Biokipos

Το blog αυτό φιλοδοξούμε να εισαγάγει μια εναλλακτική πρόταση στο χώρο με την προώθηση των ιδεών ποιοτικών λύσεων και προϊόντων για τη σύγχρονη βιολογική (οικολογική) κηποτεχνία, που θα σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον.

Σελίδες

  • Αρχική σελίδα
  • Κομποστοποίηση
  • Σώστε τους φοίνικες
  • Λαχανικά
  • Φυτοπροστασία
  • Φυτά
  • Βοτανικοί κήποι
  • Κηποτεχνία
  • ΒΟΤΑΝΑ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
  • Δεντροκομία

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Καλλιέργεια κάππαρης

Καλλιέργεια κάππαρης


Καππαρη
Αγροτικές Καλλιέργειες
Μπορεί η κάππαρη να μην έλκει τους επίδοξους καλλιεργητές επειδή είναι αυτοφυής, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εκμετάλλευσή της με συστηματική καλλιέργεια μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.
Η κάππαρη είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό, το οποίο καλλιεργείται για τους ανθοφόρους οφθαλμούς, οι οποίοι συλλέγονται πριν ανοίξουν. Η πώλησή της γίνεται στη χώρα μας σε μια τιμή από 10 έως 12 ευρώ

Η καλλιέργεια της κάππαρης με τον παραδοσιακό τρόπο είναι απλή και δεν απαιτεί πολλές καλλιεργητικές εργασίες. Είναι ένα φυτό που μπορεί να αξιοποιήσει εδάφη που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν άλλα φυτά, ενώ ανέχεται θερμοκρασίες μεταξύ -4οC - 42οC. Δεν είναι απαιτητικό σε νερό αρδεύσεως και ανέχεται τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στις νησιωτικές περιοχές.

Οι τρεις κυριότερες εργασίες που απαιτούν ένα μικρό κόστος αλλά και ένα ελάχιστο γνώσεων είναι ο πολλαπλασιασμός - φύτευση, το κλάδεμα και η συγκομιδή.

Η πώλησή της
 γίνεται στη χώρα μας σε μια τιμή από 10 έως12 ευρώ το κιλό. Αν ληφθεί υπόψη το κόστος παραγωγής και κυρίως το αυξημένο κόστος συγκομιδής, τότε μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα από 900 ευρώ το στρέμμα.

Η κάππαρη είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- που φύεται σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη. Καλλιεργείται για τους ανθοφόρους οφθαλμούς οι οποίοι συλλέγονται πριν ανοίξουν. Την συναντάμε στην Τουρκία, στο Μαρόκο, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία. Στην Ελλάδα φύεται κυρίως στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Στη χώρα μας η κάππαρη είναι αυτοφυής στο μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ στο Μαρόκο, στην Τουρκία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία κατά κανόνα καλλιεργείται. Η κάππαρη καταναλώνεται ως τουρσί και ποτέ νωπή επειδή μόνο με την επεξεργασία της με την άρμη παράγεται το καπρικό οξύ που της δίνει την πικρή γεύση που τη χαρακτηρίζει.

900 € ανά στρέμμα από την καλλιέργεια κάππαρης

Στην Ελλάδα, πέρα από την επεξεργασία της με την άρμη, η κάππαρη δέχεται επεξεργασία που στηρίζεται στην αποξήρανσή της στον ήλιο. Επίσης στη χώρα μας χρησιμοποιούνται πέρα από τα μπουμπούκια και τα φύλλα, τα οποία καταναλώνονται όπως τα άλλα χορταρικά.

Η καλλιέργεια της κάππαρης εφαρμόζεται από πολύ παλιά σε πολλές μεσογειακές χώρες. Οι Ιταλοί είναι οι πρώτοι που μίλησαν για αυτή την καλλιέργεια από τον 13ο αιώνα. Οι Γάλλοι τη γνώρισαν κατά τον 17ο αιώνα, όσον δε αφορά τους Ισπανούς, από το 1875 άρχισαν να εξάγουν κάππαρη προς τη Γαλλία αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
900 € ανά στρέμμα από την καλλιέργεια κάππαρης

Η κάππαρη άρχισε να καλλιεργείται με σύγχρονους τρόπους από τη δεκαετία του 1960 από τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. Το 1970 η Ισπανία ήταν η κυριότερη παραγωγός ευρωπαϊκή χώρα της κάππαρης, ενώ σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο είναι το Μαρόκο.

Η κάππαρη είναι ξηροφυτικό φυτό του οποίου τα μορφολογικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να ανέχεται τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στις ερημικές ή ημιερημικές περιοχές. Στο Μαρόκο συναντάται σε περιοχές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα μέχρι υψόμετρο 1000 m. Οι θερμικές του απαιτήσεις ποικίλλουν πολύ από 5οC?36οC, ενώ φύεται σε περιοχές που το ύψος των βροχοπτώσεων είναι από 190-550mm βροχής.

Η κάππαρη είναι ανθεκτική στην υψηλή αλατότητα του εδάφους, αλλά και στους ισχυρούς ανέμους των παράκτιων περιοχών.

Οσον αφορά τις εδαφικές του απαιτήσεις, η κάππαρη προτιμά τα ελαφρά εδάφη που έχουν καλή στράγγιση και των οποίων το pΗ είναι ουδέτερο έως αλκαλικό (7-8). Φύεται όμως και σε εδάφη με μεγαλύτερο εύρος pΗ (6-9).

Παραγωγικό έως και 40 χρόνια το φυτό

Η κάππαρη εισέρχεται σε παραγωγή από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, ενώ οι πιο όψιμοι κλώνοι συνεχίζουν να παράγουν μπουμπούκια μέχρι τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις ανά φυτό εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες, την ποικιλία, την περιοχή και την ηλικία των φυτών. Σε γενικές γραμμές, η απόδοση κατά το πρώτο έτος είναι της τάξεως του 0,6 κιλά ανά φυτό, στο δεύτερο έτος είναι 1,3 κιλά ανά φυτό και από το τέταρτο και μετά μπορεί να φθάσει μέχρι τα 4-5 κιλά ανά φυτό. Η μέση παραγωγή της κάππαρης κυμαίνεται μεταξύ 150-300 κιλά το στρέμμα.

Το φυτό της κάππαρης μπορεί είναι παραγωγικό για 30-40 χρόνια. Παραδοσιακά η συγκομιδή γίνεται κάθε εβδομάδα, με αποτέλεσμα να γίνονται συνολικά 12-18 συγκομιδές σε κάθε φυτό. Η εργασία αυτή είναι επίπονη και έχει μεγάλο κόστος, που μπορεί να φθάσει στο 40-60% του συνολικού κόστους. Εχει υπολογισθεί ότι ένας εργάτης μπορεί να συλλέξει 2 κιλά κάππαρη σε μία ώρα.

Η διατήρηση της κάππαρης

Τα μπουμπούκια της κάππαρης περιέχουν κατά μέσο όρο 3% μια ουσία που ονομάζεται γλυκοκαππαρίνη. Αυτή η ουσία τής δίνει την πικρή γεύση. Πρέπει να γίνεται επεξεργασία της κάππαρης ώστε να απομακρυνθεί αυτή η ουσία. Η επεξεργασία γίνεται με το αλάτι ή με ένα οξύ. Η επεξεργασία αυτή γίνεται από τον ίδιο τον καλλιεργητή ή γίνεται από τον μεταποιητή.

Η εργασία αυτή συνίσταται στην εμβάπτιση της νωπής κάππαρης σε μία διάλυση χλωριούχου νατρίου. Η επεξεργασία αυτή διαρκεί μία εβδομάδα, στη συνέχεια ανανεώνεται η διάλυση μία ή δύο φορές ώστε να είναι κατάλληλο το προϊόν για πώληση.


Κώστας Νάνος-www.ethnos.gr
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

2 σχόλια:

  1. Unknown11 Ιουλίου 2013 στις 2:31 μ.μ.

    Τα φυτώρια Τήνου Γεωργιάδης εδώ και χρόνια ασχολούνται με την μελέτη και βιολογική παραγωγή νέων φυτών κάππαρης μπορούμε να διαθέσουμε άμεσα ποσότητες φυτών παραγωγής μας σε χαμηλή τιμή.

    Για περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε να σας δούμε από το φυτώριο αν είσαστε στην Τήνο (περιφερειακή οδός - πίσω από τον ναό της Παναγίας) ή μπορείτε να μας επισκεφτείτε στην ηλεκτρονική σελίδα www.georgiadis-nurseries.gr όπου θα βρείτε περισσότερους τρόπους επικοινωνίας και φωτογραφίες των φυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
      Απάντηση
  2. Κων/νος Ζορμπάς12 Ιουλίου 2013 στις 4:23 π.μ.

    πολυ καλα κανεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
      Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
Φόρτωση περισσότερων...

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Προβολή έκδοσης κινητού
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)

Αναζήτηση ιστολογίου

Links

  • Agrogreco
  • Greekforests
  • Landscape Design Group
  • Urbanpoints
  • Άσπαστος
  • Αιγιαλός
  • Ανδρέας Μπαρμπούτσης
  • Βιοαπεντόμωση
  • Βιοπράσινο
  • ΓΕΩΤΕΕ
  • ΠΕΕΓΕΠ
  • Τοπιοδομή

Αγαπημενα ιστολογια

  • Ταρατσόκηπος

Δημοφιλεις αναρτησεις

  • Τι φυτεύουμε, τι μεταφυτεύουμε, τι συλλέγουμε και πότε?
  • Η Στάχτη και οι χρήσεις της !
  • ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ
  • Ο αποτελεσματικός έλεγχος του ωιδίου βιολογικά
  • Η μεταφύτευση φυτών
  • Νομοθεσία για Κοπή δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους
  • Τσίκας (Cycas revoluta)
  • Τα μυστικά για σωστή και αποδοτική καλλιέργεια μανιταριών
  • Κέρδη από την καλλιέργεια μανιταριών... στο σπίτι μας????!!!
  • Οικολογική αντιμετώπιση των Pentatomidae (βρωμούσες)

Αναγνωστες

Αρχειοθηκη ιστολογιου

  • ►  2025 (11)
    • ►  Μαΐου (1)
    • ►  Απριλίου (3)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (2)
    • ►  Ιανουαρίου (3)
  • ►  2024 (22)
    • ►  Δεκεμβρίου (5)
    • ►  Αυγούστου (1)
    • ►  Ιουλίου (2)
    • ►  Ιουνίου (2)
    • ►  Μαΐου (1)
    • ►  Απριλίου (1)
    • ►  Μαρτίου (1)
    • ►  Φεβρουαρίου (4)
    • ►  Ιανουαρίου (5)
  • ►  2023 (47)
    • ►  Δεκεμβρίου (3)
    • ►  Νοεμβρίου (4)
    • ►  Οκτωβρίου (4)
    • ►  Σεπτεμβρίου (2)
    • ►  Αυγούστου (9)
    • ►  Ιουλίου (4)
    • ►  Ιουνίου (6)
    • ►  Μαΐου (2)
    • ►  Απριλίου (1)
    • ►  Μαρτίου (6)
    • ►  Φεβρουαρίου (4)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
  • ►  2022 (21)
    • ►  Δεκεμβρίου (5)
    • ►  Νοεμβρίου (1)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (3)
    • ►  Ιουλίου (1)
    • ►  Ιουνίου (1)
    • ►  Μαΐου (1)
    • ►  Απριλίου (1)
    • ►  Φεβρουαρίου (4)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
  • ►  2021 (42)
    • ►  Δεκεμβρίου (5)
    • ►  Νοεμβρίου (6)
    • ►  Οκτωβρίου (3)
    • ►  Σεπτεμβρίου (1)
    • ►  Αυγούστου (5)
    • ►  Ιουλίου (4)
    • ►  Ιουνίου (1)
    • ►  Μαΐου (3)
    • ►  Απριλίου (6)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (3)
    • ►  Ιανουαρίου (3)
  • ►  2020 (48)
    • ►  Δεκεμβρίου (2)
    • ►  Νοεμβρίου (5)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (3)
    • ►  Αυγούστου (2)
    • ►  Ιουλίου (5)
    • ►  Ιουνίου (1)
    • ►  Μαΐου (3)
    • ►  Απριλίου (11)
    • ►  Μαρτίου (8)
    • ►  Φεβρουαρίου (3)
    • ►  Ιανουαρίου (3)
  • ►  2019 (28)
    • ►  Δεκεμβρίου (1)
    • ►  Νοεμβρίου (3)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (3)
    • ►  Αυγούστου (3)
    • ►  Ιουλίου (1)
    • ►  Ιουνίου (2)
    • ►  Μαΐου (1)
    • ►  Απριλίου (2)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (4)
    • ►  Ιανουαρίου (4)
  • ►  2018 (43)
    • ►  Δεκεμβρίου (11)
    • ►  Νοεμβρίου (3)
    • ►  Οκτωβρίου (3)
    • ►  Σεπτεμβρίου (2)
    • ►  Αυγούστου (3)
    • ►  Ιουλίου (3)
    • ►  Ιουνίου (1)
    • ►  Μαΐου (4)
    • ►  Απριλίου (4)
    • ►  Μαρτίου (6)
    • ►  Φεβρουαρίου (3)
  • ►  2017 (46)
    • ►  Δεκεμβρίου (7)
    • ►  Νοεμβρίου (1)
    • ►  Οκτωβρίου (1)
    • ►  Σεπτεμβρίου (2)
    • ►  Αυγούστου (2)
    • ►  Ιουνίου (3)
    • ►  Μαΐου (4)
    • ►  Απριλίου (4)
    • ►  Μαρτίου (9)
    • ►  Φεβρουαρίου (5)
    • ►  Ιανουαρίου (8)
  • ►  2016 (97)
    • ►  Δεκεμβρίου (11)
    • ►  Νοεμβρίου (8)
    • ►  Οκτωβρίου (5)
    • ►  Σεπτεμβρίου (6)
    • ►  Αυγούστου (8)
    • ►  Ιουλίου (4)
    • ►  Ιουνίου (7)
    • ►  Μαΐου (4)
    • ►  Απριλίου (4)
    • ►  Μαρτίου (10)
    • ►  Φεβρουαρίου (17)
    • ►  Ιανουαρίου (13)
  • ►  2015 (112)
    • ►  Δεκεμβρίου (13)
    • ►  Νοεμβρίου (7)
    • ►  Οκτωβρίου (7)
    • ►  Σεπτεμβρίου (6)
    • ►  Αυγούστου (11)
    • ►  Ιουλίου (3)
    • ►  Ιουνίου (9)
    • ►  Μαΐου (11)
    • ►  Απριλίου (9)
    • ►  Μαρτίου (5)
    • ►  Φεβρουαρίου (18)
    • ►  Ιανουαρίου (13)
  • ►  2014 (76)
    • ►  Δεκεμβρίου (11)
    • ►  Νοεμβρίου (16)
    • ►  Οκτωβρίου (5)
    • ►  Σεπτεμβρίου (4)
    • ►  Αυγούστου (7)
    • ►  Ιουλίου (6)
    • ►  Ιουνίου (6)
    • ►  Μαΐου (7)
    • ►  Απριλίου (3)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (2)
    • ►  Ιανουαρίου (7)
  • ▼  2013 (120)
    • ►  Δεκεμβρίου (4)
    • ►  Νοεμβρίου (7)
    • ►  Οκτωβρίου (16)
    • ►  Σεπτεμβρίου (6)
    • ►  Αυγούστου (5)
    • ▼  Ιουλίου (12)
      • Τομάτα-Βακτήριο Καραντίνας Clavibacter michiganensis
      • ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΠΟΛΙΑ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ
      • Πατάτα: Έλεγχος του δικού μας σπόρου
      • ΠΕΠΟΝΙ
      • ΕΛΙΑ~Διάφορα Παθογόνα Ελιάς
      • ΤΟΜΑΤΑ~Αδροφουζαρίωση Τομάτας
      • Tο Κορίαννον (Κόλιαντρο ή Κόλιαντρος) , το Ορίγανο...
      • Θρούμπι - Satureja thymbra
      • Καλλιέργεια κάππαρης
      • Ο ΑΤΛΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΝ Ε.Ε: ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 10 ΕΥΡΩΠΑΪ...
      • Φτιάξτε κανάτα-βαρελάκι από καρπούζι
      • Εντυπωσιακοί κήποι από τον κόσμο!
    • ►  Ιουνίου (12)
    • ►  Μαΐου (5)
    • ►  Απριλίου (11)
    • ►  Μαρτίου (9)
    • ►  Φεβρουαρίου (18)
    • ►  Ιανουαρίου (15)
  • ►  2012 (201)
    • ►  Δεκεμβρίου (14)
    • ►  Νοεμβρίου (18)
    • ►  Οκτωβρίου (10)
    • ►  Σεπτεμβρίου (19)
    • ►  Αυγούστου (7)
    • ►  Ιουλίου (16)
    • ►  Ιουνίου (19)
    • ►  Μαΐου (11)
    • ►  Απριλίου (20)
    • ►  Μαρτίου (15)
    • ►  Φεβρουαρίου (24)
    • ►  Ιανουαρίου (28)
  • ►  2011 (119)
    • ►  Δεκεμβρίου (13)
    • ►  Νοεμβρίου (17)
    • ►  Οκτωβρίου (9)
    • ►  Σεπτεμβρίου (18)
    • ►  Αυγούστου (13)
    • ►  Ιουλίου (7)
    • ►  Ιουνίου (5)
    • ►  Μαΐου (7)
    • ►  Απριλίου (9)
    • ►  Μαρτίου (4)
    • ►  Φεβρουαρίου (9)
    • ►  Ιανουαρίου (8)
  • ►  2010 (38)
    • ►  Δεκεμβρίου (7)
    • ►  Νοεμβρίου (11)
    • ►  Οκτωβρίου (5)
    • ►  Σεπτεμβρίου (9)
    • ►  Αυγούστου (6)
Το blog αυτό φιλοδοξούμε να εισαγάγει μια εναλλακτική πρόταση στο χώρο με την προώθηση των ιδεών ποιοτικών λύσεων και προϊόντων για τη σύγχρονη βιολογική (οικολογική) κηποτεχνία, που θα σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον.

Δημοφιλεις αναρτησεις

  • Τι φυτεύουμε, τι μεταφυτεύουμε, τι συλλέγουμε και πότε?
    Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα. Επιλέξτε τους συνδέσμους ...
  • Η Στάχτη και οι χρήσεις της !
    Fotis Giannopoulos από το φατσοβιβλίο... Η Στάχτη και οι χρήσεις της ! Πριν αποφασίσετε να την ρίξετε στα ματιά κάποιο...
  • ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ
    ΚΛΆΔΕΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΦΡΟΝΤΊΔΕΣ Τελευταία επισκέφτηκα μια φίλη και πελάτισσα στην οποία έφτιαξα τον κήπο. Έχοντας μεράκι γι...
  • Ο αποτελεσματικός έλεγχος του ωιδίου βιολογικά
    ΩΙΔΙΟ Η ΠΟΙΟ ΚΟΙΝΗ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ Ωίδιο είναι μια μυκητολογική ασθένεια που μπορεί να μολύνει μια μεγάλη ποικιλί...
  • Η μεταφύτευση φυτών
    Μανώλης Καπάνταης  Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος   τ. Δ/ντης Πράσινου ...
  • Νομοθεσία για Κοπή δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους
    Κοπή δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους  Για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού απαιτείται έκδοση Έγκρισης Εργασιώ...
  • Τσίκας (Cycas revoluta)
    ακμαίο φυτο Ο τσίκας είναι πολύ ανθεκτικό πτεριδόφυτο είδος που μοιάζει με μικρό φοίνικα . Δεν είναι φοινικοειδές και έχει μα...
  • Τα μυστικά για σωστή και αποδοτική καλλιέργεια μανιταριών
    Τα μυστικά για σωστή και αποδοτική καλλιέργεια ΕΥΚΟΛΌΤΕΡΗ, ΣΕ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΥΚΌ ΜΑΝΙΤΆΡΙ, ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΏΤΟΥΣ - ...
  • Κέρδη από την καλλιέργεια μανιταριών... στο σπίτι μας????!!!
    M ια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο οικονομικό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η κα...
  • Οικολογική αντιμετώπιση των Pentatomidae (βρωμούσες)
    Οικολογική  αντιμετώπιση των Pentatomidae (βρωμούσες)  pente  =  5 +  tomi   =  τομή   (κεραίες με 5 άρθρα)  Οι βρωμο...
Θέμα Παράθυρο εικόνας. Από το Blogger.