Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Μπορεί ένας ζωντανός τοίχος να προσφέρει πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη;

Μπορεί ένας ζωντανός τοίχος να προσφέρει πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη;


        Οι ζωντανοί τοίχοι ξεφυτρώνουν στις πόλεις μας, συχνά σε πολυτελή ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων και μεγάλα καταστήματα.

        Τα οφέλη τους περιλαμβάνουν την αύξηση της βιοποικιλότητας της άγριας ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

        Το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε όλα τα νέα κτίρια και οι υποδομές να περιλαμβάνουν λύσεις που βασίζονται στη φύση έως το 2030, καθώς οι πόλεις μας θερμαίνονται, και τα συστήματα ζωντανών τοίχων μπορούν να αποτελέσουν μέρος αυτού του οράματος.

        Ωστόσο, οι επικριτές τους κατηγορούν ότι είναι "πράσινο ξεπλύματα της αγοράς" λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργούνται κατά την κατασκευή τους, συνήθως από χάλυβα και σκυρόδεμα, τις οποίες τα οφέλη τους δεν μπορούν να εξουδετερώσουν.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους ζωντανούς τοίχους

Τι είναι ένας ζωντανός τοίχος;

        Μετά την ανάπτυξη των πράσινων στεγών τη δεκαετία του 2000, οι ζωντανοί τοίχοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γαλλία τη δεκαετία του 2000 και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Τα συστήματα ζωντανού τοίχου επιτρέπουν την κάθετη φύτευση τοίχων με θάμνους, λουλούδια και αγροστώδη  σε χώμα ή με τη χρήση υδροπονικού συστήματος για τη διατήρηση του νερού: χρειάζονται επίσης υλικά και ανθρώπινο δυναμικό για τη συντήρησή τους. Ενώ επαινούνται για την αύξηση της βιοποικιλότητας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ζωντανού τοίχου εξαρτάται από παράγοντες όπως η εγκατάστασή του όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ποσότητα του απαιτούμενου νερού και το σύστημα στάγδην άρδευσης που χρησιμοποιείται.

        Ένας ζωντανός τοίχος μπορεί να περιέχει φυτά  με εντονη αναπτυξη φυλλωματος , αναρριχώμενα φυτά, πολυετή ποώδη και ανθοφόρα φυτά ή ένα μείγμα όλων αυτών. Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά τα φυτά που ταιριάζουν στο επιλεγμένο σύστημα ζωντανού τοίχου, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε υγιή φυτά.

 

Τα οφέλη ενός ζωντανού τοίχου

        Εκτός από τη βοήθεια στη βιοποικιλότητα, ένας ζωντανός τοίχος μπορεί:

·                 Απορροφά θερμότητα και ψύχει τον αέρα γύρω του, μειώνοντας τις θερμοκρασίες στις πόλεις. Ένας πράσινος τοίχος μπορεί να είναι έως και 32 βαθμούς ψυχρότερος από έναν συμβατικό τοίχο και να μειώσει τη θερμοκρασία του αέρα γύρω του έως και 4%.

·                     Βοηθήστε τα οικοσυστήματα να είναι ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή. Ένα δέντρο απορροφά περίπου 5,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και 1 m2 ενός πράσινου τοίχου μπορεί να απορροφήσει έως και 2 κιλά ετησίως.

·                     Συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την απομάκρυνση των τοξινών από τον αέρα, όπως το διοξείδιο του αζώτου.

·                 Μείωση του θορύβου στο εσωτερικό ενός κτιρίου.

·         Συμβάλλουν στη μείωση των πλημμυρών απορροφώντας το νερό της βροχής.

·                 Προσθέστε πράσινο μέσω ενός κατακόρυφου κήπου αντί να χρησιμοποιείτε πολύτιμο οριζόντιο χώρο κτιρίων σε μια πόλη για  αισθητικό εξωραϊσμό.

·                Προσθέστε χαρακτήρα και να είναι αισθητικά ευχάριστο. Φέρνοντας την φύση σε ένα αστικό τοπίο, ένας πράσινος τοίχος παρέχει εμπλουτισμένο χώρο πρασίνου, δίνοντας μια αίσθηση ευεξίας που μπορεί να ωφελήσει την ψυχική μας υγεία.

·         Αύξηση της επισκεψιμότητας καθιστώντας τις εμπορικές περιοχές πιο ελκυστικές.

·                Δώστε στις εταιρείες που τα εγκαθιστούν την ευκαιρία να ενισχύσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους στους πελάτες τους διότι είναι κινήσεις που αποδίδουν όχι μονο σε αυτές αλλα σε όλο το κοινωνικό σύνολο .

Κριτική των συστημάτων ζωντανού τοίχου

·                 Για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση μπορεί να χρειάζονται υψηλή συντήρηση, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο βιώσιμα από μια πράσινη στέγη.

·                     Κατηγορούνται ότι είναι "περισσότερο στυλ παρά ουσία" και ότι δεν προσφέρουν πραγματικά οφέλη όταν λαμβάνονται με ακρίβεια υπόψη το κόστος κατασκευής και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που οδηγεί σε ισχυρισμούς περί "πράσινου ξεπλύματος της αγοράς".

·                     Ένας ζωντανός τοίχος είναι πολύ περιποιημένος - ένας ατημέλητος πράσινος τοίχος που συντηρείται με ελάχιστη προσπάθεια θα προσελκύσει περισσότερη άγρια ζωή από ό,τι ένας όμορφα συντηρημένος.

·                     Το γεγονός ότι μαυρίζουν και ξεραίνονται το χειμώνααν έχουμε παγετό  αποτελεί αισθητικό πρόβλημα για ορισμένους ανθρώπους που βρίσκουν την εμφάνισή τους ακατάστατη, αλλά παρέχουν βιότοπο όλες τις εποχές του χρόνου.

Η καλή υγεία των φυτών αποδεικνύεται σε αυτόν τον καλά εδραιωμένο, ζωντανό κάθετο κήπο.

 

Παραδείγματα ζωντανών τοίχων

        Εξειδικευμένες εταιρείες  όπως η Scotscape εγκαθιστά ζωντανούς τοίχους από το 2008 με στόχο τη δημιουργία διαδρόμων βιοποικιλότητας για τη σύνδεση των εσωτερικών πόλεων με την ύπαιθρο και δηλώνει ότι η εισαγωγή βιώσιμης φύτευσης στα σωστά σημεία δημιουργεί οικοσυστήματα που ενθαρρύνουν τη βιοποικιλότητα. Οι πράσινοι τοίχοι τους χρησιμοποιούν έξυπνη τεχνολογία και είναι εύκαμπτοι και ελαφροί για να στηρίζουν ώριμα φυτά και δέντρα που μπορούν να παγιδεύσουν αυξημένες ποσότητες σωματιδίων από τον αέρα. Χρησιμοποιούν ενδημικά είδη φυτών, που προσελκύουν μελλισσες καθώς προσφέρουν ενδιαιτήματα για  έντομα και πουλιά.

            Η Scotscape σχεδίασε και εγκατέστησε δύο πράσινους τοίχους για το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, ο μεγαλύτερος από τους οποίους περιβάλλει την είσοδο του κτιρίου Sustainability Hub. Έρευνα του πανεπιστημίου το 2021 διαπίστωσε ότι ένας ζωντανός τοίχος μπορεί να μειώσει τις απώλειες θερμότητας από τα κτίρια κατά πάνω από 30%, γεγονός που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τις δεσμεύσεις του για μηδενικό καθαρό ισοζύγιο.

Ένας ζωντανός τοίχος στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ.

 

        Μια άλλη εταιρεία σχεδίασε ένα μοντέλο για να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι πράσινοι τοίχοι που δημιουργούνται από την Vertical Meadow έχουν σχεδιαστεί για εργοτάξια, σκαλωσιές και προσόψεις κτιρίων. Στόχος τους είναι να αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας, προσφέροντας οπτική προστασία και μειώνοντας τη σκόνη και τον θόρυβο, ενώ παράλληλα προωθούν το εμπορικό σήμα του πελάτη.

         Αυτό το προσωρινό μοντέλο καλυψης των τοίχων με φυτικό υλικό  προβλέπει την επιτόπια ανάπτυξη φυτών από σπόρους, καθιστώντας το σύστημα ελαφρύτερο, λεπτότερο, πιο οικονομικό και ευκολότερο στη συντήρηση. Παραδίδεται στο χώρο, συνδέεται με ένα σύστημα άρδευσης, Wi-Fi και ρεύμα και στη συνέχεια ενεργοποιείται για να ξεκινήσει η διαδικασία βλάστησης. Στη συνέχεια, η υγεία των φυτών παρακολουθείται με εφαρμογές συντήρησης και επιθεωρήσεις, χρειάζεται αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων και ένα ή δύο μηνιαία κοψίματα. Το σύστημα αυτό έχει εγκριθεί από τα Wildlife Trusts και το Buglife (το Invertebrate Conservation Trust).

Ένας  πράσινος τοίχος που εγκαταστάθηκε από την Vertical Meadow στο St Marks, North Audley Street, Λονδίνο.

 

 

 

Προβλήματα με την υιοθέτηση των πράσινων τοίχων

   Ένα ζήτημα είναι η αντιληπτή έλλειψη απόδοσης της επένδυσης. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου Πράσινων Κτιρίων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKGBC), οι πράσινες υποδομές, όπως ένας ζωντανός τοίχος, μπορούν να αποφέρουν πολλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την κοινωνία. Παράλληλα με τη συμβολή τους στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των πλημμυρών και της υπερθέρμανσης των κτιρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη της πολεοδομικής άδειας όταν η τοπική αρχή έχει πράσινη ατζέντα.

    Ο Kai Liebetanz, ανώτερος σύμβουλος βιωσιμότητας στο UKGBC, δήλωσε ότι οι πράσινοι τοίχοι είναι πολύτιμοι, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν επαρκείς διαδικασίες συντήρησης, σαφώς κατανεμημένες ευθύνες,  & βιώσιμο κόστος.

Σχολίασε:

        Οι τοίχοι θα πρέπει ιδανικά να βελτιστοποιούνται για τη βιοποικιλότητα, και κατά προτίμηση να χρησιμοποιούν αυτοφυή βλάστηση. Οι πράσινοι/ζωντανοί τοίχοι μπορούν να συμβάλουν στη βιοποικιλότητα, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και σε μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων που διευκρινίζονται στην έκθεσή μας, Η αξία των λύσεων που βασίζονται στην αστική φύση. Τα κυριότερα μειονεκτήματα αφορούν τη συντήρηση, η οποία μπορεί να είναι δαπανηρή ή πολύπλοκη και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε πρόταση.

    Αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται σε όλο το δομημένο περιβάλλον, ιδίως σε νέες αναπτύξεις, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην τήρηση των νέων κανονισμών για το καθαρό κέρδος βιοποικιλότητας. Ελπίζουμε επίσης σε ευρύτερη αποδοχή των έργων αναβάθμισης, ώστε να μοιραστούν τα οφέλη ευρύτερα.

 

        Η έκθεση του UKGBC για το 2020,  υποστήριζει  την πράσινη υποδομή,  & περιλάμβανε ανάλυση δύο περιοχών όπου είχαν εγκατασταθεί ζωντανοί τοίχοι. Η πρώτη, στο Λονδίνο, που ονομάζεται Wild West End project, έχει κατασκευαστεί από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής που συνεργάζονται για να βελτιώσουν τις πράσινες υποδομές και να εμπνεύσουν άλλους να κάνουν το ίδιο. Έχουν κοινό όραμα να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και την οικολογική συνδεσιμότητα, να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να συμβάλουν στην ευημερία των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών.

        Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και ο βασικός του στόχος είναι να δημιουργήσει πράσινα σκαλοπάτια μεταξύ των περιοχών του υπάρχοντος πάρκου, μέσω της παροχής πράσινων στεγών, ζωντανών τοίχων, γλάστρες, δέντρα δρόμου και ανθοδοχεία, παρέχοντας φιλόξενους χώρους για είδη που κάποτε ήταν κοινά στο Λονδίνο, όπως ο μαύρος κοκκινολαίμης και το σπουργίτι του σπιτιού.

        Στους κατασκευαστές περιλαμβάνονται οι Grosvenor και The Crown Estate, ενώ στους βασικούς συντελεστές περιλαμβάνονται ο τεχνικός εταίρος Arup, η Greater London Authority, το London Wildlife Trust και το Westminster City Council. Πραγματοποιούνται τακτικές συνεδριάσεις για την αξιολόγηση του καθαρού κέρδους του συστήματος. Μια διαπίστωση είναι ότι, ενώ οι πράσινες υποδομές μπορούν να θεωρηθούν ως "ωραίο να έχεις", οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι κοστίζουν χρήματα, ενώ δεν δημιουργούν αξία: το έργο αποσκοπεί να αποδείξει ότι η αξία μπορεί να μην είναι σε χρηματική μορφή, αλλά σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη.

Ένας ζωντανός τοίχος στο κατάστημα M&S του Newcastle City Centre.

 

        Μια δεύτερη μελέτη περίπτωσης στην έκθεση επικεντρώθηκε στον ζωντανό τοίχο 167 m2 που σχεδιάστηκε από την ANS Group Global ως μέρος της ανακαίνισης του καταστήματος Marks & Spencer στο Newcastle. Οι στόχοι του ήταν να συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων βιωσιμότητας του καταστήματος, να αποδείξει τα πράσινα διαπιστευτήριά του στους πελάτες, να είναι εντυπωσιακό και να ενθαρρύνει τη βιοποικιλότητα. Τα φυτά του ζωντανού τοίχου περιλαμβάνουν 16. 000 ενδημικά είδη, όπως θυμάρι, αγριοφράουλες και αγκινάρες. Το σύστημα βασίζεται στο κομπόστ και συλλέγει το νερό της βροχής για τα φυτά, ενώ η επιλογή των φυτών ταιριάζει με το εμπορικό σήμα της M&S. Τα οφέλη της πράσινης υποδομής του περιλαμβάνουν την μειωση του φαινομενου της αστικής νησίδας, την παροχή τροφής και ενδιαιτήματος για πουλιά και έντομα, τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, ενώ αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στον κεντρικό δρόμο.

 

Οι προοπτικές για τους ζωντανούς τοίχους

        Φαίνεται ότι θα γίνουν πιο συνηθισμένα στις πόλεις μας, καθώς ο σχεδιασμός των πλαισίων εγκατάστασης φυτεμενων τοιχων γίνεται πιο περιβαλλοντικά βιώσιμος, ξεπερνώντας την κριτική για το "πράσινο πλύσιμο". Διαφορετικά συστήματα έχουν εξελιχθεί ώστε να χρησιμοποιούν το νερό της βροχής, και οι κατασκευαστές προσθέτουν αυτοφυή είδη φυτών και φυτά που παρέχουν νέκταρ, μαζί με ειδικά κουτιά ενδιαιτημάτων εντόμων και κουτιά πουλιών για να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα των προϊόντων τους.

            Ωστόσο, η απόδοση ενός ζωντανού τοίχου εξαρτάται από το σχεδιασμό, τη θέση, το περιβάλλον και το κτίριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί. Τα πλεονεκτήματά τους για την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας μπορεί να γίνουν πιο σημαντικά καθώς οι κατασκευαστές πρέπει να πληρούν τους στόχους για το καθαρό κέρδος βιοποικιλότητας που θα τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, απαιτώντας από αυτούς να αφήσουν το φυσικό περιβάλλον σε μια μετρήσιμα καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από την παρέμβασή τους.

 

        Είναι επίσης πιθανό ότι οι επιχειρήσεις θα αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα ενός ζωντανού τοίχου όσον αφορά την αντίληψη των πελατών για το περιβαλλοντικό τους ποτύπωμα - οπότε, περιμένετε να τα δείτε σύντομα να ξεφυτρώνουν σε εξωτερικούς χώρους κοντά σας!

 

μεταφραση: Μαρίνα Πολυζώη

from:https://livingarchitecturemonitor.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου