Κηποτεχνία

Πανέμορφοι κήποι με νερό

κηπος με νουφαρα στην Εκάλη


Οι κήποι με νερά είναι ένα πανέμορφο θέαμα που χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική εξωτερικών χώρων συνδυάζοντας φυτά με εστίες ύδατος, όπως βρύσες, σιντριβάνια ή λιμνούλες.


Επιπλέον μπορεί να συνδυαστεί με την παρουσία ψαριών και να αποτελέσει ένα μικρό ή μεγάλο υδροβιότοπο.

Πηγη:perierga φωτο και WWW.TOPIODOMI.GR

κηπος στους Θρακομακεδόνες
βιολογικός καθαρισμός 3Ε στο Σχηματαρι όπου δεξαμενή λυματολάσπης μετατράπηκε σε λίμνη με Κοι
στοιχείο νερου στην Ανω Κηφισια

ρυάκι στους Θρακομακεδόνές
www.bioprasino.gr

 ΒΕΡΑΝΤΑ  ΚΑΙ ΚΗΠΟΥΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πολλοί προτιμούν να χαλαρώσουν με  το κλάδεμα ή το ξεχορτάριασμα σε αρμονία με τη φύση και τους αγαπημένους  τους σε ένα περιβάλλον από φυτά. Συχνά η ανάγκη  έρχεται από την πίεση της εργασίας  και έτσι τον λίγο ελεύθερο χρόνο τους είναι δύσκολο να τον αφιερώνουν στις ανάγκες του κήπου τους. Αν ο χρόνος είναι περιορισμένος, μπορεί να δημιουργήσουν τον κήπο τους  σε συνεργασία  με ένα επαγγελματία  να αναδιαμορφώσει αυτό που υπάρχει ή ακόμα  να αναλάβει  την  εργασία συντήρησης. Αυτό θα βοηθήσει πολύ ειδικά αν είναι κήπος που δέχεται αρκετές επισκέψεις.


Αν θέλετε να απολαύσετε τη βραδιά σας μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή μετά από έντονη κηπουρική εργασία, όπως  σε θερμή περίοδο του έτους,  το καλύτερο για την χώρα μας   είναι οι εξωτερικοί χώροι με την δροσιά που προσφέρουν. Το αγαπημένο μέρος στον κήπο μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό για το κάθε γούστο.
 Ένα καθιστικό κοντά στη λιμνούλα, ίσως, μια βεράντα δίπλα στο σπίτι, ένας ξύλινο παγκάκι κάτω από ένα  δέντρο, το πλακόστρωτο κάτω από το πλατάνι... προσφέρουν ηρεμία, χαλάρωση.

Μπορείτε ακόμη να δημιουργήσετε πολλαπλές αγαπημένες θέσεις, όπως ο ήλιος κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια ηλιόλουστη θέση για το χειμερινό καφεδάκι, στην  συνέχεια μια θέση που είναι κάτω από την σκιά  μιας μουριάς ή ενός πλατάνου , το βράδυ δροσιά  και θέα στα αστέρια
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να έχετε μια βεράντα  που θα είναι ένα χρήσιμο «δωμάτιο» στο σπίτι, -που είναι  εύκολο να ομορφύνει- ώστε να απελαύνετε  ένα ευχάριστο βράδυ. Η γειτνίαση με την κουζίνα είναι  βολική όταν εσείς με τους  επισκέπτες  σας  συνηθίζετε να έχετε γεύματα με την παρέα σας στο ύπαιθρο. Ένα μπάρμπεκιου στον κήπο ή στην βεράντα  ακόμα και μία «εξωτερική» κουζίνα.
Ο καλός σχεδιασμός  αξίζει τον κόπο!!
Μια βεράντα, ως εκ τούτου, ένα πλακόστρωτο ή μία επιφάνεια του ξύλου, έχει πολλά πλεονεκτήματα: εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα έπιπλα κήπου, μπορεί εύκολα να διατηρούνται καθαρά και σε άσχημες καιρικές συνθήκες  με ασφάλεια. Για να παρατείνει την απόλαυση της βεράντα του, είναι σκόπιμο να εξετάσει ορισμένες βασικές πτυχές.
Μια βεράντα επεκτείνει το χώρο διαβίωσης σημαντικά  και μπορείτε να αισθανθείτε τη φύση μέσα  από το σαλόνι σας. Αυτό εξαρτάται από το είδος της οροφής στην βεράντα. Πόσο  καλά  είναι προστατευμένα σε κακές καιρικές συνθήκες ή να είναι πέργολα σκεπασμένη με φυτά πανιά η και κεραμίδια
Είναι σημαντικό  η βεράντα να είναι ανθεκτική στην υγρή ολίσθηση και θα πρέπει να είναι επίπεδη,  Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου,  θα πρέπει να έχουν μια ελαφρά κλίση έτσι ώστε να στεγνώνουν γρήγορα μετά από βροχή. Επιπλέον, η διαφορά ύψους  και η κλίση μεταξύ του σπιτιού και της βεράντας είναι μια καλή ιδέα ώστε να μπορεί να ρέει το νερό της βροχής  μακριά από το σπίτι.
Μία νέα ιδέα είναι η εγκατάσταση μιας δεξαμενής βρόχινου νερού στο κάτω μέρος της βεράντας. Έτσι  συλλέγεται  το  νερό της βροχής από τις στέγες  και τις βεράντες τις οικίας μας για τον κήπο, χωρίς να το δοχείο είναι ορατό. 
Ανάλογα αποτελέσματα έχετε ένα αίθριο  που μπορεί να είναι ένα πραγματικό στολίδι. Η ποικιλία επιλογής των υλικών και οι  μέθοδοι εγκατάστασης είναι τεράστια
Ένα όμορφα σχεδιασμένο και διαμορφωμένο αίθριο ή βεράντα θα αυξήσει μαζί με έναν όμορφο κήπο την αξία του σπιτιού. 

Πληροφορίες στο 2106017403.www.topiodomi.gr
Κατασκευή διακοσμητικού κοχλία στον κήπο μας


Σε αυτήν την ανάρτηση  θα δούμε πως με πολύ διάθεση και λίγο ελεύθερο χρόνο φτιάχνουμε ένα πέτρινο διακοσμητικό κοχλία στον κήπο μας προσθέτοντας του ομορφια και μοναδικότητα. 
Mark Powers placing the stones surrounding the center stones in his pebble mosaic
Βήμα 5: Απλώστε τα βότσαλα γύρω από το κέντρο. Χρησιμοποιόντας μια μικρή σκαπάνη κάντε μικρές τρύπες και τοποθετήστε μέσα τα βότσαλα. Τοποθετήστε τα επόμενα βότσαλα γύρω από το κεντρικό. Χρησιμοποιήστε τα δάκτυλα σας για να γεμίσετε γύρω από τις πέτρες με το μείγμα πάνω στο οποιό έχουμε τοποθετήσει τα βότσαλα.
Mark Powers filling in the spiral pattern in his pebble mosaic
Βήμα 6: Δουλεύοντας από το κέντρο και με κατεύθυνση προς τα έξω συνεχίζουμε την τοποθέτηση. Φροντίζουμε ώστε από τις πρώτες πέτρες που τοποθετήσαμε να ξεκινήσουμε και ένα παράλληλο αυτή τη φορά με τα βότσαλα να αγγίζουν τα κεντρικά βότσαλα από την πλατιά τους πλευρά. Δηλαδή τοποθετούμε δύο τρία βότσαλα στο φάρδος τους και ένα άλλο στο μήκος του για να καλύπτει τα υπόλοιπα ώστε να δημιουργείτε το σχέδιο του κοχλία. Φροντίστε επίσης να κρατάτε τα βότσαλα στο ίδιο ύψος. 
Mark Powers setting and leveling the stones by using a rubber mallet and scrap 4x4 in his pebble mosaic
Βήμα 7: Ολοκληρώστε την τοποθέτηση των βότσαλων. Όταν ολοκληρώσουμε την τοποθέτηση παίρνουμε μια σανίδα και μια ματσόλα και περνάμε πάνω από τις πέτρες ούτως ώστε να ευθυγραμίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα βότσαλα. Παίρνουμε ένα ποτιστήρι και καταβρέχουμε την κατασκευή μας για να κάτσει το μείγμα τσιμέντου-άμμου που τοποθετήσαμε τα βότσαλα.
Βήμα 8: Σκεπάζουμε το σχέδιο μας για να το προστατέψουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει.
Mark Powers spreading topping mix over his pebble mosaic
Βήμα 9: Αφού το μείγμα που τοποθετήσαμε το σχέδιο μας έχει στεγνώσει , είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το φινίρισμα. Παίρνουμε άμμο και με ένα πινέλο την σπρώχνουμε μέσα στα κενά που έχουν μείνει μεταξύ των βότσαλων. Όσο περισσότερη άμμο βάζουμε στους αρμούς τόσο πιο καλά είναι. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο νεράκι για να κάτσει καλύτερα η άμμος και μετά ρίχνουμε και άλλη για να επιτύχουμε το επιθυμητό απότέλεσμα.
Mark Powers using a stiff-bristled brush to dress and shape the joints of his pebble mosaic
ΠΗΓΗ : ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟ ΣΟΥ

WWW.BIOPRASINO.GR
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ ΑΠΟ ΡΕΤ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΠΟΤΙΖΟΜΕΝΗΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ
ΥΛΙΚΑ: μπουκάλι ΡΕΤ, μαχαίρι , σουβλί, βαμβακερός σπάγκος

1.       Κάνουμε 2-3 τρεις τρύπες στο καπάκι και περνάμε τον σπάγκο με μήκος 2/3 του ύψους του μπουκαλιού
2.        Κόβουμε το μπουκάλι στα 2/3

3.       Στο μεγάλο κωνικό  κομμάτι φυτεύουμε το φυτό μας με τον σπάγκο να φτάνει στην επιφάνεια


4.       Βάζουμε το κωνικό μέσα  στην βάση και ποτίζουμε
5.       Τις 2 πρώτες εβδομάδες ποτίζουμε από πάνω
 6.       Ο σπάγκος (βαμβακερός όχι ναυλον)μεταφέρει το νερό από την βάση στη γλάστρα  

7.       Θα έχει πρασινίλα και άλγες γιατί είναι στο ήλιο γι αυτό θέλει κάποιες φορές πλύσιμο η βάση
Καστωρ...Φτιάξτε μια λίμνη για τον κήπο σας!

Η παρουσία του νερού δίνει στον κήπο μια αίσθηση επιπλέον δροσιάς, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού.

Ένας τρόπος τοποθέτησης του νερού στον κήπο είναι η κατασκευή λίμνης, το μέγεθος και το σχήμα της οποίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο διαθέσιμος χώρος, οι υλικοτεχνικές υποδομές και τα προτιμώμενα υλικά κατασκευής.

Ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθείται στην επιλογή σχήματος της λίμνης είναι η συμφωνία γούστου και μορφής του κήπου. Για παράδειγμα σ’ έναν τυπικό κήπο η λίμνη συνήθως έχει σχήμα τετράγωνο ή κυκλικό, ενώ σε πιο φυσικά σχεδιασμένους κήπους προτιμώνται τα νεφροειδή σχήματα.

Άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή λίμνης είναι η σχέση επιφάνειας-βάθους. Γενικά όσο αυξάνει η επιφάνεια πρέπει να αυξάνει και το βάθος της λίμνης. Το απαιτούμενο βάθος εξαρτάται και από το είδος των φυτών ή ψαριών που πιθανόν να τοποθετηθούν στη λίμνη.

Η επιλογή του μέρους του κήπου που θα τοποθετηθεί η λιμνούλα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ζωής μέσα σε αυτή και της καλαισθησίας της. Η λίμνη πρέπει να τοποθετείται σε ηλιόλουστα σημεία και όχι κάτω από δένδρα, ώστε να μην δέχεται τα φύλλα που πέφτουν το φθινόπωρο.

—Υλικά που χρησιμοποιούνται
Υπάρχει πληθώρα υλικών με τα οποία είναι δυνατή η κατασκευή μιας λίμνης. Η επιλογή των υλικών εξαρτάται από το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στη λίμνη, ενώ ο κατασκευαστής πρέπει να γνωρίζει ότι κάποιοι τύποι υλικών απαιτούν μεγαλύτερο κόπο και καλή τεχνογνωσία.  Υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το μπετόν, το PVC, το πολυαιθυλένιο, το συνθετικό ελαστικό, διάφορα εύκαμπτα και άκαμπτα υλικά.

Η κατάλληλη επιλογή και η σωστή κατασκευή των στοιχείων ενός κήπου είναι καταρ
χήν ζήτημα τεχνογνωσίας. Η φαντασία βάζει στη συνέχεια τις δικές της πινελιές.
πηγη.perivallintiko. blog


 πληροφορίες στο 2106017403
www.topiodomi.grΠέτρα, ξύλο, Βραχόκηπος

Μια μικρή όαση μπροστά,   και πίσω  από το σπίτι

βραχοκηπος Κωνοφόρων www.topiodomi.gr
Ποιος δεν θέλει να δημιουργήσει ένα βραχόκηπο, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό χώρο?
Ένας κήπος με βράχια  αποτελεί απομίμηση της φύσης σε ένα αλπικό τοπίο ή μια σάρα ή μία πλαγιά σε ένα ελληνικό νησί, στην οποία ανακατέλαβε ο οικότοπος  με πανίδα και με σωστούς  φυτικούς συνδυασμούς μία αισθητική απόλαυση . Νερό, πέτρα, ξύλο, τα φυτά - αλλά και το φως, είναι τα πραγματικά στοιχεία σχεδιασμού. Κάτω από ένα βραχόκηπο πρέπει να κατασκευαστεί μια υπόβαση για καλή αποστράγγιση του νερού ειδικά σε βραχόκηπους κωνοφόρων ή αρωματικών  κακτοειδών και  ανθεκτικών  στην ξηρασία φυτών. Αποτελείται κυρίως από πέτρα, βότσαλα, χαλίκια ή και κάρβουνα που σκεπάζονται με γεωύφασμα.
Βραχόκηπος τριέτης με φοινικοειδή www.topiodomi.gr
 Θεωρητικά, θα πρέπει να κατασκευαστεί σε  μια πλαγιά, η οποία είναι  στην ιδανική περίπτωση, στα νότια ή νοτιοδυτικά. Αν δεν έχουμε πλαγιά δημιουργούμε ένα ανάγλυφο Έτσι προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης των φυτών. Ένας  πολυετής βραχόκηπος αυξάνεται καλά  σε ένα τέτοιο χώρο, ενώ τα αλπικά πολυετή συχνά απαιτούν υψηλό επίπεδο οικοτόπου και, συνεπώς, ως επί το πλείστον  κατασκευάζονται σε βοτανικούς κήπους.
Κατά τη διάρκεια του 20ου Αιώνα οι βραχόκηποι ήταν πολύ δημοφιλείς. Με την αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης υπάρχει η ανάγκη για φυσικά τοπία και  αυτό φαίνεται και στον σχεδιασμό «φυσικών»  κήπων με  ενδημικά φυτά, με φυσικά υλικά και φυτικά  περίτεχνα σύνολα   
Κήπος στο Ανω Σούλι
Εάν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας βραχόκηπο, θα πρέπει να έχετε γνώσεις (υπάρχουν αρκετά πολύ καλά βιβλία), με την κατάλληλη θέση, υλικά και μεθόδους   σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, βοηθά να καθίσετε  με ένα γεωπόνο, αρχιτέκτονα τοπίου, που θα καταγράψει τις ανάγκες σας, τις διαθέσεις σας και τις δυνατότητες του χώρου σας.
Συνήθως τους ορίζουμε  από το μέγεθος των τεσσάρων έως έξι  τετραγωνικών μέτρων που για μία αστική οικία είναι πολύ καλά. Το σημαντικότερο είναι να είναι στην σωστή κλίμακα με τον χώρο που τοποθετείται και αυτός καθορίζει το μέγεθος. Παρ 'όλα αυτά, «το μικρό είναι όμορφο» θα είναι ένα σύνθημα για έναν  βραχόκηπο.
βραχόκηπος στον Άλιμο  σχήματος νεφρού με αρωματικά και κωνοφόρα
www.topiodomi.gr
 Κατ 'αρχήν, θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς μορφές και τύπους πετρωμάτων. Το μέγεθος των λίθων θα πρέπει να είναι σε αναλογία με το μέγεθος του κήπου. Είτε τετράγωνος ή στρογγυλός, ή σε σχήμα νεφρού –που συνήθως χρησιμοποιώ- αυτό είναι θέμα γούστου.
βραχοκηπος που παιζει ρολο αναβαθμίδας
www.topiodomi.gr
 Αν θέλουμε μπορούμε  να ενσωματώσουμε,  ένα ρυάκι, βότσαλα , ενώ ο τυπικός βραχόκηπος συνήθως  είναι πλαισιωμένος με πέτρες της περιοχής. Οι πάρα πολλές πέτρες συχνά φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα και αντί για φυσικός δείχνει σαν σωρός μπάζων. Πρέπει να έχουν την αίσθηση «νησιών» σε μία φυτική θάλασσα που καλύπτει το έδαφος…

Η φαντασία στο σχεδιασμό  βραχόκηπων είναι σχεδόν απεριόριστη.  Καλή δουλειά.

Κώστας Τάτσης
για πληροφορίες΄2106017403 ή       .              www.topiodomi.gr


Κήπος Τέχνη ΜαυριτανώνΑλάμπρα και Generalife

 Στα νοτιοανατολικά, η πόλη της Ανδαλουσίας της Γρανάδας βρίσκεται ένα κτίριο που λέει από τα σχεδόν 800 χρόνια κυριαρχίας των Μαυριτανών στην Ισπανία: το Alhambra. Πριν από τους λόφους της Sierra Nevada, κατασκευάστηκε τον 9ο Αιώνα. Ως φρούριο  πόλη με τα σπίτια παλάτια,, δρόμους και τα τζαμιά

Alhambra | Εικόνα: BR
Από το 13ο Αιώνα, η Αλάμπρα  είναι στο απόγειό της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ας Yusuf Ι, κυβερνήτης της μουσουλμανικής δυναστείας των Μαυριτανών Nasrid, αναπτύξτε το πρώην αμυντικό σύστημα για την βασιλική κατοικία. Από την περίοδο αυτή, υπάρχουν πολλές από τις όμορφες αυλές και ιστορικοί κήποι.
Alhambra | Εικόνα: BR
Η λίμνη στις Μυρτιές
Ο  κήπος Μυρτιές είναι μία πρασιά ενός  μέτρου σε μήκος 34 παράλληλα με την δεξαμενή νερού του κτιρίου που είναι και  καθρέφτης  του ουρανού. Δυνατή με την κατοπτρική εικόνα να δημιουργεί  μια "ρηχή" είσοδο, η οποία δεν δημιουργεί κύματα στην επιφάνεια του νερού.

Η Partalgärten

Alhambra | Εικόνα: BR
Οι Partalgärten χτίστηκαν  το 1924.
Τα Partalgärten είναι νεότερα, χτισμένα το 1924 Στο σημείο αυτό 14.Αιώνα υπήρχαν τα ιδιωτικά διαμερίσματα του Nasrid . Λίμνες, τοίχοι και ρυάκι τρέχουν ακόμα σε σχέση με τα πρώτα  σχέδια του κτιρίου.

Νερό - σύμβολο της ζωής

Alhambra | Εικόνα: BR
Το νερό είναι παντού στην Αλάμπρα. Έχει πάντα ένα σύμβολο της ζωής που θα πρέπει να είναι σε κάθε μαυριτανικό κήπο. Οι μουσουλμάνοι,  έρχονται αρχικά από περιοχές της ερήμου με ζεστό και ξηρό περιβάλλον και συνθήκες εχθρικές. Μόνο σε δροσερούς κήπους ή οάσεις ήταν σε αρμονία με τη φύση,  και μόνο εκεί θα μπορούσε να αντέξει τη ζέστη της ημέρας.

Οι συχνές μετατροπές

Ότι στην Αλάμπρα σώζεται σήμερα, έχει να κάνει, μεταξύ άλλων,  με το ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εκτιμούν το χαρακτήρα των  κατασκευών, ακόμη και αν πρόκειται για ένα έργο του εχθρού. Ο χριστιανικός στρατός έχει κατακτήσει Γρανάδα το 1492,  και η  Αλάμπρα έγινε κατοικία του Καθολικού βασιλιά και της βασίλισσας. Αυτό άλλαξε μόνο ελαφρά τις κατασκευές  μόνο σε δωμάτια και χώρους καθιστικού. Ωστόσο, αργότερα  οι βασιλιάδες κατασκευάζουν  μερικά μνημειακά κτίρια, σε βάρος των παλαιότερων κτιρίων. Κατά τον 18ο Αιώνα  η Αλάμπρα κάπως ξεχάστηκε ενώ  το 19ο άρχισε η αποκατάσταση της, η οποία συνεχίζεται και σήμερα υπό την ηγεσία του Patronato de la Alhambra Generalife .

Η Generalife

Alhambra | Εικόνα: BR
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Αλάμπρα. Οι περισσότεροι έχουν σαν στόχο επίσκεψης  έναν από τους ποιο διάσημους μαυριτανικούς κήπους :  τον Generalife.Είναι λίγο έξω από την Αλάμπρα και είναι ο ορισμός της πραγματικής πόλης φρούριο.Οι τεράστιοι κήποι είναι γύρω από την πρώην θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας Nasrid. Το πώς ακριβώς η περιοχή έμοιαζε αρχικά, οι ειδικοί μπορούν μόνο να μαντέψουν, γιατί άλλαξαν πολλές φορές, τους κήπους στο πέρασμα των αιώνων.
Alhambra | Εικόνα: BR
Αλλά τότε, όπως και τώρα,  εξυπηρετούν την χαλάρωση και ψυχαγωγία των ιδιοκτητών ,  και με βάση, όπως συνηθίζεται σε μαυριτανικό σχεδιασμό κήπου, πλησιάζουν τον παράδεισο. Προστατεύεται από καταπράσινους φράκτες, μπορεί κανείς να απολαύσει με όλες τις αισθήσεις του. Μυρίζει  τα τριαντάφυλλα, ακούς τους ήχους του νερού, μυρίζουν  και δοκιμάζουν τα αρωματικά εσπεριδοειδή από τα δέντρα. Η Generalife προσφέρει πολλά πράσινα δωμάτια, ένθετα δωμάτια κήπων  με μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα. Εδώ αποσύρονταν  οι Μαυριτανών κυβερνήτες όταν ήθελαν ένα διάλειμμα από τη δημόσια ζωή στην Αλάμπρα.

Η αυλή του καναλιού νερού

Alhambra | Εικόνα: BR
Πιθανώς το πιο φωτογραφημένο  θέμα  είναι  το Patio de las acequias, η αυλή του καναλιού νερού. Οι βρύσες  μπορεί να έχουν προστεθεί από τον ιταλικό ιδιοκτήτη . Στην παρούσα κατάσταση η  αυλή του καναλιού νερού  έγινε τη δεκαετία του 1950. "Ένα μέρος όπου μπερδεύονται τα όνειρα και την πραγματικότητα, γεννιούνται στους μύθους και τα παραμύθια." Σκέψεις που  μας συνοδεύουν  μια επίσκεψη στην Αλάμπρα και  τους Generalife. Χαρακτηριστικό  είναι το ρητό  που γράφεται σε ένα σημείο στα τείχη της Αλάμπρα, "Τίποτα στη ζωή δεν θα ήταν πιό σκληρό από ό, τι να είσαι τυφλός στη Γρανάδα."

Gartenkunst der MaurenAlhambra und Generalife

Im Südosten der andalusischen Stadt Granada thront ein Bauwerk, das von der fast 800 Jahre währenden Herrschaft der Mauren in Spanien kündet: die Alhambra. Vor den Hügeln der Sierra Nevada entstand sie ab dem 9. Jahrhundert als Festungsstadt mit Palästen, Wohnungen, Straßen und Moscheen.
Stand: 19.11.2012
Alhambra | Bild: BR
Ab dem 13. Jahrhundert erlebte die Alhambra ihre Hochphase. In dieser Zeit ließ Yussuf I., Herrscher der muslimisch-maurischen Dynastie der Nasriden, die einstige Verteidigungsanlage zur königlichen Residenz ausbauen. Aus dieser Zeit stammen auch viele der prächtigen Innenhöfe und Gärten.
Alhambra | Bild: BR
Das Wasserbecken im Myrtenhof
Im Myrtenhof dominiert ein 34 Meter langes Wasserbecken, in dem sich Gebäude und Himmel spiegeln. Möglich wird das Spiegelbild durch einen flachen Zulauf, der auf der Wasseroberfläche keine Wellen erzeugt.

Die Partalgärten

Alhambra | Bild: BR
Die Partalgärten wurden erst 1924 errichtet.
Die Partalgärten sind neueren Datums, errichtet 1924. Noch im14. Jahrhundert erhoben sich an dieser Stelle unter anderem die Privatgemächer der Nasridenherrscher. Teiche, Mauern und Wasserrinnen verlaufen anhand der einstigen Grundrisse der Gebäude.

Wasser - Symbol des Lebens

Alhambra | Bild: BR
Wasser ist in der Alhambra allgegenwärtig. Es gilt seit jeher als Symbol des Lebens, das in keiner maurischen Gartenanlage fehlen darf. Denn die Mauren, ursprünglich aus Wüstenregionen stammend, sahen ihre heiße und trockene Umgebung als feindlich an. Nur in kühlen Gärten oder Oasen waren sie mit der Natur im Einklang, nur hier ließ sich die Hitze des Tages ertragen.

Häufige Umbauten

Dass die Alhambra noch heute erhalten ist, hat unter anderem damit zu tun, dass die meisten Besitzer den Charakter der Anlage wertschätzen, auch, wenn es sich um ein Werk des Feindes handelt. Nachdem die christliche Armee 1492 Granada erobert hat, wird die Alhambra Residenz des katholischen Königspaares. Diese veränderten nur wenig, bauten lediglich Räume und Wohnbereiche um. Spätere Könige hingegen errichteten teils monumentale Neubauten, auf Kosten älterer Gebäude. Im 18. Jahrhundert geriet die Alhambra etwas in Vergessenheit, im 19. begann die Restaurierung, die heute unter der Führung des Patronato de la Alhambra y Generalife fortgesetzt wird.

Der Generalife

Alhambra | Bild: BR
Zwei Millionen Menschen besuchen jährlich die Alhambra. Die meisten haben es auf eine der bekanntesten maurischen Gartenanlagen abgesehen: den Generalife. Er liegt etwas abseits der Alhambra und gehört streng genommen nicht zur eigentlichen Festungsstadt. Die riesige Gartenanlage umgibt die einstige Sommerresidenz der nasridischen Herrscherfamilie. Wie genau der Bereich ursprünglich ausgesehen hat, können Experten nur vermuten, zu oft verändern sich die Gärten im Laufe der Jahrhunderte.
Alhambra | Bild: BR
Aber damals wie heute dienen sie der Erholung, orientieren sich gar, wie in der maurischen Gartengestaltung üblich, am Paradies. Geschützt von immergrünen Hecken, genießt man hier mit allen Sinnen. Es duftet nach Rosen, das plätschernde Wasser klingt wie Musik und an den Bäumen reifen aromatische Zitrusfrüchte. Der Generalife bietet zahlreiche grüne Zimmer, verschachtelte Gartenräume mit einer intimen Atmosphäre und prächtigen Ausblicken. Hierhin zogen sich die maurischen Herrscher zurück, wenn sie sich vom öffentlichen Leben in der Alhambra erholen wollten.

Der Hof des Wasserkanals

Alhambra | Bild: BR
Das wohl am häufigsten fotografierte Motiv des Generalife dürfte der Patio de las Acequias sein, der Hof des Wasserkanals. Die Fontänen ließen die italienischen Besitzer hinzufügen, die den Palast im 19. Jahrhundert bewohnten. Sein heutiges Antlitz erhielt der Hof des Wasserkanals in den 1950er Jahren. "Ein Ort, an dem sich Traum und Realität vermischen, an dem Legenden und Märchen geboren werden." Gedanken, die einem bei einem Besuch der Alhambra und des Generalife begleiten. Und kaum treffender könnte der Spruch sein, der auf einem Schild an den Mauern der Alhambra meint: "Nichts im Leben wäre grausamer, als blind zu sein in Granada."

Adresse:

Alhambra und Generalife
Real de la Alhambra
18009 Granada
πηγη:br.de


Συμβολισμοί χρωμάτων στην κηποτεχνία 

Κόκκινο
Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό για το κόκκινο τριαντάφυλλο και το συμβολισμό της αγάπης. Το απόλυτο σύμβολο της ρομαντικής αγάπης και του απόλυτου πάθους, το κόκκινο τριαντάφυλλο επίσης, αποπνέει σεβασμό και δημιουργικό πνεύμα. Εκπροσωπώντας την αληθινή αγάπη που είναι δυνατότερη από τα αγκάθια του, το κόκκινο τριαντάφυλλο είναι γνωστό παγκοσμίως ως το λουλούδι τον εραστών.

Λευκό
Εκπροσωπώντας την ταπεινότητα, την αγνότητα και την αθωότητα, το λευκό τριαντάφυλλο - που συχνά αναφέρεται ως το νυφικό τριαντάφυλλο - σχετίζεται με την αγνή αγάπη. Στη Σκωτία, όταν ανθίζει το φθινόπωρο το λευκό τριαντάφυλλο, αυτό θεωρείτε ως δείγμα ενός πρώιμου γάμου. Επίσης, συμβολίζει την αλήθεια και την ευλάβεια, στέλνει ένα μήνυμα πίστης και λέει ότι ''εγώ θα είμαι άξιος σου".

Κίτρινο
Ενώ στη βικτωριανή εποχή, το κίτρινο τριαντάφυλλο συμβόλιζε τη ζήλια, σήμερα αντιπροσωπεύει τη φιλία, τη χαρά και φροντίδα. Ένα μπουκέτο από αυτά τα ηλιόλουστα άνθη αποπνέει ζεστασιά, φωτεινότητα και στοργή. 

 Φούξια
Φούξια χρώμα που εκφράζει τη τόλμη, την φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα.  
Ροζ
Συμβολίζει την ευγένεια, τη θηλυκότητα, την κομψότητα και τη φινέτσα, το ροζ τριαντάφυλλο επίσης, φέρει επιπλέον σημασίες ανάλογα με την απόχρωση του. Ένα έντονο ροζ αποπνέει τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή, ενώ παλ αποχρώσεις θυμίζουν χάρη και ευγένεια, θαυμασμό και ευτυχία.

Πορτοκαλί
Με το ζεστό, ζωντανό χρώμα τους, τα πορτοκαλί τριαντάφυλλα συμβολίζουν τον ενθουσιασμό και την επιθυμία. Αν ψάχνετε ένα τρόπο να εκφράσετε τον θαυμασμό και την έλξη που νιώθετε - ή μια υποψία πάθους και ενθουσιασμού - τότε στείλτε ένα μπουκέτο γεμάτο με αυτά τα φλογερά άνθη.

Λιλά & μοβΠιστεύεται ότι έχουν σχεδόν μυστικιστικό χαρακτήρα, με συμβολισμό που συνδέεται με γοητεία και επιθυμία. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ένα λιλά ή ένα μωβ τριαντάφυλλο στέλνει ένα μήνυμα κεραυνοβόλου έρωτα.

 Μπλε
Μπλε χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων.  

Πολύχρωμα τριαντάφυλλαΣε ορισμένες περιπτώσεις - συνήθως κατά την ανάμειξη με άλλο κόκκινου χρώματος τριαντάφυλλο - μπορείτε να στείλετε επιπλέον μηνύματα. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός από κόκκινα και κίτρινα τριαντάφυλλα αποπνέει την ευθυμία και την ευτυχία, ενώ ένα μείγμα από κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα συμβολίζει την ενότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου