Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Superkilen: Ενα πάρκο στην Δανία μοναδικό στον Κόσμο




Superkilen: στη Δανία ένα πάρκο που είναι μοναδικό στον κόσμο .  

Ένας τρόπος να ξεπεραστεί η ποικιλομορφία στην κοινή χρήση δημόσιων χώρων   

                                                  

Μετάφραση   από τον 

Μ. Καπάνταης 
Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      
τ. Δ/ντης Πρασίνου


το κεντρικό τμημα  η «μαύρη αγορά» με Μαροκινές επιρροές
                                                                                     

    Το Nørrebro είναι μια από τις πιο προβληματικές γειτονιές στην Κοπεγχάγη. Από το 1980 οι δρόμοι του υπήρξαν  χωρός για πολλές συγκρούσεις. Η βία μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών οφείλεται σε διάφορα ζητήματα, από την ένταξη της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως την έξωση ενός κατελειμένου πολιτιστικού κέντρου. Οι εικόνες της βίας έχουν κολλήσει στο μυαλό των Δανών, συμβάλλοντας έτσι στον στιγματισμό της γειτονιάς. Εκτός από αυτά τα γεγονότα, η καθημερινή ζωή του Nørrebro καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις προκλήσεις που θέτει η τεράστια πολιτιστική ποικιλομορφία των εβδομήντα χιλιάδων κατοίκων της που προέρχονται από περισσότερες από εξήντα διαφορετικές χώρες. Τούρκοι, Πακιστανοί, Βόσνιοι, Σομαλοί και Αλβανοί μοιράζονται ένα αστικό πλαίσιο στο οποίο συνυπάρχουν μικρά ιδιωτικά σπίτια με κοινωνικά συγκροτήματα κατοικιών, μπαρ, δημόσια σχολεία και κύριους  και μικρούς δευτερεύοντες δρόμους.

                                                   Η κόκκινη πλατεία του Παρκου                

 Η περιοχή.                                                                                                                          

        Μία από τις πιο κρίσιμες περιοχές αντιπροσωπεύεται από μια λωρίδα γης μήκους περίπου οκτακοσίων μέτρων, η οποία, είχε μείνει αχρησιμοποίητη για αρκετές δεκαετίες, αναπτύσσεται στην κατεύθυνση Βορρά-Νότου, κόβοντας τον αστικό ιστό της γειτονιάς. Ηταν  η σιδηροδρομική γραμμή, που προηγουμένως έτρεχε παράλληλα με το δρόμο, και εγκαταλέιφθηκε, οπότε αυτή η γη εγκαταλείφθηκε και κυριάρχησε  η βλάστηση. Το 2008, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης ένωσε τις δυνάμεις του με μια ένωση εταιρειών ακινήτων, συμμετέχοντας σε ένα μη κερδοσκοπικό έργο για τη μετατροπή της φυσιογνωμίας των κατοικημένων περιοχών. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα ποσό περίπου οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για να μετατρέψουν τον εγκαταλελειμμένο χώρο σε ένα πάρκο που ονομάζεται "Superkilen" (Great Cuneo). Η παρέμβαση στοχεύει να θεωρήσει την πολιτιστική ποικιλομορφία της γειτονιάς όχι μόνο ως αφετηρία, αλλά και ως ποιότητα που πρέπει να γιορτάζεται: ένας παράγοντας που ενέπνευσε το σχεδιασμό όλων των χώρων στο πάρκο και έφερε τους κατοίκους της περιοχής και τις εθνικές τους αναφορές.




Ο πολιτισμός και η γλώσσα είναι πρωταγωνιστές της επανεκτίμησης.                             

    Η ποικιλομορφία  πρέπει να θεωρηθεί ως προστιθέμενη αξία. Για να επιτευχθεί αυτό, ήταν απαραίτητο να αναπτυχθεί το έργο ως ένας ανοιχτός διάλογος, μια συλλογική δημιουργία. Το κοινό πολυτομεακό έργο αρχιτεκτόνων, αρχιτεκτόνων τοπίου και καλλιτεχνών ήταν πολύ σημαντικό. Το νέο πάρκο έχει τη φιλοδοξία να εμπνεύσει πολλές άλλες πόλεις, καθιστώντας τον ως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της πολυπολιτισμικής ανάπτυξης γειτονιών. Το "Superkilen" σχεδιάστηκε ως παγκόσμια έκθεση στοιχείων αστικού εξοπλισμού, άνεσης και υπηρεσιών, εγκαταστάσεων τέχνης και ειδών φυτών από όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά τα στοιχεία έχουν προταθεί από τους ίδιους τους κατοίκους. Εκτός από το ότι δίνει στον χώρο μια αισθητική άποψη, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των στοιχείων κάνει επίσης τη συμβολή τους λειτουργική. Πολλά είδη εισήχθησαν από τις χώρες καταγωγής τους και, όταν αυτό αποδείχθηκε αδύνατο, παρήχθησαν ως ακριβή αντίγραφα.

¨Ενας Ιαπωνικός μύθος ως Παιδική Χαρά

Οι διάφοροι τομείς.

    Ένα μονοπάτι για πεζούς και ποδηλάτες περνά από το ένα άκρο του πάρκου στο άλλο μέσω των τριών κύριων τμημάτων του. Το νότιο τρίτο μέρος καταλαμβάνεται από μια "Κόκκινη Πλατεία", που καλύπτεται από ένα στρώμα ασφάλτου σε αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ και του πορτοκαλιού. Αυτή η ενότητα ξεχωρίζει για την πληθώρα καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων με τις πιο ποικίλες πολιτιστικές αναφορές, όπως, για παράδειγμα, το τείχος αφιερωμένο στον πρόεδρο της Χιλής Salvador Allende, το ηχοσύστημα με μουσική Τζαμάικας, τραπέζια από την Κόκκινη πλατεία της Μόσχας και πινακίδες νέον στα ρωσικά και κινέζικα .


                                                                                               

 Δέντρα, συμπεριλαμβανομένου μιας ιαπωνικής κερασιάς και ενός  σφενδάμνου (Acer platanoides), είναι διάσπαρτα εδώ και εκεί ανάμεσα σε ιρανικούς, κουβανέζικους και ελβετικούς πάγκους, ινδονησιακές κούνιες, βρετανικά καλάθια και πόλους ζωγραφισμένους με τη σημαία της Γκάνας.     

       Το κεντρικό τμήμα του πάρκου, η «μαύρη αγορά», είναι το πιο Δομημένο. Τα μόνα φυτά εδώ είναι μια ομάδα κινεζικών φοινίκων (Trachycarpus fortunei). Αυτό το τμήμα καλύπτεται με μαύρη άσφαλτο διακοσμημένη με κυματοειδείς λευκές γραμμές. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι μια μεγάλη μαροκινή κρήνη, η οποία χρησιμεύει ως σημείο συνάντησης.     


                                     

         Το βόρειο τμήμα είναι το μεγαλύτερο στο πάρκο σεβόμενο την επιθυμία των κατοίκων για μια πιο πράσινη γειτονιά. Εκτείνεται σε ενότητες   και ονομάζεται "Green Park". Όλος αυτός ο διάδρομος είναι καταπράσινος, από τα μεγάλα  παρτέρια με χλοοταπητα και αγροστωδη, με τους κέδρους του Λιβάνου και τα Μαύρα Πεύκα της Κεντρικής Ευρώπης.                                                                                          

 

   Το "Superkilen" είναι ένα πάρκο που διατρέχει κινδύνους αισθητικής και αποδοχής, σύμφωνα με τους συνήθης κανόνες, δεδομένου του μεταμοντέρνου του στυλ. Ωστόσο, η ευχαρίστηση με την οποία πραγματοποιήθηκε το έργο καθορίζει την ποιοτητα  του και την αποδοχή του αόπ τους κατοίκους . Η αναδημιουργία μακρινών, εξωτικών χώρων σίγουρα δεν είναι νέα στις παραδόσεις της κηπουρικής και του τοπίου. Εδώ, ωστόσο, τα εξωτικά στοιχεία βοηθούν τους χρήστες να προσεγγίσουν τις αναμνήσεις που έχουν περάσει από καιρό ή, ανάλογα με την άποψη, βοηθούν τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα νέο σπίτι, μακριά από την χώρα  καταγωγής τους. Αντί να διαιωνίσει την εικόνα μιας ομοιογενούς, ασηπτικής και μοναδικότητας της Δανίας, το πάρκο είναι μια κοσμοπολίτικη γιορτή του πλούτου που παράγεται από την ανάμειξη και μια περαιτέρω επίδειξη του τρόπου με τον οποίο τα πάρκα και το πράσινο, όχι μόνο φέρνουν αισθητικές και περιβαλλοντικές βελτιώσεις στις περιοχές. Είναι θεμελιώδη στοιχεία για την οικοδόμηση μιας υγιούς και ενεργού κοινωνικότητας.


Το παρκο στον χώρο 


πηγές :https://www.aboutplants.eu/

https://www.publicspace.org/works/-/project/g057-superkilen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου