Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ξεχάστε χημικά και «φιδάκια» – 9 φυτά που απωθούν τα κουνούπια

Ξεχάστε χημικά και «φιδάκια» – 9 φυτά που απωθούν τα κουνούπια



Με την είσοδο του καλοκαιριού όλο και πιο πολύ περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους.

Πολλές φορές τα κουνούπια όμως δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε την παραμονή μας στον κήπο ή στην βεράντα, και αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε διάφορες εντομοαπωθητικές λύσεις (χημικές ή δύσοσμες).
Σας παρουσιάζουμε εννέα φυτά που έχουν έντονη απωθητική δράση για τα κουνούπια, αφού τα αρώματα τους από τα έλαια που περιέχουν δεν αρέσουν στα κουνούπια και τα διώχνουν. Φυτέψτε κάποια από αυτά τα φυτά στον κήπο σας ή σε γλάστρες κοντά στά σημεία που καθόσαστε. Παράλληλα αδειάζετε το νερό από τα πιάτα των γλαστρών σας αφού τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους σε στάσιμα νερά.
Σιτρονέλλα (Cymbopogon citratus)

Η σιτρονέλλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικά κεριά κ.τ.λ. Είναι επίσης βασικό βότανο της ταυλανδέζικης κουζίνας πιό γνωστό ως lemon grass. Το φυτό είναι ένα πολυετές γρασίδι που στο κλίμα μας φτάνει το ένα μέτρο περίπου. Θέλει ηλιόλουστη έως φωτεινή θέση στον κήπο ή στην βεράντα μας και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του με διακοσμητική αξία στο παρτέρι ανάμεσα σε άλλα φυτά ή σε μεγάλες γλάστρες. Θέλει αρκετό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)
 Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού. Εκτός από τις γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες του τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφθούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Του αρέσει πλούσιο καλά σταγγιζόμενο έδαφος και το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό. Είναι φυτό που εξαπλώνεται γρήγορα σε ημισκιερά σημεία του κήπου.
Κατηφές (Tagetes spp.)
 κατηφές
Ο κατηφές, που είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας, είναι ένα εποχιακό φυτό του καλοκαιριού με εντυπωσιακά άνθη κίτρινου, πορτοκαλί ή καφέ-πορτοκαλί χρώματος. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά , που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Είναι φυτό εύκολο και του αρέσει ο ήλιος Φυτέψτε κατηφέδες κοντά στις ντοματιές σας. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και τις μελίγκρες και άλλα έντομα που μπορεί να τις προσβάλλουν.
Αρμπαρόριζα (Pelargonium crispum)
 Αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα συγγενεύει πολύ με το γεράνι και χρησιμοποείται στην παρασκευή γλυκών και μαρμελάδων. Έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολυ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος, που πρέπει όμως να στραγγίζει καλά.
Λουίζα (Aloysia triphylla)
 Λουίζα
Η Λουίζα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που κατάγεται από την Λατινική Αμερική και όταν την ακουμπίσουμε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Η λουίζα θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Φυτέψτε την κοντά σε διαδρόμους ώστε να δίνει άρωμα καθώς περνάτε.
Αγήρατο (Ageratum houstonianum)
 Αγηρατο
Το αγήρατο είναι ένα χαμηλό εποχιακό φυτό με μωβ μικρά άνθη. Τά φύλλα του περιέχουν κουμαρίνη, η οποία επίσης χρησιμοποιείται στην παρασκευή εντομοαπωθητικών προιόντων. Αγαπά τον ήλιο και θέλει αρκετό νερό. Αντέχει κοντά στην θάλασσα και ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Αν δεν βρείτε φυτά στο εμπόριο μπορείτε εύκολα να το παράξετε από σπόρο τον οποίο θα σπείτετε σε σπορείο νωρίς την άνοιξη.
Βασιλικός (Ocimum basilicum)
 βασιλικός
Ο βασιλικός που δεν λείπει από σχεδόν κανένα μπαλκόνι είναι από τα αρωματικά πού δίνουν έντονο άρωμα. Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού αλλά την μεγαλύτερη αντικουνουπική δράση έχουν ο λεμονοβασιλικός και ο ταυλανδέζικος. Φυτέψτε βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα η στον κήπο σε φωτεινά έως ηλιόλουστα σημεία. Για να τον διατηρήσετε πρέπει να τον ποτίζετε αρκετά και να αφαιρείτε τα μπουμπούκια του, ώστε να μην ανθίσει και αποδυναμωθεί το φυτό. Κόψτε μερικά φύλλα βασιλικού και τρείψτε τα στο δέρμα σας ώστε να μη σας επιτεθούν τα κουνούπια.
Λεβάντα (Lavandula angustifolia)
 Λεβαντα
Η λεβάντα είναι ένα πολυ εύκολο, διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο μας που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Αποξηραμένα άνθη λεβάντας χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές παλιά για να διώξουν τον σκώρο από τα ντουλάπια τους. Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός θάμνος που ανθίζει ανάλογα την ποικιλία από άνοιξη έως το καλοκαίρι και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.
Αψιθιά (Artemisia absinthium)
 Αψιθια η αρτεμισία
Η αψιθιά ή αρτεμίσια είναι ένας πολυετής θάμνος ύψους έως περίπου ενός μέτρου γνωστός από την αρχαιότητα. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ποτού αψέντι. Με το γκρί χρώματος φύλλωμα του έχει έντονο κηποτεχνικό ενδιαφέρον. Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση και δεν χρειάζεται πολύ πότισμα.
Άλλα φυτά που έχουν απωθητική δράση κατά των κουνουπιών είναι:
Δυόσμος (Mentha piperita) και διάφορα είδη μέντας
 δυόσμος
Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), δενδρολίβανο έρπων (Rosmarinus prostratus)
 πηγη Θεραπευτης

ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ :

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Υάκινθος


       Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Υάκινθος είναι γνωστός ένας ωραιότατος νέος από τις Αμύκλες (πόλη της Λακωνίας κοντά στη Σπάρτη), ευνοούμενος του θεού Απόλλωνα, τον οποίο ο θεός σκότωσε κατά λάθος ρίχνοντας το δίσκο. Σύμφωνα με μία εκδοχή της ιστορίας, ο Ζέφυρος, η προσωποποίηση του δυτικού ανέμου, άλλαξε την κατεύθυνση του δίσκου ώστε να σκοτώσει τον Υάκινθο, επειδή ζήλευε. Ο Απόλλων έσκαψε ο ίδιος με τα χέρια του τον τάφο του Υακίνθου και από το σώμα του ή από το αίμα του έκανε να φυτρώσει για πρώτη φορά το ομώνυμο φυτό και λουλούδι. Πάνω στα φύλλα του φυτού αυτού λεγόταν ότι διακρίνονταν τα γράμματα ΥΑ ή ΑΙ, που τα συσχέτιζαν ερμηνευτικά με το «ΥΑκινθος», «υΑκΙνθος», το σχετλιαστικό μόριο «αι» ή και τον ΑΙαντα. Προς τιμή του Υακίνθου οι Λάκωνες τελούσαν την εορτή Υακίνθια, ενώ σώζονται πολλά χάλκινα αγάλματά του. Ο Μότσαρτ έγραψε την όπερα «Απόλλων και Υάκινθος» (1767) με υπόθεση από τον μύθο του Υακίνθου. Σε αυτή ο Υάκινθος παρουσιάζεται ως πριγκιπόπουλο, γιος του βασιλιά της Σπάρτης Οιβάλου και αδελφός της Μελίας.

                      Για τους χριστιανούς η ιστορία είναι διαφορετική: ο μάρτυρας Υάκινθος ήταν κουβικουλάριος ( θαλαμηπόλος). του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού Βασανίστηκε μέχρι θανάτου, επειδή, σε κάποιο δείπνο του αυτοκράτορα, αρνήθηκε να φάει κρέας από ειδωλόθυτα (ζώα θυσιασμένα στα είδωλα). Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο απεσταλμένος του βασιλιά προς αυτόν είδε το κελί του ολόφωτο και έναν άγγελο να τον ενθαρρύνει και να τον ενισχύει. Το ίδιο, όταν βρέθηκε νεκρός στο κελί του, οι στρατιώτες είδαν επίσης αγγέλους γύρω από το σώμα του.

 πώς φυτεύουμε τους βολβούς?

Σε πήλινη γλάστρα βάζουμε στον πάτο γεωύφασμα. Κατόπιν βάζουμε χώμα με τύρφη ( 3:1) , μέχρι το ύψος που θα ακουμπήσουμε τους βολβούς .
Αραδιάζουμε τους βολβούς δίπλα ο ένας στον άλλο , με τις μύτες προς τα πάνω και τους πιέζουμε να δέσουν καλά με το χώμα ( όχι βιδωτά ). Κατόπιν προσθέτουμε χώμα μέχρι το σημείο ώστε οι μύτες ίσα  ίσα να εξέχουν από το χώμα.
Τους φυτεμένους βολβούς τους τοποθετούμε σε μέρος ψυχρό και σκοτεινό και τους αφήνουμε εκεί 6-12 βδομάδες για να δημιουργήσουν γερές ρίζες.
Μετά μεταφέρουμε τις γλάστρες σε δροσερή και φωτεινή θέση , δηλαδή στη θέση όπου θα ανθίσουν.
Δείτε το video εδώ.
πηγές:Βικιπαιδεια και econews 

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του κ. Μιχ. Αναγνώστου, ιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ


Ερώτηση 1η: Πείτε μας λίγα λόγια για το βιογραφικό σας, πως φτάσατε στο σημείο που βρίσκεστε;

Μ.Α.: Προέρχομαι από μια οικογένεια με παράδοση στον τομέα της παραγωγής, ανάμειξης και συσκευασίας φυτοχωμάτων και κομπόστ και αποτελώ την τρίτη γενιά πια που ασχολείται με το αντικείμενο στα 45 χρόνια που λειτουργεί. Η ιστορία είναι ότι η γιαγιά μου εμπορευόταν την οικιακής προέλευσης κοτίσια κοπριά για συμπληρωματικό εισόδημα αλλά στην πορεία των χρόνων τα παιδιά της ασχολήθηκαν αποκλειστικά με αυτό και επεκτάθηκαν και στα φυτοχώματα. ‘Ετσι αποφάσισα να πάω και στο κτήμα Συγγρού για να μάθω και πέντε πράγματα, Τότε δεν λεγόταν ΕΠΑΣ ήταν του ΙΓΕ. Το 2008 αποφασίσαμε να επεκταθούμε και να εκσυγχρονίσουμε όλη την γραμμή παραγωγής μας βάσει της γνώσης και πολυετής εμπειρίας που είχαμε αποκτήσει κατασκευάζοντας το εργοστάσιο μας στον Αυλώνα εξοπλίζοντας το με υπερσύγχρονα μηχανήματα όπως μηχανήματα κοκκομετρίας, ανιχνευτές μετάλλων, μηχανήματα πολτοποίησης και συσκευασίας-παλετοποίησης.
 Μηχανημα Κοκκομετρίας

Ερώτηση 2η: Τι αναμνήσεις έχετε από το σχολείο και σε τι σας βοήθησε πάνω στο αντικείμενο που δραστηριοποιείστε ;
Μ.Α.: Από το σχολείο έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, έχω και σήμερα σχέσεις με παλιούς συμμαθητές ή ακόμα και πρώην καθηγητές σε επίπεδο συνεργατών/πελατών. Φοβερές εποχές, ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί μαθαίναμε για τα φυτά, την λειτουργία τους, κάναμε και μελισσοκομία, τι άλλο να θυμηθώ, το έδαφος, που από κει ξεκινά η μαγεία για να αναπτυχθούν και να ζήσουν όλα τα φυτά, την σημασία της οικολογικής συνείδησης και της ισορροπίας κάθε οικοσυστήματος και μη φανταστείς ήμασταν μια παρέα όλοι και ο καθένας από εμάς στον τομέα του, πήρε τις βασικές γνώσεις και μάλιστα δωρεάν.

Ερώτηση 3η: Είχατε αποφασίσει από πριν ότι θα ασχοληθείτε με το αντικείμενο αυτό;
Μ.Α.: Ναι, γιατί όπως είπα υπήρχε ήδη η οικογενειακή επιχείρηση.

Ερώτηση 4η: Εξηγήστε μας εν συντομία την διαδικασία της κομποστοποίησης και τα στάδια της που ακολουθείτε στο εργοστάσιο σας;
Μ.Α.: Καταρχάς, να πούμε ότι η κομποστοποίηση αποτελεί την βιοαποικοδόμηση οργανικών υλών με πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και το περιβάλλον, εμείς στο εργοστάσιο μας χρησιμοποιούμε μόνο φυτικά υπολείμματα και η διαδικασία είναι η εξής: ξεχωρίζουμε τις πρώτες ύλες σε «χρώματα»: πράσινα για χλωρά και καφέ για ξυλώδη. Τις θρυμματίζουμε και φτιάχνουμε με αυτές σειράδια ξεκινώντας την διαδικασία ωρίμανσης με την βοήθεια του κομποστοποιητή. Για να γίνει το κομπόστ πρέπει να περάσει μια θερμόφιλη φάση, ανεβάζουμε την θερμοκρασία λοιπόν πάνω από τους 60ο. Έτσι καταστρέφονται οι σπόροι των φυτών και οι παθογόνοι οργανισμοί. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, όταν το χώμα φτάσει στην θερμοκρασία αναστροφής (60ο +) πρέπει να γυρίσει για να πάρει οξυγόνο και να συνεχιστεί η αερόβια διαδικασία έως ότου σταθεροποιηθεί το υλικό. Καθ’ όλη την διάρκεια της επεξεργασίας που παίρνει έως 6 μήνες, διατηρούμε σταθερή την υγρασία διαβρέχοντας όσο πρέπει τα υλικά και ελέγχουμε συνεχώς το ph. Το φυτόχωμα είναι έτοιμο όταν αποκτήσει ωραία υφή και γίνει απαλό και αφράτο στο στάδιο δηλαδή που η θερμοκρασία στους σωρούς πέσει κάτω από 40ο Εν συνεχεία περνάει από μηχάνημα για να κοσκινιστεί προκειμένου να πετύχουμε την σωστή κοκκομετρία και έπειτα αναμειγνύουμε με τα απαραίτητα υλικά όπως κοινό χώμα, περλίτη κτλ.
 Κομποστοποιητης

Ερώτηση 5η: Πριν ξεκινήσετε κάνατε κάποια έρευνα αγοράς;
Μ.Α.: Όχι δεν χρειάστηκε είχα γνώσεις της αγοράς.
Ερώτηση 6η: Όσο αφορά τους πελάτες σας στραφήκατε πιο πολύ στην κηποτεχνία ή προς τους γεωργική παραγωγή;
Μ.Α.: Κυρίως στην κηποτεχνία, απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα κήπου/φυτώρια αλλά και σε ιδιώτες καθώς και το δημόσιο για τα μεγάλα έργα.

Ερώτηση 7η Τι χρησιμοποιείτε ως πρώτες ύλες και από πού τις προμηθεύεστε;
Μ.Α.: Χρησιμοποιούμε μόνο ελεγχόμενες και πιστοποιημένες πρώτες ύλες από ελληνικής πηγές, φυτικά υπολείμματα όπως στέμφυλα, φλοιό ρυζιού, φλοιός ξύλου, ξύλα από κλαδέματα υπόλοιπα υλοτομίας, βαμβάκι και άλλα υλικά όπως ποταμίσια άμμο, περλίτη, ελαφρόπετρα κτλ.

Ερώτηση 8η Με τι κριτήριο διαλέξατε το χώρο του εργοστασίου;
Μ.Α.: Το βασικότερο κριτήριο ήταν η τοποθεσία καθώς δεν είναι δίπλα σε κατοικήσιμη περιοχή προκειμένου να τηρούμε τα όρια που έχουν τεθεί για υγειονομικούς λόγους.

Ερώτηση 9η Πείτε μας λίγα λόγια για την δομή της εταιρείας;
Μ.Α.: Όλη η διοίκηση γίνεται από τα γραφεία μας στο Μενίδι όπου υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης διάθεσης των προϊόντων μας για όποιον θέλει να μας επισκεφτεί, η παραγωγή και η κυρίως διανομή γίνεται από το εργοστάσιο μας στον Αυλώνα.

Ερώτηση 10η Έχετε εισάγει κάποια καινοτομία που θα θέλατε να μας πείτε;
Μ.Α.: Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει «ο επαγγελματίας που σταματάει και αναπαύεται έχει χάσει το παιχνίδι» οπότε έχοντάς αυτό πάντα στο μυαλό μου πιστεύω πως έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς τα μπροστά. Για παράδειγμα έχουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα, μπορούμε να παράγουμε φυτόχωμα για το 90% της γκάμας των φυτών, συνεργαζόμαστε με επιφανείς καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών επίσης παρέχουμε συσκευασία big bag χωρητικότητας 1 κυβικού μέτρου που εξυπηρετεί μεγάλους χώρους (κήπους, κτήματα) με όλα τα είδη χώματος. Επιπλέον μέσω της γραμμής καταναλωτή την οποία έχουμε δημιουργήσει ο πελάτης μας άμεσος ή έμμεσος μπορεί να ζητήσει και να λάβει όποια πληροφορία θελήσει ή να καταθέσει το παράπονό του. Τέλος ν’ αναφέρω ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε βάσει παραγγελίας οποιαδήποτε σύστασης χώμα θελήσει ο πελάτης μας.
 συσκευαστηριο

Ερώτηση 11η Θεωρείτε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάποιον νέο που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο;
Μ.Α.: Σίγουρα υπάρχει μια δικαιολογημένη δυσπιστία όσον αφορά τον Έλληνα επαγγελματία παρόλα αυτά πιστεύω ότι μετά από πολλά χρόνια μπορούμε να παράγουμε ισάξια σε ποιότητα αλλά και σε παρουσία προϊόντα με αυτά του εξωτερικού και κατά την γνώμη μου υπάρχει θετικό πρόσημο σε μια τέτοια απόπειρα. Εμπορικά δίκτυα και ενώσεις όπως η ΦΥΤΟΝΕΤ και Σ.Ε.ΠΩ.ΦΥΛ μπορούν και πρέπει να στηρίξουν τον νέο επαγγελματία προκειμένου να εξελιχτούμε όλοι μαζί σαν κλάδος με κοινούς στόχους.

Ερώτηση 12η Εάν κάποιος βιολογικός καλλιεργητής θέλει να κάνει κομπόστ με δικά του φυτικά υπολείμματα τι πιστοποιητικά χρειάζεται;
Μ.Α.: Πέρα από τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο χώρος για υγειονομικούς λόγους εφόσον είναι πιστοποιημένος βιολογικός καλλιεργητής δεν χρειάζεται και άλλα πιστοποιητικά αφού έχει ήδη πιστοποιηθεί για την παραγωγή άρα και για τα υπολείμματα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του κ. Μιχ. Αναγνώστου, ιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Παραγωγή & Εμπορία Φυτοχωμάτων-Κομπόστ και παλιού μαθητή στο κτημα ΣΥΓΓΡΟΥ. Η συνέντευξη δόθηκε στην μαθήτρια της ΕΠΑ.Σ. ΣΥΓΓΡΟΥ Κυριακή Κατσαρέλη, στα πλαίσια του μαθηματος Εμπορία και Μάρκετιγκ Γεωργικών Προίόντων με συντονίστρια καθηγήτρια την κ. Λ.Σουγλέ.