Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Mια ζαρντινιέρα στο τραπέζι μου



Μια απλή και ωραία κατασκευή είναι ένα τραπέζι κήπου με ενσωματωμένη ζαρντινιέρα για παχύφυτα  
Η ιδέα ανοίκει σε 2 φανατικούς κηπουρούς του Σαν Φρανσίσκο που διατηρούν το δικό τους blog  {far out flora}, όπου καταγράφουν όλες τις εμπειρίες του από τον κόσμο των φυτών. Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς το δικό σας τραπέζι, τότε επιστρατεύστε τις ικανότητές σας στην ξυλουργική και ακολουθήστε τις  οδηγίες τους....
1. πρωτο βήμα χαλάμε τις παλέτες στην βασική τους ξυλεία!!
2. περνούμε  τέσσερα πόδια τραπεζιού και τα δοκάρια της παλέτας δημιουργώντας την βάση 
3. με  τις σανίδες ετοιμάζουμε την πλάκα του τραπεζιού φτιάχνοντας και την ζαρτινιέρα με τις σανίδες. Ανοίγουμε και 2-3 τρύπες για να φεύγει το επιπλέον νεράκι. Πρώτα απλά ακουμπάμε και καρφώνουμε μετά!!

4. Φυτεύουμε με λίγα χαλικάκια ή περλίτη, ελαφρόπετρα στον πάτο . Τα φυτά είναι παχύφυτα του γένους sedum....

5. τώρα καρφώνουμε και βαφουμε με λάδι συντηρησης ξύλου

Αν τελικά καταφέρετε να φτιάξετε το δικό σας τραπέζι, μην ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφία για να τη δημοσιέυσουμε!

πηγη/΄livinggreen & faroutflora.com 
για πληροφορίες, συμβουλές     2130043272         ή         www.bioprasino.gr

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ο αποτελεσματικός έλεγχος του ωιδίου βιολογικά


ΩΙΔΙΟ

Η ΠΟΙΟ ΚΟΙΝΗ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Ωίδιο είναι μια μυκητολογική ασθένεια που μπορεί να μολύνει μια μεγάλη ποικιλία φυτών. Για την καταπολέμηση του  μπορεί να χρησιμοποιηθούν  διάφορες θεραπείες. Oi επεμβάσεις πρέπει να ξεκινήσουν μόλις γίνει αντιληπτό. Και να υπάρχει πρόληψη  μετάδοσης του σε άλλα φυτά(ΠΡΑΚΤΙΚΑ τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε αυτό απολυμαίνονται πριν χρησιμοποιηθούν σε άλλα φυτά) 

Πως γίνεται αντιληπτό?
·        Τα φύλλα και οι βλαστοί που έχουν μολυνθεί, έχουν ένα λευκό, αλευρώδη επίχρισμα στην επιφάνεια του φύλλου. Όσο νέα φύλλα διαμορφώνονται, στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουλίου, φαίνεται να  έχουν ωίδιο. Η υψηλή υγρασία και ζεστές υγρές θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 24 βαθμούς είναι ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη  ωίδιου.  Το Ωίδιο μεταδίδεται  και μέσω του αέρα και εντόμων.
·        Εκτός από τα φύλλα του ωίδιο μπορούν επίσης να εμφανιστεί επίχρισμα σε  μίσχους μπουμπούκια, λουλούδια και φρούτα. Ο μύκητας διεισδύει στα μπουμπούκια  και είναι διασυστηματική μόλυνση , οπότε μπορείτε να περιμένετε με μια νέα λοίμωξη κατά το επόμενο έτος.  Η πτώση θερμοκρασίες το χειμώνα κάτω από τους 0 βαθμούς, ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την προσεχή άνοιξη είναι σχετικά χαμηλός αλλά πρέπει να απομακρύνουμε τα μολυσμένα μέρη των φυτών μας.
·        Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από το ωίδιο, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά τη φύτευση των καλλιεργειών την  επαρκή απόσταση των  φυτών μεταξύ τους, την προσεκτική άρδευση ώστε να μην έχουμε περίσσεια  του νερού  και να έχουν τα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους.
·        Φυτέψτε τα φυτά σας  με προσεκτική χρήση λιπάσματος και στην πορεία  της καλλιεργειαςη χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων  να γίνεται με συνεση. Μπορείτε πάντα να αγοράσετε τα καλύτερα φυτά που  να είναι ανθεκτικά στο ωίδιο. Αποφύγετε το πότισμα των φυτών κατά τις βραδινές ώρες  με διαβροχή .

ωιδιο σε τριανταφυλια

Ο αποτελεσματικός έλεγχος του ωιδίου βιολογικά
·         Το Ωίδιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση. Ένας τρόπος για την καταπολέμηση της παρέχει το κανονικό γάλα ή ορός γάλακτος. Το γάλα που έχετε στο 1:9, τότε αραιώστε 1 μέρος γάλα έως 9 μέρη νερό και  αν βάλετε ορό  η αναλογία γίνεται 1:30 ορού γάλακτος. Ψεκάστε αυτό το μείγμα δύο φορές την εβδομάδα για τα μολυσμένα μέρη του φυτού. Εκτελέστε αυτή η επέμβαση μια μέρα όπου  είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν  θα βρέξει σύντομα.
·        Άλλα ενδιαφέροντα μέσα στο σπίτι πρέπει να είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ωιδίου είναι, το μπέικιν πάουντερ, μαγειρικό λάδι και απορρυπαντικό. Για μια λύση ψεκαστικού υγρού  από 5 λίτρα χρειάζεστε 50 ml μαγειρικό λάδι, 3 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ και λίγο σαπούνι ως γαλακτωματοποιητής. Ψεκαζουμε ανα  10-14 ημέρες  πρωινές ώρες
·        Μπορείτε από το εμπόριο να χρησιμοποιήσετε  θείο  το κίτρινο ορυκτό- που περιέχουν εντομοκτόνα που βοηθά  στο ωίδιο και τη θεραπεία των προσβεβλημένων φυτών.
·        Φυσικά, ωίδιο είναι επίσης ένα φυσικό "πρόστιμο" αφού συχνά το μεταφέρουν έντομα(κυρίως τα νυκτικά όπως αφίδες) που προσβάλλουν τα φυτά μας . Αν έχουμε τους φυσικούς εχθρούς τους  όπως την πασχαλίτσα, και άλλα αρπακτικά έντομα δημιουργώντας  κατάλληλους βιοτόπους στον κήπο μας για αυτά, τότε όχι μόνο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της μούχλας αλλα στην συνολική υγεία των καλλιεργειών μας.


Συγγραφη Κ. Τάτσης

για πληροφορίες, συμβουλές     2106017403         ή         www.topiodomi.gr 

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Τσουκνίδα για λίπασμα & βρώση



Απ’ ότι φαίνεται η τσουκνίδα είναι εξαιρετικά θρεπτική, όχι μόνο για τα φυτά αλλά και για τον άνθρωπο.
Είναι φυτό πλούσιο σε μέταλλα, παρέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, και κάλιο μεταξύ άλλων. Είναι επίσης τίγκα στη βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελελούμενη κατά δέκα τοις εκατό από πρωτεΐνη – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό – και με υψηλά επίπεδα εύκολα απορροφήσιμων αμινοξέων, η τσουκνίδα είναι ένα από τα τέλεια τρόφιμα φύσης. Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι πολλές, καθώς χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό για τη θεραπεία παθήσεων όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Το τσάι τσουκνίδα είναι ένα ασφαλές, απαλό διουρητικό που αποκαθιστά την καλή λειτουργία των νεφρών και της κύστης. Σε μορφή κομπρέσας θεραπεύει αμιχές, πληγές, τσιμπήματα και εγκαύματα. [Πηγή: 1]

Για τα φυτά
Το εκχύλισμα τσουκνίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δυναμωτικό λίπασμα ή/και σαν εντομοαπωθητικό. Βγείτε στα όρη και στα βουνά φορώντας χοντρά γάντια και μαζέψτε τσουκνίδες την Άνοιξη και πριν την ανθοφορία του φυτού, για καλύτερα αποτελέσματα. [Διάλυμα τσουκνίδας φτιαγμένο από τσουκνίδες που μαζεύτηκαν την άνοιξη είχαν το υψηλότερο ποσοστό ΝΗ4, Ρ, και Κ, ενώ στα τέλη καλοκαιριού οι τσουκνίδες έδωσαν διάλυμα με υψηλότερα ποσοστά Ca, Mg, και S. - Πηγή: 2].
Μπορείτε να παρασκευάσετε εκχύλισμα είτε με χλωρή τσουκνίδα είτε με αποξηραμένη (για χρήση όλο το χρόνο) χωρίς ουσιαστικές διαφορές στη σύσταση και τα αποτελέσματα.
Εκχύλισμα τσουκνίδας για λίπασμα  [Πηγή: 3]
- Αναμίξτε 1 kg χλωρής τσουκνίδας (ή 200 gr. ξερής) με 10 l. νερό και ανακατέξτε.
- Αφήστε ανοιχτό το δοχείο (μην σκεπάζετε) σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύετε καθημερινά ή κάθε δυο μέρες.
- Μετά από 10-14 μέρες το εκχύλισμα είναι έτοιμο. Σουρώστε και αραιώστε 1 μέρος εκχυλίσματος με 3-5 μέρη νερό και ριζοποτίστε. Άλλοι αναφέρουν πως 1:10 είναι καλό για ράντισμα και 1:20 για πότισμα, όσο πιο μικρό το φυτό τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η αραίωση.
Μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για την απώθηση της μελίγκρας, φτιάξτε εκχύλισμα με τον ίδιο τρόπο αλλά αφήστε το από 14-24 ώρες (όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία τόσο λιγότερες οι ώρες που χρειάζεται φαντάζομαι αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά), σουρώστε και ψεκάστε (χωρίς να αραιώσετε περαιτέρω) – επαναλάβετε ανά βδομάδα για 3-4 βδομάδες.

Τσουκνίδα γ(ε)ια μας [Πηγή: 4]
- 250 γρ. τσουκνίδα – 1-2 βρασμένες πατάτες σε κύβους – λάδι ή βούτυρο – 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι – 3 3/4 φλιτζάνια γάλα – 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα π.χ. μαντζουράνα, φασκόμηλο, άνηθο και μαϊντανό – 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο – αλάτι, πιπέρι – κρέμα γάλακτος με ψιλοκομμένο δυόσμο για γαρνίρισμα.
Τσιγαρίστε τα κρεμμύδια στο λάδι κι έπειτα προσθέστε την τσουκνίδα και ζεματίστε για 10΄. Ρίξτε τις πατάτες, τα βότανα και το γάλα, αλατοπιπερώστε και βράστε για άλλα 10΄. Αφήστε τα να κρυώσουν και λιώστε τη σούπα στο μίξερ. Ζεστάνετε τη σούπα βελουτέ και σερβίρετε. Για το γαρνίρισμα: όταν θα έχετε βάλει τη σούπα στα πιάτα, θα ρίξετε στη μέση της καθεμιάς 1-2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος και θα ψιλοκόψετε λίγο δυόσμο από πάνω.
‘Αλλες χρήσεις στην κουζίνα: σαν αφέψημα για τονωτικό. Τσουκνιδόπιτα (θεσσαλιώτικη και ηπειρώτικη συνταγή),  τσουκιδόσουπα με δυόσμο. Μπορεί να μαγειρευτεί όπως το σπανάκι, σαν βραστή σαλάτα, ή να γίνει το βασικό χορταρικό σε σάλτσα πέστο.
Πηγές: 
[1] Urban Foraging: Stinging Nettles, Ιστοσελίδα The Greenest, Superlative ideas for a sustainably future
[3] Φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία, Ιστοδελίδα ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ
ΑΓΡΟΠΑΙΔΕΊΑ
για πληροφορίες, συμβουλές     2130043272         ή         www.bioprasino.gr 

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ιούλιος στο αγρόκτημα


Ιούλιος  στον κήπο και στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Κορωπι Πηλιου

Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.
φασολια με κατηφε για εντομοαπωθητικο στην Κορωπι Πηλίου
καλαμποκια στο Κορώπι Πηλιου

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούλιο
Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.
Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937



Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
πηγη: φτιαχνω, ftiaxno.gr
φωτογραφίες.Κ. Τάτσης

Κωδικοποιημενα
Συμβουλές
  • Πότισμα νωρίς το πρωί ή το βράδυ.
  • Ψεκάστε τον λαχανόκηπο με βιολογικά σκευάσματα και μπορείτε να κάνετε μια τελευταία λίπανση με κρυσταλλικά ή βιολογικά λιπάσματα, προαιρετικά τον Ιούλιο.
  • Τον Ιούλιο κάνετε επανέλεγχο στα κωνοφόρα, ίσως χρειαστούν ψεκασμούς.
  • Κουρεύετε πιο συχνά το γκαζόν (κάθε 10 μέρες περίπου), αυξάνετε την χρήση ποτίσματος και ρίχνετε τελευταία φορά λίπασμα τον Ιούλιο.
  • Φροντίστε τον λαχανόκηπο σας, περισσότερο τώρα που έχουν μεγαλώσει τα φυτά και στηρίξτε με καλάμια (μπαμπού) τις ντομάτες και τα φασόλια.
  • Καθαρίστε τα απανθισμένα λουλούδια της τριανταφυλλιάς.
  • Τον Ιούλιο ξεκινάει η περίοδος των πολλαπλασιασμών με εμβολιασμό στα οπωροφόρα.

  • Προσοχή τον Αύγουστο που θα φύγετε διακοπές ελέγξτε το πότισμα στις γλάστρες και ρυθμίστε το ανάλογα. Τα καρποφόρα θέλουν λιγότερο νερό για να μην ανοίγουν οι καρποί. Φροντίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου ώστε να μην διψάσουν και να έχουν φως ημέρας.

για πληροφορίες, συμβουλές     2130043272         ή         www.bioprasino.gr 

Πόσο οξυγόνο παράγει ένα φυτό?



        Τα φυτά παράγουν οξυγόνο (Ο) από το φως του ήλιου, διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό με τη βοήθεια μιας μακράς σειράς ενζύμων και συμπλέγματος πρωτεϊνών στα φύλλα. Αυτή η πλέον θεμελιώδης διαδικασία της φύσης ονομάζεται φωτοσύνθεση. Για την παραγωγή ενός μορίου Ο2 και την πρόσληψη ενός μορίου CO2 το φυτό πρέπει να αιχμαλωτίσει περίπου 10 φωτόνια.

        Σε γενικές γραμμές, πάντως ένα φυτό αξιοποιεί μόλις το 1% του ηλιακού φωτός που προσπίπτει στα φύλλα του, ενώ πολύ λίγα αξιοποιούν έως και το 3% της ηλιακής ενέργειας. Η μέτρηση του βαθμού φωτοσύνθεσης ενός φυτού γίνεται μέσω του υπολογισμού της παραγωγής Ο2 ή της πρόσληψης CO2. Αυτή η μέθοδος όμως δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβής, αφού ένα φυτό χρησιμοποιεί επίσης διάφορους τρόπους αναπνοής κατά την οποία χρησιμοποιεί Ο2 και απελευθερώνει CO2. Οι σχετικές ποσότητες επομένως πρέπει να συναχθούν από πιο σύνθετο υπολογισμό των αερίων του φυτού.

      Μερικές από τις υψηλότερες τιμές παραγωγής οξυγόνου παρατηρούνται στα επονομαζόμενα φυτά C4, στους τροπικούς. Τα κύτταρά τους συγκεντρώνουν CO2 από τον αέρα. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν την απώλεια νερού λόγω της ζέστης.

      Τα φυτά με κανονική φωτοσύνθεση ονομάζονται C3. Στους τροπικούς δυσκολεύονται αρκετά, ενώ στα βορειότερα κλίματα ευημερούν.


ΠΗΓΗ: scienceillustrated.gr

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

πρώτες βοήθειες για κηπουρούς


πρώτες βοήθειες για κηπουρούς


Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο ή το μποστάνι μπορεί να μας προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι η προφύλαξη, αλλά αν συμβεί το κακό τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω θα βρείτε αρκετές συμβουλές για μικροατυχήματα και δυσκολίες που συναντά ο ερασιτέχνης κηπουρός.
Τσιμπήματα από κουνούπια & μύγες: αν θέλετε να προφυλαχθείτε μπορείτε να επαλείψετε τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός σας με μια εντομοαπωθητική λοσιόν. Προτιμήστε μια φυσική φόρμουλα και αν θέλετε να είστε σίγουροι για τα αγνά της υλικά, ακολουθήστε την προτεινόμενη συνταγή. Καλό εντομοαπωθητικό είναι και ο βασιλικός. Μπορείτε να τρίψετε μερικά φύλλα στα χέρια σας. Αν πάλι δεν τα καταφέρατε να προφυλαχτείτε και γεμίσατε κόκκινα σημαδάκια τότε καταπραΰνετε τον κνησμό και την ερυθρότητα επαλείφοντας τοπικά με  ξίδι, καθαρό οινόπνευμα, οδοντόκρεμα, μέλι, αλατόνερο ή πάστα από σόδα μαγειρικής και νερό.
Φουσκάλες στα χέρια: αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο και ξεχνάτε συνεχώς τα γάντια κηπουρικής, τότε το πιθανότερο είναι να γεμίσουν τα χέρια σας φουσκάλες μετά από έντονη χρήση εργαλείων. Για να καταπραΰνετε τον πόνο και να επισπεύσετε την επούλωση δοκιμάστε μια αλοιφή καλέντουλας ή βουτήξτε τα χέρια σας μέσα δε ένα αντισηπτικό μίγμα που θα περιέχει 2 σταγόνες ελαίου χαμομηλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Εγκαύματα από τον ήλιο: επειδή ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική και να μην ξεχνάτε ποτέ να παίρνετε απαραίτητες προφυλάξεις. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα, από φυσικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και καλύψτε όλα τα μέρη του σώματός σας. τα μακρυμάνικα φαρδιά λινά πουκάμισα είναι πολύ πιο δροσερά από φανελάκια με τις λεπτές τιράντες. Άλλο σημαντικό αξεσουάρ είναι το καπέλο. Επιλέξτε ένα πλατύγυρο ψάθινο καπέλο και για να ενισχύσετε τη δράση του βάλτε στο εσωτερικό του ένα βρεγμένο πανί ή ένα λαχανόφυλλο προτού το φορέσετε. Μην ξεχνάτε την περιοχή του αυχένα. Ένα λευκό μαντήλι στερεωμένο στο γείσο του καπέλου μπορεί να σας προστατεύσει ικανοποιητικά. Αν το δέρμα σας κοκκινίσει μπορείτε να απλώσετε τζελ ή λάδι αλόης, λάδι καλέντουλας, πίνετε πολύ νερό και κάντε ένα δροσερό μπάνιο. Ένα φυσικό ανακουφιστικό για το κόκκινο δέρμα είναι ο πολτός ωμής πατάτας. Εφαρμόστε τον με μια κομπρέσα, αφήστε τον για λίγη ώρα να ενεργήσει και ξεπλύνετε την περιοχή με δροσερό νερό. Αν πάθετε σοβαρά εγκαύματα θα πρέπει να καταφύγετε σε πιο δραστικές λύσεις και να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό.
Πόνοι στην μέση: επειδή οι περισσότερες εργασίες απαιτούν σκύψιμο, η μέση είναι το πρώτο μέρος του σώματος που υποφέρει μετά από αρκετές ώρες σκαλίσματος. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να αλλάζετε θέση κάθε 15 λεπτά ώστε να αποφύγετε το πιάσιμο.
photo: wildturkey5300/ c.c.
ΠΗΓΗ: livinggreen

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

4 φυτικά ελιξήρια


Εναλλακτικά «θαυματουργά» προϊόντα για 

καλύτερη υγεία που θα τα βρείτε να 

καλλιεργούνται (και) στην ελληνική φύση

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ

18.07.2012

Κρόκος Κοζάνης
Από τους Αζτέκους στην Κλεοπάτρα και από τα ελληνικά βουνά σε αρχαίες μορφές ζωής -όπως λέμε φύκια. Φυτικά γιατρικά πρόληψης και θεραπείας. Η φύση τα έχει προβλέψει όλα. Η ανθρωπότητα ανακαλύπτει τις ιδιότητές τους σιγά-σιγά.

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ): Ναι, υπάρχει και αλλού τσάι του βουνού. Όμως πρόσφατη έρευνα του Jens Pahnke, καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Magdeburg και διευθυντή του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου για Νευρολογικές Ασθένειες, αποκάλυψε πως η καθημερινή του χρήση του ελληνικού τσαγιού του βουνού, σταματά και γιατρεύει τον εκφυλισμό από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με την έρευνα, πίνοντας καθημερινά τσάι για έξι μήνες, η ασθένεια υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετά από αυτό σταθεροποιείται σημαντικά. Τα αποτελέσματά του ανακοινώθηκαν έπειτα από 7 χρόνια έρευνας και εξέταση 150 φυτών από όλον τον κόσμο.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
 Έχει επίσης πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, ενώ είναι τέλειο γιατρικό κατά των κρυολογημάτων, των ασθενειών του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Ακόμη βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.

ΣΤΕΒΙΑ: Ή μελόφυλλο. Η εναλλακτική της «κακιάς» ζάχαρης και των χημικών και (καρκινογόνων) υποκατάστατων με λιγότερες θερμίδες. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό πολύ πριν ο δυτικός πολιτισμός παχύνει και στη συνέχεια αναγκαστικά να αναζητήσει γλυκαντικά με λίγες θερμίδες.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Τα γλυκαντικά από στέβια δεν περιέχουν υδατάνθρακες και δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα, άρα μπορούν να καταναλωθούν και από ανθρώπους με διαβήτη. Δεν επηρεάζει την πίεση, την ινσουλίνη, τα λιπίδια αίματος και το πεπτίδιο C. Η Στέβια μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στις γλάστρες του σπιτιού, αφού το κλίμα της Ελλάδας είναι κατάλληλο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη, σε κάθε είδους φαγητά και ποτά. Κυκλοφορεί στην αγορά σε διάφορες μορφές όπως κρυσταλλική, σκόνη και κάψουλες. Προσοχή στην ποσότητα: ανάλογα το προϊόν κάθε κουταλιά στέβια, ισοδυναμεί σε γλυκύτητα με μέχρι και 5 κουταλάκια ζάχαρης οπότε διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης για να μην σας βγουν οι συνταγές πετιμέζι.

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Ή ζαφορά. Ή σαφράν. Ονομάζεται επίσης και ο Χρυσός της Ελληνικής Γης. Έχει πολλές ιδιότητες: είναι εξαίσιο μπαχαρικό, δίνει όμορφο χρώμα και άρωμα ενώ διαθέτει καλλυντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Ως και η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της -και αν ήταν αρκετά καλό για την ωραιότερη γυναίκα που γεννήθηκε ποτέ, τότε σίγουρα είναι καλό και για εμάς.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ο κρόκος φέρεται ευγενικά στο ταλαιπωρημένο στομάχι ως αντισπασμωδικός. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, ενώ διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη. Εσωτερικά επίσης περιορίζει τις γαστραλγίες, τους σπασμούς και τους νευρικούς κωλικούς. Εξωτερικά είναι πολύ αποτελεσματικός στη γιατρειά σπυριών και φλεγμονών. Κυκλοφορεί σε σκόνη και σε στίγματα.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ: Το Μαγικό Φύκι. Ή ακόμα πιο εύηχα και εύστοχα, το Ελιξήριο της Ζωής. Έχει γίνει «της μόδας» ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και μερικά χρόνια. Είναι μία από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές που υπάρχουν. Εκατό τα εκατό φυσική, με περισσότερες από 60 θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτική πρωτεΐνη, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ένζυμα. Η NASA τη χαρακτήρισε ως «τροφή του μέλλοντος» ενώ ο ΟΗΕ ως «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά σε τόσο μεγάλες ποσότητες, μπορεί να καταπολεμήσει τον υποσιτισμό.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και καθόλου χοληστερίνη. Έχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και περιέχει όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε γενναίες ποσότητες: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, Β-καροτίνη και βιταμίνες Β12 και Ε. Τα κύρια αντιοξειδωτικά της δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης ενώ τα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Περιέχει χλωροφύλλη, η οποία βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες. Η φυκοκυανίνη, προστατεύει τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες, διεγείρει την παραγωγή κυττάρων αίματος και δυναμώνει το ανοσοποιητικό. Επίσης εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Η Σπιρουλίνα (υπάρχει και ελληνική) κυκλοφορεί σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε μορφή σκόνης, νιφάδων, σε κάψουλες και ταμπλέτες ή σε υγρό σιρόπι.

TAGS:

Καλή ζωή, Υγεία, Καλύτερη ζωή



πηγη: .doctv.gr

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ


ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ

Τελευταία επισκέφτηκα μια φίλη και πελάτισσα στην οποία έφτιαξα τον κήπο.
Έχοντας μεράκι για το δικό της μποστάνι φύτεψε ντομάτες, στην ερώτηση μου εάν τις κλαδεύει μου απάντησε πως δεν γνωρίζει τι να κάνει και εάν μπορώ να δώσω ορισμένες πληροφορίες.
Έτσι σκέφτηκα ότι απαντώντας στην φίλη μου μπορώ να δώσω και κάποιες οδηγίες στους περιπλανώμενους του διαδικτύου που ψάχνουν την ίδια απάντηση.

  • Μεγαλωνοντας τα φυτά, αρχίζει και η διαδικασία της αποφύλλωσης, δηλαδή της αφαίρεσης των φύλλων που βρίσκονται κάτω από αυτήν. Η αποφύλλωση γίνεται για να επιτραπεί ο καλύτερος φωτισμός των καρπών που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης, γιατί το άμεσο φως βελτιώνει την ποιότητα των καρπών.
Τα φύλλα στο στάδιο αυτό αφαιρούνται γιατί, καθώς αρχίζουν ή ήδη έχουν “γεράσει”, δε δέχονται αρκετό φωτισμό για φωτοσύνθεση και δε συνεισφέρουν στην παραγωγή.
Η αποφύλλωση συνεχίζεται μετά τη συγκομιδή των καρπών της κατώτερης ταξικαρπίας και όταν αρχίζει να ωριμάζει η αμέσως επόμενη ταξικαρπία, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
κλάδεμα καθαρισμού
    Image
    κλάδεμα μασχάλης
  • Καθώς το φυτό μεγαλώνει, μπορείτε να αφαιρείτε τους νεαρούς βλαστούς που εμφανίζονται στα σημεία διακλάδωσης των μίσχων. Οι βλαστοί αυτοί δε θα δώσουν καρπούς, αλλά μόνο φύλλα. Μην το παρακάνετε όμως. Στα φύλλα γίνεται η φωτοσύνθεση που παράγει τα σάκχαρα που θα δώσουν δύναμη στο φυτό και γεύση στις τομάτες.
  • Σημείωση : εάν θέλετε να επιταχύνεται την παραγωγή τομάτας, μπορείτε να προχωρήσετε στο κορφολόγημα (αφαίρεση της κορυφής του φυτού), 1,5 με 2 μήνες πριν το τέλος της συγκομιδής. Το κορφολόγημα εφαρμόζεται για να σταματήσει το φυτό να παράγει νέα φύλλα και ταξικαρπίες που δε θα προλάβουν να ωριμάσουν και παράλληλα για να αναγκαστεί να επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών που ήδη έχει. Η κορυφή αφαιρείται μετά από 2-3 τουλάχιστον φύλλα από την τελευταία ταξιανθία του φυτού.
  • Πότισμα :Ποτίζετε συχνά και σταθερά τις τομάτες. Θα πρέπει να ποτίζετε τόσο ώστε το νερό να φτάνει στις ρίζες και να μη μένει μόνο στην επιφάνεια. Το ακανόνιστο ή λίγο πότισμα, στρεσάρει τη τοματιά και δημιουργεί ασθένειες όπως η ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών (blossom end rot) ή το σκάσιμο των καρπών της τομάτας.
Λίπανση: η ντομάτα απαιτεί ισχυρή αλλά ισορροπημένη λίπανση
χρειάζεται ένα λίπασμα με τα παρακάτω νούμερα
για Ν,P,K στην συσκευασία (14-7-14-(12,5)+5MgO+Ιχν.) 60-80κιλα/στρ
πηγη::giardno garden

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΟΜΟΡΦΙΆΣ

Ο Οκτώβριος  είναι λαμπρός μήνας για την   Πραιτώρια . Τότε φοράει τα ρούχα του μωβ και  έχει κερδίσει το όνομα της πόλης  των Jacaranda. 
Παράλληλα τα δέντρα δροσίζουν  όλη την πόλη.Η πόλη έχει πανω απο 70000 φυτά του είδους... 
Σκιά, συγκράτηση ρύπων,συγκράτηση CO2,  ταπείνωση θερμοκρασίας και ευχαρίστηση διάθεση για τους πολίτες.

Ο ίδιος δρόμος, διαφορετικές ώρες της ημέρας.
6πμ

ο ιδιος δρομος στις 3μμ
πηγη φωτο camerazzi.net
 Εμεις στην πολη μας εχουμε με τα ιδια φυτα την αλαία του Ζαππείου......




τα ανθη γεμιζουν τον Μαιο τα πεζδρόμια του Ζαππείου
φωτο Α. Σπανελης

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρo


 (Από τον Μιχάλη Πολίτη)Οι λίμνες με υδρόβια φυτά είναι αναμφίβολα μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε ένα κήπο, αλλά μπορούν επίσης να είναι το ίδιο ελκυστικές και σε εσωτερικούς χώρους. Είναι εύκολο να δημιουργηθούν, εύκολο να συντηρηθούν και μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες σας.
Λιμνη με κοη που δεχεται τα νερα του βιολογικου καθαρισμου της 3Ε στο Σχηματαρι

Εκτός από την τοποθεσία, η διαφορά μεταξύ μιας λίμνης εσωτερικού χώρου και μιας υπαίθριας λίμνης είναι το μέγεθος. Οι λίμνες εσωτερικού χώρου συνήθως είναι πιο μικρές λόγω του περιορισμένου χώρου. Μπορούν βέβαια να διαθέτουν κι αυτές καταρράκτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια λίμνη εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι προκατασκευασμένη ή φτιαχτή. 
Πώς να δημιουργήσετε μια μίνι λίμνη για εσωτερικούς χώρους
limnhΟι λίμνες εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι μικρές σαν μια λεκάνη ή μεγάλες τόσο όσο ο χώρος σας επιτρέπει. Με λίγη προσοχή στο σχεδιασμό μπορείτε να έχετε κι εσείς μια λίμνη εσωτερικού χώρου. Πριν από την κατασκευή της λίμνης, θα πρέπει να προσδιορίσετε τη θέση της. Λόγω των ζητημάτων βάρους, οποιαδήποτε τεχνητή λίμνη πάνω από 200 λίτρα πρέπει να τοποθετηθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του σπιτιού, όπως είναι για παράδειγμα το υπόγειο. 
Το πρώτο βήμα για να κατασκευάσετε μια λίμνη εσωτερικού χώρου είναι να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε από την λίμνη σας. Θέλετε ένα μέρος που θα φιλοξενεί ψάρια και υδρόβια φυτά; Θέλετε μια λίμνη με καταρράκτη ή σιντριβάνι που θα γεμίζει με τον ήχο του κελαριστού νερού τον χώρο σας; Θέλετε κάτι που να μοιάζει με πισίνα και να αντανακλά το φώς στους τοίχους και το ταβάνι σας;
Για τις πολύ μικρές λίμνες η δεξαμενή μπορεί να είναι απλά μια πλαστική λεκάνη ή σκάφη πλυσίματος ρούχων, την οποία μπορείτε να διακοσμήσετε εξωτερικά με πέτρες και φυτά για να της δώσετε μια πιο φυσική όψη.
Βρείτε ένα κατάλληλο μέρος για την λίμνη σας. Ένα ιδανικό μέρος είναι κοντά σε φως και κοντά σε ηλεκτρική πηγή (πρίζα) για το φίλτρο νερού. Μια περιοχή κοντά στην πόρτα θα σας έδινε ευκολότερη πρόσβαση στο λάστιχο του κήπου για να γεμίζετε την λίμνη ή για να την αδειάζετε.
Τοποθετήστε το δοχείο σας ή την προκατασκευασμένη λίμνη στο σημείο που αποφασίσατε. Στοιβάξτε περιμετρικά τού δοχείου, επίπεδες πέτρες τις οποίες έχετε πρώτα πλύνει καλά για να σχηματίσετε τις πλευρές. Η πάνω σειρά από τις πέτρες θα πρέπει να σκεπάζει τις άκρες του δοχείου ώστε να το συγκαλύψει για να μοιάζει φυσικότερο. Προσθέστε μια μικρή υποβρύχια αντλία (περίπου 75 gph, ανάλογα με το μέγεθος) για να κρατήσει το νερό σε κίνηση. Αυτή η αντλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινεί έναν μικρό καταρράκτη στην γωνία ή ένα μικρό σιντριβάνι.
ρυακι στην Εκαλη κατασκευη ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ
Στη συνέχεια, αρχίστε να προσθέτετε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στο περιβάλλοντα χώρο έξω και γύρω από την λίμνη. Σας προτείνουμε σπαθίφυλλα, φτέρες και πόθους. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα φυτά που αγαπούν τους υγρούς εσωτερικούς χώρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα φυτά σε γλάστρες σε διαφορετικά επίπεδα και να τις σκεπάσετε με πέτρες ώστε να δημιουργήσετε εφέ ταιριαστό με την λίμνη και με τα υδρόβια φυτά που βρίσκονται μέσα στο νερό.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις λίμνες εσωτερικού χώρου είναι να διατηρείτε το νερό τους καθαρό. Χρειάζονται πιο συχνές αλλαγές νερού από τις υπαίθριες λίμνες. Ανάλογα με το μέγεθος της λίμνης σας και με το αν έχουν ή όχι ψάρια, η αλλαγή νερού μπορεί να γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. 

Μια τελευταία παράμετρος για την λίμνη εσωτερικού χώρου είναι ο φωτισμός. Ο επαρκής φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιβίωση των υδρόβιων και υδροχαρών φυτών στη λίμνη. Τα φυτά χρειάζονται πλήρες φάσμα φωτός για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν. Αν μπορείτε, τοποθετήστε την λίμνη κοντά σε παράθυρο ή σε φεγγίτη. Αυτό ίσως είναι αρκετό για ορισμένα είδη φυτών, άλλα όμως χρειάζονται επιπρόσθετο τεχνητό φωτισμό για να επιβιώσουν. Αν λοιπόν τα φυτά της λίμνης σας στερούνται τα οφέλη του φυσικού ηλιακού φωτός, θα χρειαστούν πρόσθετο φως από λάμπες φθορισμού ή αλογόνου μετάλλου.

ρυάκι στον βραβευμένο ελληνικο κηπο στην IGA2003 κατασκευη ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ

Ψάρια στη λίμνη εσωτερικού χώρου
Αν βάλετε ψάρια στην λίμνη εσωτερικού χώρου, θα απαιτηθεί ένα φίλτρο για να βεβαιωθείτε ότι το νερό θα παραμένει καθαρό και διαυγές. Ένα φίλτρο  ενυδρείου είναι κατάλληλο για τις περισσότερες λίμνες εσωτερικού χώρου. Επίσης, εάν έχετε μια υπαίθρια λίμνη, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγο από το νερό της στην λίμνη εσωτερικού χώρου.

Τα ψάρια σε μια λίμνη εσωτερικού χώρου μπορεί μερικές φορές να γίνουν νευρικά. Γι' αυτό ίσως είναι καλύτερα να κάνετε τα τοιχώματα της λίμνης υπερυψωμένα.

Τα χρυσόψαρα είναι τα ψάρια που προσαρμόζονται καλύτερα σε λίμνη εσωτερικού χώρου και θα πρέπει να τρέφονται ελάχιστα. Και τα Κόι μπορούν να προσαρμοστούν σε λίμνη εσωτερικού χώρου αλλά χρειάζονται ζέστη. Η συνηθισμένη θερμοκρασία στα περισσότερα σπίτια είναι επαρκής για τα Κόι και για τα περισσότερα υδρόβια φυτά.

Οι λίμνες εσωτερικού χώρου που έχουν Κόι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο σαν ενυδρεία όταν πρόκειται για φιλτράρισμα και αλλαγή νερού και λιγότερο σαν τις λίμνες εξωτερικού χώρου. Μια λίμνη εξωτερικού χώρου μπορεί να έχει μια μυρωδιά που σκορπάει με τον αέρα, αλλά μια λίμνη εσωτερικού χώρου που δεν φιλτράρεται μπορεί να αρχίζει να μυρίζει άσχημα. 

Υδρόβια φυτά στη λίμνη εσωτερικού χώρου
Τα υδρόβια φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αναπτυχθούν σε ενυδρεία, βαρέλια, λεκάνες και μια ποικιλία άλλων δοχείων. Το είδος των φυτών που ταιριάζει σε αυτές τις λίμνες εξαρτάται από τον τύπο του δοχείου και τα γούστα και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυτών λίμνης να διαλέξετε: επιπλέοντα φυτά, ανθισμένα φυτά, και πιο παραδοσιακά υδροχαρή φυτά της γης που βιώνουν καλά στο υγρό περιβάλλον.
Νούφαρα
Τα νούφαρα δεν είναι μόνο αισθητικά όμορφα αλλά μπλοκάρουν και το ηλιακό φως, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση της άλγης. Δεδομένου ότι η εσωτερική θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη, μπορείτε να διαλέξετε από πολύ εξωτικές έως πολύ ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες. Οι μικρές λιμνούλες εσωτερικού χώρου είναι κατάλληλες και για κοντά νούφαρα (ποικιλίες νάνους). Τα νούφαρα φυτεύονται σε ειδικά δοχεία (καλαθάκια) τα οποία στη συνέχεια βυθίζονται στη λίμνη. Αυτό επιτρέπει στο φυτό να ριζώσει χωρίς να διαταραχθεί ο πυθμένας της λίμνης.

Επιπλέοντα φυτά
Τα επιπλέοντα φυτά προσθέτουν μια ρεαλιστική άνθηση στις λίμνες εσωτερικού χώρου. Ωστόσο επειδή είναι πολύ ανταγωνιστικά είναι καλύτερα να μην τα προτιμήσετε ιδιαίτερα αν η λιμνούλα σας είναι μικρή.

Περιμετρικά υδροχαρή φυτά
Κατά μήκος των οχθών στις φυσικές λίμνες βλέπουμε ίριδες, βούρλα και άλλα υδροχαρή φυτά των βάλτων. Αυτά τα υδροχαρή φυτά μπορούν να φυτευτούν μέσα ή κοντά στις ρηχές άκρες της λίμνης εσωτερικού χώρου. Υδροχαρή φυτά υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, σχημάτων και υφών και έχουν ιδιαίτερα διακοσμητικό ενδιαφέρον. Αυτός ο τομέας της λίμνης σας είναι μια περιοχή η οποία μπορεί να αντικατοπτρίζει το προσωπικό διακοσμητικό στυλ και το γούστο σας.


ρυακι στους Θρακομακεδόνες κατασκευη Τοπιοδομή


Βυθισμένα φυτά για λιμνούλες με ψάρια
Τα βυθισμένα υδρόβια φυτά, είναι αυτά που ζουν κάτω από την επιφάνεια του νερού. Δεν συνιστούνται για λίμνες εσωτερικού χώρου από θέμα αισθητικής γιατί καλύπτονται από τα υπόλοιπα φυτά. Ο μόνος λόγος που ίσως αξίζει να τα δοκιμάσετε είναι μόνο αν έχετε λιμνούλα με ψάρια, επειδή αυτά τα φυτά οξυγονώνουν το νερό.



Μιχάλης Πολίτης

πηγη: valentine
για πληροφορίες, συμβουλές     2106017403         ή         www.topiodomi.gr