Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κομπόστα - Θρυμματισμού



Αρχικά πίστευα ότι οι συσκευές τεμαχισμού δεν ήταν απόλυτα αναγκαίες για ερασιτεχνική χρήση. Ιδιαίτερα τώρα που ο όγκος των «πράσινων» αποβλήτων δεν έχει κόστος απομάκρυνσης. Το θέμα είναι «αξίζει να πετάμε ένα χρήσιμο προϊόν;».
Ο τεμαχισμός των κλαδιών έχει πολλά πλεονεκτήματα :
  1. Είναι υλικό υψηλής αξίας και να το πετάμε στα σκουπίδια είναι σημαντική ενεργειακή απώλεια.
  2. Το τριμμένο προϊόν είναι εξαιρετικό υπόστρωμα ανάπτυξης μικροοργανισμών, που επιταχύνει την αποσύνθεση και των υπολοίπων ενώ βελτιώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά κομπόστας.
  3. Μειώνει σημαντικά (στο 1/5) τον όγκο των απορριμμάτων.
  4. Μπορούμε μαζί με τα κλαδιά να θρυμματίσουμε και τα φύλλα. Έτσι μειώνουμε σημαντικά το χρόνο που θέλουν για να μεταβληθούν σε χρήσιμο προϊόν.
  5. Ταχύτερα φτάνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες που ουσιαστικά «απολυμαίνουν» την κομπόστα. 
Για να πραγματοποιηθεί ο θρυμματισμός χρησιμοποιούμε ενεργοβόρα μηχανήματα, για αυτό το λόγο θα βρούμε πως επιλέγουμε μηχανήματα σε σχέση με το μέγεθος του κήπου.
Έτσι είναι διαφορετικό να διαλέγω ένα θρυμματιστή για το κήπο, άλλο για ένα κτήμα ή πάρκο και άλλο για δασοκομική χρήση.
Στην πρώτη περίπτωση χρειαζόμαστε ένα μικρό μηχάνημα συνήθως με περιστρεφόμενα σφυριά ή κυλίνδρους που έχουν ιπποδύναμη 2.5-4 ΗΡ και θρυμματίζουν κλαδιά εώς 4-5 εκατοστά. 
Τα μεγαλύτερα μηχανήματα έχουν διαφορετικό τρόπο και συνήθως πραγματοποιούν τον θρυμματισμό με κοπτήρες ή μαχαίρια και η ιπποδύναμη είναι πάνω από 25 ίππους.
Ένας μικρός κήπος δεν απαιτεί θρυμματιστή πάνω από 10 ίππους, αλλά μπορεί να έχει μικρά προβλήματα σε ξύλα όπως της Αμυγδαλιάς, Ακακίας και Μουριάς, όπου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ικανοποιητική εργασία. Μέσα σε 1-2 ώρες θα καταφέρει να κάνει τα κλαδιά ενός κήπου 200τμ σε ένα σωρό θρυμμάτων .
Όλοι οι θρυμματιστές έχουν προδιαγραφές για το μέγεθος των κλαδιών που μπορούν να δεχτούν. Σημαντικό είναι το κόστος ακονίσματος-αλλαγής των λεπίδων του θρυμματισμού. Κατά την χρήση πρέπει να προσέχουμε γιατί αν δέχονται σύρματα, χώματα, πέτρες, μειώνεται γρήγορα η ζωή τους. Το κόστος συντήρησής τους είναι σημαντικό στην επιλογή του μηχανισμού.
Μπορεί να έχουν μικρό κόστος αλλά αν συχνά αλλάζουμε τα φθαρτά σημεία με σημαντικό κόστος αυτό θα είναι τελικά ακριβότερο. Τα κρίσιμα σημεία είναι :

1.      τα υλικά κατασκευής του
Απαιτείται να προσέχουμε τα κρίσιμα σημεία ( χοάνη εξόδου των    κλαδιών και των τριμμάτων)
2.      Ο κινητήρας του. Να είναι γνωστή και ποιοτικής κατασκευής και να έχει ανταλλακτικά. Σημαντικός είναι και ο τρόπος μετάδοσης κίνησης. Καλό είναι να είναι απλός και καλά δεμένη γιατί εκεί θα δέχεται τις μεγαλύτερες φθορές και πιέσεις.
3.      Ο τρόπος μεταφοράς του. Αν είναι μικροί κλαδοθρυμματιστές κήπου, καλό είναι να έχουν και ρόδες και χειρολαβές μεταφοράς. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να έχουν σύστημα ρυμούλκησης από όχημα, διότι αυτό τους κάνει περισσότερο εύχρηστους.
4.      Η χοάνη εξόδου να έχει δυνατότητα μετακίνησης ώστε να μπορεί να γεμίσει πχ. χώρο κομπόστ ή να διασπείρει το υλικό στο έδαφος.
5.      Να έχει σύστημα ασφαλείας για τα χέρια του χρήστη. Σε μεγαλύτερα μηχανήματα είναι επιβεβλημένο να έχει μοχλό άμεσης διακοπής. 

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Εσπεριδοειδή και φυλλοκνίστης



Φυλλοκνίστης
Τα τελευταία έτη –από το 1995 που εισήχθη στη χώρα μας- έχουμε έντονη προσβολή από το έντομο Φυλλοκνίστης, κυρίως στα ακραία-τρυφερά τμήματα των ξινών μας.
Η πεταλούδα γεννά τα αυγά της και η προνύμφη του εντόμου προσβάλλει τα φύλλα δημιουργώντας χαρακτηριστικές οφιοειδείς στοές. Το αποτέλεσμα είναι τα φύλλα να γίνονται καφέ στα σημεία προσβολής και να διπλώνονται.
Προληπτικά, καλό είναι 

Προσβολή φυλλοκνίστη

    1)     να μην πραγματοποιήσουμε καλοκαιρινές αζωτούχες λιπάνσεις
    2)      να ποτίζουμε μόνο με το απόλυτα αναγκαίο νερό και
    3)      να κόβουμε τους λαίμαργους βλαστούς.
Αν περιμένουμε προσβολή, καλό θα είναι να κάνουμε μία διαφυλλική λίπανση με σκευάσματα καλίου σε μορφήορθοπυριτικού οξέως.
Έτσι στην επιφάνεια των φύλλων απομακρύνεται η περίσσεια της υγρασίας, ενώ παράλληλα έχουμε όλα τα προτερήματα μιας καλιούχας λίπανσης και του πυριτίου που βοηθά στην αύξηση της πυκνότητας του ριζικού συστήματος, στην σκληρότητα της εφυμενίδας και επιδερμίδας των φύλλων. Βελτιώνει έτσι την ένταση των φαινομένων και πιθανή πτώση φύλλων από έντονη διαπνοή, δηλαδή ακόμη και έντονο ζεστό άνεμο θαλάσσιο νότιο άνεμο. Τα προϊόντα αυτά τροποποιούν συνήθως το pH της επιφάνειας δημιουργώντας δυσμενές περιβάλλον για να υπάρχει βιοτική ένταση και εντομολογικές προσβολές. (Την αποτελεσματικότητα αυτή  την έχουν και σε όλα σχεδόν τα φυτά που προσβάλλονται από μυζητικά έντομα –όπως εριώδης αλευρώδη, ψευδόκοκκο, κόκκινη ψώρα, αφίδες, μύγα της Μεσογείου, ακάρεα. Πράσινα όλους τους εχθρούς των εσπεριδοειδών)       
Έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση και στους φυτικούς εχθρούς του φυλλοκνίστη, που είναι απόλυτα απαραίτητα για τον έλεγχο του εντόμου.
Προτείνεται να ψεκάζονται προληπτικά ώστε να αποκαθίσταται η οικολογική ισορροπία και να μην δημιουργούνται προβλήματα οικονομικής σημασίας. Έτσι η ανάπτυξη των ασθενειών-εχθρών των φυτών μας είναι οικονομικότερο από την καταπολέμησή τους. Για να είναι βιολογικό το σκεύασμα πρέπει το σκεύασμα να είναι φυτικής προέλευσης.
Είναι τελικά απλά σκευάσματα, οικονομικά που λύνουν πολλά προβλήματα στα εσπεριδοειδή μας (και όχι μόνο) ενώ επηρεάζουν ελάχιστα το περιβάλλον.   

Τάτσης Κώστας



Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Υπάρχουν βιολογικές λύσεις για τους μύκητες στα κωνοφόρα




          Όταν έχουμε εξωτερικές ξηράνσεις στα κωνοφόρα (κυρίως στα Gold Crest αλλά και στα Leylandii) καταλαβαίνουμε ότι είναι καιρός για να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα τοξικά μυκητοκτόνα που καταπολεμούν την φυτοφθορά.
           Οι δόσεις που βάζουμε (ένα καπάκι ανά δένδρο στο έδαφος) είναι σημαντικές και ιδιαίτερα ερεθιστικές. Ένας φράχτης 20 μέτρων κωνοφόρων θα δεχτεί δόση αντίστοιχη ενός στρέμματος καλλιέργειας.
Οι συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για τους χρήστες;
Πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα (6-7 ζεστούς μήνες)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

         Υπάρχουν προϊόντα φωσφονικών ενώσεων που παρέχουν προληπτική προστασία. Τα φωσφορικά ιόντα καλίου πέρα από λιπάσματα φωσφόρου καλίου ενεργοποιούν τους μηχανισμούς άμυνας των φυτών και έτσι αν προκύψει μπορούν να ανταπεξέλθουν στην προσβολή από μύκητα.
Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης των φυτών, ακόμη και αν υπάρχει προσβολή. Η δράση του διαρκεί για 2-3 μήνες ενώ είναι ασφαλή όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά για θηλαστικά, ωφέλιμα έντομα και οργανισμούς.
             Οι δοσολογίες που χρησιμοποιούμε είναι μικρές οπότε έχουν σχετικά μικρό κόστος. Εκτός από τα κωνοφόρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στα κηπευτικά, ακόμη και 4 ώρες προ τις συγκομιδής!!
       Δρουν ισχυροποιώντας το φυτό, μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης του παθογόνου και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς των φυτών.
          Τα λιπάσματα αυτά τα χρησιμοποιούμε με ριζοπότισμα και ψεκασμό (μέχρι να αρχίσει να τρέχει από τα φύλλα).
           Στα κωνοφόρα είναι καλύτερο να το χρησιμοποιούμε προληπτικά πριν τον Μάιο και πιθανώς να έχουμε προστασία έως τον Σεπτέμβριο.    

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πως ανανεώνεται η πασχαλιά


Πασχαλιά

Ο γιός μου με ρώτησε προ καιρού «Τι ωραίο φυτό είναι αυτό!». Είναι το αγαπημένο μου φυτό για ζεστούς, ηλιόλουστους χώρους με δυτικό προσανατολισμό. Αλλάζει το τοπίο όταν ανθίζει.
Συχνά έχουμε μείωση ανθοφορίας και λίγη αδυναμία. Σπάνια οφείλεται σε πάγο τον Μάρτιο και στην έλλειψη ηλίου. Άλλοι λόγοι είναι ο κακός αερισμός (αν και την ωφελεί η ύπαρξη ρευμάτων). Είναι πολύ καλό να κάνουμε ένα έντονο-αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης.
Όταν έχουμε φυτά σε μεγάλη ηλικία το αυστηρό κλάδεμα λύνει αρκετά θέματα πέρα από την πτώση των ανθέων. Κατά το κλάδεμα αυτό αφαιρούνται τα μεγαλύτερα σε ηλικία και παχύτερα βλαστάρια που ξεκινούν από την βάση του φυτού. Ελαφρώνει έτσι το φύλλωμα, μειώνεται η σκίαση και δυναμώνει το φυτό. Στα σημεία τομής καλό είναι να επαλείψουμε με αλοιφή προστασίας.
Τα νεαρά βλαστάρια θα έχουν περισσότερο φως και αέρα και θα ανθίσουν έντονα. Σωστό είναι να αφαιρούμε το τρίτο των βλασταριών κάθε έτος. Αν κάνουμε κλάδεμα των κλαδιών, μειώνουμε την ανθοφορία , αυξάνουμε την αλληλοκάλυψη και την σκίαση και καταστρέφουμε το φυσικό σχήμα του φυτού.
Το κλάδεμα γίνεται με κοφτερό πριόνι ή αλυσοπρίονο. Τα κόβουμε 10-12 εκατοστά πάνω από το έδαφος
Αν κάνετε πολύ καλό και αυστηρό κλάδεμα θα έχετε γρήγορη αναβλάστηση και σε ένα-δύο έτη εξαιρετικά αποτελέσματα και πιο έντονο χρώμα στην ανθοφορία. 

Κώστας Τάτσης
www.bioprasino.gr

και ένα κείμενο από ενα βαθύ γνώστη...

Τα μυστικά της πασχαλιάς

Syringa vulgaris
Τα λουλούδια της και το άρωμα της πασχαλιάς (Syringa vulgaris) είναι συνυφασμένα με την άνοιξη. Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, ποτίζουμε όποτε στεγνώνει το χώμα, δίνουμε πλήρες λίπασμα νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο αλλά έχει και δύο μυστικά:

1. Κλαδεύουμε τα ανθοφόρα κλαδιά είτε για να στολίσουμε ένα ανθοδοχεία ή να φτιάξουμε ένα μαγιάτικο στεφάνι είτε για αφού ολοκληρωθεί η άνθησή τους. Κόβουμε με καλά ακονισμένο κλαδευτήρι 20-30 εκ. κάτω από το λουλούδι.
2. Αφαιρούμε τακτικά τις παραφυάδες που βγαίνουν από τη βάση του φυτού επειδή ανταγωνίζονται τα κύρια κλαδιά του θάμνου.