Βοτανικοί κήποι

Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΙΚΏΝ ΚΉΠΩΝ


Οι τροπικοί αυτοί κήποι δημιουργήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά για να δέχονται και να καλλιεργούν εμπορικά φυτά, όπως τα γαρύφαλλο, cocoa-tree, tea, coffee-tree, αρτόκαρπος, κιγχόνη (Cinchona), και έλαιο φοίνικα. Τότε εισήχθη στη Σινγκαπούρη η εβέα ή βραζιλιανή, το teak και το τσάι στην Ινδία και ο αρτόκαρπος, το πιπέρι και άλλα είδη στην Καραϊβική.
Οι κήποι και η καλλιέργεια φυτών έχουν προϊστορία χιλιάδων ετών με τα πρώτα παραδείγματα να χρονολογούνται περίπου 3000 χρόνια πριν στην αρχαία Αίγυπτο και Μεσοποταμία. 
Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης ικανοί κηπουροί, ενώ γνώριζαν παράλληλα και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Στον προσδιορισμό των θεραπευτικών ιδιοτήτων των φυτών, τους Ρωμαίους διαδέχτηκαν οι μοναχοί. Χρησιμοποίησαν επίσης την ομορφιά των φυτών και των λουλουδιών στη λατρεία του Θεού. Οι πρώτοι τέτοιοι μοναστικοί κήποι δημιουργήθηκαν τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Οι κήποι αυτοί αποτέλεσαν τον προπομπό των φυσικών κήπων οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους το 16ο αιώνα.

Παρόλα αυτά, κανένας από τους κήπους που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βοτανικός κήπος». Δεν είναι εύκολο να κατατάξει κανείς ένα βοτανικό κήπο, αν και μια επιστημονική βάση ορισμού αποτελεί αναγκαιότητα.
Κατά συνέπεια οι πρώτοι βοτανικοί κήποι στον κόσμο ήταν οι φυσικοί κήποι της Ιταλίας του 16ου και 17ου αιώνα. Ο πρώτος από αυτούς τους φυσικούς κήπους ήταν ο κήπος του Πανεπιστημίου της Πίζας ο οποίος δημιουργήθηκε από το Luca Ghini το 1543. 
Στη συνέχεια, ακολούθησαν άλλα ιταλικά πανεπιστήμια και δημιουργήθηκαν κήποι στην Πάδοβα (1545), τη Φλωρεντία (1545) και τη Μπολόνια (1547).

Οι κήποι αυτοί χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την ακαδημαϊκή μελέτη των θεραπευτικών φυτών. Μέχρι το 16ο αιώνα οι θεραπευτικοί αυτοί κήποι είχαν εξαπλωθεί σε πανεπιστήμια και φαρμακεία σε όλη την κεντρική Ευρώπη όπως στην Κολωνία και την Πράγα. Ο βοτανικός κήπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν ο πρώτος κήπος που δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1621 με στόχο να μεταδώσει τη γνώση και τη δόξα του Θεού.
Η χρήση των βοτανικών κήπων άλλαξε το 16ο και 17ο αιώνα. Ήταν η εποχή των ανακαλύψεων και η αρχή του διεθνούς εμπορίου. Κήποι όπως οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι στο Κιου (Kew) και ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος της Μαδρίτης δημιουργήθηκαν με στόχο την καλλιέργεια νέων ειδών τα οποία εισάγονταν μέσω αποστολών σε τροπικές περιοχές.
Οι κήποι αυτοί όχι μόνο προώθησαν και ενθάρρυναν τις βοτανικές ανακαλύψεις στις τροπικές περιοχές, αλλά βοήθησαν επίσης να δημιουργηθούν νέοι κήποι στις περιοχές αυτές προκειμένου να καλλιεργηθούν τα νέα αυτά είδη φυτών που είχαν ανακαλυφθεί.


Οι Βρετανοί δημιούργησαν τους Βοτανικούς Κήπους της Καλκούτας το 1787, ενώ οι Γάλλοι τους Βοτανικούς Κήπους Πάμπλμους (Pamplemousse Botanic Gardens) στο Μαυρίκιο το 1735 και ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος της Μαδρίτης τους Βοτανικούς Κήπους της Λα Οροτάβα (La Orotava) στην Τενερίφη.

Οι τροπικοί αυτοί κήποι δημιουργήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά για να δέχονται και να καλλιεργούν εμπορικά φυτά, όπως τα γαρύφαλλο, cocoa-tree, tea, coffee-tree, αρτόκαρπος, κιγχόνη (Cinchona), και έλαιο φοίνικα. Τότε εισήχθη στη Σινγκαπούρη η εβέα ή βραζιλιανή, το teak και το τσάι στην Ινδία και ο αρτόκαρπος, το πιπέρι και άλλα είδη στην Καραϊβική.
Οι τροπικοί αυτοί κήποι δεν θα ταίριαζαν απόλυτα στον ορισμό των βοτανικών κήπων, καθώς δεν υπήρχε πραγματική επιστημονική βάση στο έργο τους, γεγονός που σχεδόν οδήγησε στην παρακμή τους. Ανεξάρτητα ιδρύματα και γεωργικές σχολές αναπτύχθηκαν αναδεικνύοντας το σχεδόν υπεράριθμο των κήπων με καλλιεργητική δραστηριότητα.
Κατά το 19ο και 20ο αιώνα δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και τη Βρετανική Κοινοπολιτεία δημοτικοί και κοινοτικοί κήποι. Σχεδόν όλοι αυτοί οι κήποι λειτουργούσαν κυρίως για λόγους αναψυχής και ελάχιστοι είχαν εφαρμόσει επιστημονικά προγράμματα. Ο βοτανικός κήπος του Μισούρι αποτελεί εξαίρεση,
καθώς και ο πρώτος βοτανικός κήπος που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το 1859. Αυτή την περίοδο της ιστορίας των βοτανικών κήπων οι μόνες πραγματικά επιστημονικές δραστηριότητες που είχαν αναλάβει κήποι ήταν η σωστή τοποθέτηση ετικετών στις συλλογές και η ανταλλαγή σπόρων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ενδιαφέρον για τους βοτανικούς κήπους έχει ανανεωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς θεωρούνται πολύ σημαντικοί λόγω των συλλογών και της επιστημονικής γνώσης που συγκεντρώνουν για την αναπαραγωγή των φυτικών ειδών. Το «κίνημα» αυτό ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 όταν η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) άρχισε να ενθαρρύνει την ex situ συντήρηση απειλούμενων φυτών.
Σήμερα υπάρχουν 1775 βοτανικοί κήποι και δενδροκομεία σε 148 χώρες στον κόσμο με πολύ περισσότερα υπό κατασκευή ή σχεδιασμό, όπως ο πρώτος βοτανικός κήπος στο Ομάν (Αραβική Χερσόνησος) ο οποίος, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους στον κόσμο και θα φιλοξενήσει το πρώτο εσωτερικό δάσος ομίχλης μεγάλης κλίμακας σε ένα τεράστιο γυάλινο θερμοκήπιο.


Η ομάδα του Gardenmagazine







Βοτανικός Κήπος της Κοπενχάγης


Βοτανικός Κήπος της Κοπενχάγης
Ένας χώρος που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στην Κοπεγχάγη .
Ακριβώς στο κέντρο της πόλης θα βρείτε τον Βοτανικό κήπο ("Botanisk Have"), ανάμεσα στους μεγάλους και θορυβώδεις δρόμους  και κοντά στο σταθμό Nørreport. Ο κήπος αποτελεί μέρος του τμήματος Βοτανικής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και περιέχει διάφορα φυτά από όλο τον κόσμο.
Κεντρικό κτήριο και γεωλογικό μουσείο
Αυτά που αντέχουν το δανέζικο κλίμα είναι φυτεμένα στους εξωτερικούς χώρους, ενώ τα τροπικά φυτά, οι κάκτοι και άλλα εξωτικά  βρίσκονται σε ειδικά θερμοκήπια, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανοιχτά για το κοινό κάποιες ώρες τις ημέρας.

βραχόκηπος


Λόγω της εκπαιδευτικής ιδιότητας του πάρκου, πολλές από τις δραστηριότητες που επιτρέπονται στα διάφορα πάρκα της Κοπεγχάγης, όπως το πικνίκ, το περπάτημα και τα παιχνίδια στο γκαζόν, κλπ., δεν επιτρέπονται εδώ. Για το λόγο αυτό η ατμόσφαιρα στον Βοτανικό κήπο είναι πολύ πιο ήρεμη από την αντίστοιχη στο γειτονικό Βασιλικό κήπο (Kgs. Have).Θα σας κάνει να ξεχαστείτε και να περάσετε αρκετές ώρες Έχει και ένα πολύ όμορφο και απλό καφέ...
μεσογειακό τμήμα
σέδο απο τον Ολυμπο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκπαιδευτικές ενότητες κήπου όπως φυτά μεγάλης καλλιέργειας, αρωματικά, παραγωγής, ανθώνες, ορτανσίες, υδρόκηπος, ο τριανταφυλλεώνας,   και ένα πολύ μεγάλο βραχόκηπο με φυτά από όλο τον πλανήτη. Έχει δύο του  κορυφές και στην 2η κυριαρχεί μια σεκόγια. Στην άκρη του κήπου υπάρχει και το γεωλογικό μουσείο  και το αστεροσκοπείο της πόλης
εκπαιδευτικός κήπος
κεντρική λίμνη

Οι λίμνες βρίσκονται στο κέντρο του κήπου και στο ύψος του υδροφόρου ορίζοντα.. Το χώμα που αφαιρέθηκε για την κατασκευή τους  τοποθετήθηκε περιμετρικά δημιουργώντας ανάγλυφο που προστατεύει από τους ήχους της πόλης και δίνουν χάρη στο χώρο
κηπος υδροχαρών φυτών

Κατά την επίσκεψή μου στο χώρο παρατήρησα την εκδρομή ενός σχολείου. Όλοι οι καθηγητές ξεναγούσαν τις τάξεις στους διάφοροyς χώρους βιωματικά με ερωτήσεις και μάλιστα τα καλλιτεχνικά είχαν δώσει άσκηση στα παιδιά απεικόνιση συγκεκριμένου άνθους το καθένα.
στο κέντρο της πόλης....


Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοικτός μεταξύ ανατολής και δύσης του ήλιου, τις περισσότερες μέρες του χρόνου, και εκτός απο το βοτανικό ενδιαφέρον έχει πολύ ωραία αγάλματα και εξαιρετικά πανέμορφα σημεία για γαλήνη και χαλάρωση

 

Ο βοτανικός κήπος Ι. & Α. Διομήδους

     Ο Διομήδιος Βοτανικός Κήπος αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, από τους λίγους εναπομείναντες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και παράλληλα έναν αξιόλογο επιστημονικό χώρο με πλήθος φυτικών ειδών.


     Ο Διομήδιος Βοτανικός Κήπος ιδρύθηκε το 1952 και μετά από το θάνατο του Αλεξάνδρου Διομήδους, κληροδοτήθηκε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1975, όπου και ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργασίες διαμόρφωσης, ο Βοτανικός κήπος άνοιξε τις πύλες του στο ευρύ κοινό. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Βοτανικός Κήπος της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
     Από το 2006 και μετά από Δημόσιο διαγωνισμό τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ξεναγήσεων ανατέθηκαν σε Εταιρεία με Ειδικευμένους συνεργάτες. Παράλληλα η Εταιρεία ανέλαβε και το κόστος εγκατάστασης του Κυλικείου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τα οποία κατασκεύασε ενώ προγραμματίζει και την εγκατάσταση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και δύο θερμοκηπίων.
     Μιλήσαμε με τον Δρα Ελευθέριο Σταματόπουλο, Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο, υπεύθυνο των προγραμμάτων αυτών, ο οποίος μας ξενάγησε σε όλα τα τμήματα του κήπου καθώς και στους χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές και μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί.

     Ο Διομήδιος Βοτανικός Κήπος έχει συνολική έκταση 1.860 στρέμματα εκ των οποίων τα 200 είναι καλλιεργημένα και χωρισμένα σε 6 διαφορετικά τμήματα, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από φυσική βλάστηση. Το ιστορικό τμήμα, ο ανθώνας, ο δενδρώνας, το οικονομικό τμήμα, το φαρμακευτικό τμήμα και το συστηματικό τμήμα καλύπτουν την καλλιεργημένη έκταση.
     Στο ιστορικό τμήμα υπάρχουν φυτά που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα της ιστορίας ή στη μυθολογία και είναι το μοναδικό τμήμα στον κόσμο.
Εκεί θα συναντήσουμε φυτά όπως ο νάρθηκας (Ferula communis) όπου με βάση τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε στο βλαστό του τη φωτιά και την μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους. Επιπλέον, το κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης.
     Στο τμήμα του ανθώνα έχουν δημιουργηθεί 15 μεγάλα παρτέρια και 25 λίμνες. Σε αυτά καλλιεργούνται πολυετή και μονοετή είδη από όλο τον κόσμο, ενώ σε ένα από αυτά φιλοξενούνται περισσότερες από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς (Rosa spp.). Στις λίμνες αναπτύσσονται πολλά υδρόβια και υδρόφιλα είδη, όπως είναι η Λεμνα ή «φακή του νερού» (Lemna minor), οι νερόκρινοι (Iris pseudacorus) και τα νούφαρα (Nymphaea spp., Nuphar luteum, Nelumbo spp.). Περιφερειακά του ανθώνα έχουν φυτευτεί πολλά καλλωπιστικά δένδρα και θάμνοι.     Ο Διομήδιος Βοτανικός Κήπος φιλοξενεί δένδρα από ολόκληρο τον κόσμο. Στον δενδρώνα του έχουν δημιουργηθεί 6 τομείς που έχουν φυτευτεί δένδρα από την Ωκεανία, τη Μεσόγειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, τη μη μεσογειακή Ασία, τη Νότια Αφρική, τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική. Η κασουαρίνα, Αφρικανικές ελιές, ο κέδρος των Ιμαλαϊων και η εντυπωσιακή και τεράστια ραγώδης γιούκκα (Yucca baccata) είναι λίγα από τα δένδρα που θα συναντήσει κανείς στο τμήμα αυτό.
     Στο οικονομικό τμήμα του κήπου έχουν φυτευτεί είδη που έχουν ιδιαίτερη οικονομική και παραγωγική σημασία. Μερικά από αυτά είναι το φελλόδενδρο (Quercus suber), η καμφορά (Cinnamomum camphora), το βερνικόδενδρο (Rhus vernicifera), το βαμβάκι (Gossypium spp.), το λινάρι (Linum usitatissimum) και ο καπνός (Nicotiana tabacum). Πολύ εντυπωσιακά είναι τα πανέμορφα γιγάντια νούφαρα (Nelumbo nucifera καιNelumbo lutea), τα οποία καλλιεργούνται για τα εδώδιμα σπέρματα και ριζώματά τους. Επιπλέον, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες αμπελιού (Vitis vinifera).
     Στο φαρμακευτικό τμήμα υπάρχουν φυτά που έχουν φαρμακευτική αξία, όπως είναι ο περίφημος δίκταμος της Κρήτης (Origanum dictamnus), ο μανδραγόρας (Mandragora officinarum), το βάλσαμο (Hypericum perforatum), η βαλεριανή (Valeriana officinalis), η εφέδρα (Ephedra foeminea), οι ρολογιές (Passiflora spp.) και πολλά άλλα είδη φυτών.
     Στο συστηματικό τμήμα παρουσιάζονται οι βασικές οικογένειες της Συστηματικής Βοτανικής  και έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία. Έχουν σχεδιαστεί πέντε παρτέρια και έχουν φυτευτεί φυτικά είδη με τέτοιο τρόπο ώστε στο 1ο παρτέρι να υπάρχουν κύριοι αντιπρόσωποι από τα Βρυόφυτα, Πτεριδόφυτα και Γυμνόσπερμα Σπερματόφυτα, στο 2ο και 3ο  παρτέρι από τα Δικοτυλήδονα Αγγειόσπερμα Σπερματόφυτα και στο 4ο και 5ο παρτέρι φυτικά είδη που ανήκουν στα Μονοκοτυλήδονα Αγγειόσπερμα Σπερματόφυτα. Στο τμήμα αυτό συναντά κανείς και το "ζωντανό απολίθωμα" Gingo biloba, το οποίο θεωρείται ένα από τα παλαιότερα.



 Ο Διομήδιος Βοτανικός Κήπος, είναι ένα πραγματικό στολίδι της Δυτικής Αθήνας. Η επίδραση του στο κλίμα της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντική και επιβεβλημένη εξαιτίας της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον, αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο επιστημονικής έρευνας, αλλά και ιδανικό χώρο για την εκπαίδευση των νέων ατόμων με σκοπό την εκμάθηση αλλά και την ενδυνάμωση της συνείδησης τους σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα. Περισσότεροι από 20.000 μαθητές ξεναγούνται στον κήπο στα πλαίσια της περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι την άνοιξη του 2008 έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις 26.000 παιδιών. Επιπλέον, κάθε χρόνο οι μεμονωμένοι επισκέπτες ξεπερνούν τις 40.000.     Η ύπαρξη και ανάπτυξη χώρων όπως ο Διομήδιος Βοτανικός Κηπος είναι περισσότερο σημαντική για την ενθάρρυνση της πεποίθησης για προστασία και διατήρηση, ως κόρη οφθαλμού, χώρων παρόμοιων του Διομήδειου κήπου, τόσο μέσα σε αστικά περιβάλλοντα, όπου αυτό είναι δυνατό, όσο και άλλού.     Ο Διομήδιος Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στην περιοχή Δαφνί Χαϊδαρίου και λειτουργεί καθημερινά 8:00 – 14:00 και Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 15:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ & ΠΑΡΚΑ
Οργάνωση ξεναγήσεων & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
στον Βοτανικό Κήπο Ι & Α Διομήδους








Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης

Βοτανικός κήπος της Ζυρίχης


Μια επίσκεψη στο  Βοτανικό κήπο  αξίζει,  είτε πρόκειται για τη χαρά των λουλουδιών, του βοτανικού ενδιαφέροντος ή για αναψυχή. Είναι ένας πολύ φροντισμένος χώρος με μια καλή συλλογή φυτών. Έχει δεκαεννιά εργαζόμενους για όποιους αγαπούν τις συγκρίσειςενώ ο Εθνικός κήπος μας ούτε τους μισούς!! Δεν έχει τον πλούτο  βοτανικών κήπων άλλων  μητροπόλεων αλλά ας σκεφτούμε ότι η Ζυρίχη μαζί με τα περίχωρα δεν ξεπερνά τους 500χιλιάδες κατοίκους   

Θερμοκήπιο φοινικοειδών
Εδώ είναι οι διάφορες αισθήσεις διεγείρονται από την ομορφιά των σχημάτων και των χρωμάτων, το ευρύ φάσμα των αρωμάτων - για τα ελβετικά δεδομένα μιας και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε πολύ περισσότερα αρώματα - για τη μύτη και την αίσθηση της αφής από την επιφάνεια των διαφόρων φύλλων  και ο φλοιών.
Καλύπτει μια έκταση περίπου 53.000 m 2,   και ένα θερμοκήπιο ενός στρέμματος όπου καλλιεργούνται 9.000 διαφορετικά είδη φυτών από τα οποία πολλά βρίσκονται σε άνθιση, ανά πάσα στιγμή ή να δίνουν λάμψη με από το σχήμα και το χρώμα των φύλλων τους και τα φρούτα τους.




Δασικό τμήμα κήπου

Έχει χώρους αναψυχή  με ένα μεγάλο χλοοτάπητα και μια λίμνη όπου μας προσκαλούν να χαλαρώσουμε όπως και όλη η υπόλοιπη πόλη. Αν επισκεφτείτε την Ζυρίχη επισκεφτείτε τον . Έχει ελεύθερη είσοδο  και ένα ωραίο καφέ όπου προσφέρονται και ελβετικοί μεζέδες







Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος

Βοτανικος Κηπος της Ρώμης

Βοτανικός κήπος Ρώμης 1

      Η Ρώμη έχει μακρά παράδοση σε Βοτανικούς Κήπους. Μετά τους κήπους στην αρχαία Ελλάδα στη Ρώμη η τέχνη των κήπων γνώρισε καινούρια ακμή. Εκτός από τους δημόσιους αναπτύσσονται και οι ιδιωτικοί καθώς και πάρκα. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς ήταν οι κήποι στα σπίτια του Λούκουλου, του Μαικήνα κλπ. 




Βοτανικός κήπος Ρώμης  2
 Ο «βοτανικός κήπος» στο Παλατίνο - σήμερα μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους -  λέγεται πως είχε φυτά από όλες τις χώρες  της αυτοκρατορίας και πολλά εξωτικά που θαύμαζαν οι Ρωμαιοι. Στην ίδια περιοχή μπορείτε να θαυμάσετε ότι απέμεινε από τους κήπους Φαρνέζε, όπου στα μέσα του 16ου αιώνα υπήρχε ο πιο σπουδαίος βοτανικός κήπος της Ευρώπης με χώρους διασκέδασης, όπου πρωταγωνιστούσαν εταίρες και άλλα παρόμοια φρούτα της εποχής.

Βοτανικός κήπος Ρώμης 3
            Θα δείτε και αναφορές σαν βοτανικό και την Βίλλα Μποργκέζε αλλά δεν θα βρείτε κάτι ανάλογο πέρα από ένα ωραίο πάρκο. Βοτανικός Κήπος υπήρχε και στο Βατικανο όταν ο Πάπας Νικόλαος Γ στο τέλος του 13ου αιώνα μετέφερε την κατοικία από το San Giovanni in Laterano στην περιοχή του Βατικανού. Κοντά στα ρωμαϊκά τείχη δημιούργησε ένα Viridarium ή Pomerium όπου  είδη δέντρων και βοτάνων  καλλιεργήθηκαν  και για ιατρική χρήση. Στους επόμενους αιώνες η θέση του Hortus simplicium αλλάξει μέσα στην περιοχή του Βατικανού και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα βοτανικό κήπο.
 Το 1660 ο Πάπας Αλέξανδρος VII έδωσε στο πανεπιστήμιο Sapienza μια περιοχή πίσω από το σιντριβάνι Paolina στο λόφο Gianicolo για να δημιουργήσει το Βοτανικό κήπο που  θα ελέγχεται από τον Πάπα. Στη συνέχεια, το 1820, ο βοτανικός κήπος μεταφέρθηκε στον κήπο του Salviati Palace στο δρόμο Lungara  όπου οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές για την καλλιέργεια φυτών

Βοτανικός κήπος Ρώμης 4
Βοτανικός κήπος Ρώμης 5
Στην πραγματικότητα ο βοτανικός κήπος- Orto Botanico dell'Università di Roma «La Sapienza»- ολοκληρώθηκε αρχικά το 1883 εκτείνεται  σε 120 στρέμματα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Σεπτιμίου Σεβήρου στις πλαγιές του λόφους Janiculum. Χαρακτηρίζεται από ιστορικές βρύσες και τα κτίρια, και πολλά σπάνια και απειλούμενα φυτά που καλλιεργούνται  και στα  Μνημειακά ιστορικά θερμοκήπια. Υπάρχουν επίσης πολλές σημαντικές συλλογές φυτών και μνημειώδη δέντρα.
Σήμερα τον κήπο περιέχει περισσότερα από 3.000 είδη με πολύ ενδιαφέροντα τον Ιαπωνικό κήπο, την πλαγιά με τα Μπαμπού και τεραστία συλλογή με φαρμακευτικά φυτά. Είδαμε τεράστιους Cedrus deodara, και πολύ μεγάλη συλλογή κωνοφόρων  . Ήταν μια ευχάριστη ημέρα στην Ρώμη… ξεχάσαμε την πολύβουη πόλη και χαλαρώσαμε με ήχους πουλιών και θρόισμα φύλλων
Η περιοχή σήμερα λέγεται Trastevere. Είναι δίπλα στον Τίβερη σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της Ρώμης. Είναι ανοιχτά Τρίτη έως και Σάββατο, αλλά  κλείνει  εντελώς τον Αύγουστο. Έχει είσοδο και αξίζει την επίσκεψη.

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος





Βοτανικός κήπος του Βερολίνου


Ο Βοτανικός κήπος του Βερολίνου έχει σημαντικό μέγεθος, 430 στρεμμάτων (από τους μεγαλύτερους στον κόσμο) με 22.000 διαφορετικά είδη φυτών.
Πολύ ενδιαφέρον είναι το κομμάτι που υπάρχουν φυτεύσεις ανάλογα την Γεωγραφική ενότητα του ανέμου (Ασία, Λατινική, Μεσόγειος, κλπ). Περιλαμβάνει και ένα τεράστιο και πανέμορφο θερμοκήπιο με πολύ ωραίες ενότητες ταξινόμησης φυτών όπως αλπικό, κακτοειδή, οπωροφόρα τροπικών δασών, παχύφυτα, εντομοφάγα, κλπ. Έχει και σημαντικό ερευνητικό τμήμα, πλούσιες συλλογές και βιβλιοθήκη.
Εξαιρετικό καφενείο με ελαφρύ γεύμα που το τιμήσαμε με θέα εξαιρετική … 

Βοτανικός κήπος Βερολίνου 1
Βοτανικός κήπος Βερολίνου 2

Βοτανικός κήπος Βερολίνου 3

Βοτανικός κήπος Βερολίνου 4
Βοτανικός κήπος Βερολίνου 5

Βοτανικός κήπος Βερολίνου 6

Βοτανικός κήπος Βερολίνου 7
Βοτανικός κήπος Βερολίνου 8

Βοτανικός κήπος Βερολίνου 9
Βοτανικός κήπος Βερολίνου 10

Βοτανικός κήπος Βερολίνου 11
Βοτανικός κήπος Βερολίνου 12

 
Βοτανικός κήπος Βερολίνου 13
Κώστας Τάτσης - γεωπόνος






Βοτανικός Κήπος της Λυών






Βοτανικός Κήπος της Λυών
O Βοτανικός Κήπος της Λυών είναι ένα ζωντανό μουσείο, όπου στεγάζεται η πλήρης ποικιλία των φυτών του πλανήτη.
Jardin Botanique de Lyon


            Η ιστορία του Βοτανικού Κήπου της Λυών, ξεκινά από τα 1763, τότε που οι πρώτοι βοτανικοί κήποι ήταν κλειστές εκτάσεις αφιερωμένες στην επιστημονική μελέτη. Ο Marc-Antoine-Louis Claret de la Tourette και ο Επίσκοπος Rozier, και οι δύο λάτρεις της φύσης και μεγάλοι βοτανιστές, ίδρυσαν τον πρώτο βοτανικό κήπο της Λυών ο οποίος περιείχε 2.000 φυτά σε μία επιφάνεια 4.000 τ.μ. εγκατεστημένος στο Guillotière στην αριστερή όχθη του Ροδανού, αποτελώντας έτσι το ουσιώδες συμπλήρωμα για τους φοιτητές της Βασιλικής Κτηνιατρικής Σχολής.

            Από τότε η έκτασή του σταδιακά αυξήθηκε και κατά το διάστημα από το 1830 έως το 1857 κάτω από τη διεύθυνση του Nicolas-Charles Seringe και ο Βοτανικός κήπος του Deserte ή κήπος της αυτοκράτειρας Joséphine, οργανώθηκε από τον Margel-Fillieux και έγινε χώρος δημόσιου περιπάτου.
Κάτω από τη Δεύτερη Αυτοκρατορία σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην βιολογία και αγροκαλλιέργεια διαθέσιμη προς το κοινό και κυρίως στην ποικιλία των εισαγόμενων και εγκλιματιζόμενων φυτών από της αποικίες.
            O Βοτανικός Κήπος της Λυών είναι ένα ζωντανό μουσείο, όπου στεγάζεται η πλήρης ποικιλία των φυτών του πλανήτη. Τοποθετημένος στο κέντρο της πόλης δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ευρύτερη ποικιλία πολυάριθμων συλλογών φυτών που εκτείνονται στα 8 εκτάρια του κήπου, συμπεριλαμβανομένων των 6.500 τ.μ. των θερμοκηπίων. Στον κήπο προστατεύονται κατά προσέγγιση 15.000 διαφορετικά είδη φυτών, μεταξύ των οποίων αρκετά που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν.

            
O σκοπός του Κήπου είναι να πληροφορήσει το ευρύτερο κοινό αυξάνοντας την ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα του φυτικού βασιλείου. Με τις πολυάριθμες συλλογές των φυτών που φιλοξενεί, τονίζεται η δυναμική της εκπαίδευσης, ώστε να ενημερωθεί όσο το δυνατό περισσότερο το κοινό για τις περιβαλλοντικές ενασχολήσεις, την παρατεινόμενη ανάπτυξη και τη βιολογική ποικιλότητα.
Επιπλέον στους στόχους του Κήπου συμπεριλαμβάνονται:
·         η αποτίμηση και εκτίμηση από εμπειρογνώμονες και παροχή συμβουλών σε ινστιτούτα,
·         η διάχυση της καλλιέργειας και διάδοση των μεθόδων και
·         η καλλιέργεια και διάδοση κάποιων ομάδων ταξινόμησης σε συνθήκες που προλαμβάνουν ατυχήματα σε διασταυρωμένα είδη.
            Καθώς συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς και φορείς, ο Βοτανικός Κήπος λαμβάνει ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση σπάνιων και επικίνδυνων προς εξαφάνιση φυτών είτε τοπικών ή εισαγόμενων από άλλα μέρη του κόσμου. Επιπλέον ο Κήπος αυξάνει σταθερά την επιστημονική ταξινόμηση όλων των φυτών, με τη διενέργεια βοτανικών και φυτοκομικών εκθέσεων, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μεθόδους αγροκαλλιέργειας που ταιριάζουν σε σπάνια και ευαίσθητα είδη.
            Ο Βοτανικός Κήπος της Λυών διαθέτει Herbarium με 270000 αντιπροσωπευτικά δείγματα. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων φυτών ανέρχεται στα 20038, ενώ των ομάδων ταξινόμησης σε 15055. Διαθέτει επίσης τις Ειδικές Συλλογές της Εθνικής Παιώνιας (National Paeonia Collections) (265 taxa), ενώ επίσης αντιπροσωπεύονται 310 οικογένειες: Begonia (783 taxa), Ferns (501 taxa), Araceae (390 taxa), Bromeliaceae (457 taxa), Cactaceae and succulents (2889 taxa), Commelinaceae (168 taxa), Bamboo (79 taxa), Orchidaceae (1618 taxa), Rosa (498 taxa), Carnivorous plants (151 taxa), Alpine Garden (1739 taxa), Arboretum (474 taxa), Shrubs (629 taxa)

            Ο βοτανικός κήπος διαιρείται σε τρία κύρια τμήματα, στον υπαίθριο κήπο, Στα γυάλινα θερμοκήπια και σε ανοιχτή έκταση με αλπικά φυτά.
Ο υπαίθριος κήπος περιλαμβάνει:
• Βικτωριανό θερμοκήπιο
• Ολλανδικό θερμοκήπιο (με σαρκοφάγα φυτά)
• Βοτανική σχολή
• Κήπο με τριαντάφυλλα (rose garden)
• Θάμνους
• Δενδροκαλλιέργειες
• Fern-patch και Μεσογειακά φυτά
• Λιμνούλες
• Ανθοκομικό κήπο
• Heat mould plants
• Θεματικός – Μεσαιωνικός κήπος
• Κήπος με Παιώνιες (peonies)
• Κήπος με Bamboos
Τα γυάλινα θερμοκήπια περιλαμβάνουν:
• Μεξικάνικο κήπο
• Μεγάλο θερμοκήπιο, με επιφάνεια 1900 τμ. και οροφή ύψους 21 μ. , το
ψηλότερο στη Γαλλία και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, όπου
φιλοξενούνται περίπου 1200 τροπικά φυτά.
• Θερμοκήπιο της Μαδαγασκάρης
• Θερμοκήπιο με οικογένειες σαρκωδών φυτών (Succulent plants), όπως
Agavaceae, Apocynaceae, Asclepiadaceae, Asteraceae, Bombacaceae,
Burseraceae, Cactaceae, Crassulaceae, Cucurbitaceae, Didieraceae,
Euphorbiaceae, Geraniaceae, Moraceae κ.λπ.
• Θερμοκήπιο με ορχιδέες
• Θερμοκήπιο με Araceae


            Η περιοχή της καλλιέργειας των Αλπικών φυτών (Alpine plants), έχει έκταση περίπου 2000 τμ. και έχει εμπλουτισθεί σε περίπου 1700 είδη. Τα φυτά παρουσιάζονται ακολουθώντας γεωγραφική διάταξη πάνω σε βράχους.
 βλάστηση των Δυτικών και Κεντρικών Άλπεων, όπου κυριαρχούν τα Silene valesia, Eryngium alpinum, Gentiana dinarica, Carex baldensis.
Σε άλλους βράχους παρουσιάζονται τα πιο χαρακτηριστικά γένη των Καρπαθίων και Βαλκανίων όπως Lilium chalcedonicum, Saponaria bellidifolia, Dianthus knapii.
            Η αλπική βλάστηση των νότιων ευρωπαϊκών ορέων βρίσκεται τοποθετημένη στον βράχο της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου κάποιος συναντά τα φυτά Narcissus cantrabricus, Armeria villosa, Astragalus lusitanicus.
Ο βράχος των Πυρηναίων συγκεντρώνει αποκλειστικά είδη από αυτό τον τόπο όπως Geranium endressei, Potentilla alchemilloides.
            Ένας βράχος που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τη Βόρεια Ευρώπη περιλαμβάνει τα φυτά Erigeron borealis, Cochlearia danica. Στην άλλη πλευρά του ποταμού που διασχίζει τον κήπο βρίσκεται ο βράχος του Καυκάσου που περιλαμβάνει τα Centaurea bella, Geranium renardi, Inula thapsioides.
            Ο βράχος της Μικράς και Κεντρικής Ασίας περιλαμβάνει Dracocephalum nutans, Linaria genistifolia, Arenaria graminifolia, Veronica rupestris.


            Ο βράχος των Ιμαλαΐων περιλαμβάνει τα φυτά Potentilla ambigua, Incarvillea delavayi, Podophyllum hexandrum.
Σε ένα μικρότερο χώρο φιλοξενούνται χαρακτηριστικά είδη από τη Νέα Ζηλανδία, όπως Veronica traversii or Veronica cupressoides.
Τα Κινέζικα και Ιαπωνικά φυτά καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση και αντιπροσωπεύονται από τα Rodgersia pinnata, Jeffersonia dubia, Lilium henryi, Astilbe japonica, Dioscorea nipponica, Iris japonica.
Άλλος βράχος φιλοξενεί φυτά των Άνδεων όπως Azorella trifurcata, Oenothera taraxifolia, Eryngium pandanifolium, ενώ άλλος βράχος είναι αφιερωμένος στη Βόρεια Αμερική με αντιπροσωπευτικά είδη τα Penstemon, Phlox, Eriogonum,
Heuchera, Polemonium and of the species such as Dryas drummondii, Antennaria rosea, Oenothera missouriensis.
            Πρόσφατα δημιουργήθηκαν βράχοι για
• την Κορσική και τη Σαρδινία που περιλαμβάνει τα Polygonum scoparium, Bellium crassifolium, Rosa serafini, Erodium corsicum, Ranunculus bullatus.
• τα όρη της Βόρειας Αφρικής που αντιπροσωπεύονται από τα Bupleurum benoistii, Chrysanthemum atlanticum, Asphodelus fistulosus.
• τα όρη της Βόρειας Ευρώπης που περιλαμβάνουν Potentilla norvegica, Galium trifidum, Betula humilis.
            Ο Βοτανικός κήπος της Λυών συμμετέχει σε διάφορες δράσεις για την διατήρηση της τοπικής βλάστησης, μέσα στα πλαίσια στρατηγικών που αναπτύσσονται από εθνικά ιδρύματα (National Botanical Conservatoires) και έχει διάφορους ρόλους όπως:
Ανθοκομικό και συντήρηση των φυτών στην αρχική φυσική τους θέση (in situ), με την απογράφη των ανθοκομικών ειδών, έλεγχο των δεδομένων για τα υπό εξαφάνιση είδη, συγκομιδή σπόρων σε φυσικούς σταθμούς και παρακολούθηση των φυσικών σταθμών.

Την διατήρηση και συντήρηση με δράσεις όπως την καλλιέργεια  φυτών στο Βοτανικό κήπο, τις προσπάθειες βλάστησης των σπόρων, τη δημιουργία πρωτοκόλλων για την καλλιέργεια, τις τεχνικές καλλιέργειας και βλάστησης των σπόρων και την αποθεματοποίηση των σπόρων.
Ιστοσελίδα : http://www.jardin-botanique-lyon.com
πηγη:gardenmagazine






Ο Βοτανικός Κήπος Καισαριανής



 Ο Βοτανικός Κήπος Καισαριανής
σήμερα είναι η χαλαρή βόλτα τις μερές που δεν δουλευω … βολτούλα σε πανέμορφο περιβάλλον με απίστευτη θέα στην πόλη και τέλος ωραίο φαγητο στο δασος στην Καλοπούλα…. 
          Στον Βοτανικό Κήπο που άρχισε να δημιουργείται το 1947 σε προσφερόμενο χώρο παραπλεύρως της Μονής, είχαν συγκεντρωθεί αρχικά 200 είδη φυτών, αριθμός που διατηρήθηκε σταθερός τις δεκαετίες που πέρασαν. Τα χρόνια κύλησαν, οι προτεραιότητες. διαφοροποιήθηκαν, κυρίως λόγω στενότητας πόρων, και ο Κήπος κατά κάποιον τρόπο "αγρίεψε. Αυτό το γεγονός όμως του προσδίδει σήμερα μια ιδιαίτερη γοητεία, και μεγάλη φυσικότητα.
             Ο Βοτανικός Κήπος της Φιλοδασικής παρουσιάζει πολλά στοιχεία των μεσογειακών οικοσυστημάτων: υπάρχει πλούσια μακία βλάστηση, αποτελούμενη από μεγάλους θάμνους και ορισμένα κωνοφόρα, κατά πλειονότητα αειθαλή. Εξίσου κυρίαρχο στοιχείο του Κήπου αποτελούν τα φρύγανα, αυτοί οι τόσο χαρακτηριστικοί ξηροφυτικοί θάμνοι του μεσογειακού τοπίου. Σ' αυτούς τους χώρους, που μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως φτωχοί, ευδοκιμεί μια πολυάριθμη και ποικίλη χλωρίδα από πολυετή, ετήσια και βολβώδη φυτά, που δίνουν μια σύντομη αλλά εντυπωσιακή ανθοφορία, κυρίως την άνοιξη. 

Επιπλέον, η ύπαρξη σημείων με σχετικά βαθύ έδαφος ή με περισσότερη δροσιά και η παρουσία μιας μικρής ρεματιάς που διασχίζει τον Κήπο επιτρέπουν την εγκατάσταση και πιο ορεινών και απαιτητικών σε υγρασία φυτών.

                  
Λόγω και της προϋπάρχουσας διάρθρωσης του Κήπου, ο τρόπος παρουσίασης των φυτών στον χώρο είναι μάλλον "οικολογικός". Δηλαδή, τα φυτά τοποθετούνται ανάλογα με τις φυσικές τους απαιτήσεις, ως προς το έδαφος, το φωτισμό και τον προσανατολισμό: τα χασμόφυτα ανάμεσα σε βράχια, τα φρύγανα σε φτωχά, πετρώδη, ηλιόλουστα σημεία, τα πιο ορεινά είδη και τα φυτά των λιβαδιών σε πιο γόνιμες και ποτιζόμενες θέσεις, τα φυτά του ορεινού δάσους σε σκιερές και δροσερές τοποθεσίες. Όποτε όμως είναι δυνατόν, ομαδοποιούμε τα είδη ενός γένους, όπως π.χ. όλες τις διγιταλίδες, τις παιώνιες ή τις κενταύριες, για να μπορεί κανείς να κάνει συγκρίσεις. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό για είδη που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις: Η Salvia triloba και η Salvia pomifera αντέχουν σε ξηρά εδάφη ενώ η Salvia sclarea και η Salvia pratensis είναι είδη απαιτητικά σε δροσιά και νερό. Επιπλέον, όσο γοητευτική κι αν φαίνεται η συγκέντρωση των φυτών κατά γεωγραφικές περιοχές, στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολη, διότι στη χώρα μας, λόγω της μεγάλης εναλλαγής του ανάγλυφου, μπορεί να βρει κανείς από παραθαλάσσια μέχρι σχεδόν αλπικά φυτά σε μία μικρή περιφέρεια και σε ακτίνα λίγων μόνο χιλιομέτρων από παραθαλάσσια μέχρι σχεδόν αλπικά φυτά. Έτσι στο Βοτανικό μας Κήπο, για να ευδοκιμήσουν, πρέπει να τοποθετηθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

           Ο βασικός σκοπός του Βοτανικού Κήπου είναι εκπαιδευτικός. Παρουσιάζει στον επισκέπτη όσο το δυνατόν περισσότερα είδη της άγριας χλωρίδας της Ελλάδας. Σήμερα όμως δεν επισκεπτόμαστε ένα βοτανικό κήπο μόνο για να δούμε ωραία και σπάνια φυτά. Γνωρίζοντας το φυτικό μας κόσμο από κοντά, βοηθούμαστε να συνειδητοποιήσουμε σαφέστερα τη σημασία που έχουν τα φυτά και τα δάση για τη ζωή μας και να αντιμετωπίσουμε με περισσότερο σεβασμό το φυσικό μας περιβάλλον.
         Εξάλλου, ένας από τους στόχους όλων των βοτανικών κήπων σήμερα είναι να διασώσουν είδη που απειλούνται με εξαφάνιση γιατί, για ποικίλους λόγους, καταστρέφονται οι βιότοποί τους. Έτσι, ένας από τους στόχους μας είναι να φροντίζει συνειδητά ώστε να μη χαθούν άλλα είδη της χλωρίδας μας, όπως χάθηκαν η Centaurea tuntasia και η Centaurea sibthorpii από την Αττική

         Παράλληλα, ο Βοτανικός Κήπος  συνεργάζεται με το παρακείμενο φυτώριο της Φ.Ε.Α. στον πολλαπλασιασμό φυτών με κάποιο ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον. Με αυτήν τη συνεργασία βοηθά στη διάσωση και ενδεχομένως την προσεκτική επαναφορά στο φυσικό γεωγραφικό τους περιβάλλον ειδών της άγριας χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Τροφοδοτώντας το φυτώριο της Φ.Ε.Α. με άγνωστα και σπάνια φυτά προς πολλαπλασιασμό, συμβάλλει στη διάδοση πολλών ειδών του αυτοφυούς φυτικού μας πλούτου, ως καλλιεργούμενων και επομένως στον εμπλουτισμό των κήπων μας με μια μεγαλύτερη ποικιλία φυτών του τόπου μας.
          Σε μια εποχή όπως η σημερινή, με αυξημένη την ευαισθησία του κοινού στα θέματα του περιβάλλοντος και όπου η ανάγκη να γνωρίσουμε τα φυτά της πατρίδας μας γίνεται όλο και πιο επιτακτική, μια νέα περίοδος αρχίζει για το Βοτανικό Κήπο της Φιλοδασικής στην Καισαριανή

Κώστας Τάτσης
γεωπόνος






Μία περιήγηση στους Βοτανικούς Κήπους της Αττικής


    Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου

Η επαφή με τη φύση αποτελεί πάντα μία συναρπαστική εμπειρία. Πάρα πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες φυτών βρίσκονται εκεί για να μας κεντρίσουν τη φαντασία και να μας γεμίσουν με όμορφες εικόνες και αρώματα…
f6kotsovinou1Οι βοτανικοί κήποι ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας, ένας απλός περίπατος στη φύση, αρκεί για να μας αποφορτίσει από την πίεση και το άγχος που βιώνουμε…
Στο άρθρο αυτό θα γίνει μια περιήγηση-ξενάγηση στους βοτανικούς κήπους που βρίσκονται στην Αττική, έτσι, για να μας δοθεί το έναυσμα να τους επισκεφτούμε. Ένα Κυριακάτικο πρωινό, αποφασίστε με τους δικούς σας -την οικογένειά σας ή την παρέα σας- και ελάτε για μία όμορφη εκδρομή σε έναν από τους βοτανικούς κήπους, που βρίσκονται κοντά σας!
Τι είναι οι Βοτανικοί Κήποι;
Η Διεθνής Ένωση Βοτανικών Κήπων (BGCI) ορίζει το Βοτανικό Κήπο ως ένα σύνολο επιστημονικά και βοτανικά αναγνωρισμένων συλλογών φυτών που έχουν καταγραφεί και σημανθεί κατάλληλα με σκοπό την επιστημονική έρευνα, τη διατήρηση και την εκπαίδευση.
Προσφορά των Βοτανικών Κήπων:
Η προσφορά των βοτανικών κήπων για τους κατοίκους μίας αστικής περιοχής, είναι ανεκτίμητη ως πνεύμονα πρασίνου, χώρου οπτικής τέρψης και πνευματικής ηρεμίας. Επιπρόσθετα, λειτουργούν ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού. Ειδικά, στα πλαίσια του μαθήματος «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα φυτά, με το όνομά τους, καθώς και να τα αναπαραγάγουν με μοσχεύματα και άλλους τρόπους. Μαθαίνουν, τη σημασία του οικοσυστήματος και την αρνητική επίδραση του ανθρώπου αν διαταράξει την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας Τα φυτά που καλλιεργούνται φέρουν ενημερωτικές πινακίδες οι οποίες περιέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση. Σήμερα, μία από τις βασικές αποστολές των Βοτανικών Κήπων είναι και ο εγκλιματισμός των φυτών σε νέο περιβάλλον.
Σκοπός των Βοτανικών Κήπων:
\Οι βοτανικοί κήποι στοχεύουν στην ex situ (εκτός τόπου) διατήρηση φυτικού υλικού σε μια προστατευμένη περιοχή, όπου φυτικά είδη με εξαφάνιση έχουν κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με τονΝΟΜΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3937:Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις, οι βοτανικοί κήποι συντελούν στην αειφόρο διαχείριση και αποτελεσματική διατήρηση της βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου. Καθώς οι πολίτες ενημερώνονται για τα διαφορετικά είδη και ποικιλίες που αυτοφύονται στον πλανήτη, γίνονται πιο ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι για το περιβάλλον. Στις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις πολλών σχολείων θα ήταν ωφέλιμο για τους μαθητές να γνωρίσουν μια μεγάλη ποικιλία φυτικού υλικού και να αρχίσουν να μαθαίνουν να τα ξεχωρίζουν, καθώς ενημερώνονται για την σημασία της βιοποικιλότητας και την ομορφιά που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο!!! Ο Κήπος, εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, αποτελεί και ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας, επειδή το οικοσύστημα προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους τροφικού πλέγματος.
Βοτανικός Κήπος Αθηνών
Ιστορία των Βοτανικών:
Ο πρώτος Βοτανικός Κήπος στον κόσμο ιδρύθηκε στην Αθήνα τον 4ο π.Χ. αιώνα από το μαθητή του Αριστοτέλη«Θεόφραστο τον Ερέσιο», ο οποίος θεωρείται σήμερα ως ο θεμελιωτής και πατέρας της Βοτανικής επιστήμης. Στην Αθήνα ιδρύθηκε το 1836 στην Ιερά Οδό, ο επικαλούμενος Βοτανικός Κήπος Αθηνών, ο οποίος καταλάμβανε αρχικά όλο το «κτήμα Χασεκή» έκτασης 120 στρεμμάτων από τα οποία τα 95 ανήκουν στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή και τα 25 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κτήμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως δενδροκομείο από το 1836, και ως Βοτανικός Κήπος από το 1838, όταν καθηγητής της Βοτανικής (Φυτολογίας) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ο Κάρολος-Νικόλαος Fraas. Στην περιοχή αυτή, μερικά χιλιόμετρα δυτικότερα, λειτουργεί ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της Ελλάδας αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου, ο «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», από το έτος 1961.
 
Βοτανικός Κήπος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μια όαση άγνωστη στον πολύ κόσμο

Οι πιο γνωστοί Βοτανικοί Κήποι είναι οι παρακάτω:

  1. Βοτανικός Κήπος Ι & Α. Διομήδους (http://www.diomedes-bg.uoa.gr/)
  2. Βοτανικός Κήπος Πανεπιστημίου Αθηνών(http://www.uoa.gr/to-panepistimio/moyseia/botanikoi-kipoi.html)
  3. Βοτανικός Κήπος Καισαριανής Φιλοδασική Ένωση Αθηνών (http://www.philodassiki.org/)
  4. Εθνικός Κήπος

Οι βοτανικοί κήποι είναι χώροι ύψιστης σημασίας, καθότι έχουν λειτουργικό ρόλο στους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής. Χώροι πρασίνου, αναψυχής, ξεκούρασης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης διαδραματίζουν πολλαπλό ρόλο για όλους μας. Μία επίσκεψη σε αυτούς αλλάζει ευχάριστα την μέρα μας. Ας μη διστάσουμε να αφιερώσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας για να τους απολαύσουμε…
 πηγη:oikopress








Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Ελσίνκι, Φινλανδία 


•Helsinki University Botanical Garden






Ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι ιδρύθηκε αρχικά το 1768 στην πόλη Turku (Åbo), την τότε πρωτεύουσα της Φινλανδίας από τον καθηγητή Elias Tillandz.

Το 1827 η πόλη καταστράφηκε από πυρκαγιά και ο Βοτανικός κήπος μεταφέρθηκε το 1829 στο Kaisaniemi στο κέντρο του Ελσίνκι. Οι σημαντικότερες συλλογές φυτών από τους υπαίθριους κήπους και το θερμοκήπιο μεταφέρθηκαν με άμαξες στο Kaisaniemi, το οποίο είχε ήδη ένα σημαντικό αριθμό φυτών από δωρεές των Πανεπιστημίων St. Petersburg και Dorpat.


Ο Βοτανικός Κήπος που αποτελεί μέρος του Φινλανδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, εκτός από το Kaisaniemi λειτουργεί σήμερα ταυτόχρονα και στην περιοχή Kumpula, όπου ο σχεδιασμός ξεκίνησε για ερευνητικούς σκοπούς το 1986.

Ο κήπος στο Kaisaniemi, αποτελεί ένα δημοφιλές αξιοθέατο όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς είναι παλαιού στυλ με αυτοκρατορικά κτίρια που χρονολογούνται από το 1830, ενώ τα φυτά στους συστηματοποιημένους τομείς είναι ομαδοποιημένα ανάλογα με την οικογένεια ή το γένος στο οποίο ανήκουν.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο κήπος βομβαρδίσθηκε το Φεβρουάριο του 1944, οι συλλογές των θερμοκηπίων χάθηκαν εντελώς ενώ επέζησαν ένα κυπαρίσσι πολύ πιθανώς της οικογένειας Cupressus sempervirens, και το γιγάντιο Waterlily (Victoria cruziana) του οποίου οι σπόροι παρέμειναν ζωντανοί στο βυθό της παγωμένης λίμνης.

Αργότερα τα θερμοκήπια ανακαινίσθηκαν και σήμερα φιλοξενούν περισσότερες από 900 ομάδες ταξινόμησης (taxa) από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Συνολικά ο αριθμός των καταγεγραμμένων ζωντανών φυτών του κήπου ανέρχεται στα 8250 και ο αριθμός των ομάδων ταξινόμησης (taxa) σε καλλιέργεια στα 4400. Διαθέτει επίσης Herbarium με 3100000 αντιπροσωπευτικά είδη.

Ο σκοπός του Βοτανικού κήπου είναι η διατήρηση της συλλογής ζωντανών φυτών για εκπαιδευτική, διδακτικής και ερευνητική χρήση, η διεθνής ανταλλαγή σπόρων για την αύξηση της βοτανικής επιστημονικής έρευνας για τη διατήρηση του φυτικού κόσμου. Επιπλέον κύριο στόχο αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τα θέματα του φυτικού κόσμου, με συντονιστική εργασία όλων των Φινλανδικών βοτανικών κήπων.
Η εργασία στο Βοτανικό Κήπο βασίζεται αποκλειστικά στην επιστημονική συλλογή των φυτών, στην οποία τα καταγεγραμμένα αποκτήματα των φυτών είναι γνωστής καταγωγής και τεκμηριώνονται προσεκτικά ώστε να υπηρετηθεί η έρευνα, η διδασκαλία και εκπαίδευση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η συλλογή του Βοτανικού κήπου περιλαμβάνει φυτά από όλα τα μέρη του κόσμου και καλύπτει τη μεγαλύτερη περιοχή με δέντρα, θάμνους, διηνεκή (perennials), διετή (biennials) και κάποια ετήσια.

Ο κήπος διαιρείται στους παρακάτω τομείς:

Kaisaniemi

http://biokipos.blogspot.gr

Η παλαιά συλλογή στο Kaisaniemi περιλαμβάνει σε συστηματοποιημένη διάταξη καλλιέργειες φυτών του δάσους (woody plants), Woody plant collection (arboretum), Rock garden, Perennial plant garden, συστηματοποιημένο κήπο με τροπικά και υποτροπικά φυτά σε θερμοκήπια, ενώ ανάμεσα στις ειδικεύσεις των συλλογών είναι τα είδη της Αφρικάνικης βιολέτας (Saintpaulia) και μπανανιάς (Musa).

Ο κήπος προσφέρει πολλά στον επισκέπτη όλο το χρόνο, όπως τροπικά είδη του ιστορικού Palm House, τα αφρικανικά φυτά που παρουσιάζονται στο Rainforest House και στα οποία περιλαμβάνονται καφεόδεντρο (coffee bush) και η εξαιρετικά μεγάλη συλλογής αφρικανικών βιολετών, τα xerophytes που φιλοξενούνται στο Desert House ή αυτά που αναπτύσσονται σε ακραίες συνθήκες όπως τα επιπλέοντα υδρόβια φυτά του Water Lily House. Το φύλλο του γιγάντιου Waterlily μπορεί να φθάσει σε διάμετρο δύο μέτρων και είναι ικανό να σηκώσει ένα πλήρως ανεπτυγμένο άτομο. Επίσης αρωματικά φυτά μπορεί να δει κάποιος στα South African και Mediterranean Houses



Kumpula

Εδώ ο κήπος περιλαμβάνει μόνο υπαίθριες συλλογές και προορίζεται για επιστημονική έρευνα παραμένοντας κλειστός για το ευρύ κοινό. Προγραμματίζεται να γίνει επισκέψιμος από το 2010.

Διαιρείται στα ακόλουθα τμήματα:
·         Τον οικονομικό κήπο (Economic garden) που φιλοξενεί καλλιέργειες φυτών που στηρίζουν την οικονομία όπως το βαμβάκι.
·         Γεωγραφικούς τομείς που περιλαμβάνουν το Hokkaido, Βορειοανατολική Κίνα και Ρωσική Ανατολή, Ανατολική Βόρεια Αμερική, Βόρεια Ευρώπη και φυτά των βουνών της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.


Η νέα συλλογή στην Kumpula, είναι γεωβοτανική αποτελούμενη μόνο από άγριο συλλεγμένο υλικό (από το φυσικό περιβάλλον) γνωστής καταγωγής από τη Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, την ηπειρωτική Ασία και την Ιαπωνία.


Η ομάδα του Gardenmagazine











Ο «άγνωστος» Βοτανικός Κήπος της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Καρακασίδης 
botanic2
Λίγοι τον ξέρουν και ακόμη λιγότεροι τον έχουν επισκεφθεί. Περνώντας έξω από τις εγκαταστάσεις του, τίποτα δεν προδίδει τα μυστικά και την ομορφιά που κρύβονται πίσω από τα δέντρα και τα κάγκελα, που τον περιβάλλουν. Στις κατά τα άλλα παραμελημένες και συχνά απαξιωμένες Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ένας επίγειος παράδεισος συνολικής έκτασης 5 στρεμμάτων έρχεται να καταπλήξει όλους εκείνους που νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα για αυτή την πόλη. Οδός Περικλέους 9Α, Σταυρούπολη. Κάπου ανάμεσα στα σύνορα με την Άνω Ηλιούπολη, ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου Παύλου Μελά αποτελεί αφενός έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου μέσα στο ασφυκτικό γκρίζο, που εξωραΐζει την εικόνα των Δυτικών Συνοικιών, αφετέρου μία σπουδαία και αξιέπαινη προσπάθεια, που ενώ υποστηρίζεται ενεργά από τη δημοτική αρχή, δεν παύει να χρήζει μεγαλύτερης και εντατικότερης προσοχής.
Έργο έμπνευσης της κυρίας Αθηνάς Χατζηαθανασιάδου, Γεωπόνου και προϊσταμένης του Τμήματος Πρασίνου του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, ο Βοτανικός Κήπος έχει καταφέρει, στα 12 χρόνια της λειτουργίας του, να προσεγγίσει την αίγλη και τη λειτουργικότητα αντίστοιχων χώρων στο εξωτερικό. Προσεκτικά χαραγμένες διαδρομές στο εσωτερικό του Κήπου δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να περιπλανηθεί δίπλα στα περίπου 1000 είδη φυτών, που φιλοξενούνται εκεί, να απολαύσει τις ανάμεικτες μυρωδιές που αναδύονται στην ατμόσφαιρα, να θαυμάσει εικόνες, που θυμίζουν πότε Μεσόγειο και πότε τροπικό δάσος. Μια πανδαισία χρωμάτων, περισσότερες από 150 ποικιλίες τριαντάφυλλων, σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών και βοτάνων, πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, έλατα, κωνοφόρα και οπωροφόρα δέντρα, φοίνικες, βραχόκηποι, τεχνητές λίμνες και καταρράκτες, συνθέτουν το πορτραίτο ενός από τους κορυφαίους χώρους αναψυχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Η κατασκευή του Βοτανικού Κήπου ξεκίνησε στις αρχές του 1996, όταν το πρώην ρέμα Περικλέους κρίθηκε αναγκαίο να μετατραπεί σε άξονα πρασίνου, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Δήμου. Τα επόμενα χρόνια, οι κάτοικοι είδαν την περιοχή τους να αναπλάθεται και τη θέση του πρώην ρέματος να παίρνουν – εκτός από τον κύριο Βοτανικό Κήπο – ένα αναψυκτήριο, ένα αμφιθέατρο, γήπεδα και παιδικές χαρές, χώροι που λειτουργούν βοηθητικά προς αυτόν. 
botanic3botanic4botanic7botanic8
Από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι σήμερα, ο Βοτανικός Κήπος έχει ανοίξει τις πόρτες του σε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας (μαθητές, φοιτητές, πολίτες, περιβαλλοντικές ομάδες και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό), ενώ συχνά συνεργάζεται και με το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Σαφώς, ο χώρος ενδείκνυται και για σχολικές, εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως και γίνονται από σχολεία της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων, με χρέωση 1 ευρώ ανά άτομο. Η ίδια χρέωση ισχύει και για όλους τους επισκέπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά, η είσοδος και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Παράλληλα, ο Βοτανικός Κήπος διατίθεται και για την τέλεση πολιτικών γάμων και φωτογραφήσεων, κοστολογώντας τους στα 100 και 50 ευρώ αντίστοιχα, με τα έσοδα να διατίθενται για τις ανάγκες του Δήμου. 
Καθώς πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους χώρους αυτής της πόλης και σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει, θα ολοκληρώσω, καταγράφοντας τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα. Μία εξ αυτών είναι φυσικά η συντήρηση μερικών από τους χώρους του Κήπου, όπως το κεντρικό πράσινο θερμοκήπιο και οι πέργκολες, ανάγκες που γεννώνται από την έλλειψη εγκεκριμένων κονδυλίων και δεν επιτρέπουν την λειτουργία του στο 100% των δυνατοτήτων. Επιπλέον, ο σχεδόν ανύπαρκτος αριθμός του προσωπικού (κηπουροί, επόπτες, λοιπό προσωπικό) εμποδίζουν τη διεύρυνση των ωρών λειτουργίας του χώρου για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, οι οποίες περιορίζονται από τις 09:00 έως και τη 13:30 (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η διεύθυνση του Βοτανικού Κήπου αναμένει την προκήρυξη νέων θέσεων από την πολιτεία, ούτως ώστε να εγκριθούν περισσότερες νέες θέσεις από τον Δήμο και ο χώρος να ανοίγει πλέον τις πόρτες του στο κοινό τόσο τα απογεύματα όσο και τα Σαββατοκύριακα, όπως συνέβαινε παλαιότερα. 
Όσοι λοιπόν δεν γνωρίζατε ή αγνοούσατε έως αυτή τη στιγμή την ύπαρξη αυτού του μικρού παραδείσου, δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να δει κάτι διαφορετικό, ξεφεύγοντας – έστω για λίγο – από το μονότονο γκρίζο και τη θορυβώδη ζωή της πόλης μέσα στην ίδια την πόλη. Ο Βοτανικός Κήπος σας περιμένει στην οδό Περικλέους 9Α στη Σταυρούπολη, ενώ διαθέτει και στάση με το όνομα «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ» στη λεωφορειακή γραμμή 34 [Α. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ] του ΟΑΣΘ. Και να θυμάστε πως δεν πατάμε το πράσινο, όχι γιατί δεν πρέπει αλλά γιατί δεν του αξίζει. 
botanic6botanic5botanic1 πηγη: http://popaganda.gr/





ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ



Στα 1754 η Αρχιδούκισσα (Αυτοκράτειρα) της Αυστρίας, Μαρία Θηρεσία, ίδρυσε ένα Φαρμακευτικό Κήπο σε στυλ μπαρόκ, για την Ιατρική Σχολή της Βιέννης.
Ο συγκεκριμένος κήπος αποτέλεσε τη βάση για τον Βοτανικό κήπο της Βιέννης, που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην ίδια θέση στην τρίτη περιφέρεια της πόλης, δίπλα στο Ινστιτούτο Βοτανικής. Μετά από αρκετές αλλαγές ο Βοτανικός Κήπος που καλύπτει επιφάνεια 8.000 στρέμματα, παρουσιάζει μία σύνθεση μεταξύ ενός χωροταξικού κήπου του 19ου αιώνα και μίας συστηματικής και γεωγραφικής ανά φυτό διάταξης και έκθεσης.
Διάφορες μικρές περιοχές του κήπου εκθέτουν συγκεκριμένα είδη, όπως χρήσιμα φυτά, σαρκώδη φυτά, αλπική βλάστηση, είδη λαχανικών της Αυστρίας κ.λπ.



Τα γυάλινα θερμοκήπια που καλύπτουν έκταση περίπου 1500 τμ., χτίσθηκαν αρχικά στο χρονικό διάστημα από το 1890 έως το 1893, ανακαινίσθηκαν και ξαναχτίσθηκαν μετά την καταστροφή τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο ένα από αυτά είναι ανοιχτό στο κοινό ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται μόνο για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς.










Ο σκοπός του Βοτανικού κήπου της Βιέννης είναι κυρίως εκπαιδευτικός με έμφαση στην πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία, την εκπαίδευση κηπουρών για τις επιστημονικές συλλογές και τη συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ινστιτούτα, αλλά και ερευνητικός με την προσπάθεια καλλιέργειας και διατήρησης των υπό εξαφάνιση ειδών, με μεγαλύτερη έμφαση στα είδη που απειλούνται στην Αυστρία, και τέλος με την ανταλλαγή σπόρων και φυτών με άλλα ινστιτούτα. Στον Βοτανικό κήπο καλλιεργούνται περισσότερα από 9.000 γένη. Οι συλλογές στα θερμοκήπια περιλαμβάνουν δασώδη τροπικά φυτά, και κυρίως τις οικογένειες όπως οι Annonaceae, Rubiaceae, Gesneriaceae, Bromeliaceae or Orchidaceae.



Ο Βοτανικός Κήπος είναι επίσης ενεργός και στην ενημέρωση του κοινού για τα βοτανικά θέματα και την έρευνα, καθώς πραγματοποιούνται σε τακτική βάση ξεναγήσεις, διαλέξεις και εκθέσεις σε διάφορους τομείς που περιλαμβάνουν τη διατήρηση της φύσης, τους φυσικούς πόρους, τη βλάστηση απομακρυσμένων περιοχών.



Οι συλλογές των φυτών που φιλοξενούνται στον κήπο είναι πολύτιμες για την έρευνα διατήρησης και αναφέρονται αντιπροσωπευτικά ως εξής: Bromeliaceae (64 γένη, 3.500 είδη), Rutaceae (150 γένη, 1.600 είδη), Gesneriaceae (130 γένη, 2.500 είδη), Orchidaceae (περ. 25.000 είδη), Rubiaceae (περ. 650 γένη, περ. 11.000 είδη), Liliaceae s.l. (288 γένη, 4.950 είδη), Stemona (Stemonaceae), Pannonian: 160 είδη.



Στον κήπο μπορεί κάποιος να δει τις παρακάτω συλλογές:

    • Συλλογή των woody plants: παρουσιάζονται περισσότερα από 1500 φυτά που ανήκουν σε περίπου 600 είδη, ανάμεσα σε αυτά είναι περίπου 900 δέντρα που περιλαμβάνουν το ζωντανό ιστορικό μνημείο Jacquin-Plane Tree στο Rennweg.

    • Την Αυστριακή Χλωρίδα με κυρίαρχο είδος την ομάδα Pannonian (Pannonian Group), που αποτελεί ομάδα φυτών που έχουν επιζήσει αποσπασματικά στην Αυστρία.
    • Τη συλλογή Κωνοφόρων (Conifers), περίπου 100 είδη από την Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική, που φυτεύτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.
    • Το άλσος των Bamboo (Phyllostachys viridiglaucescens), που καλύπτει μία περιοχή 900 τμ. και παρουσιάζεται συνεχόμενα από το 1893 Λιμνούλες και λεκάνες νερού, που χρονολογούνται από την ίδρυση του κήπου με ενδιαφέροντα είδη τα λουλούδια του Λωτού (Lotos flower)
    • Συλλογές ιατρικών, φαρμακευτικών, χρήσιμων και δηλητηριωδών φυτών Ομάδες συστηματικά ταξινομημένες (ανάλογα με τη συγγένειά τους), με δικοτυλήδονα, μονοκοτυλήδονα φυτά, είδη από το ίδιο γένος που εκτίθενται το ένα δίπλα στο άλλο, συγγενή γένη εκτεθειμένα γειτονικά.
    • Συλλογές του Hibernation house και των Καναρίων Νήσων, που περιλαμβάνου περίπου 150 είδη υποτροπικά και μεσογειακά που εκτίθενται κυρίως το καλοκαίρι
    • Συλλογές Λουλουδιών και Φρούτων (βιολογικών, μορφολογικών και γενετικών ομάδων
    • Έκθεση Αλπικών φυτών Ομάδες Κάκτων και Σαρκωδών Φυτών (cactii & succulents)
    • Τροπικό Οίκημα
    • Βικτωριανή λίμνη
    • Γυάλινα θερμοκήπια (κλειστά για το κοινό)
    • Ινστιτούτο Βοτανικής