Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Η Γερμανία προσθέτει περισσοτερο κινδυνο στις παιδικές χαρές της

 




Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                   

   τ. Δ/ντης Πρασίνου

 

 

Οι Γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν "επικίνδυνες" παιδικές χαρές ώστε τα παιδιά να μάθουν για τον κίνδυνο «Αυτή είναι μια φανταστική πρόοδος στην κατανόηση της παιδικής ηλικίας ως την κατάλληλη στιγμή για τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν και να μετριάζουν τον κίνδυνο».

Εικόνα 1 . Φώτο Μ. Καπάνταης

Παιδική ηλικία, παιχνίδι και αρχές παιχνιδιού 

       Η παιδική ηλικία, το παιχνίδι και οι αρχές του παιχνιδιού πρέπει να ρίχνουν μια ματιά πάντοτε σε μερικές από τις θεωρίες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες κατανοούν τα παιδιά, το ρόλο του παιχνιδιού και της παιδικής ηλικίας, καθώς και την ηθική της μελέτης του τρόπου που τα παιδιά παίζουν. 

                                                                                                                              

  Γι’ αυτό πρέπει να:

• διερευνηθούν ορισμένες από τις ιδέες, τις έννοιες και τις θεωρίες της ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας  που έχουν επηρεάσει αλλά και συνεχίζουν να επηρεάζουν την κατανόηση των παιδιών και το παιχνίδι τους και ως εκ τούτου είναι σημαντικές για όσους ασκούν την εποπτεία, σχεδιάζουν η κατασκευάζουν όργανα παιχνιδιού.

• εξετάσει το ρόλο του παιχνιδιού και πώς επηρεάζει και επηρεάζεται από το περιβάλλον και τα παιδιά. Να εξετάσει πώς η διαδικασία παιχνιδιού έχει προτεραιότητα και πώς οι μελετητές του παιχνιδιού πρέπει να εξισορροπούν τα αναπτυξιακά οφέλη του παιχνιδιού με την ευημερία των παιδιών.

Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά οδηγιών παιχνιδιού, που είναι μια συλλογή πόρων για όλους εκείνους που εργάζονται με τα παιδιά που παίζουν .           


Εξάσκηση με το παιχνίδι 

      Η άσκηση με το παιχνίδι,  δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν παιχνίδια και παράλληλα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μερικές από τις ιδέες, τις έννοιες και τα πλαίσια της ζωής τους , καθώς και την πρακτική εφαρμογή εργαλείων και προσεγγίσεων στον πυρήνα της πρακτικής παιχνιδιού.

     Εξετάζουμε έννοιες όπως το οικονομικό κόστος και το συναισθηματικό περιβάλλον, που επιτρέπουν να εντοπίσουν σε όσους ασκούν τη μελέτη για όργανα παιδικής Χαράς, ώστε να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν χώρους για παιχνίδι. 

Έχοντας εξετάσει εμμέσως στην πρώτη ενότητα για το πως τα παιδιά παίζουν στο χώρο, η δεύτερη ενότητα εξετάζει μια σειρά από ιδέες που επηρεάζουν την άμεση ασφάλεια για τα παιδιά που παίζουν. Η ενότητα ολοκληρώνεται διερευνώντας ζητήματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα στο παιχνίδι των παιδιών και προσεγγίσεις στην εκτίμηση κινδύνου, κυρίως στην εκτίμηση κινδύνου-οφέλους.

Ανάπτυξη και διαχείριση έργου παιχνιδιού

    Η ανάπτυξη και η διαχείριση ενός οργάνου παιχνιδιού επικεντρώνεται στις πρακτικές δυνατότητες ανάπτυξης και διαχείρισης της καθημερινής παράδοσης της παροχής έργων παιχνιδιού. Υποστηρίζεται από τις Αρχές του Παιχνιδιού και παράγεται για όσους έχουν σωστή κατανόηση της θεωρίας και της πρακτικής και της εκπόνησης του σχεδιασμού και της κατασκευής του χώρου του παιχνιδιού.

    Πρώτα πρέπει να εξετάσουμε τις βασικές πτυχές που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την προετοιμασία για ένα όργανο παιχνιδιού. Το δεύτερο πρέπει να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε το ρόλο και τη λειτουργία των πολιτικών και των διαδικασιών στην υποστήριξη της πρακτικής του παιχνιδιού αυτού. Το τρίτο πρέπει να διερευνά ζητήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση της ποιότητας της παροχής παιχνιδιού, εξετάζοντας τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεχίσουμε να αναθεωρούμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα της παροχής για την οποία είμαστε υπεύθυνοι.

Εικόνα 2. Φώτο Μ. Καπάνταης

Η Γερμανία προσθέτει μεγαλύτερο κίνδυνο στις παιδικές χαρές της.                                               

            Στη Γερμανία, σε ορισμένα από τα όργανα αναρρίχησης οι  κατασκευές τους είναι πλέον τριώροφες.                                                                                                  

  Και ποιος το ζητάει αυτό; Οι Ασφαλιστικές εταιρείες!

     Θέλουν τα παιδιά να μεγαλώσουν με «ικανότητες αντιμετώπισης του κινδύνου».  Κατά ειρωνικό τρόπο, η κουλτούρα της «ασφάλειας» μειώνει τις ικανότητες αξιολόγησης του κινδύνου των παιδιών, κατά την εκτίμησή τους. «Πρόκειται για φανταστική πρόοδο στην κατανόηση της παιδικής ηλικίας ως την κατάλληλη στιγμή που τα παιδιά θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να μετριάζουν τον κίνδυνο», λέει ο Gever Tulley.                                                                   

     Ο Τάλι  ιδρυτής του San Francisco Brightworks School και συγγραφέας του 50 Dangerous Things (You Should Let Your Children Do). Η ιδέα να αφήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν κάποιες βασικές ικανότητες αναρρίχησης έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στη Γερμανία. Μια σημαντική μελέτη του 2004, είχε βρει ότι «τα παιδιά που είχαν βελτιώσει τις κινητικές τους δεξιότητες στις παιδικές χαρές σε μικρή ηλικία είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ατυχήματα καθώς μεγάλωναν», σύμφωνα με τον Guardian.                                                                                                                

      Με τους νέους να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους, η ένωση κάλυψης των νόμιμων ασφαλιστών ατυχημάτων στη Γερμανία το περασμένο έτος ζήτησε περισσότερες παιδικές χαρές που να διδάσκουν στα παιδιά και να αναπτύξουν την  «ικανότητα κινδύνου». Αυτό είναι η μουσική στα αυτιά των αναλογιστών - αλλά και για ορισμένους γονείς.                       

    Όπως αναφέρει η Lenore Skenazy «Η φίλη μου η Siobhan  είναι από τη Νέα Υόρκη που μετακόμισε στη Γερμανία. Πριν από μερικά χρόνια, όταν η κόρη της ήταν στο δημοτικό σχολείο, της λέει: «Το σχολείο αντικατέστησε τον τυπικό εξοπλισμό παιδικής χαράς με τέσσερα μακριά, χοντρά δέντρα με τα κλαδιά τους αφαιρεμένα, όλα αυτά είναι διασυνδεδεμένα με σχοινιά και φαρδιές ταλαντευόμενες γέφυρες από καουτσούκ. Η όλη κατασκευή στο ψηλότερο σημείο της ήταν ίσως έξι πόδια. Αλλά τα δέντρα είχαν γυαλιστεί, ήταν λεία και έτσι γλιστρούσαν».                                                                                        

    Την πρώτη εβδομάδα που εγκαταστάθηκαν, λέει η Siobhan: «Ένα κορίτσι έπεσε και έσπασε το χέρι της. Ως Αμερικανίδα, περίμενα νευρικά την οργή που σίγουρα θα ακολουθούσε. Η καρδιά μου είχε φτάσει στο λαιμό μου καθώς κρυφάκουγα τους άλλους γονείς την επόμενη μέρα, ενώ καθόμουν στο αυτοκίνητο μου για την παραλαβή του παιδιού μου».                                                                                 

    Τι άκουσα από τους γονείς; «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να έχουν τους περιορισμούς τους!»».                                                                                                    

  Δεν υπήρξαν μηνύσεις και κλήσεις για να απομακρυνθεί αυτός ο εξοπλισμός. «Ακόμη και οι διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας προτύπων  προσεγγίζουν μια πιο ισορροπημένη άποψη υπέρ του κινδύνου», λέει ο Tim Gill, συγγραφέας του Urban Playgrounds: How Child-Friendly Planning and Design. 

Πώς ο φιλικός σχεδιασμός και η κατασκευές προς τα παιδιά μπορεί να σώσει ανθρωπους..... 



Εικόνα
 3. Από την τοποθεσία Playground ban stirs up memories of the Fun Police for cartoonist Mark Knight

       Ενώ εδώ στις ΗΠΑ, παρότι η όρεξη για ρίσκο, είναι ίσως λίγο πιο αργή στην κυριάρχιση   της, η Νέα Υόρκη έχτισε το 2016, την πρώτη της παιδική χαρά  περιπέτειας, «The Yard», με σφυριά, καρφιά και άφθονο ξύλο και πριόνια. Στέκεται μάλιστα στο δόγμα ότι στο χώρο αυτό : «Δεν επιτρέπονται οι γονείς».                                                        

Και ως συμμέτοχος  σχεδιασμού παιχνιδιών, μπορώ να βεβαιώσω ότι πολλοί μελετητές είναι πρόθυμοι για να δημιουργήσουν πιο συναρπαστικές παιδικές χαρές.                                                                                                                      

    Δυστυχώς, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθεια του πολιτισμού μας να υποτιμά τα παιδιά, να υπερεκτιμά τον κίνδυνο και να προσλαμβάνει δικηγόρους.                                                                                                                    

    Το 2019, μια οικογένεια που είχε μηνύσει τη σχολική περιφέρεια Howell Township, του New Jersey, όταν η κόρη τους έπεσε από την τσουλήθρα και έσπασε το χέρι της, κέρδισε με συμβιβασμό 170.000 δολάρια. Ο δικηγόρος τους είχε υποστηρίξει ότι η κλίση της τσουλήθρας ήταν πολύ απότομη, καθώς ήταν υπό γωνία 350 και όχι 300μοιρών.                                                                           

    Ίσως από φόβο ακριβώς για κάτι  τέτοιο, μια σχολική περιφέρεια - το Ρίτλαντ της Ουάσιγκτον - απλά ξεφορτώθηκε τις κούνιες της, υποστηρίζοντας ότι «οι κούνιες πρέπει να απομακρυνθούν, διότι έχει αποφασιστεί ότι είναι οι πιο ανασφαλείς, από όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό της παιδικής χαράς». Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή όλα τα άλλα όργανα όπως ο μύλος, τα στοιχεία αναρρήχησης  και οι σχοινένιες γεφυρες  έχουν ήδη αποξηλωθεί. Έτσι, η αμερικανική πιτσιρικάδα  παραμένει, ως επί το πλείστον, σε ένα ασφαλή χώρο από πλαστικό που δεν γλιστράει...........      

                                   

 Ή, όπως θα μπορούσε να το θέσει ένας Γερμανός ασφαλιστικός σύμβουλος, ένας τόπος αναπαραγωγής κινδύνου-άγνοιας.


Για την Ελλάδα έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε??





ΠΗΓΕΣ

German Insurance Companies Demand Perilous Playgrounds So That Kids Can Learn About Risk                                                                                                   "This is fantastic progress in understanding childhood as the right time for children to learn to recognize and mitigate risk." Lenore Skenazy

Playground ban stirs up memories of the Fun Police for cartoonist  Mark Knight 

www.playwales.org.uk


ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ:



Αρθρα του Μανώλη Καπάνταη:

Φθινοπωρινές συμβουλές για το μπαλκόνι σας

Πράσινα μπαλκόνια στο γκρίζο της πόλης

Αρωματικά φυτά, από το μπαλκόνι στη κουζίνα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου