Μανώλης Καπάνταης
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος,
τ. Δ/ντης Πρασίνου
Η δύναμη των πάρκων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
1. Τα πάρκα αναδύονται ως ζωτικής σημασίας άμυνα
Εικόνα 1. Από την τοποθεσία El poder de los parques para abordar el cambio climático. Los parques emergen como defensa vital. UrbanismoSocial2050
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κόσμο πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπουν οι επιστήμονες, κάνοντας τη ζωή στις πόλεις ιδιαίτερα απαιτητική. Πυκνοδομημένα περιβάλλοντα, που κυριαρχούνται από σκυρόδεμα, με τα κτίρια και τα πεζοδρόμια να απορροφούν και συγκρατούν θερμότητα περισσότερο από τα φυσικά τοπία. Είναι επίσης πιο επιρρεπείς στις πλημμύρες, καθώς οι ακραίες βροχοπτώσεις ρίχνουν τις λεγόμενες βόμβες βροχής σε αστικές περιοχές που τις πλημμυρίζουν και γίνονται επικίνδυνες, ακόμη και θανατηφόρες, από τις ποσότητες του βρόχινου νερού.
Καθώς οι ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή αυξάνονται με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων, τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για να γίνουν οι πόλεις ασφαλείς.
Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο έντονα και οι πιο έντονες βροχές γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι πόλεις μπορούν να σχεδιάσουν πάρκα με άφθονες κόμες δέντρων που κατασκευάζουν σκίαση που κρατούν τους κατοίκους δροσερούς το καλοκαίρι και με κήπους βροχής, βιοφίλτρα, λιμνούλες συγκράτησης και άλλες λύσεις εμπνευσμένες από τη φύση που συγκρατούν το νερό της βροχής για να μειώσουν τις πλημμύρες και να βελτιώνουν την ποιότητα νερού.
Νωρίτερα φέτος, η Διακυβερνητική Επιτροπή ομάδα εμπειρογνωμόνων την Κλιματική Αλλαγή, που συγκλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, εξέδωσε μια μεγάλη νέα έκθεση προειδοποιώντας ότι οι καταστροφές της κλιματικής αλλαγής υπερβαίνουν την προσαρμογή της φύσης και των εθνών. Η έκθεση αντιπροσώπευε έναν ζοφερό κατάλογο του πρόσφατου κόστους της κλιματικής αλλαγής: από καταιγίδες και πλημμύρες που προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τους καύσωνες που σκότωσαν εκατοντάδες στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό, και υπερβολική ζέστη και ξηρασίες που οδηγούν σε αποτυχίες των καλλιεργειών, κατεστραμμένες επιφάνειες δασών καθώς και απειλούμενες περιοχές που βρίσκονται οι πηγές νερού.
Η επιτροπή προειδοποίησε πως οι πόλεις πρέπει να αυξήσουν γρήγορα τις προσπάθειες για προστασία από αυτούς τους κινδύνους, είτε πρόκειται για καύσωνες είτε για άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Οι πολιτείες παλεύουν με τις πραγματικές απειλές από την κλιματική κρίση, όπως πλημμύρες και υπερβολική ζέστη», λέει η Νταϊάν Ρέγκας, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Trust for Public Land. «Και οι περιοχές με τους λιγότερους χώρους πάρκων, δηλαδή οι κοινότητες και τις γειτονιές χαμηλού εισοδήματος, ιδίως των έγχρωμων υποφέρουν περισσότερο. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τα εργαλεία για να αντισταθμίσουμε μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω της χρήσης των δημόσιων πάρκων και των σχολικών μας αυλών».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές πόλεις αρχίζουν να εφαρμόζουν νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τον καθορισμό φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πολλές πόλεις θέτουν στόχους για την πρόληψη των πλημμυρών, στόχους αύξησης των δέντρων, σχέδια διαχείρισης στις φυσικές περιοχές και σχέδια δημιουργίας πάρκων που δίνουν προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα για την κλιματική αλλαγή.
Μια νέα έρευνα της Trust for Public Land για τις 100 πολυπληθέστερες αμερικανικές πόλεις διαπίστωσε ότι οι περισσότερες υπηρεσίες πρασίνου και πάρκων ακολουθούν πολλαπλές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα, το 85 % ανέφερε ότι προσάρμοσε με κάποιο τρόπο τα πάρκα και τις εγκαταστάσεις αναψυχής του. Το το 80 % των πόλεων λένε ότι χρησιμοποιούν πάρκα για να νικήσουν τη ζέστη των πόλεων, ενώ το 76 % βελτιώνουν τις επιφάνειες για να διαχειριστούν τα όμβρια ύδατα και τις πλημμύρες.
Οι μισές υπηρεσίες πρασίνου παρέχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ περίπου το ένα πέμπτο αναφέρει ότι τα πάρκα δεσμεύουν ενεργά τον άνθρακα. (Αυτό μεταφράζεται ως προστασία και φύτευση δέντρων, καθώς τα δέντρα απορροφούν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.)
Ορισμένες υπηρεσίες χρησιμοποιούν επίσης ηλεκτροκίνητα οχήματα και χλοοκοπτικά, ενώ ανακαινίζουν τα κτίρια των πάρκων για να πληρούν τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης LEED. Άλλοι διαχειρίζονται τα πάρκα με τις δασώδης περιοχές για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς καθαρίζοντας τη ξερή βλάστηση και δημιουργώντας ζώνες προστασίας από τις πυρκαγιές. Οι υπηρεσίες πάρκων στις μεγάλες πόλεις λαμβάνουν επίσης απλά μέτρα για να ανακουφίσουν το θερμικό στρες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τους, όπως να κρατούν τα πάρκα ανοιχτά αργά το βράδυ, έτσι ώστε τα παιδιά και οι ενήλικες να μπορούν να απολαμβάνουν την ύπαιθρο όπου η ζέστη είναι λιγότερο έντονη, καθώς και την εγκατάσταση προστατευτικών ενυδάτωσης με υδρονέφωση και εκτοξευτήρες νερού σε παιδικές χαρές.
«Υπάρχει ένα απίστευτο φάσμα πρακτικών που ακολουθούν οι πόλεις για να προσαρμόσουν τα πάρκα τους», λέει ο Will Klein, υπεύθυνος ερευνητικού έργου πάρκων για το TPL. Ωστόσο, η μετατροπή των πάρκων και των χώρων πρασίνου με γνώμονα το κλίμα είναι ακριβή. Ομοσπονδιακά και κρατικά κονδύλια πρέπει να διατεθούν στις πόλεις για τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τους κατοίκους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ειδικά σε ευάλωτες κοινότητες. Οι Αιρετοί και διοικήσεις των πόλεων, σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση των τοπικών συστημάτων πάρκων, μπορεί να αναζητήσουν πρωτοβουλίες μέσω ψηφοφοριών και με άλλους μηχανισμούς, όπως ειδικά τέλη, για να δημιουργήσουν έσοδα για τα έργα τους για το κλίμα.
"Φουέντε: Εμπιστοσύνη για τη Δημόσια Γη"
2. Το παράδειγμα από το Central Park
Εικόνα 2. Από την τοποθεσία How Central Park Keeps New York City Healthy
Πώς το Central Park διατηρεί τη Νέα Υόρκη υγιή «Δεν αρκεί μόνο να ζεις… πρέπει να έχει κανείς ήλιο, ελευθερία και λίγο χώρο με λουλούδια». Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Γνωρίζουμε ότι τα πάρκα μας κάνουν πιο υγιείς και πιο χαρούμενους, αλλά πώς συμβάλλει το Central Park στην ευημερία των ανθρώπων, των φυτών και της άγριας ζωής της Νέας Υόρκης;
Τα δέντρα παρέχουν καθαρότερο αέρα
Το Central Park φιλοξενεί περισσότερα από 18.000 δέντρα, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες και τελευταίες εναπομείνασες συστάδες αμερικανικών φτελιών της χώρας, κατά μήκος του Mall και της Fifth Avenue. Αυτά τα δέντρα δεν είναι μόνο γραφικά, αλλά βοηθούν τους Νεοϋορκέζους να αναπνεύσουν λίγο πιο εύκολα. Σε ένα χρόνο, ένα ώριμο δέντρο θα απορροφήσει περισσότερα από 48 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μετατρέποντάς το σε οξυγόνο. Αυτό αθροίζει περίπου ένα εκατομμύριο λίβρες διοξειδίου του άνθρακα που αφαιρείται από τον αέρα της πόλης κάθε χρόνο από τα δέντρα του Central Park. Δεν είναι περίεργο που η ομάδα της Conservancy Tree Care είναι τόσο παθιασμένη με τη φροντίδα τους!
Εικόνα 3. Από την τοποθεσία How Central Park Keeps New York City Healthy
Τα δέντρα κρατούν τις πόλεις πιο δροσερές
Τα δέντρα του Πάρκου όχι μόνο μειώνουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, αλλά βοηθούν επίσης να διατηρήσουν τη Νέα Υόρκη δροσερή κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο συνηθισμένων κυμάτων καύσωνα που επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση. Οι μητροπολιτικές περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης αποτελούν συχνά «αστικές νησίδες θερμότητας», οι οποίες τις κάνουν να είναι πιο ζεστές από τις γύρω αγροτικές περιοχές λόγω των υλικών που απορροφούν τη θερμότητα, όπως το σκυρόδεμα και το γυαλί. Τα δέντρα λειτουργούν ως φυσικά κλιματιστικά, όχι μόνο παρέχουν σκιά στους ανθρώπους που κάθονται κάτω από αυτά, αλλά δροσίζουν την πόλη στο σύνολό της. Αυτά τα δέντρα απορροφούν επίσης νερό που εξατμίζεται στη ζέστη, ψύχοντας τις θερμοκρασίες του αέρα γύρω τους.
Λίγα πράγματα ακόμα για τα δέντρα
Τα δέντρα έχουν πολλα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η δέσμευση ατμοσφαιρικών ρύπων, το φιλτράρισμα του νερού της βροχής και η μείωση της ποσότητας τοξινών που ρέει στα υδάτινα στοιχεία, αλλά τα δέντρα του Central Park έχουν πρόσθετο ρόλο στη διατήρηση των τοπίων. Περίπου 3.000 κυβικά μέτρα φύλλων και 5.000 κυβικά μέτρα από άλλα απορρίμματα δέντρων κάθε χρόνο βρίσκουν μια δεύτερη ζωή στη λειτουργία της κομποστοποίησης του Πάρκου. Τα ροκανίδια-τρίμματα ξύλου χρησιμοποιούνται σε παρτέρια ή αλέθονται σε λεπτό στρώμα και τα φύλλα μετατρέπονται σε λίπασμα. Περιστασιακά, τα φύλλα μετατρέπονται σε «επιφανειακό κομπόστ», το οποίο χρησιμοποιείται στα πρόσφατα φυτεμένα δέντρα και στους κήπους με λουλούδια του Πάρκου ως φυσικό λίπασμα. (Συμβάλετε τα δικά σας δέντρα σε αυτήν την προσπάθεια στο ετήσιο Mulchfest του NYC Parks.)
Εικόνα 4. Από την τοποθεσία How Central Park Keeps New York City Healthy
Τα υγιή πάρκα κάνουν υγιείς ανθρώπους
Η πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους για σωματική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα 25 % αύξηση της άσκησης, τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Αυτά είναι σπουδαία νέα για τα εκατομμύρια των Νεοϋορκέζων που ζουν κοντά στο Central Park. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το Πάρκο και περίπου 1,2 εκατομμύρια περισσότεροι βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρας με το λεωφορείο ή το μετρό.
Με γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, γήπεδα χάντμπολ, παιδικές χαρές, παγοδρόμια, ενοικιάσεις σκαφών, πισίνες, μονοπάτια τρεξίματος και πολλά άλλα, το Central Park προσφέρει στους Νεοϋορκέζους διάφορους τρόπους να παραμείνουν δραστήριοι. Για όσους αναζητούν λίγη χαλάρωση, οι πρόσφατα ανακαινισμένες περιοχές όπως το North Woods και το Hallett Nature Sanctuary προσφέρουν μια ευκαιρία για ησυχία και μοναξιά μέσα στη φασαρία της Νέας Υόρκης.
Τα πάρκα δημιουργούν κοινότητες
Με το όνομα «People’s Park» από τους σχεδιαστές του πάρκου Frederick Law Olmsted και Calvert Vaux, το Central Park προοριζόταν αρχικά ως ένας δημοκρατικός χώρος, ανοιχτός σε ανθρώπους κάθε προέλευσης και οικονομικής θέσης. Το Πάρκο συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο και σήμερα, παρέχοντας έναν δωρεάν δημόσιο χώρο για εκατομμύρια ανθρώπους να απολαμβάνουν καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και άλλα σημαντικά γεγονότα κάθε χρόνο ή απλώς να κάθονται σε ένα παγκάκι και να παρακολουθούν τους ανθρώπους. Το Πάρκο χρησιμεύει ως η γραμμή τερματισμού για τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, το σκηνικό για μια δωρεάν, ετήσια παράσταση από τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. και ο οικοδεσπότης πολλών άλλων φεστιβάλ και εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά Νεοϋορκέζους και επισκέπτες.
Εικόνα 5. Από την τοποθεσία How Central Park Keeps New York City Healthy
Τα πάρκα παρέχουν αστικό βιότοπο για την άγρια ζωή
Μεταξύ των ουρανοξυστών και των πολυκατοικιών της πόλης είναι λίγα τα μέρη που ο πληθυσμός της άγριας ζωής της Νέας Υόρκης μπορεί να αποκαλεί σπίτι-ενδιαίτημα, επομένως το Central Park είναι ένα ευπρόσδεκτο καταφύγιο. Το Πάρκο μετράει χελώνες, πάπιες, ψάρια, σκίουρους, νυχτερίδες στους μόνιμους κατοίκους του και περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πουλιών βασίζονται στα τοπία και τα υδάτινα στοιχεία του Πάρκου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τ
Το Central Park είναι επίσης σημαντικός σταθμός για πολλά είδη πτηνών, παρέχοντας άφθονο χώρο για ξεκούραση και σίτιση κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Οι υγιείς πόλεις χρειάζονται υγιή πάρκα. Η δουλειά στο Conservancy δημιουργεί βιώσιμα τοπία που παρέχουν περιβαλλοντικά οφέλη σε όλους τους Νεοϋορκέζους, αλλά το έργο δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Ενώ το αφοσιωμένο προσωπικό του Conservancy διατηρεί τα δέντρα και τα τοπία υγιή για τους επισκέπτες, ενισχύει επίσης την επόμενη γενιά διαχειριστών του Πάρκου με ευκαιρίες εθελοντισμού και πρακτική άσκηση φοιτητών. Αγκαλιάζοντας τη βιωσιμότητα στο έργο , διασφαλίζει ότι το Central Park θα προσφέρει στη Νέα Υόρκη για τις επόμενες γενιές.
Τα πάρκα στις πόλεις της χώρας μας
Η προσφορά των πάρκων για τη κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη και πολύ σημαντική και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη πρώτα οι Αιρετοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και μετά να λάβουν γνώση οι πολίτες της κάθε πόλης. Για τα πάρκα και τα άλση στις πόλεις μας δεν έχω εικόνα αλλά ας δούμε τι συμβαίνει σε ένα μεγάλο και σημαντικό πάρκο της Αθήνας το Πεδίον του Άρεως.
Πεδίον του Άρεως: Εκ νέου εγκατάλειψη
Σε αντίθεση με τα παραπάνω ας δούμε το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα tvxs.gr με το άρθρο για το Πεδίον του Άρεως: «Εκ νέου εγκατάλειψη».
Εικόνα 6. Από την τοποθεσία tvxs.gr
Αναφέρεται στο ρεπορτάζ «Μπορεί το σκοτάδι και ο φόβος που επικρατούσαν στο Πεδίον του Άρεως πριν το 2016 να μην έχουν επιστρέψει, όμως μια βόλτα στο μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ελλιπή καθαριότητα και περιποίηση του πρασίνου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η αναβάθμιση που κατά κοινή ομολογία επετεύχθη τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το ίδιο το πάρκο, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Το tvxs.gr περιηγήθηκε στο Πεδίον του Άρεος την ώρα που συνεργεία εκτελούσαν εργασίες για λογαριασμό του Ιδρύματος Ωνάση. Στο φόντο των εκτεταμένων φθορών και της εγκατάλειψης που επισημαίνονται από την ίδια την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η διοίκηση Πατούλη έκανε δεκτή όχι μόνο την χρηματική δωρεά αλλά και την πρόταση εκτέλεσης εργασιών από τον συγκεκριμένο φορέα.
Εικόνα 7. Από την τοποθεσία tvxs.gr
Τί είδαμε με τα μάτια μας
Σκουπίδια, ξεραμένα παρτέρια όπου πριν λίγα χρόνια υπήρχε περιποιημένο γκαζόν, πολλά δέντρα ακλάδευτα και «στεγνά», χορτάρια που δεν έχουν κοπεί και μπορούν να μετατρέψουν την παραμικρή σπίθα σε πυρκαγιά μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτές τις εικόνες αντικρύσαμε περπατώντας μέσα στο Πεδίον του Άρεως, για τους ντόπιους κατοίκους «Πάρκο».
Η ίδια η Περιφέρεια επισημαίνει την εγκατάλειψη
Στην εισήγηση του προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την αποδοχή της δωρεάς-πρότασης του Ιδρύματος Ωνάση, ο πρόεδρος Νικόλαος Πέππας, στέλεχος της διοίκησης Πατούλη, συμπεριλαμβάνει ένα σύντομο «ιστορικό» του Πεδίου του Άρεως, στο οποίο αναφέρει:
«Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, κρίνει αναγκαία τη λειτουργική, ήπια αναβάθμιση, διαμόρφωση και αισθητική αποκατάσταση του χώρου του Πεδίου του Άρεως που ανήκει στην αρμοδιότητά της. [...] Οι πρώτες εργασίες δενδροφύτευσης και ανάπλασης του ξεκίνησαν το 1935. Εντούτοις έχουν διαπιστωθεί αρμοδίως εκτεταμένες φθορές και κατά τόπους εγκατάλειψη με αποτέλεσμα την αισθητική του υποβάθμιση».
Τα έργα που έχει αναλάβει πλέον το Ίδρυμα Ωνάση είναι τα εξής:
- Αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων και μαρμάρινων πλακών
- Δενδροφύτευση εντός του Άλσους Οικονομίδη
- Αποκατάσταση της υδάτινης διαδρομής και
- Εγκατάσταση υποδομής για την παροχή δωρεάν Internet εντός του Άλσους
Το αντικείμενο της δωρεάς προϋπολογίζεται έως του συνολικού ποσού των 373.241,59 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ενώ στην εισήγηση του κου. Πέππα τονίζεται ότι η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί με αποκλειστική δαπάνη του Ιδρύματος Ωνάση."
4. ΔΕΝΤΡΟ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ανεξάρτητα από το τι γράφεται στα ΜΜΕ (που έχουν πλέον ασχοληθεί με το θέμα λόγω των πρόσφατων ακραίων γεγονότων) που υπερβάλλουν ή μειώνουν ορισμένα προβλήματα ανάλογα με τις διαθέσεις της στιγμής, υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι το κλίμα της Γης αλλάζει με πρωτοφανή ρυθμό και δεν είναι περιορίζεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που ως γνωστόν είναι ο κύριος οδηγός, αλλά είναι η αιτία όχι το μόνο αποτέλεσμα.
Η πλειονότητα των ενημερωμένων επιστημόνων (υπό την έννοια ότι ερευνούν αυτό το συγκεκριμένο θέμα και ως εκ τούτου μπορούν να μιλήσουν γι ' αυτό με γνώση) συμφωνούν ότι αυτή η γρήγορη αλλαγή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρά που κανείς μας δεν αρνείται ότι οι αλλαγές ήταν πάντα εκεί, αλλά τώρα όλα συμβαίνουν σε πολύ μικρή χρονική κλίμακα και με τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτα για την οντότητα τους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι στην πραγματικότητα γεωγραφικά αθέμιτες, ποικίλες και απρόβλεπτες με πιθανώς καταστροφικές και απρογραμμάτιστες συνέπειες τόσο για την παγκόσμια ποικιλομορφία λαχανικών, και άλλων αγροτικών προιόντων όσο και για την επιβίωση του ανθρώπου.
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα φυτά είναι βασικά στοιχεία σε αυτό το σενάριο, ως μεγάλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για το κλίμα και αποτελούν τον βασικό λίθο του κύκλου του άνθρακα. Η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενός από τα κύρια αέρια, κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, η προσωρινή δέσμευση του σε φυτικούς ιστούς και η μόνιμη αποθήκευση του σε μόνιμα μέρη είναι οι φάσεις μέσω των οποίων ο άνθρακας απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα και προσφέρεται για τα Ζώα και παροχή για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Τα δέντρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά από αυτήν την άποψη, ενεργώντας ως μεγάλα φρεάτια απορρόφησης, καθώς αφομοιώνουν το CO2 και το αποθηκεύουν ως ξυλώδης βιομάζα, αλλά ενθαρρύνουν και συμβάλλουν επίσης την αποθήκευση άνθρακα στο χώμα που μπορεί να είναι ακόμη και συχνά είναι μεγαλυτερη από τα αποθηκευμένα στα φυτά.
Η φυτική βιοποικιλότητα (και όχι μόνο) είναι η βάση όλων των επίγειων οικοσυστημάτων και αυτά παρέχουν τα θεμελιώδη συστήματα υποστήριξης ζωής από τα οποία εξαρτάται η ζωή. Τα οικοσυστήματα αποτελούνται από σύνολα ειδών και είναι σαφές ότι το ενιαίο είδος (μερικές φορές το άτομο) στα οικοσυστήματα θα αντιδράσει διαφορετικά στην κλιματική αλλαγή. Κάποια είδη θα παραμείνουν σε εφαρμογή και θα προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες, κάποια θα κινηθούν σε νέες θέσεις και κάποια είδη θα εξαφανιστούν. Αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγές στη σύνθεση των ειδών και τη δομή του οικοσυστήματος και πιθανή απώλεια βασικών υπηρεσιών οικοσυστήματος.
Τα μοντέλα μελλοντικών ζωνών εξαπλώσεων των φυτών δείχνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2-3 0C κατά τα επόμενα εκατό χρόνια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα μισά φυτικά είδη παγκοσμίως. Τα είδη των οποίων η εμβέλεια ανάπτυξης είναι ήδη περιορισμένη όπως τα αλπικά και ενδημικά νησιωτικά είδη με το ′′now here to go′′ είναι τα πιο πολύ σε κίνδυνο και αυτά που δημιουργούν τις μεγαλύτερες.
Ωστόσο, η απώλεια φυτικών ειδών θα μπορούσε να επηρεάσει (στην πραγματικότητα σε ορισμένες περιοχές είναι ήδη έτσι), δυσανάλογα τους φτωχούς ανθρώπους σε αγροτικές περιοχές, πολλοί από τους οποίους βασίζονται σε τροφικούς πόρους (και όχι μόνο) που παρέχονται από άγρια φυτά για τα δικά τους μέσα διαβίωση.
Ο αρνητικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία σε αυτές τις περιοχές (μειώσεις στις αποδόσεις, μετατόπιση καλλιεργητικών ζωνών, αυξημένα παράσιτα και ασθένειες) θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις μεταναστευτικές ροές. Προς το παρόν υπάρχουν εκατομμύρια καταναγκαστικοί μετανάστες στον κόσμο που διαφεύγουν από πολέμους, πείνα, διώξεις και είναι ένας αυξανόμενος αριθμός λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι μέχρι το 2050 θα μπορούσαν να υπάρχουν μεταξύ 25 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίων περιβαλλοντικών μεταναστών. Η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ μετανάστευσης και κλιματικής αλλαγής θα αποδειχθεί θεμελιώδης για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κλιματική έκτακτη ανάγκη μας.
Και ξέρουμε ήδη ότι τα δέντρα είναι το ′′ φυσικό ′′ και φθηνότερο μέσο για να ενεργήσεις. Αυτή τη στιγμή.
(φωτογραφία από το https://medium.com/.../finding-the-most-effective-and...
ΠΗΓΕΣ
1. How Central Park Keeps New York City Healthy
2. El poder de los parques para abordar el cambio climático
Los parques emergen como defensa vital
3. Πεδίο του Άρεως στο άρθρο της ιστοσελίδας https://tvxs.gr/news/ellada/pedion-toy-areos-ek-neoy-egkataleipsi-kai-meta-erxontai-oi-idiotes?fbclid=IwAR34eGkv72o5trUywHniM6Ut5imS-aBh1dd_Ed563Gbck3IaN07bSOE0DCE
4. ALBERI, CAMBIAMENTI CLIMATICI E CAMBIAMENTI SOCIALI Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry di Francesco Ferrini