Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ …για το Diaphorina citri

ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ …

Ένα μικροσκοπικό έντομο, όχι μεγαλύτερο από έναν κόκκο ρυζιού, μπορεί να περάσει απαρατήρητο στα εσπεριδοειδή σας, αλλά θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα εσπεριδοειδή.
Το Diaphorina citri (Psyllidae), τρέφεται. με τα φύλλα και τους μίσχους των εσπεριδοειδών και μπορεί να τα μολύνει με βακτήρια Candidatus liberibacter asiaticus, που προκαλούν μια σοβαρή ασθένεια των φυτών που ονομάζεται Huanglongbing, γνωστή και ως ασθένεια HLB των εσπεριδοειδών. Αν και δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, η ασθένεια σκοτώνει τα εσπεριδοειδή. και δεν έχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία.

Οι νύμφες του εντόμου, εκκρίνουν άφθονο σακχαρούχο κερί. Περιορίζεται στην οικογένεια φυτών Rutaceae, σε άγριους ξενιστές καθώς και στα εσπεριδοειδή, ειδικά στη λεμονιά και το λάϊμ .
Το υλικό των εσπεριδοειδών από μολυσμένες περιοχές (μοσχεύματα, ρίζες κλπ.) , μπορεί να μεταφέρει αυγά και / ή νύμφες σε μεγάλες αποστάσεις. 
Το Diaphorina citri υπάρχει κυρίως στην τροπική και υποτροπική Ασία και αναφέρεται στις ακόλουθες περιοχές: Αφγανιστάν, Καραϊβική , Κεντρική Αμερική, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μυανμάρ, Νεπάλ, Πακιστάν, Νήσοι Φιλιππίνων, Νησί Ρεουνιόν, Σαουδική Αραβία, Σρι Λάνκα, Νότια Αμερική, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, και Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη …

Οι φυσικοί εχθροί του περιλαμβάνουν Syrphidae, Chrysopidae, τουλάχιστον 12 είδη Coccinellidae και πολλά είδη παρασιτικών σφηκών, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το Tamarixia radiata.


άρθρο Κωνσταντίνου Μπουχέλου 
Καθηγητή  Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου