Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Η μεταφύτευση φυτών


Μανώλης Καπάνταης
 Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
  τ. Δ/ντης ΠράσινουΗ μεταφύτευση φυτών
                 Τα φυτά που έχετε προμηθευτεί και είναι φυτεμένα σε γλάστρες,  σε κάποιο σημείο κατά την ανάπτυξη τους, θα πρέπει να εξετάσετε τη μεταφορά τους σε νέα γλάστρα μεγαλύτερων διαστάσεων, η σε κάποια θέση στο έδαφος στο κήπο σας,  ώστε να μπορέσουν αυτά να αναπτυχθούν καλύτερα στο επόμενο στάδιο . Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μεταφύτευση. Η μεταφύτευση συχνά θεωρείται το δεύτερο πιο αγχωτικό γεγονός της ζωής του φυτού, αν θεωρήσουμε ότι η παραγωγή του από το σπόρο η κλωνοποίηση είναι η πρώτη. Η μεταφύτευση βοηθά ένα φυτό να αναπτυχθεί, αφού οι ρίζες του θα έχουν περισσότερο χώρο και η ανανέωση του φυτοχώματος προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται. Παραδόξως, πολλοί αρχάριοι όσο και επαγγελματίες είναι παραπληροφορημένοι, ή απλά δεν είναι αρκετά σίγουροι για τις κατάλληλες τεχνικές  και τους τρόπους που πρέπει να εφαρμόσουν για να βελτιώσουν τα ποσοστά της επιτυχίας για τη μεταφύτευση  η και να ελαχιστοποιήσουν  τις επιπτώσεις του κλονισμού του φυτού.
                    Ο κλονισμός κατά τη  μεταφύτευση είναι μια πραγματικότητα στον κόσμο των φυτών, αλλά είναι διαχειρίσιμη. Μια λίστα με βασικές συμβουλές  θα βοηθήσει τα νέα δέντρα και τους θάμνους πάρα πολύ. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτά τα σημεία, θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα για το πώς η μεταφύτευση επηρεάζει τα δέντρα και τους θάμνους. Όπως πάντα, η γνώση είναι ο  καλύτερος αρωγός σας.

Ο κλονισμός του ριζικού συστήματος:
   Γενικά προκαλείται  βλάβη στις ρίζες του φυτού κατά τη διάρκεια της μεταφύτευσης. Που συμβαίνει αυτή βλάβη;
    Παρατηρείτε ότι οι  πιο χοντρές ρίζες βρίσκονται πλησιέστερα προς τη μπάλα της ρίζας, οι πιο σημαντικές όμως ρίζες, εκείνες που πραγματικά επιτελούν "το έργο", βρίσκονται πιο μακριά  από το φυτό. Αυτές οι μικροσκοπικές ρίζες καταλήγουν σε ακόμη  πιο μικροσκοπικές ίνες που αυτές είναι που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του νερού, το οποίο  μεταφέρεται τελικά στην κορυφή για την ανάπτυξη του φυτού.
   Κατά τη διάρκεια της μεταφύτευσης, αυτές οι λεπτές ρίζες είναι που συνήθως καταστρέφονται είτε επειδή αποκόπτονται είτε επειδή εκτίθενται στον αέρα και ξεραίνονται. Ως αποτέλεσμα αυτής της απώλειας  των ριζών τροφοδοτών, το φυτό δεν είναι σε θέση να αντλήσει το ποσό της υγρασίας που απαιτείται για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί.
       Κλονισμός από τη μεταφύτευση  συνήθως εμφανίζεται και ως κάποια μορφή νανισμού κατά τη νέα αυξητική περίοδο. Το φυτό μπορεί να αυξηθεί αρκετά για καμμιά  φορά και στη συνέχεια και ξαφνικά να σταματήσει να μεγαλώνει. Κλονισμός από τη μεταφύτευση  μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους, όπως μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστη ανάπτυξη των φύλλων και των μίσχων. Τα νέα φύλλα που θα προκύψουν μπορεί  στη συνέχεια να αρχίσουν  να μαυρίζουν κατά μήκος των άκρων . Συχνά, μερικές φορές ο κλονισμός μεταφύτευσης  μπορεί να επιφέρει άλλα προβλήματα όπως προσβολές από έντομα ή ασθένειες.

Ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος μεταφύτευσης:
       Ο καλύτερος χρόνος μεταφύτευσης εξαρτάται από το είδος του φυτού που μεταφυτεύεται. Ο καλύτερος χρόνος να μεταμοσχεύσετε οποιοδήποτε είδος φυτού είναι, όταν αυτό βρίσκεται σε λήθαργο, δηλαδή είτε στις αρχές της άνοιξης πριν  τα μπουμπούκια έχουν φουσκώσει και ανοίξουν, ή αργά το φθινόπωρο όπου παρατηρείται τα φύλλα να έχουν πέσει (αυτό το χρησιμοποιούν ως κατευθυντήρια γραμμή για τα αειθαλή). Αυτός είναι ο ασφαλέστερος χρόνος για όλες τις παραπάνω μεθόδους για τη μεταφύτευση.
           Κατά κύριο λόγο, όταν δεν επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (το φθινόπωρο και τέλη του χειμώνα). Την εποχή, δηλαδή, που δεν υπάρχει υγρασία στα εδάφη και το περιβάλλον, αλλά και όταν η δραστηριότητα στο υπέργειο μέρος των φυτών είναι μειωμένη.
         Κάποιες φορές, ωστόσο, η αλλαγή μιας γλάστρας μπορεί να γίνει και μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι, ακόμα κι αν το φυτό διανύει μια περίοδο ανθοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν μεταμοσχεύετε με τη ζέστη του καλοκαιριού θα πρέπει να είστε επιμελής στο πότισμα.  Σε αυτήν την περίπτωση, το πότισμα θα πρέπει να είναι συχνό.
   Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την ελαχιστοποιήσουμε ή ακόμη και να εξαλείψουμε το κίνδυνο αποτυχίας.
    Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει για τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες η  στο έδαφος.
       Οι κηπουροί έχουν διάφορες  ρήσεις και μία από τις πιο σημαντικές είναι  να θυμόμαστε ότι το «κάθε φυτό έχει  δικαίωμα, για  σωστή θέση».  Είναι εύκολο να σου αρέσει ένα φυτό σε μια συγκεκριμένη θέση στον κήπο, αλλά αυτή δεν είναι η σοφή. Τα φυτά έχουν διαφορετικό βαθμό ανοχής σε καταστάσεις όπως ήλιο, σκιά, άνεμος και χώμα.

Μεταφύτευση  για τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες
   Τα συμπτώματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, είναι:
   Οι ρίζες των φυτών να έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ μέσα στην γλάστρα, τα φυτά γι’ αυτό το λόγο απαιτούν περισσότερα  ποτίσματα  επειδή το χώρο της  γλάστρας έχει καταλάβει το ριζικό σύστημα. Το νερό δεν αποθηκεύεται απουσία του φυτοχώματος  διαρρέει προς το πυθμένα και στραγγίζει. Έτσι το φυτό έχει έλλειμα υγρασίας. Πολλές φορές οι ρίζες εμφανίζονται πάνω από την επιφάνεια του χώματος .
   Το κιτρίνισμα και η πτώση των φύλλων από έξω προς τα μέσα, ιδιαίτερα τη περίοδο της άνοιξης
Το μέγεθος του φυλλώματος του φυτού όταν ξεπερνά τα όρια της περιφέρειας της γλάστρας

Η μεταφύτευση των φυτών που αναπτύσσονται σε γλάστρες μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο.
  Πριν αποσπάσετε το φυτό από την υπάρχουσα γλάστρα που είναι φυτεμένο, προετοιμάζετε το νέο μέσο και βεβαιωνόσαστε ότι το περιβάλλον είναι επιεικές και κατάλληλο. Μια συμβουλή , μετά από τη μεταφύτευση ,το παλιό χώμα που έχει απομείνει στη γλάστρα ρίξτε το σε διάφορα μέρη του κήπου σας.

Για τη μεταφύτευση  του φυτού θα χρειαστείτε:

Υλικά και εργαλεία

ü  Το φυτό με την υπάρχουσα γλάστρα του
ü  σέσουλα
   Νέα γλάστρα μεγαλύτερη έως δύο φορές από τη προηγούμενη. Προσοχή εάν χρησιμοποιήσετε πολύ μεγαλύτερη, το φυτό σας θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε βάρος της βλάστησης. Η γλάστρα που θα επιλέξετε καλό θα είναι να ταιριάζει με το στυλ του σπιτιού σας. Γλάστρες π.χ. σε κλασικό στυλ είναι συνοδευτικά για την μπροστινή είσοδο σ’ ένα τυπικό σπίτι, ενώ αυτές που έχουν  καθαρές γραμμές και γεωμετρικά σχήματα συμπληρώνουν τις σύγχρονες διαρρυθμίσεις.
    Όταν έχουν ουδέτερα χρώματα δίνεται έμφαση στα φυτά, ενώ με ζωηρά η  μεγαλύτερη προσοχή πέφτει για τις γλάστρες Το ιδανικό σχήμα της γλάστρας έχει ευθείες πλευρές .

ü  σωλήνας, λάστιχο η κουβάς ποτίσματος (το πότισμα είναι καλύτερο με κουβά, εκτός εάν είναι μεγάλα τα φυτά με λάστιχο διότι θα χρειαστείτε πολύ νερό)
ü  διάλυμα λιπάσματος
ü  χειροψάλιδο (εάν οι ρίζες έχουν σφιχτά πλέξει  μαζί)
ü  αδρανή υλικά αποστράγγισης (χαλίκια ή σπασμένα κεραμίδια η τούβλα  τα οποία τοποθετείτε στον πάτο της γλάστρας)
ü  μεταλλική σχάρα αν είναι δυνατό με ροδάκια για τις μεγάλες γλάστρες για εύκολη μετακίνηση
ü  πιατάκι από το ίδιο υλικό που είναι η γλάστρα για τη συγκέντρωση του νερού από το πότισμα
ü  ένα δίχτυ με μικρής διάστασης άνοιγμα βρόγχου η ένα κομμάτι τούλι για να συγκρατήσει το φυτόχωμα
ü  Υποστύλωση με καλάμι η από άλλο υλικό. Ειδικά για τα αναρριχώμενα φυτά χρειάζεται ειδική κατασκευή για τα μπορούν να αναρριχηθούν και να συγκρατούνται.
ü  γάντια για τη προστασία σας.


Για τους τύπους φυτοχωμάτων που έχουν ανάγκη τα φυτά  σας

   Το έδαφος είναι η υποδομή των πάντων. Από τις σημαντικότερες παραμέτρους της επιτυχίας και της ανάπτυξης. Τα ποιοτικά χώματα εγγυούνται και ποιοτικά φυτά.
    Για τα φυτά σας λοιπόν αγοράστε φυτόχωμα εμπλουτισμένο και ελεύθερο σπόρων ζιζανίων. Να είναι αποστειρωμένα ή τουλάχιστον σε θερμική επεξεργασία για την εξάλειψη από τυχόν ασθένειες, σπόρους ζιζανίων και άλλα παθογόνα. Οι περισσότερες συσκευασίες φυτοχωμάτων αποτελούνται από μια ποικιλία οργανικών και ανόργανων υλικών και αναφέρονται ως εδαφομείγματα.
Τ    ο φυτόχωμα  πρέπει να παρέχει στα φυτά σας αποστράγγιση,  συνοχής και  θρεπτικά συστατικά . Το κλειδί για την επιλογή καλού φυτοχώματος είναι η κατανόηση της λίστας των συστατικών της συσκευασίας .
   Το φυτόχωμα θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε ένα έως δύο χρόνια η  όταν δούμε την επιφάνεια του να αρχίζει να λασπώνει.
   Στο σκηνικό που παρουσιάζετε στα οργανωμένα φυτώρια, είναι να  ρωτά ο υπάλληλος τι χώμα θέλετε:
 Το καλύτερο είναι να του πείτε για  ποια φυτά το θέλετε. Αυτός  γνωρίζει  και σας δώσει το φυτόχωμα που χρειάζεται το φυτό σας.  Καλό είναι πάντα να διαβάζετε και τη σύσταση που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία.
     Τα περισσότερα είδη φυτών έχουν ανάγκη από φυτόχωμα  με σύσταση από ξανθή και μαύρη τύρφη αλλά και εμπλουτισμένο με μεταλλικά στοιχεία, λιπάσματα και ιχνοστοιχεία 

.    Υπάρχουν εξειδικευμένα χώματα για όλους τους τύπους φυτών.
     Τα φυτά όπως οι γαρδένιες, οι αζαλέες, οι καμέλιες και  οι ορτανσίες χρειάζονται φυτόχωμα με όξινο pH .Την άνοιξη, να αλλάζετε το χώμα τους ώστε μαζί με αυτό να φεύγει το ασβέστιο και το αλάτι που – μέσω του νερού με το οποίο τα ποτίζετε – μένει στο χώμα και τους κάνει κακό.
     Οι Ορχιδέες απαιτούν φυτοχώματα με πολύ καλή αποστράγγιση και να συγκρατούν πάρα πολύ νερό,
    Ουδέτερο pH χρειάζονται τα περισσότερα πράσινα φυτά.
Οι κάκτοι και τα παχύφυτα χρειάζονται φυτόχωμα υψηλής περιεκτικότητας σε άμμο , για να είναι  στραγγιστερό .
    Οι τριανταφυλλιές αρέσκονται σε πλούσια και υγρά εδάφη. Ένα καλά κοπρισμένο έδαφος είναι ιδανικό. Γενικά όμως είναι ανεκτικές σε μια μεγάλη γκάμα από τύπους εδαφών.

Χρησιμοποιήστε το ελαφρύτερο φυτόχωμα για κρεμαστά φυτά.   Τα βότανα και τα πολυετή φυτά τείνουν να προτιμούν εδάφη που είναι καλά στραγγισμένο και να μη συγκρατούν πολύ υγρασία επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

   Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται φυτόχωμα για  όλες τις χρήσεις όπως και για τα   λαχανικά.


     Αλκαλικά ασβεστούχα φυτοχώματα συνήθως δεν χρησιμοποιούμε, ούτως η άλλως με τον καιρό λόγω των αλάτων που περιέχει το νερό της βρύσης το χώμα γίνεται αλκαλικό.
     Μη χρησιμοποιείτε το παλιό χώμα από τις παλιές γλάστρες, ειδικά αν τα φυτά είχαν χαλάσει. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχει μέσα μύκητες ή την ασθένεια που ενδεχομένως το χάλασε και επιπλέον είναι πλέον στείρο από θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν.

Μην χρησιμοποιείτε χώμα από την αυλή ή τον κήπο στις γλάστρες Αυτό μπορεί να γεμίσει με σπόρους ζιζανίων, εντόμων, και ασθένειες μυκήτων. Ποια είναι τα βήματα μεταφύτευσης;

1.     Ορίστε το χώρο εργασίας και συγκεντρώνεται κοντά σας τα εργαλεία και τα υλικά σας .

2.     Η μεταφύτευση πρέπει να γίνει  αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Εάν πρέπει να μεταφυτεύσετε το πρωί πρέπει να το κάνετε νωρίς πριν ο ήλιος, γίνει καυτός και θερμαίνει τον αέρα. Μια συννεφιασμένη ημέρα είναι ιδανική για μεταφύτευση και μάλιστα αν αυτή, ακολουθείται από μερικές συννεφιασμένες  ή βροχερές ημέρες είναι τόσο το καλύτερο.

3.     Η γλάστρα που έχουμε διαλέξει για τη μεταφύτευση ελέγχουμε εάν έχει ανοιχτή τη τρύπα αποστράγγισης στο πάτο. Αν χρησιμοποιήσετε κεραμική, θα πρέπει να την αφήσετε μέσα στο νερό για μία μέρα, ενώ αν η γλάστρα είναι χρησιμοποιημένη πρέπει να καθαριστεί όπως έχουμε προαναφέρει.

4.     Τοποθετείστε μία έως δύο στρώσεις   από χαλίκια ή σπασμένα κεραμίδια στον πάτο της γλάστρας ώστε να διαφεύγουν  τα νερά της στράγγισης.

5.     Τοποθετείστε επάνω από τις στρώσεις των χαλικιών ένα δίχτυ με μικρής διαμέτρου βρόγχους η καλύτερα ένα τούλι για να συγκρατεί το φυτόχωμα

6.     Χρησιμοποιήστε  φυτόχωμα που έχετε προμηθευτεί από φυτώριο.  Οι προδιαγραφές του  φυτοχώματος είναι να είναι πορώδες, ελαφρύ και παρασκευασμένο ώστε να έχει καλή ισορροπία μεταξύ της οργανικής ύλης και των ορυκτών σωματιδίων  όπως τύρφη, την άμμο, ή περλίτη και  δεν πρέπει περιέχει οποιοδήποτε ρύπο,  όπως αναλυτικά αναφέρονται παραπάνω.
 Εάν χρειάζεστε μια μεγάλη ποσότητα φυτόχωμα για τις μεταφυτεύσεις σας η για τις άλλες εργασίες στις γλάστρες σας , πολλά φυτώρια πωλούν φυτόχωμα χύμα η σε συσκευασία big bag. Φύτευση  στο ίδιο χώμα από το προηγούμενο έτος μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα για το φυτό σας. Το χρησιμοποιημένο φυτόχωμα  είναι κατά κάποιο τρόπο στείρο και  είναι πολύ πιθανό να έχει ανεπιθύμητες ασθένειες,  σπόρια των μυκήτων και αυγά εντόμων.

7.     Τοποθετείτε μέσα στη γλάστρα το φυτόχωμα, σε μικρές ποσότητες σχηματίζοντας οβάλ σχήμα μεταξύ των τοιχωμάτων και του πάτου ώστε να επιτρέπει στο φυτό που θα μεταφυτευτεί, να τοποθετηθεί μαζί με το χώμα που έχουν συγκρατήσει οι ρίζες του από την προηγούμενη γλάστρα. Πριν  τη μεταφύτευση δημιουργούμε ευνοϊκό περιβάλλον για το φυτό με φυτόχωμα που περιέχει τύρφη η κόμποστ , είναι δε σημαντικό  για να μπορεί να λάβει τροφή.
     Διαβρέχετε με ένα θρεπτικό διάλυμα το φυτόχωμα πριν τοποθετήσετε το φυτό, αυτό μπορεί να βοηθήσει επίσης με ευκολία να αντιμετωπιστεί ο κλονισμός της  μεταφύτευσης. Μια καλή αρχή είναι να δοκιμάσετε να προσθέσετε διαλύματα, τα οποία περιέχουν φυσικές ορμόνες και ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών που θα βοηθήσουν στην υποκίνηση της αύξησης της ρίζας και θα μειώσουν τον κλονισμό της μεταφύτευσης.

8.      Προσεκτικά αφαιρέστε το φυτό από τη γλάστρα.
            Για να γίνει αυτό, τοποθετήστε το ένα χέρι γύρω από το φυτό, στην 
            επιφάνεια  του χώματος του φυτού, στο πάνω μέρος της γλάστρας,
            διατηρώντας το μίσχο του μεταξύ   του αντίχειρα και των δακτύλων 
            σας. Με το άλλο σας χέρι, στην άκρη, στη περιφέρεια   της γλάστρας
            χτυπάμε έτσι ώστε το φυτό  και το  
            χώμα να αποκολληθεί από τα τοιχώματα της γλάστρας και να τα
            σύρετε προς τα έξω μαζί. Αναποδογυρίστε τη γλάστρα και μεταφέρετε   
            χαλαρά αλλά  προσεκτικά το φυτό. Αν το χώμα του φυτού  έχει
            σκληρύνει ή έχει κολλήσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα    
            μαχαίρι για να βοηθήσει να χαλαρώσει από τη γλάστρα.
            Θα χρειαστείτε πιθανώς να  κόψετε τη γλάστρα  για να χαλαρώσει το   
            χώμα από τις άκρες. Γενικά εάν δεν μπορείτε να τραβήξετε το φυτό  
            προς τα έξω, πρέπει να δείξετε   προσοχή να μη κοπούν οι ρίζες. Εάν
            βρίσκετε οποιεσδήποτε ρίζες του  νεκρές ή κατεστραμμένες,   
            απομακρύνετε τις χρησιμοποιώντας  ένα     χειροψάλιδο.


9.     Χαλαρώστε την άκρη της μπάλας της ρίζας.
Αν το φυτό είναι στη γλάστρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ρίζες θα             έχουν μπλεχτεί  και θα έχουν αποκτήσει το σχήμα της γλάστρας.            Οι ρίζες για να μπορέσουν να αυξηθούν προς τα έξω, προς το περιβάλλον  του φυτοχώματος, πρέπει να προσπαθήστε ήπια, να τις μεταφέρετε η να τις τραβήξετε   χωρίς να  τις τραυματίσετε,  χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας η ένα μολύβι ή μια οδοντογλυφίδα.


10. Τοποθετείστε το φυτό στο κέντρο και σε κατακόρυφη θέση στη νέα και μεγαλύτερη γλάστρα, σιγουρευτείτε ότι είναι σε όρθια θέση και ότι όλες οι ρίζες είναι κάτω από την επιφάνεια του φυτοχώματος. Το φυτό βρίσκεται σε βάθος 3-5 εκατοστά από τη κορυφή του χείλους της γλάστρας. Εάν φυτεύετε πάρα πολύ βαθιά το φυτό, θα σαπίσει και εάν πολύ υψηλά, θα στεγνώσει. Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια  του χώματος είναι συνεχής  και δεν είναι ρωγμές, να μη φαίνονται οι ρίζες.


11.  Ποτίστε το φυτό ελαφριά με ένα διάλυμα λιπάσματος, μέχρι το νερό να τρέξει  από το κατώτατο σημείο της γλάστρας. Αφήστε τη γλάστρα για να στραγγίζει εντελώς πριν τη βάλετε στη μόνιμη θέση. Σιγουρευτείτε ότι το χώμα είναι κορεσμένο, αλλά όχι μουλιασμένο. Αυτό θα βοηθήσει να εγκατασταθεί σωστά το φυτό  και να δώσει τη δυνατότητα καλής επαφής με τις ρίζες. Συνεχίστε να ποτίζετε καλά μέχρι να βγει στο πιάτο λίγο από το νερό.

12. Παρακολουθήστε το φυτό σας καθημερινά, να σιγουρευτείτε ότι παίρνει αρκετή ποσότητα νερού με το πότισμα. Μάλλον θα πρέπει να το ποτίζετε καθημερινά, αλλά όταν ο καιρός είναι ζεστός, ίσως θα χρειαστεί να το ποτίζετε δύο φορές την ημέρα.

13. Τοποθετείστε το φυτό αν είναι δυνατόν, σε σκιά  για λίγες μέρες, ειδικά αν έχει μαραθεί. Χρησιμοποιήστε  ένα κομμάτι χαρτόνι που να τοποθετηθεί στην  πλευρά του φυτού που το χτυπάει ο ήλιος

Για τη μεταφύτευση των σποροφύτων σε μεγαλύτερη γλάστρα ισχύει η ίδια διαδικασία,  έτσι ώστε οι ρίζες τους έχουν  περισσότερα περιθώρια να αναπτυχθούν.


Μεταφύτευση δέντρων και θάμνων στο κήπο σας


Πριν ξεκινήσουμε τη μεταφύτευση δέντρων και θάμνων στο κήπο μας πρέπει να έχετε υπόψη τα παρακάτω :

1.     1.Να υπάρχει σχέδιο πριν φυτεύσετε. Επιλέξτε τα φυτά σας σε  ποια θέση θα εγκατασταθούν στο κήπο  σας.
2.     η μεταφορά και μετακίνηση των φυτών να γίνεται  προσεκτικά ανά πάσα στιγμή.
3.     Η μεταφύτευση γίνεται το φθινόπωρο, είναι η  στιγμή του έτους, που δίνει την καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία.
4.     Ανοίχτε ένα λάκκο στο σημείο που θα γίνει η φύτευση μεγάλο — δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος, της γλάστρας  ή με τη ρίζα γυμνή .
5.     Τοποθετείστε πάντα το φυτό στο ίδιο βάθος στο οποίο αναπτυσσότανε αρχικά στο φυτώριο σαν  δέντρο ή  θάμνος.
6.     Στη περίπτωση που διαπιστώσετε ότι στο σημείο φύτευσης το έδαφος ανήκει στη κατηγορία των βαριών, κακώς αποστραγγιζομένων  ή αμμωδών  εδαφών ,προσπαθήστε να προσθέσετε βελτιωμένα φυτοχώματα εμπορίου και να τα  αναμίξετε μεταξύ τους
7.     Προσοχή στο πότισμα τη πρώτη χρονιά
8.     Τοποθετείστε πάσσαλο στο έδαφος παράλληλα με το κορμό  και προσδέστε τον χωρίς τραυματισμό στο δέντρο. Για  υποστήριξη στα ψηλά δέντρα προσδέστε το πάσσαλο με τουλάχιστον τρία καλώδια η σχοινιά πακτωμένα στο έδαφος.
9.     Δεν είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να ξέρετε τι, πότε, και πώς να μεταφυτέψετε  με  επιτυχία.


Όπως προαναφέραμε τα περισσότερα δέντρα και θάμνοι μπορούν  να μεταφυτευτούν   
το φθινόπωρο.

Προετοιμάστε  το σημείο όπου το δέντρο ή ο θάμνος μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος αποστραγγίζει και αερίζεται καλά. Οι ρίζες του φυτού χρειάζονται το νερό και τον αέρα, ώστε αυτό να αναπτυχθεί σωστά.

Πώς πρέπει να φυτεύσετε
Προετοιμασία του λάκκου
Σε χαλαρά, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, σκάβετε το λάκκο να έχει άνοιγμα δύο φορές το πλάτος της ανάπτυξης της ρίζα , της μπάλας του  χώματος ή το μέγεθος της γλάστρας του φυτού. Σκάβουμε τόσο βαθιά ώστε να χωρέσει το ριζικό σύστημα, αλλά όχι πολύ βαθύτερα, έτσι ώστε όταν έχετε τελειώσει τη μεταφύτευση το δέντρο ή ο θάμνος να είναι ακριβώς τόσο βαθιά στη νέα θέση όπως ήταν και πρωτύτερα.
    Ισιώστε το κατώτατο σημείο του λάκκου ρίχνοντας λίγο χώμα . Αν το φυτό σας είναι οι γυμνόριζο , μπορείτε να διαμορφώσετε το κατώτατο σημείο του λάκκου στο σχήμα της ρίζας του φυτού, ώστε να ταιριάζει στο σχήμα της του ριζικού συστήματος.
          Για την επίχωση του λάκκου μη χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα εκσκαφής. Φυτοχώματα πιστοποιημένα εμπορίου μπορεί να  χρησιμοποιηθούν για τη μεγαλύτερη επιτυχία της μεταφύτευσης . Για να αποφύγετε το κάψιμο των ριζών , μην προσθέσετε  νωπή κοπριά στο μίγμα της επίχωσης.
       Συνεχίστε γεμίζοντας με χώμα το λάκκο  έως ότου φτάσετε στο σημείο που πλήρη είναι  τα τρία-τέταρτα . Απαλά πατικώστε το χώμα με τα πόδια σας, μην αφήνετε διάκενα και να μην είναι εκθετιμένο  το ριζικό σύστημα.
         Αφού ο λάκκος είναι κατά τα τρία-τέταρτα πλήρης με χώμα, γεμίστε τον με νερό και αφήστε το νερό να αποστραγγίσει. Αυτό καθιστά το χώμα  συνεχές και έτσι έχετε εξαλείψει τα κενά αέρα γύρω από τις ρίζες. Ισιώσετε το φυτό  εάν είναι στραβό και τελειώσετε με τη πλήρωση του λάκκου με το υπόλοιπο χώμα.
     Για να μπορέσετε να συλλέξετε και να συγκρατείστε  το νερό της βροχής και να κάνετε  ευκολότερο το  πότισμα, σχηματίζετε μία λεκάνη γύρω από το λάκκο με  ένα χείλος χώματος 5-8 εκατοστά.  
        Παρασκευάστε  διάλυμα λιπάσματος  με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα (20-20-20 ή με παρόμοια σύνθεση ). Χρησιμοποιήστε το ποσοστό που συστήνεται στην ετικέτα. Γεμίστε τη λεκάνη του φυτού  με το διάλυμα λιπάσματος, συνήθως 2 έως 3 λίτρα για κάθε φυτό. Πρόσθετο λίπασμα δεν είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της πρώτης αυξητικής περιόδου.

Μεταφύτευση δέντρου με μπάλα χώματος

           Η μεταφύτευση γίνεται και στη περίπτωση αυτή όπως αναφέρεται παραπάνω αλλά πρέπει όμως να κόψετε και να αφαιρέσετε τα σχοινιά που συγκρατούν στο πάνω μέρος του φυτού τα κλαδιά με το κορμό καθώς και τη  μπάλα με το χώμα  και τον κορμό. Ωστόσο, η αφαίρεση τους από μεγάλες  μπάλες μπορεί να προκαλέσει να διαλύεται το χώμα από τη μπάλα. Αφαιρέσετε τη λινάτσα από κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Γεμίστε το λάκκο με χώμα και συνεχίστε όπως αναφέρεται παραπάνω.


Μεταφύτευση από γλάστρα στο έδαφος
Η μεταφύτευση γίνεται και στη περίπτωση αυτή όπως αναφέρεται παραπάνω αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι εδώ έχει αναπτυχθεί πυκνό ριζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα κατά τη περίοδο ανάπτυξης του φυτού στο φυτώριο. Αφού ποτίσετε το φυτό στη γλάστρα γυρίστε ανάποδα τη γλάστρα. Η μπάλα της ρίζας θα βγει έξω ενιαία με λίγη προσπάθεια.

             Πριν τοποθετήσετε τη μπάλα του φυτού στο λάκκο κόψτε κάποιες από τις ρίζες που περικυκλώνουν τη μπάλα. Τραβήξτε απαλά τις υπόλοιπες  ρίζες μακριά από την μπάλα και αφήστε να απλωθούν  έξω. Αυτό θα σας επιτρέψει με την επίχωση  να τοποθετήσετε το χώμα άμεσα γύρω από τις ρίζες. Τελειώστε τη φύτευση και λιπάνετε το φυτό όπως αναφέρεται παραπάνω.

Μεταφύτευση σε κήπο με βαριά εδάφη
   Εάν θέλετε τα φυτά σας  να επιβιώσουν  σε βαριά αμμοπηλώδη εδάφη, θα πρέπει να επιλέξετε εκείνα τα είδη που να μπορούν να ανεχτούν αυτές τις συνθήκες. Δεν θα έχετε πολλές επιλογές φυτών,  αλλά αν επιλέξετε σωστά ,τα φυτά που  μπορούν να προσαρμοστούν, αυτά θα επιβιώσουν με ελάχιστη συντήρηση.
    Σκάψτε ένα λάκκο  τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από τη  διάμετρο της μπάλας της ρίζας. Μη χρησιμοποιήσετε τα προϊόντα εκσκαφής για επίχωση. Στη συνέχεια τοποθετήστε στο λάκκο το δέντρο ή το θάμνο  και συμπληρώστε το λάκκο μέσα με  ελαφρύτερο φυτόχωμα  ή ένα μίγμα φυτοχώματος τροποποιημένο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λάκκο σαν ένα μπολ που θα συγκεντρώνει και θα συγκρατεί  πάρα πολύ νερό, γιατί οι ρίζες θα ασφυκτιούν με αποτέλεσμα να ξεραθεί το φυτό.
Κατά τη περίοδο της μεταφύτευσης είναι σημαντικό να κλαδεύσετε τα ασθενικά και ξερά κλαδιά.  

Να υπενθυμίσουμε τις τελευταίες ενέργειες
Πασσάλωση και πρόσδεση
Για να κρατήσετε τα δέντρα όρθια και να  μη ανατραπούν από τον αέρα πρέπει να τα  πασσαλώσετε , να τα προσδέσετε και να τα αγκυρώσετε με σχοινιά στο έδαφος σε τρία σημεία τουλάχιστον. Εξαιρετική λυση για δεντρα  η αγκύρωση!! ετσι δεν εχουμε μικρομετακινήσεις που κοβουν τα ριζίδια που βγαζει το φυτο κατα την εγκατασταση 


Πότισμα
Αν θέλετε  τα δέντρα και οι θάμνοι που έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα για να επιβιώσουν το πρώτο έτος τους, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τους δίνετε τη σωστή ποσότητα νερού. Το υπερβολικό και το ελάχιστο πότισμα είναι το ίδιο επιβλαβές .
Το πόσο συχνά και πόσο πολύ νερό χρειάζεται το φυτό εξαρτάται από το τύπο του εδάφους και το ύψος των βροχοπτώσεων μετά από τη μεταφύτευση.
Εμπειρικά μπορείτε να εφαρμόσετε πότισμα στα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, 3-5 εκατοστά ανά εβδομάδα το οποίο μεταβάλλεται το καλοκαίρι. Στα αμμώδη  εδάφη , το πότισμα στα  φυτά τουλάχιστον 7-10 εκατοστά  νερού την εβδομάδα, κατά προτίμηση με δύο εφαρμογές 3 εκατοστών Το πότισμα στα φυτά σε εδάφη με κακή στράγγιση, όπως τα αργιλώδη εδάφη χρειάζεται λιγότερο συχνό πότισμα.
Το πότισμα των φυτών μετά από τη μεταφύτευση συμπληρώνεται  τακτικά από το νερό της βροχής. Εάν έχουμε συνεχείς βροχοπτώσεις και μεγάλης έντασης μη ποτίζετε.
Εάν για πότισμα στη περιοχή που μεταφυτεύσατε χρησιμοποιήσετε εκτοξευτήρες χορτοταπήτων, βάλτε προστατευτικό κάλυμμα   κοντά το δέντρο ή το θάμνο για να περιορίζεται τη ποσότητα του νερού που παίρνει το φυτό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : Planting & Transplanting Landscape Trees and Shrubs Michael N. Dana and Rosie Lerner, 
Arnold Arboretum of Harvard University,
 Ecossistemas - Projectos.
 Construção áreas verdes , 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ εταιρεία παραγωγής φυτοχωμάτων.

ΑΝΑΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ : 

Η μεταφυτευση μια υπερ αιωνόβιας Ελιας σε εικονες

Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: ΦΡΟΝΤΙΔΑ στο ΚΗΠΟ ή στο ΜΠΑΛΚΟΝΙ

4 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Φτιάχνω τον κήπο του σπιτιού μου και ψάχνω τι φυτά να καλλιεργήσω. Θέλω να φτιάξω και ένα μικρό μποστάνι. Μετά σκέφτομαι να παραγγείλω και μία ωραία ξαπλώστρα από εδώ https://e-metaxakis.com/paralia-pisina/xaplostres και να κάθομαι να απολαμβάνω την ησυχία του κήπου μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μποστάνι και ξαπλώστρες νομίζω δεν συμβαδίζουν. Το μποστάνι είναι για να απολαυσουμε μερικά λαχανικά φυτεμενα και καλλιεργημένα από εμάς σίγουρο ότι δεν έχουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Αντίθετα η ξαπλώστρα θέλει έναν όμορφο λουλουδοκηπο ενδεχομένως και με ένα δυο καρποφόρα. Αυτή η άποψη είναι ενός ερασιτέχνη κηπουρου όπως είμαι εγώ. Όπως και να έχει και οι δυο περιπτωσεις θέλουν κόπο και φροντίδα. Καλη επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστούμε για τις πραγματικά χρήσιμες συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή