Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

O Κανόνας κλαδέματός με τα 5 D

       


Oι Βασικές αρχές και πρακτικές κλαδέματος ακολουθούνται γενικά σε όλους τους τομείς κηποτεχνίας. Η ουσία τους  είναι ο έλεγχος. Που και αυτός βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και εμπειρία

    Ο έλεγχος μας παρέχει έναν εύκολο τρόπο να θυμόμαστε τι να αναζητήσουμε όταν αποφασίσουμε ότι είναι ώρα για να κλαδέψουμε. Αυτό μας βοηθά επίσης να διατηρήσουμε το γιατί κλαδεύουμε σε προοπτική, δηλαδή τι αλλαγές μπορεί να προκαλεί στο μέλλον κάθε επέμβαση στα δέντρα μας και ανάλογα με το είδος του δέντρου η των θάμνων και έτσι πρέπει να σχεδιάζουμε σε μία λογική δεκαετιών.

    Τα πέντε D είναι: νεκροί, άρρωστοι, κατεστραμμένοι, επικίνδυνοι και επιθυμητοί. (Dead, diseased, damaged, dangerous and desirable.,)

        Τα τέσσερα πρώτα μπορούν να ληφθούν με οποιαδήποτε σειρά, αρκεί να έχουμε κατά νου το τελευταίο..... τελευταίο  και ουσιαστικό στην βαρύτητα . Το να αφήσετε την επιθυμητή εργασία -δηλαδή το γιατί παρεμβαίνω στο δέντρο!!- μέχρι το τέλος είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει όλο το απαραίτητο ή απαραίτητο κλάδεμα.

~Και αναλυτικά ....το καθένα 

            Τα τέσσερα πρώτα  σημεία μπορούν να ληφθούν με οποιαδήποτε σειρά, αρκεί να έχουμε κατά νου το τελευταίο.....  το τελευταίο  και ουσιαστικό σε βαρύτητα .                           Το να αφήσετε την επιθυμητή εργασία - δηλαδή το γιατί παρεμβαίνω στο δέντρο!!- μέχρι το τέλος, είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει όλο το απαραίτητο ή αναγκαίο κλάδεμα.

~Και αναλυτικά ....το καθένα από τα πέντε σημεία.

            Πρώτον, "νεκρό" σημαίνει οτιδήποτε είναι νεκρό ή πεθαίνει στο φυτό. ..... η και στα δέντρα......                                                                                                 

Αφαιρούμε τα νεκρά φύλλα, μπουμπούκια, τμήματα κλαδιών η ολόκληρούς κλάδους   για να βελτιώσουμε τη γενική εμφάνιση του δέντρου και επίσης να εξαλείψουμε πιθανά σημεία μόλυνσης ή θέσεις από όπου τα  διάφορα παθογόνα να επιτεθούν στο φυτό. Το νεκρό υλικό πρέπει πάντα να αφαιρείται καθαρά και εντελώς πίσω στον πλησιέστερο ή πιο επιθυμητό επόμενο υγιή κόμβο. Δεν πρέπει να αφήνετε νεκρά σημεία επάνω στο φυτό μας 



        
Ο όρος "άρρωστο" αναφέρεται σε οτιδήποτε έχει πρόβλημα ασθένειας ή παρασίτων που θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει το φυτό εάν η προσβολή αφεθεί ανεξέλεγκτη. Μην αφήνετε ποτέ οτιδήποτε στοιχείο έχει αφαιρεθεί από ένα φυτό να βρίσκεται κοντά του, ειδικά εάν είναι ήδη μολυσμένο ή  έχετε την υπόνοια ότι είναι μολυσμένο. Η αφαίρεση δεν εξαλείφει το πρόβλημα - η απόρριψη το κάνει.

        Το "κατεστραμμένο" φυτικό υλικό περιλαμβάνει σπασμένους βραχίονες, κλαδιά ή μίσχους που απομακρύνουν την επιθυμητή εμφάνιση του δέντρου. Και πάλι, αυτά τα εξασθενημένα κομμάτια αφαιρούνται καλύτερα για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός " σημείου εισόδου για τα παθογόνα.

        «Επικίνδυνο» σημαίνει ακριβώς αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο, σπασμένο, προεξέχον κλαδί που θα μπορούσε να πέσει στο αυτοκίνητο του γείτονα. Εάν  ενέχει κάποιο κίνδυνο πρέπει να κλαδευτεί. Εάν συνεχίσετε να το ξεπερνάτε  απλώς σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί σε έναν επισκέπτη που δεν γνωρίζει την επικινδυνότητα του.  Η ουσία είναι ο έλεγχος και η γνώση  ότι το δέντρο με την ανάπτυξη του, πρέπει να "ταιριάζει" να προσαρμόζεται τόσο στην τοποθεσία όσο και στις συνθήκες χωρίς να μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά. Απλά η επικινδυνότητα του κάθε δέντρου είναι αποτέλεσμα επιστημονικής γνώσης  και έρευνας  και δεν μπορεί να γίνεται έτσι απλά.

                                                   Πριν                      Ορθό κλάδεμα                           Καρατόμηση και μελλον 

«Επιθυμητό» είναι αυτό που θέλουμε να κάνει το δέντρο για εμάς...                                             Την χρηστικότητα του για εμάς τους ανθρώπους. Επίσης εδώ έχει μεγάλη σημασία και ο σχεδιασμός στον χρόνο. Έτσι μία δεντροστοιχία πρέπει να προνοούμε πως θα εξελιχθεί και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει σε γειτονικές οικίες υποδομές κτλ τι σχήμα θέλουμε να της δώσουμε , τι  απαιτείται να δρομολογήσουμε αν έχει γεράσει οπότε με την κλάδευση προστατεύουμε υποδομές και το ίδιο το δέντρο  Ακόμα και ένα απλό δέντρο απαιτείται να το επιλέξουμε έτσι ώστε να ταιριάζει πραγματικά στην θέση και να μας δώσει τα μέγιστα πλεονεκτήματά του με τις ελάχιστες εισροές από εμάς όπως κλάδεμα διαμόρφωσης κτλ ........και εκεί σκέφτομαι κάθε φορά ότι δεν είμαι θεός να αποφασίζω για άλλα όντα...

Αλλά σπάνια αποφασίζουμε εμείς τις προτεραιότητες  Η μεγάλη πίεση για κλαδέματα και τις κοπές έρχεται από τους πολίτες και τους αιρετούς…


Κωστας Τάτσης 

Γεωπόνος



ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου