Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Οι Βελανιδιές

 Οι Βελανιδιές 

του F.Ferrini 

        Οι βελανιδιές έπαιζαν πάντα θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας ως ξυλεία για κατασκευές και για τη ναυπηγική βιομηχανία. Ας σκεφτούμε την Quercus petraea (η βελανιδιά), τόσο σημαντική. ακριβώς λόγω της αντοχής της, ακόμη και στο νερό, η βελανιδιά έχει χρησιμοποιηθεί μαζικά για την κατασκευή πλοίων και σπιτιών και θεμελίων (οι στύλοι πάνω στους οποίους βρίσκεται ολόκληρη η υπέροχη πόλη της Βενετίας είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένοι από δρυς.     

    Φανταστείτε τη Σαρδηνία του παρελθόντος, τότε γεμάτη δάση και στη συνέχεια λεηλατημένη από αυτά, απογυμνωμένη από τις βελανιδιές της παντού. Τουλάχιστον οι όμορφες βελανιδιές φελλού παραμένουν. Έτσι, αυτά τα Fagaceae είναι πραγματικά πολύ σημαντικά, έχουν συνοδεύσει ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας και την ανάπτυξή της σχεδόν πάντα πολύ επεμβατική, παρέχοντας ξύλο, ομορφιά (ακόμη και σήμερα, στα πάρκα και τα δάση μας), ακόμη και φαγητό. Στην πραγματικότητα, η βελάνιδιά ονομαζόταν πάντα αρτόκαρπο, ένας πολύτιμος πόρος για την επιβίωση πολλών ορεινών πληθυσμών. Τα βελανίδια  αποξηράνθηκαν για να διευκολυνθεί η διατήρησή τους κατά τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων, εκείνων που ήταν πιο δύσκολο να ξεπεραστούν τους προηγούμενους αιώνες, και δεν είναι αδύνατο να βρούμε ακόμα, κατά τη διάρκεια εκδρομών στη μέση των Απεννίνων μας, ορισμένα χαρακτηριστικά κτίρια, τα metati ή seccatoi, πέτρινες κατασκευές όπου αυτά τα φρούτα βελανιδιάς αποξηράνθηκαν εκθέτοντάς τα σε ράφια και ανάβοντας φωτιές κάτω από αυτά,

     Μετατρέποντάς τα με σύνεση και επιδεξιότητα, μια λεπτή και μακρά λειτουργία ημερών και ημερών, τέτοια ώστε να ανατίθεται μόνο στους πιο έμπειρους, τους ηλικιωμένους, κάποτε τόσο πολύτιμους στη ζωή μας. Ορισμένες βελανιδιές παρέχουν επίσης βρώσιμα φρούτα για τον άνθρωπο, αν και μπορούν να καταναλωθούν μετά από εργασίες βρασμού για να εξαλείψουν την περίσσεια τανίνης που θα τις έκανε πικρές στη γεύση. Μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που τα τρώνε, στη Νότια Ιταλία και το Μαρόκο. και μιλώντας για αυτά τα θεμελιώδη δέντρα, θα θέλαμε να προτείνουμε να διαβάσετε ένα όμορφο βιβλίο, "Η βελανιδιά. Η κοινωνική ιστορία ενός δέντρου." από τον W.B. Logan. Μεταξύ άλλων, περιγράφει τις μετακινήσεις του ανθρώπου από τη Μέση Ανατολή σε άλλες ακτές ακριβώς ως συνάρτηση της παρουσίας βελανιδιών στα επιλεγμένα εδάφη, τα δέντρα που θα παρείχαν καταφύγιο (επιτρέποντας την κατασκευή σπιτιών), τη δυνατότητα περαιτέρω κίνησης (κατασκευή πλοίων), παρέχοντας τροφή για ανθρώπους και ζώα όπως χοίρους (σκεφτείτε το διάσημο ισπανικό ζαμπόν Patanegra, λαμβάνονται από χοίρους που τρέφονται μόνο με βελανίδια ή χοίρους της Τοσκάνης της φυλής Cinta Senese)· Φρέσκα φύλλα δόθηκαν στα ζώα, τανίνες χρησιμοποιήθηκαν για να επεξεργαστους τα  δέρματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου