Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΕΡΓΑ ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

Εργα με ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗση  ΥΔΑΤων  ΣΤΗ κηποτεχνια 

 Η χώρα μας έχει μια μακρά  ξηρή περίοδο  και τα επεξεργασμένα ύδατα δύναται να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για χρήση στην γεωργία ή στην κηποτεχνία 


Λίμνη στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
  Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων ή υγρών απόβλητων βιομηχανιών είναι επιβεβλημένη σε πολλές περιπτώσεις όπου δεν είναι εύκολη η διάθεση τους ενώ είναι σωτήρια για τις καλλιέργειες ή γίνεται να υπάρχει αλλαγή καλλιεργειών με άλλες μεγαλύτερης έντασης  όπου θα βελτιωθούν και τα εισοδήματα των καλλιεργητών  Ήδη έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  τα σχέδια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων για γεωργική άρδευση.
Ο νέος νόμος   θα ορίζει τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για το ανακτημένο νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική άρδευση. Θέτει επίσης τις υποχρεώσεις για τους φορείς παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης, καθώς επίσης και μέτρα διαχείρισης κινδύνου. Η υπερκατανάλωση νερού, ιδίως για άρδευση στην κηποτεχνία και στην παραγωγή   γεωργικών προϊόντων, αλλά ακόμα και για βιομηχανική χρήση και αστική ανάπτυξη, αποτελεί μία από τις κύριες απειλές για το υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας 
Προετοιμασία υπαρχουσας δεξαμενης για να μετατραπεί  σε wetlant και εργασίες στο περιβάλλοντα χώρο στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
Τα τελευταία είκοσι  έτη η εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε πολλές εγκαταστάσεις  τα νερά αυτά για άρδευση με υπεδάφια διάθεση για χλοοτάπητες ή  σε φυτεύσεις  με βάση την νομοθεσία που ίσχυε έως τώρα, κυρίως σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα  Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε δύο από αυτά που πραγματοποιήθηκαν σε βιομηχανίες όπου το νερό μετά την κατεργασία του.
Ο χώρος του βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
Η πρώτη περίπτωση ήταν το εργοστάσιο της 3Ε Ελληνική Εταιρεία Εμφιάλωσης ΑΕ,  στο Σχηματάρι. Το νερό στην έξοδο της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού ήταν σε πολύ καλή κατάσταση (ΒΟD 5 )  Η συγκεκριμένη βιομηχανία είχε εξαιρετική υποδομή επεξεργασίας των υδάτων που προέρχονταν κύρια από τα συστήματα καθαρισμού των γραμμών παραγωγής. Η πρόταση  ήταν να δημιουργηθεί μία λίμνη  περίπου εκατό κυβικών όπου θα δεχόταν 10 κυβικά ανά ώρα από την έξοδο της εγκατάστασης. Θα ήταν ένας χώρος γεμάτος ζωή και συγκεκριμένα υδρόβια φυτά και ψάρια. Από εκεί ένα δεύτερο αντλητικό σύστημα θα μεταφερόταν σε όσους χώρους είχαν ανάγκη άρδευσης και το νερό που θα περίσσευε, θα επέστρεφε  στον βιολογικό προς τους χώρους διάθεσης του και πιθανή μελλοντική χρήση του σε γειτονικές καλλιέργειες.
 Νεα εγκατάσταση πρασίνου Η άρδευση γίνεται υπεδάφεια στο χωόρο του βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)

 Έτσι δημιουργήθηκε σύστημα άρδευσης από κεντρικό αγωγό που μεταφέρει το νερό μετά την λίμνη σε όλες τις φυτεύσεις και χλοοτάπητα στην περίμετρο του εργοστασίου. Παράλληλα η λίμνη μεταμόρφωσε τους χώρους ανακύκλωσης και «βιολογικού καθαρισμού»  στους ομορφότερους του περιβάλλοντα του εργοστασίου!!
           
 Νεα εγκατάσταση πρασίνου Η άρδευση γίνεται υπεδάφεια στο χωόρο του βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάστιο 3Ε στο Σχηματάρι(φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)

Η αισθητική αλλαγή της περιοχής ήταν τόση που άμεσα μας ζητήθηκε και κατασκευάσαμε αμφιθεατράκι  για τα σχολεία που επισκέπτονται τον χώρο να μπορούν να βλέπουν την όλη διαδικασία στον καταπράσινο χώρο  και σε αυτό το σημείο να πραγματοποιήται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα,  μαζί με τα Κόι, και παπαγαλόψαρα που ζούν στο υδάτινο στοιχείο.  Η περιοχή  γέμισε επίσης με αρωματικά φυτά όπως και  καλλιέργεια στέβια ώστε τα παιδιά να δουν από κοντά το φυτό που γλυκαίνει χωρίς να παχαίνει. Έτσι  η βιομηχανική παναχρησιμοποίηση νερού είναι  εκείνη που συνδέεται με την αναψυχή και το περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων αλλά και γενικότερα το περιβάλλον  να προστατεύονται πλήρως.
Η δεξαμενη αμεσως  την 1η ημερα λειτουργίας (φωτογραφία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ)
Η δεύτερη ανάλογη κατασκευή πραγματοποιήθηκε στην BOERINGER Ingelheim Ελλάς ΑΕ  στο Κορωπί. Ο προς διαμόρφωση χώρος έχει έκταση 8 στρ. και ο σκοπός διαμόρφωσης είναι η ημερήσια κατανάλωση 40 m3 ύδατος του βιολογικού καθαρισμού της εγκατάστασης.H TOΠΙΟΔΟΜΗ ανέλαβε την κατασκευή στα συστήματα διαχείρισης του νερού και την υπεδάφια άρδευση και εγκατάσταση πρασίνου στον χώρο. Στο πρώτο τμήμα συνεργαστήκαμε και με τον συνάδελφο Ιωάννη Γρύλλη  


ο χωρος προ της παρεμβασης (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Εκεί δημιουργήσαμε πέρα από τις απαιτούμενες υδραυλικές διατάξεις  έναν υγρότοπο (wetland) έκτασης  περίπου 200 m2 και μέγιστου βάθους 0,9m. Ο υγρότοπος (wetland) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας νερού με τη χρήση νερού, φυτών, ζώων και μικροοργανισμών. Αποτελείται από δύο λίμνες- λεκάνες.  Η  πρώτη που είναι χώρος και επεξεργασίας βάθους περίπου 90 εκατοστών με ένα μέτρο  όπου  την πληρώσαμε με άμμο και βότσαλο 
Προετοιμασία εγκατάστασης λιμνης ενω παραλληλα διακρινονται οι αγωγοί υπεδάφιάς αρδευσης  (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Σε αυτήν την πρώτη δεξαμενή που πληρώθηκε με βότσαλο και φυτεύτηκε   δεχόμαστε αρχικά το νερό από τον βιολογικό όπου γίνονται οι βιολογικές επεξεργασίες  και από εκεί μεταφέρεται στην δεύτερη  Η λίμνες καλύφθηκαν με βράχους εξωτερικά, βότσαλο και άμμο εσωτερικά ενώ τοποθετήσαμε και τα απαραίτητα στεγανωτικά υλικά στον πυθμένα με την αναγκαία  διάταξη προστασίας τους και βρίσκονται υπό συνεχή κατάκλυση .
Διαστρωση υλικών στην λίμνη    (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Φυτεύτηκαν και οι δύο με υδροχαρή φυτά  που μεταφέρουν  οξυγόνο στην περιοχή του υδροστρώματος, συμβάλλουν στην διευκόλυνση της κίνησης των προς επεξεργασία νερών μέσα στις λεκάνες. Επιπρόσθετα η βιομάζα που αναπτύσσεται πάνω από την επιφάνεια του νερού, εμποδίζει την διέλευση του φωτός αποτρέποντας την ανάπτυξη αλγών σε αυτές.
Αμεσως μετα την φυτευση και την πλήρωση  (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Τα φυτά που κυρίως χρησιμοποιήσαμε  είναι  οι ίριδές, οι κάλθες, οι κοινές καλαμιές, οι τύφες,τα  άκορους. τα βούρλα  τα Κάρεξ, νούφαρα κ.α. Όλο το νερό που μπορούν να δεχθούν οι λίμνες διοχετεύεται στο υπεδάφιο σύστημα άρδευσης που κατασκευάστηκε , μαζί με  κατάλληλες αποστραγγίσεις δημιουργώντας ένα χώρο πρασίνου οκτώ στρεμμάτων  περισσοτερο φωτογραφικό υλικό στην Αναρτηση για το έργο. 
Μια εβδομα  μετα την φυτευση και την πλήρωση  (Φωτο ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ)
Οι εργασίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές σήμερα αφού οι υδάτινοι πόροι της Ελλάδος  υπόκεινται όλο και περισσότερο σε πιέσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς τους και τη λειψυδρία. Συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή, οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και η ξηρασία θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των γλυκών υδάτων που απαιτούνται για την αστική ανάπτυξη, την βιομηχανία  και την γεωργία που παράγει την αναγκαία τροφή.
Η διασφάλιση της ευρύτερης επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων, ειδικά στην γεωργία, θα μπορούσε να μειώσει την άντληση από τις υδατικές αρχές και τα υπόγεια ύδατα., Η συχνότητα και η ένταση των ξηρασιών και ο περιβαλλοντικός και οικονομικός τους αντίκτυπος έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι ξηρασίες του καλοκαιριού του  2007-2008  μπορούν να απεικονίσουν περαιτέρω το μέγεθος της οικονομικής ζημίας
Το ανακτημένο νερό (αστικά λύματα και βιομηχανικά  που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μονάδα αποκατάστασης) πλέον με την νέα νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση  κήπων , καλλιεργειών τροφίμων, καλλιεργειών μεταποιημένων τροφίμων και καλλιεργειών που δεν αφορούν τρόφιμα.
 Κωνσταντίνος Τατσης 
     ΜSc Γεωπόνος 
Νομοθεσία για την επανάχρηση των νερών  


Με βάση την ισχύουσα Οδηγία Πλαίσιο της ΕΕ  η επανάχρηση με λίμνες  είναι :Τεχνητό Υδατικό Σύστημα 



Τεχνητό Υδατικό Σύστημα  (ορισμός ) ένα σύστημα επιφανειακών υδάτων που δημιουργείται με δραστηριότητα του Ανθρώπου 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου