Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Γιάνκεα: Το λουλούδι που φυτρώνει μόνο στον Όλυμπο

Γιάνκεα: Το λουλούδι που φυτρώνει μόνο στον Όλυμπο


«Σπίτι» του τον Όλυμπο έχει κάνει ένα μικρό μοβ λουλούδι, το οποίο δεν απαντά πουθενά αλλού στον κόσμο, ούτε έχει κοντινούς «συγγενείς».

Το «γιάνκεα» (Jankaea heldreichii) είναι φυτό τοπικό, ενδημικό του Ολύμπου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην προστασία και χωρίς επεμβάσεις διαχείριση των ενδιαιτημάτων του.

Περισσότερες ανακοινώσεις για τη χλωρίδα του Ολύμπου αναμένονται να γίνουν στο τριήμερο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση», που ξεκινάει σήμερα στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.



«Το "γιάνκεα" φύεται κυρίως σε βράχια και προτιμά τη σκιά και την υγρασία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γεώργιος Φωτιάδης, δασολόγος- φυτοκοινωνιολόγος ,ο οποίος θα αναφερθεί στο συνέδριο στα σημαντικά στοιχεία της χλωρίδας του Ολύμπου.

«Το βουνό αποτελεί κυριολεκτικά έναν χλωριδικό παράδεισο με πάνω από 1.500 είδη φυτών και με τοποθεσίες, όπως τα 'Ζωνάρια', όπου όλα τα είδη φυτών είναι είτε τοπικά, είτε ελληνικά, είτε βαλκανικά ενδημικά, γεγονός που από μόνο του κατατάσσει την περιοχή στις πολυτιμότερες από άποψη χλωρίδας παγκοσμίως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Όλυμπος αποτελεί επίσης μοναδικό θύλακα μυκητικής βιοποικιλότητας, όπως επισημαίνει ο δρ Στέφανος Διαμαντής, δασολόγος- φυτοπαθολόγος, ο οποίος θα μιλήσει στο συνέδριο για τους μύκητες που αποτελούν αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό στοιχείο των φυσικών οικοσυστημάτων.


 «Γενικότερα, υπάρχει άγνοια του ρόλου που παίζουν στα οικοσυστήματα οι μύκητες, οι οποίοι αποσυνθέτουν την οργανική ουσία που συσσωρεύεται στα δάση» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπληρώνοντας ότι οι μύκητες, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην επικράτηση των ανθεκτικών στις ασθένειες φυτικών γενοτύπων, οι καρποφορίες (τα μανιτάρια τους) αποτελούν σημαντικό κρίκο στην πολύπλοκη τροφική αλυσίδα, ενώ τα εδώδιμα μανιτάρια εκτιμώνται ιδιαίτερα από τον άνθρωπο ως τροφή. 
«Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου αποτελεί αποδεδειγμένα σημαντικό θύλακα ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μυκητικής ποικιλότητας και ασφαλές καταφύγιο διατήρησης και προστασίας της. Εξάλλου βρίσκεται στη Μεσογειακή λεκάνη, η οποία θεωρείται 'hotspot' παγκόσμιας βιοποικιλότητας» σημείωσε ο κ. Διαμαντής.

Τόνισε, δε, ότι «αν και η καταγραφική δουλειά που έχει μέχρι σήμερα γίνει θεωρείται σημαντικά περιορισμένη, εν τούτοις έχουν καταγραφεί είδη μοναδικά για την παγκόσμια βιβλιογραφία, Σπάνια (R) και Τρωτά (V) για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ακόμη είδη που θεωρούνται Απωλεσθέντα (Εx) για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο».

«Μάλιστα ο μύκητας Zeus olympius - Κινδυνεύον (En) αποτελούσε μοναδική παγκόσμια καταγραφή μέχρι το 2013, οπότε άλλη μία θέση βρέθηκε στη Ν. Βουλγαρία» συμπλήρωσε.

Στη μετάβαση από την κτηνοτροφία και την υλοτομία στην ορειβασία και τις επιπτώσεις της τελευταίας στις τοπικές κοινωνίες θα αναφερθεί, από τη μεριά του, ο δρ Μιχάλης Στύλλας, γεωλόγος και διαχειριστής του καταφυγίου «Χ. Κάκκαλος».

Ο κ. Στύλλας θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της ορειβασίας στις τοπικές κοινωνίες, τόσο στις άμεσες (συμβολή στην τοπική οικονομία) όσο και στις έμμεσες (ενημέρωση του κοινού, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ίδρυση τοπικών ορειβατικών συλλόγων, προστασία του περιβάλλοντος, εθελοντισμός, διάσωση).

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει στις 17.00, από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Παύλο Ανδρεδάκη, δασολόγο, ενώ η κεντρική εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Δημήτριο Παντερμαλή, καθηγητή αρχαιολογίας και πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με θέμα: «Οι θεοί του Ολύμπου στον Δίον». 


Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώνεται στην προστασία και διαχείριση ορεινών προστατευόμενων περιοχών. 

 ΑΜΕ _ ΜΠΕ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Πως να διακοσμήσεις το σπίτι σου οικονομικά με κλαδιά δέντρου


oikonomiki-diakosmisi-spitiouΗ πιο οικονομική διακόσμηση σπιτιού, είναι όταν χρησιμοποιείς υλικά που μπορείς να βρεις γύρω σου και απλά τα μετατρέπεις σε κάτι πολύ εντυπωσιακό με πολύ απλά βήματα.

Κάπως έτσι το σκέφτηκα και άρχισα να ψάχνω για το βασικό υλικό που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω, μέχρι που κατέληξα στα κλαδιά δέντρου.
Κατασκευές με κορμούς δέντρου βλέπουμε πολύ τελευταία, με κλαδιά όμως; Πάμε να δούμε τις προτάσεις που σου ετοίμασα για diy ιδέες για το σπίτι που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου!
Μπορείς να βρεις πολλές μοναδικές ιδέες για διακόσμηση με κλαδιά αρκεί να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη και να θυμάσαι ότι για να είναι κάτι εντυπωσιακό, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι και πολύπλοκο.
Ακόμη και αν μαζέψεις μερικά κλαδιά και τα βάλεις μέσα στο βάζο σου,
βάφοντας τα με ένα σπρέι ή κρεμώντας διάφορα διακοσμητικά επάνω τους, να
είσαι σίγουρη ότι λόγω της διαφορετικότητας του θα είναι κάτι όμορφο.
Όσο για το ντεκόρ του σπιτιού και την διακόσμηση των τοίχων, μπορείς
είτε να κρεμάσεις ένα μεγάλο κλαδί στον τοίχο σου, χρησιμοποιώντας
μεταλλικά στηρίγματα και να κρεμάσεις με σχοινί καδράκια με φωτογραφίες
σου ή ακόμη και να φτιάξεις μια ξύλινη σκάλα και να τοποθετήσεις με
σχοινί στο κέντρο από το κάθε σκαλί τις φωτογραφίες.
Το πιο εύκολο από όλα όμως είναι το να φτιάξεις έναν όμορφο καλόγερο για
να κρεμάς τα μπουφάν και τις τσάντες σου. Για να τον κάνεις πιο όμορφο
ακόμη μπορείς να βάψεις και τα κλαδιά και έπειτα να τα ενώσεις με τα
άλλα κλαδιά.
Στην δεύτερη ιδέα βέβαια βλέπουμε ότι μπορείς να τα στερεώσεις στο
πάτωμα και να φτάνουν μέχρι και το ταβάνι, ώστε να σφηνώσει το ξύλο για
να μην πέφτει.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις αν δέσεις το κλαδί σου από το ταβάνι με
σχοινί, σε οριζόντια θέση, για να μπορείς να βάζεις επάνω τις κρεμάστρες
σου.
Εναλλακτικά, αν βρεις ένα χοντρό ξύλο μπορείς να το στερεώσεις δίπλα
στην εσωτερική σου σκάλα, χρησιμοποιώντας μεταλλικά στηρίγματα, για να
σε βοηθάει στο κατέβασμα όπως θα έκαναν και τα κάγκελα.
Επιπρόσθετα μπορείς να φτιάξεις πολύ εύκολα φωτιστικά δαπέδου, αλλά και
για το ταβάνι σου στερεώνοντας πάνω στο κλαδί το καλώδιο από την λάμπα
σου. Βέβαια, για να σταθεί και στο πάτωμα καλό θα ήταν να φτιάξεις και
μια κυκλική βάση.
Όσο για την τελευταία εικόνα δεν είναι ακριβώς φωτιστικό αλλά στηρίζει
τα ρεσώ, τα οποία θα μπορούν να φωτίζουν από ψηλά των χώρο κάνοντας την
ατμόσφαιρα πιο ρομαντική.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και ως φωτιστικά
γραφείου ή για την διακόσμηση του σαλονιού σου, με την μόνη διαφορά το
κυλινδρικό καπέλο του φωτιστικού.
Με πολύ εύκολο τρόπο μπορείς να υλοποιήσεις και αυτές τις ιδέες όπου
στην πρώτη θα πρέπει να παίξεις απλά με τα σχέδια, ενώ στο τελευταίο
χρησιμοποιώντας την κορνίζα από ορθογώνιο κάδρο στερέωσε μέσα κλαδιά σαν
να βλέπεις ένα δέντρο έξω από το παράθυρο σου.
Αυτά είναι από τα αγαπημένα μου. Για την πρώτη ιδέα θα χρειαστεί απλά να
κολλήσεις μικρά κλαδάκια γύρω από το κηροπήγιο σου, ενώ για την δεύτερη
θα πρέπει να κολλήσεις κυλινδρικά κομμάτια από τα κλαδιά γύρω από τον
καθρέφτη σου.

Για όσες όμως θέλουν μια πιο απαιτητική κατασκευή μπορούν να ντύσουν το
τραπεζάκι του καφέμε κλαδάκια ή και να φτιάξουν ένα νέο εξολοκλήρου από
τα κλαδιά.
Αν δεν θέλεις να ντύσεις το τραπέζι σου σου έχω κι άλλη ιδέα! Ένωσε
μερικά γερά κλαδιά ή χρησιμοποίησε κατευθείαν μια ρίζα και στήριξε επάνω
τους ένα κομμάτι γυαλί ή μάρμαρο για να φτιάξεις τα δικά σου έπιπλα.
Ποια ιδέα μου σε εντυπωσίασε περισσότερο; Έχεις να μας προτείνεις και εσύ κάποια άλλη; Πες μου την ιδέα σου κάτω στα σχόλια!
πηγή

Εξωτικά φρούτα Γκουάβα (Psidium guajava)

Psidium guajava
Psidium guajava
Εξωτικά φρούτα
 Aνθός και άωροι καρποί
Ανθός και αωροι καρποί
Γκουάβα (Psidium guajava)



Κ. Θ. Μπουχέλος
Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών




Το Γκουάβα (Guava) είναι γένος τροπικών θάμνων και μικρών δέντρων της οικογένειας των Μυρτοειδών (Myrtaceae).  Περιλαμβάνει γύρω στα 100 είδη και είναι ιθαγενές στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, τη βορειότερη Νότια Αμερική, σε μέρη της Καραϊβικής και σε μερικά μέρη της Βόρειας Αφρικής. Έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά των Μυρτοειδών, δηλαδή απλά, σκληρά φύλλα σκούρου χρώματος με μήκος μέχρι και 15 εκατοστά. Τα άνθη τους είναι λευκά, με πέντε πέταλα και πολυάριθμους στήμονες.
 Ανθός
Ανθός Γκουάβα

Οι καρποί γκουάβα, αναλόγως του είδους, είναι σφαιρικοί, ελλειψοειδείς έως απιοειδείς με διάμετρο από 4 έως 12 εκατοστά. Έχουν χρώμα ωχροπράσινο προς κίτρινο όταν είναι ώριμοι, σε μερικά είδη, ή ροζ με κόκκινο σε άλλα, με πολλά σκληρά κουκούτσια και άρωμα που θυμίζει αυτό των μήλων, φρούτων του πάθους ή φράουλας.











Εξάπλωση
Τα είδη Guava καλλιεργούνται σε πολλές τροπικές  και υποτροπικές χώρες. Το Psidium guajava (apple guava) είναι το πιο γνωστό καλλιεργούμενο εμπορικό είδος  διεθνώς. Τα ανεπτυγμένα δένδρα, των περισσοτέρων ειδών είναι ευαίσθητα στο ψύχος και επιβιώνουν σε θερμοκρασίες ελαφρώς κατώτερες των −4 °C, επί μικρό χρονικό διάστημα αλλά τα νεαρά όχι.  Είναι από τα λίγα τροπικά δένδρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την καρποφορία τους.
 Καρποί
Φρούτα γκουάβα

Εχθροί και ασθένειες
Στην Florida (ΗΠΑ), αποτελούν τον πρωτεύοντα ξενιστή του εντόμου Anastrepha suspensa (Diptera: Tephritidae).
Οι κυριώτεροι μύκητες που έχουν απομονωθεί από χαρακτηριστικά συμπτώματα σε φύλλα και καρπούς, είναι οι: Pestalotiopsis spp. (P. clavispora, P. microspora, και P. disseminata).
 Conotrachelus σε guajava
Conotrachelus psidii σε γκουαβα
Το Κολεόπτερο Conotrachelus psidii (Curculionidae), προκαλεί ζημιές καταστρέφοντας τους καρπούς. Προσφάτως (Μάρτιος, 2015), βρέθηκε ότι το άρωμα (semiochemicals) των καρπών στο στάδιο της ωριμάσεως, ενεργοποιεί τις φερομόνες συγκεντρώσεως του εντόμου, που προσελκύουν και τα άλλα άτομα στην τροφή (Universidad Nacional de Colombia).

Εδεσματολογικές  χρήσεις

Το φρούτο τρώγεται εξ ολοκλήρου ή σε φρουτοσαλάτες.  Πολλοί προτιμούν να αφαιρούν τους σκληρούς σπόρους που βρίσκονται μέσα στον πολτό. Ο πολτός είναι λευκός ή πορτοκαλί προς σωμόν, πολύ γλυκός στο κέντρο του, ενώ προς τα έξω είναι στυφός όπως στα άγουρα αχλάδια. Η φλοίδα είναι πικρή στη γεύση αλλά πλούσια σε φυτικές χημικές ουσίες και αποτελεί μέρος δίαιτας ως πλούσια πηγή φυτικών ινών. Λόγω του υψηλού επιπέδου πηκτίνης που περιέχει, χρησιμοποιείται σε ζελέ, κομπόστες και μαρμελάδες. (Gutierrez R.M.; et al. , 2008)
Ο χυμός Guava είναι δημοφιλής σε πολλές χώρες.  Ο guava fresca είναι παραδοσιακός στο κεντρικό Μεξικό, εδώ και χιλιετίες.  Αποτελεί κύριο συστατικό σε πωντς, και προστίθεται σε μαγειρικές σάλτσες, γλυκίσματα, επιδόρπια, και αλκοολούχα ποτά.
 Psidium guajava Φρούτα
Psidium guajava Φρουτο

θρεπτική αξία
Το φρούτο του Guava είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C (4 φορές όσο το πορτοκάλι) και μέτρια επίπεδα φολικού οξέος. (Jimenez-Escrig, A. et al., 2001)
Το έλαιο από τους σπόρους του Psidium littorale (strawberry guava), είναι πλούσιο σε λινολεϊνικό οξύ (65 – 75 % του βάρους), Β- καροτένιο, βιταμίνες Α και  C, χαλκό, ψευδάργυρο και σελήνιο και χρησιμοποιείται εκτός από την μαγειρική, στην φαρμακευτική και κοσμετολογία (περιποίηση προσώπου - συγκράτηση υγρασίας). 


Psidium guajava Φρουτο

ιατρικές χρήσεις

Το γκουάβα αναφέρεται σε ποικίλες ιατρικές μελέτες. Από την δεκαετία του 50, ιδίως τα φύλλα του φυτού, μελετώνται για να επιβεβαιώσουν τις  ιδιότητες που τους αποδίδουν οι λαϊκές ιατρικές παραδόσεις. Στο Μεξικό, το Τρίνινταντ και την Βραζιλία, αφέψημα από νεαρά φύλλα ή μπουμπούκια , θεωρείται χρήσιμο για διάρροιες, δυσεντερία και πυρετό. (Ojewole, J. A., 2006, Kaljee, L.M. et al. 2004, Gonçalves, Flávia Aet al. 2008)

Σε θεραπευτικά παρασκευάσματα, π.χ. (βάμμα = διάλυμα 20% σε οινόπνευμα), χρησιμεύει ως στυπτικό και επουλωτικό για τραύματα, δερματικά έλκη και «διαβητικό πόδι». (Mukhtar, H.M. et al., 2006)
Το απόσταγμα φύλλων του Guava, όπως και του neem (Azadirachta indica), έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες κατά των παθογόνων που βρίσκονται στις τροφές (Mahfuzul Hoque, 2007) και των εντερικών βακτηριδίων Staphylococcus aureus, Salmonella spp. και Escherichia coli. (Flávia A. Gonçalves  et al., 2008, Bipul, B. et al.).
Κύτταρα μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, αναχαιτιστήκαν με απόσταγμα φύλλων του φυτού (Chen, Kuan-Chou; (2007).                                                                                                                                                         Aπόσταγμα του φλοιού κλάδων του δένδρου, έδειξε αντιδιαβητική δράση (Mukhtar, H.M. et al., 2006)



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bipul, B. et al. Antimicrobial Activities of Leaf Extracts of Guava (Psidium guajava L.) on Two Gram-Negative and Gram-Positive Bacteria International Journal of Microbiology
Volume 2013 (2013), Article ID 746165, 7 pages
Chen, Kuan-Chou; et al. (2007) Brain derived metastatic prostate cancer DU-145 cells are effectively inhibited in vitro by guava (Psidium guajava L.) leaf extracts. Nutr. Cancer 58(1): 93–106.
Mahfuzul Hoque MD. et al  Antibacterial activity of guava (Psidium guajava L.) and Neem (Azadirachta indica A. Juss.) extracts against foodborne pathogens and spoilage bacteria. Foodborne Pathog Dis. 2007 Winter;4(4):481-8.

Gonçalves, Flávia A.  et al. Antibacterial activity of Guava (Psidium guajava Linnaeus), leaf extracts on diarrhea-causing enteric bacteria isolated from Seabob shrimp, Xiphopenaeus kroyeri (Heller) Rev. Inst. Med. trop. S. Paulo vol.50 no.1 São Paulo Jan./Feb. 2008
Gutierrez R.M.; et al.   (2008): Psidium guajava: a review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. J. Ethnopharmacol. 117(1): 1–27.
Jimenez-Escrig, A. et al. (2001): Guava fruit (Psidium guajava L.) as a new source of antioxidant dietary fiber. Journal of Agricultural and Food Chemistry 49(11): 5489–5493.
Kaljee, L.M. et al. (2004): Healthcare Use for Diarrhoea and Dysentery in Actual and Hypothetical Cases, Nha Trang, Viet Nam. Journal of Health, Population and Nutrition 22(2): 139-149.
Mukhtar, H.M. et al. (2006): Antidiabetic activity of an ethanol extract obtained from the stem bark of Psidium guajava (Myrtaceae). Pharmazie 61(8): 725–727.
Ojewole, J. A. (2006): Antiinflammatory and analgesic effects of Psidium guajava Linn. (Myrtaceae) leaf aqueous extract in rats and mice. Methods and Findings in Experimental and Clinical Pharmacology 28(7): 441–446.