπτερο της ένωσης  εργοληπτών της Ελβετίας και αργυρό ο γνωστός και φίλος μας  Τοny Berger με την εταιρεία του Berger-gartenbau  πρην πρόεδρος της  ELCA  και νυν πρόεδρος της committee off Firms της.  Η έκθεση  είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών  ιδεών απόψεων
Kώστας Τάτσης
Γεωπονος  μέλος ELCA
www.bioprasino.gr

Η τσουκνίδα θα διεμβολίσει τα χημικά;


Βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Η τσουκνίδα θα διεμβολίσει τα χημικά;
Του Ηλία Εμμανουηλίδη
470 λ.
Μετά από πολύχρονο και επίπονο αγώνα οικολόγων, το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την εμπορία εκχυλίσματος τσουκνίδας ως εντομοκτόνου σκευάσματος, αναφέρει η πλέον έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde σε εκτενές κείμενο στις 20 Απριλίου. Ο αγώνας ευοδώθηκε παρά την αντίδραση της ισχυρής γαλλικής βιομηχανίας χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Το γεγονός της έγκρισης εμπορίας φυσικών σκευασμάτων, όπως είναι τα εκχυλίσματα και αφεψήματα φαρμακευτικών και λοιπών φυτών, αποτελεί ιστορική στροφή στον τομέα των φυτοφαρμάκων και αναμένεται να επηρεάσει ανάλογα την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ώστε η στροφή να πάρει  Ευρωπαϊκή διάσταση.

Σκληρή νομοθεσία

Η Ευρωπαϊκή, καθώς και οι εθνικές νομοθεσίες στην Ε.Ε. για την αδειοδότηση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Τα φυσικά παρασκευάσματα δεν έχουν πρόβλημα ως προς την αποτελεσματικότητα, την προστασία των χρηστών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος· εκεί που ‘κολλάνε’ είναι στις απαιτήσεις για ‘σταθερότητα’ και ‘ομοιογένεια’ και γι’ αυτό δεν γίνονται αποδεκτά προς εμπορία.     

Αδιέξοδο

Τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς απορρίψεις παλαιών φυτοπροστατευτικών και με τη δυσκολία έγκρισης νέων χημικών μορίων για λόγους προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, ο κατάλογος των επιτρεπόμενων δραστικών ουσιών έχει στενέψει πολύ. Πολλοί αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο με αρκετές καλλιέργειες να έχουν πρακτικά ξεμείνει από νόμιμη χημική φυτοπροστασία. Η έξαρση της παράνομης διακίνησης γεωργικών φαρμάκων, προέλευσης τρίτων χωρών, συνδέεται με το παραπάνω αδιέξοδο.   

Συνταγές του παππού

Στους ιδιωτικούς κήπους και λαχανόκηπους, όπου δεν μπορούν να εφαρμοσθούν χημικά, για την προστασία τους από εχθρούς και ασθένειες, χρησιμοποιούνται αυτοσχέδια παρασκευάσματα. Στην εκπομπή του Σκάι «κηπουρέματα» παρουσιάζεται εκτέλεση συνταγών παρασκευής  αντιπαρασιτικών σκευασμάτων με βάση τσουκνίδα, καπνό και φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, όπως χαμομήλι, σκόρδο, άνηθο, δυόσμο κλπ. Με τα σκευάσματα αυτά, που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί, πριν από την ανάπτυξη της χημικής βιομηχανίας, αντιμετωπίζονται οι συνήθεις εχθροί και ασθένειες των φυτών, όπως μελίγκρες, ακάρεα, κάμπιες, ωίδια και λοιποί μύκητες, σαλιγκάρια, κλπ.  

Plan Ecophyto 2018”

Στην ευρωπαϊκή κίνηση «Πλάνο για οικολογικά φυτά 2018» σχεδιάζεται και προωθείται ανάπτυξη οικολογικών προϊόντων, ώστε μέχρι το 2018 τουλάχιστον το 50% των αντιπαρασιτικών σκευασμάτων να είναι φυσικά προϊόντα.

Καλλιέργειες φυτοπροστατευτικών φυτών

Η άδεια εμπορίας φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με βάση συμπυκνωμένα αφεψήματα και εκχυλίσματα αρωματικών, φαρμακευτικών, καθώς και άλλων φυτών, όπως καπνού, τσουκνίδας, κλπ προβλέπεται να προκαλέσει ανάπτυξη καλλιεργειών από τα παραπάνω φυτά για παραγωγή πρώτης ύλης φυτοφαρμακευτικής βιομηχανίας. Δηλαδή κάτι ανάλογο με την ανάπτυξη καλλιεργειών ενεργειακών φυτών. Η εξέλιξη αυτή ενδιαφέρει εξαιρετικά τη χώρα μας.   
Η παρουσία στο εμπόριο αποτελεσματικών φυσικών αντιπαρασιτικών προϊόντων θα λύσει το βασικότερο πρόβλημα της βιολογικής γεωργίας δηλαδή της αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών που αυξάνουν το κόστος και μειώνουν την παραγωγή και την εμφάνιση των βιολογικών προϊόντων.

Και στους σπόρους

Με την πρόσφατη παράλληλη αδειοδότηση εμπορίας σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών, κατά παρέκκλιση των κοινοτικών κανόνων, προβλέπεται «έκρηξη» βιολογικής Γεωργίας η οποία θα μπορεί πλέον να παράγει, με σχετικά χαμηλό κόστος, προϊόντα με άρωμα και γεύση που λείπουν από τα εμπορικά υβρίδια.



Τα πλεονεκτήματα πολλά
(1.810 χ) 1.823 χ.

Τα σκευάσματα της τσουκνίδας, ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπερτερούν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα χημικά, εκτός από την άμεση δράση εναντίον των παθογόνων :
·         Δεν έχουν καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σύγκριση με τα χημικά που ευθύνονται για ισχυρή ρύπανση.
·         Είναι φτηνά, έτσι μειώνουν το κόστος παραγωγής
·         Στην άμεση αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή υστερούν έναντι των χημικών, όμως μεσοπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα τα σκευάσματα τσουκνίδας υπερτερούν έναντι των χημικών επειδή τα παθογόνα δεν παρουσιάζουν εθισμό στις δραστικές αντιπαρασιτικές ουσίες της τσουκνίδας.    

Πλεονέκτημα των έτοιμων
Τα σκευάσματα που παρασκευάζονται από επιχειρήσεις είναι αποτελεσματικότερα των αυτοσχέδιων των παραγωγών επειδή :
·         Η πρώτη ύλη προέρχεται από φυτείες τσουκνίδας με το πλέον κατάλληλο είδος το Urtica urens.
·         Παρασκευάζεται και διατηρείται με σωστό τρόπο, έχοντας το κατάλληλο pH.

Παρατήρηση : Στη χώρα μας, λόγω κατάλληλων των ξηροθερμικών συνθηκών, η τσουκνίδα είναι παραγωγικότερη σε δραστικές αντιπαρασιτικές ουσίες.

Τεκμηρίωση
Η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων τσουκνίδας, όπως και άλλων φυσικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, έχει τεκμηριωθεί με πλήθος πειραμάτων και επιστημονικών δημοσιεύσεων ιδιαίτερα σε Αμερική και Ευρώπη. Οι μελέτες προσδιόρισαν τον καταλληλότερο τρόπο παρασκευής, συντήρησης και χρήσης των σκευασμάτων τσουκνίδας που ελήφθησαν υπόψη κατά την σύνταξη της υπουργικής απόφασης στη Γαλλία που επιτρέπει την εμπορία τους. Πέραν των επιστημονικών μελετών υπάρχει και η πρακτική εμπειρία βιοκαλλιεργητών σε όλο τον κόσμο που παρασκευάζουν οι ίδιοι τα σκευάσματα για ίδια χρήση. Στην Ελλάδα η χρήση της τσουκνίδας από τους βιοκαλλιεργητές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη με αποτέλεσμα στις περιοχές κηπευτικών βιοκαλλιεργειών, η αυτοφυής τσουκνίδα να ελλείπει λόγω συλλογής της από τους αγρότες.







Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

γιατροσόφια Ηπείρου για μυοσκελετικό και νευρικό σύστημa



MΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ


1. Διάστρεμμα
- Tρίβουμε λίγο πράσινο σαπούνι, ρίχνουμε λίγο ούζο, λίγη ρίγανη και ένα ασπράδι αυγού. Τα ανακατεύουμε όλα και γίνονται κρέμα. Τη βάζουμε σε χαρτοσακούλα και την κολλάμε στο στραμπουλιγμένο μέρος, ώστε να συγκρατιέται εκεί. (Πρέβεζα).
- Κομπρέσα με βάλσαμο (Ζαγόρι)
- Κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα μαϊντανού (Ζαγόρι)
- Κατάπλασμα με πλεξούδα σκόρδου βρασμένη σε ξύδι. (Ελαφότοπος)

2. Κράμπα
- Τοποθετούμε πάνω στον τραβηγμένο μυ ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αφέψημα φασκόμηλου. (Ζαγόρι)

3. Μυϊκοί πόνοι
- Για πιάσιμο από κρύωμα: ζεσταίνουμε λάδι και ρίχνουμε μέσα κερί μέλισσας. Με αυτήν την αλοιφή τρίβουμε. (Γοργόμυλος Πρέβεζας)

4. Πόνοι στην πλάτη
- Στο ντους αφήνουμε να τρέξει στην πλάτη μας μέτρια ζεστό νερό και κάνουμε μασάζ με σφουγγαράκι και αμυγδαλέλαιο. (Ιωάννινα)
- Διατηρούμε για 3-4 μέρες 20 γραμ. άνθη καλέντουλας σε ένα λίτρο ξίδι από κρασί. Στραγγίζουμε και διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι. Το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε απαλό μασάζ. (Ιωάννινα)

5. Πόνοι στη μέση
- Ζεσταίνουμε παλιά κεραμίδια, τα τυλίγουμε σε πετσέτα και τα ακουμπάμε στη μέση για όσο αντέχουμε. (Ιωάννινα)

6. Πρησμένα πόδια
- Αν τα πόδια είναι πρησμένα από κούραση, κάνουμε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό και έλαιο δεντρολίβανου. (Ιωάννινα)



ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1. Άγχος
- Σε περιόδους έντονου στρες μπορούμε να πίνουμε 2 φλιτζάνια βαλεριάνας ή μελισσόχορτου. (Άρτα)

2. Αϋπνία- Αφέψημα τίλιου ή χαμομηλιού με μια κουταλιά μέλι. (Δίλοφος )
- Αναμιγνύουμε ένα λίτρο λευκό κρασί με 30 γρ. μελισσόχορτο. Τα αφήνουμε για δυο βδομάδες σε μπουκάλι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στραγγίζουμε και πίνουμε δυο ποτηράκια κάθε μέρα. (Ζίτσα)
- Βάζουμε 8 κουταλιές του τσαγιού ρίζες βαλεριάνας σε μια κατσαρόλα, σκεπάζουμε με ένα λίτρο νερό και τη σκεπάζουμε με το καπάκι για 10-12 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στραγγίζουμε και αφήνουμε το περιεχόμενο να πάρει μια βράση. Στραγγίζουμε εκ νέου και πίνουμε δυο φλιτζάνια από το αφέψημα αυτό καθημερινά, πριν τον ύπνο. (Κόνιτσα)
- Μπορούμε να φάμε ένα μήλο μετά το βραδινό. (Φούρκα)
- Αφέψημα με πέταλα αγριοτριαντάφυλλου ή παπαρούνας. (Φούρκα)

3. Ημικρανία
- Αφέψημα ή κομπρέσα με μέντα, χαμομήλι ή λεβάντα.

4. Κόπωση
- Κατάλληλα βότανα για την αντιμετώπιση της κόπωσης είναι το μελισσόχορτο και το δεντρολίβανο. (Ζαγόρι)
- Ρίχνουμε 3 κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα μελισσόχορτου σε ¼ λίτρου και τ’ αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι. Πίνουμε ένα φλιτζάνι από το αφέψημα αυτό καθημερινά για 6 τουλάχιστον εβδομάδες.(Ζαγόρι)
- 1 ή μισό κρεμμύδι ωμό ή βρασμένο την ημέρα τονώνει οργανισμό. (Ζαγ.)
- Πίνουμε το ζουμί από βρασμένο μαϊντανό. Τονώνει τον οργανισμό. (Ζαγ.)

5. Πονόδοντος
- Πλύσεις και κομπρέσες με λεβάντα και χαμομήλι.
- Πλύσεις με αφέψημα φασκομηλιάς 3-4 φορές την ημέρα.
- Αφήνουμε ρακί πολλή ώρα στο μέρος του πόνου. (Φούρκα)
- Αν το δόντι είναι κούφιο, βάζουμε καπνό από τσιγάρο ή αλάτι ή ασπιρίνη. (Φούρκα)
- Σ’ ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε 5-10 σταγόνες ριγανόλαδο και κάνουμε πλύσεις. Είναι καλό παυσίπονο. (Ελαφότοπος)

6. Πονοκέφαλος
- Τοπικές εντριβές με βάλσαμο. (Ζαγόρι)
- Πίνουμε καφέ χωρίς ζάχαρη και μέσα ρίχνουμε χυμό 1 λεμονιού. (Ζαγόρι)
- Βράζουμε κουκούτσια κυδωνιού και πίνουμε. (Ζαγόρι )
- Τοπικές εντριβές με χυμό μαϊντανού. (Ζαγόρι )
- Βάζουμε στο μέτωπο επιθέματα από φρέσκα φύλλα λάχανου. (Ζαγόρι)
WWW.BIOPRASINO.GR
from: http://giatrosofia-elladas.blogspot.com/search?updated-max=2010-03-13T02:17:00%2B02:00&max-results=7

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Κομποστοποίηση σε απλα βήματα


 Από τις λίγες φροντίδες του κήπου γι αυτή την εποχή είναι η λίπανση, οι προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα και τα κλαδέματα όπου χρειάζονται. Στον βιολογικό κήπο όμως, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο, η πιο σημαντική εργασία είναι η κομποστοποίηση! Να μαζέψουμε δηλαδή αυτά, τα φαινομενικά άχρηστα φύλλα και υπολείμματα από το κλάδεμα και να τα κάνουμε πολύτιμη οργανική ουσία για τον κήπο.

Το Compost δεν είναι Ελληνική λέξη. Το βρήκε ο Άγγλος ALBERT HOWART, στις αρχές του 1800 στις Ινδίες, και ο ίδιος το ονόμασε έτσι, είναι η ονομασία με την οποία είναι γνωστό σε όλο το κόσμο. Πιο κοντά είναι η λέξη φυτόχωμα, όμως το compost δεν είναι φυτόχωμα. Φυσικά ο HOWART δεν βρήκε κάτι καινούριο, απλά διατύπωσε αυτό που κάνει η φύση από καταβολής κόσμου… Την κομποστοποίηση!

Τι είναι κομποστοποίηση: είναι η φυσική διαδικασία αποδόμησης, δηλαδή χωνέματος, υλικών φυτικής προέλευσης (φύλλα, κλαδιά κ.α.) τα οποία μετατρέπονται σε πλούσιο οργανικό μίγμα που βελτιώνει το χώμα και είναι άριστο λίπασμα στο κήπο μας.
Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση: Για να περιορίσουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων, την ενέργεια που απαιτείται για τη παρασκευή τους και φυσικά τα κατάλοιπα από τη χρήση τους. Για να συμβάλλουμε κι εμείς, στο μέτρο του δυνατού, στη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος… για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε ένα κόσμο καλύτερο, αφελέστερο που θα σέβεται την ανθρώπινη υγεία και τη ζωή.

Πως γίνεται η κομποστοποίηση?   με τρεις τρόπους:
1.   σε σωρούς
2.   υπόγεια
3.   επιφανειακά
Μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει στις ανάγκες ή ακόμη και να εφαρμόσετε και τους τρεις.

Η κομποστοποίηση σε σωρούς


το υλικό συγκεντρώνεται σε σωρούς, οι οποίοι πρέπει να έχουν ελάχιστες διαστάσεις ενός μέτρου προς όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του η απαραίτητη θερμοκρασία δηλαδή 60 - 65 βαθμοί Κελσίου.

Υπόγεια κομποστοποίηση

Ένας άλλος τρόπος κομποστοποίησης, με λιγότερες δαπάνες και φροντίδες, είναι η χώνευση των υλικών σε λάκκους, δηλαδή υπόγεια. Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τη γρήγορη βελτίωση των φτωχών εδαφών και την κομποστοποίηση υλικών που μυρίζουν άσχημα.
Ανοίγετε λάκκο βάθους 30 εκ, πλάτους μισού περίπου μέτρου και μήκους όσο χρειάζεται για το θάψιμο όλου του διαθέσιμου υλικού σας. Γεμίστε το λάκκο με το υλικό, βρέξτε το υλικό με νερό και σκεπαστέ με χώμα. Η κομπόστα πρέπει να «χωνέψει» για 6 μήνες. Στη συνέχεια μπορεί να διαμορφωθεί ένα σαμάρι φύτευσης ακριβώς από πάνω της όπου φυτεύονται καρότα ή άλλα βολβώδη λαχανικά. Όταν τα δοκιμάσετε θα με θυμηθείτε!

Επιφανειακή κομποστοποίηση

Στην επιφανειακή κομποστοποίηση το χώνεμα των φυτικών υλικών γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους. Δηλαδή:   το    υλικό   σκορπίζεται   στην   επιφάνεια του λαχανόκηπου σε στρώματα πάχους 10 εκατοστών.


Ποια υλικά είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση

1.   Υπολείμματα λαχανικών (φύλλα και κοτσάνια)
2.   Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν σπόρους)
3.   Σάπια ή χαλασμένα φρούτα - Τσόφλια από αυγά
4.   Λουλούδια από ανθοδοχεία (όχι ξυλώδη μέρη)
5.   Φύλλα (ελιάς κ πεύκου σε μικρή αναλογία)
6.   Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου (σε μικρές ποσότητες)
7.   Κλαδιά δένδρων και θάμνων (τεμαχισμένα)
8.   Υπολείμματα καφέ (μεζές για γαιοσκώληκες)
9.   Κομμένο γκαζόν (ανακατεύεται με τεμαχισμένα κλαδιά ή στρώνεται σε λεπτές στρώσεις. Το γρασίδι προσφέρεται κυρίως για επιφανειακή κομποστοποίηση),
10.  Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμα τους στην
κουζίνα του σπιτιού (π.χ. πατατόφλουδες, βολβοί από
φασόλια, αρακάς, κουκιά κ.τ.λ.)







Ποια υλικά είναι ακατάλληλα για κομποστοποίηση

Στη κομποστοποίηση δεν χρησιμοποιούνται υλικά υλικά που δεν χωνεύουν και όσα υλικά σαπίζουν και δημιουργούν δυσάρεστες οσμές, δηλαδή:
1.   πέτρες
2.   πλαστικά, γυαλί, μεταλλικά αντικείμενα, τυπωμένο χαρτί γιατί το μελάνι είναι δηλητήριο
3.   υπολείμματα φαγητών (κρέας, λίπη, κόκαλα, λάδι)
4.   υλικά καθαρισμού και χημικά
5.   φλούδες εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες γιατί αυξάνουν την οξύτητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών της χώνευσης

Ο σωρός του κομπόστ θα πρέπει κατά διαστήματα να βρέχεται, ιδιαίτερα αν έχει ζέστη. Καλό είναι να σκεπάζεται με ένα νάιλον για να μη στεγνώσει σε πολλή ζέστη και να μη μουσκέψει πολύ σε πολλή βροχή. Η χώνευση θα κρατήσει γύρω στους 3 - 6 μήνες ανάλογα με το υλικό κ την εποχή. Σε κλειστά δοχεία, αυτά που λέμε κομποστοποιητές, είναι δυνατό να συντομεύσει ο χρόνος. Μερικοί κατασκευαστές τέτοιων δοχείων αναφέρουν χώνευση σε 14 - 30 ημέρες.



Τεστ ωρίμανσης

Πως θα καταλάβουμε αν το κομπόστ είναι έτοιμο? Βάζουμε λίγο από το κομπόστ σε μια γλάστρα, σπέρνουμε κάρδαμο και ποτίζουμε. Σε 3 – 5 μέρες πρέπει να βλαστήσει με ζωηρά πράσινα φύλλα. Αν η βλάστηση είναι αραιή με αραιά ή μισοκιτρινισμένα φύλλα, το κομπόστ δεν είναι έτοιμο. Φυσικά η μυρωδιά του φρεσκοβρεγμένου χώματος όπως στο δάσος είναι το ασφαλέστερο κριτήριο

ΔΙΑΤΗΡΉΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ




πως θα κρατήσουν περισσότερο τα λουλούδια σας στο βάζο:

·       κόψτε λοξά τους βλαστούς μέσα σε λεκάνη με νερό. μην κόβετε τα λουλούδια στο ίδιο ύψος. έτσι η ανθοδέσμη σας θα δείχνει πιο φυσική. Κόψτε όσα φύλλα είναι μέσα στο νερό

·       βάλτε μέσα στο νερό του βάζου 1 κουταλάκι ζάχαρη και 1 κουταλάκι ξίδι.

·       βάλτε το βάζο σας σε φωτεινό σημείο, μακριά από καλοριφέρ και air condition.

·       κόβετε τα μαραμένα φύλλα και τα άνθη

·       μετά από 2-3 μέρες κόψτε τους βλαστούς, πάλι μέσα στo νερό, 2-3 εκ πάνω από τη παλιά τομή, αλλάξτε το νερό







Τριαντάφυλλα

·       Όταν αγοράσετε τριαντάφυλλα, αφήστε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες προτού τα βάλετε στο βάζο

·       Κόψτε λοξά τους μίσχους κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήστε το νερό να τρέξει πάνω στους κομμένους μίσχους για τρία λεπτά

·       Μουσκέψτε την άκρη του κομμένου μίσχου σε αιθέριο έλαιο μέντας πριν βάλετε τα λουλούδια στο βάζο

·       Προσθέστε στο νερό λίγο χυμό λεμονιού ή λίγο αλάτι

·       Τοποθετήστε τα τριαντάφυλλα σε ένα ψηλό βάζο γεμάτο με νερό και αφήστε τα για 24 ώρες σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος.

·       προτιμούν το χλιαρό νερό, το οποίο θα αλλάζετε καθημερινά.

Πως θα εμπλουτίσετε το χώμα σας χωρις κομποστοποιητή



·       Σκάψτε τρύπες μέχρι 20 εκ πλάτος και 30 εκ βάθος, ειδικά στα πιο προβληματικά σημεία του κήπου. Εκεί δηλαδή που δεν φυτρώνει τίποτα, ή το έδαφος είναι πολύ σκληρό και δεν στραγγίζει.

·       Ρίξτε στο πυθμένα του λάκκου λίγο κομπόστ η αν δεν μπορείτενα βρείτε κομπόστ, ρίξτε κοπριά.

·       Γεμίστε το λάκκο με υπολείμματα της κουζίνας σας, όπως αυτά που θα βάζατε στον κομποστοποιητή

·       Σε 1 - 2 μήνες οι σκουληκαντέρες θα μετατρέψουν τα σκουπίδια της κουζίνας σε πολύτιμη οργανική ουσία, ότι καλύτερο μπορείτε δηλαδή να δώσετε στο κήπο σας

·       Κάντε συχνά την εργασία. Μειώνετε δραστικά τον όγκο των σκουπιδιών ενώ η γονιμότητα του χώματος θα ανταμείψει τους κόπους σας