Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρo


 (Από τον Μιχάλη Πολίτη)Οι λίμνες με υδρόβια φυτά είναι αναμφίβολα μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε ένα κήπο, αλλά μπορούν επίσης να είναι το ίδιο ελκυστικές και σε εσωτερικούς χώρους. Είναι εύκολο να δημιουργηθούν, εύκολο να συντηρηθούν και μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες σας.
Λιμνη με κοη που δεχεται τα νερα του βιολογικου καθαρισμου της 3Ε στο Σχηματαρι

Εκτός από την τοποθεσία, η διαφορά μεταξύ μιας λίμνης εσωτερικού χώρου και μιας υπαίθριας λίμνης είναι το μέγεθος. Οι λίμνες εσωτερικού χώρου συνήθως είναι πιο μικρές λόγω του περιορισμένου χώρου. Μπορούν βέβαια να διαθέτουν κι αυτές καταρράκτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια λίμνη εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι προκατασκευασμένη ή φτιαχτή. 
Πώς να δημιουργήσετε μια μίνι λίμνη για εσωτερικούς χώρους
limnhΟι λίμνες εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι μικρές σαν μια λεκάνη ή μεγάλες τόσο όσο ο χώρος σας επιτρέπει. Με λίγη προσοχή στο σχεδιασμό μπορείτε να έχετε κι εσείς μια λίμνη εσωτερικού χώρου. Πριν από την κατασκευή της λίμνης, θα πρέπει να προσδιορίσετε τη θέση της. Λόγω των ζητημάτων βάρους, οποιαδήποτε τεχνητή λίμνη πάνω από 200 λίτρα πρέπει να τοποθετηθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του σπιτιού, όπως είναι για παράδειγμα το υπόγειο. 
Το πρώτο βήμα για να κατασκευάσετε μια λίμνη εσωτερικού χώρου είναι να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε από την λίμνη σας. Θέλετε ένα μέρος που θα φιλοξενεί ψάρια και υδρόβια φυτά; Θέλετε μια λίμνη με καταρράκτη ή σιντριβάνι που θα γεμίζει με τον ήχο του κελαριστού νερού τον χώρο σας; Θέλετε κάτι που να μοιάζει με πισίνα και να αντανακλά το φώς στους τοίχους και το ταβάνι σας;
Για τις πολύ μικρές λίμνες η δεξαμενή μπορεί να είναι απλά μια πλαστική λεκάνη ή σκάφη πλυσίματος ρούχων, την οποία μπορείτε να διακοσμήσετε εξωτερικά με πέτρες και φυτά για να της δώσετε μια πιο φυσική όψη.
Βρείτε ένα κατάλληλο μέρος για την λίμνη σας. Ένα ιδανικό μέρος είναι κοντά σε φως και κοντά σε ηλεκτρική πηγή (πρίζα) για το φίλτρο νερού. Μια περιοχή κοντά στην πόρτα θα σας έδινε ευκολότερη πρόσβαση στο λάστιχο του κήπου για να γεμίζετε την λίμνη ή για να την αδειάζετε.
Τοποθετήστε το δοχείο σας ή την προκατασκευασμένη λίμνη στο σημείο που αποφασίσατε. Στοιβάξτε περιμετρικά τού δοχείου, επίπεδες πέτρες τις οποίες έχετε πρώτα πλύνει καλά για να σχηματίσετε τις πλευρές. Η πάνω σειρά από τις πέτρες θα πρέπει να σκεπάζει τις άκρες του δοχείου ώστε να το συγκαλύψει για να μοιάζει φυσικότερο. Προσθέστε μια μικρή υποβρύχια αντλία (περίπου 75 gph, ανάλογα με το μέγεθος) για να κρατήσει το νερό σε κίνηση. Αυτή η αντλία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινεί έναν μικρό καταρράκτη στην γωνία ή ένα μικρό σιντριβάνι.
ρυακι στην Εκαλη κατασκευη ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ
Στη συνέχεια, αρχίστε να προσθέτετε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στο περιβάλλοντα χώρο έξω και γύρω από την λίμνη. Σας προτείνουμε σπαθίφυλλα, φτέρες και πόθους. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα φυτά που αγαπούν τους υγρούς εσωτερικούς χώρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα φυτά σε γλάστρες σε διαφορετικά επίπεδα και να τις σκεπάσετε με πέτρες ώστε να δημιουργήσετε εφέ ταιριαστό με την λίμνη και με τα υδρόβια φυτά που βρίσκονται μέσα στο νερό.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις λίμνες εσωτερικού χώρου είναι να διατηρείτε το νερό τους καθαρό. Χρειάζονται πιο συχνές αλλαγές νερού από τις υπαίθριες λίμνες. Ανάλογα με το μέγεθος της λίμνης σας και με το αν έχουν ή όχι ψάρια, η αλλαγή νερού μπορεί να γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. 

Μια τελευταία παράμετρος για την λίμνη εσωτερικού χώρου είναι ο φωτισμός. Ο επαρκής φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιβίωση των υδρόβιων και υδροχαρών φυτών στη λίμνη. Τα φυτά χρειάζονται πλήρες φάσμα φωτός για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν. Αν μπορείτε, τοποθετήστε την λίμνη κοντά σε παράθυρο ή σε φεγγίτη. Αυτό ίσως είναι αρκετό για ορισμένα είδη φυτών, άλλα όμως χρειάζονται επιπρόσθετο τεχνητό φωτισμό για να επιβιώσουν. Αν λοιπόν τα φυτά της λίμνης σας στερούνται τα οφέλη του φυσικού ηλιακού φωτός, θα χρειαστούν πρόσθετο φως από λάμπες φθορισμού ή αλογόνου μετάλλου.

ρυάκι στον βραβευμένο ελληνικο κηπο στην IGA2003 κατασκευη ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ

Ψάρια στη λίμνη εσωτερικού χώρου
Αν βάλετε ψάρια στην λίμνη εσωτερικού χώρου, θα απαιτηθεί ένα φίλτρο για να βεβαιωθείτε ότι το νερό θα παραμένει καθαρό και διαυγές. Ένα φίλτρο  ενυδρείου είναι κατάλληλο για τις περισσότερες λίμνες εσωτερικού χώρου. Επίσης, εάν έχετε μια υπαίθρια λίμνη, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγο από το νερό της στην λίμνη εσωτερικού χώρου.

Τα ψάρια σε μια λίμνη εσωτερικού χώρου μπορεί μερικές φορές να γίνουν νευρικά. Γι' αυτό ίσως είναι καλύτερα να κάνετε τα τοιχώματα της λίμνης υπερυψωμένα.

Τα χρυσόψαρα είναι τα ψάρια που προσαρμόζονται καλύτερα σε λίμνη εσωτερικού χώρου και θα πρέπει να τρέφονται ελάχιστα. Και τα Κόι μπορούν να προσαρμοστούν σε λίμνη εσωτερικού χώρου αλλά χρειάζονται ζέστη. Η συνηθισμένη θερμοκρασία στα περισσότερα σπίτια είναι επαρκής για τα Κόι και για τα περισσότερα υδρόβια φυτά.

Οι λίμνες εσωτερικού χώρου που έχουν Κόι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περισσότερο σαν ενυδρεία όταν πρόκειται για φιλτράρισμα και αλλαγή νερού και λιγότερο σαν τις λίμνες εξωτερικού χώρου. Μια λίμνη εξωτερικού χώρου μπορεί να έχει μια μυρωδιά που σκορπάει με τον αέρα, αλλά μια λίμνη εσωτερικού χώρου που δεν φιλτράρεται μπορεί να αρχίζει να μυρίζει άσχημα. 

Υδρόβια φυτά στη λίμνη εσωτερικού χώρου
Τα υδρόβια φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αναπτυχθούν σε ενυδρεία, βαρέλια, λεκάνες και μια ποικιλία άλλων δοχείων. Το είδος των φυτών που ταιριάζει σε αυτές τις λίμνες εξαρτάται από τον τύπο του δοχείου και τα γούστα και τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυτών λίμνης να διαλέξετε: επιπλέοντα φυτά, ανθισμένα φυτά, και πιο παραδοσιακά υδροχαρή φυτά της γης που βιώνουν καλά στο υγρό περιβάλλον.
Νούφαρα
Τα νούφαρα δεν είναι μόνο αισθητικά όμορφα αλλά μπλοκάρουν και το ηλιακό φως, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση της άλγης. Δεδομένου ότι η εσωτερική θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη, μπορείτε να διαλέξετε από πολύ εξωτικές έως πολύ ανθεκτικές στο κρύο ποικιλίες. Οι μικρές λιμνούλες εσωτερικού χώρου είναι κατάλληλες και για κοντά νούφαρα (ποικιλίες νάνους). Τα νούφαρα φυτεύονται σε ειδικά δοχεία (καλαθάκια) τα οποία στη συνέχεια βυθίζονται στη λίμνη. Αυτό επιτρέπει στο φυτό να ριζώσει χωρίς να διαταραχθεί ο πυθμένας της λίμνης.

Επιπλέοντα φυτά
Τα επιπλέοντα φυτά προσθέτουν μια ρεαλιστική άνθηση στις λίμνες εσωτερικού χώρου. Ωστόσο επειδή είναι πολύ ανταγωνιστικά είναι καλύτερα να μην τα προτιμήσετε ιδιαίτερα αν η λιμνούλα σας είναι μικρή.

Περιμετρικά υδροχαρή φυτά
Κατά μήκος των οχθών στις φυσικές λίμνες βλέπουμε ίριδες, βούρλα και άλλα υδροχαρή φυτά των βάλτων. Αυτά τα υδροχαρή φυτά μπορούν να φυτευτούν μέσα ή κοντά στις ρηχές άκρες της λίμνης εσωτερικού χώρου. Υδροχαρή φυτά υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, σχημάτων και υφών και έχουν ιδιαίτερα διακοσμητικό ενδιαφέρον. Αυτός ο τομέας της λίμνης σας είναι μια περιοχή η οποία μπορεί να αντικατοπτρίζει το προσωπικό διακοσμητικό στυλ και το γούστο σας.


ρυακι στους Θρακομακεδόνες κατασκευη Τοπιοδομή


Βυθισμένα φυτά για λιμνούλες με ψάρια
Τα βυθισμένα υδρόβια φυτά, είναι αυτά που ζουν κάτω από την επιφάνεια του νερού. Δεν συνιστούνται για λίμνες εσωτερικού χώρου από θέμα αισθητικής γιατί καλύπτονται από τα υπόλοιπα φυτά. Ο μόνος λόγος που ίσως αξίζει να τα δοκιμάσετε είναι μόνο αν έχετε λιμνούλα με ψάρια, επειδή αυτά τα φυτά οξυγονώνουν το νερό.Μιχάλης Πολίτης

πηγη: valentine
για πληροφορίες, συμβουλές     2106017403         ή         www.topiodomi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου