ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ
Τελευταία επισκέφτηκα μια φίλη και πελάτισσα στην οποία έφτιαξα τον κήπο.
Έχοντας μεράκι για το δικό της μποστάνι φύτεψε ντομάτες, στην ερώτηση μου εάν τις κλαδεύει μου απάντησε πως δεν γνωρίζει τι να κάνει και εάν μπορώ να δώσω ορισμένες πληροφορίες.
Έχοντας μεράκι για το δικό της μποστάνι φύτεψε ντομάτες, στην ερώτηση μου εάν τις κλαδεύει μου απάντησε πως δεν γνωρίζει τι να κάνει και εάν μπορώ να δώσω ορισμένες πληροφορίες.
Έτσι σκέφτηκα ότι απαντώντας στην φίλη μου μπορώ να δώσω και κάποιες οδηγίες στους περιπλανώμενους του διαδικτύου που ψάχνουν την ίδια απάντηση.
- Μεγαλωνοντας τα φυτά, αρχίζει και η διαδικασία της αποφύλλωσης, δηλαδή της αφαίρεσης των φύλλων που βρίσκονται κάτω από αυτήν. Η αποφύλλωση γίνεται για να επιτραπεί ο καλύτερος φωτισμός των καρπών που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της ωρίμανσης, γιατί το άμεσο φως βελτιώνει την ποιότητα των καρπών.
Τα φύλλα στο στάδιο αυτό αφαιρούνται γιατί, καθώς αρχίζουν ή ήδη έχουν “γεράσει”, δε δέχονται αρκετό φωτισμό για φωτοσύνθεση και δε συνεισφέρουν στην παραγωγή.
Η αποφύλλωση συνεχίζεται μετά τη συγκομιδή των καρπών της κατώτερης ταξικαρπίας και όταν αρχίζει να ωριμάζει η αμέσως επόμενη ταξικαρπία, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
κλάδεμα καθαρισμού |
- Καθώς το φυτό μεγαλώνει, μπορείτε να αφαιρείτε τους νεαρούς βλαστούς που εμφανίζονται στα σημεία διακλάδωσης των μίσχων. Οι βλαστοί αυτοί δε θα δώσουν καρπούς, αλλά μόνο φύλλα. Μην το παρακάνετε όμως. Στα φύλλα γίνεται η φωτοσύνθεση που παράγει τα σάκχαρα που θα δώσουν δύναμη στο φυτό και γεύση στις τομάτες.
- Σημείωση : εάν θέλετε να επιταχύνεται την παραγωγή τομάτας, μπορείτε να προχωρήσετε στο κορφολόγημα (αφαίρεση της κορυφής του φυτού), 1,5 με 2 μήνες πριν το τέλος της συγκομιδής. Το κορφολόγημα εφαρμόζεται για να σταματήσει το φυτό να παράγει νέα φύλλα και ταξικαρπίες που δε θα προλάβουν να ωριμάσουν και παράλληλα για να αναγκαστεί να επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών που ήδη έχει. Η κορυφή αφαιρείται μετά από 2-3 τουλάχιστον φύλλα από την τελευταία ταξιανθία του φυτού.
- Πότισμα :Ποτίζετε συχνά και σταθερά τις τομάτες. Θα πρέπει να ποτίζετε τόσο ώστε το νερό να φτάνει στις ρίζες και να μη μένει μόνο στην επιφάνεια. Το ακανόνιστο ή λίγο πότισμα, στρεσάρει τη τοματιά και δημιουργεί ασθένειες όπως η ξερή ή μαύρη κορυφή των καρπών (blossom end rot) ή το σκάσιμο των καρπών της τομάτας.
κλάδεμα μασχάλης |
Λίπανση: η ντομάτα απαιτεί ισχυρή αλλά ισορροπημένη λίπανση
χρειάζεται ένα λίπασμα με τα παρακάτω νούμερα
για Ν,P,K στην συσκευασία (14-7-14-(12,5)+5MgO+Ιχν.) 60-80κιλα/στρ
πηγη::giardno garden
για πληροφορίες, συμβουλές 2130043272 ή www.bioprasino.gr
πλήρες κείμενο στο http://biokipos.blogspot.gr/2012/04/blog-post_8.html
άλλα αρθρα:
Ευχαριστώ για την ενημέρωση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την ενημέρωση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ χρήσιμες πληροφορίες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την ενημέρωση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή