Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου
ΙΑΝΟΣ, ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός
Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ή έχουμε ξαναδεί μεσογειακούς κυκλώνες στην περιοχή μας;
Εικόνα 2. Από την τοποθεσία Meteo .
Το φαινόμενο του Ιανού ήταν ακραίο, κυρίως όσον αφορά στα ύψη βροχής. Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 mm βροχής και στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 mm σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 mm. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στις περιοχές αυτές. Ακόμη ένα ακραίο στοιχείο του Ιανού ήταν η μεγάλη διάρκεια διάρκειας του με τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του, που τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ισχυρούς Μεσογειακούς Κυκλώνες που έχουν καταγραφεί από το 1969, από την αρχή δηλαδή των δορυφορικών παρατηρήσεων.
Διδάκτωρ Πετρούνιας: «Ο Ιανός αποτελεί την αρχή της εποχής των τυφώνων στην Ελλάδα» O Διδάκτωρ Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Πετρούνιας, μιλά στο ethnos.gr για την αύξηση της έντασης των καιρικών φαινομένων και την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων.Καταλήγει, μάλιστα, στο συμπέρασμα, πως ο κυκλώνας «Ιανός» είναι η κορύφωση διαδοχικών καιρικών φαινομένων που με γεωμετρική πρόοδο έχουν όλο και μεγαλύτερη ένταση. Τονίζει επίσης πως οι κυκλώνες τέτοιου είδους θα είναι πλέον συχνό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στο Ιόνιο, όπου έρχονται ενισχυμένοι από το πέλαγος λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας.
Εικόνα 3. Ένας από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες από το 1969 ο Ιανός. Από την τοποθεσία ΤΑ Τετραθεμελα ΤΟΥ Κόσμου
Αστικοποίηση. Οι ανθρωπογενείς επιδράσεις/επιπτώσεις στο περιβάλλον
Εικόνα 4. . Μουζάκι Καρδίτσας, ένα από τα πολλά παραδείγματα εσφαλμένου πολεοδομικού σχεδιασμού . Από την τοποθεσία ΤΑ Τετραθεμελα ΤΟΥ Κόσμου
Εικόνα 5.
Από το Στέλιο Ζαχαρόπουλο:
«Τα λάθη σε όλους τους σχεδιασμούς υποδομών είναι πιθανά. Στην περίπτωση βέβαια των πολεοδομικών σχεδιασμών τα όποια λάθη έχουν εξ αντικειμένου μεγαλύτερο βάρος και κόστος. Όχι μόνο σε σχέση με το είδος των μελετών αλλά και σε ότι αφορά την αστοχία μιας ιδιαίτερα σύνθετης διαδικασίας. Για τις μελέτες αυτές απαιτείται κοινωνική συμμετοχή, περισσότερος χρόνος από άλλες κατηγορίες μελετών και διαδικασίες στις οποίες έχουν γνώμη όλες οι συναρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς. Επίσης συμμετέχουν εκτός των πολεοδόμων και πολλές άλλες ειδικότητες μελετητών. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και σε ότι αφορά το συγκεκριμένο γεγονός, κατά τη γνώμη μου οι τωρινές κρίσεις ως προς τις ενδεχόμενες ανεπάρκειες ή αστοχίες των μελετών είναι σίγουρα πρόχειρες και επισφαλείς. Για να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα πάνω από όλα πρέπει να γνωρίζουμε τις παραδοχές με βάση τις οποίες εκπονήθηκαν οι μελέτες. Και στη συνέχεια να εξετασθούν όλα τα ανά περίπτωση θέματα σε επίπεδο κύριας ή υποστηρικτικής μελέτης.
Εικόνα 6. Δασικός χάρτης
Ως γενική παρατήρηση βέβαια θα μπορούσε να αναφερθεί ένα συνολικότερο για τη χώρα μας έλλειμμα, που δεν είναι άλλο από την ανάγκη οριοθέτησης των φυσικών μας αποδεκτών. Δηλαδή των μεγάλων ή μικρών ποταμών και των λεκανών απορροής τους και κυρίως όσων διασχίζουν ή γειτνιάζουν με τους πολεοδομικούς ιστούς πόλεων και οικισμών. Μεγάλη ανάγκη που από χρόνια επισημάνθηκε αλλά οι υπεύθυνοι - όπως συνήθως - δεν έχουν «ώτα ευήκοα»....
Οι λόγοι ;;;;
Σχετίζονται με το οτιδήποτε θα μπορούσε κάποιος να φαντασθεί. Σίγουρα πάντως δεν είναι οικονομικοί, λόγω κόστους σύνταξης των απαραίτητων μελετών ..... Σωστές μελέτες δε θέλουμε σε αυτή τη χώρα. Δυστυχώς» .....
Εικόνα 7.
Από τον Κώστα Χριπάτσιο: «Διαχρονικό το πρόβλημα. Η παλιά γέφυρα που η οποία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 στένεψε κατά πολύ την κοίτη του ποταμού Παμίσου στο σημείο που είναι σήμερα. Όλοι οι επόμενοι εκμεταλλεύτηκαν αυτό το στένεμα δημιουργώντας εκτάσεις για δημόσια κτίρια εκατέρωθεν του ποταμού επεκτείνοντας τα όρια του οικισμού σε βάρος του πλάτους της κοίτης. Έτσι δημιούργησαν χώρο, ώστε να χτιστεί στην πλευρά του Μουζακίου η Δημοτική αγορά, το Δημαρχείο, το κέντρο υγείας το κλειστό γυμναστήριο και στην πλευρά του οικισμού Καραϊσκάκη ένας ναός και ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Κατά τα άλλα φταίει το ποτάμι, η μεγάλη βροχόπτωση, τα φερτά υλικά κ.ο.κ».
Συμπέρασμα
Ανθρωπογενείς επιδράσεις/επιπτώσεις στο περιβάλλον
Όμως θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι ανθρωπογενείς επιδράσεις/επιπτώσεις στο περιβάλλον προϋπήρχαν, υπάρχουν σήμερα και είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν στο μέλλον. Χαρακτηριστικά είναι τα πρώτα στοιχεία εργασίας, η οποία υλοποιείται αυτό το διάστημα, για την ιστορία των πλημμυρικών συμβάντων στην Ελλάδα, δείχνουν σαφή και έντονη αύξησή τους στα αστικά κέντρα. Επίσης, η αστικοποίηση, που σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και συνήθως απρογραμμάτιστα και σε μεγάλο βαθμό άναρχα, θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της στη ζωή μας.
Η φύση εκδικείται με οιανδήποτε κόστος!!!!!!!!!!!
Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία όλοι, επιστήμονες, επιχειρησιακοί φορείς και τοπικές αρχές πρέπει να συμμετέχουν. Αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση σώζουμε ζωές.
Εικόνα 8. Διάγραμμα των πράσινων περιοχών που αστικοποιούνται. Από την τοποθεσία Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry di Francesco Ferrini
ο καθηγητής Francesco Ferrini αναφέρει: « - Γνωρίζετε ότι στην Ιταλία η τρέχουσα αστικοποιημένη κατά κεφαλήν περιοχή, είναι 353 m2 / άτομο, έναντι 290 στο 1991 (+ 22 %).
- Γνωρίζετε ότι, παγκοσμίως, περίπου 115 km2 αστικοποιούνται κάθε εβδομάδα, με το μέγεθος τους να φθάνει περίπου 15-16. γήπεδα ποδοσφαίρου και ότι στην Ιταλία επιφάνεια περίπου 3-4 m2 / δευτερόλεπτο γίνεται αδιαπέραστη από το νερό. Πάντα πολυ υψηλό ρυθμό παρά τη μείωση από τα 80ντα στις αρχές της δεκαετίας-λογω κρισης- στα 2 δευτερόλεπτα»
Στη χώρα μας δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιοι δείκτες οι οποίοι θα ήταν πολύ χρήσιμοι ιδίως για το λεκανοπέδιο της Αθήνας, το οποίο έχει εξαπλωθεί στους γύρω ορεινούς όγκους μετά από επεκτάσεις των πολεοδομικών σχεδίων των γύρω από αυτά Δήμων.
Έπειτα λοιπόν από κάθε φυσική καταστροφή, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, όπως π.χ. στη Μάνδρα τον Ιανουάριο 2017, στο Μάτι πέρυσι και στη Χαλκιδική, στα Ψαχνά Ευβοίας και στην Καρδίτσα πρόσφατα, αντί να εστιάσουμε την προσοχή μας και να δούμε γιατί δεν γίνεται ορθή και αποτελεσματική πρόγνωση, πρόληψη, αντιμετώπιση και γενικά διαχείριση, αρχίζουν οι διάφοροι κλιματολογούντες να θεωρητικολογούν και να επικαλούνται ως αιτία των φαινομένων/ καταστροφών την κλιματική αλλαγή. Έτσι, διάφοροι οικονομικοί, επιστημονικοί και κυρίως πολιτικοί κύκλοι επικαλούνται τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή, είτε από άγνοια είτε για να αποποιούνται τις ευθύνες τους.
Οι θεωρητικές αναλύσεις περί κλιματικής αλλαγής/κρίσης και ειδικότερα περί ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων είναι ενδιαφέρουσες, κυρίως στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας, που όμως πρέπει να καταλήγουν σε πρακτικές και εφαρμόσιμες δράσεις. Η κινδυνολογία δεν οδηγεί πουθενά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία έτη διαφαίνεται αύξηση του αριθμού, της συχνότητας και της έντασης εκδήλωσης επικίνδυνων/ακραίων φαινομένων. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να είναι ορθή, αλλά βασίζεται σε δεδομένα λίγων σχετικά προηγούμενων ετών, για τα οποία υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.
Όμως, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια αν τα ίδια ή ακόμη και χειρότερα παρόμοια συμβάντα είχαν ξανασυμβεί στη μακραίωνη ιστορία του πλανήτη μας. Είναι όμως βέβαιο, και τα τελευταία έτη έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Nature and Science), ότι σημαντικοί πολιτισμοί καταστράφηκαν ή/και εξαφανίστηκαν από φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμύρες, παρατεταμένες ξηρασίες, φωτιές και σεισμούς). Συμπερασματικά, το θέμα της προστασίας μας από τέτοια καιρικά φαινόμενα σχετίζεται με την ορθή πρόγνωσή τους. Ευτυχώς, σήμερα, σε βραχυπρόθεσμη βάση, αυτά τα φαινόμενα είναι προβλέψιμα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε περιπτώσεις καιρικών φαινομένων με υψηλή επικινδυνότητα οι άνθρωποι, με έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους και να προφυλαχθούν με μεγάλη ασφάλεια.
Εικόνα 9. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Από την τοποθεσία ΤΑ Τετραθεμελα ΤΟΥ Κόσμου
Αστικό πράσινο
Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα θερμή χρονιά από την άποψη των θερμοκρασιών. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Στην Αυστραλία καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ ενώ εκδηλώθηκαν καταστροφικές πυρκαγιές. Το 2019 τα δύο μεγαλύτερα δάση του πλανήτη, στη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές. Μέσα λίγες εβδομάδες παραδόθηκαν στις φλόγες τεράστιες εκτάσεις. Η πυρκαγιά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτυπώθηκε από τον αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Οι πλημμύρες είναι ακόμη πιο συχνές και ακόμη πιο καταστροφικές. Η Ιαπωνία αντιμετώπισε τον τυφώνα Hagibis, τον ισχυρότερο εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες. Η Βενετία χτυπήθηκε από την υψηλότερη πλημμυρίδα από το 1966.
Οι επιστήμονες έχουν μια εξήγηση για αυτές τις ραγδαίες αλλαγές του καιρού. Ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) εξηγεί: «Η αλλαγή του κλίματος συνεχίζεται, ένα φαινόμενο που δεν βελτιώνεται σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο θερμή περίοδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 170 ετών. Έχουμε τρία κύρια αέρια θερμοκηπίου: το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου, και σε όλα έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ».
Εικόνα 10. EUROKINISSI Εφημερίδα των Συντακτών
Ο καθηγητής Francesco Ferrini αναφέρει «Η βαρύτητα της κλιματικής αλλαγής και ο πιθανός αντίκτυπός της στη ζωή μας και το μέλλον του πλανήτη δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ο καιρός αλλάζει, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Δεν θέλω να πείσω κανέναν ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει, εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και είναι, προς το παρόν, ασταμάτητη. Αυτοί που αρνούνται τα στοιχεία δεν αξίζουν καμία προσοχή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να υιοθετήσουμε στρατηγικές προσαρμογής στο ίδιο.Στις παρουσιάσεις μου και στο βιβλίο ′′ The Terra Saved by Trees ′′ που γράφτηκε μαζί με τον Ludovico del Vecchio, απλά θα ήθελα να προσφέρω ιδέες για εύκολη κατανόηση στα αστικά περιβαλλοντικά προβλήματα που ασφυκτιά στο μέλλον μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την αίσθηση της αισιοδοξίας και δίνοντας προτάσεις πώς μπορούμε να (ξανα) παρέμβουμε.
Αν ο καθένας μας κάνει κάτι, μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά."
Και συνεχίζει…………………
«- Γνωρίζατε ότι κατά την ανάγνωση αυτών των σύντομων ερωτήσεων, διάρκειας 2 λεπτών, περίπου 30 άνθρωποι στον κόσμο θα πεθάνουν λόγω μόλυνσης;
- Γνωρίζατε ότι μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους, επιπλέον των 12.6 εκατομμυρίων ετησίως που προκαλούνται ήδη από παράγοντες όπως ο υποσιτισμός, η ελονοσία, η διάρροια και το θερμικό στρες;
- Γνωρίζατε ότι η αύξηση της κάλυψης των δέντρων των πόλεων μας θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας κατά περίπου 40 %;
Δεν είμαι και δεν θέλω να γίνω καταστροφολόγος. Οι ερωτήσεις που θέτω είναι μόνο μερικές από τις πτυχές που μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον αν δεν αντιστρέψουμε πορεία.
Αντιστρέφουμε την πορεία μειώνοντας τις εκπομπές και υιοθετώντας στρατηγικές προσαρμογής, αλλά, βραχυπρόθεσμα, πρέπει να μετριαστούμε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αλλαγής. Και τα δέντρα, οι θάμνοι και όλοι οι χώροι πρασίνου είναι το υψηλότερο εργαλείο απόδοσης που διαθέτουμε.
Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς πρέπει να ενεργήσουμε για να βοηθήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Και ο καθένας μας πρέπει να κάνει κάτι, έστω και λίγο, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Γιατί η αλλαγή είμαστε εμείς. Καλώς ή κακώς».
Εικόνα 11. (εικόνες από το http://www.fao.org/international.../social-media-cards/en/) Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry di Francesco Ferrini
Με τον μετασχηματισμό των αστικών περιοχών, τη γήρανση των υποδομών και την αλλαγή του κλίματος, η βιώσιμη διαχείριση των όμβριων υδάτων αποτελεί βασική πρόκληση για ανθεκτικές πόλεις. Οι πόλεις αντιμετωπίζουν τα μετεωρολογικά γεγονότα με αυξανόμενη συχνότητα, διάρκεια και ένταση, καθώς επίσης και πιο επίμονες συνθήκες ξηρασίας. Σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής, αστικοποίησης και ολοένα και συχνότερων και έντονων καταιγίδων και παρατεταμένων και καταστροφικών ξηρασιών, οι πόλεις πρέπει τώρα να αντιμετωπίζουν τα νερά της βροχής ως πόρο που πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι ως σπατάλη για διαχείριση. Τα τελευταία 15-20 χρόνια έχει σημειωθεί, και όχι μόνο στη χώρα μας, αύξηση του μέσου όρου της βροχής που πέφτει κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων.
Είναι πλέον σαφές ότι, ενώ η αναμενόμενη αλλαγή του κλίματος είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των ξηρών και θερμών περιόδων, ορισμένες όμως περιοχές θα έχουν μείωση των μέσων βροχοπτώσεων και, αυτό ιδίως στη λεκάνη της Μεσογείου, αλλά παράλληλα με αύξηση της συχνότητας των μεγάλων ποσοστών όγκου βροχής σε κάθε βροχόπτωση. Αν και με την αύξηση κάθε είδους φυτικής κάλυψης μπορεί να προσφέρει το οικοσύστημα οφέλη για την υγεία και το αστικό περιβάλλον, η αύξηση της φυτοκάλυψης με δένδρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε φύλλα και της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνουν αυτά, της χωρητικότητας αποθήκευσης νερού, των ποσοστών εξατμισοδιαπνοής και της ικανότητας δέσμευσης άνθρακα.
Η μέση φυτοκάλυψη από δένδρα, είναι αρκετά χαμηλή, σε σύγκριση με εκείνη άλλων χωρών, παρά τα επανειλημμένα και τεκμηριωμένα πολλά οφέλη του αστικού πρασίνου από τις διαδικασίες των διαφόρων οικοσυστημάτων και για την ανθρώπινη υγεία. Δυστυχώς, λόγω της περιορισμένης «πράσινης κουλτούρας» της χώρας μας και του μικρού προϋπολογισμού που αφιερώνεται συνήθως στη φύτευση δέντρων, υπάρχουν επίσης περιορισμένα παραδείγματα προγραμματισμένων εκστρατειών φύτευσης δέντρων, που στοχεύουν στην αύξηση της κάλυψης σε αστικές περιοχές.
Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι περίπου το 50% του νερού που πέφτει σε φυτεμένες επιφάνειες ανακτάται και δεν απομακρύνεται αμέσως από την επιφανειακή απορροή. Η επίτευξη αυτών των στόχων σε μελλοντικές επιφάνειες πρασίνου από δέντρα, θα είχε ως αποτέλεσμα την τοπική ανακύκλωση σημαντικού μέρους του νερού από τη βροχόπτωση, που δεν θα μεταφερόταν αμέσως στα συστήματα αποχέτευσης και έτσι να χαθεί από το οικοσύστημα. Όσον αφορά τα οφέλη που παρέχονται στη διαχείριση των όμβριων υδάτων, παρόλο που η συγκράτηση από το φύλλωμα της κόμης των αστικών δέντρων μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του νερού της βροχής προς το σύστημα αποχέτευσης, τα μεγαλύτερα οφέλη έγκειται στην ικανότητά τους να συλλέγουν το νερό και να το απελευθερώνουν πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξατμισοδιαπνοής.
Η διαχείριση του νερού της βροχής από τα δέντρα
Εικόνα 12. Από την τοποθεσία How Trees Can Retain Stormwater Runoff By Arbor Day Foundation | September 27, 2018
- διαφορές απόδοσης που αποδίδονται σε είδη δέντρων, ηλικία, εποχικότητα (με φύλλα- χωρίς φύλλα), περιφερειακό κλίμα, αλληλεπιδράσεις με το άμεσο αστικό-προαστιακό οικοσύστημα, και
- ο ρόλος των δέντρων στο πλαίσιο άλλων πρακτικών πράσινων υποδομών (π.χ., δέντρα που φυτεύονται σε κήπους βροχής).
Εικόνα 13. The Role of Trees & Forests in Healthy Watersheds Managing Stormwater, Reducing Flooding, and Improving Water QualityThis publication was prepared by Vincent Cotrone, Urban Forester, Penn State School of Forest Resources
Αυτές οι αυξημένες ή μέγιστες ροές αναγκάζουν το νερό να κινείται γρήγορα στα ρέματα. Αυτό οδηγεί σε πλημμύρες, διάβρωση όχθης η της κοίτης, διεύρυνση του πλάτους των ρευμάτων, ιζήματα η φερτές ύλες που κατατίθενται στα ρέματα, απώλεια ενδιαιτημάτων ψαριών και στη μείωση της ποιότητας των υδάτων.
Τα δέντρα και τα αστικά δάση διαδραματίζουν έναν απίστευτο ρόλο στην απορροή των υδάτων καταιγίδας με διάφορους τρόπους, καθώς και στην απομάκρυνση ή το φιλτράρισμα ρύπων, που διαφορετικά θα καταλήγουν στις υδάτινες οδούς μας.
Εικόνα 14. Runoff increases as land is developed. Information source: U.S. EPA
- Να φυτεύετε τα μεγαλύτερα δέντρα, όπου είναι δυνατόν.
- Συνδυάστε τα δέντρα σε σχεση με τα τοπικά μοτίβα βροχόπτωσης ((πλατύφυλλα αειθαλή και κωνοφόρα που να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν επικρατούν χειμερινές βροχοπτώσεις).
- Να φυτεύετε δέντρα που απαιτούν μικρή ποσότητα νερού, όπου χρειάζεται, αν και το είδος πρέπει να αντέχει σε βραχυπρόθεσμες συνθήκες κορεσμένων εδαφών.
- Να φυτεύετε αειθαλή πλατύφυλλα, όπου χρειάζεται.
- Χρησιμοποιήστε είδη δένδρων που έχουν αποδειχθεί ανεκτικά στους αστικούς ρύπους.
- Χρησιμοποιήστε γηγενή φυτά που μπορούν να αντέξουν σε ξηρές εποχές (μόλις εγκατασταθούν τα φυτά), μειώνοντας έτσι την ανάγκη για συμπληρωματική άρδευση.
- Βελτιώστε τη συντήρηση των υπαρχόντων δέντρων.
- Χρησιμοποιήστε είδη δέντρων με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά (ευρεία διάδοση και πυκνά φυλλώματα) που μεγιστοποιούν τις παρεμβολές στο νερό της βροχόπτωσης.
Εικόνα 15. TREES TO OFFSET STORMWATER Case Study 05: City of Miami Beach, Florida September 2018
Οι πράσινες πόλεις του μέλλοντος
Λίγα στοιχεία για την εξέλιξη της πόλης……………
Από τον Λε Κορμπιζιέ στον Μπλέιντ Ράνερ
«Ο χώρος είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν, αισθάνονται, διαισθάνονται και βιώνουν σε αυτόν», λέει μια κινέζικη παροιμία, θεωρώντας πως το ανθρώπινο είδος μπορεί να κάνει συσχετισμούς, να ενεργοποιεί συνειρμούς, να καταλήγει σε συνθέσεις. Αυτές οι ανθρώπινες λειτουργίες είναι που γεννάνε την αρχιτεκτονική, τη πολεοδομία, τη διακόσμηση, τη μόδα ακόμα και τη σύγχρονη ζωγραφική, τις πολλαπλές εκφάνσεις της χρήσης του χώρου. Η έννοια του χώρου έχει όμως και άλλες πλευρές. Είναι σημείο εκκίνησης για το πώς αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας. Σημείο προσανατολισμού για το που πηγαίνουμε. Καθορίζει τις σχέσεις των ανθρώπων, τη ζωή τους, την υγεία τους και κυρίως το πώς εξελίσσονται."
Τον 20ο αιώνα δημιουργήθηκαν πολλά ευρωπαϊκά κινήματα έχοντας αυτή την φιλοσοφία ως αφετηρία, τα οποία συγκρούστηκαν τόσο με την κλασσική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής όσο και με την παρορμητική ανάπτυξη των πόλεων. Το Bauhaus, της σύντομης σε διάρκεια δημοκρατίας της Βαϊμάρης, του Βάλτερ Γκρόπιους, του Πήτερ Μπέρενς, του Χάνς Μάγιερ και του Λούντβιχ Μις Βαν Ντε Ροε είναι το πιο γνωστό. Ο Κονστρουκτιβισμός της πρώιμης Σοβιετικής Ένωσης, με το χαρακτηριστικό σύνθημα «να αλλάξουμε τη ζωή και την πόλη» με τους Καντίνσκι, Μάλεβιτς, Μαγιακόφσκι, Εσενιν και Τάτλιν έδωσε θελκτικές ιδέες. Ακολουθεί η αντίληψη του Λε Κορμπυζιέ για τη σύζευξη Τέχνης και βιομηχανίας, καθώς και οι προσεγγίσεις των Γάλλων πολεοδόμων, που επεξεργάστηκαν όσο κανείς άλλος τις μετατροπές και ανακατατάξεις των ιστών των πόλεων. Και τέλος τα ρεύματα στα μέσα του 20ου αιώνα, ολοκληρώνονται με το Μεταμοντερνισμό των Ρικάρντο Μπόφιλ, Ζαν Νινβέλ, Κριστιάν ντε Πόρτζεμπεργκ, Μις Βαν ντε Ρόε, που επανεισήγαγαν το ανθρώπινο μέτρο, το πεζοδρόμιο, την επιστροφή στην Ιστορικότητα.
Τα κινήματα αυτά, προϊόντα έντονου προβληματισμού για τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν τις νέες μητροπόλεις, έφεραν έναν άνεμο αλλαγής στον τρόπο που η αρχιτεκτονική έβλεπε το χώρο. Οι νέες τάσεις μιλούν για απλότητα, ισορροπία, πειθαρχία που τα συνδυάζουν με το πάθος για διαρκή γνώση, τη φαντασία, τη συλλογικότητα, την ελευθερία στο στυλ. Παρ’ όλα αυτά, τα νέα κινήματα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ολοένα αυξανόμενη εντροπία των σύγχρονων μητροπόλεων, που οφείλεται σε πολλούς λόγους, με σημαντικότερους την αστυφιλία, τη μαζική είσοδο του αυτοκινήτου, την αρχαιότητα της υποδομής, την έλλειψη συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό των αλλαγών, την κερδοσκοπία των κυρίαρχων τάξεων.
Η διαδικασία συνεχούς αλλαγής του τρόπου παραγωγής, η καταστροφή των μικρών αγροτών, η διαστροφή της ανάπτυξης σε βάρος της φύσης, ειδικά στον τρίτο κόσμο, δημιούργησαν πόλεις τέρατα όπως η Μπανγκόγκ, η Σαγκάη, το Ρίο, το Μέξικο Σίτυ, η Καλκούτα, το Κάιρο. Η αισιόδοξη αντίληψη των αλλαγών που έγιναν στις Ιταλικές πόλεις, στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, τη Βιέννη και κυρίως το Βερολίνο, με τροποποιήσεις των παλιών λειτουργιών της πόλης και με πρωτοποριακά νέα κτίρια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι σήμερα τον χώρο τον βλέπουμε διαφορετικά.
Ας έρθουμε στο σήμερα, που η πόλη έχει την ανάγκη να επανασχεδιαστεί κάτω από το πρίσμα των αρνητικών επιπτώσεων της Κλιματικής αλλαγής, της Ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της πανδημίας COVID 19.
Η βαρύτητα της κλιματικής αλλαγής και ο πιθανός αντίκτυπός της στη ζωή μας και το μέλλον του πλανήτη, εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και είναι, προς το παρόν, ασταμάτητη. Οι πλημμύρες στις πόλεις είναι ένα φαινόμενο όπου αυξάνει η ένταση και συχνότητα του από την κλιματική αλλαγή και μπορεί να ελεγχθεί όπως προαναφέραμε με αύξηση του πρασίνου.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση
Τα λεπτά σωματίδια που περιέχονται στον αέρα που αναπνέουν οι Γάλλοι αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδεινώνουν την κατάσταση των ατόμων με αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακούς ασθενείς και σκοτώνουν. Στη Γαλλία, η ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως τα λεπτά σωματίδια οδηγεί στο θάνατο 48.000 ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη της Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας το 2016. Η πανδημία που μας έχει κατακλύσει, μας έχει κάνει να συνειδητοποιήσουμε συντριπτικά, ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το γεγονός, ότι είναι απαραίτητες σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές και, ως εκ τούτου, πιέζουν για ανάληψη δράσης σε αυτό το θέμα.
Τα πάρκα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι είναι επίσης ένας τρόπος να βλέπεις άλλους ανθρώπους από μια ασφαλή απόσταση. Αυτοί οι χώροι πρασίνου έχουν λίγες μεταλλικές ή πλαστικές επιφάνειες όπου οι ιοί μπορούν να κρύβονται.
Η πόλη, που παρουσιάζεται εδώ και δεκαετίες ως βιώσιμη, αμφισβητείται σήμερα για την ικανότητά της να διαδίδει το Covid-19. Ακόμα κι έτσι, ενόψει οποιασδήποτε πρότασης κατά των πόλεων, συμφωνούμε με τον Juli Herrera ότι, «για διάφορους λόγους, φαίνεται ότι η πυκνή πόλη θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εργασίας τα επόμενα χρόνια. Η πυκνότητα (πυκνοδόμηση και πυκνοκατοίκηση) κατηγορείται ως η υπηρέτρια της πανδημίας, η οποία στο μέλλον θα απενεργοποιήσει τους ανθρώπους από πόλεις. Τα αρχέτυπα της πόλης και των πράσινων προαστίων βρίσκονται στις φαντασίες μας και χρησιμεύουν μόνο για να μπερδεύουν την έξυπνη επιλογή.
Εικόνα 16. Το δέντρο παράγει οξυγόνο, προσφέρει σκιά, όταν λείπει….Jardins de Epicuro - Dia da Árvore
Εικόνα 17.Society in pandemic times. Today’s cartoon by Osama Hajjaj: https://cartoonmovement.com/cartoon/pandemic-society
Εικόνα 18. Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry di Francesco Ferrini(foto da https://www.childrenandnature.org/.../if_you_live_near_a.../). Πολλές έρευνες δείχνουν τώρα ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές με περισσότερα μέρη τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και η σχέση είναι '' ουσιαστική και σημαντική ". Μάλιστα είναι γνωστή η σχέση σωματικής και ψυχικής ευεξίας και δένδρων, αλλά το πιο ενδιαφέρον που προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα είναι ότι η μείωση των συμπτωμάτων κακοδαιμονίας που αποδίδεται στην παρουσία χώρων πρασίνου είναι παρόμοια με τη μείωση που παρατηρείται για άλλα σημαντικά αποφασιστικοί παράγοντες της ψυχικής υγείας συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής κατάστασης και του εισοδήματος".
Εικόνα 19. AREE VERDI, QUALITÀ DELLA VITA ED EQUITÀ SOCIALE Francesco Ferrini, DAGRI – Università degli Studi di Firenze
Οι πόλεις «Ολοκληρωμένου Οικοσυστήματος» στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Ουτοπία ή εφικτή προοπτική;
Κωνσταντίνος Πορτοκαλίδης Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Κωνσταντίνος Λαλένης Επiκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
"Για την ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος της σχέσης πόλης - περιβάλλοντος, μια νέα έννοια έχει προκύψει πρόσφατα, αποκαλούμενη «αστική οικολογία», που εισήγαγε τις έννοιες της «φυσικής ικανότητας», της «οικονομίας της φύσης», του «οικολογικού αποτυπώματος» και του «μεταβολισμού». Σημαντική συνιστώσα των παραπάνω είναι η ενσωμάτωση οικολογικών αρχών στο σχεδιασμό και την διαχείριση της πόλης, η οποία διαμορφώνει νέες θεωρήσεις όπως η «Οικο-Πόλη» και η «Πόλη Χαμηλών Επιπτώσεων». Αυτές αποτελούν νεωτεριστικές προσεγγίσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτάσεων ολιστικής προσέγγισης της πόλης μέσω κυκλικών διεργασιών, δημιουργικής αντιμετώπισης των χωρικών ζητημάτων, εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, επιδίωξης τοπικής αυτάρκειας, διαχείρισης των φυσικών πόρων κ.λπ. Ως κεντρική φιλοσοφία εστιάζουν συνολικά στην ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος και προωθούν ουσιαστικά την επιστροφή στην ανθρώπινη κλίμακα και στις τοπικές φυσικές διεργασίες που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση, ενάντια στην υπεροψία των σύγχρονων αντιλήψεων για την αστικότητα. Μια κριτική προσέγγισή τους, ωστόσο, φέρνει στην επιφάνεια δύο κρίσιμα ερωτήματα που ίσως αποτελέσουν την «αχίλλειο πτέρνα» ως προς την αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες εφαρμογής τους.
Μπορούν στην πράξη, να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα στις πόλεις και γενικότερα στις σύγχρονες οικονομίες;
Θα καταφέρουν να πείσουν ότι δεν αποτελούν μια «ουτοπιστική» και ανεδαφική προσέγγιση της σύγχρονης πραγματικότητας;
Οι δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής τους μένει να διερευνηθούν.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα των πόλεων (σύγχρονη αστικοποίηση) είναι η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα των υδάτων, η μόλυνση του εδάφους, ο θόρυβος, η διάθεση των λυμάτων και των αποβλήτων, η γενική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ. (Burton και Pitt, 2001 ̇ Cayford, 2002 ̇ Rickaby, 1991, κ.ά.). Τα ζητήματα αυτά βαίνουν αυξανόμενα αντί να περιορίζονται λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ανάγκης για κατανάλωση φυσικών πόρων εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού, του συνεχώς εντεινόμενου καταναλωτισμού και των νέων κοινωνικά και οικονομικά χωρικών προσεγγίσεων όπως η εκτός σχεδίου και η προαστιακή δόμηση (Kallis και Coccossis, 2001), ενώ συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Για την ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος των ζητημάτων του αστικού περιβάλλοντος και την αναζήτηση καλύτερων λύσεων, μια νέα έννοια έχει προκύψει, η «αστική οικο-λογία».
Η νέα αυτή θεώρηση, μετέβαλε τις επιδιώξεις του χωρικού σχεδιασμού και της διαχείρισης των πόλεων από τον οικονομικό προσανατολισμό, που κυριάρχησε μεταπολεμικά, όπου το περιβάλλον ουσιαστικά αντιμετωπιζόταν ως περιοριστικός παράγοντας, σε πιο αειφορικές προσεγγίσεις, στον χώρο και στον χρόνο. Σήμερα, είναι απόλυτα δεκτό ότι ο χειρισμός (σχεδιασμός/ διαχείριση κ.λπ.) του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να είναι συμβατός με την αναπαραγωγική ικανότητα των φυσικών οικοσυστημάτων, να επιδιώκει την επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής ισότητας και να μη θέτει προστιθέμενο κόστος και κινδύνους στις επόμενες γενεές (Newman, 1996 ̇ Blowers, 1993). Σε αυτό το πλαίσιο, ο χωρικός σχεδιασμός και η διαχείριση των πόλεων ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την αρχή της «περιβαλλοντικής διαχείρισης», αποκλίνοντας από την άκαμπτη έννοια της «περιβαλλοντικής προστασίας» που είχε εισάγει μια αρνητική και διχαστική άποψη για το περιβάλλον και την ανάπτυξη (Δελούκας, 1995), ενώ οδήγησε και σε ένα ιδιότυπο περιβαλλοντικό ντετερμινισμό (Rydin, 1998).
Στη συγκεκριμένη λογική, το παρόν άρθρο επιχειρεί μια θεωρητική αποτίμηση των εναλλακτικών οικολογικών προσεγγίσεων των πόλεων, που παρουσιάζουν σήμερα μια έντονη δυναμική με την συμπερίληψη της κλιματικής αλλαγής στην δημόσια συζήτηση και στην ατζέντα του χωρικού σχεδιασμού.
Ο όρος "Αστική Οικολογία" (Urban Ecology) εισήχθη από τη Σχολή του Σικάγου. Αφορούσε την οικολογική ανάλυση των ανθρώπινων κοινοτήτων και ιδιαίτερα της σύγχρονης πόλης. Διεθνώς, η θεσμική αναγνώριση της αστικής οικολογίας ήρθε με το Διακυβερνητικό Πρόγραμμα της ΟΥΝΕΣΚΟ "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα" το 1971. Για περισσότερα βλ. Sukopp (2002), Νικολαϊδου (1993) κ.ά.
1. Η «οικολογική» προσέγγιση της αστικότητας
1.1.Γενικά
Κύριο επιχείρημα των εκφραστών της οικολογικής προσέγγισης είναι ότι προκειμένου να επιτευχθεί η αστική αειφορία, δεν αρκούν μόνο η επίλυση των επί μέρους ζητημάτων της κατανάλωσης ενέργειας, ο περιορισμός της μόλυνσης και η υιοθέτηση πολιτικών και στρατηγικών για την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος. Απαιτείται κυρίως μια ουσιαστική και δομική αλλαγή στη σχέση μεταξύ πόλης και υπαίθρου, με την υιοθέτηση της έννοιας του «οικοχώρου», ζήτημα που έχει ιδιαίτερες επιδράσεις στον σχεδιασμό και την διαχείριση της ανάπτυξης μιας αστικής περιοχής που σε συνδυασμό με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οδηγούν σε μια σφαιρική, ολιστική και καθολική προσέγγιση (ΕΕΑ, 1997 Frey, 1999 ̇Frumkin, 2002).
Σε αυτό το πλαίσιο, η «οικονομία της φύσης» ως αποτέλεσμα μιας κυκλικής διαδικασίας περιβαλλοντικών λειτουργιών, αποτελεί τη νέα φιλοσοφία για τον χωρικό σχεδιασμό και την διαχείριση των πόλεων. Κοινώς, το συγκεκριμένο οικολογικό πρίσμα για την αστικότητα, παρουσιάζεται σήμερα ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεώρηση, που εστιάζει στον μεταβολισμό των πόλεων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του λεγόμενου οικολογικού αποτυπώματος, όπως παρουσιάζεται παρακάτω (Hough, 1989).
1.2. Ο μεταβολισμός των πόλεων
Γενικά, μπορεί να θεωρηθεί ότι οι πόλεις ως σύστημα αντιπροσωπεύουν ένα περίπλοκο σύμπλεγμα φυσικών λειτουργιών και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Ροές πόρων δημιουργούνται, κυκλοφορούν, μεταβολίζονται και αποβάλλονται, μέσω μιας σύνθετης λειτουργίας (Ganzleben, 2004). Η αποβολή (εκροή) μεγάλων ποσοτήτων πόρων χωρίς επαρκή ανακύκλωση ή χρήση χαρακτηρίζει ένα τέτοιο σύστημα που ονομάζεται γραμμικό, ενώ αντίστοιχα και ο μεταβολισμός μέσα στο σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται ως γραμμικός. Οι πόροι που αντλούνται (π.χ. από μια αστική περιοχή), σταδιακά μετατρέπονται σε απόβλητα που στη συνέχεια αποβάλλονται, ως επί το πλείστον στο φυσικό οικοσύστημα. Το γραμμικό αυτό πρότυπο παραγωγής, κατανάλωσης και διαχείρισης του αστικού συστήματος, είναι μη αειφορικό και υπονομεύει μακροπρόθεσμα τη γενική οικολογική βιωσιμότητά του (Girardet, 1992 και 1999).
Αντίθετα, στη φύση αναπτύσσεται μια κυκλικού τύπου διεργασία όπου κάθε εξαγωγή (εκροή / παράγωγο) που αποβάλλεται από έναν οργανισμό, μετατρέπεται σε εισαγωγή σε έναν άλλο οργανισμό με μια διαδικασία που ανανεώνει και στηρίζει τη συνοχή ολόκληρου του περιβάλλοντος, με τη χρήση της φυσικής ανακύκλωσης (Girardet, 1992). Έχοντας ως βασική αρχή τη συγκεκριμένη (φυσική) διεργασία, η οικολογική προσέγγιση υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει μεταβολή της λειτουργίας του γραμμικού μεταβολισμού των πόλεων (απόβλητα, ενέργεια, απορρίμματα, κατανάλωση γης κ.λπ.) σε κυκλικό όπου η παραγωγή ανακυκλώνεται για να γίνει εκ νέου εισαγωγή στο αστικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι πρέπει να αλληλοσχετίζονται, έτσι ώστε να μειώνονται οι λεγόμενες «ροές γραμμικού μεταβολισμού», που προκύπτουν από τη χρήση πόρων και την παραγωγή μη ανακυκλούμενων αποβλήτων (o. π., 1992). Ακολουθώντας το παράδειγμα της συγκεκριμένης διαδικασίας φυσικής ανακύκλωσης (κυκλικού μεταβολισμού), οι επιδιώξεις της αστικής οικολογίας εστιάζουν σε αντίστοιχες προσεγγίσεις για την επίτευξη της συνολικής «οικολογικής βιωσιμότητας του χώρου». Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί το σύστημα της κατανάλωσης ή καλύτερα να αντικατασταθεί σταδιακά από διεργασίες που προωθούν την χρήση των ανανεώσιμων πόρων (πηγές ενέργειας, ανακυκλωμένα υλικά) και κατά το δυνατόν σώζουν τους μη ανανεώσιμους (π.χ. αδόμητες περιοχές, ορυκτός πλούτος κ.λπ.) ώστε να είναι διαθέσιμοι και για τις επόμενες γενιές.
Η «οικονομία της φύσης», προκύπτει σε αυτή την περίπτωση ως το αποτέλεσμα της ανάγκης για μικρότερη κατανάλωση πόρων, σε τοπικό αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον (Burton και Pitt, 2001 Cayford, 2002).
1.3. Η «Οικολογική Πόλη» Η
«Οικολογική Πόλη» (ή Οικοπόλη), αποτελεί την προσπάθεια να εφαρμοστούν οι ανωτέρω αρχές στην δημιουργία νέων αστικών τόπων ή στην αναδόμηση (ανάπλαση, αναμόρφωση, εξυγίανση) των υφισταμένων. Ο βασικός στόχος ως ολιστική προσέγγιση είναι η δημιουργία καθετοποιημένων διεργασιών χωρικού σχεδιασμού (Fleischer, 2002) που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ιδανική ισορροπία μεταξύ του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος των πόλεων (Downton, 1997).
Οι πόλεις «Ολοκληρωμένου Οικοσυστήματος», σύμφωνα με την ανάλυση που προηγήθηκε, μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή σε πολλές πτυχές της αστικής αειφορίας και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις αρνητικές επιπτώσεις της αστικοποίησης σε τοπικό αλλά και γενικό επίπεδο (περιβάλλον, φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής κ.λ.π.). Αν και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως μικρής κλίμακας και εστιασμένες εναλλακτικές προσεγγίσεις, έχουν πλέον αναπτυχθεί και σε τομείς που άπτονται του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του χώρου όπως η διαχείριση της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των αποβλήτων κ.λπ., στοχεύοντας παράλληλα στην αποφυγή του επιπλέον κόστους που χρειάζεται η εφαρμογή των επί μέρους πρακτικών προστασίας με την υιοθέτηση των συμβατικών διαδικασιών. Προωθούν με αυτό τον τρόπο την επιστροφή στην ανθρώπινη κλίμακα και υιοθετούν ουσιαστικά και τυπικά τις αρχές της αστικής οικολογίας υπό ένα νεωτεριστικό πνεύμα που υπερβαίνει τις αρχές του κλασσικού χωρικού σχεδιασμού, και επιδιώκει, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, την ολική αειφορία.
Ο προσαρμοστικός αυτός σχεδιασμός και η διαχείριση της πόλης, εστιάζει όλο και περισσότερο σε πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις και κάνει χρήση μιας κυκλικής διαδικασίας που αναλύει το σύστημα συνολικά (εξετάζει τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά), ελέγχει και αξιολογεί τα αποτελέσματα, και επαναπροσδιορίζει τους στόχους μέσω των βελτιώσεων που προκύπτουν, σε τοπικό πάντα επίπεδο. Αυτή η προσέγγιση, δεν υιοθετεί εξ αρχής μια τελική λύση αλλά ορίζει το πλαίσιο των αρχών και τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στις καλύτερες επιλογές.
Εικόνα 20. George Seurat, Una domenica pomeriggio sull’isola della Grande-Jatte (1883). Από την τοποθεσία Il Verde bene comune, nelle città che cambiano By Francesco Ferrini
Και οι κάτοικοι της πόλης πως θα συμμετάσχουν στον προβληματισμό για την πράσινη πόλη στη χώρα μας;
Στην Ελλάδα ο κάτοικος στις πόλεις, έχει η ζωή του πωρωθεί από το μπετόν, οι συμπεριφορές και οι επιλογές στη διαβίωση του μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γενετικά έχει έλλειψη του γονιδίου της φύσης η αλλιώς πάσχει η διακατέχεται από το σύνδρομο στέρησης η έλλειψης της φύσης. Σήμερα καλείται ο Δήμος, η Περιφέρεια αλλά και η Κεντρική Κυβέρνηση να σχεδιάσει και να αναπτύξει πολιτική για τη σύνδεση της πόλης με τη φύση. Οι Δήμαρχοι διαφόρων πόλεων του εξωτερικού αναζητούν έναν εταίρο για να αναπτύξει ένα δίκαιο όραμα για την προστασία και την επέκταση των στόχων του δέντρου της πόλης (αστικού πρασίνου). Να δίνει προτεραιότητα σε μια διαφανή και συνεργατική προσπάθεια σχεδιασμού που αναγνωρίζει και υποστηρίζει τις κοινότητες που έχουν εκτεθεί δυσανάλογα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.
«Καθώς σχεδιάζουμε για το μέλλον της πόλης μας, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη, ασφαλής πόλη για όλους τους κατοίκους", δήλωσε ο δήμαρχος της Βοστώνης Walsh.
«Γνωρίζουμε πόσο κρίσιμα είναι τα δέντρα (αστικό πράσινο) καθώς καταπολεμούμε την κλιματική αλλαγή και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους. Αυτό το σχέδιο αστικών δασών είναι το πρώτο του είδους του στη Βοστώνη και είναι μια ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι κάθε γειτονιά θα έχει τους πόρους που της αξίζει και που χρειάζεται . Η Βοστώνη έχει δεσμευτεί να ενισχύσει το περιβαλλοντικό έργο και να δημιουργήσει ένα λαμπρότερο, πιο πράσινο μέλλον για όλους».
«Τα επόμενα χρόνια, η κοινότητά μας θα αντιμετωπίσει υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς και μεγαλύτερα και πιο έντονα κύματα καύσωνα». «Ένας τρόπος για να μετριαστεί αυτό το φαινόμενο «της θερμικής νησίδας» είναι να προστατέψουμε και να αναπτύξουμε τα δέντρα μας (αστικό πράσινο). Εκτιμούμε την κοινοτική προσέγγιση της πόλης για ένα δίκαιο σχέδιο αστικών δασών».
«Ο σχεδιασμός για το μέλλον των δέντρων της Πόλης (αστικό πράσινο), μας είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για ανθεκτικές κοινότητες».
Η ομάδα του έργου, θα συντονίσει στενά τη διαδικασία του σχεδιασμού με τον και την υλοποίηση του. Ο συνεχιζόμενος συντονισμός θα ενσωματώσει συνεκτικά το όραμα της πόλης, για ανάπτυξη ενός υγιούς αστικού δάσους σε άλλες στρατηγικές ανθεκτικότητας στον καύσωνα. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αστικού δάσους της Βοστώνης θα χρησιμεύσει όχι μόνο για τη μείωση του φαινομένου της ζέστης στη πόλη αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας της οικολογίας της πόλης.
Πρακτικές εφαρμογές για πράσινη πόλη
Η Βαρκελώνη δημιουργεί νέες πράσινες περιοχές
Εικόνα 21. Η Βαρκελώνη δημιουργεί νέες πράσινες περιοχές. Από την τοποθεσία Barcelona crea nuevas zonas verdes sin aumentar el número de jardineros
Πόλη Δάσος για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η Κίνα δημιουργεί την πρώτη πόλη-δάσος του κόσμου, όπου όλα τα κτίρια είναι καλυμμένα με φυτά, προσφέροντας πολλά οικολογικά οφέλη
Εικόνα 22. Stefano Boeri Architetti VERTICAL GARDEN Milan, Italy
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και η υπερθέρμανση του πλανήτη, στην Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης «Πόλης-Δάσους» στον κόσμο. Η πόλη θα γεννηθεί στο Λιουζού, στην επαρχία Γκουανγκσί, σε μια έκταση 1,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις όχθες του ποταμού Λιουτζάνγκ. Θα φιλοξενήσει 30.000 ανθρώπους μόλις ολοκληρωθεί και τα γραφεία, τα σπίτια, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα σχολεία θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από 40.000 δέντρα και 1 εκατομμύριο φυτά 100 διαφορετικών ειδών. Αυτά τα φυτά αναμένεται να απορροφούν περίπου 10.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 57 τόνους ρύπων ετησίως και θα παράγουν περίπου 900 τόνους οξυγόνου. Η πόλη-δάσος θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συνδέεται με ηλεκτροκίνητο τρένο με την πόλη Λιουζού.
Πρόκειται για κοινό πρότζεκτ του ιταλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Steffano Boeri Architetti Milan – έδωσε το masterplan- και της Shanghai Tongyan Architectural and Planning Design Company. Οι σχεδιαστές της επισημαίνουν ότι τα οικολογικά οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς τα φυτά και τα δέντρα θα μειώσουν τη μέση θερμοκρασία του αέρα, θα δημιουργήσουν φράγματα κατά του θορύβου και θα βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα παρέχοντας σπίτι σε πολλά είδη πουλιών, εντόμων και μικρών ζώων. Η ολοκλήρωσή της πόλης αναμένεται εντός του 2020.
Η πρώτη πόλη-δάσος που θα είναι 100% ενεργειακά και διατροφικά αυτόνομη, ετοιμάζεται στο Κανκούν.
Η εταιρεία αρχιτεκτονικής Stefano Boeri Architetti, διάσημη για το σχεδιασμό κατακόρυφων δασών στην Ελβετία και την Κίνα, επιστρέφει με άλλο ένα έργο που θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για ανθεκτικό και βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό. Η Smart Forest City είναι στα σκαριά και θα βρίσκεται στο Κανκούν του Μεξικού. Πρόκειται να κατασκευαστεί σε έναν χώρο που σήμερα λειτουργεί ως λατομείο. Η πόλη αυτή θα είναι 100% ενεργειακά και διατροφικά αυτόνομη, ικανή να φιλοξενήσει 130.000 κατοίκους σε ένα οικόπεδο 557 στρεμμάτων, καθώς και 7.500.000 φυτά 400 διαφορετικών ειδών τα οποία θα επιλέξει ο βοτανολόγος και αρχιτέκτονας τοπίου Lauri Gatti.
Εικόνα 23. Stefano Boeri Architetti
Εδώ θα φυτευτούν περισσότερα από 200.000 δέντρα με σκοπό να δημιουργήσουν μια αναλογία 2,3 δένδρων ανά κάτοικο, ενώ το υπόλοιπο της βλάστησης θα είναι κυρίως θάμνοι, πράσινες στέγες και κάθετοι κήποι. Η έξυπνη πόλη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει 116.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο Η οικολογική αυτή πόλη θα έχει ισχυρά θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη καθώς έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει 116.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Θα περιβάλλεται από ηλιακούς συλλέκτες, ικανούς να παρέχουν αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Επίσης θα περιλαμβάνει κι ένα πρωτοποριακό σύστημα μεταφοράς με εσωτερικά ηλεκτρικά και ημιαυτόματα οχήματα που θα λειτουργούν με αυτή την ενέργεια.
Η αστική περιοχή θα περιβάλλεται από μια αγροτική ζώνη. Δημόσια πάρκα, ιδιωτικοί κήποι, πράσινες στέγες και πράσινες προσόψεις θα συμβάλουν στην επίτευξη μιας τέλειας ισορροπίας μεταξύ της φύσης και του οικοδομικού αποτυπώματος. Η πρόταση της Smart Forest City – Cancun περιλαμβάνει κι ένα κέντρο προηγμένης έρευνας αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστημιακά τμήματα και εταιρείες. Σε αυτό περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης αφιερωμένες – φυσικά- σε ζητήματα βιωσιμότητας και πράσινες υποδομές.
Πώς να αναδασώσετε τον πλανήτη για να μετριάσετε την κλιματική κρίση
Εικόνα 24 Εναέρια άποψη της ακτής της Μάλαγα και της θάλασσας του Άλμποραν. Shutterstock / EQRoy
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως βασικό εργαλείο διαχείρισης και θα είναι σε θέση να βοηθήσει στις επιλογές σχεδιασμού, διαχείρισης και κατασκευής των νέων χώρων πρασίνου.
Κλείνω με ένα κείμενο του Έρμαν Έσσε
Έρμαν Έσσε: Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή
«Όποιος έχει μάθει πώς να ακούει τα δέντρα, δεν θέλει να είναι τίποτα εκτός από αυτό που είναι»
Τα σέβομαι όταν ζουν σε οικογένειες και φυλές, σε δάση και άλση. Και ακόμη περισσότερο τα σέβομαι όταν στέκονται μόνα τους. Είναι σαν τα μοναχικά άτομα. Όχι σαν τους ερημίτες που έχουν αποσυρθεί μακριά για να κρύψουν κάποια αδυναμία τους, αλλά σαν τα υπέροχα μοναχικά άτομα, όπως ήταν ο Μπετόβεν και ο Νίτσε. Στα ψηλά κλαδιά τους θροΐζει ο κόσμος, ενώ οι ρίζες τους αναπαύονται στο άπειρο. Όμως δεν χάνουν τον εαυτό τους, παλεύουν με όλη τους τη δύναμη για ένα και μόνο πράγμα: να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους, να δημιουργήσουν το δικό τους σχηματισμό, να εκπροσωπήσουν τους εαυτούς τους. Το σπίτι δεν είναι ούτε εδώ, ούτε εκεί. Το σπίτι είναι μέσα σας, αλλιώς δεν είναι πουθενά. Τίποτα δεν είναι πιο ιερό, τίποτα δεν είναι πιο υποδειγματικό από ένα όμορφο και δυνατό δέντρο. Όταν ένα δέντρο κόβεται και αποκαλύπτεται η θανατηφόρος πληγή του, μπορεί κανείς να διαβάσει όλη την ιστορία του στο φωτεινό δίσκο του κορμού του: στα δαχτυλίδια του φαίνονται τα χρόνια του, ενώ στα σημάδια του φαίνονται ο αγώνας, τα δεινά, όλες οι ασθένειες, η ευτυχία και η ευημερία, τα δύσκολα χρόνια αλλά και τα ωραία, οι επιθέσεις που άντεξε, οι καταιγίδες που έχει υπομείνει. Και κάθε νέο παιδί του χωριού σίγουρα γνωρίζει ότι το σκληρότερο και το πιο ευγενές ξύλο είναι αυτό που έχει στενότερα δαχτυλίδια, κι ότι εκεί ψηλά στα βουνά και μέσα στο συνεχή κίνδυνο αναπτύσσεται το πιο άφθαρτο, το ισχυρότερο, το ιδανικό δέντρο.
Τα δέντρα είναι ιερά. Όποιος ξέρει πώς να μιλήσει μαζί τους, όποιος ξέρει πώς να τα ακούσει, μαθαίνει την αλήθεια. Δεν κηρύττουν μάθηση και παραινέσεις, κηρύττουν τον αρχαίο νόμο της ζωής.
Το δέντρο λέει: Ένας πυρήνας είναι κρυμμένος μέσα μου, μια σπίθα, μια σκέψη, είμαι ζωή από την αιώνια ζωή. Μοναδικά είναι η μορφή και οι φλέβες του δέρματος μου, το μικρότερο φύλλο στα κλαδιά μου, αλλά και η μικρότερη ουλή στο φλοιό μου. Έγινα για να σχηματοποιήσω και να αποκαλύψω την αιωνιότητα στη μικρότερη μου λεπτομέρεια.
Το δέντρο λέει: Η δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη. Δεν ξέρω τίποτα για τον πατέρα μου, δεν ξέρω τίποτα για τα χιλιάδες παιδιά που κάθε άνοιξη σπέρνονται από μένα. Ζω μέχρι τέλος για το μυστικό του σπόρου μου, και δεν με νοιάζει για τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι ο Θεός είναι μέσα μου. Πιστεύω ότι η εργασία μου είναι ιερή. Μ' αυτή την αλήθεια ζω. Όποιος έχει μάθει πώς να ακούει τα δέντρα, δεν θέλει να είναι τίποτα εκτός από αυτό που είναι.
Όταν απογοητευόμαστε και δεν μπορούμε να αντέξουμε τη ζωή μας, τότε το δέντρο έχει κάτι να μας πει: Σταθείτε! Σταθείτε! Κοιτάξτε εμένα! Η ζωή δεν είναι εύκολη, η ζωή δεν είναι δύσκολη. Αυτές είναι παιδαριώδεις σκέψεις. Το σπίτι δεν είναι ούτε εδώ ούτε εκεί. Το σπίτι είναι μέσα σας, αλλιώς δεν είναι πουθενά. Τα δέντρα θροΐζουν το βράδυ, ενώ είμαστε ανήσυχοι μέσα στις δικές μας παιδαριώδεις σκέψεις: Τα δέντρα έχουν μακρές σκέψεις, μεγάλες και ξεκούραστες αναπνοές, όπως έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις δικές μας. Όσο εμείς δεν τ’ ακούμε, παραμένουν σοφότερα από εμάς. Αλλά όταν μάθουμε πώς να ακούμε τα δέντρα, η στενότητα η ταχύτητα και η παιδική βιασύνη των σκέψεών μας, θα αντικατασταθούν από ανείπωτη χαρά. Όποιος έχει μάθει πώς να ακούει τα δέντρα δεν θέλει πλέον να είναι ένα δέντρο. Δεν θέλει να είναι τίποτα εκτός από αυτό που είναι.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Έρμαν Έσσε, Bäume: Betrachtungen und Gedichte (Δέντρα: Σκέψεις και Ποιήματα) που εκδόθηκε το 1984. https://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg13398
Εικόνα 28 Από την τοποθεσία La Terra salvata dagli alberi.
ΠΗΓΕΣ
- Το Meteo απαντά σε επτά ερωτήματα με αφορμή τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό - Τα οχτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής
- HuffPost Greece , εξι μεσογειακοί κυκλώνες από το 1982 στην Ελλάδα
- protothema.gr Νεκροί και μεγάλες καταστροφές ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας. Τι ποσότητα βροχής έπεσε και ποια τα χαρακτηριστικά του Ιανού.
- Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή Ανδρέας Ν. Αγγελάκης** επίτ. μέλος της Διεθν. Εταιρ. Νερού (IWA)
- Ανασκόπηση 2019: Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των εξελίξεων euronew
- Από την ιστοσελίδα Δασική υπηρεσία Controlling Stormwater Runoff with Trees by Rick Magil
- TREES TO OFFSET STORMWATER Case Study 05: City of Miami Beach, Florida
- Οι πόλεις "Ολοκληρωμένου Οικοσυστήματος" στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Ουτοπία ή εφικτή προοπτική; Κωνσταντίνος Πορτοκαλίδης Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Λαλένης Επiκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Από τον Λε Κορμπιζιέ στον Μπλέιντ Ράνερ | DOC TV ... Από τον Βασίλη Καραγιάννη
- DOPO IL COVID-19 DOBBIAMO PASSARE DALLO "SCREEN TIME" AL "GREEN TIME" di Francesco Ferrini
- City of Boston seeks partner to design first urban forest plan Published by: Parks and Recreation The 20-year plan will be designed to set citywide goals for canopy protection, be responsive to climate change, and enhance the quality of life for all Bostonians
- Barcelona crea nuevas zonas verdes sin aumentar el número de jardineros
- Η πρώτη πόλη-δάσος που θα είναι 100% ενεργειακά και διατροφικά αυτόνομη, ετοιμάζεται στο Κανκούν ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ 30 Ιανουαρίου 2020 www.doctv.gr
- Η Κίνα δημιουργεί την πρώτη πόλη-δάσος του κόσμου, όπου όλα τα κτίρια είναι καλυμμένα με φυτά, προσφέροντας πολλά οικολογικά οφέλη ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ www.doctv.gr
- Cómo reforestar el planeta para mitigar la crisis climática Ángel Enrique Salvo Tierra Profesor de Botánica y Planificación y Ordenación Territorial, Universidad de Málaga
- Antonio Flores Moya Catedrático de Botánica, Universidad de Málaga
- Il COVID-19 dimostra la necessità di un nuovo paradigma: la “Green City” di Francesco Ferrini
- Έρμαν Έσσε: Τι μας διδάσκουν τα δέντρα για τη ζωή www.doctv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου