Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Top 10 Λόγοι για να δημιουργήσετε έναν οργανικό κήπο


Όργανικός λαχανόκηπος
Top 10 Λόγοι
Top 10 Λόγοι για να δημιουργήσετε έναν οργανικό κήπο
  1. Η βιολογική καλλιέργεια με  παραδοσιακούς σπόρους  αποφεύγει τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων ΓΤΟ.
  2. Η βιολογική καλλιέργεια σας απομακρύνει από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες που βρέθηκαν στα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε  καλλιέργειες εμπορικών  λαχανικών.
  3. Βιολογικά λαχανικά είναι πολύ πιο γευστικά  και έχουν ανώτερη υφή.
  4. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα είναι πολύ υψηλότερο στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά από  είναι εμπορικά καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά.
  5. Μπορείτε να παραγεται εύκολα το δικό σας «σούπερ» τρόφιμο που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα, οι ντομάτες, το σκόρδο, και τα μούρα.
  6. Αντί να τρέχετε στο μανάβικο, μπορείτε απλά να βγείτε έξω στον κήπο σας και να συλλέγεται το γεύμα σας, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο.
  7. Μεγαλώνοντας τα λαχανικά σας θα μειώσουμε  το 30% περίπου από το λογαριασμό παντοπωλείων σας, και περισσότερο αν έχετε την τάση να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  8. Η κηπουρική είναι μια φυσική μη-στρεσογόνο παράγοντα, ώστε να βρεθείτε έξω από το σπίτι και στον καθαρό αέρα ή να παράγεται  χρήσιμα, ασφαλή κα γευστικά τρόφιμα νιώθοντας δημιουργικότητα και προσφορά σε σας, την οικογένεια σας και την κοινωνία .
  9. Με την ανάπτυξη ενός οργανικού κήπου, έχουμε απόδειξη ικανότητας παραγωγής ικανής ποσότητας προιόντος, οικονομικά, ασφαλή και ποιοτικά προιόντα  παρέχοντας βιωσιμότητα  
  10.   Η Κηπουρική  πέρα από δημιουργική  είναι και μία  υγιή άσκηση. 
Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr 

Είναι δυνατόν με τα σκουλήκια;

Σκουλήκι κήπου

Είναι δυνατόν με τα  σκουλήκια;
 Τα σκουλήκια  δημιουργούν μία αναστάτωση στους περισσότερους παραγωγούς κομπόστας Όμως κάθε οργανικός  καλλιεργητής και παραγωγός βιολογικού λιπάσματος -κομπόστας εκθειάζει τις αρετές που έχουν αυτά τα μικρά ζωντανά. Ίσως ήρθε η ώρα να  μάθουμε και το γιατί ...
Κατ 'αρχάς, τα σκουλήκια  είναι μεγάλο όφελος για τους  κήπους μας αφού παράγουν σήραγγες στη γη,  αερίζοντας το έδαφος, και κάνοντας το ελαφρό, με αρκετό οξυγόνο ώστε να δρουν οι  ωφέλιμοι μικροοργανισμοί. Αν δεν υπάρχει αρκετός αέρας η ζυμώσεις θα είναι αναερόβιές με αρνητικά αποτελέσματα για τα προϊόντα τους. Αυτή η διάνοιξη σηράγγων εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά ώστε να έχουμε  βλάστηση  και τον κήπο που επιθυμούμε, και βοηθούν  στην άρδευση και στην αποστράγγιση.
      Οι διαδρομές τους  μέσω του εδάφους αφήνει επίσης περιθώρια για την ανάπτυξη του ευαίσθητου ριζικού συστήματος των φυτών για την επέκτασή τους, προσφέροντάς τους την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και  την απαραίτητη  υγρασία. Όχι μόνο αυτό, αλλά  τα προϊόντα  αποβλήτων του σκουληκιού συμβάλλουν στον εμπλουτισμό με  κάλιο, και το άζωτο στο χώμα που ωφελεί σημαντικά την υγεία των λαχανικών και άλλων φυτών στον κήπο.
Μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε το κοινό σκουλήκι γης ως τον μηχανικό  του κήπου, αλλά με πολλούς τρόπους είναι! Δρούν σαν ένα φυσικό απωθητικό για παράσιτα κήπων και προστατεύει το έδαφος στον κήπο από την ασθένειες.
Τώρα, ας προχωρήσουμε στο κάδο κομποστοποίησης, γιατί δεν είναι μόνο ο κήπος, όπου τα σκουλήκια κάνει θαύματα τους!
Δημιουργούν  σήραγγες μέσα από κάδο κομποστοποίησης μας,  αποδομούν   και τρέφονται από τα υπολείμματα των τροφίμων και οργανικών απόβλητων, «ανοίγουν» τα υλικά μας  στον αέρα και ότι, με τη σειρά τους, προωθούν την υγρασία που έχουν τα υλικά του κομπόστ μας παράγοντας  πλούσιο λίπασμα που οι κήποι αγαπούν. Και εδώ, το προϊόν των αποβλήτων τους εμπλουτίζει το κομπόστ μας με θρεπτικές ουσίες,  βελτιώνει  την υποδομή και την σύσταση  της φυτικής κοπριάς που παράγουμε στον  κήπο μας.
Για να επωφεληθούμε  και να εμπλουτίσουμε τον κήπο μας με το πλούσιο λίπασμα που τα σκουλήκια παρέχουν στη βελτίωση του εδάφους, μπορούμε να τα αγοράσουμε αρκετά φτηνά.
Την επόμενη φορά που θα δείτε αυτούς τους κινούμενους κατασκευαστές  σήραγγων μέσα από τον κήπο σας ή κάδο κομποστοποίησης, μπορεί να μην τους δώσετε ένα χαδάκι, αλλά ένα μπράβο  δεν θα έβλαπτε.


Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011



Μήπως με το άκουσμα της λέξης «κλάδεμα» σας πιάνει ένας μικρός πανικός ότι θα κάνετε κακό στα φυτά σας; Και όμως, το κλάδεμα είναι απαραίτητη κηποτεχνική εργασία και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Ανανεώνει το φυτό, το βοηθά να αναπτύσσεται καλύτερα, του δίνει δύναμη και ζωντάνια. Είναι όμως μια εργασία για την οποία κανείς δεν μπορεί να σας δώσει ακριβείς οδηγίες, παρά μόνο μερικές βασικές συμβουλές. Γιατί, όπως λένε οι παλιοί κηπουροί: «Το κλάδεμα θέλει μάτι, καλό χέρι και σκληρή καρδιά». Η παρατηρητικότητά σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια κλαδιά πρέπει να κλαδέψετε, ενώ η επιδεξιότητα και η προσοχή θα σας εμποδίσουν να τραυματίσετε το φυτό και να του δημιουργήσετε προβλήματα. Και ποτέ μην ξεχνάτε ότι το κλάδεμα, αν γίνει προσεκτικά, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο φυτό και δεν του δημιουργεί προβλήματα. Είναι λοιπόν ευκαιρία αυτόν το χειμώνα να κλαδέψετε τα φυτά σας, έστω και αν δεν το έχετε ξανακάνει. Η εμπειρία άλλωστε αποκτάται με την πρακτική. Τα όποια λάθη σας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών σας και το σωστό τρόπο κλαδέματος.


• Το κλάδεμα γίνεται το χειμώνα, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται.
• Κάποια είδη, βέβαια, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο παρά μόνο όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Άλλα είδη, όπως η αγγελική, έχουν ανάγκη κλαδέματος ανανέωσης κάθε δύο ή τρία χρόνια. Γενικότερα, τα φυλλοβόλα φυτά τα κλαδεύουμε το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε και τον υπόλοιπο χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά.).


• Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε και διατηρούμε το σχήμα των φυτών. Ελέγχουμε το μέγεθος και το ύψος τους και κατευθύνουμε τα αναρριχώμενα φυτά προς την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.
• Το κλάδεμα είναι απαραίτητο και για την ίδια τη ζωή του φυτού. Αφαιρούμε τα κλαδιά που δεν χρειάζονται. Κόβουμε τα ξερά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
• Με το κλάδεμα ανανεώνεται και αναπτύσσεται καλύτερα το φυτό, καθώς ισορροπούν δύο ανταγωνιστικές λειτουργίες του φυτού, η βλάστηση και η ανθοφορία. Η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση και το αντίθετο. Στόχος μας είναι με το κλάδεμα να δημιουργήσουμε ένα φυτό με πλούσιο φύλλωμα και βλάστηση, αλλά και έντονη ανθοφορία.
• Για να αεριστεί και να φωτιστεί καλύτερα το φυτό.


• Χρησιμοποιούμε πάντα ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος. Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
• Αφαιρούμε και κάποια υγιή κλαδιά, αλλά και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία.
• Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.
• Κάνουμε την τομή πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το λουλούδι.
• Κόβουμε λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός.
• Τα κλαδιά τα κόβουμε από τη βάση τους.
• Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.


Χρησιμοποιούμε ειδικό ψαλίδι κλαδέματος καλής ποιότητας, με το οποίο δεν κόβουμε ποτέ άλλα υλικά που μπορεί να χαλάσουν τη λάμα του. Μετά το τέλος κάθε κλαδέματος, το καθαρίζουμε καλά από τα διάφορα υπολείμματα και το απολυμαίνουμε με οινόπνευμα.
Απαραίτητο για πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά. Πρέπει να έχει λάμα φτιαγμένη έτσι ώστε να κάνει λεία τομή.
Στα ειδικά κηποτεχνικά καταστήματα υπάρχει ειδική αλοιφή για τις μεγάλες τομές. Μέχρι να «κλείσει» η πληγή, η αλοιφή εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
Απαραίτητα για την προστασία των χεριών.


Oι τριανταφυλλιές κλαδεύονται κατεξοχήν το χειμώνα μετά τις πολλές παγωνιές και πριν ξεκινήσει η βλάστηση, δηλαδή μέσα Ιανουαρίου ή και Φεβρουάριο, ανάλογα με την περιοχή. Το κλάδεμα γίνεται και σε εκείνες που δεν έχουν ρίξει ακόμα όλα τους τα φύλλα. Κόβουμε το βλαστό πάνω από το «μάτι», όπως είπαμε παραπάνω, και αφαιρούμε τα φύλλα που μπορεί να έχουν απομείνει. Oι τριανταφυλλιές που ανθίζουν μόνο μια φορά μέσα στο χρόνο κλαδεύονται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.
Τα κωνοφόρα κλαδεύονται την περίοδο που δεν κυκλοφορεί το ρετσίνι στο εσωτερικό τους, δηλαδή χειμώνα ή αρχές άνοιξης. Με το κλάδεμα αφαιρούνται τα ξερά ή άρρωστα κλαδιά. Επίσης, κλαδεύουμε για να αερίσουμε το εσωτερικό του φυτού, ενώ κόβουμε τις κορυφές κλαδιών για να πετύχουμε πιο πλούσια βλάστηση.
Τα καρποφόρα φυτά τα κλαδεύουμε για να έχουν καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή καρπών. Παράλληλα, με το κλάδεμα εξασφαλίζουμε την καλή ανάπτυξή τους. Το κλάδεμα γίνεται πριν την ανθοφορία του φυτού.


• Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
• Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Oι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
• Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
• Αν, αφού κλαδέψετε, υπάρξουν προβλήματα από το κρύο, πρέπει να κόψετε τα χαλασμένα τμήματα του κλαδιού. Αυτό θα προστατέψει το υπόλοιπο κλαδί από το κρύο. Την άνοιξη μπορεί να βλαστήσουν ξανά από εκεί , καθώς μπορεί να μην είναι τελείως ξερά.
• Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Oι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.



Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και διακοσμητικά φυτά των Χριστουγέννων. Αν φέτος αποκτήσετε ένα, με επαρκή γνώση και σωστή φροντίδα θα χαρείτε την εντυπωσιακή φυλλωσιά του και του χρόνου...
Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια
Θάμνος πολυετής μέτριας ανάπτυξης που δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικού χώρου. Σε περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 0 βαθμούς μπορεί να τοποθετηθεί και έξω, σε σημείο προστατευμένο από τους ανέμους. Στο εμπόριο το βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα (λευκό, ροζ και κίτρινο), με κυρίαρχο το κλασικό κόκκινο.
Τοποθετήστε το Αλεξανδρινό σε θέση με αρκετό φως, αλλά όχι κοντά σε καλοριφέρ. Όταν είναι ανθισμένο, χρειάζεται συχνό πότισμα, ενώ όλο τον υπόλοιπο καιρό θα το ποτίζετε όταν το χώμα πάει να στεγνώσει. Θυμηθείτε επίσης να μην αφήνετε το νερό να λιμνάζει στο πιατάκι του (γιατί σαπίζουν οι ρίζες) και να ψεκάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα φύλλα του με νερό, ώστε να δροσίζεται. Αν θέλετε να βγάλετε το Αλεξανδρινό στο μπαλκόνι ή στον κήπο, θα πρέπει να του αλλάξετε θέση, ώστε σταδιακά να προλάβει να προσαρμοστεί. Τοποθετήστε το πρώτα για δύο εβδομάδες σε χώρο προστατευμένο χωρίς θέρμανση και μετά βγάλτε το έξω. Κλαδέψτε αυστηρά το φυτό πάνω από το τρίτο ή τέταρτο «μάτι» του κάθε κλαδιού. Τα βράκτιά του (δηλαδή τα φύλλα που δίνουν αυτό το όμορφο κόκκινο χρώμα) θα βγαίνουν κάθε άνοιξη και όχι τα Χριστούγεννα. Αυτό συμβαίνει γιατί για να ανθίσει χρειάζεται να περνά μερικές ώρες στο σκοτάδι που έχουν οι χειμωνιάτικες ημέρες. Όταν καλλιεργείται στο θερμοκήπιο, αυτό επιτυγχάνεται τεχνητά, ενώ στη φύση αυτό γίνεται αργότερα.
Επιλέξτε το Αλεξανδρινό για να διακοσμήσετε χριστουγεννιάτικα το εσωτερικό του σπιτιού σας. Συνδυάστε υφάσματα, γιρλάντες, κορδέλες και δημιουργήστε εντυπωσιακές συνθέσεις. Βάλτε το επίσης σε προστατευμένα σημεία στο μπαλκόνι, σε γλάστρες ή σε προστατευμένα παρτέρια στον κήπο.
Την περίοδο των Χριστουγέννων βρίσκουμε το Αλεξανδρινό σε όλα τα φυτώρια και ανθοπωλεία σε διάφορα μεγέθη και αποχρώσεις. Μπορούμε επίσης να το βρούμε διαμορφωμένο και ως μικρό δένδρο.

Η κ. Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι αρχιτέκτων τοπίου (ΜΑ).
Πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/696/ent.4696.asp

www.bioprasino.gr

KΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: αναγκαστική λύση λιπασματοποίησης


composting_5Τα τελευταία χρόνια, η υπερεκμετάλλευση των εδαφών με την εντατική άσκηση καλλιεργειών, η αυξανόμενη ζήτηση εναλλακτικών λύσεων βιολογικής λίπανσης για την ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους, η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του CO2 και η εύρεση εναλλακτικών λύσεων για την αποικοδόμηση των παραγόμενων οργανικών υπολειμμάτων τα οποία άρχισαν να αποτελούν επιβάρυνση στον χρόνο λειτουργίας των ΧΥΤΑ, αποτέλεσαν αφορμή για την διεξαγωγή αναγκαστικών εναλλακτικών λύσεων διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων.
Η Ελλάδα ως χώρα κατεξοχήν γεωργοδασοπονική διαθέτει μεγάλες ποσότητες φυτικής βιομάζας οι οποίες προέρχονται τόσο από γεωργικά και δασικά οικοσυστήματα όσο και από τους δήμους και νοικοκυριά. Οι ποσότητες αυτές παραμένουν ανεκμετάλλευτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή οργανικών λιπασμάτων μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αειφορική περιβαλλοντική ανάπτυξη των δήμων και γενικότερα στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Η κομποστοποίησηαποτελεί μια απλή διαδικασία, η οποία μιμείται την ίδια τη φύση, μετατρέποντας την νεκρή οργανική ύλη (πεσμένα φύλλα, ξερά κλαδιά κτλ.) με τη βοήθεια των μικροοργανισμών του εδάφους σε οργανικό λίπασμα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα πρέπει να λαμβάνονται οι απαραίτητες λειτουργικές και φυσικοχημικές μετρήσεις για την παραγωγή υψηλής ποιότητας οργανικού λιπάσματος (κομπόστ). Ενώ πριν την εφαρμογή αυτού, θα πρέπει να ελέγχεται η σταθεροποίηση (ωριμότητα) του προϊόντος κομπόστ και να διεξάγεται υγειονομική εξέταση  για την απομάκρυνση και την αποφυγή εμφάνισης πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών.
Η πραγματοποίηση της διαδικασίας της κομποστοποίησης αποτελεί επίσης, ένα είδος ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, τα οποία με τη μορφή οργανικού λιπάσματος επιστρέφουν στο έδαφος, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γονιμότητα του εδάφους και κατά επέκταση την ανάπτυξη των φυτών.
Οργανικά υπολείμματα                 Αποσύνθεση                         Παραγωγή κομπόστ
photoarthro
Ωφέλειες της χρήσης οργανικών λιπασμάτων (Compost)
-       Εφοδιάζει τις καλλιέργειες με θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
-       Βελτιώνει τη γονιμότητα των φτωχών εδαφών
-       Ενισχύει τον αερισμό του εδάφους και βοηθάει στη συγκράτηση του ποσοστού ύδατος στις ρίζες των φυτών
-       Συμβάλει στην ενίσχυση και στην εφαρμογή της αναδάσωσης
-       Βελτιώνει τη δομή του εδάφους και βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της διάβρωσης
-       Ρυθμίζει το Ph του εδάφους
-       Συντελεί στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων καθώς δεν φέρει χημικές ουσίες
-       Συμβάλει στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων
-       Μειώνει το ποσοστό οργανικών υπολειμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ
-       Συντελεί στην ελαχιστοποίηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής μέσω της ανακύκλωσης των οργανικών υπολειμμάτων και της μείωσης εκπομπών CO2.

Τέλος, η κομποστοποίηση αποτελεί μια διαδικασία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για την διαχείριση και αποικοδόμηση οργανικών υπολειμμάτων τόσο σε μεγάλη κλίμακα,  με τη δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων κομποστοποίησης όσο και σε μικρότερη κλίμακα,  από τον κάθε έναν ξεχωριστά, με την αποικοδόμηση των περίσσιων οργανικών υπολειμμάτων του κήπου (πχ. κλαδιά, γρασίδι κτλ.) σε κάδο κομποστοποίησης ο οποίος διατίθεται στην αγορά ή σε ξύλινο αυτοσχέδιο κάδο από παλέτες και σανίδες.

Αικατερίνη Ε. Ζέρβα
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
MSc. Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών

ΧΟΥΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ – σημασία και επίδραση


Η σημασία της οργανικήςουσίας για την διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών δεν αποτελεί σημερινή διαπίστωση αλλά ανάγεται στους αρχαίους πολιτισμούς.
xoumikes
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε  ότι επειδή στην αρχαία Ελλάδα εφαρμοζόταν η μονοκαλλιέργεια οι αρχαίοι Έλληνες  αναμίγνυαν την ιλύ με τέλματα και άγρια χόρτα που προέρχονταν από τα σκαλίσματα, χρησιμοποιούσαν τα σκουπίδια και τα απορρίματα των βυρσοδεψείων στα καρποφόρα δένδρα και τα χλωρά λιπάσματα, δηλαδή  χόρτα των αγρών τα οποία θάβονταν με τα εαρινά κυρίως οργώματα. (Δ. Στυλιανίδης, Θ. Σωτηρόπουλος, Η λίπανση των εδαφών και των καλλιεργειών στην αρχαία Ελλάδα)
Η οργανική ουσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το σύνολο των υπολειμμάτων που παράγονται κάτω από διάφορες μορφές από τους ζωντανούς οργανισμούς, ανώτερους και κατώτερους, ζωικούς ή φυτικούς, οι οποίοι όταν φθάσουν στο έδαφος υφίστανται πάσης φύσεως μεταβολές επαναφέροντας τα στοιχεία που τις συνθέτουν στις πιο σταθερές μορφές τους. Αποτέλεσμα των μεταβολών αυτών (μικροβιακού – φυσικοχημικού τύπου) είναι ο σχηματισμός ενώσεων γνωστές με το όνομα χούμος. Οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν  μεγάλη σταθερότητα. Αποτελούνται από μεγάλα οργανικά μόρια που περιέχουν χουμικά και φουλβικά οξέα. Οι ουσίες αυτές αντιπροσωπεύουν την πιο σταθερή μορφή της οργανικής ουσίας του εδάφους και επίσης εκείνη που επιτελεί τις σημαντικότερες λειτουργίες του.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι λόγω της συμβολής  τους στην σταθερότητα αποδεσμεύουν σταδιακά μέρος της οργανικής  ουσίας του εδάφους, προστατεύοντας τα στοιχεία που την αποτελούν από μια γρήγορη αποδιοργάνωση-απώλεια λόγω έκπλυσης και εξάχνωσης των αεριούχων ενώσεων.
Η σύνθεση τους επιτρέπει απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων νερού παραμένοντας ταυτόχρονα αδιάλυτα. Χάρη στα ιονικά και μη ιονικά φορτία μπορούν να απορροφήσουν στοιχεία από κυκλοφοριακό εδαφικό διάλυμα και να τα ανταλλάξουν με άλλα όπως τα σωματίδια της αργίλλου. Με την λειτουργία της απορρόφησης – ανταλλαγής συμβάλλουν στην ιονική ισορροπία και συνεπώς στην ισόρροπη θρέψη των φυτών.
Οι χουμικές ουσίες χαρακτηρίζονται από την βραδεία αποδέσμευση του αζώτου, καθιστούν τον φώσφορο διαθέσιμο για τα φυτά αφού τον προστατεύουν από φαινόμενα αδιαλυτότητας, διευκολύνουν την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων και εμποδίζουν τις μεταβολές του ρΗ του εδάφους.
Ένα τυπικό παράδειγμα της βιολογικής σταθερότητας των χουμικών ενώσεων αποτελεί ο φώσφορος. Είναι γνωστό ότι οι ρίζες των φυτών που καλλιεργούνται σε εδάφη με χαμηλά ποσοστά οργανικής ουσίας παρουσιάζουν δυσκολία στην χρήση (πρόσληψη) του στοιχείου.
Κατά την  χουμοποίηση φωσφοχουμικών λιπασμάτων,  ο φώσφορος που συνδέεται με το χουμικό οξύ απελευθερώνεται εύκολα και καθίσταται εύκολος στην χρήση από τις ρίζες των φυτών. Αυτό έχει άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα αφού μειώνονται οι χορηγούμενες ποσότητες και συνεπώς μειώνεται το κόστος.
Άλλο παράδειγμα αποτελεί ο σίδηροςόπου τα χουμικά οξέα λειτουργούν σαν χηλικά και σπάζουν τους δεσμούς που τον ενώνουν με τον φώσφορο,  καθιστώντας διαθέσιμα τα ιόντα του μολονότι αδιάλυτα.
Σχετικά με το Κάλλιο αυξάνουν την διαθεσιμότητα του αλλά και την αποτελεσματικότητα του κατά τρόπο συνεχή και αργό.
Λόγω της μεγάλης ικανότητάς τους να συγκρατούν νερό βοηθούν στην αποφυγή σχηματισμού επιφανειακής κρούστας στα πηλώδη εδάφη και του σχισίματος στα αργιλώδη (συστολή και διόγκωση αργιλωδών εδαφών). Στα αμμώδη είναι προφανές ότι τα χουμικά οξέα δημιουργούν καλύτερες συνθήκες συγκράτησης του νερού.
Επί πλέον τα χουμικά οξέα όταν βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες  στο έδαφος εξασφαλίζουν την μικροχλωριδική δραστηριότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτή με την σειρά της συμπιέζει την παρασιτική μικροπανιδική δραστηριότητα, περιορίζοντας τα μολύσματα από παθογόνους οργανισμούς αυξάνοντας έτσι την αντίσταση των φυτών.
Αυτό που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όταν απουσιάζει το οργανικό υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσονται ορισμένα είδη μικροοργανισμών, κυρίως σαπροφυτικοί, μετατρέπονται σε παρασιτικοί και προσβάλλουν τους ιστούς.
Ιωάννης Σταθακόπουλος
Γεωπόνος ΑΠΘ – M.sc. Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης

www.bioprasino.gr

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Πως συντηρούμε τα εργαλεία κήπου?

Ενα  βίντεο που να δείχνεί απλα πως να  συντηρούμε απλά τα εργαλεία μας.Αν δεν θέλουμε να αγοραζουμε συνεχεια νέα  εργαλεια κήπου οι κινήσεις είναι παλές και σε λίγο ελεύθερο χρόνο λαδωνουμε, ακονίζουμε το ψαλίδι μας το φτυαρι μας.....Ανάλογα με το βίντεο δρούμε και για τα υπόλοιπα όπως τσαπα, αξίνα, διάφορα είδη ψαλιφδιών κτλ


www.bioprasino.gr

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης

Βοτανικός κήπος της Ζυρίχης

Μια επίσκεψη στο  Βοτανικό κήπο  αξίζει,  είτε πρόκειται για τη χαρά των λουλουδιών, του βοτανικού ενδιαφέροντος ή για αναψυχή. Είναι ένας πολύ φροντισμένος χώρος με μια καλή συλλογή φυτών. Έχει δεκαεννιά εργαζόμενους για όποιους αγαπούν τις συγκρίσειςενώ ο Εθνικός κήπος μας ούτε τους μισούς!! Δεν έχει τον πλούτο  βοτανικών κήπων άλλων  μητροπόλεων αλλά ας σκεφτούμε ότι η Ζυρίχη μαζί με τα περίχωρα δεν ξεπερνά τους 500χιλιάδες κατοίκους   

Θερμοκήπιο φοινικοειδών
Εδώ είναι οι διάφορες αισθήσεις διεγείρονται από την ομορφιά των σχημάτων και των χρωμάτων, το ευρύ φάσμα των αρωμάτων - για τα ελβετικά δεδομένα μιας και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε πολύ περισσότερα αρώματα - για τη μύτη και την αίσθηση της αφής από την επιφάνεια των διαφόρων φύλλων  και ο φλοιών.
Καλύπτει μια έκταση περίπου 53.000 m 2,   και ένα θερμοκήπιο ενός στρέμματος όπου καλλιεργούνται 9.000 διαφορετικά είδη φυτών από τα οποία πολλά βρίσκονται σε άνθιση, ανά πάσα στιγμή ή να δίνουν λάμψη με από το σχήμα και το χρώμα των φύλλων τους και τα φρούτα τους.




Δασικό τμήμα κήπου

Έχει χώρους αναψυχή  με ένα μεγάλο χλοοτάπητα και μια λίμνη όπου μας προσκαλούν να χαλαρώσουμε όπως και όλη η υπόλοιπη πόλη. Αν επισκεφτείτε την Ζυρίχη επισκεφτείτε τον . Έχει ελεύθερη είσοδο  και ένα ωραίο καφέ όπου προσφέρονται και ελβετικοί μεζέδες







Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος

Συλλογή βρόχινου νερού για τον κήπο μας



Νερό
 H εξοικονόμηση του νερού δεν είναι μια νέα ιδέα.
Πρώτος στόχος είναι η λογική χρήση του νερού και η οικονομία Αυτό επηρεάζει τον σχεδιασμό των υλικών ύδρευσης όπως   των μπαταριών, βανών για μικρότερές απαιτήσεις νερού, αλλάζοντας τις κεφαλές των ντους , των  εξόδων των εκτοξευτών στους σωλήνες.
Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα υλικά άρδευσης. Η εγκατάσταση ενός συστήματος άρδευσης εξοικονομεί πάνω από 30% του νερού. Αν χρησιμοποιήσουμε πχ για χλοοτάπητα υπόγειο σταλακτηφόρο το κέρδος μπορεί να φτάσει το 75% της αρχικής ποσότητας ύδατος. Συνδυασμός ανθεκτικής ποικιλίαςχλοοτάπητα με αυτόματο πότισμα μπορεί να φτάσει την οικονομία στο 85%
Στους κήπους πλέον το  επίκεντρο  είναι στη χρήση ανθεκτικών στην ξηρασία θάμνων και φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό .  Στα λαχανικά και στους μπαχξέδες  ωστόσο, δεν είναι  εύκολο να έχουμε οικονομία νερού χωρίς να έχουμε μείωση της παραγωγής. Το έδαφος πρέπει να έχει την απαραίτητη υγρασία για ριζικό σύστημα τους  ώστε τα φυτά να αντλήσουν θρεπτικές ουσίες ς από το χώμα.
            Υπάρχει μια γρήγορη λύση για τις ανάγκες άρδευσης των κήπων φρούτα και λαχανικών μας ιδιαίτερα για μας που έχουμε σχετικό ξηρό κλίμα. Είναι εκπληκτικό αλλά αληθινό: Δέκα χιλιοστά νερού της βροχής σε  οροφή  δέκα μέτρων επί  δέκα μέτρων μπορεί να παράγει 1.000 λίτρα νερού για τον κήπο σας! Στην Αθήνα η μέση βροχόπτωση είναι 440 ευρώ άρα μία τέτοια ταράτσα θα συγκεντρώσει σαράντα τέσσερα κυβικά. Το νερό μπορεί να συλλέγεται μέσω υδρορροών και  να το διοχετεύουμε σε δεξαμενές, βαρέλια, ανέξοδα, απλά  χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι τα βαρέλια είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
 Τι άλλο χρειαζόμαστε:
            Εγκαταστήστε μια βάνα στην έξοδο της δεξαμενής ή αν έχετε περισσότερες φτιάχνουμε ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων και με μία κοινή έξοδο.  Από εκεί αν το επιτρέπει το ύψος μπορούμε να ποτίζουμε με φυσική ροή ή με μία αντλία
Στην κορυφή της δεξαμενής καλό είναι να υπάρχει μία οπή υπερχείλισης μα διάταξη ώστε να μην μολύνεται το νερό από έντομα και σκόνες. Οι σωλήνες των υδρορροών μπορούν εύκολα στις εξόδους τους με εύκαμπτες σωληνώσεις να οδηγηθούν στην δεξαμενή.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε σημαντική οικονομία στο νερό που καταναλώνουμε. Αν δεν είναι δυνατόν  να έχουμε δεξαμενή συγκέντρωσης νερού το νερό της βροχής δεν είναι για πέταμα και να το στείλουμε στα όμβρια ύδατα και σο δίκτυο των υπονόμων. Αυτό είναι μία εύκολη λύση  για τους μηχανικούς αλλά σπατάλη πόρων. Το νερό της βροχής μπορούμε να το ρίξουμε  στο πηγάδι  ή στην γεώτρηση ή ακόμα και απορροφητικό βόθρο αν διαθέτουμε . Έτσι εμπλουτίζουμε  τον υδροφόρο ορίζοντα και βελτιώνουμε το πορώδες του πηγαδιού μας οπότε το κάνουμε παραγωγικότερο.
 Λογικό είναι να ρωτήσουμε τέτοια εποχή ασχολούμαστε με το νερό? Των φρονίμων τα παιδιά  πριν πεινάσουν μαγειρεύουν………Η συλλογή τώρα γίνεται και το καλοκαίρι κατανάλωση
 Αν κατασκευάζεται τώρα το σπίτι προετοιμαστείτε και μην αφήσετε το νερό να πάει χαμένο. Σε υπάρχουσες κατασκευές εξετάστε την δυνατότητα χρήσης των υδρορροών  για την άρδευση, και κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για τους ξηρούς μήνες . Το κόστος του νερού είναι σημαντικό και όλοι ξέρουμε ότι θα ακριβαίνει συνέχεια αφού θα γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολο να το έχουμε.

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος