Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Φυτικά εντομοαπωθητικά

Η χρήση αρωματικών φυτών για τις εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες είμαι παραδοσιακά γνωστή κι έφτασε μέχρι τις μέρες μας
 * Τα φύλλα κι οι καρποί της μυρτιάς σαν αφέψημα, τους χρησιμοποιούσαν για τις ψείρες.
 * Ή πικροδάφνη χρησιμοποιείται για τα ποντίκια. Με τα δηλητηριώδη φύλλα της πικροδάφνης έφρασσαν τις τρύπες των φωλιών των ποντικών, τα οποία, για να βγουν τα τρώνε, δηλητηριάζονται και πεθαίνουν. Υπάρχει βέβαια ένα πρακτικό πρόβλημα: άντε να βρεις τις φωλιές...
 * Για τα κουνούπια φύτευαν μερικές ρίζες αψιθιάς σε γλάστρες και τις έβαζαν στο παράθυρο ή στη μπαλκονόπορτα.
 * Για τις μύγες βάζουν μερικές γλάστρες βασιλικό.
 * Για να απομακρύνονται τα έντομα, έβαζαν στο κομοδίνο, ένα μήλο τρυπημένο με μερικά γαρίφαλα.
 * Προφύλασσαν τα όσπρια από ζωύφια, τοποθετώντας μέσα τους ξερά φύλλα φασκομηλιάς.
 * Μυρωδιά καμένου δενδρολίβανου στο σπίτι προστατεύει από σκορπιούς και φίδια




Ανδρέας Μπαρμπούτσης Αρχιτέκτων τοπίου

Κομποστοποίηση



Το φθινόπωρο ο κήπος μας θα γεμίσει από τα πεσμένα φύλλα των δέντρων. Αντί να πετάγονται τα φύλλα στα σκουπί­δια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρα­σκευή του compost (φυλλοχώματος).

Η κομποστοποίηση είναι η επανάληψη της φυσικής διαδικασίας αποδόμησης (χωνέματος), υλικών φυτικής προέλευσης, τα οποία μετατρέπονται σε πλούσιο οργανικό μίγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοβελτιωτικό και σαν άριστο λίπασμα στο κήπο μας.
Το 40 – 60% των οικιακών αποβλήτων είναι οργανικής προέλευσης και από αυτά το 70% είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνουμε κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε μέχρι και 35% τον όγκο των οικιακών αποβλήτων

Άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης είναι:

  • Αξιοποιούμε πολύτιμη οργανική ουσία τη στιγμή που τα εδάφη μας υποφέρουν από την έλλειψη της.
  • Αποφεύγουμε την καύση των υπολειμμάτων άρα μειώνουμε τον κίνδυνο πυρκαγιών με τις γνωστές τραγικές συνέπειες
  • Περιορίζουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων συμβάλλοντας στη προστασία των υπόγειων νερών, των ποταμιών, των λιμνών και τελικά της θάλασσας.


Η κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
    1. σε σωρούς
    2. υπόγεια
    3. επιφανειακά

Καθένας από τους τρόπους κομποστοποίησης έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορεί να επιλεχθεί αυτός που ταιριάζει στις ανάγκες ή ακόμη και να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι τρεις.

 

Κομποστοποίηση σε σωρούς

Κατά τη μέθοδο αυτή, το υλικό που προορίζεται για το χώνεμα συγκεντρώνεται σε σωρούς, οι οποίοι πρέπει να έχουν ελάχιστες διαστάσεις ενός μέτρου προς όλες τις πλευρές. Οι ελάχιστες διαστάσεις του ενός κυβικού μέτρου μας εξασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή μάζα υλικού για να μπορέσει να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του απαραίτητη θερμοκρασία  των 60 - 65 βαθμών Κελσίου. Η διαμόρφωση του σωρού, όπως θα δούμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία, μαζί με ορισμένους άλλους παράγοντες, για την επιτυχία της χώνευσης. Ας δούμε όμως πρώτα ποια υλικά είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση και ποια δεν είναι.

 



Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση


Τα φυτικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι :

  1. Υπολείμματα λαχανικών (φύλλα και στελέχη)
  2. Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν ώριμους σπόρους)
  3. Σάπια ή χαλασμένα φρούτα
  4. Λουλούδια από ανθοδοχεία
  5. Φύλλα
  6. Ροκανίδια  και πριονίδια ξύλου (σε μικρές ποσότητες)
  7. Κλαδιά δένδρων και θάμνων
  8. Χώμα από γλάστρες, όταν ανανεώνετε το χώμα τους
  9. Άχυρο
  10. Τσόφλια από αυγά
  11. Υπολείμματα   του καφέ
  12. Κομμένο γρασίδι του γκαζόν (να ανακατευτεί με τεμαχισμένα κλαδιά ή να στρωθεί αυτούσιο σε λεπτές στρώσεις. Το γρασίδι προσφέρεται κυρίως για επιφανειακή κομποστοποίηση), και
  13.  Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμά τους στην κουζίνα του σπιτιού (π.χ. πατατόφλουδες, βολβοί από φασόλια, αρακάς, κουκιά κ.τ.λ.)

 

Ακατάλληλα υλικά για κομποστοποίηση


Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όλα τα ανόργανα υλικά που δεν θα αποσυντίθενται και μερικά από τα οργανικά υλικά που η αποσύνθεσή τους θα δημιουργήσει δυσάρεστες οσμές ή κινδύνους για την υγιεινή κατάσταση της κομπόστας, όπως:
  1. πέτρες
  2. μεταλλικά αντικείμενα
  3. πλαστικά
  4. γυαλί
  5. τυπωμένο χαρτί
  6. υπολείμματα φαγητών που περιέχουν κρέας, λίπη, κόκαλα, λάδι
  7. υλικά καθαρισμού
  8. τα υπολείμματα τα καλλιέργειας της ντομάτας γιατί στις ρίζες υπάρχουν συχνά νηματώδεις, όπως επίσης και τα φυτικά υπολείμματα που έχουν προσληφθεί από μύκητες (π.χ. περονόσπορος, ωίδιο, κ.λ.π.) για να μη μεταφερθούν τα σπόρια από τις ασθένειες στην κομπόστα που θα παραχθεί.
  9. θα αποφεύγονται οι φλούδες των εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες γιατί αυξάνουν την οξύτητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικρών οργανισμών της χώνευσης (μερικά είδη από γαιοσκώληκες)
  10. να αποφεύγονται οι πευκοβελόνες και τα προϊόντα άλεσης των κλαδιών από όλα τα πευκοειδή γιατί  “χωνεύουν” δύσκολα.

Ο σωρός της κομπόστας θα πρέπει κατά διαστήματα να βρέχεται, ιδιαίτερα αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Καλό είναι να σκεπάζεται με ένα νάιλον για να περιορίζεται από τη μία μεριά η εξάτμιση και το “ξέρασμα” του και από την άλλη για να μη μουσκέψει πολύ ο σωρός σε μια βροχερή περίοδο.
Από τη δεύτερη κιόλας μέρα που γέμισε το σιλό θα αυξάνει η θερμοκρασία του και μάλιστα, αν η περίοδος είναι ψυχρή, θα βγαίνει και αχνός. Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι που δείχνει ότι οι μικροοργανισμοί άρχισαν να κάνουν τη δουλειά τους. Αν σηκωθεί με το χέρι ή με την τσουγκράνα το υλικό, θα παρατηρηθεί πυκνή “μούχλα”. Είναι οι μύκητες που πρώτοι αυτοί αρχίζουν το έργο της χώνευσης.
Η χώνευση θα κρατήσει γύρω στους τέσσερις με έξι μήνες ανάλογα με το είδος του υλικού, την εποχή της χρονιάς που γίνεται η χώνευση (άνοιξη ή χειμώνας) και την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη των οργανισμών που κάνουν τη χώνευση. Σε κλειστά δοχεία χώνευσης είναι δυνατό να συντομεύσει ο χρόνος. Μερικοί κατασκευαστές τέτοιων δοχείων αναφέρουν χρόνους χώνευσης 14 - 30 ημερών, φυσικά κάτω από άριστες συνθήκες. Δεν τα έχουμε δοκιμάσει προς τα παρόν για να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς τους.

 

Υπόγεια κομποστοποίηση


Ένας άλλος τρόπος κομποστοποίησης, με λιγότερες δαπάνες και φροντίδες, είναι η χώνευση των υλικών σε λάκκους ή αλλιώς η υπόγεια κομποστοποίηση. Η υπόγεια κομποστοποίηση συνιστάται για τη γρήγορη βελτίωση των φτωχών εδαφών και την κομποστοποίηση υλικών που μυρίζουν άσχημα όταν γίνεται το χώνεμά τους σε επιφανειακούς σωρούς.
Για την υπόγεια κομποστοποίηση ανοίγεται λάκκος βάθους 30 εκ, πλάτους μισού περίπου μέτρου και μήκους όσο χρειάζεται για την ταφή όλου του διαθέσιμου υλικού. Γεμίζεται ο λάκκος με το υλικό, βρέχεται το υλικό με το απαραίτητο νερό και σκεπάζεται με χώμα. Η κομπόστα πρέπει να «χωνέψει» για 6 τουλάχιστον μήνες. Στη συνέχεια μπορεί να διαμορφωθεί ένα σαμάρι φύτευσης ακριβώς από πάνω της όπου φυτεύονται καρότα ή άλλα βολβώδη λαχανικά την επόμενη χρονιά ακριβώς πάνω από την υπόγεια κομπόστα.

 

Επιφανειακή κομποστοποίηση


Η επιφανειακή κομποστοποίηση όπως υπονοεί και η λέξη είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία το χώνεμα των φυτικών υλικών γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους.
Με τη μέθοδο αυτή το υλικό διασκορπίζεται στην επιφάνεια του λαχανόκηπου σε στρώματα πάχους 10 εκατοστών τουλάχιστον. Η επιφανειακή κομποστοποίηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μιμείται αυτό που γίνεται στη φύση, όπου το έδαφος καλύπτεται από τα φύλλα των φυτών και τη νεκρή βλάστηση, η οποία σταδιακά χωνεύεται και μετατρέπεται σε οργανική ουσία. Μέσα και κάτω από το στρώμα της επιφανειακής κομπόστας δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον  για τους μικροοργανισμούς του εδάφους. Τα βακτήρια και οι μύκητες μετατρέπουν το οργανικό υλικό σε θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, ενώ οι γαιοσκώληκες καταφθάνουν γρήγορα για να πάρουν τμήματα του οργανικού υλικού βαθιάς μέσα στο έδαφος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χαλαρού εδάφους που είναι τόσο ευεργετικά για τα φυτά. Εκτός από τους γαιοσκώληκες πολλοί οργανισμοί (ακάρεα, πολύποδα, κ.λ.π) τεμαχίζουν και ανακατεύουν  το οργανικό υλικό. Το σκόρπισμα μπορεί να γίνει στις θέσεις του λαχανόκηπου που έχουν αφεθεί ως διάδρομοι για την κυκλοφορία των ανθρώπων ή και ανάμεσα στα φυτά.
 Στην πρώτη περίπτωση αποκτούμε διαδρόμους κυκλοφορίας, οι οποίοι δεν λασπώνουν ποτέ, δεν πιάνουν χόρτα, ενώ παράλληλα μειώνεται η πίεση που ασκείται στο έδαφος από το βάρος των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να μην συμπιέζεται το έδαφος. 

Αρχές Οικολογίας στην Κηποτεχνία και την Διαχείριση πρασίνου

Αρχές οικολογίας
 
Έχει γίνει πεποίθηση ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας ότι η βιολογική γεωργία είναι μια αναγκαιότητα για ποιοτικά τρόφιμα χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Η εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει από την βιολογική γεωργία μπορεί να μεταφερθεί και να εμπλουτιστεί και στην «συντήρηση» -η σωστή λέξη είναι διαχείριση – των κήπων και πάρκων στην πόλη.

Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψιν ώστε να μην οδηγηθούμε σε λάθος κινήσεις και ερμηνείες. Στην πόλη έχουμε επιπλέον ζητήματα σε σχέση με την ύπαιθρο όπως πολλές μικρές «πράσινες νησίδες», η μικρή δυνατότητα να παρέμβουμε σε μεγάλη κλίμακα π.χ όλους τους κήπους μιας συνοικίας παρά μόνο σε λίγους, η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ευκολία χρήσεων της χημικής γεωργίας είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στην χρήση των μεθόδων της βιολογικής διαχείρισης. Η νομοθεσία απαγορεύει τους ψεκασμούς με χημικά σκευάσματα σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρών από κατοικημένες περιοχές για λόγους δημόσιας υγείας, οπότε πρακτικά απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά ο νόμος δεν τηρείται. Υπάρχει και η χρήση χημικών λιπασμάτων που επιβαρύνει το αστικό περιβάλλον, και έχουμε αρκετά υπολείμματα.

Ο σχεδιασμός της βιολογικής διαχείρισης των χώρων πρασίνου, καλό θα ήταν να ξεκινήσει απο την κατασκευή. Η έλλειψη πραγματικά «κηπαίου» εδαφικού υποστρώματος στις πόλεις οδηγεί σε χρήση χώματος εκσκαφών. Η επιλογή του εδαφικού υποστρώματος είναι δύσκολη διαδικασία και δεν μπορεί να είναι θέμα του χωματουργού που πάντα δηλώνει «έχω καλό χώμα».

Η κοκκομετρία, το PH, και η περιεκτικότητα σε οργανική ουσία είναι καθοριστική για το μέλλον και η συμβουλή ενός γεωπόνου είναι απαραίτητη. Λύσεις είναι ο εμπλουτισμός με οργανικά στοιχεία, με άμμο, κατασκευή συστήματος αποστράγγισης όπου είναι αναγκαίο αλλά το τι χρειάζεται θα κριθεί από ειδικό.

Ο σχεδιασμός και η ποιότητα κατασκευής του αρδευτικού είναι σημαντικότατος. Πολλές δυσκολίες στην διαχείριση προβλήματα κυρίως μυκητολογικής φύσης οφείλονται στη υπεράρδευση και την έλλειψη ομοιομορφίας στο πότισμα. Κηπουροί θεωρούν ότι με λιγότερους εκτοξευτές κάνουν οικονομία. Στην πραγματικότητα η απόσβεση θα γίνει το πρώτο καλοκαίρι, ενώ με χρήση συστημάτων υπόγειου σταλλακτηφόρου η οικονομία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Οι επιλογές των φυτών και ο συνδυασμός τους, είναι καθοριστικός για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στο μέλλον. Η ομοιομορφία στο φυτικό υλικό αυξάνει την πιθανότητα προσβολών και είναι χρήσιμη η χρήση πολλών ειδών, κυρίως ενδημικών ή προσαρμοσμένη στο μεσογειακό κλίμα και όσο χρήσιμος και αν είναι η μετρημένη χρήση χλοοτάπητα. Η επιλογή του είδους του χλοοτάπητα απαιτεί ιδιαίτερη γνώση (έδαφος, κλίμα περιοχής, σκιάση, άνεμος).

Αν υποθέσουμε ότι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η κατασκευή είναι άριστα αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν έχουμε προβλήματα. Τα φυτά είναι βιολογικό υλικό και είναι δυνατό να έχουμε ασθένειες, και έχουν απαιτήσεις σε τροφή.

Σε περίπτωση έντονης εντομολογικής προσβολής χρησιμοποιούμε εκχυλίσματα φυτών και σκευάσματα βιολογικής γεωργίας – υπάρχουν πλέον και στο εμπόριο – και όχι εντομοκτόνα ευρέως φάσματος που καταστρέφουν και τα ωφέλιμα έντομα. Οι μυκητολογικές προσβολές είναι πιο δύσκολες στην καταπολέμηση και απαιτείται η συμβουλή έμπειρου στην βιολογική γεωργία γεωπόνου.

Το νερό είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη των κήπων και πάρκων. Στην χώρα μας αν και τα προβλήματα λειψυδρίας είναι μπροστά μας έχουμε την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούμε πόσιμο νερό στους κήπους και τα πάρκα μας. Η χρήση υποβαθμισμένων νερών, βιολογικών καθαρισμών, πηγαδιών έχουν ελάχιστο κόστος, το ίδιο αποτέλεσμα, και ταχύτατη η απόσβεση πιθανού κόστους καθαρισμού τους.

Όλα τα φυτικά υπολείμματα, - φύλλα, κομμένο χλοοτάπητα, κομμένα ζιζάνια. προϊόντα κλάδευσης, ακόμα και φυτικά υπολειμμάτων τροφών από την κουζίνα, - μπορούν σε μια γωνιά του κήπου να κομποστοποιηθούν και να αντικαταστήσουν μερικώς τα λιπάσματα, ενώ είναι πολύ χρήσιμα στους λάκκους φύτευσης γιατί μειώνουν την ανάπτυξη ζιζανίων, την κατανάλωση νερού αφού συγκρατούν υγρασία.

Τα χημικά λιπάσματα τα αντικαθιστούμε με οργανικά , όπου όχι μόνο δεν μολύνουν τον υδάτινο ορίζοντα, αλλά συχνά παρεμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων.

Οι κατασκευές στον κήπο – πλακοστρώσεις, αναβαθμίδες, πάγκοι, κ.τ.λ καλό είναι να κατασκευάζονται από φυσικό υλικό -ξύλα, πέτρα-οι πλάκες να είναι στο χώμα και όχι μόνιμα μονοπάτια με υπόβαση μπετόν.

Οι σταθερές κατασκευές από μπετόν μας εμποδίζουν να κάνουμε πιθανές αλλαγές στο μέλλον, μας δεσμεύουν για τις νέες ανάγκες που πιθανόν να έχουμε και δεν απορροφούν το νερό της βροχής. Εκατό τετραγωνικά πλακόστρωσης «παράγουν» ένα κυβικό νερού που πρέπει να αποχετευτεί σε μία βροχούλα των 10mm Τα φυσικά υλικά είτε επαναχρησιμοποιούνται είτε ανακυκλώνονται

Στο εξωτερικό είναι συχνότατη η χρήση φυσικών υλικών για διαδρόμους όπως φύκια, κελύφη όστρακων, υπολείμματα ξυλεργοστασίων, συμπιεσμένο χώμα, σανίδες εμποτισμένες, τραβέρσες τραίνων επαναχρησιμοποιούμενες. πέτρες, τούβλα κ.α.

Είναι θέμα επιβίωσης να μειωθούν όσο μπορούν τα χημικά και οι νέες καλλιεργητικές τεχνικές να περάσουν στην πράξη. Ήδη κάποιοι Δήμοι κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και επιστήμονες γεωπόνοι με συνεργεία διαχέιρησης κήπων κάνουν προσπάθειες προς την βιολογική διαχείριση των κήπων.

Κ. Τάτσης
Γεωπόνος

Για περισσότερα κλικ  http://www.topiodomi.gr/

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ R.FERRUGINEUS

  -->

Φοίνικας προσβεβλημένος

    Το R. ferrugineus προσβάλλει πολλά είδη φοινικοειδών όπως Areca catechu, Arenga engleri, Caryota urens, Cocos nucifera, Corypha elata, Elaeis guineensis, Livistona decipiens, L. chinensis, L. australis, Phoenix canariensis, P. dactylifera, P. sylvestris, P. roebelenii, Sabal palmetto, S. causiarum, Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera. κ.α., καθώς και τα Agave americana και Saccharum officinarum.     Τα είδη Chamaerops humilis και Washingtonia robusta αναφέρονται ως ανθεκτικά.

Το R. ferrugineus θεωρείται σήμερα ως ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών.

Όλα τα στάδια του R. ferrugineus (ωό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοίνικα. Τα θήλεα γεννούν περίπου 300 ωά  σε οπές ή πληγές του φοίνικα στην κορυφή (στεφάνη) και στη βάση των νεαρών φύλλων ή στον κορμό. Η περίοδος που το έντομο βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης κυμαίνεται από 1-3 μήνες, ακολούθως εκκολάπτεται σε 2-5 μέρες. Κατά το στάδιο αυτό ο φοίνικας θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά ώστε να γίνει άμεσα αντιληπτή η προσβολή και να ακολουθήσει  έγκαιρα η επέμβαση/ εφαρμογής  φυτοπροστασίας.
  Συνήθως η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή μόνο πολύ μετά την προσβολή όταν η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Η καρδιά του φοινικοειδούς κάμπτεται σιγά σιγά, ξηραίνεται και πέφτει. Ταυτόχρονα, κάμπτονται και τα παλαιά φύλλα και το φυτό δείχνει την όψη ανοικτής «ομπρέλας». 
-->
Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής: Πλήρες άρθρο

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ο ταρατσόκηπος & οι μικροί του μύθοι

www.topiodomi.gr
Η  τελευταία  συνάντηση  της commitee of firms της ELCA στις 24-28/9/2007  στην Βουδαπέστη είχε θέμα και τους ταρατσόκηπους. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση  και για το μέλλον , νέες τεχνικές και επισκεφτήκαμε  δύο ταρατσόκηπους στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη και ανοικοδομούμενη πρωτεύουσα.

Απασχόλησε το ζήτημα του κόστους, της νομοθεσίας και την αύξηση χρήσης νέων αυτών τεχνικών , αποτέλεσμα της αύξησης κόστους γης στις μητροπόλεις της Ευρώπης .Ενδιαφέρον έχει η επιδότηση άμεση ή με φορολογικές απαλλαγές  των πρασινων δωμάτων από τις κυβερνήσεις των Ανατολικών χωρών όπως Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Οι έλληνες παρόντες νιώθαμε άβολα γιατί η υποστήριξη από την πολιτεία είναι ελάχιστη – υπάρχουν κάποιες ηρωικές εξαιρέσεις δημάρχων- και διότι η αναγκαιότητα στην Αθήνα είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερη. Η μόλυνση- τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μόνιμα εκτός ορίων-οι ακραίες θερμοκρασίες,  το πράσινο ανά κάτοικο να είναι το λιγότερο σε όλη την Ευρώπη υποτριπλάσιο του ορίου και οι χώροι χαλαρώσεις και ομορφιάς ελάχιστοι.
Επισκεφτήκαμε δύο ταρατσόκηπους , ένα σε δημοτικό κτήριο προορισμένο για γαμήλιες τελετές και σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Ο δημόσιος  μετατράπηκε σε ένα χώρο ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς  για την γειτονιά  ενώ δόθηκε δυνατότητα να γίνονται παράλληλα δύο τελετές και μία δεξίωση , αυξάνοντας τα έσοδα και τις δυνατότητες του χώρου. Το αρχικό μειονέκτημα της ύπαρξης μίας έντονης πλαγιάς στο πίσω χώρο της αρχικής βίλας έγινέ πλεονέκτημα διότι τοποθετήθηκε  μία νέα αίθουσα ενώ από πάνω μία κατάφυτη πλατεία με πολύ καλή εκμετάλλευση  κάθε μέτρου του πρανούς. Το χαρακτηριστικό αυτού του χώρου ήταν ο πολύ καλός σχεδιασμός

Ο ταρατσόκηπος στο νέο οικοδομικό συγκρότημα είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστάσεων ανάλογων της Ελλάδας.  Βρίσκεται στο κέντρο ενός  γιγαντιαίου συγκροτήματος  πεντακοσίων οικιών και αρκετών καταστημάτων. Είχε φτιαχτεί αρχικά ένας απλός κήπος με χλοοτάπητα και ελάχιστές φυτεύσεις από ένα μη ειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο ταρατσόκηπων.

Τα προβλήματα ήταν άμεσα. Το υπόγειο πάρκιν και κάποια καταστήματα παρουσίασαν υγρασίες, το αισθητικό αποτέλεσμα κακό και μόνο εκατό διαμερίσματα είχαν αγορασθεί. Ο επενδυτής βλέποντας την  επερχόμενη καταστροφή άλλαξε εντελώς την κατάσταση επιλέγοντας ένα  αρχιτέκτονα τοπίου, έγινε κατασκευή με σύστημα ταρατσόκηπου και όχι με  drainage όπως πριν-λύση εκτός προδιαγραφών που εμφανίζει συχνά προβλήματα- το εδαφικό υπόστρωμα παρότι μειώθηκε το βάρος του  έφτασε σε σημεία ως και το 1,6 μέτρα δημιουργώντας ένα ταρατσόκηπου εντατικού τύπου.

Κάποια δέντρα φυτεύτηκαν σε ύψος έως και οκτώ μέτρων , αρκετά μεγάλο ρυάκι, παιδική χαρά, βραχοκατασκευές, πλακοστρώσεις, σιντριβάνι, και αρκετά χωμάτινα μονοπάτια όλα πάνω στο εδαφικό υπόστρωμα του δώματος  ώστε η αποστράγγιση να είναι άριστη.

Επιλέχθηκε ολοκληρωμένο σύστημα κατασκευής ταρατσόκηπου γιατί υπολογίζοντας το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής και συγκρίνοντας το με την αύξηση κόστους από την αλλαγή μόνωσης και  στατικής ενίσχυσης  είναι  τελικά  μικρότερο.  Το αισθητικό αποτέλεσμα έχει σημαντική επίπτωση και στην τιμή των διαμερισμάτων.

Επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθούνε μεγάλα φυτά ώστε το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν έτοιμο, όλο το εδαφικό υπόστρωμα ελεγμένο,  και αυτόματη άρδευση. Δόθηκε ζωή όχι μόνο στο κήπο αλλά και στα μπαλκόνια που αποκτήσαν πλέον θέα.

Το συγκρότημα πουλήθηκε όλο σε τέσσερις μήνες , σε καλύτερη τιμή από τα γειτονικά νέα κτήρια. Το συνολικό κόστος έφτασε τα πέντε εκατομμύρια ευρω που ήταν όμως μόνο0,3% της επένδυσης και σχεδόν αποσβέσθηκε από την διαφορά τιμής ανά τετραγωνικό και το κόστος των αναγκαίων μονώσεων.. 

Στην χώρα μας  υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν πράσινα δώματα εντός προδιαγραφών , πολλοί καλοί αρχιτέκτονες τοπίου,  και έχουν κατασκευαστεί αρκετοί αξιόλογοι  ταρατσόκηποι κύρια από ιδιώτες με άριστα αποτελέσματα. Νέες χρήσεις σε «άχρηστους χώρους» κτηρίων, δροσισμός  δωμάτων, αλλαγή του αστικού τοπίου, 

Έχουμε πολλές άδειες ταράτσες να ομορφύνουμε.
Για πληροφορίες κάντε κλικ εδω

Οικιακή κομποστοποίηση


Τα τσόφλια των αυγών, η υπόλοιπη σαλάτα, τα χόρτα που περίσσεψαν από το τραπέζι σας, και το κατακάθι του καφέ μπορούν εύκολα να γίνουν κομπόστ για τα φυτά σας.
Στην Ευρωπαϊκή Eνωση, πετάμε όλο και περισσότερα απορρίμματα κάθε χρόνο. Μεταξύ 1995 και 1998, η ποσότητα των σκουπιδιών που δημιουργήσαμε αυξήθηκε κατά 15%. Εάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς παραγωγής απορριμμάτων, έως το 2020, θα πετάμε πιθανώς 45% περισσότερα σκουπίδια από το 1995. Στην Ελλάδα, μόνο στο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Aνω Λιοσίων καταλήγουν καθημερινά 5.500 τόνοι απορριμμάτων, ενώ τα προγράμματα ανακύκλωσης έχουν καθυστερήσει δραματικά σε όλη τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία (31/1999) όπου καθορίζει πως τα οργανικά στοιχεία των απορριμμάτων μας πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση χωρίς να καθορίζει τον τρόπο και τη μέθοδο της κομποστοποίησης που πρέπει να επιλεγεί.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε σε όσους ο όρος «κομποστοποίηση»φαντάζει άγνωστη λέξη πως προέρχεται από τη λέξη κομπόστ, το φυτικό «λίπασμα» δηλαδή, που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών όπως φύλλα, κλαδιά, φρούτα, λαχανικά και άλλα υπολείμματα κουζίνας. Το κομπόστ μπορεί να έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια. Η χώρα μας με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 29407/3508/16-12-2002) εναρμονίστηκε με την κοινοτική οδηγία θέτοντας ως ποσοτικούς στόχους τη μείωση στα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κατά 25%, 50% και 65%, σε σχέση με το 1995, μέχρι το 2010, το 2013 και το 2020 αντίστοιχα.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδω

Aνάλογα άρθρα:

Κομποστοποίηση