Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Η πανδημία του covid-19, Η Ατμοσφαιρική ρύπανση, η Κλιματική αλλαγή και το Πράσινο Κτίριο στον Επανασχεδιασμό της ΠόληςΜ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                    
  τ. Δ/ντης Πρασίνου

 

 

Η πανδημία του covid-19, Η Ατμοσφαιρική ρύπανση, η Κλιματική αλλαγή και το Πράσινο Κτίριο στον Επανασχεδιασμό της Πόλης

Εικόνα 1. Από την τοποθεσία Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry di Francesco Ferrini

1. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

    Η διατήρηση και η αύξηση των χώρων πρασίνου είναι αποφασιστικής σημασίας για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Εντός της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή που σηματοδοτεί τον δρόμο στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και θεσπίζει μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς και της φροντίδας της φύσης. Η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σημαντική σήμερα όσο από ποτέ, όταν μάλιστα η προσοχή εστιάζεται επί του παρόντος στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.                                                       

    Η πανδημία είναι ένα απόλυτο παράδειγμα των πολύπλοκων δεσμών μεταξύ του περιβάλλοντος, των κοινωνικών μας συστημάτων και της υγείας μας. 

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιστή σε αυτήν την προσέγγιση και μέσω της νέας στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία και άλλες μελλοντικές πρωτοβουλίες βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και υγιούς Ευρώπης για τους πολίτες της Ένωσης και από τρίτες χώρες », λέει ο Virginijus Sinkevicius, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας.
    «Ο COVID-19 υπήρξε ένα νέο σήμα συναγερμού που μας οδήγησε να συνειδητοποιήσουμε αμέσως τη σχέση μεταξύ των οικοσυστημάτων μας και της υγείας μας, καθώς και στην ανάγκη αντιμετώπισης των γεγονότων: τον τρόπο που ζούμε, καταναλώνουμε και παράγουμε είναι επιβλαβείς για το κλίμα και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας».                                                     Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Κύρια συμπεράσματα
        Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει μια από τις κύριες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία στην Ευρώπη, προκαλώντας περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ. Αυτό ακολουθείται από την ηχορύπανση, που είναι υπεύθυνη για 12.000 πρόωρους θανάτους, ακολουθούμενη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως των κυμάτων καύσωνα.
     Το βάρος της ρύπανσης και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ποικίλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, με σαφείς διαφορές μεταξύ χωρών στην ανατολική και δυτική ήπειρο. Το υψηλότερο ποσοστό εθνικών θανάτων που οφείλονται στο περιβάλλον καταγράφεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (27%) και το χαμηλότερο στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, με 9%.
      Απαιτούνται ειδικά μέτρα για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών των πιο ευάλωτων ατόμων στην Ευρώπη.                                                          
         Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους ανά πάσα στιγμή, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του θορύβου, εκτός από τις χημικές ουσίες, οι οποίες συνδυάζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν από κοινού με επιπτώσεις στην υγεία. Οι πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτούς τους πολλαπλούς κινδύνους, ενώ έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου ή υδρόβια οικοσυστήματα.
      Οι τρέχουσες έρευνες εξετάζουν τις σχέσεις μεταξύ της τρέχουσας πανδημίας COVID-19 και των περιβαλλοντικών διαστάσεων. Ο ιός που ευθύνεται για το COVID-19 θεωρείται ότι έχει «πηδήξει μεταξύ ειδών», από ζώα σε ανθρώπους, μια απρόβλεπτη συνέπεια της πίεσης που αυξάνει την κατανάλωση στα φυσικά μας συστήματα. Σε σχέση με τον αντίκτυπο του COVID-19 στις κοινότητες, τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η φτώχεια θα μπορούσαν να συνδεθούν με υψηλότερα ποσοστά θανάτου. 

Βομβαρδισμός της ζωής.       Γελοιογραφία του κουβανέζου καλλιτέχνη Yoenis Del Toro

Εικόνα 2.  Bombardment of life. Cartoon by cuban artist Yoemnis Del Toro: Από την τοποθεσία https://cartoonmovement.com/cartoon/life-bombardment

        Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνιση αυτών των αλληλεπιδράσεων, βάσει μιας αρχικής αξιολόγησης της έκθεσης. Καλύτερη ολοκλήρωση των πολιτικών για  περισσότερους χώρους πρασίνου και νερού είναι ουσιαστικό μέρος της λύσης. Η υγιής φύση είναι ένας βασικός μηχανισμός για τη δημόσια υγεία, τη μείωση των ασθενειών και την προώθηση της ευημερίας και της υγείας. Οι οικολογικές λύσεις προσφέρουν τριπλό όφελος για την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
        Οι ποιοτικοί χώροι πρασίνου στις αστικές περιοχές προάγουν την υγεία και την ευημερία, παρέχουν περιοχές για σωματική δραστηριότητα, χαλάρωση και κοινωνική ένταξη και παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη για τις φτωχές κοινότητες. Οι χώροι πρασίνου και μπλε(υποδομές  για αποθηκευση για φυτά με νερό) δροσίζουν πόλεις κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, ανακουφίζουν τις πλημμύρες, μειώνουν την ηχορύπανση και προάγουν την αστική βιοποικιλότητα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν δει μια επανεκτίμηση των οφελών ψυχικής υγείας και ευεξίας της πρόσβασης σε χώρους πρασίνου και μπλε, ειδικά σε αστικές περιοχές.
     Εντός της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή που σηματοδοτεί τον δρόμο στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα και θεσπίζει μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς και της φροντίδας της φύσης, αφήνοντας κανέναν πίσω.

    Οι μεγάλες αυξήσεις στην αστική βλάστηση έχουν προταθεί ως μια σημαντική στρατηγική για τον μετριασμό των αστικών θερμοκρασιών από τους καύσωνες του καλοκαιριού και της μείωσης της πρόωρης θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα. Η στρατηγική ανάπτυξη της αστικής βλάστησης, θεωρείται επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική για τη μείωση των συγκεντρώσεων των τοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (pm). Εικόνα 3 . Από την τοποθεσία Stefano Boeri Architetti. Οι άνθρωποι έχουν έμφυτη σχέση με τον φυσικό κόσμο. Τώρα που ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο μας στο σπίτι λόγω του COVID-19, το περιβάλλον είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έδειξε ότι τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού εντός του δομημένου περιβάλλοντος που επανασυνδέουν άτομα με τη φύση (βιοφιλικός σχεδιασμός) μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ευημερία. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συναισθηματική σας κατάσταση. Η ουσία είναι ότι η φύση μας κάνει να νιώθουμε καλά - και όλοι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε λίγο τώρα.                                                                                                                                                                                                                                                                       
    Η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας και των κατάλληλών ειδών, παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη τους.  Η Πράσινη Νέα Συμφωνία αποτελεί δεσμευτικό νόμο για όλες τις χώρες της ΕΕ να επιτύχουν την ουδετερότητα των ρυπογόνων εκπομπών έως το 2050 και οι πράσινες περιοχές θα διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να χαρτογραφήσουν ένα διαφορετικό και καθαρότερο μέλλον, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες που να ορίζουν την πραγματικότητα όταν πρόκειται για πόλεις όπου ο άνθρωπος, τα δέντρα και τα κτίρια συμβάλλουν σε νέα και ακόμα μη πλήρως γνωστά «αστικά οικοσυστήματα».
    Μόλις τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε πώς θα πρέπει να είναι οι πόλεις του μέλλοντος και να κατανοήσουμε ότι τα αναπτυξιακά μοντέλα που έχουν ακολουθηθεί μέχρι στιγμής έχουν δημιουργήσει πόλεις που είναι σίγουρα πιο σύγχρονες, αλλά και εξαιρετικά ανταγωνιστικές, αφιλόξενες ή επικίνδυνες. Εναπόκειται σε εμάς να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις πρέπει να σχεδιαστούν, να χτιστούν και να κατορθωθούν να διασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση σε πόρους, κοινωνική ισότητα και ευρεία ευημερία. Μπορεί να είμαστε δύσπιστοι ότι οι χώροι πρασίνου κάνουν τη διαφορά στην ευημερία μας, αλλά αποδεικνύεται ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση, περιορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και μειώνουν τον παρεμβαλλόμενο θόρυβο και επαναφέροντας έναν ταραχώδη νου σε μια ήρεμη κατάσταση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια πραγματική "Πράσινη Νέα Συμφωνία" που, μέσω της αύξησης της κάλυψης της βλάστησης, που βελτιώνει τις πόλεις μας με μια περιεκτική προσέγγιση, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.

Επαναφορά της έννοιας της βιοποικιλότητας. 
    Αυτό συνεπάγεται ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών ανάπτυξης και διατήρησης που συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και, ταυτόχρονα, κάνουν τις κοινότητές μας πιο ελκυστικές, οικονομικά ισχυρότερες και πιο βιώσιμες.
    Οι νέες έννοιες του αστικού σχεδιασμού πρέπει να προϋποθέτουν την ένταξη και την επαναφορά του πρασίνου και της βιοποικιλότητας στο δομημένο περιβάλλον. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας ενόψει της αστικοποίησης, του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.

2.   Η Ατζέντα του 2030 και άλλοι κανονισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο,αυτό που αποκαλούν δημιουργία πράσινων υποδομών και ένα νέο μοντέλο πόλης:  Είναι η λεγόμενη Garden City, με ευρύ ρόλο του δημόσιου πρασίνου. Η βλάστηση στις στέγες και στη πρόσοψη του κτιρίου         

    Η πλήρωση της πόλης με πράσινο δεν είναι πλέον θέμα προτεραιότητας ενόψει της κλιματικής αλλαγής, έχει καταστεί απόλυτη αναγκαιότητα, καθώς, μεταξύ πολλών άλλων, οι πράσινες περιοχές παράγουν καθαρό οξυγόνο, αναγεννούν τον αέρα και συμβάλλουν στην εξάλειψη βακτήρια και ιούς.
        Όλες οι διοικήσεις και οι δημόσιοι φορείς, έχουν ήδη αρχίσει να προτείνουν τι θεσπίζουν η Ατζέντα του 2030 και άλλοι κανονισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά αυτό που αποκαλούν δημιουργία πράσινων υποδομών και ένα νέο μοντέλο πόλης: το λεγόμενη Garden City, με ευρύ ρόλο του δημόσιου πρασίνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αύξηση της επιφάνειας πρασίνου στην πόλη, έτσι πρέπει να αυξηθούν οι πράσινες επιφάνειες με τον επανασχεδιασμό της  στον δημόσιο και στον ιδιωτικό χώρο με το πράσινο κτίριο. 

Εικόνα 4. Από την τοποθεσία egreen - ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ - ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ

        Στην πόλη το αστικό πράσινο είναι το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού χώρου. Η πράσινη βιομηχανία παρέχει τεχνικές εφαρμογές, υλικά και μέσα για να μπορούμε να αυξήσουμε τις  πράσινες επιφάνειες του κτιρίου για να εγκατασταθεί βλάστηση στις στέγες και στους κάθετους πράσινους τοίχους.  Η εφαρμογή αρκετών λύσεων με βάση τη φύση, που αναπτύσσονται μέσω καινοτόμων και βιώσιμων τεχνολογιών ειδικά σχεδιασμένων και εφαρμοσμένων στην πρόσοψη  του κτιρίου και στις  στέγες, εισάγοντας νέα πρότυπα ποιότητας, χώρου και στέγασης,  καθιερώνοντας νέα ποιοτικά, χωρικά και οικιστικά πρότυπα. Στόχος να βελτιωθεί ριζικά η κοινωνική και περιβαλλοντική ποιότητα του αστικού πλαισίου.                                                                                          Αποτέλεσμα το κτίριο δεν  θα έχει γκρίζες στείρες επιφάνειες που δεν  συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα. Αυτές οι πράσινες επιφάνειες του κτιρίου καθώς και περιβάλλοντας χώρος πρέπει να χρησιμεύσουν ως βιότοποι ή καταφύγιο για έντομα, πουλιά και μικρά ζώα. Οι πράσινες προσόψεις συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των κτιρίων μας.                                                                                 

    Διαθέτουν ένα πράσινο οικοσύστημα το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στα οποία τοποθετούνται.   Η αύξηση των πράσινων επιφανειών και η δημιουργία κάθετων και οριζόντιων πράσινων επιφανειών συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στη μόνωση τους πλευρικά και στην οροφή, με προσόψεις και στέγες προστατευμένες από τη βλάστηση. Επίσης συμβάλλει  στη μείωση σε έκθεση των κτιρίων σε ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση. Με την ευκαιρία πρασινίσματος του κτιρίου παρέχουμε νέα σημεία για την αστική βιοποικιλότητα του και  δημιουργούμε καινοτόμους κόμβους πράσινης σύνδεσης στο οικολογικό σύστημα των διαδρόμων της πόλης, στο οποίο επικρατεί το δομημένο στοιχείο, δημιουργώντας περιοχές με υψηλής έντασης  πράσινου μέσω της εισαγωγής δέντρων και φυτών στις προσόψεις και τις στέγες των υπαρχόντων κτιρίων.       


Εικόνα 6. Ο μεγαλύτερος πράσινος τοίχος της Ευρώπης «θα απορροφά οκτώ τόνους ρύπανσης ετησίως». Από την τοποθεσία Europe's largest green wall "will absorb eight tonnes of pollution annually" in London Lizzie Crook

    Τελευταία έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ελκυστικοί και καλά διευρυμένοι χώροι πρασίνου είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τους κατοίκους των αστικών περιοχών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναδύεται μια νέα ιδέα που αποτελεί πραγματική ώθηση για νέα πράσινη εικόνα μιας πόλης. Μιλάμε για κάθετους κήπους και για πράσινες στέγες. Παρόλο που με την πρώτη ματιά ένας κατακόρυφος κήπος μπορεί να μοιάζει με μια απλή τοποθέτηση γλιστρών σε μια πρόσοψη, ένας αυθεντικός κάθετος κήπος είναι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι γνώση, εμπειρία και αισθητική.
    Το αποτέλεσμα: μια νέα δημόσια πράσινη περιοχή που, εκτός από την παροχή περιβαλλοντικών και βιώσιμων οφελών, θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο ομορφιάς για την πόλη.
        Μόλις ξεκίνησε η κρίση του COVID 19, οι αστικοί χώροι πρασίνου έχουν αποκτήσει σημασία για τους μισούς σχεδόν ερωτηθέντες. Ο καθαρός αέρας, το καθαρό νερό και ένα λειτουργικό οικοσύστημα θεωρούνται ανεκτίμητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability ενσωματώνει αυτές τις γνώσεις από την επιστήμη της αειφορίας σε ένα κλασικό μοντέλο κόστους αλλαγής του κλίματος. Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ντέιβις, η μελέτη δείχνει ότι η λογιστική για την οικονομική αξία της φύσης έχει μεγάλες επιπτώσεις στην πολιτική για το κλίμα και ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να μειωθεί εν μέρει επενδύοντας σε φυσικό κεφάλαιο.     

Εικόνα 7. Ο σχεδιασμός τοπίου είναι μια πολύ σημαντική πτυχή του τελικού αποτελέσματος σε έργα ζωντανών τοίχων. Από την τοποθεσία TerapiaUrbana - Diseño de jardines verticales

 

    Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την υγεία των πόλεών μας. Χωρίς χώρους πρασίνου υποφέρουμε όλοι. Αναπνέουμε μολυσμένο αέρα, τα ενδιαιτήματα της άγριας ζωής συρρικνώνονται και η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται αρνητικά χωρίς πράσινους παραδείσους στις γκρίζες πόλεις μας.

 


Εικόνα  8.Το Tree House Condo στη Σιγκαπούρη (2013) έχει έναν από τους μεγαλύτερους κάθετους κήπους στον κόσμο, ένα κτίριο 24 ορόφων με βιώσιμες τεχνολογίες, ο κάθετος κήπος μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα και τους ρύπους του αέρα, εκτός από τη μείωση και την  της απορρόφηση της θερμότητας, δημιουργώντας εξοικονόμηση μεταξύ 15 και 30 % στην ενεργειακή δαπάνη, φωτογραφία sebastien. Nagy Β .  Ciudad MASA - Planeación Territorial y Diseño Urbano

3.  Stefano Boeri Architetti  «Το κατακόρυφο δάσος είναι το πρωτότυπο μιας αντίστροφης αρχιτεκτονικής, η οποία εισάγει τη ζωντανή φύση στο σώμα κάποιου (κτιρίου), ως ενεργό και άμεσο μέρος, ως πρωταγωνιστής της ίδιας της αρχιτεκτονικής».

ΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ

Αναπτύσσοντας την κατασκευή - Κατακόρυφο Δάσος
«Το κατακόρυφο δάσος είναι το πρωτότυπο μιας αντίστροφης αρχιτεκτονικής, η οποία εισάγει τη ζωντανή φύση στο σώμα κάποιου κτιρίου, ως ενεργό και άμεσο μέρος, ως πρωταγωνιστή της ίδιας της αρχιτεκτονικής».
«Το Κάθετο Δάσος είναι το πρωτότυπο κτίριο, για μια νέα μορφή αρχιτεκτονικής βιοποικιλότητας, που εστιάζει όχι μόνο στα ανθρώπινα όντα αλλά και στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και άλλων ζωντανών ειδών: ένα σπίτι για δέντρα που στεγάζουν επίσης ανθρώπους και πουλιά»
Stefano Boeri (Una casa per alberi, abitata anche da umani,   la Repubblica    Robinson, 2018)
    Υιοθετούνται στοιχεία που διακόπτουν την κανονικότητα του κτιρίου και δημιουργούν μια συνεχή και πάντα νέα κίνηση, που τονίζεται από την παρουσία δέντρων και θάμνων που επιλέγονται μεταξύ των τοπικών ειδών. Ο συνδυασμός ανοικτών και κλειστών μπαλκονιών μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στην εμπειρία ζωής διαφορετικών ομάδων κατοίκων, δημιουργώντας ένα μεταβατικό χώρο μεταξύ της φύσης και του περιβάλλοντος της ανθρώπινης ζωής.


Εικόνα 9. Από την τοποθεσία Stefano Boeri Architetti.                                                                                      

    Η παρέμβαση, είναι τόσο καλά σχεδιασμένη, που επιτρέπει την εξαιρετική θέα από τις προσόψεις με τα δέντρα, ενισχύοντας την αισθητηριακή εμπειρία του δάσους και ενσωματώνοντας το φυτικό τοπίο στην αρχιτεκτονική κλίμακα. Η ακανόνιστη ρύθμιση των μπαλκονιών επιτρέπει στα φυτά και το φύλλωμα να αναπτύσσονται ελεύθερα σε ύψος για να ταιριάζουν τέλεια στο σχεδιασμό της πρόσοψης.

 


Εικόνα 10 . Το πρώτο κάθετο δάσος στην Αλβανία. Από την τοποθεσία Stefano Boeri Architetti.  

 

     Ο Μιλανέζος αρχιτέκτονας  φέρνει την ιδέα του «μιας προοδευτικής αστικής δασοκομίας της πόλης και των μητροπολιτικών περιοχών του κόσμου»  που, πολλαπλασιάζοντας την παρουσία των δέντρων και του πρασίνου, πολεμά αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή. Μια στρατηγική που προώθησε  μαζί με τον FAO με το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Αστική Δασοκομία που πραγματοποιήθηκε στη Μάντοβα τον περασμένο Νοέμβριο». Stefano Boeri Architetti.                                                                                                                                                                  

        Οι επιφάνειες στις πλευρές του φιλοξενούν 3,200 πολυετή φυτά και θάμνους μαζί με 145 δέντρα στην εικόνα 10. Από τα παράθυρα τους, οι εντελώς γυάλινες προσόψεις επιτρέπουν την πλήρη μεγιστοποίηση της σχέσης μεταξύ της βλάστησης και της θέασης της πόλης, επιτρέποντας στους παρατηρητές να εκτιμήσουν την ομορφιά της φυτικής μάζας που επιπλέον επιφέρει σημαντική μείωση στη ρύπανση του αέρα.

     Πρέπει να προβληματιστούμε για την κατάσταση των πόλεων και κοινοτήτων μας, ειδικά όσον αφορά το βασικό δικαίωμα όλων στην αξιοπρεπή στέγαση. Η παρουσία σε όλα τα μπαλκόνια εκατοντάδων δέντρων και θάμνων και πολυετών φυτών από ποικίλα είδη, θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα νέο πράσινο περιβάλλον στην πόλη για την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας, ένα πραγματικό οικοσύστημα που τροφοδοτείται με την ενσωμάτωση διαφορετικών φυτικών ειδών, ικανών να καταπολεμήσουν τη μόλυνση του αέρα.  

Η προσέγγισή μας βασίζεται στην ιδέα ότι οι πόλεις βρίσκονται πίσω από πολλές από τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής. Εισαγωγή πράσινων στοιχείων στις πόλεις είναι ένας τρόπος αύξησης της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, με τη μείωση της θερμοκρασίας και των επιπέδων ρύπανσης. Επιτρέπουν επίσης τα κτίρια τη μείωση της κατανάλωσης (ενέργειας) καθώς και των εκπομπών της. Francesca Cesa Bianchi


Εικόνα 11 . Από την τοποθεσία Stefano Boeri Architetti.  

 

4. Δημιουργείστε αστική ποιότητα ζωής, προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας μέσω του εγκεκριμένου σχεδίου ανοιχτού χώρου στη διαδικασία  της άδειας οικοδόμησης!                                                                                 

Bund Deutscher Landschaftsarchitekten Berlin-Brandenburg.    (bdla)         

        Η τροποποίηση των οικοδομικών κανονισμών συζητείται επί του παρόντος στο Βερολίνο. Το bdla υπέβαλε ένα έγγραφο με τις θέσεις του, σχετικά με την εισαγωγή ενός οικολογικού μέσου στον νόμο περί του κτιριακού κώδικα: «Όταν τροποποιείται ο (κτιριοδομικός) κώδικας του Βερολίνου, πρέπει να εισαχθεί ένα ειδικό σχέδιο ανοιχτού χώρου ως υποχρεωτικό μέσο για κάθε αίτηση (άδειας οικοδομής) κτιρίου», δήλωσε ο Eike Richter από το Bund Deutscher Landschaftsarchitekten Berlin-Brandenburg.
         Ένα εξειδικευμένο  πολεοδομικό σχέδιο ανοιχτού δημόσιου  χώρου(κτηριοδομικός κανονισμός ) που θα  ενσωματώνει όλες τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος  και της διατήρησης της φύσης, καθώς και τις απαιτήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της προσβασιμότητας, της διαχείρισης των βρόχινων υδάτων και της παροχής παιδικής χαράς κ.λ.π. στο κατασκευαστικό έργο σε μια συνεκτική συνολική ιδέα.                                                                                                Με το έγγραφο των θέσεων του, το bdla απευθύνεται απευθείας στις κοινοβουλευτικές ομάδες των Αντιπροσώπων της Βουλής και των αρμόδιων διοικήσεων της Γερουσίας, υπενθυμίζοντας ότι η εισαγωγή ενός ειδικού σχεδίου ανοιχτού χώρου έχει επίσης  κατατεθεί για το αστικό πράσινο στον χάρτη του Βερολίνου. Ο πρόεδρος του bdla Berlin- Brandenburg συνεχίζει «Μια οικοδομική εφαρμογή είναι ήδη μια πολύπλοκη διαδικασία σήμερα, με μια ποικιλία πιστοποιητικών και εντύπων. 
"Συμμετέχουμε στη διαδικασία τροποποίησης των κτιριακών κανονισμών και γνωρίζουμε ότι συζητείται η εισαγωγή περαιτέρω ατομικών αρχείων, όπως η προστασία των ειδών πανίδας και χλωρίδας. Αυτό μας ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο στο αίτημα ότι το  ειδικό πολεοδομικό σχέδιο ανοιχτού χώρου είναι πλέον υποχρεωτικό. Εάν όλα τα θέματα συγκεντρώνονται σε ένα μέσο, αυτό απλοποιεί τη διαδικασία επιθεώρησης στη διοίκηση και εξοικονομεί χρόνο και συνεπώς κόστος. Επιπλέον, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να επιτευχθεί φιλική προς το κλίμα ανάπτυξη εξωτερικών χώρων και ένα πιο εύχρηστο περιβάλλον διαβίωσης," σύμφωνα με τον Eike Richter. 
    Διάφορα ζητήματα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανανέωση των υφιστάμενων και νέων κτιρίων. «Εάν όλα τα ζητήματα εξεταστούν χωριστά - είτε πρόκειται για πυροσβεστική υπηρεσία,  ή για προστασία από δέντρα ή για όμβρια ύδατα - δεν ελέγχεται η πολυλειτουργική χρήση περιοχών και δεν υπάρχουν συνεργίες. Αλλά αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε , λέει ο Eike Richter. Διαφορετικά, οι  περιοχές  με σκληρα υλικά θα αυξηθούν και τα αποτελέσματα θα είναι λιγότερο ικανοποιητικά από την άποψη του σχεδιασμού. Η αποδοχή από τον πληθυσμό της πόλης είναι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω υψηλής ποιότητας σχεδιασμού.
     Πόλεις όπως το Μόναχο, η Νυρεμβέργη ή το Münster συνεργάζονται από καιρό με τα δημοτικά καταστατικά που ορίζουν τις αρχές  για το σχεδιασμό ανοιχτού χώρου. Σε περιοχές του Βερολίνου όπου απαιτείται ήδη το σχέδιο ανοιχτού χώρου για άδειες οικοδόμησης, υπάρχουν  εξίσου καλές εμπειρίες: Το Tempelhof-Schöneberg συνεργάζεται μαζί τους εδώ και χρόνια, και το Lichtenberg προσπαθεί να το εφαρμόσει. Με μια εισαγωγή σε όλο το Βερολίνο, αυτό το επιτυχημένο μέσο θα ήταν νομικά υποχρεωτικά για την οικοδόμηση κανονισμών σε κρατικό επίπεδο για πρώτη φορά.                                      
        Ο αστικός σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική και η αρχιτεκτονική τοπίου παρέχουν δομικά στοιχεία για μια νέα οικολογική και κοινωνικά προσανατολισμένη κατανόηση της αστικής κοινωνίας και, ως εκ τούτου, υποστηρίζουν την ποικιλομορφία των δυνατοτήτων ζωής που είναι συμβατές με το κλίμα. Ο καλός σχεδιασμός γίνεται μια  αισθητική έκφραση για το νέο αίσθημα ευθύνης, το οποίο κάνει τα νέα στοιχεία ορατά και αποτελεσματικά.   Η αειφορία και η αειφόρος ανάπτυξη απαιτούν δημιουργική  αφαίρεση στοιχείων που χρησιμοποιουμε εως τωρα  καθώς και οικολογική αναβάθμιση προκειμένου να επιτρέψουν την εμφάνιση νέων περιβαλλόντων διαβίωσης. Η θέσπιση ενός ειδικευμένου σχεδίου ανοικτού χώρου ως δεσμευτικού μέσου στη διαδικασία χορήγησης οικοδομικών αδειών είναι ο στόχος του Χάρτη για το Αστικό Πράσινο του Βερολίνου, στην Ενότητα III στο πρόγραμμα δράσης Berliner Stadtgrün 2030. Ένα τέτοιο όργανο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και δρα εδώ και χρόνια στο Tempelhof-Schöneberg και σε διάφορες άλλες πόλεις.
         Η θέσπιση ενός υποχρεωτικού ειδικευμένου σχεδίου βιώσιμου σχεδιασμού ανοιχτού χώρου, φιλικού προς το κλίμα, οικολογικά βιώσιμου και σύμφωνα με  τον κτιριοδομικό κανονισμό του Βερολίνου, τόσο για τις νέες κατασκευές κτιρίων στην υπάρχουσα ανάπτυξη στο Βερολίνο, όσο και σε αυτά που ήδη υπάρχουν, μπορεί να διασφαλιστεί σχετικά γρήγορα βραχυπρόθεσμα και ταυτόχρονα σε μακροπρόθεσμη βάση.  Καθώς η πόλη γίνεται πιο  πυκνοκατοικημένη, αυτό διασφαλίζει την κοινωνική ποιότητα ζωής και επομένως προάγει την αποδοχή στην αστική κοινωνία του μελλοντός.                                                           
    Η αποστολή του ειδικού σχεδίου ανοιχτού χώρου, είναι να ενσωματώσει όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές προστασίας, για το νερό και τη φύση σε πρώιμο στάδιο και σε μια συνολική έννοια, δηλαδή στην αρχή του έργου.                                
     Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αναπτυχθούν έννοιες που συνδυάζουν όλες τις λειτουργικές και νομικές επιμέρους πτυχές, σε μια υψηλής αξίας βιώσιμη ανάπτυξη κτιρίων και φιλική προς το κλίμα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της οικοδομικής άδειας, το εγκεκριμένο σχέδιο ανοικτού χώρου, παρέχει ένα μέσο στο οποίο όλες οι σχετικές πτυχές παρουσιάζονται με ομαδοποιημένο και συντονισμένο τρόπο.                                                                       
     Ως εκ τούτου, προτείνεται η εισαγωγή ενός υποχρεωτικού ειδικευμένου σχεδίου για τη πόλη του Βερολίνου ως μέρος της εφαρμογής του κτιρίου με το ακόλουθο περιεχόμενο:                              

1. Αποτύπωση των υφιστάμενων και διατηρητέων δένδρων με την πραγματική περιφέρεια της κόμης τους, ονομασία με τα βοτανικά και γερμανικά  ονόματα (κοινή ονομασία), ενδεχομένως και με τη χρήση υφιστάμενων αριθμών δέντρων   

2.  Σχεδιασμός των νέων δένδρων και θάμνων που θα φυτευτούν με τη βοτανική ονομασία και απαιτούμενο μέγεθος φύτευσης    

3. Σχεδιασμός του τύπου και της έκτασης της πράσινης στέγης    

4.  Σχεδιασμός του τύπου και του πεδίου πρασινίσματος των προσόψεων του   κτιρίου            

5.   Προσδιορισμός μέτρων προστασίας των ειδών χλωρίδας και πανίδας

6.   Σχεδιασμός των υπαρχόντων και προγραμματισμένων βοηθητικών δομών (υπόγεια και πάνω από το έδαφος) 

7.  Πορεία των υπαρχόντων και προγραμματισμένων γραμμών αγωγών. 

8.  Αποδεικτικά στοιχεία διαχείρισης του νερού της βροχής στην ιδιοκτησία, αποδεικτικά στοιχεία ότι πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο η πλημμύρα.

 9. Χώροι στάθμευσης, πρόσβαση χωρίς εμπόδια των πυροσβεστικών δυνάμεων με λεπτομέρειες σχετικά με το πλάτος της διαδρομής και τις περιοχές κίνησης.  Οι εκσκαφές μπορεί να επηρεάσουν την προσβασιμότητα των οδών διαφυγής π.χ.  από την πυροσβεστική 

10. Σχεδιασμός των διαφορετικών υψών εδάφους και των επιδιωκόμενων μεταβολών  τους

11. Σχεδιασμός  χώρων πρασίνου και κυκλοφορίας, όπως μονοπάτια, χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, δρόμοι (πάνω απ' όλα πυροσβεστική), παραδόσεις, γήπεδα, κ.λ.π. Οι περιοχές  με σκληρά υλικά πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο   

12.  Ο αριθμός, οι θέσεις και η ανάπτυξη των κάδων απορριμμάτων      

13.  Απόδειξη συμμόρφωσης με τον παράγοντα περιοχής συντελεστής βιότοπου (BFF)                                                                                                              


BFF - συντελεστής περιοχής βιοτόπων
Πράσινη εσωτερική πόλη - BFF - συντελεστής περιοχής βιοτόπων
Το πρόγραμμα προστασίας του τοπίου και των ειδών του Βερολίνου διατυπώνει βασικούς στόχους και μέτρα για την αστική ανάπτυξη υψηλής ποιότητας στους τομείς της φυσικής ισορροπίας, της προστασίας των βιοτόπων και των ειδών, του τοπίου και της αναψυχής.
Στο κέντρο της πόλης μια ειδική μορφή διασφάλισης «πράσινων ιδιοτήτων» είναι δυνατή με την εφαρμογή του «παράγοντα περιοχής βιοτόπων» (BFF). Στο Βερολίνο μπορεί να οριστεί ως κανονιστική διάταξη σε ένα σχέδιο τοπίου.

14. Αποτύπωση των δέντρων σε δημόσια έκταση ή σε γειτονικές περιοχές, πρέπει να εμφανίζονται στοιχεία (π.χ. κατασκευή λάκκου φύτευσης)

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στη διεύθυνση www.bdla-bb.bdla.de        

5.  Νομοθεσία φύτευσης κτιρίου ΝΟΚ                                  

        Η υλοποίηση φύτευσης γενικώς αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Για να αρχίσουν οι εργασίες  θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι διαμορφώσεις και οι τελικές στάθμες (σε περίπτωση επίχωσης) του περιβάλλοντος χώρου, για τον έλεγχο της φύτευσης και του ύψους του κτιρίου. Ν.4030/11, Άρθρο 7, παρ. 4.γ. Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής σε έδαφος επικλινές, οι αναγκαίες επεμβάσεις  στο φυσικό έδαφος πρέπει να γίνονται κατά τρόπο, ώστε η διαμορφούμενη οριστική στάθμη του εδάφους να είναι κλιμακωτή, προκειμένου η ανωτέρω μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση από το φυσικό έδαφος να τηρείται σε κάθε σημείο του οικοπέδου. Τούτο δε προκειμένου να μη διαταράσσεται κατά το δυνατό το φυσικό ανάγλυφο και να προστατεύεται το αστικό ή φυσικό τοπίο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Εξάλλου, στο άρθρο 2 παρ. 16 και 30 του Γ.Ο.Κ. (άρθρο 242 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας, π.δ. της 14/27.7.1999, Δ΄ 580), ορίζεται ότι «16. Οριστική στάθμη εδάφους οικοπέδου ή γηπέδου είναι η στάθμη του εδάφους όπως διαμορφώνεται οριστικά, σύμφωνα με το νόμο, με εκσκαφή, επίχωση ή επίστρωση.                                                                                                

     Στο άρθρο 39 - Νόμος 4495/2017 - Προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος και διαγράμματος κάλυψης, στην παράγραφο ζ) αναφέρεται «Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τις απαραίτητες ενδείξεις για τον υπολογισμό της φύτευσης και της στάθμης εδάφους σε κάθε διαμορφούμενο επίπεδο».

Νομοθεσία φύτευσης κτιρίου ΓΟΚ (Ελλάδα)

Α. Άρθρο 23 Φύτευση οικοπέδων

1. Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά 2/3 του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση για να μπορεί να φυτευτεί.                                         

 2. Κατά την ανέγερση νέας οικοδομής ή κατ' επέκταση προσθήκης σε οικόπεδο εμβαδού τουλάχιστο 200 τετραγωνικών μέτρων, πρέπει να φυτεύονται δένδρα ή να διατηρούνται υπάρχοντα, έτσι ώστε να αναλογεί τουλάχιστον ένα δένδρο ανά 200 τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου. Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδόν οικοπέδου 100 τετρ. μέτρα και άνω προστίθεται ένα ακόμα δένδρο.

3. Όταν υπάρχουν προκήπια, τότε τα δένδρα που πρέπει να περιλαμβάνουν, κατά την παραγράφου 7 του άρθρο 17 του Νόμου1577/85 ΓΟΚ πρέπει να είναι τόσα, ώστε να αναλογεί ένα δένδρο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα προκηπίου. Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδό προκηπίου πάνω από 12 τετραγωνικά μέτρα, προστίθεται ένα ακόμα δένδρο. Τα δένδρα αυτά λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του αριθμού των δένδρων που επιβάλλεται από την παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.                                                                                                            

4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.

 5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.

Β. Διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών

1. Νέα κτίρια:

Για την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, στις στέγες και στους υπαίθριους χώρους κτιρίων που κατασκευάζονται με άδειες δόμησης, ακολουθούνται οι καθοριζόμενες διαδικασίες πληρότητας και ελέγχου του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 249/Α/25-11-11), όπως ισχύει, με την πρόσθετη υποβολή Τεχνικής Έκθεσης Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας δώματος ή στέγης ή υπαίθριου χώρου, η οποία περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρονται στο συνημμένο Παράρτημα 1, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.      Η κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας συσχετίζεται με τις επιμέρους μελέτες του κτιρίου. Η ανωτέρω Τεχνική Έκθεση συντάσσεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες Προδιαγραφές και Κατευθυντήριες Οδηγίες.

Γ.  Ερωτήσεις 11ης Σύσκεψης ΤΕΕ/ΤΚΜ – Υ. ΔΟΜ Δήμων Κ. Μακεδονίας

    Προβλέπονται ελάχιστες αποστάσεις για την φύτευση των δένδρων από τα όρια των οικοπέδων δεδομένο ότι τόσο το ριζικό τους σύστημα, όσο και το φύλλωμα δημιουργεί προβλήματα; Αν ναι υπάρχουν προβλέπονται πρόστιμα ή επιβάλλεται η κοπή τους?                                                                                      Σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, άρθρο  23,  παράγρ.  4  και  5  «4.  Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, ο οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.». Δηλαδή απαιτείται η προστασία κτιρίου ή δομικού έργου από φυτεύσεις κάθε είδους, ενώ δεν ορίζονται ελάχιστες αποστάσεις για αυτές ούτε από τα κτίρια-δομικά έργα, ούτε από τα όρια της ιδιοκτησίας. Επίσης, δεν προβλέπεται επιβολή προστίμου από τις πολεοδομικές υπηρεσίες για φυτεύσεις (σημειώνεται ότι τα δένδρα και φυτά δεν είναι δομικά έργα).                                                                                    

Δ.  Συμπληρωματικά στοιχεία του σχεδίου φυτοτεχνικής μελέτης ανοιχτού χώρου 

    Ο κτιριοδομικός κανονισμός μετά από τα παραπάνω πρέπει να ενσωματώσει τη μελέτη και κατασκευή του κάθετου πράσινου τοίχου όπως ακριβώς περιλαμβάνει και τα φυτεμένα δώματα. Οι Γεωτεχνικοί πρέπει να συντάξουν τις τεχνικές προδιαγραφές για να μπορεί να θεωρείται πράσινο στοιχείο του κτιρίου.                                                                                                                    

    Όσον αφορά τη φύτευση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου, αυτή θα πρέπει να εμπλουτιστεί με στοιχεία που βοηθούν τόσο την εκπόνηση της φυτοτεχνικής μελέτης όσο και στην εφαρμογή της στο πεδίο. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει:

1.    Ψηφιακή αποτύπωση των φυτών της φυτοτεχνικής μελέτης. Αυτό θα συνδράμει στην εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου του Αστικού Πρασίνου της πόλης.

2.    Για κάθε συγκεκριμένη κατηγορία φυτών, να οριστούν  οι αποστάσεις που πρέπει να φυτευτούν σε σχέση με τα στοιχεία που υπάρχουν για τα είδη δέντρων, θάμνων όπως αυτά αναπτύσσονται στο περιβάλλον τους και που αυτές αναφέρονται για την κατάσταση κάθε ενός.

3.    Κατά την εκπόνηση της φυτοτεχνικής μελέτης να λαμβάνονται υπόψη, οι βιολογικές πτυχές για τα δέντρα, θεωρήθηκαν  αναγκαίες (μέγεθος, ύψος, μορφοφυσιολογία, αρχιτεκτονική της κόμης και οριζόντια προβολή αυτή, μέγιστη στηθιαία διάμετρος κορμού ενηλίκων). Για τους θάμνους (μέγεθος, ύψος, μορφοφυσιολογία, αρχιτεκτονική της κόμης και οριζόντια προβολή αυτής).

4.    Η απουσία της γνώσης της βιολογίας του και των συνθηκών της ανάπτυξης του έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά να παρουσιάζονται τις περισσότερες φορές σαν εμπόδιο.

5.    Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία οποιουδήποτε έργου, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους στόχους, τις δράσεις,  και τους πόρους, τόσο υλικούς όσο και οικονομικούς, προκειμένου να οργανώσουμε αυτά τα στοιχεία συλλογικά, ακόμα περισσότερο αναγκαίο όταν εργαζόμαστε με ζωντανούς οργανισμούς.

6.    Κάθε είδος φυτού  έχει διαφορετικές απαιτήσεις για το νερό, το έδαφος, το φως, τη θερμοκρασία και το χώρο, επομένως και από τον τόπο που κατέχει όταν αυτό ευρίσκεται στον αγρό η στο δάσος. Όπως επίσης  και στον χρόνο φύτευσης, στα υλικά, στον εξοπλισμό και στα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν μια καλή και επιτυχημένη φύτευση πριν από την προμήθεια των φυτών.

7.    Το έδαφος στο οποίο θα  ριζώσουν τα φυτά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας . Λόγω της αύξησης του βιολογικού στρες από τη ξηρασία, η λύση  έρχεται από τα μόνιμα συστήματα άρδευσης . Μπορεί επίσης να βοηθήσουμε τα φυτά αξιοποιώντας με ένα έξυπνα σύστηματα αποθήκευσης του νερού της βροχής.  

8.    Κατάλληλα εδαφικά υποστρώματα και πλήρη λιπάσματα βελτιώνουν τις συνθήκες για τα φυτά. Υπάρχουν θετικές εμπειρίες από το πεδίο της φροντίδας των φυτών, ειδικά σε αστικές περιοχές, η χρήση πιστοποιημένων εδαφικών υποστρωμάτων χωρίς για αυτά να έχουμε επιστημονικές έρευνες.

9.    Η φιλοσοφία στην κατασκευή του κτιρίου θεωρεί το νερό της βροχής ως απόβλητο.   


Οι πόλεις εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζουν το νερό της βροχής ως απόβλητο, σαν κάτι που πρέπει να «αφαιρεθεί» γρήγορα, και η τεράστια στεγανοποίηση του εδάφους έχει  εμποδίσει το νερό της βροχής να κάνει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο: επιστροφή στο έδαφος και γέμισμα του υδροφόρου ορίζοντα,  για να αποκαταστήσουν το φυσικό υδρολογικό κύκλο.

 Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια μαζί με τις  επιφάνειες των κτιρίων διαταράσσουν τη φυσική υδρολογία και την μετατρέπουν με μια αδιαπέραστη επιφάνεια από άσφαλτο και σκυρόδεμα, αυτά πρέπει να επανεξεταστούν με σκοπό τη χρήση αυτών των υποδομών για βιώσιμη διαχείριση των  όμβριων υδάτων. Στο παρελθόν, πράγματι τα νερά της βροχής αντιμετωπίζονταν ως απόβλητα και η  διαχείρισή τους μέχρι και ως σήμερα σημαίνει ότι αυτά έπρεπε να αποστραγγίζονται το συντομότερο δυνατό μετά από μια βροχή. Αυτή η προσέγγιση απαιτούσε ακριβές «γκρίζες» υποδομές που αποτελούνται από σκυρόδεμα και μεταλλικούς σωλήνες, υδρορροές, δεξαμενές και εγκαταστάσεις επεξεργασίας για να μεταφέρουν το συντομότερο δυνατό το νερό σε τοπικά υδάτινα σώματα, και όχι να το κρατούν και να το διαχειρίζονται ως πόρος. . Σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής, αστικοποίησης και ολοένα και συχνότερων και έντονων καταιγίδων και παρατεταμένων και καταστροφικών ξηρασιών, οι πόλεις πρέπει τώρα να αντιμετωπίζουν τα νερά της βροχής ως πόρο που πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι ως σπατάλη για διαχείριση.

   
Σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις………………

    Ενσωματώνοντας το κάθε μορφής πράσινο στην αστική ανάπτυξη, μπορούμε να δημιουργήσουμε το προσχέδιο για πιο έξυπνες και υγιέστερες πόλεις που θα ωφελήσουν όλους!                                                                                                 

     Είναι επομένως απαραίτητο να προσδιοριστούν τα θέματα από τους Γεωτεχνικούς στο πράσινο, τα προβλήματα, οι νέες τεχνικές και οι τεχνολογίες, για να τις παρουσιάσουνε στους πολιτικούς φορείς λήψης αποφάσεων,  με αναλυτικό και  συνθετικό τρόπο.  Να τους καλέσουνε επίσης να σκεφτούν τις θεμελιώδεις αρχές, ώστε η πόλη του μέλλοντος να είναι ένας αστικός χώρος, κατευθυνόμενος σωστά  από μια διορατική πολιτική. Η οποία πολιτική θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θα θέσει η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική συνοχή, τη διάδοση και τη διαθεσιμότητα των  γνώσεων, τη δημιουργικότητα, την ελευθερία και την κινητικότητα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, για την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

ΠΗΓΕΣ

EL NUEVO CONCEPTO DE ZONA VERDE PÚBLICA: LOS JARDINES VERTICALES 9 de octubre de 2020 Por AMJA

Europe's largest green wall "will absorb eight tonnes of pollution annually" in London Lizzie Crook

Strategie di crescita per uno sviluppo urbano integrato  di Francesco Ferrini

Stefano Boeri Architetti

Die Zukunft der grünen Wohntürme      Wer in die Höhe baut, packt hier und da gerne etwas Grünzeug an die Fassade. Eine Auswahl an kommenden und bestehenden grünen Wohntürmen Ansichtssache 

ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου