Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ε.Ε. για τα ΔΕΝΤΡΑ

 

Δεντροστοιχία Πλατάνου στην Λισσαβωνα(φωτο Κ. Τάτσης ) 


     
ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ε.Ε. για τα ΔΕΝΤΡΑ 

 

        Τα δεντρα  αποτελούν ένα θεμέλιο της αστικής πράσινης υποδομής και των αστικών πρασίνων χώρων παγκοσμίως. Γι’ αυτό τον λόγο, η αστική δεντροκομία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης 11 (SDG 11)– Δημιουργία ασφαλών, προσαρμοστικών βιώσιμων πόλεων και ανθρώπινων οικισμών, χωρίς αποκλεισμούς. Ο Στόχος 11.7 είναι ιδιαίτερα σημαντικός: Παροχή πρόσβασης σε ασφαλείς και προσβάσιμους δημόσιους χώρους πρασίνου. Επίσης, η Νέα Αστική Ατζέντα του ΟΗΕ του 2016 καλεί για πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς που δίνουν προτεραιότητα σε ασφαλείς, προσβάσιμους, πράσινους και ποιοτικούς δημόσιους χώρους, και η Δεκαετία του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων περιλαμβάνει την αποκατάσταση των αστικών οικοσυστημάτων, για τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για τους πολίτες.

        Ένα σημαντικό αναδυόμενο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ είναι η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής της ΕΕ για την Βιοποικιλότητα 2030 και της Στρατηγικής για τα Δάση, αναγνωρίζοντας έτσι τα σημαντικά οφέλη των αστικών δασών και των αστικών δέντρων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της θερμοκρασίας των αστικών περιοχών και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα 2030 όχι μόνο καλεί για τη φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων στην ΕΕ έως το 2030, με τις πόλεις να είναι σημαντικό επίκεντρο αυτής της δράσης, αλλά στοχεύει επίσης στην αναστροφή της απώλειας των πράσινων αστικών οικοσυστημάτων. Η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα καλεί για συστηματική ολοκλήρωση των αστικών οικοσυστημάτων και των Οικολογικών Βιώσιμων Λύσεων (NBS) στον αστικό σχεδιασμό, καθώς και στον σχεδιασμό των κτιρίων και του περιβάλλοντά τους. Συμβατά με αυτήν τη στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις να αναπτύξουν Σχέδια Αστικής Ενίσχυσης Πρασίνου, με μια κίνηση για την Συμφωνίες Πράσινων Πόλεων προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της προσβασιμότητας των αστικών δασών και τη βελτίωση των συνδέσεων μεταξύ των πράσινων χώρων.

        Η Στρατηγική Δασών της ΕΕ για το 2030 είναι πιο συγκεκριμένη σχετικά με την Υπόσχεση των 3 Δισεκατομμυρίων Δέντρων, δηλώνοντας ότι τα δέντρα πρέπει να φυτευτούν με πλήρη σεβασμό προς τις οικολογικές αρχές και ότι το σωστό δέντρο πρέπει να φυτευτεί στο σωστό μέρος και για τον σωστό σκοπό. Η Στρατηγική Δασών της ΕΕ προβλέπει επίσης ότι η αναδάσωση και η προστασία δασών θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κυρίως σε αστικές και προαστιακές περιοχές, καθώς και σε γεωργικές περιοχές για την υποστήριξη νέων συστημάτων αγρο-δασο-καλλιέργειας (όπου τα δέντρα και οι γεωργικές καλλιέργειες ή τα βοσκοτόπια καταλαμβάνουν το ίδιο έδαφος). Έτσι, αναφέρεται στο δυναμικό των δέντρων ως μια από τις πλέον αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, καθώς και στα κοινωνικοοικονομικά και υγειονομικά οφέλη των πράσινων και δασικών περιοχών.

        Σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Κρατών Μελών ή των περιφερειών τους, τα αστικά δάση συνήθως δεν ταξινομούνται ως ένας ξεχωριστός τύπος δασοκομίας. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί πολλές τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και πολυμερείς πρωτοβουλίες για να τονίσουν τη σημασία των αστικών δασών και των αστικών δέντρων. Αυτές περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες από τον FAO, την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), αλλά επίσης πρωτοβουλίες όπως το "Δέντρα για τις Πόλεις", "Πόλεις για τα Δάση" και "Πόλεις με Φύση".

        Επιπλέον, η ζήτηση για Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (NBS), όπως αυτές που παρέχονται για  τα  δέντρα, αυξάνεται παγκοσμίως, ως  αποτέλεσμα της ενσωμάτωσής τους στη διεθνή πολιτική και μέσω των πρωτοβουλιών των επιχειρήσεων, των πολιτών και άλλων που αναγνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν. Οι Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (NBS) έχουν τεράστιο οικονομικό δυναμικό στη μετάβαση προς μια ωφέλιμη για τη φύση, με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και ισότιμη οικονομία. Απαιτούνται επενδύσεις και υποστήριξη για την ανάπτυξη των αγορών των NBS, όπου η αστική δεντροκομία αναγνωρίζεται ως ένας υποτομέας. Η δυναμική των NBS να συμβάλλουν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη έχει αναγνωριστεί στις Ευρωπαϊκές πολιτικές μέσα στην Πράσινη Συμφωνία, όπως η «Στρατηγική Βιοποικιλότητας 2030», και διεθνώς μέσω οργανισμών όπως η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

        Η αστική δεντροκομία δύναται να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην υγεία των αστικών οικοσυστημάτων και την ευημερία των πολιτών μετά την έγκριση της «Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη από τον ΟΗΕ». Όπως αναγνωρίζεται από την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και τον     FAO κατά τη διάρκεια του «Περιφερειακού Φόρουμ 2022 του UNECE για την Αειφόρο Ανάπτυξη», η αστική δεντροκομία είναι κλειδί για την επίτευξη των Στόχων Αειφόρας Ανάπτυξης, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα των πόλεων και των αστικών κοινοτήτων, παρέχοντας τροφή και καθαρό νερό, αυξάνοντας τα εισοδήματα και τις ευκαιρίες απασχόλησης, προωθώντας δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής, καθαρίζοντας τον αέρα, παράγοντας ανανεώσιμη ενέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας την ποιότητα του εδάφους, φιλοξενώντας τη βιοποικιλότητα και προωθώντας μια πράσινη οικονομία, μεταξύ άλλων.


 Πηγή: Το προγράμμα UForest που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου