Ανω Ποροίων Σερρών |
Γερμανία. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη μεγάλων ριζων |
Απολογισμός ανέμων Κρήτης
Δυστυχώς είχαμε νεκρό, αλλά συνολικά οι τραυματισμοί που αναφέρονται είναι ελάχιστοι και απ' ότι καταλαβαίνω ελαφριοί.
Συγκεκριμένα, 2 τραυματισμοί από κλαδιά, 1 από γλάστρα και 1 από τσίγκινο πάνελ που το πήρε ο αέρας. Απ' ότι καταλαβαίνω κυρίως επλήγη ο Βάμος.
Οι ανεμορριψίες και ανεμοθλασίες ήταν πολλαπλάσιες. Επισυνάπτω μερικές χαρακτηριστικές φωτό. Ο φοίνικας είναι από το κέντρο του Ηρακλείου.
Συνολικά, φαίνεται πάλι να επιβεβαιώνεται ότι στατιστικά ο κίνδυνος ζωής από ανεμορριψίες είναι πολύ μικρός και ένας από τους λόγους είναι ότι όταν πνέουν τόσο ισχυροί άνεμοι η κυκλοφορία ανθρώπων περιορίζεται. (ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ, το 1/10.000.000 ανά έτος είναι απειρελάχιστο).
Παρόλα αυτά, είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά που έχουμε θάνατο από δέντρο. Είναι για μένα προφανές ότι αν δεν αρχίσουμε ως κλάδοι να θέτουμε το θέμα της ορθολογικής και βασισμένης σε δεδομένα, ανάλυσης κινδύνου από δέντρα, κινδυνεύουμε είτε να το κάνουν άλλοι κλάδοι, είτε να κόβονται ασύστολα τα ψηλά αστικά δέντρα (που έχει αποδειχθεί ότι είναι τα πιο πολύτιμα). Σημειωτέον ότι βάσει των γενικών προγνώσεων της Ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής (δικός μου όρος) τα έντονα φαινόμενα τέτοιου τύπου θα αυξηθούν.
- αφορούν μόνο αειθαλή (άρα: να πάμε σε φυλλοβόλα; είναι πιο προσαρμοσμένα σε ανέμους αυτούς τους μήνες του έτους).
- τα πεύκα στο πάρκο Βάμου δεινοπάθησαν, με χαρακτηριστικές ανεμοθλασίες. Όπως γράφεται και βιβλιογραφικά, τα εξωτερικά των συστάδων είναι πιο ευαίσθητα επειδή δεν έχουν προστασία από τα υπόλοιπα. Επιπλέον, αυτά φαίνεται να είχαν "καθαριστεί", δηλαδή το κέντρο βάρους τους είχε πάει ψηλότερα.
Βαμος 23/3/2016 |
Βαμος 23/3/2016 |
- η μπάλα ρίζας που φαίνεται, προφανώς έχει κάτι που λείπει: ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΙΖΕΣ. Μήπως είχε γίνει κανα εργάκι εκεί δίπλα και τις έφαγε;
- για το φοίνικα: είναι περίεργο το κόψιμό του, μήπως ήταν ολίγο κακοποιημένος, μήπως κοπανούσε πάνω στο κτίριο;
Βαμος 23/3/2016 |
Και μία παρατήρηση επί του φαινομένου: πέρσι 1/2 είχαμε εδώ Σπάρτη πολλές ανεμορριψίες, πάλι λόγω νοτιάδων που συσχετίζονταν με τη σκόνη απ΄την Αφρική. Τότε οι άνεμοι δεν ήταν τόσο ισχυροί όσο σήμερα στα Χανιά (τότε είχαμε έως ριπή 74 km/hr δηλ. στο όριο μεταξύ 8 & 9 μποφόρ, ενώ σήμερα στα Χανιά καταγράφηκε ριπή 96,6 και αρκετές πάνω από 75, δηλ. είχανε 9 μποφόρ για περ. 40 λεπτά και έφτασε 10 μποφόρ για περ. 10 λεπτά!) αλλά πέρσι εδώ είχαν προηγηθεί 10 μέρες συνεχόμενης βροχής. Αισθάνομαι ότι το γεγονός ότι ήταν Νοτιάδες έχει κι αυτό τη σημασία του, γιατί οι επικρατούντες άνεμοι με τους οποίους έχουν συνηθίσει τα δέντρα είναι Βοριάδες. Πάντως -ευτυχώς- φέτος είχαν προηγηθεί 2 πολύ ξηρές & θερμές ημέρες και το έδαφος δεν "γλιστρούσε".
Όπερ, στο μυαλό μου, η εποχή αυτή των Νοτιάδων με Αφρικανική σκόνη έχει επισημανθεί ως επικίνδυνη για ανεμορριψίες, ιδιαίτερα εάν προηγηθούν άμεσα αυτής σημαντικές βροχοπτώσεις.
Πτωση λεύκας στην Β. Ευβοια. Ειναι χαρακτηριστικη η έλλειψη μεγάλων ριζων 22/3/2016 |
Μιχάλης Αναστασιάδης
Γεωπόνος ΓΠΑ Τμ. Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής
MSc Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Διαχείρισης
Απο Ηλειά 8/9/2016
Αναλογα άρθρα
Επιχώσεις δέντρων: θάνατος σε 1 εικόνα |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου