Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Σαλιγκάρι

Ακούστε μερικές οικολογικές μεθόδους αντιμετώπισης πριν μοιραστείτε μαζί τους τα λαχανικά και τα λουλούδια σας

Μάζεμα με το χέριΤο μυστικό είναι να μαζέψετε τα ενήλικα πριν γεννήσουν, όταν είναι μικροσκοπικά κάνουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά!
Μπορείτε να κάνετε τη μέρα ή αν οι συνθήκες και η γενναιότητα σας το επιτρέπουν να βγείτε τη νύχτα με έναν φακό και να μαζέψετε με το χέρι
Ρίξετε τους σε σαπουνόνερο ή σε ένα κουτί απ’ όπου δεν θα μπορούν να βγουν

Παγίδες
Σκοπός είναι να πείσετε ότι προσφέρετε ασφαλές μέρος και πλούσιο γεύμα
Τοποθετείστε στον κήπο το βράδυ φύλλα λαχανικών, φλούδες πορτοκαλιού ή απλά ένα επίπεδο αντικείμενο.
Τα σαλιγκάρια θα συρθούν κάτω από αυτά γιατί δεν έχουν φως και θερμότητα του ήλιου
Το επόμενο πρωί μαζέψετε τα

Μπύρα ή ζύμη & Μίγμα μελιού
Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες προσελκύονται στη μυρωδιά της μπύρας ή σε μίγμα ζύμης και μελιού.
Χρησιμοποιήστε για παγίδα ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή κάτι που να είναι αρκετά βαθύ για να μην μπορούν να βγουν. Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια θα πάνε στο μίγμα και θα πνιγούν
Να ελέγξτε το δοχείο καθημερινά για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει πέσει ένας βάτραχος ή οτιδήποτε άλλο μέσα
Ξηρά τροφή σκυλιών ή γατιών
Είναι ένας έξυπνος τρόπος να οδηγήσετε τα σαλιγκάρια, μακριά από τα φυτά σας.
Πάρτε ένα αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης και κόψτε με το ψαλίδι 1 -2 εγκοπές στο πλευρικό τοίχωμα, έτσι ώστε όταν το τοποθετήσετε στο έδαφος να έχετε δημιουργήσει μερικές " πόρτες" για τα σαλιγκάρια
Βάλτε ξηρά τροφή της γάτας ή του σκύλου σας στο σημείο που θέλετε να τα συγκεντρώσετε
Βάλτε στο ταψάκι μικρή πέτρα μην το πάρει ο αέρας
Το επόμενο πρωί, σηκώστε το ταψάκι και καλό τους ταξίδι!

Χαλκός 
Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες δεν ανέχονται το χαλκό. Τους προκαλεί μικρό αλλά δυσάρεστο ηλεκτρικό σοκ όταν έρθουν σε επαφή, είναι όμως αρκετό για να τα κάνει να αλλάξουν προορισμό.
Απόλυτα οικολογικός τρόπος, αφού δεν σκοτώνει απλά εμποδίζει κι αποθαρρύνει
Η λωρίδα χαλκού θα πρέπει να έχει πάχος τέτοιο ώστε ακόμα και οι μεγαλύτεροι γυμνοσάλιαγκες να ακουμπάνε όλο το σώμα τους στον χαλκό
Που και πως μπορείτε να το εφαρμόσετε:
Τοποθετώντας μια λωρίδα χαλκού πάχους γύρω στα 15 εκ
Σε κορμούς δέντρων
Σε γλάστρες, γύρω από τη βάση, ή το λαιμό
Σε θάμνους γύρω από το χαμηλότερο κορμό
Να θυμάστε όμως ότι ο χαλκός, για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει αργά και που να τον καθαρίζετε με λίγο ξίδι

Υλικά με τραχιά επιφάνεια λειτουργούν επίσης σαν εμπόδιο
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
τσόφλια αυγού, Γυαλόχαρτο, στάχτη από ξύλο
Μπορείτε να φτιάξετε περιλαίμια από γυαλόχαρτο και να τα βάλετε γύρω από τα φυτοδοχεία σας. Μπορείτε ακόμα να κόψετε μια σχισμή στο δίσκο του γυαλόχαρτου μέχρι το κέντρο του κύκλου και να το βάλετε στους μίσχους,
Αρπακτικά ζώα που τρώνε τα σαλιγκάρια όπως
τα κοτόπουλα, οι πάπιες, οι χελώνες, πουλιά, τα φίδια
Ψεκασμός με ξίδι και νερό

www.bioprasino.gr

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα του κήπου με ότι έχετε στη κουζίνα

Σιναπόσπορος
Μουστάρδα: Απλώστε τριμμένο σιναπόσπορο (μουστάρδα) στο χώμα της γλάστρας και ποτίστε. Αν δεν βρείτε σιναπόσπορο, διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας έτοιμη μουστάρδα σε μισό λίτρο νερό και ποτίστε. Αντιμετωπίζει τα έντομα και τα σκουλήκια στο χώμα. Προσοχή: Οι γνωστές σκουληκαντέρες (καφέ-κόκκινα λεπτά σκουλήκια), όχι μόνο δεν βλάπτουν τα φυτά αλλά είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει η φύση για το κήπο σας. Ένα τέτοιο σκουλήκι σας βελτιώνει 1.400 Kg χώμα το χρόνο.(to σιναπι είναι φυτο [που φυτρωνεί την ανοιξη σε πολλαά ελευθερα χωράφια και η συλλογή είναι πολυ πολυ εύκολη)
Κανέλα




    Κανέλλα: Ρίξτε κανέλλα στο χώμα για να προστατέψετε τα νεαρά σπορόφυτα από τους μύκητες.







    Πράσινο σαπούνι

    Πράσινο σαπούνι: σε 1 κιλό νερό, διαλύστε 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι. Προσθέστε 10 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον τετράνυχο και τις βρωμούσες.

    Πηγή: www.ecoagro.gr
              http://nea-patenta.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

    Γη Διατόμων

    Γη διατόμων στο μικροσκόπιο
    Η γη διατόμων ή διατομίτης  είναι ένα ορυκτό φυτικής προέλευσης. Σχηματίζεται από την συσσώρευση ενός τεράστιου αριθμού απολιθωμένων διατόμων δηλαδή προέρχεται από τα απολιθώματα υδρόβιων οργανισμών από παλαιές γεωλογικές περιόδους, πριν 20-80 εκατομμύρια χρόνια.
    Τα νεκρά διάτομα βυθίζονταν στο νερό, απορροφούσαν πυρίτιο, σχηματίστηκε στρώμα και η απολιθωσή του αποτελεί τη γη διατόμων, η οποία είναι σκόνη με 90% από πυρίτιο. Η γη διατόμων βρίσκει πολλές εφαρμογές, μεταξύ των οποίων ως υλικό για την αντιμετώπιση ασπόνδυλων και εντόμων αποθηκών.
         Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα που προμηθεύουν χημικά εργαστήρια. Αν τη δείτε στο μικροσκόπιο, τα άκρα των κόκκων της είναι τόσο αιχμηρά που θυμίζουν σπασμένα γυαλιά. Αν λοιπόν κάποιο άτυχο ζωύφιο περπατήσει πάνω της, θα τραυματιστεί η σκελετική δομή του, θα αφυδατωθεί και θα πεθάνει. Αντιμετωπίζει μυρμήγκια, κατσαρίδες, σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες. Καλύψτε με λεπτό στρώμα γης διατομών περιοχές που μπορεί να περνάνε ή να κρύβονται ζωύφια (σχισμές, ανοίγματα, κάτω από οικιακές συσκευές, κοντά σε κάδους απορριμμάτων, υπονόμους, αποχετεύσεις, παράθυρα κ.λ.π.) Ειδικά για τα μυρμήγκια απλώστε το υλικό μέσα και γύρω από τη φωλιά. Αρκεί να βεβαιωθείτε ότι σε κάθε περίπτωση απλά θα περάσουν από πάνω.



    Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος
    www.bioprasino.gr
    αναλογα αρθρα:

    Τι είναι η Γη Διατομών ?



    Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

    Η βιοποικιλότητα γύρω από την Ακρόπολη



     
    γράφουν οι: Γρηγόρης Τσούνης , Λάμπρος Τσούνης

    Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι από τη φύση τους νησίδες άγριας ζωής, γιατί εδώ προσφέρονται οι κατάλληλες συνθηκες για την ανάmυξη πλούσιας χλωρίδας – βλάστησης – πανιδας και προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο για την αναπαραγωγή και τη διατροφή μεγάλου αριθμού πουλιών.
    Στην Ακρόπολη, από παλιά, αλλά ακόμη και σήμερα, φωλιάζει η Κουκουβάγια (Athene noctua), σύμβολο της θεάς Αθηνάς και της Σοφίας..
    Στα βράχια της Ακρόπολης, εκτός από τα Αγριοπερίστερα. φωλιάζουν τα σπάνια Βραχοκιρκίνεζα (Falco tinnunculus) (δύο ζευγάρια) και οι Γαλαζοκότσυφες (Monticola soIitarius) που το κελάηδημά τους μοιάζει με τον ήχο του φλάουτου.


    Την άνοιξη σκίζουν τον ουρανό με χάρη τα Σπιτοχελίδονα (Delichon urbica), τα Σταβλοχελίδονα (Hirundo rustica) (που φωλιάζουν στην Πλάκα) και οι Σταχτάρες (Apus apus και Apus melba), που τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτές φωλιάζουν στις σπηλιές του Ιερού Βράχου.
    Στο φυσικό περιβάλλον της Ακρόπολης, με την πλούσια βλάστηση, που είναι προστατευμένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, την άνοιξη φωλιάζουν επίσης αρκετά ζευγάρια (περίπου 10) από Τσαλαπετεινούς (Upupa epops). Οταν δέν φωλιάζουν στα δένδρα,χρησιμοποιούν τρύπες του Ιερού Βράχου για να φωλιάσουν. Άλλα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο και φωλιάζουν εδώ είναι: η Δεκαοχτούρα, ο Μυγοχάφτης, ο Κότσυφας, οι Παπαδίτσες, η Καρδερίνα, ο Φλώρος, η Καρακάξα, το Σπουργίτι, ο Μαυροτσιροβάκος.
    Όταν αρχίζει να χειμωνιάζει και τα αποδημητικά έχουν φύγει, τότε μένουν τα μόνιμα και οι χειιμωνιάτικοι επισκέπτες, που έρχονται στην Ακρόπολη αυτή την εποχή. Τα μόνιμα είναι τα Αγριοπερίστερα, η Δεκαοχτούρα, ο Μαυροτσιροβάκος, ο Κότσυφας, ο Γαλαζοκότσυφας, η Καρδερίνα, ο Σπουργίτης. Το χειμώνα κάνουν την εμφάνισή τους η Ποοντικοβαρβακίνα, το Ξεφτέρι, ο Πετρίτης και η Τυτώ.
    Αλλοι χειμωνιάτικοι επισκέπτες, που έρχονται από τον κρύο βορρά και βρίσκουν καταφύγιο στους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης, είναι: η Σταχτοσουσουράδα, η Λευκοσουσουράδα, ο Τρυποφράχτης, ο Φυλλοσκόπος, ο Καρβουνιάρης, ο Κοκκινολαίμης, η Τσίχλα, η Γαλαζοπαπαδίτσα, το Σιρλοτσίχλονο, το Ψαρόνι, οι Σπίνοι..
    Την άνοιξη μπορεί να παρατηρήσει κανείς να πετούν πάνω από την Ακρόπολη, σε διαφορετικούς σχηματισμούς, πουλιά που τραβούν για το βορρά, όπως Χήνες, Γερανοί, Ερωδιοί, Νυχτοκόρακες, Ασπροπάρηδες και διάφορα άλλα αρπακτικά.
    Την άνοιξη (τις πρώτες μέρες των αποδημιών), μπορεί να ακούσει κανείς και το μελωδικό κελάηδημα των Αηδονιών. Επίσης, στις αρχές της άνοιξης πάντοτε, το νυχτερινό κάλεσμα του Γκιώνη, αλλά και της Κουκουβάγιας (όλο το χρόνο).
    Η περιοχή της Ακρόπολης είναι πλούσια και σε ασπόνδυλα (έντομα, πεταλούδες). Υπάρχουν επίσης στο χώρο Χερσοχελώνες, Πρασινόσαυρες, το Κροκοδειλάκι και σπάνια κάνει την εμφάνισή της και η Δενδρογαλιά. Μέσα στα σπήλαια που υπάρχουν στο χώρο της Ακρόπολης, βρίσκουν κααταφύγιο οι Μικρονυχτερίδες (Pipistrellus pipistrellus).
    Όλοι γνωρίζουν ότι η Αττική είναι ένας μεγάλος βοτανικός κήπος, το ίδιο ισχύει όμως για την Ακρόπολη και τους γύρω λόφους. Ανάμεσα στις Μαργαρίτες, στις Μολόχες, στις Παπαρούνες, στις Στενμπέργιες, στα Πεντάνευρα, τα Χαμομήλια, τα Περδικάκια, τις Κάππαρες και τις Βρωμούσες, υπάρχουν ενδημικά και σπάνια φυτά. Ένα απ` αυτά, το πιο σημαντικό ενδημικό, είναι η Micromeria acropolitana.
    Η Μικρομέρια της Ακρόπολης είναι ένα μικρό πολυετές φ
    υτό, που φυτρώνει αποκλειστικά στην περιοχή της Ακρόπολης. Είναι ενδημικό της Ακρόπολης, που ειχε χαθεί το 1908 και ανακαλύφθηκε ξανά απο το Γρηγόρη Τσούνη και το Λάμπρο Τσούνη (8-7-2009 έγινε η επιβέβαιωση της ανακάλυψης)..

         Στο χώρο της Ακρόπολης φύονται και άλλα ενδημικά, όπως: η Centaurea attica, η Centaurea raphanina mixta, η Inula verbascifolia methanea, το Ornirhogalum atticum, καθώς και ορισμένα σπάνια για τον ελληνικό χώρο φυτά, όπως το Peganum harmala και το Biarum tenuifolium. Στο βράχο της Ακρόπολης υπάρχουν επίσης μερικά αξιόλογα βραχόφιλα φυτά, όπως η Scrophularia heterophyla, το ελληνικό ενδημικό Inula verbascifolia methanea, το mεριδόφuτο Cheilanthes vellea, κ.ά.
          Επίσης, στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, υπάρχει μια σαύρα που μοιάζει με μικρό Κροκοδειλάκι (Agama stellio)η (Laudakia stellio). Ζει συνήθως σε άνυδρες και ξηρές περιοχές. Βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου (ΒΑ Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα). Στην Κέρκυρα, στους Παξούς και σε μερικές περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου πιθανώς έχει εισαχθεί εκεί από τον άνθρωπο.
          Το Κροκοδειλάκι παρατηρείται για πρώτη φορά στην Αττική! Η πρώτη παρατήρηση έγινε στις 22 Οκτωβρίου του 2009. Το συγκεκριμένο είδος μάλλον έχει εισαχθεί από τον άνθρωπο. Ίσως έφτασε εδώ με τα μάρμαρα που φέρνουν για τις αναστηλώσεις των μνημείων της Ακρόπολης. Το θέμα έχει ενδιαφέρον και θα συνεχίσουμε να το μελετάμε
       Πάνω από 15 χρόνια μελετούμε το χώρο της Ακρόπολης,την Αρχαία Αγορά και τους γύρω λόφους και αρχαιολογικούς χώρους.
        Αν και βρισκόμαστε σχεδόν στο κέντρο της πόλης,η βιοποικιλότητα είναι από τις πιο πλούσιες και δεν έχει η περιοχή να ζηλέψει τίποτα απο άλλες σημαντικές περιοχές της χώρας..
         Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την προστασία της χλωρίδας,και της πανίδας. Έτσι ,θα μπορέσει να διατηρηθεί ο χλωριδικός πλούτος και γενικότερα η βιοποικιλότητα της περιοχής.
    πηγή: www.greenapple.gr

    Ποιά εργαλεία κήπου χρειαζόμαστε αυτήν την εποχή?

         
                    
     Η εποχή  του κήπου έχει αρχίσει. Ο χειμώνας κάνει μια κίνηση ακόμα  αλλά έχει μυρίσει άνοιξη.  Και με τα κατάλληλα εργαλεία κήπου κάνουμε  την εργασία μας πολύ πιο διασκεδαστική. 
                Η άνοιξη είναι εδώ, και μαζί της η ώρα να πάμε έξω στον κήπο για να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες .Ο κήπος θα είναι  σε πλήρη άνθηση, και οι θερμοκρασίες  μας καλούν να  κάνουμε μπάρμπεκιου και να πίνουμε   καφέ στη βεράντα του σπιτιού με τους φίλους μας  Τα ίχνη που άφησε το μακρύ, και το  κρύο του χειμώνα, πρέπει τώρα να εξαλειφθούν.  Με τον κατάλληλο εξοπλισμό  η φροντίδα δεν είναι τίποτα.  Κλαδευτήρι, μηχανή του γκαζόν, ψαλίδι μπορντουρας  είναι τώρα σε ζήτηση.   
     
      Ψαλίδια μπορντούρας

                Ένα νέο χτένισμα χρειάζεται  για να κρατήσουμε  τους φράκτες και καλλωπιστικά σε  φόρμα. Για να εξασφαλιστεί η καθαρή κοπή απαιτούνται ισχυρά ψαλίδια μπορντούρας βενζινοκίνητα, ηλεκτρικά  ή και μπαταρίας οπότε  απεριόριστη ελευθερία κινήσεων κατά την εργασία. Ιδανικά για κλάδεμα κλαδιών σε ευαίσθητες σε θορύβους περιοχές,  είναι τα ηλεκτρικά  Ο θόρυβος που παράγουν είναι πολύ λιγότερος αλλά υπολείπονται σε δύναμη από τα επαγγελματικά
     Σε υψηλούς φράκτες  τα θαμνοκοπτικά είναι χρησιμότατα  επειδή φτάνουν χάρη σε ένα  μακρύ άξονα και σπαστή λεπίδα εύκολα, από το έδαφος στα  ύψη. Αυτά όμως είναι κύρια για επαγγελματική χρήση και συνήθως είναι πολύ-μηχανήματα που παράλληλα μεταμορφώνονται σε χορτοκοπτικά και αλυσοπρίονα. Έχουν μεγαλύτερο κόστος αλλά αν τα έχετε ανάγκη τελικά είναι οικονομικότερα αφού γλυτώνουμε την αγορά τριών εργαλείων
     Η νέα τάση πάντως είναι τα ερασιτεχνικά μηχανήματα μπαταρίας. Δίνουν δυνατότητα μεγάλης αυτονομίας,  ασφάλειάς, και πλέον είναι σχετικά οικονομικά. Αν τώρα φράχτες σας είναι μικροί ένα καλό ψαλίδι μπορντούρας είναι μια χαρα
     
    Χορτοκοπτικές μηχανές

                Ένα πλούσιο, καταπράσινο γρασίδι του κήπου θέλει και την κατάλληλη προσοχή.  Εκτός από το πότισμα και λίπανση  πάνω από όλα είναι  η τακτική κοπή του. Όσο συχνότερα κόβουμε τον χλοοτάπητα τόσο πυκνότερος γίνεται Στους μικρούς και μεσαίου μεγέθους κήπους, είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση στις θορυβώδεις χορτοκοπτικές  βενζίνοκίνητες μηχανές  - προς τέρψη των γειτόνων- οι ηλεκτρικές ή και οι μπαταρίας που έχουν εμφανιστεί στην αγορά!.  Η ενοχλητική χρήση βενζίνης  με τα λιπαντικά έλαια και τις εκπομπές καυσαερίων, είναι  μέρος του παρελθόντος, όπως  και σιγά σιγά θα γίνονται και οι ηλεκτρικές χορτοκοπτικές μηχανές πάντα με την χρήση  του καλωδίου.
         Το ύψος κοπής  είναι ανάλογο του φυτικού υλικού που έχουμε. Τα θερμόφιλα είδη –αγριάδα, πασπαλο, ζοίσια , κικούγιου- θέλουν χαμηλή κοπή ενώ τα ψυχρόφιλα-φεστούκες, πόες, λόλιουμ κ.α.- θέλουν συνήθως ψηλό στην 3η , 4η σκάλα και έτσι γίνονται πυκνότερα, και υγιέστερα. Το μέγεθος της μηχανής που θα επιλέξετε καλό είναι να έχει σχέση με τον κήπο σας ώστε σε 20-30 λεπτά να έχετε τελειώσει την εργασία Η  τσάντα χόρτου μπορεί να χωρέσει τόσα λίτρα ώστε να μην  την αδειάζετε συνεχώς και αν είναι δυνατόν να διπλώνεται ώστε να είναι εύκολή στην αποθήκευση της.Μην ξεχνάτε να κουρεύεται τις άκρες του χλοοτάπητα. Εμποδίζεται έτσι να εισχωρεί στα παρτέρια των φυτών ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άρτιο. Έχετε πολλές δυνατότητες όπως  ψαλίδια, μικρά χοτροκοπτικά, ακόμα και μπαταρίας. 

    Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος
    www.topiodomi.gr

    ενδιαφεροντα!!

    Επιλέγοντας αλυσοπρίονο




    Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

    Έχουμε Καραφατμέ (αγρότιδες)


    Καραφατμέ

    Η καραφατμέ  είναι η λαϊκή ονομασία μιας ομάδας από έντομα με κύρια την ομάδα των Αγροτιδων(Νoctuidae) που δημιουργούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες και στην περίπτωση  γίνεται μας θα αναλύσουμε  τι γίνεται στον χλοοτάπητα. Η προσβολή αρχίζει όταν τα  Θηλυκά ακμαία –μικρές σαιτόμορφές  νυκτόβιες και πολύ ταξιδιάρικές  πεταλούδες –γεννήσουν μερικές εκατοντάδες αυγά  η κάθε μία   σε  σκιερό μέρος στο γρασίδι μας.
     Η εκκόλαψη των αυγών γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα (με θερμοκρασία  να είναι ο κύριος παράγοντας). Πρώτες αναπτύσσονται οι προνύμφες και ακόλουθα μεταμορφώνονται σε νύμφες  μέσα στο έδαφος σε σκουροκόκκινα κουκούλια και από εκεί εξελίσσονται  τα νέα ακμαία.

    Πεταλούδα-ακμαιο
    Την κύρια ζημιά στον χλοοτάπητα την κάνουν οι προνύμφες δηλαδή οι κάμπιές που είναι αδηφάγες θέλοντας να δυναμώσουν για να προχωρήσουν την εξέλιξη τους. Τα συμπτώματα αρχίζουν με κιτρίνισμα που εξαπλώνεται ταχύτατα και μετατρέπεται σε ξήρανση. Οι μικρές αρχικά κάμπιές μεγαλώνουν ταχύτατα τρώγοντας κύρια τους τρυφερούς λαιμούς των φυταρίων(σημείο που η ρίζα μετατρέπεται σε βλαστό) σε μεγάλες ποσότητες. Η προσβολή εξελίσσεται με εκπληκτική ταχύτητα και μέσα σε 2-5 μέρες ή ζημιά μπορεί να είναι  ολοκληρωτική.
                    Την βοηθάει το είδος του χλοοτάπητα (προτιμάει φεστούκα  και γενικά ψυχρόφιλα είδη ενώ οι αγριάδες είναι ανθεκτικές και αναβλαστάνουν εύκολα) η καλλιεργητικές φροντίδες όπως αερισμός του, λίπανσή του, σάπια υλικά από κακή κοπή, κτλ  

    Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε  όταν παρατηρήσουμε το κιτρίνισμα ότι πρόκειται για έντομα και όχι από μυκητολογικό σάπισμα?
    ·         Παρατηρούμε την φύση. Σφήγκες  ή πουλιά που τρώνε στον χλοοτάπητα είναι σημάδι ύπαρξης εντόμων
    ·         Με ένα φτυαράκι ανασηκώνουμε το χώμα στο σημείο προσβολής ψάχνοντας για  κουκούλια.
    ·         Με την κατάκλιση. Πλημυρίζουμε μία περιοχή νερό και έτσι τα έντομα βγαίνουν στην επιφάνεια. Αν το πρόβλημα είναι η καραφατμέ θα βγουν σε λίγα λεπτά στην επιφάνεια
    ·         Το αποτέλεσμα είναι ταχύτερο αν ρίξουμε ένα κουβά νερό σε ένα τετραγωνικό μέτρο όπου μέσα θα έχουμε διαλύσει ένα ποτήρι σαπούνι πιάτων) Το μίγμα πρέπει να διαλυθεί καλά  . Στα δέκα λίτρα νερό ανακατεύουμε δύο κουταλιές τις σούπας και μισή  κουταλιά οινόπνευμα για να μην αφρίζει
    ·         Υπάρχουν και ειδικά δολώματα
    ·         Με σημειακό φωτισμό την νύχτα όπου θα δούμε παρουσία πολλών πεταλουδων
    ·         Αν βρούμε κάμπιες είναι από διάφορά είδη των Noctuidae αλλά συνήθως είναι σε πράσινους χρωματισμούς με καφέ και γκρίζες γραμμώσεις ή κηλίδες 

     Εφέτος η προσβολή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι λόγω του ζεστού χειμώνα  και για αυτό καλό είναι να προσέχουμε. Χημικά υπάρχουν πολλά που μπορούν να δώσουν λύση όταν έχουμε πρόβλημα  Η χρήση βέβαια χημικών σε κατοικημένες περιοχές  είναι παρανομή.
    Συνιστούμε βιολογική καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα με Bacillus thuringiensis ή εντομοπαθογόνους νηματώδεις (πχ Steinernema carpocapsae) προτιμότερα τις απογευματινές ώρες. Η πρώτη λύση έχει δράση που διαρκεί λίγες ημέρες και έτσι μπορεί να χρειαστεί μα κάνουμε περισσότερες ενέργειες.. Η δεύτερη λύση μπορεί να γίνει και προληπτικά και διαρκεί στο χρόνο  και όταν έχουμε προσβολή δεν θα το καταλάβουμε καν και με σχετικά μικρό κόστος!! Η χρήση νηματωδών είναι νόμιμη αφού είναι απόλυτα αβλαβείς για τα θηλαστικά. Αν κάνουμε στις αρχές Μαΐου μία εφαρμογή πιθανά να χρειαστούμε και μία δεύτερη τον Σεπτέμβρη.
    Καλή δουλειά!! 

    Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος