Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Μόλυνση λιμνών και θαλασσών από τα Όμβρια και λύσεις

 Μόλυνση λιμνών και θαλασσών  από τα Όμβρια και λύσεις

Εικόνα 1 Σύστημα δόμησης του εδάφους ενω παράλληλα αυξανεται η διήθηση 

Τους τελευταίους μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο το ταλανίζει το σκάνδαλο των μολυσμένων από λύματα υδάτων και. Το κοινό δικαίως τρομάζει που τα περισσότερα από τα βρετανικά υδάτινα ρεύματα δεν είναι κατάλληλα για κολύμπι και ότι έχει συμβεί τόσο συχνά ακατέργαστα λύματα, ελαία και αλλά επιζήμια για τα ποτάμιά, λίμνες και θάλασσες υλικά να μεταφέρονται μέσα από το δίκτυο των όμβριων. Πέρα από πιθανές παράνομές συνδέσεις, τα όμβρια ξεπλένουν τις σκληρές επιφάνειές ότι επικάθεται -όπως έλαια αυτοκινήτων από την άσφαλτό και όλα αυτά καταλήγουν στο γειτονικό ποτάμι μέσα από το δίκτυο αποχέτευσης όμβριων.

 ‘Όπως γνωστό η φυσική μέθοδός καθαρισμού υδάτων είναι το ίδιο το έδαφός …. Η χρήση των SuDs δίνει την δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και να καθαρίσουμε το νερό

        Λοιπόν, τι είναι το SuDS; Τα αειφόρα συστήματα αποχέτευσης είναι λύσεις βασισμένες στη φύση που επιβραδύνουν το νερό, το καθαρίζουν και αποφέρουν άλλα οφέλη για το οικοσύστημα. Δηλάδη  ειναι οικονομικότερες και δεν λείτουργουν μονο στην μείωσει του όγκου νερού.  Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους, αλλά πιο συχνά σε μια σειρά λειτουργιών γνωστών ως "SuDS Trains" για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας. Εκτός από την απορρόφηση και σημαντικότατη μείωση όγκου του νερού που θα πάει στους αποδέκτες και  που παρέχει το έδαφος, τα φυτά και τα δέντρα παίρνουν νερό από το έδαφος μέσω της εξατμισοδιαπνοής μέσω της δομής των φύλλων τους, μειώνοντας το νερό που ρέει μέσω του συστήματος.
 

Η συμπερίληψη του SuDS στο στάδιο του κύριου σχεδιασμού ή του σχεδιασμού τοποθεσίας ανάπτυξης έχει σημαντική επίδραση στη βιωσιμότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας  και στην ικανότητα του SuDS να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ο κύριος σχεδιασμός παρέχει μια στρατηγική προσέγγιση για την εξέταση των (ενίοτε ανταγωνιστικών) απαιτήσεων για ανάπτυξη νέων έργων ανάπλασης ώστε να είναι βιώσιμα με λύσεις βασισμένες στην φύση. Υπάρχουν πολλές Βιωσιμές λυσεις με βαση την φύση  όπως βλέπετε στην Εικόνα 2 όπως τα φυτεμένα Δωματα, οι κήποι Βροχής, τα παρτέρια  που δέχονται νερό, οι δομημένοι δεντροδόχοι κ.α.  

Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση (ΛΒΦ ή ΝΒS) αναγνωρίζονται ως το κύριο μέσο για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και η απώλεια βιοποικιλότητας.

 συντακτης : Κωνσταντίνος Τάτσης 




Αναλογα άρθρα :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου