Αρχικά πίστευα ότι οι συσκευές τεμαχισμού δεν ήταν απόλυτα αναγκαίες για ερασιτεχνική χρήση. Ιδιαίτερα τώρα που ο όγκος των «πράσινων» αποβλήτων δεν έχει κόστος απομάκρυνσης. Το θέμα είναι «αξίζει να πετάμε ένα χρήσιμο προϊόν;».
Ο τεμαχισμός των κλαδιών έχει πολλά πλεονεκτήματα :
- Είναι υλικό υψηλής αξίας και να το πετάμε στα σκουπίδια είναι σημαντική ενεργειακή απώλεια.
- Το τριμμένο προϊόν είναι εξαιρετικό υπόστρωμα ανάπτυξης μικροοργανισμών, που επιταχύνει την αποσύνθεση και των υπολοίπων ενώ βελτιώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά κομπόστας.
- Μειώνει σημαντικά (στο 1/5) τον όγκο των απορριμμάτων.
- Μπορούμε μαζί με τα κλαδιά να θρυμματίσουμε και τα φύλλα. Έτσι μειώνουμε σημαντικά το χρόνο που θέλουν για να μεταβληθούν σε χρήσιμο προϊόν.
- Ταχύτερα φτάνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες που ουσιαστικά «απολυμαίνουν» την κομπόστα.
Για να πραγματοποιηθεί ο θρυμματισμός χρησιμοποιούμε ενεργοβόρα μηχανήματα, για αυτό το λόγο θα βρούμε πως επιλέγουμε μηχανήματα σε σχέση με το μέγεθος του κήπου.
Έτσι είναι διαφορετικό να διαλέγω ένα θρυμματιστή για το κήπο, άλλο για ένα κτήμα ή πάρκο και άλλο για δασοκομική χρήση.
Στην πρώτη περίπτωση χρειαζόμαστε ένα μικρό μηχάνημα συνήθως με περιστρεφόμενα σφυριά ή κυλίνδρους που έχουν ιπποδύναμη 2.5-4 ΗΡ και θρυμματίζουν κλαδιά εώς 4-5 εκατοστά.
Τα μεγαλύτερα μηχανήματα έχουν διαφορετικό τρόπο και συνήθως πραγματοποιούν τον θρυμματισμό με κοπτήρες ή μαχαίρια και η ιπποδύναμη είναι πάνω από 25 ίππους.
Ένας μικρός κήπος δεν απαιτεί θρυμματιστή πάνω από 10 ίππους, αλλά μπορεί να έχει μικρά προβλήματα σε ξύλα όπως της Αμυγδαλιάς, Ακακίας και Μουριάς, όπου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ικανοποιητική εργασία. Μέσα σε 1-2 ώρες θα καταφέρει να κάνει τα κλαδιά ενός κήπου 200τμ σε ένα σωρό θρυμμάτων .
Όλοι οι θρυμματιστές έχουν προδιαγραφές για το μέγεθος των κλαδιών που μπορούν να δεχτούν. Σημαντικό είναι το κόστος ακονίσματος-αλλαγής των λεπίδων του θρυμματισμού. Κατά την χρήση πρέπει να προσέχουμε γιατί αν δέχονται σύρματα, χώματα, πέτρες, μειώνεται γρήγορα η ζωή τους. Το κόστος συντήρησής τους είναι σημαντικό στην επιλογή του μηχανισμού.
Μπορεί να έχουν μικρό κόστος αλλά αν συχνά αλλάζουμε τα φθαρτά σημεία με σημαντικό κόστος αυτό θα είναι τελικά ακριβότερο. Τα κρίσιμα σημεία είναι :
1. τα υλικά κατασκευής του
Απαιτείται να προσέχουμε τα κρίσιμα σημεία ( χοάνη εξόδου των κλαδιών και των τριμμάτων)
2. Ο κινητήρας του. Να είναι γνωστή και ποιοτικής κατασκευής και να έχει ανταλλακτικά. Σημαντικός είναι και ο τρόπος μετάδοσης κίνησης. Καλό είναι να είναι απλός και καλά δεμένη γιατί εκεί θα δέχεται τις μεγαλύτερες φθορές και πιέσεις.
3. Ο τρόπος μεταφοράς του. Αν είναι μικροί κλαδοθρυμματιστές κήπου, καλό είναι να έχουν και ρόδες και χειρολαβές μεταφοράς. Οι μεγαλύτεροι μπορούν να έχουν σύστημα ρυμούλκησης από όχημα, διότι αυτό τους κάνει περισσότερο εύχρηστους.
4. Η χοάνη εξόδου να έχει δυνατότητα μετακίνησης ώστε να μπορεί να γεμίσει πχ. χώρο κομπόστ ή να διασπείρει το υλικό στο έδαφος.
5. Να έχει σύστημα ασφαλείας για τα χέρια του χρήστη. Σε μεγαλύτερα μηχανήματα είναι επιβεβλημένο να έχει μοχλό άμεσης διακοπής.
Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος