Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ο σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά, για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας σε δασικές περιοχές


Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος 

                                                     τ. Δ/ντης Πρασίνου

 

Ο σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά, για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας σε δασικές περιοχές

Α. Αστικοποίηση και δασικές πυρκαγιές

Α. 1. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια                                                                             

71.285 στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η πυρκαγιά στα Γεράνεια Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας».                                

      Σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πυρκαγιά έκαψε 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.285 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης. Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου κατέδειξε ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επίσης, ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες. Εξ αιτίας όλων των παραπάνω στοιχείων η πυρκαγιά αυτή κατατάσσεται ως η πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας. Για την εποχή δε, που εκδηλώθηκε αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 2000 έως σήμερα καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν το μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα. Όπως αναφέρει και ο ηλεκτρονικός τύπος χάθηκε η αυλή της Αθήνας.


Α. 2. Αστικοποίηση αλλαγή χρήσης στις γεωργικές και δασικές γαίες σε οικιστικές                                                                                                              

    Από τη δεκαετία του 1960 με την αστικοποίηση, έχουμε αλλαγή χρήσης στις  γεωργικές και δασικές γαίες και τη μεταβολή τους σε οικιστικές. Η ζήτηση κατοικίας κοντά στη φύση έχει δημιουργήσει οικισμούς σε δασικές περιοχές. Ο πληθυσμός στις αστικές περιοχές της χώρας επεκτείνεται γρήγορα και οι άνθρωποι χτίζουν περισσότερα σπίτια στα κάποτε φυσικά δάση και τις αγρο

     Οι νεοεισερχόμενοι κάτοικοι όμως σε αυτές τις περιοχές πρέπει να γνωρίζουν πώς να προστατέψουν σωστά την περιουσία τους για να μειώσουν τους κινδύνους από τις πυρκαγιές.                                                                                                                      

    Η ακατάλληλη διαμόρφωση του τοπίου στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας τους, ανησυχεί τους διαχειριστές γης και τους υπαλλήλους της Π.Υ., διότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ζημιών από πυρκαγιές του κτιρίου και γενικά της περιουσίας.                                       

     Το ερώτημα που απασχολεί βέβαια είναι πότε, η  εάν όχι, μια πυρκαγιά θα χτυπήσει οποιαδήποτε τέτοια συγκεκριμένη περιοχή.Η καταστροφή των κατοικιών και γενικά των οικισμών από τις δασικές πυρκαγιές, μας ωθεί να βρούμε τρόπους προστασίας τους. Η διεθνής έρευνα και πρακτική έχουν να μας δώσουν στοιχεία.


Εικόνα 1. Από την τοποθεσία Καταστροφές στον οικισμό Βαμβακιές EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/Εφ. Συν

Α. 3. Προστατεύετε το σπίτι σας Όταν πρέπει να ασχοληθούμε με τα του οίκου  μας                                                                                                                           

     Ως ιδιοκτήτες κατοικίας σε οικισμούς που βρίσκονται σε δασικές περιοχές, δεν είστε ανίσχυροι στην άμυνα σας ενάντια στις πυρκαγιές. Ακολουθώντας μια προσέγγιση του προλαμβάνειν για τις πυρκαγιές, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την ασφάλειά και την πιθανότητα επιβίωσης της κατοικίας σας κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού συμβάντος πυρκαγιάς.                                                                                                      

    Οι ενέργειες που θα κάνετε πριν από την πυρκαγιά για να μειώσετε τον κίνδυνο για την ιδιοκτησία σας, αυτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.  


Α. 4. Διαμόρφωση αντιπυρικού τοπίου                                                                                  

     Οι άνθρωποι συχνά αντιστέκονται στη δημιουργία χώρου αντιπυρικού τοπίου, επειδή πιστεύουν ότι αυτό δεν θα είναι ελκυστικό, θα είναι αφύσικο και στείρο. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι!                                                                                                                         Οι σοφοί ιδιοκτήτες σχεδιάζουν προσεκτικά στη δημιουργία χώρου αντιπυρικού τοπίου. Αυτή η προσπάθεια αποδίδει πολύπλευρα, απόδοση ομορφιάς, απόλαυσης και προστιθέμενης αξίας της ιδιοκτησίας.       


   Εικόνα 2. Wildfire Education & Prevention - Texas A&M Forest Service

    Η ιδέα και ο στόχος του ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά, είναι να δημιουργηθεί ένας διαχωρισμός μεταξύ της καυσίμου ύλης  που πρέπει να συνεχίσει να καίει η φωτιά. Η  καύσιμος ύλη  περιλαμβάνει τα δέντρα που περιβάλλουν την ιδιοκτησία σας, τα φυτά που χρησιμοποιούνται στον εξωραϊσμό και ακόμη και στο σπίτι σας. Ένα υγιές, καλά διατηρημένο τοπίο είναι σημαντικό για την επιβίωση των σπιτιών κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε το τοπίο σας ανθεκτικό στη φωτιά. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι η κατοικία σας θα έχει τις καλύτερες πιθανότητες για να επιβιώσει από δασική πυρκαγιά.                                                               

Β. Ο σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας σε δασικές περιοχές                                                     

    Το πρόγραμμα «σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας» σε δασικές περιοχές.                                                                                 

    Στόχος του σχεδιασμού ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά (αντιπυρικό) για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας σε δασικές περιοχές, είναι να ενθαρρύνει και να αναγνωρίσει ενέργειες που ελαχιστοποιούν την πρόκληση ζημιών η απώλεια της κατοικίας από μια πιθανή  πυρκαγιά. Μας διδάσκει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε  για πυρκαγιά πριν αυτή συμβεί. Αυτός ο σχεδιασμός επιβάλλεται και είναι προσαρμοσμένος ιδιαίτερα, για τους οικισμούς κάθε είδους που βρίσκονται πλησίον η εντός δασικών εκτάσεων σε μικρές κοινότητες.                                                                             

     Ο σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας, μπορεί να γίνει μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ τοπικών, πολιτειακών και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών για την προώθηση της πυρασφάλειας σε δασικές περιοχές όπου υπάρχουν οικισμοί όπως θα δούμε και  παρακάτω.                                                                                                                    

    Οι πυροσβέστες κατά την εξέλιξη του συμβάντος μιας πυρκαγιάς δεν έχουν τη δυνατότητα για να υπερασπιστούν κάθε σπίτι ξεχωριστά. Όταν όμως προετοιμάζεται επαρκώς, μπορεί να αντέξει στην πυρκαγιά σε δασικές περιοχές χωρίς την παρέμβαση πολλές φορές της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα, η κάθε κατοικία και η γύρω κοινότητά του μπορούν να είναι ανθεκτικό τοπίο και συμβατή με το οικοσύστημα της περιοχής.                                                                                                          Το πρόγραμμα «σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας», επιτρέπει στις κοινότητες σε όλα τα μέρη της χώρας, να επιτύχουν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι πυρκαγιάς σε δασικές περιοχές όπου υπάρχουν οικισμοί καθώς και βιώσιμης ισορροπίας των οικοσυστημάτων.               

  Συνολικά η κοινότητα του οικισμού, είτε μεμονωμένα κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να συνεργαστεί με έναν ειδικό Γεωτεχνικό πρασίνου για τη διαμόρφωση αντιπυρικού περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, αφού στη χώρα δεν έχουν ακόμη συνταχθεί τέτοιες από τη Δασική Υπηρεσία), να βοηθήσει στη δημιουργία ενός σχεδίου (Σχέδιο Προστασίας από Πυρκαγιές) που προσδιορίζει τις συμφωνημένες επιτεύξιμες λύσεις που θα εφαρμοστούν.

Β.1. Προετοιμασία πριν από το καλοκαίρι για πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές. Ο σχεδιασμός ανθεκτικού τοπίου στη φωτιά

Β.1. 1. Στοιχεία της πυρκαγιάς                                                                                                     

Β.1. 1. Α. Το τρίγωνο της πυρκαγιάς                                                                                    

    Είναι γνωστό ότι για να υπάρξει καύση θα πρέπει οπωσδήποτε να συνυπάρχουν οι τρεις βασικοί παράγοντες του τριγώνου της πυρκαγιάς δηλαδή η καύσιμη ύλη το οξυγόνο και η θερμότητα.  Η καύσιμη ύλη στις δασικές πυρκαγιές διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:    

Ø      Στην υπεδάφια καύσιμη ύλη που περιλαμβάνει την σε αποσύνθεση οργανική ύλη όπως ο χούμος, η τύρφη και οι νεκρές ρίζες.    

Ø      Στην καύσιμη ύλη επί του εδάφους μέχρι ύψους  2  μέτρων από αυτό που περιλαμβάνει τον ξηροτάπητα (πεσμένα φύλλα και βελόνες), την ποώδη βλάστηση (το καλοκαίρι βρίσκεται συνήθως σε ξερή κατάσταση), τους θάμνους, τα πεσμένα δένδρα, τα υπολείμματα των υλοτομιών, τα φρύγανα κλπ.

Ø      Στην εναέρια καύσιμη ύλη που περιλαμβάνει τα καύσιμα υλικά που βρίσκονται πάνω από τα 2 μέτρα από το έδαφος όπως το φύλλωμα και τα λεπτά κλαδιά των δένδρων (κύρια των κωνοφόρων), οι λειχήνες, τα αναρριχόμενα φυτά, τα όρθια νεκρά δένδρα κλπ.   

Β.1. 1. Β. Είδη δασικών πυρκαγιών

      Ανάλογα με την κατηγορία της καύσιμης ύλης διακρίνουμε τα διάφορα είδη δασικών πυρκαγιών:                                                                                                  

Πυρκαγιές εδάφους.                                                                                                 

Σε αυτές καίγεται η οργανική ύλη κάτω από την επιφάνεια του φυλλοστρώματος του δάσους. Έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τη βραδεία καύση και είναι δυνατόν να μην έχουμε παραγωγή καπνού, οπότε γίνονται πολύ δύσκολα αντιληπτές, συνήθως  όμως αργά ή γρήγορα προκαλούν την επόμενη κατηγορία των επιφανειακών πυρκαγιών, γιατί εφ’ όσον υπάρχει βλάστηση η φωτιά μεταδίδεται σ’ αυτή. Οι πυρκαγιές αυτές μπορεί να διεισδύουν σε βάθος έως και  2  μέτρα εξαπλώνονται αργά και είναι από τις πιο δύσκολες στην κατάσβεση. Ευτυχώς οι πυρκαγιές αυτού του είδους είναι σπάνιες στην Ελλάδα και συναντώνται κύρια στα επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης.                                                                                                                   

Πυρκαγιές επιφανείας ή έρπουσες.

 Σ’ αυτές καίγεται ο ξηροτάπητας, η χαμηλή βλάστηση κ.λ.π. αποτελούν το συνηθέστερο είδος δασικής πυρκαγιάς και από αυτές προέρχεται το επόμενο είδος δασικών πυρκαγιών οι πυρκαγιές κόμης. Χαρακτηριστικά τους είναι η έως μεγάλη ταχύτητα διάδοσης (ιδίως όταν πνέει άνεμος) με φλόγα και θερμότητα. Ο καπνός τους εξαπλώνεται συνήθως μέχρι το ύψος των δένδρων και έχει σχετικά ανοικτό χρώμα.                                                                     

Πυρκαγιές κόμης ή επικόρυφες.                                                                                        

Σ’ αυτές καίγεται η κόμη των δένδρων. Είναι από τις πιο καταστροφικές γιατί μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή μεγάλων δασών, συνήθως οι επικόρυφες πυρκαγιές                                                                                                   

 Μεικτές πυρκαγιές.                                                                                                    

Τα τρία παραπάνω είδη δασικών πυρκαγιών είναι δυνατόν να συνυπάρχουν, γιατί το καθένα καταναλώνει μια διαφορετική κατηγορία καύσιμης ύλης. Όταν συνυπάρχει επικόρυφη και έρπουσα πυρκαγιά τότε δημιουργείται ένα μέτωπο φλογών που επεκτείνεται από το έδαφος έως μερικά μέτρα πάνω από τις κορυφές των δένδρων που κινείται σαρώνοντας την υπάρχουσα βλάστηση.

Β.1. 2. Ποιες είναι οι κύριες απειλές για τις κατοικίες κατά τη διάρκεια μιας τις δασικής  πυρκαγιάς;                                                                                             

    Οι δύο κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της ικανότητας  της κατοικίας για να επιβιώσει από πυρκαγιά περιλαμβάνουν, την αναφλεξιμότητα της δομής και την ποιότητα της περιβάλλουσας αυτού αντιπυρικού χώρου. Μαζί, αυτοί οι δύο παράγοντες δημιουργούν μια έννοια που ονομάζεται οικιακή ζώνη ανάφλεξης, ή ΟΙ.Ζ.Α. η οποία περιλαμβάνει τη δομή και τον αμέσως χώρο που τη περιβάλλει.

        Ο χώρος γύρω από την κατοικία είναι χωρισμένος σε τρεις ξεχωριστές ζώνες διαχείρισης, τις ζώνες 1, 2 και 3.  Περιγράφονται συγκεκριμένοι στόχοι και κρίσιμα βήματα για τη διαχείριση της ιδιοκτησίας  σε καθεμία από αυτές τις ζώνες. Για να μειώσετε τους κινδύνους πυρκαγιάς στο σπίτι και της ιδιοκτησίας σας, η πιο αποτελεσματική προληπτική είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε είναι να ελαχιστοποιήσετε την ικανότητα για ανάφλεξη του σπιτιού και να  μειώνεται ή να εξαλείψτε την κοντινή καύσιμη ύλη.                                                                                                              

    Η έρευνα σχετικά με την καταστροφή των κατοικιών και η επιβίωση τους  εναντίον των πυρκαγιών δείχνει ότι, αυτές και οι μικρές φλόγες από τις «καύτρες» η «σπίθες» αποτελούν τον κύριο τρόπο που η πλειονότητα των σπιτιών αναφλέγεται.    


Εικόνα 3.  National Fire Protection Association (NFPA) Οι «καύτρες»  που καίνε, είναι κομμάτια από αερομεταφερόμενο ξύλο ή / και βλάστηση που μπορούν να μετακινηθούν πάνω από ένα μίλι μέσω του ανέμου, μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και να προκαλέσουν ανάφλεξη σε σπίτια, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα.  Από NFPA                                                                                                                             

    Οι «καύτρες»  που καίνε, είναι κομμάτια από αερομεταφερόμενο ξύλο ή / και βλάστηση που μπορούν να μετακινηθούν πάνω από ένα μίλι μέσω του ανέμου, μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και να προκαλέσουν ανάφλεξη σε σπίτια, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα. καύτρα είναι ένας λαμπερός, ζεστός άνθρακας από πολύ θερμαινόμενο ξύλο , άνθρακα ή άλλο υλικό με βάση πάντα τον άνθρακα που παραμένει στο χώρο της πυρκαγιάς μετά ή και μερικές φορές προηγείται).                                                                                                                        

Αναλυτικά:

 1.  Οι «καύτρες»  είναι κάρβουνα, δηλαδή  τα μικρά κομμάτια υλικό καύσης που μπορεί να μεταφερθεί από τον άνεμο περισσότερο από ένα μίλι μπροστά από ένα το φλεγόμενο μέτωπο της πυρκαγιάς. Τα κάρβουνα αυτά μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος, το μεγάλο αλλά ακόμη και το μικρότερο κομμάτι, μπορεί να ξεκινήσει νέες πυρκαγιές  σε οποιαδήποτε αναφλέξιμη επιφάνεια που συναντούν, μέσα ή έξω από ένα σπίτι. Αυτό είναι η μεγαλύτερη κοινή πηγή ανάφλεξης στο σπίτι κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Εύφλεκτα οριζόντια ή σχεδόν σε οριζόντιες επιφάνειες, όπως ξύλινα πατώματα βεράντας ή ταράτσες, οι οποίες  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάφλεξη από καύση. 

      Πολλά σπίτια οικισμών σε δασικές περιοχές έχουν καεί λόγω των αερομεταφερόμενων «καυτρών», αντιμετωπίζοντας έτσι αυτό το κρίσιμο φαινόμενο της αναφλεξιμότητας από τη δομή της κατοικίας, αυτό και αν ακόμη εμφανιστεί σε αυτή, θα πρέπει να είναι δύσκολο να εξαπλωθεί η πυρκαγιά στην περιοχή που την περιβάλλει.                                                                                                      

2. Η θερμότητα ακτινοβολίας. Η θερμότητα ακτινοβολίας είναι αυτό που νιώθουμε  στα δικά μας τα χέρια όταν αυτά θερμαίνονται δίπλα σε μια φωτιά. Αυτός ο ίδιος τύπος μεταφοράς θερμότητας μπορεί να αναφλέξει ένα σπίτι, είτε όταν η πηγή της θερμότητας είναι η φωτιά στην κόμη  στα δέντρα ή από ένα άλλο παρακείμενο σπίτι που έχει πιάσει πυρκαγιά. Υπάρχουν μέθοδοι για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών μπορούν να τις προετοιμάσουν για να αντέξουν από τις επιθέσεις αυτές και να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα που οι φλόγες από την επιφανειακή πυρκαγιά να αγγίξουν το σπίτι ή οποιαδήποτε μέρη του.


Β.1. 3. Οικιακές Ζώνες ανάφλεξης ΟΙ.Ζ.Α;                                                             Πειράματα, μοντέλα και μελέτες έδειξαν ότι οι κατοικίες μετά από πυρκαγιά αναφλέγονται λόγω της κατάστασης τους και όλων αυτών  που βρίσκονται γύρω τους και σε απόσταση έως και 200 πόδια.                                                           

Αυτό ονομάζεται Οικιακή Ζώνη Ανάφλεξης (ΟΙ.Ζ.Α).

Β.1. 3. 1.  Τι είναι η οικιακή Ζώνη ανάφλεξης ΟΙ.Ζ.Α; 

Η ιδέα της οικιακής ζώνης ανάφλεξης αναπτύχθηκε από τον συνταξιούχο επιστήμονα της Υπηρεσίας Δασών της USDA Jack Cohen στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μετά από μια σημαντική πειραματική έρευνα για το πώς οι κατοικίες αναφλέγονται λόγω των επιπτώσεων της ακτινοβόλησης θερμότητας. Η οικιακή Ζώνη ανάφλεξης ΟΙ.Ζ.Α  χωρίζεται σε τρεις τομείς η ζώνες.

Β.1. 3. 1.1. Ζώνη Άμεση αναφοράς                                    

Περιλαμβάνει την κατοικία και την περιοχή γύρω της (Η δομή), λαμβάνουμε υπόψη και τα δύο μέρη για τη δυνατότητα ανάφλεξης της δομής και την ποιότητα του προστατευόμενου χώρου που την  περιβάλλει.                                                                                                                 Με κέντρο την κατοικία λοιπόν και σε απόσταση 0-1,5 μετρα το πιο μακρινό εξωτερικό σημείο της, ορίζεται αυτή η περιοχή ως μη εύφλεκτη. Η επιστήμη μας αναφέρει ότι, αυτή είναι η πιο  σημαντική ζώνη για άμεση δράση, καθώς είναι η πιο ευάλωτη στις καύτρες. Πρόληψη  της διάδοσης των πυρκαγιών σε οικοδομήματα που βρίσκονται μέσα σε δάσος.                                                                                                                

 

Ο εξωραϊσμός αρχίζει από την ίδια την κατοικία και στη συνέχεια μετακινούμαστε στο τμήμα της Άμεσης Ζώνης.


Εικόνα 4. Οικιακές Ζώνες ανάφλεξης ΟΙ.Ζ.Α National Fire Protection Association (NFPA) 2021

Για την αποφυγή της μετάδοσης μια δασικής πυρκαγιάς σε κατοικίες ή άλλα οικοδομήματα που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω βασικές αρχές:                                                                                                                                                                        

Ø  Αποτροπή εισόδου των καυτρών στο κτίριο

Ø      Καθαρίστε στέγες και υδρορροές από νεκρά φύλλα, σκουπίδια και από τις βελόνες πεύκου που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Ø      Αντικαταστήστε ή επισκευάστε τα τυχόν χαλαρά κεραμίδια της κεραμοσκεπής ή της πλάκες οροφής για να αποφύγετε τη διείσδυση της καύτρας.

Ø        Εγκαθιστώντας μεταλλικό πλέγμα διαμέτρου 0,5εκατοστων μέσα από τις οπές στις μαρκίζες μειώνετε τις καύτρες που θα μπορούσαν να εισχωρήσουν.

Ø        Καθαρίστε τα σκουπίδια από τους εξωτερικούς αεραγωγούς, καμινάδες και εγκαθιστώντας μεταλλικό πλέγμα  0,5εκατοστων για τον έλεγχο για να μειώσετε τις  καύτρες που θα μπορούσαν να εισχωρήσουν  μέσα από τις οπές

Ø       Επισκευή ή αντικατάσταση κατεστραμμένων ή χαλαρών υαλοπινάκων των παραθύρων και αντικατάσταση των τυχόν σπασμένων. Επενδύστε με σήτα τους υαλοπίνακες ή το χώρο του πλαισίου του κουφώματος και των περβαζιών κάτω από τα αίθρια, για την αποφυγή συσσώρευσης σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών. 

Ø        Μετακινήστε οποιοδήποτε εύφλεκτο υλικό μακριά από εξωτερικούς χώρους τοίχων – στρώματα, εύφλεκτα φυτά, φύλλα και βελόνες, σωρούς καυσόξυλων – οτιδήποτε μπορεί να καεί. Αφαιρέστε οτιδήποτε αποθηκεύεται κάτω από υπερυψωμένες επιφάνειες ή τις βεράντες.


Β.1. 3. 1. 2. Ζώνη Ενδιάμεση 1,5-9μέτρα, από το πιο μακρινό εξωτερικό σημείο του σπιτιού.                                                                                                                                                              Εξωραϊσμός / διαμόρφωση σκληρών επιφανειών – χρησιμοποιώντας υλικά ή δημιουργώντας διαλείμματα η διάκενα με σκληρές επιφάνειες που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επηρεάσουν και να μειώσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.   

Ø          Καθαρίστε τη βλάστηση κάτω και γύρω από μεγάλες στατικές δεξαμενές καυσίμων.  

Ø       Δημιουργήστε κενά διαστήματα της καύσιμης ύλης στο έδαφος κατασκευάζοντας  διαδρόμους, πεζόδρομους / μονοπάτια, αίθρια και αποψιλωμένες επιφάνειες.

Ø          Κρατήστε το γκαζόν και τα χορτάρια της παρεδαφιαίας βλάστησης κομμένα σε ύψος τεσσάρων ιντσών.                                                                                                                       

Ø      Αφαιρέστε τη βλάστηση κάτω από τα δέντρα  έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα καύσιμη ύλη «σκάλας», για να μην μπορεί η επιφανειακή πυρκαγιά να ανέβει επίπεδο και φτάσει για να αναφλέξει τις κόμες των δέντρων.                                                                                  

Ø  Κλαδέψτε τα δέντρα σε ύψος από 1,5έως 3μέτρα πόδια από το έδαφος.  

Ø      Για  μικρότερα δέντρα η κόμη να μην υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού ύψους του δέντρου.                                                                                                                 

Ø      Τα δέντρα να έχουν τουλάχιστον δεκαοκτώ πόδια διάστημα μεταξύ της κόμης τους, με την απόσταση να αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό κλίσης του εδάφους.                                                                                                                               

Ø      Οι θέσεις φύτευσης των δέντρων θα πρέπει να προγραμματιστεί από την φυτοτεχνική μελέτη, έτσι ώστε για να διασφαλιστεί ότι το μέγεθος του όγκου φυλλώματος του ώριμου δέντρου, δεν θα βρίσκεται πιο κοντά σε απόσταση από τα δέκα πόδια, από την άκρη του κτιρίου.                                                                                                         

Ø      Τα δέντρα και οι θάμνοι σε αυτήν τη ζώνη πρέπει να περιορίζονται σε μικρές συστάδες λίγων ατόμων, που ο καθένας για να μπορέσει να διαλύουν  τη συνέχεια της βλάστησης στο τοπίο.


Β.1. 3. 1. 3. Ζώνη Εκτεταμένη 30-100 πόδια, έως 200 πόδια.                                                                           

    Εξωραϊσμός – διαμόρφωση, ο στόχος εδώ δεν είναι να εξαλείψει τη φωτιά, αλλά να διακόψει τη διαδρομή της φωτιάς και να κρατήσει τις φλόγες χαμηλά και στο έδαφος.

Ø      Απορρίψτε τις ογκώδεις συσσωρεύσεις απορριμμάτων εδάφους / σκουπιδιών.                                                                   

Ø   Αφαιρέστε το νεκρό υλικό από κάθε φυτό και δέντρο.

Ø   Αφαιρέστε τα μικρά κωνοφόρα φυτά μεταξύ ώριμων δέντρων.

Ø       Αφαιρέστε τη βλάστηση δίπλα σε υπόστεγα αποθήκευσης ή από τα άλλα κτίρια εντός αυτής της περιοχής.

Ø      Τα δέντρα ύψους 30 έως 60 πόδια, πρέπει να έχουν απόσταση των κορυφών του φυλλώματος τους από το σπίτι, τουλάχιστον 4μέτρα .                                                                                     

* Τα δέντρα 15 έως 30μ/ετρα πόδια πρέπει να έχουν αποσταση τουλάχιστον 2μετρα   μεταξύ των κορυφών του φυλλώματος από το σπίτι .   **Οι αποστάσεις που αναφέρονται για την απόσταση της κόμης προτείνονται με βάση την οδηγία NFPA 1144. © National Fire Protection Association (NFPA) 2021     


   
 

Εικόνα 5. Αποστάσεις φύτευσης δέντρων. National Fire Protection Association (NFPA) 2021

    Ωστόσο, το διάστημα που απαιτείται για τη μείωση / αποτροπή του δυναμικού της πυρκαγιάς της κόμης  θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερο ανάλογα της κλίσης, των ειδών των δέντρων που εμπλέκονται και άλλων ειδικών συνθηκών του χώρου. Ο στόχος του αντιπυρικού τοπίου είναι η μείωση της έντασης μιας πυρκαγιάς καθώς πλησιάζει το σπίτι σας. 

Γ.  Φυτοτεχνική μελέτη αντιπυρικού τοπίου                                                   

  Γ.1 Αντίσταση της βλάστησης έναντι της πυρκαγιάς                                                                                      

 Η βλάστηση ενθαρρύνει τη  φύση και ενισχύει τους στόχους εξοικονόμησης νερού ή ενέργειας, μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός αντιπυρικού τοπίου όσο διατηρείται ενεργά στο χώρο.                                                                                                                                

 Ένα ανθεκτικό τοπίο στην πυρκαγιά δεν είναι μόνο  το ίδιο απαραίτητο αλλά και δεν μοιάζει με μια καλά διατηρημένη αυλή.  Αυτός ο τύπος τοπίου χρησιμοποιεί ανθεκτικά φυτά στην πυρκαγιά που  είναι στρατηγικά φυτεμένα για να αντιστέκονται στην εξάπλωση της προς τη δομή του κτιρίου. Τα ανθεκτικά φυτά στην πυρκαγιά είναι υπέροχα επειδή συχνά είναι επίσης ανθεκτικά στην ξηρασία. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να κάνουμε το τοπίο ανθεκτικό στην πυρκαγιά. Και θα διαπιστώσουμε ότι ένα ανθεκτικό στην πυρκαγιά τοπίο, μπορεί να αυξήσει την αξία της κάθε ιδιοκτησίας και να εξοικονομήσει νερό, ενώ παράλληλα ομορφαίνει την κατοικία.     

Γ.2. Λόγοι για τη διατήρηση ενός αντιπυρικού τοπίου                                                   

    Η ιδέα ενός τοπίου/κήπου  αντιπυρικού είναι να τοποθετήσετε αντιπυρικά φυτικά υλικά με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες της πυρκαγιάς να φτάσει και να κάψει την κατοικία σας.      

    Το τοπίο που περιβάλλει ένα σπίτι μπορεί να γίνει καύσιμο για μια πυρκαγιά. Η βλάστηση για την ενθάρρυνση της άγριας ζωής ή για την ενίσχυση των στόχων διατήρησης του νερού ή της ενέργειας μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα αντιπυρικό τοπίο όσο διατηρείται ο χώρος ανθεκτικό τοπίο στην πυρκαγιά.

Ø      Η σκεπή και οι πλευρικές επιφάνειες των τοίχων μπορούν εύκολα να αναφλεγούν όταν τα φυτά που καίγονται γρήγορα και παράγουν υψηλή θερμότητα τοποθετούνται δίπλα στο σπίτι.

Ø      Όταν καίγεται ένα φυτό ή μια ομάδα φυτών μπροστά από τα παράθυρα μπορεί να προκαλέσει θραύση υαλοπινάκων, επιτρέποντας την είσοδο της  πυρκαγιάς στην κατοικία.                                                                                                                                                                                                                                                               

Ø      Οι φλόγες στα ψηλά σημεία που γειτνιάζουν με το κτίριο μπορούν να εισέλθουν μέσα από τις καμινάδες και τα κεραμίδια της στέγης. Αυτές οι φλόγες μπορεί να φτάσουν σε εύφλεκτα υλικά και να προκαλέσουν αστοχία υλικού, όπως υδρορροές ή πλευρές που λιώνουν, εκθέτοντας το ξύλο.

Ø      Η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει στις φυλλωσιές των δέντρων εάν τα φυτά είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε η πυρκαγιά να ανεβαίνει στις κορυφές (καύσιμη ύλη σκάλας).                                                                                                            

Ø      Όταν καίγονται οι κόμες των δέντρων, οι φλόγες δημιουργούν καύτρες που εκτοξεύονται με έντονη θερμότητα. Αυτό προκαλεί την πτώση των υλικών καύσης στην οροφή και τη γύρω βλάστηση.                                                                                                             

Ø          Τα φυτά στη φυτοτεχνική μελέτη τοποθετούνται έτσι ώστε μια πυρκαγιά να μη μπορεί να εξαπλωθεί προς το κτίριο και να αναφλεγεί καθώς αυτή εξαπλώνεται, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες προστασίας του από τις άμεσες φλόγες.  

Ø  Το κτίριο είναι συνέχεια της καυσίμου  ύλης.                                                                             Η δημιουργία «προστατευόμενου αντιπυρικού χώρου» θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για πυρκαγιά

 

Γ.3. Η επιλογή  φυτού για την ορθή φύτευση                                                                     Σκοπός αυτού του οδηγού είναι να παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τον τοπικό ανθεκτικό τοπίο στη  φωτιά.                                                                                                            Θα βοηθήσει τους μελετητές να επιλέξουν το «σωστό φυτό για το σωστό μέρος» εξηγώντας τα αντιπυρικά χαρακτηριστικά των φυτών. Ο χώρος τα πρώτα 9-10μέτρα  από το σπίτι σας προς όλες τις κατευθύνσεις όπως προαναφέραμε ονομάζεται άμεση ζώνη. Η διατήρηση ανθεκτικού χώρου γύρω από το σπίτι σας είναι το κλειδί για τη βελτίωση της πιθανότητας του σπιτιού σας να επιβιώσει από πυρκαγιά.                                                    

        Τα ακόλουθα στοιχεία τοπίου εφαρμόζονται και σε όλες τις κλίμακες. Μεγαλύτερες ιδιότητες πρέπει να ενσωματώνουν ολόκληρη τη ζώνη ανάφλεξης, η οποία απέχει 60 μέτρα από το σπίτι τους. Οι ιδιοκτήτες μικρότερων έκτασης επιφανειών, πρέπει επίσης να αξιολογήσουν τι είναι εντός του ανθεκτικού χώρου και της ζώνης ανάφλεξης και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί επίσης να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με άλλους γειτονικούς ιδιοκτήτες.  



Εικόνα 6. Fire Resistance of Plants Master Database & Placement of Species Within Firewise Landscape Zones Idaho residents who live in or near the urban/rangeland interface endure higher risk for fire-related property damage, as well as greater peril to their families, pets and livestock. Understanding those risks and making changes in landscaping techniques can help keep rangeland fires from becoming disasters at home.

 

 

 

 

 


Γ.4. Η φυτική κάθαρση  η πρώτη βασική εργασία                                                        

    Η αποψίλωση  γύρω από την κατοικία (αντιπυρικός χώρος) είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας της να επιβιώνει το σπίτι από την πυρκαγιά. Ο αντιπυρικός χώρος είναι, απλά, χώρος για τους πυροσβέστες να κάνουν τη δουλειά τους. Εάν τα χόρτα, οι θάμνοι, τα δέντρα και άλλα κοινά δασικά είδη που λειτουργούν   σαν καύσιμη ύλη αφαιρεθούν, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνουν ή να τροποποιούν την ένταση της πυρκαγιάς και να την κρατούν μακριά από το κτίριο της κατοικίας, αυξάνονται δε οι πιθανότητες ότι αυτό θα επιβιώσει.

    Είναι λίγο γνωστό το γεγονός ότι, ελλείψει αντιπυρικού χώρου, οι πυροσβέστες συχνά παρακάμπτουν ένα σπίτι, επιλέγοντας να κάνουν τη στάση τους σε ένα άλλο όπου η ασφάλειά τους είναι πιο εξασφαλισμένη και η πιθανότητα να προστατευθεί επιτυχώς η κατασκευή είναι μεγαλύτερη.                                                                                                       Η ανάπτυξη χώρου αντιπυρικού τοπίου   περιγράφεται στο προηγούμενο κεφάλαιο «Δημιουργία ζωνών με προστασία από πυρκαγιές».                                                                        Ο «αντιπυρικός χώρος γύρω από την κατοικία σε δασικές περιοχές» είναι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας μιας δομής να επιβιώνει από πυρκαγιές.


Eικόνα 7. Fire Resistance of Plants Master Database & Placement of Species Within Firewise Landscape Zones Idaho residents who live in or near the urban/rangeland interface endure higher risk for fire-related property damage, as well as greater peril to their families, pets and livestock. Understanding those risks and making changes in landscaping techniques can help keep rangeland fires from becoming disasters at home.

Γ.5. Βάλτε το σωστό φυτό στο σωστό μέρος.         

    Η χώρα μας έχει μεγάλη ποικιλία στο κλίμα, τη γεωλογία και τη βλάστηση. Εξοχικές κατοικίες και μικρά καταλύματα μπορούν να βρεθούν από τους πρόποδες του βουνού έως σε μεγάλο υψόμετρο αλλά ακόμη και στα παραλιακά δάση. Τέτοιες ακραίες καταστάσεις αποτελούν πρόκληση στη σύσταση φυτών για τη φυτοτεχνική μελέτη αντιπυρικού τοπίου. Ενώ τα γηγενή φυτικά υλικά είναι γενικά τα καλύτερα, ένα ευρύ φάσμα ειδών μπορεί να καλλιεργηθεί επιτυχώς στη χώρα μας.                                                                                 Πολλά είδη φυτών είναι κατάλληλα για τη δημιουργία χώρου αντιπυρικού τοπίου. Χρησιμοποιήστε συγκρότηση γνώσης και κοινή λογική και δώστε προσοχή στη διάταξη και τη συντήρηση των φυτών. Συχνά έχει ειπωθεί  ότι ο τρόπος και το πού φυτεύετε, είναι πιο σημαντικά από αυτά που φυτεύετε.  Ενώ αυτό είναι πράγματι αλήθεια, δεδομένης της επιλογής μεταξύ των φυτών, επιλέξτε εκείνα που είναι πιο ανθεκτικά στην πυρκαγιά.                                                                        

    Λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες κατά το σχεδιασμό και τη φύτευση του αντιπυρικού τοπίου μέσα στον προστατευόμενο χώρο του της κάθε κατοικίας:  Για τη δημιουργία αντιπυρικού «προστατευόμενου χώρου», επιλέγουμε στοιχεία σχεδίασης χρησιμοποιώντας τον  κάθετο και τον οριζόντιο διαχωρισμό των φυτών.       

  Το πιο σημαντικό τμήμα της οικιακής ζώνης ανάφλεξης είναι ο προστατευόμενος χώρος.   Τα πολύ εύφλεκτα φυτά πρέπει να αφαιρεθούν ή να απομονωθούν.

    Τα φυτά από μόνα κατά ομάδες πρέπει να τοποθετούνται χρησιμοποιώντας κατακόρυφο και οριζόντιο διαχωρισμό, διαλύοντας τη συνέχεια της καυσίμου ύλης.        

    Αφαιρέστε επίσης νεκρά φυτά και ξερά τμήματα από τα φυτά καθώς και φυτικά υπολείμματα.   


 Εικόνα 8. Fire Resistance of Plants Master Database & Placement of Species Within Firewise Landscape Zones Idaho residents who live in or near the urban/rangeland interface endure higher risk for fire-related property damage, as well as greater peril to their families, pets and livestock. Understanding those risks and making changes in landscaping techniques can help keep rangeland fires from becoming disasters at home.

    Μέσα στην ακτίνα των 10 μέτρα που περιβάλλουν την κατοικία, τα πρώτα λίγα μέτρα από το κτίριο είναι πολύ σημαντικά. Η πυρκαγιά σε αυτήν την περιοχή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ζημιάς ή καταστροφής της κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των υπόστεγων βεραντών, των κτιρίων και της  περίφραξης.                                                                Στον κάθετο χώρο, τα δέντρα που κρέμονται πάνω από την οροφή και εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα 3 μέτρα  απόσταση από το σπίτι, τα οποία μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα πυρκαγιάς.Η διατήρηση περισσότερων αναρριχώμενων και μεγαλύτερων δέντρων και φυτών στα εξωτερικά τμήματα του αντιπυρικού χώρου είναι σημαντική.Στη δεύτερη ζώνη, 10 έως 30 μέτρα από το σπίτι, μπορούν να υπάρχουν περισσότερα φυτά.                                                                                                                  

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι:  

• Τα γηγενή είδη είναι γενικά τα καλύτερα φυτικά υλικά για διαμόρφωση του «αντιπυρικού χώρου γύρω από την κατοικία», αλλά και άλλα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν επιτυχώς στην κάθε περιοχή της χώρας μας.                                          

 • Τοπίο αντιπυρικού χώρου διαμορφώνεται σύμφωνα με τις συνιστώμενες ζώνες. Δηλαδή, τα φυτά κοντά στο κτίριο θα πρέπει να είναι σε ευρύτερη απόσταση και να αναπτύσσονται χαμηλότερα από αυτά που βρίσκονται πιο μακριά.                                                                                                                 

 • Μην φυτεύετε σε μεγάλες μάζες. Αντ’  αυτού, φυτέψτε σε μικρά, ακανόνιστα σμήνη ή νησίδες.                                                                                                                                      

• Ενσωματώστε ποικιλία φυτών και ειδών στο τοπίο σας. Όχι μόνο αυτό θα είναι ικανοποιητικό οπτικά, αλλά θα βοηθήσει να αποτρέψουμε τα παράσιτα και τις ασθένειες, από την πρόκληση προβλημάτων σε ολόκληρο το τοπίο.                

   • Δεν υπάρχουν πυρίμαχα φυτά.                                                                             

 • Επιλέξτε φυτά που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος σε υψηλή υγρασία και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χυμούς ή ρητίνη.                                                                     

 • Επιλέξτε είδη φυτών επιβραδυντικών πυρκαγιάς που αντιστέκονται στην ανάφλεξη όπως (Cistaceae, Cistus, Χαλίμιο, Ηλιάνθεμο, Pavonia lasiopetala,     Phemeranthus, Portulaca grandiflora), το Mesembryanthemum cordifolium παλαιότερα γνωστό ως Aptenia cordifolia είναι ένα είδος παχύφυτου φυτού και αλόη.                                                                      

• Επιλέξτε ανθεκτικούς θάμνους στην πυρκαγιά όπως τα τριαντάφυλλα, αγιόκλημα, φραγκοστάφυλα, κυδωνίαστρο, κ.λ.π..                                                                                                                                      

• Φυτέψτε  Σφένδαμο, Λεύκες και Κερασιές που είναι λιγότερο εύφλεκτα από το πεύκο, το έλατο και τα άλλα κωνοφόρα.                                                                                                                                                   

• Σε περίπτωση ξηρασίας και για την ορθή κατανομή του νερού, δώστε προτεραιότητα στη σωτηρία των φυτών. Παρέχουμε το διαθέσιμο νερό συμπληρωματικά σε φυτά που βρίσκονται πιο κοντά στο κτίριο της κατοικίας.                                                                                                                                   

 • Χρησιμοποιήστε τα φύλλα στην επιφάνεια του εδάφους για να διατηρήσετε την υγρασία και να μειώσετε την ανάπτυξη των ζιζανίων.                                               

 • Για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα στρώμα μη οργανικό όπως χαλίκι ή πέτρα, αλλά είναι επίσης αποδεκτή και η φόρμα των φύλλων ή το κομπόστ.                                                                   

• Το κομπόστ μπορεί να είναι οργανικό ή ανόργανο. Μην χρησιμοποιείτε φλοιό πεύκου, παχιά στρώματα από βελόνες πεύκου ή άλλα στρώματα που μεταφέρουν εύκολα φωτιά.                                                                                            

Γ.6. Επιλογή άλλων στοιχείων σχεδίασης τοπίου                                                           

Επιλέξτε πυρίμαχα υλικά                                                                                          

• Δημιουργήστε ανθεκτικές ζώνες στην πυρκαγιά με πέτρινους τοίχους, αίθρια, ξηρές χωματένιες επιφάνειες και διαδρόμους.                                                                                                  

 • Χρησιμοποιήστε βράχους, η πέτρες για επιστρώσεις, παρτέρια και συνθέσεις από μικρούς κήπους ως κάλυμμα εδάφους για γυμνούς χώρους ως αποτελεσματικά πυροσβεστικά μέσα.                                                                                                                

• Χρησιμοποιήστε διακοσμητικά πετρώματα, χαλίκια και πέτρινα μονοπάτια περιφερειακά η ενδιάμεσα των παρτεριών για να σπάσετε τη συνέχεια της βλάστησης και της καύσιμης ύλης. Αυτό μπορεί να τροποποιήσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς και να επιβραδύνει τη διάδοση της εντός του περιβάλλοντος χώρου της ιδιοκτησίας.                                                                

• Συνιστάται ανεπιφύλακτα τα πρώτα 3-5 πόδια μακριά από το σπίτι να είναι στρωμένα από χαλίκι, πέτρα, πλακόστρωτα ή κάποιο άλλο μη εύφλεκτο υλικό.                                                                                                                                                                                                                                             

• Να είστε δημιουργικοί! Αλλάξτε περαιτέρω το αντιπυρικό τοπίο συμπεριλαμβάνοντας φωτισμό, διάφορα καλλιτεχνικά στοιχεία  και δοχεία για πρόσθετο χρώμα.

                          



Εικόνα 9. Από την τοποθεσία Making your landscape fire resistant during wildfire season  Fire-Resistant Landscaping by F.C. Dennis                                                                                                                                               

Απόσπασμα Φυτοτεχνικής Μελέτης που δείχνει τη βέλτιστη τοποθέτηση βλάστησης κοντά στο κτίριο στο  χώρο που περιβάλλει μια κατοικία                                                                                                                               

Α. Κουρέψτε το γρασίδι κοντά στους θάμνους. 

Β. Τα καλύτερα είδη δέντρων που φυτεύονται γενικά, είναι αυτά που απαντώνται στη φύση ή κοντά στην τοποθεσία που βρίσκεται η κατοικία.                                                        

Γ. Φυτεύετε θάμνους χαμηλής ανάπτυξης, χωρίς ρητίνη κοντά σε κατασκευές. 

Δ. Κρατήστε το γρασίδι γύρω από τη δομή έως2-3 cm ύψος το πολύ.                                   

 Ε. Φυτέψτε αγριολούλουδα κοντά σε κατασκευές μόνο εάν αρδεύονται καλά και περικοπούν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου που αδρανοποιούνται.      

ΣΤ. Χαλίκι ή χλοοτάπητας κοντά στο κτίριο


Γ.6.1.Χλοοτάπητας                                                                                                                       Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του έτους, τα χόρτα αναφλέγονται εύκολα και καίγονται γρήγορα. Το ψηλό γρασίδι θα μεταφέρει γρήγορα την πυρκαγιά στην κατοικία.  Κόψτε τα χορτάρια χαμηλά στις εσωτερικές ζώνες του χώρου αντιπυρικού τοπίου.       Κρατήστε τα σε χαμηλό ύψος, κοντά στο σπίτι και σταδιακά αυξήστε το ύψος προς τα έξω από αυτό, έως 3cm το πολύ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και πριν αυτό αρχίζει να πρασινίζει στις αρχές της άνοιξης, όταν τα χόρτα είναι στεγνά, αδρανή και σε «σκληρυμένη» κατάσταση  οπότε είναι καύσιμη ύλη.     Δεδομένου του εξαιρετικά μεταβαλλόμενου καιρού, οι πυρκαγιές μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Η συντήρηση του Χλοοτάπητα  γύρω από την κατοικία είναι κρίσιμη.

    Κόψτε τα χορτάρια χαμηλά γύρω από το γκαράζ, κτίρια, εξέδρες, πασσάλους, σωρούς καυσόξυλων, δεξαμενές καυσίμων, σε θάμνους και σε δέντρα που αναπτύσσουν χαμηλά τα κλαδιά τους.  


Γ.6.2. Φυτά κάλυψης εδάφους                                                                                      Αντικαταστήστε τα γυμνά, αδύναμα ή αντιαισθητικά φυτά κοντά στο κτίριο με καλύμματα εδάφους, βραχόκηπους, φυτικούς κήπους και κομπόστ.Τα φυτά κάλυψης εδάφους είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τις επιφάνειες από χλοοτάπητα και για τμήματα του αντιπυρικού χώρου. Χωρίζουν τη μονοτονία του χόρτου και ενισχύουν την ομορφιά του τοπίου σας.                

    Παρέχουν μια ποικιλία υφών και χρωμάτων και βοηθούν στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους. Εξετάστε να φυτέψετε τα φυτά κάλυψης εδάφους για περιοχές όπου η πρόσβαση για κοπή ή άλλη συντήρηση είναι δύσκολη, όπως σε απότομες πλαγιές και σε θερμές, ξηρές εκθέσεις. Τα φυτά κάλυψης εδάφους είναι συνήθως χαμηλής ανάπτυξης. Είναι χυμώδεις ή έχουν άλλα χαρακτηριστικά αντίστασης στην πυρκαγιά που τα καθιστούν χρήσιμα, λειτουργικά και ελκυστικά. Όταν φυτεύονται σε παρτέρια περιτριγυρισμένα από περιθώρια και μονοπάτια, σε υπερυψωμένες θέσεις  ή ως μέρος ενός βραχόκηπου, γίνονται ένα αποτελεσματικό εμπόδιο στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Το ιδανικό φυτό εδάφους είναι ένα που θα απλωθεί, σχηματίζοντας ένα πυκνό στρώμα ριζών και φυλλώματος που μειώνει τη διάβρωση του εδάφους και αποκλείει τα ζιζάνια.

Γ.6.3. Το κομπόστ                                                                         

    Το κομπόστ βοηθά στον έλεγχο της διάβρωσης, στη διατήρηση της υγρασίας και στη μείωση της ανάπτυξης των ζιζανίων. Μπορεί να είναι οργανικό (κομπόστ ή προϊόν φύλλων), αλλά προτιμάται την ανόργανη στρώση (χαλίκι, βράχος, κομμάτια από γρανίτη). Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προστατευτικά υλικά που φέρουν όπως τσιπ φλοιού, άχυρο, βελόνες πεύκου ή άλλο εύφλεκτο υλικό, καθώς μπορεί να μεταφέρουν την πυρκαγιά στη δομή.                                                                                                  

 Όταν χρησιμοποιείτε οργανικά φύλλα, χρησιμοποιήστε αρκετά για να μειώσετε την ανάπτυξη ζιζανίων και χλοοτάπητα. Αποφύγετε τα παχιές στρώσεις. Όταν εκτίθενται σε πυρκαγιά, τείνουν να καίγονται και είναι δύσκολο να σβήσουν.  Με τα αγριολούλουδα υπάρχει προβληματισμός όταν αυτά είναι σε ψηλές, πυκνές περιοχές σαν διαθέσιμη καύσιμη ύλη, που μπορούν να σχηματίσουν τέτοια, ειδικά όταν βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.                                                    

    Για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, φυτέψτε αγριολούλουδα σε ευρέως διαχωρισμένα παρτέρια εντός του αντιπυρικού χώρου. Μην τα φυτεύετε δίπλα σε δομές εκτός εάν τα παρτέρια ποτίζονται συχνά και όταν αυτά ζιζανιοποιούνται,  η βλάστηση πρέπει να αφαιρείται αμέσως μετά τον πρώτο σκληρό παγετό.            

    Χρησιμοποιήστε διαδρόμους με χαλίκι, τοίχους συγκράτησης βράχων ή αρδευόμενες περιοχές χλοοτάπητα που κόβονται σε χαμηλό ύψος για να απομονώσετε τα παρτέρια από τα αγριολούλουδα μεταξύ τους και η από άλλη καύσιμη ύλη.                                                                                                                    

Γ.6.4.Θάμνοι                                                                                                                                    Οι θάμνοι προσδίδουν χρώμα και ποικιλία στο τοπίο και παρέχουν κάλυψη και τροφή για την άγρια πανίδα. Ωστόσο, οι θάμνοι αφορούν ικανοτατους παραγοντες  μετάδοσης πυρκαγιάς, καθώς είναι «συνεχής καύσιμη ύλη» και ως το επόμενο επίπεδο ανάπτυξης τους,  μπορούν να προσθέσουν σημαντική ποσότητα στη συνολική φόρτωση καυσίμου ύλης. Λόγω του ξυλώδους υλικού στα στελέχη και στα κλαδιά τους, αποτελούν πιθανή πηγή δημιουργίας φωτιάς. Όταν μεταφέρονται καμένα τεμάχια τους στη στήλη καπνού μπροστά από την κύρια πυρκαγιά, οι «δαυλοί», αυτά τα μικρά καιόμενα τμήματα των θάμνων, μπορούν να την εξαπλώσουν γρήγορα, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «spotting» η αλλιώς «πυροσβεστικά σήματα που παράγονται και εξελίσσονται σε πυρκαγιές».          Αλλά το κύριο πρόβλημα των θάμνων είναι ότι αυτοί αποτελούν  ένα μέσο «καύσιμης ύλης σκάλας» - μπορούν δηλαδή να μεταφέρουν μια σχετικά εύκολη στον έλεγχο επιφανειακή πυρκαγιά από το χλοοτάπητα στις κόμες των δέντρων. Οι πυρκαγιές της κόμης είναι δύσκολο, μερικές φορές δε αδύνατο, να ελεγχθούν (βλ. Εικόνα 10).                                        Για να μειώσετε τη δυνατότητα εξάπλωσης των πυρκαγιών από τους θάμνους, φυτέψτε τους μόνο ευρέως διαχωρισμένους, χαμηλής ανάπτυξης, μη ρητινώδεις ποικιλίες και όχι κοντά σε κατασκευές. Μην τους φυτεύετε ακριβώς κάτω από παράθυρα ή αεραγωγούς ή όπου ενδέχεται να απλώνονται κάτω από ξύλινα καταστρώματα. Μην φυτεύετε θάμνους κάτω από τις κόμες των δέντρων και μην τους χρησιμοποιείτε για να ελέγχετε δεξαμενές καυσίμου, σωρούς από καυσόξυλα ή άλλα εύφλεκτα υλικά.          

    Φυτέψτε τους θάμνους ξεχωριστά, ως άτομα, ή σε μικρές συστάδες μεταξύ τους και μακριά από τυχόν δέντρα εντός του αντιπυρικού χώρου. Κόψτε τα χόρτα χαμηλά γύρω από τους θάμνους.                                                                

    Κλαδεύετε τους νεκρούς μίσχους από τους θάμνους κάθε χρόνο. Αφαιρέστε τα κάτω κλαδιά από είδη που αυξάνονται κοντά στο έδαφος, έτσι ώστε να αυξήσετε τον φύλλωμα μακριά από πιθανές επιφανειακές πυρκαγιές.

Γ.6.5.Δέντρα                                                                                                                                    Τα δέντρα παρέχουν μεγάλη ποσότητα διαθέσιμου καυσίμου ύλης για την πυρκαγιά και μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή δημιουργίας της όταν  καίγονται. Η ακτινοβολούμενη θερμότητα από την καύση δέντρων μπορεί να αναφλέξει κοντινούς θάμνους, δέντρα και δομές. Οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας περιορίζουν την επιλογή δέντρων.                                                                  

    Τα καλύτερα είδη δέντρων για φύτευση γενικά είναι αυτά που ήδη αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή ή κοντά στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας. Άλλα μπορεί να φυτευτούν με προσεκτική επιλογή και κοινή λογική και άλλα είδη. Εάν στην περιοχή της ιδιοκτησίας υπάρχει αρκετή υγρασία η διαθέσιμο νερό φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα.       

    Αυτά τα είδη, γενικά δεν καίγονται εύκολα, αν όχι και καθόλου, ακόμη και όταν φυτεύονται σε πυκνές συστάδες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτά τα δέντρα αυτά είναι η συσσώρευση νεκρών πεσμένων φύλλων το φθινόπωρο.                            

     Αφαιρέστε μετά την πτώση των φύλλων τις συσσωρεύσεις τους, κοντά στις δομές το συντομότερο δυνατό. Όταν στην περιοχή δεν υπάρχει νερό η διαθέσιμη υγρασία, τότε περιορίζονται τα προτεινόμενα είδη, σχεδιάστε προσεκτικά την τοποθέτησή από αειθαλή είδη.                                                                                                                                  

  •  Μην φυτεύετε δέντρα κοντά σε κατασκευές.                                                              
  •  Αφήστε άφθονο χώρο ανάμεσα στα δέντρα για να επιτρέψετε την ανάπτυξή τους. 
  • Η απόσταση εντός του αντιπυρικού χώρου πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μέτρα  μεταξύ των άκρων της κόμης των δέντρων.
  • Σε επικλινές έδαφος, αφήστε ακόμη περισσότερο χώρο μεταξύ των φυλλωμάτων της κόμης τους. 
  • Φυτέψτε μικρότερα δέντρα αρχικά σε απόσταση 6 έως 8 μέτρα  για να τους επιτρέψετε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.
  • Σε κάποιο σημείο της ανάπτυξης τους, θα πρέπει να αραιώσετε τα δέντρα σας για να τα διατηρήσετε τη σωστή απόσταση. 
  • Καθώς τα δέντρα μεγαλώνουν, κλαδεύετε τα κλαδιά τους σε ύψος 3μέτρωνπάνω από το έδαφος.
  • Μην υπερτιμάτε την κόμη τους.
  •  Ένας καλός κανόνας είναι να αφαιρέσετε όχι περισσότερο από το ένα τρίτο της ζωντανής κόμης του δέντρου κατά το κλάδεμα.
  •  Κλαδέψτε τα υπάρχοντα δέντρα, καθώς και αυτά που φυτεύτηκαν. .                             Μερικά δέντρα τείνουν να διατηρούν πλήρη την κόμη τους.                                             Άλλα δέντρα που αναπτύσσονται στην ύπαιθρο μπορεί επίσης να παρουσιάζουν συνήθεια πλήρους ανάπτυξης.                                                    
  • Περιορίστε τον αριθμό των δέντρων αυτού του τύπου εντός του αντιπυρικού χώρου. 
  •  Κλαδέψτε και τα άλλα όπως περιγράφεται παραπάνω και κόψτε τα χόρτα γύρω από τέτοια δέντρα.

 

Εικόνα 10. Η καύσιμη ύλη σκάλας επιτρέπουν στη φωτιά να ταξιδεύει από την επιφάνεια του εδάφους σε θάμνους και στη συνέχεια στην κόμη   του δέντρου. Από την τοποθεσία Making your landscape fire resistant during wildfire season  Fire-Resistant Landscaping by F.C. Dennis

Γ.6.6. Ειδικά κατασκευαστικά στοιχεία ενός αντιπυρικού  τοπίου                                                                                             

    Όταν κατασκευάζετε μια επιφάνεια δαπέδου για αίθριο, χρησιμοποιήστε υλικά όπως σκυρόδεμα, πέτρα ή βράχο αντί για ξύλο. Αυτά τα υλικά δεν καίγονται και δεν συλλέγουν τα εύφλεκτα σκουπίδια, όπως στο χώρο μεταξύ σανίδων σε ξύλινο δάπεδο.  

    Όπου ενδείκνυται σε επικλινές έδαφος, κατασκευάστε και χρησιμοποιήστε τοίχους αντιστήριξης για να μειώσετε την απότομη κλίση. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τον ρυθμό εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Οι τοίχοι αντιστήριξης λειτουργούν επίσης ως φυσικά εμπόδια στην εξάπλωση της πυρκαγιάς και βοηθούν στην εκτροπή της θερμότητας από τη πυρκαγιά προς τα πάνω και μακριά από τις κατασκευές. Οι τοίχοι από πέτρα ή τοιχοποιία με τούβλα είναι οι καλύτεροι, αλλά ακόμη και οι ξύλινοι τοίχοι που είναι κατασκευασμένοι από βαριά ξυλεία μπορεί να λειτουργήσουν.                                                                              

    Σβήστε τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε σε αντικείμενα που κρέμονται στους τοίχους, αφού περάσει η κύρια μπροστινή φωτιά.

      Σε απότομες πλαγιές, σκεφτείτε την κατασκευή σκαλοπατιών και πεζοδρόμων γύρω από τις κατασκευές. Αυτό διευκολύνει την πρόσβαση για συντήρηση και απόλαυση της λειτουργίας της κατοικίας. Χρησιμεύει επίσης ως φυσικό εμπόδιο στην εξάπλωση της φωτιάς και αυξάνει την ταχύτητα και την ασφάλεια των πυροσβεστών καθώς εργάζονται για να υπερασπιστούν την ιδιοκτησία.

 

Γ.7. Οδηγοί επιλογής φυτών ανθεκτικών στις δασικές πυρκαγιές

Για τη διαμόρφωση τοπίου ανθεκτικού στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας από τις δασικές πυρκαγιές, υπάρχουν στη βιβλιογραφία «Οδηγοί επιλογής φυτών ανθεκτικών στις δασικές πυρκαγιές». Αναφέρουμε ορισμένους από αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν στη σύνταξη της μελέτης:

1. Fire-resistant Landscape Plants for the Willamette Valley                                     

Brooke Edmunds ■ Barb Fick ■ Paula Rogers Lupcho

2. FIRE-RESISTANT PLANTS FOR HOME LANDSCAPES                                

Selecting plants that may reduce your risk from wildfire  A Pacific Northwest Extension publication Oregon State University • Washington State University • University of Idaho

3. Fire Resistance of Plants Master Database & Placement of Species With in Firewise Landscape ZonesFor Southern Idaho

Δ. Πίνακας ετήσιων εργασιών διατήρησης αντιπυρικού τοπίου

    Τοπίο ανθεκτικό στη φωτιά σημαίνει πυρασφάλεια. Οι ιδιοκτήτες της κατοικίας πρέπει να διατηρούν ένα υγιές τοπίο για την αποφυγή της μετάδοσης μια δασικής πυρκαγιάς σε σπίτια ή άλλα οικοδομήματα και στον περιβάλλοντα χώρο, με σωστό καθαρισμό, κλάδεμα και πότισμα.   Γι’ αυτό είναι αναγκαίο η σύνταξη «Πίνακα ετήσιων εργασιών διατήρησης του αντιπυρικού τοπίου»  που εξαρτάται από την κύρια κατασκευή του κτιρίου της κατοικίας και του περιβάλλοντος χώρου, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί αντιπυρικά.                                   

Δ.1. Πρόληψη  της διάδοσης των πυρκαγιών σε οικοδομήματα                                         Για την αποφυγή της μετάδοσης μια δασικής πυρκαγιάς σε σπίτια ή σε άλλα οικοδομήματα που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω βασικές αρχές:

Ø      Η εξωτερική κατασκευή του οικοδομήματος πρέπει να είναι από ανθεκτικά στη φωτιά υλικά. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό μέρος του οικοδομήματος υλικά όπως το πισσόχαρτο, πλαστικό κλπ. Τα ξύλινα εξωτερικά μέρη θα πρέπει να επαλείφονται ή να εμποτίζονται με κατάλληλο αντιπυρικό υγρό που επιβραδύνει την ανάφλεξη. Η επάλειψη θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του αντιπυρικού υγρού.

Ø      Να μην υπάρχουν γύρω από το οικοδόμημα σε θέσεις που μπορεί να επηρεασθούν από την πυρκαγιά εύφλεκτα υλικά όπως σκουπίδια, ξύλα, δεξαμενές πετρελαίου κλπ. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πυράντοχη κατασκευή αντοχής τουλάχιστον για 30 min. 

Ø  Να τοποθετηθεί μάντρα από άκαυστα υλικά πάνω από την οποία να υπάρχει συρματόπλεγμα με μικρό άνοιγμα βρόχων.    

Ø  Να υπάρχουν στην αυλή μια ή περισσότερες βρύσες με λάστιχο το μήκος του οποίου να μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε σημείο της αυλής και του οικοδομήματος.

Ø  Ότανυπάρχει πισίνα ή άλλη δεξαμενή νερού να υπάρχει αντλία νερού που να κινείταιαπό μηχανή εσωτερικής καύσης για τη χρήση του νερού στην πυρόσβεση στηνπερίπτωση αυτή είναι καλό το περίβλημα του κτιρίου να καλύπτεται από σύστημακαταιωνιστήρων νερού (sprinkler).      

Ø      Εργοστάσια ή άλλα οικοδομήματα που καλύπτονται από μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο θα πρέπει να προβλέπουν πυροσβεστικές φωλιές στο εξωτερικό του κτιρίου για την αντιμετώπιση μετάδοσης πυρκαγιάς από το εξωτερικό του κτιρίου.  

Ø      Τα ανοίγματα εξαερισμού κλπ που δεν είναι δυνατόν να κλείσουν να φράσσονται με χοντρό, πυκνό, μεταλλικό πλέγμα.    

Δ.2. Αντιπυρικό  τοπίο – Συντήρηση  περιβάλλοντος χώρου                                                            Το τοπίο είναι ένα δυναμικό σύστημα που αυξάνεται συνεχώς και αλλάζει. Τα φυτά θεωρούνται ανθεκτικά στη φωτιά όταν έχουν χαρακτηριστικά χαμηλής ποσότητας καυσίμής ύλης, την οποία μπορεί να χάσουν με την πάροδο του χρόνου. Το τοπίο και τα φυτά σε αυτό, πρέπει να διατηρηθούν για να διατηρήσουν τις αντιπυρικές ιδιότητές τους.                                                                                                                            

     Να προσέχετε πάντοτε τη μείωση της ποσότητας καυσίμου που υπάρχει στην πυρκαγιά. Να γνωρίζετε τις συνήθειες ανάπτυξης των φυτών στο τοπίο και τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των εποχών. Έτσι:

Ø  Αφαιρέστε τα ετήσια και τα πολυετή φυτά αφού έχουν τελειώσει ή όταν τα στελέχη στεγνώσουν υπερβολικά.  

Ø  Θρυμματίστε τα φύλλα και άλλα απορρίμματα καθώς συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της σεζόν.   

Ø  Να καθαρίζεται τακτικά (ανά  15νθήμερο περίπου) η αυλή και η στέγη του οικοδομήματος από πευκοβελόνες, ξερά φύλλα, χόρτα κλπ. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να απομακρύνονται και αν αυτό δεν είναι δυνατό να θάβονται στο έδαφος και σε βάθος τουλάχιστον 20 cm.

Ø  Κόψτε τα χόρτα σε χαμηλό ύψος εντός του αντιπυρικού χώρου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως θεραπεία των χόρτων.  

Ø  Αφαιρέστε τα μέρη του φυτού που έχουν υποστεί ζημιά από χιόνι, άνεμο, παγετό ή άλλους παράγοντες.   

Ø  Το έγκαιρο κλάδεμα είναι κρίσιμο. Το κλάδεμα όχι μόνο μειώνει τον όγκο της  καυσίμου ύλης, αλλά και διατηρεί υγιέστερα φυτά παράγοντας πιο έντονη, χυμώδη ανάπτυξη.      

Ø   Κλαδιά που εφάπτονται ή βρίσκονται πάνω από τη στέγη θα πρέπει να κόβονται.                                                                                                                                                                                                                                                                        

Η συντήρηση του τοπίου αποτελεί κρίσιμο μέρος του αμυντικού συστήματος του σπιτιού σας. Ακόμη και ο καλύτερος αμυντικός χώρος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο λόγω έλλειψης συντήρησης. Η παλιά παροιμία «Μια σταγόνα πρόληψης αξίζει ένα κιλό θεραπείας» ισχύει εδώ.


 
Εικόνα 11. Λίστα έλεγχου εργασιών ζώνης. Από την τοποθεσία
   Wildfire Education & Prevention - Texas A&M Forest Service                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ε. Σχέδιο Προστασίας από Πυρκαγιές

    Το Σχέδιο Προστασίας από τις Δασικές Πυρκαγιές κατατίθεται για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης από το αρμόδιο Δασαρχείο,  καθώς και οι αντίστοιχες εργασίες ετήσιας φροντίδας, οι τελευταίες κατατίθενται και στο Δήμο που υπάγεται το ακίνητο και συγκεκριμένα στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργείται έτσι ένας μόνιμος πίνακας ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας, που θα διατηρήσει το πρόγραμμα στο μέλλον. Το έργο μετριασμού (μείωση των κινδύνων για τις κατοικίες) πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του έτους για επαναπιστοποίηση





12. Διάγραμμα διαδικασίας ενεργειών

Επικοινωνήστε με τον επαγγελματία Γεωτεχνικό για να λάβετε συμβουλές σχετικά με το τι είναι κατάλληλο για την κάθε ιδιοκτησία.

ΣΤ. Συμπεράσματα

Για την υλοποίηση των παραπάνω και στη χώρα μας απαιτείται:

Σύνταξη Τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με την Διεθνή έρευνα και πρακτική από τη Δασική Υπηρεσία, για το «Σχεδιασμό ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας σε δασικές περιοχές», διαβούλευση με τις Δασολογικές σχολές, Ερευνητικά Ιδρύματα. ΓΕΩΤ.Ε.Ε., επαγγελματικούς φορείς κ.λ.π. Θεωρώ ότι η μελέτη και το έργο εντάσσονται στα έργα πρασίνου με αντιπυρική κατεύθυνση. 

 Έρευνα των Δασολογικών σχολών για τη δημιουργία «Οδηγού επιλογής φυτών ανθεκτικών στις δασικές πυρκαγιές» για το «Σχεδιασμό ανθεκτικού τοπίου στην πυρκαγιά για τον περιβάλλοντα χώρο κατοικίας σε δασικές περιοχές» και στη συνέχεια συνεργασία με τα δασικά και ιδιωτικά φυτώρια, για την παραγωγή και διάθεση αυτών για την κατασκευή έργων αντιπυρικής προστασίας.                                                                                   

Νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή των παραπάνω.

ΠΗΓΕΣ:

Ανάλυση πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την πυρκαγιά στα Γεράνεια, Μάιος 2021

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ  Πύραρχος Διονύσιος Βορίσης Δασολόγος Διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Wildfire Education & Prevention - Texas A&M Forest Service PREPARING FOR WILDFIRES                                                                                                         PREPARE FOR WILDFIRES: PROTECT YOUR HOME

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο φυλλάδιο μας σχετικά με το Firewise Landscaping στο Τέξας (PDF, 13MB) ή το Ready, Set, GO! Οδηγός δράσης.

https://www.readyforwildfire.org/wp-content/uploads/Ready-Set-Go-Plan-09_CALFIRE_sm.pdf

This fact sheet was produced in cooperation with the Colorado State Forest Service. FIREWISE is a multi-agency program that encourages the development of defensible space and the prevention of catastrophic wildfire. 5/99. Revised 1/12.

Colorado State University, U.S. Department of Agriculture, and Colorado counties cooperating. Extension programs are available to all without discrimination. No endorsement of products mentioned is intended nor is criticism implied of products not mentioned.

Τα τμήματα του οδηγού προσαρμόζονται από τη σειρά "Fire in the Wildland-Urban Interface" που παράγεται ως κοινό προϊόν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών (IFAS) και η Υπηρεσία Δασών USDA, Southern Research Station, Southern Center for Wildland-Urban Interface Research and Information.

Making your landscape fire resistant during wildfire season                              Fire-Resistant Landscaping by F.C. Dennis

S.A.F.E. LANDSCAPES Southern California Guidebook                            Sustainable and Fire-Safe Landscapes In The Wildland Urban Interface Sabrina L. Drill, Ph.D. Stephen L. Quarles, Ph.D. Valerie T. Borel

University of California Cooperative Extension Drew Ready Jason Casanova Los Angeles and San Gabriel Rivers Watershed Council John Todd Los Angeles County Fire Department, Forestry Division Bill Nash

Ventura County Fire Department University of California Cooperative Extension September 2009

Fire-Resistant Landscaping Revised Tom De Gomez and Chris Jones

Fire-resistant Landscape Plants for the Willamette Valley                                 Brooke Edmunds ■ Barb Fick ■ Paula Rogers Lupcho

FIRE-RESISTANT PLANTS FOR HOME LANDSCAPES                                                                                                         

Selecting plants that may reduce your risk from wildfire

A Pacifi c Northwest Extension publication Oregon State University • Washington State University • University of Idaho

THE HOME IGNITION ZONE A guide to preparing your home for wildfire and creating defensible space Formerly Quick Guide FIRE 2012-1: Protecting Your Home From Wildfire

2 σχόλια:

  1. Επειδή κάθε δέντρο, μπορεί ν’ αξίζει όσο κι ένα σπίτι, ενίοτε και περισσότερο, προστατεύουμε πρωτίστως το δάσος κι αποφεύγουμε να κατοικούμε σ’ αυτό. Στην περίπτωση που παραβαίνουμε την αρχή αυτή, περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό την έκταση που καταλαμβάνει η κατοικία και ο αύλειος χώρος της, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προληπτικής προστασίας, εκτός του περιορισμού των δέντρων, αποδεχόμενοι πως αν μας προκύψει πυρκαϊά, ’μπορεί να καεί το σπίτι μας και να χρειαστεί να το ξαναφτιάξουμε. Αυτό γίνεται, αν είναι ασφαλισμένο, σχεδόν αμέσως ενώ στο πολύτιμο αναπτυγμένο δάσος, για ν’ αναπλαστεί, απαιτούνται αρκετές δεκαετίες τουλάχιστον…

    ΑπάντησηΔιαγραφή