Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Η θερμοκρασία των αστικών επιφανειών. Πόσο πιο δροσερό είναι το γκαζόν από την επιφάνεια με πλάκες η σκυρόδεμα στο πεζοδρόμιο;

 Η θερμοκρασία των αστικών επιφανειών.

 Πόσο πιο δροσερό είναι το γκαζόν από την επιφάνεια με  πλάκες η σκυρόδεμα στο πεζοδρόμιο; 

 


    Από τα μέσα Ιουνίου, οι πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης υποφέρουν από την έντονη ζέστη που προκαλείται από τον αντικυκλώνα Zoe. Ταυτόχρονα, η υπερβολική άσφαλτος και τα σκληρά υλικά  σε συνδιασμό με την έλλειψη  πρασίνού ενισχύουν περαιτέρω την επίδραση της θερμικής νησίδας.                       
    Πολωνοί ακτιβιστές ήταν πεπεισμένοι για αυτό. Στις 19 Ιουνίου, οι Mykola Semashko και Robert Pecharko της ομάδας Chekhovites for Nature μέτρησαν τις επιφανειακές θερμοκρασίες σε διάφορες τοποθεσίες στην πόλη Chekhovice-Dziedzice, κοντά στην Κρακοβία και το Κατοβίτσε.                                                                                                                                   Η θερμοκρασία εκείνη την ημέρα ήταν 28,5 βαθμούς. Άρχισαν τη μέτρηση στις 11:30 και χρησιμοποίησαν ένα θερμόμετρο Braun BNT400.

 


    Η επιφάνεια του αυτοκινήτου που σταθμεύει κάτω από τον ήλιο ζεστάθηκε περισσότερο – και έφτασε πάνω από 76 0C. Ταυτόχρονα, δίπλα στο γρασίδι στη σκιά ενός δέντρου, το θερμόμετρο έδειξε 27 0C .

 


    Η πιο καυτή τοποθεσία ήταν μια παιδική χαρά, όπου δεν υπάρχουν δέντρα και γρασίδι, αλλά όλα είναι καλυμμένα με τεχνητό καουτσούκ.

    Αλλά σε γενικές γραμμές, η πιο καυτή τοποθεσία ήταν μια παιδική χαρά, όπου δεν υπάρχουν δέντρα και γρασίδι, αλλά όλα καλύπτονται με τεχνητό δάπεδο από υλικό τύπου καουτσούκ, το οποίο θερμαίνεται και η θερμοκρασία του φτάνει στους 66 βαθμούς. Ένα παιδί που θέλει να παίξει σε μια κούνια πρέπει να κάθεται στην επιφάνεια σε θερμοκρασία 60 βαθμών 0C και οι γονείς που κάθονται σε ένα παγκάκι και παρακολουθούν αυτό θερμαίνεται στους 57 βαθμούς 0C.

 


    Ο Pecharko σημειώνει ότι ο αριθμός των καυτών ημερών στην Πολωνία αυξάνεται, καθώς και ο αριθμός με τις ζεστές νύχτες, όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 20 βαθμούς 0C. Ενώ οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αυξάνουν την πιθανότητα νεροποντής, το σκυρόδεμα και το ξηρό έδαφος συμβάλλουν μόνο στις πλημμύρες.

    Οι ντόπιοι κοινοτικοί εργαζόμενοι βλέπουν την εξέλιξη της πόλης στην κατασκευή χώρων στάθμευσης, πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, αντί να κόβουν δέντρα και να φυτεύουν διακοσμητικούς σφενδάμνους με ένα σφαιρικό στέμμα.

    Οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βλέπουν την ανάπτυξη της πόλης με την κατασκευή χώρων στάθμευσης, πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, και αντί να κόβουν δέντρα είναι ανάγκη να φυτεύουν διακοσμητικούς σφενδάμνους που έχουν με σφαιρική κόμη.

 




    Το γρασίδι κουρεύεται με βάση την αρχή της οικονομίας - ακριβώς κοντά στη ρίζα, για να κάνουμε αυτή την εργασία λιγότερο συχνά.                                                                           Οι ακτιβιστές σημειώνουν τη διαφορά θερμοκρασίας στην περιοχή όπου το γρασίδι δεν έχει ακόμη κοπεί αυτή την περίοδο κοντά στη ρίζα και η θερμοκρασία του μετρήθηκε στους (32,8 βαθμούς 0C), ενώ όπου κουρεύτηκε η θερμοκρασία στην επιφάνεια του ήταν (37,1 βαθμούς 0C ) και όπου κουρεύτηκε  λίγο πριν από τις επικρατούσες υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή με ζέστη έφτασε τους (54,7 0C βαθμούς).                                                                         Αυτό δείχνει επίσης την ανάγκη για ένα έξυπνο σχεδιασμό στη διαχείριση των επιφανειών με χλοοτάπητα.

 


    Από τα παραπάνω το συμπέρασμα είναι – για την πόλη χρειαζόμαστε λιγότερο σκυρόδεμα και περισσότερα δέντρα αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα από τις αρνητικές επιπτώσεις της θερμότητας, η οποία, δυστυχώς, θα αυξηθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου", - καταλήγει ο Semashko.

 

Θα υπενθυμίσουμε ότι, στις πόλεις των Κάτω Χωρών άρχισαν να αφαιρούν την άσφαλτο και να την αντικαταστήσουν με γρασίδι, και στην αμερικανική πολιτεία της Νεβάδα άρχισαν να απαγορεύουν τα διακοσμητικά γκαζόν που χρειάζονται τεχνητό πότισμα.

ΠΗΓΗ

У Польщі виміряли температуру міських поверхонь. Наскільки газон прохолодніший за плитку? 

https://hmarochos.kiev.ua/2021/06/24/u-polshhi-vymiryaly-temperaturu-miskyh-poverhon-naskilky-gazon-proholodnishyj-za-plytku-foto/?fbclid=IwAR1JoqMT8OT2xeqQo_lXt6DtntI66Qj5oUZ3OC15w8Fr5ObOrhSLiEy9vSw


Μετάφραση - επιμέλεια Μανώλης Καπάνταης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου