Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ιούλιος στο αγρόκτημα


Ιούλιος  στον κήπο και στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Κορωπι Πηλιου

Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.
φασολια με κατηφε για εντομοαπωθητικο στην Κορωπι Πηλίου
καλαμποκια στο Κορώπι Πηλιου

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούλιο
Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.
Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937



Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
πηγη: φτιαχνω, ftiaxno.gr
φωτογραφίες.Κ. Τάτσης

Κωδικοποιημενα
Συμβουλές
  • Πότισμα νωρίς το πρωί ή το βράδυ.
  • Ψεκάστε τον λαχανόκηπο με βιολογικά σκευάσματα και μπορείτε να κάνετε μια τελευταία λίπανση με κρυσταλλικά ή βιολογικά λιπάσματα, προαιρετικά τον Ιούλιο.
  • Τον Ιούλιο κάνετε επανέλεγχο στα κωνοφόρα, ίσως χρειαστούν ψεκασμούς.
  • Κουρεύετε πιο συχνά το γκαζόν (κάθε 10 μέρες περίπου), αυξάνετε την χρήση ποτίσματος και ρίχνετε τελευταία φορά λίπασμα τον Ιούλιο.
  • Φροντίστε τον λαχανόκηπο σας, περισσότερο τώρα που έχουν μεγαλώσει τα φυτά και στηρίξτε με καλάμια (μπαμπού) τις ντομάτες και τα φασόλια.
  • Καθαρίστε τα απανθισμένα λουλούδια της τριανταφυλλιάς.
  • Τον Ιούλιο ξεκινάει η περίοδος των πολλαπλασιασμών με εμβολιασμό στα οπωροφόρα.

  • Προσοχή τον Αύγουστο που θα φύγετε διακοπές ελέγξτε το πότισμα στις γλάστρες και ρυθμίστε το ανάλογα. Τα καρποφόρα θέλουν λιγότερο νερό για να μην ανοίγουν οι καρποί. Φροντίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου ώστε να μην διψάσουν και να έχουν φως ημέρας.

για πληροφορίες, συμβουλές     2130043272         ή         www.bioprasino.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου