Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Κλωνοποιήστε τα αιωνόβια δέντρα για να διορθώσετε την καταστροφή από τη «Filomena»

 Κλωνοποιήστε τα  αιωνόβια δέντρα για να διορθώσετε την καταστροφή από τη «Filomena»                                                                                                                                                                

 


 Η εκατονταετής φτελιά του πάρκου ντε Αντόνιο Ματσάντο και Κοσλάδα, Μαδρίτη.φωτο D. SINOVA

Ο Δήμος  της Μαδρίτης εγκαινιάζει ένα έργο για την οικολογική αποκατάσταση των άγριων οικοσυστημάτων μετά από την καταστροφή που άφησε η μεγάλη χιονόπτωση από τη Φιλομένα. Αυτό το πρωτόκολλο δράσης θα αποτελείται από την κλωνοποίηση αιωνόβιων  και μοναδικών δέντρων για την ανάκτηση της φυτικής κληρονομιάς που έχει χαθεί στην περιοχή λόγω της καταιγίδας.                                                                                                 Αυτήν την ενημέρωση έκανε  ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Paloma Martín, στο πάρκο Antonio Machado, στην Κοσλάδα, δίπλα σε μια παλιά και στιβαρή Φτελιά ύψους 25 μέτρων και κατά προσέγγιση 100 ετών από την οποία θα γίνει η κλωνοποίηση. "Έχουμε κάνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στα δάση, τα περιφερειακά και τα περιαστικά πάρκα μας και μπορούμε να πούμε ότι οι ζημιές κυμαίνονται μεταξύ μεταξύ 2 και 16%, η οποία θα περιλαμβάνει επένδυση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για επέμβαση σε αυτούς τους χώρους," καθαρίστε τα και αντικαταστήστε μερικά από τα είδη δέντρων που έχουν καταστραφεί », δηλώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Προσθέτει ότι η δέσμευση για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς είναι "εξαιρετική" και υπενθυμίζει ότι στην Κοινότητα της Μαδρίτης υπάρχουν ήδη περισσότερα από 280 καταγεγραμμένα  είδη δέντρων. "Το προσωπικό του Ινστιτούτου Αγροτικής και Ανάπτυξης Τροφίμων της Μαδρίτης (IMIDRA) είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των μοσχευμάτων, τη διεξαγωγή της ανάπτυξης στα φυτώρια και την επιστροφή τους στους ιδιοκτήτες τους για μετέπειτα φύτευση", διευκρινίζει. Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Βιωσιμότητας, Paloma Martín.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Αειφορίας, Paloma Martín, στο πάρκο Antonio Machado, στην Coslada της Μαδρίτης. D. SINOVA

         Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια δεξαμενή φυτικού υλικού και να διασφαλιστεί η διατήρηση των αντιπροσωπευτικών ειδών μέσω αυτής της κλωνοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές διαβίωσης τους του El Escorial και της La Isla (Arganda del Rey). Ένας τρόπος να διατηρηθεί αυτό το φυτικό DNA ασφαλές για την αναπαραγωγή των ειδών δέντρων που ενδέχεται να χαθούν σε πιθανές ακραίες κλιματολογικές αλλαγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον. Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Paloma Marín, διαβεβαιώνει ότι οι δήμοι συλλέγουν αυτά τα πεσμένα κλαδιά από τα δέντρα και τα διαχειριστούν: «Αυτό που γίνεται είναι ο θρυμματισμός  αυτών των φύλλων και κλαδιών και κομποστοποίηση τους. Από τα αιωνόβια  δέντρα παίρνουμε περίπου 50 μοσχεύματα, αυτά φυλάσσονται για ένα χρόνο στο φυτώριο  και στη συνέχεια επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη, σε αυτήν την περίπτωση θα έρθουν στο δημαρχείο της Coslada για να φυτευτούν  σε διάφορα μέρη του δήμου».

            Η λεύκα στο πάρκο Antonio Machado έχει ύψος 25 μέτρα και είναι περίπου 100 ετών. Το ελαιόδεντρο στο πάρκο Antonio Machado έχει ύψος 25 μέτρα και είναι περίπου 100 ετών. 

 φωτο D. SINOVA

Ο Francisco Molina, διευθυντής του δασικού τμήματος της IMIDRA, λέει ότι αυτό το έργο για την κλωνοποίηση των αιωνόβιων  δέντρων - που, λόγω της σπανιότητας, του μεγέθους ή της ηλικίας τους, έχουν αυτό το προσόν- το έχει ξεκινήσει  εδώ και 10 χρόνια. Η διαδικασία συνίσταται στη διατήρηση και την αναπαραγωγή του μικροβιακού πλάσματος αυτών των δέντρων, επειδή έχουν γενετικό δυναμικό που το θεωρούν εξαιρετικό, δηλαδή, έχουν περάσει όλες τις δοκιμές η δοκιμασίες που ο χρόνος τους έχει σηματοδοτήσει, όπως τις επιθέσεις παρασίτων. Το γενετικό δυναμικό του, επομένως, είναι καλύτερο από αυτό άλλων ατόμων του ίδιου είδους και ως εκ τούτου η ανάγκη να διαιωνιστεί  αυτό το τόσο σημαντικό γενετικό υλικό. «Θα κλωνοποιήσουμε περισσότερα από 50 άτομα, περίπου 30 είδη και σήμερα είμαστε στο πάρκο Antonio Machado. Κλωνοποιήσαμε ήδη πέρυσι, αλλά με το πρόβλημα που υπήρχε με την Filomena, πιστεύουμε ότι πολλά δέντρα πρόκειται να πέσουν, που είναι επίσης μοναδικά, και πιστεύαμε ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε αυτό το γενετικό υλικό », λέει ο Molina. Για να επιτύχουν αυτά τα μοσχεύματα, πρέπει να καταστούν βιώσιμα με ευνοϊκές συνθήκες στο φυτώριο-ριζωτήριο για να ριζώσουν. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το φυτό θεωρείται πλήρες και τοποθετείται σε γλάστρα. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτήθηκε ένα αντίγραφο πανομοιότυπο με το πρωτότυπο. Σε αυτά τα 283 είδη  δέντρων που απαριθμούνται στη Μαδρίτη είναι μεταξύ άλλων είδη Taxus baccata, Αριάς,  βελανιδιές, φελλόδεντρα, πεύκα ή λεύκες.                                               

Για τον  Molina δεν μπορούν να κλωνοποιηθούν όλα αυτά τα είδη, επειδή τα επηρεάζουν διάφοροι παράγοντες. «Εξαρτάται από το δέντρο, από το αν είναι πολύ παλιό ή από το πώς είναι οι ετήσιοι βλαστοί, αυτό το σηματοδοτεί ο γονότυπος του δέντρου. Αλλά υπό ευνοϊκές συνθήκες, το 15 ή 20% από αυτά ριζώνουν. Όταν μιλάμε για τη δασική περιοχή, κάθε είδος πρέπει να είναι οικολογικά προσαρμόσιμο στην περιοχή που πρόκειται να φυτευτεί, γι 'αυτό η Μαδρίτη και όλη η Ισπανία χωρίζονται σε περιοχές καταγωγής και μπορείτε να τα πάρετε μόνο από αυτές περιοχές και να τα φυτέψτε εκεί. Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα πεύκο από τη Μαδρίτη και να το φυτέψουμε στη Βαλένθια», καταλήγει.

ΦΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 

Η πρώτη φάση συνίσταται στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό και τον τύπο των δέντρων που ταξινομούνται ως μοναδικά από την Κοινότητα της Μαδρίτης που υπέστησαν ζημία ή εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους της περιοχής. 

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την παράθεση των πληροφοριών μέσω της υπάρχουσα τράπεζας  και  βάσης δεδομένων στο IMIDRA, σε περίπτωση που κάποιο δείγμα είχε ήδη κλωνοποιηθεί.                                

Στην τρίτη φάση, αρκετές ομάδες θα συλλέξουν το απαραίτητο φυτικό υλικό και θα πάνε στα μέρη όπου βρίσκονται τα δέντρα που θα κλωνοποιηθούν. Εκεί θα συλλέξουν σπόρους και συνολικά 50 μοσχεύματα (κλαδιά) μήκους περίπου 20 εκατοστών για κάθε δείγμα.

Μετάφραση


  


 

Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      τ. Δ/ντης Πρασίνου

 από το άρθρο

  • EDICIONES EL PAÍS S.L. TEMPORAL FILOMENA.         Clonar árboles centenarios para arreglar el desastre de ‘Filomena’. La Comunidad de Madrid presenta un proyecto de restauración de los ecosistemas silvestres en la región

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου