Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ελπίδα για την εκρίζωση του κόκκινου σκαθαριού



 Από τον Κωνσταντίνο Τάτση
   
Διαπιστώσαμε πρόσφατα σε ξενοδοχειακό συγκρότημα που διαχειρίζεται η εταιρεία μας, ότι μετά τον χειμώνα μια σημαντική πτώση των συλλήψεων στις παγίδες που έχουμε εγκαταστήσει. Ενώ πέρυσι είχαμε  45-55 συλλήψεις  ακμαίων ανά εβδομάδα στις 11 παγίδες, πλέον είχαμε λιγότερα από 10! 
Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε πρώτα ελέγχοντας αν οι παγίδες έχουν ότι προβλέπεται, (μελάσα-φερομόνη, στις ίδιες θέσεις με τις ίδιες συνθήκες)  και καταλήξαμε ότι μάλλον έχουν καταστραφεί όλες οι φοινικιές στην περίμετρο του χώρου οπότε δεν έχουμε πλέον άλλες επισκέψεις 
Συνάδελφοί από χώρες με πρόβλημα στα Φοινικοειδή στο Πάρκο των φοινίκων της Νικαίας  όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση 

       Καλεστήκαμε από την εταιρεία UPL-ARISTA να επισκεφτούμε την Νίκαια της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκε  συνάντη-ση από όλες τις Ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες που έχει εγκατασταθεί ο κόκκινος ρυγχοφόρος  να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις, και να δούμε νέο τρόπο καταπολέμησης και προστασίας των φοινικοειδών 
Εφαρμογή Beauveria bassiana σε Κανάριους Φοίνικές από την Karine Panchaund
  
Πριν από τρείς  μήνες είχα ξαναεπισκεφτεί  την Νίκαια στην επίσκεψη που είχε διοργανώσει ο Γαλλικός σύνδεσμος μαζί με την ΕΛΚΑ -την όμορφη αυτή παραθεριστική πόλη και είχα εντυπωσιαστεί από το πλήθος των φοινικοειδών σε αυτή  Μάλιστα στην παραλιακή λεωφόρο υπήρχαν πάρα πολλά είδη κάποια εντυπωσιακότατα σε απίστευτο μέγεθος και ηλικία  πάνω από 100 ετών   Πάρα πολλά -εκατοντάδες αλλα σχετικά μικρά - είχαν στήριξη από 4 δοκούς. Πίστεψα αφελώς ότι είναι για προστασία και στήριξη από τους νοτιάδες που θα σαρώνουν την παραθαλάσσια  λεωφόρο.
            Τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά  Η πόλη έχει χιλιάδες φοινικοειδή διαφόρων ειδών αλλά κυριαρχούσε  όπως και στην παραλιακή λεωφόρο ο Κανάριος φοίνικας. Το πρώτο κρούσμα  ρυγχοφόρου εμφανίστηκέ το 2011 στο εμπορικό – και παλιό αρχαίο ελληνικό λιμένα   Δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία -βλέπετε η παραίτηση που υπάρχει στην χώρα μας υπάρχει πλέον και στις υπόλοιπες σε ένα βαθμό. Το πρόβλημα υποτιμήθηκε .Τα κρούσματα την επόμενη χρονιά ήταν λίγα το 2012, λίγα περισσότερα το 2013, αλλά τα επόμενα χρόνια καταστ το ένα τρίτο των φοινίκων της με σημαντική ζημιά στον χαρακτήρα της και στο τουριστικό προιόν της Ριβιέρα!! Υπήρχε  κατάρρευση…

            Οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ συγκεκριμένες. Καταγραφή σε Γεωγραφικό σύστημα υπήρξε από την πρώτη στιγμή και έγινε σημαντική διερεύνηση σε όλες τις ενέργειες και πρωτόκολλά που χρησιμοποιούν άλλες προσβεβλημένες περιοχές  όπως στην Ιταλική Ριβιέρα στην Ισπανία κτλ. 
Η  διαχείριση στην πόλη έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση όπου όλα τα σκευάσματα είναι βιολογικής γεωργίας  έτσι γρήγορα άρχισαν οι εφαρμογές με εντομοπαθογόνους Νηματώδεις. Ο Γεωπόνος του Δήμου Stefano Girasante μας ανέλυσε την τακτική απέναντι στο σκαθάρι αλλά και τα στατιστικά με αναλυτικούς χάρτες προσβολών  δημόσιων και ιδιωτικών δέντρων.
Εφαρμογή Beauveria bassiana σε Κανάριους Φοίνικές από την Karine Panchaund
Παράλληλα παρατήρησαν ότι πέρα από τον ρυγχοφόρο αυξήθηκε δραματικά η παρουσία της Paysandisia Archon  (παισεντίσια) όπως και σε άλλες περιοχές της Ριβιέρα -πράγμα που δεν έχει γίνει στην χώρα μας – σε σημείο να βλέπουμε πεταλούδες να περνούν δίπλα μας, όπως είχε γίνει με τους ρυγχοφόρους στην ακμή τους στην Ελλάδα! 
Παράλληλα σε γειτονική περιοχή μια εντομολόγος η Karine Panchaund, βιολόγος εντομολόγος- αφιερωμένη στην έρευνα της Beauveria bassiana περισσότερα  από 15 χρόνια - εφάρμοζε πειραματικά ένα νέο πρόγραμμα εφαρμογών συνδυασμού νηματωδών με Beauveria bassiana(Μποβέρια) και είχε καλά αποτελέσματα. Και αποφάσισαν μόλις το στέλεχος της  αυτό πήρε έγκριση να το εφαρμόσουν  συνολικά στην Νίκαια. 
 Τα αποτελέσματα ήταν απολύτως ενθαρρυντικά !! Φέτος δεν έχει χαθεί ούτε ένας φοίνικας! 

            Η εφαρμογή αυτή είναι συνδύασμός εφαρμογής νηματωδών κατ’ εναλλαγή με μποβέρια τους ζεστούς μήνες  Αυτή πραγματοποιείται με επίπαση στην καρδιά του φυτού με συσκευή που έχει σχεδιαστεί  και κατασκευαστεί από την Καρίν πολύ απλή στην χρήση και λειτουργεί είτε με νηματώδεις σε διάλυμα είτε με σκόνη πολύ γρήγορα  και αποτελεσματικά μειώνοντας το κόστος εφαρμογής.
 Beauveria bassiana
             
            
 Η κατάσταση στην Μεσόγειο 
 Τα δικά μας τα γνωρίζουμε. Oι παρουσιάσεις των συναδέλφων από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές για την κατάσταση στις χώρες τους. Και εκεί χρησιμοποιούνται σκευάσματα που δεν έχουν έγκριση για τους φοίνικες,  και υπάρχει συχνά  η αίσθηση της παραίτησης όπως εδώ. Ιδιαίτερη αίσθηση μου έκανε η παρουσίαση του  Claudio Littardi   από το ερευνητικό κέντρο Φοινικοειδών του Σαν Ρέμο  στην Ιταλία. 
     Η καταστροφή στην Γένοβα όπου παλιά υπήρχαν καλλιέργειες δεκάδων χιλιάδων φοινίκων..... αλλά και σε άλλες περιοχές όπως και στην Σικελία είναι μεγάλη όπου έχει αλλάξει ουσιαστικά ο χαρακτήρας των πόλεων. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί στην επιλογή των ειδών είναι ότι στην χώρα του έχουν χαθεί πάνω από 50.000 Κανάριοι αντίστοιχα έχουν καταστραφεί λίγες δεκάδες Χουρμαδιές, ελάχιστα Αροκαστρουμ, Ουασιγκτόνιές κτλ. όπου όλα μαζί δεν ξεπερνούν τα τριακόσια δέντρα!!
    Αυτό όπως κατανοείται είναι ένα στοιχείο για την επιλογή που πρέπει να γίνεται στις φυτεύσεις φοινικοειδών! Επίσης επεσήμανε ότι το σύστημα προστασίας στην Ιταλική Ριβιέρα κατέρρευσε από την στιγμή που το δημόσιο έπαψε να καλύπτει τα ιδιωτικά δέντρα. Έχουν επιλέξει να συνεχίσουν με φυτεύσεις φοινίκων με συγκεκριμένο πρόγραμμα καλλιέργειας όπου θα προσφέρονται δωρεάν στους ιδιώτες. 
Beauveria bassiana
  
   Στην Ιβηρική χερσόνησο η καταπολέμηση έχει αποτελέσματα  σε κάποιες ιδιαίτερης σημασίας περιοχές όπως το Αλικάντε, Γρανάδα αλλά στα υπόλοιπα κυριαρχεί η παραίτηση όπως σχεδόν σε ολόκληρη την Πορτογαλία. Όπου υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος - πρωτόκολλο καταπολέμησης πρακτικά δεν έχουμε απώλειες αλλά η μόλυνση κυριαρχεί.
Εργαλεία εφαρμογής βιολογικών σκευασμάτων σε φοίνικές 
        Η παρουσίαση του Διευθυντή του Πάρκου των φοινίκων και στελέχους της διεύθυνσης πράσινων χώρων του Δήμου Jean-Micheal Meuriot ήταν κατατοπιστικότατη για την στρατηγική του Δήμου Νίκαιας.  Εδώ αρχίζουμε να συνδυάζουμε ….οι δοκοί που στήριζαν τους φοίνικες τοποθετήθηκαν γιατί όλοι αυτοί -1375 φοίνικες διαφόρων ειδών είναι νέοι. Φυτεύτηκαν φέτος αφού η πόλη θέλει να διατηρήσει τον τροπικό χαρακτήρα της. Και το πρόγραμμα φυτεύσεων συνεχίζεται σε όλους τους κατεστραμμένους φοίνικες.  

Η αντικατάσταση των  Κανάριων γίνεται κύρια με Χουρμαδιές, Ουασιγκτόνιες  αλλά  έχουν επιλέξει και μία γκάμα ειδών όπως τα παρακάτω.

PhCanariensisvarporhyrococca Στέλεχος Κανάριου με κόκκινους καρπούς που απέδειξε ιδιαίτερη αντοχή στην προσβολή
Butia capitate
Brachea armata
Arenga engleril
Archontophoenix cunninghamiana.
Παράλληλα αντικαθιστούν κάποιους φοίνικες και με άλλα τροπικά δέντρα όπως Βραχυχίτωνα, Τίπα, Καρλεουτέρια,  Βρούτια, Στρελίτσια, Γιακαράντα κτλ
    Η Νίκαια όπως και όλη η Ιταλική και Γαλλική Ριβιέρα αποφάσισαν ότι θα διατηρήσουν τα φοινικοειδή του και έχουν εγκατασταθεί φυτώρια όπου θα δίνουν δωρεάν φοινικοειδή προς αντικατάσταση και στους ιδιώτες!
Εργαλεία και συγκεκριμένα τα ακροφυσια επίπασης και έκχυσης  εφαρμογής βιολογικών σκευασμάτων σε φοίνικες
 Κάθε είδος φοίνικα απαιτεί άλλο άκρο επίπασης 

ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ
             Η  εξήγηση της Karine Panchaund μου έφερε στην μνήμη μου  την ξενοδοχειακή μονάδα που  ξεκίνησε το κείμενο είναι ότι οι νηματώδεις και σε με ποιο αποτελεσματικό τρόπο η μποβερια που δεν απαιτεί υγρασία μεταφέρονται από τα ακμαία πίσω στις αρχικές αποικίες και στους άλλους φοίνικες με αποτέλεσμα  να καταστρέφουν τις αποικίες του σκαθαριού όχι μόνο στο ένα δέντρο που έχουμε καλύψει αλλά παρεμβαίνουμε ουσιαστικά και στα κοντινά που αντί να αποτελούν παράγοντες μόλυνσης των δικών μας τα μολύνουμε και καταστρέφουμε σταδιακά τις αποικίες του κόκκινου σκαθαριού.  
Beauveria bassiana

             Πλέον η Beauveria bassiana είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο απέναντι στον εχθρό  και στην απέναντι στην Paysandisia Archon. Παράλληλα πήρε έγκριση -και τα δυο και στην χώρα μας OstrinilMG– και στέλεχος της Μποβέρια για την Παισεντίσια  ΑRY- 0711b-01 όπου είναι πραγματικό τεράστιο πρόβλημα στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Ετοιμάζεται και εταιρό σκεύασμα  από την Αnthesis το B-b Protec. Η αποτελεσματικότητα  βέβαια των προνυμφών της πεταλούδας είναι μικρότερη και θέλει πολύ χρόνο να καταστρέψουν τον φοίνικα αλλά έχει εκεί πολύ μεγάλους πληθυσμούς 
Η Karine Panchaund  με τον Κωνσταντίνο Τάτση
Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει πλέον ελπίδα  και τα μέσα, για την εκρίζωση του κόκκινου σκαθαριού  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου