Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ρυγχοφόρος της Μπανανιάς....




ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ

άρθρο Κωνσταντίνου Μπουχέλου 

   Καθηγητή  Εντομολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Odoiporus longicollis
(Curculionidae: Dryophthorinae)

Το σκαθάρι του στελέχους της μπανάνας, το Odoiporus longicollis Oliver (Coleoptera: Curculionidae) είναι ένα από τα σημαντικότερα παράσιτα των μπανανιών. Τα τέλεια είναι μήκους 23-39 mm.

    Προσελκύονται από τα πτητικά που απελευθερώνονται από τα φυτά μπανάνας. Η προσβολή αρχίζει κανονικά σε φυτά ηλικίας 5 μηνών.



       Τα πρώτα συμπτώματα είναι η παρουσία μικρών τρυπών μεγέθους καρφίτσας στο στέλεχος. Κατά τη διάρκεια των προχωρημένων σταδίων, το στέλεχος, όταν ανοιχτεί, παρουσιάζει εκτεταμένες στοές τόσο στην θήκη των φύλλων όσο και στο κυρίως στέλεχος.
Η προσβολή οφείλεται και στη δευτερογενή μόλυνση από μικροργανισμούς και εκπέμπεται άσχημη οσμή. Οι καρποί δεν αναπτύσσονται σωστά, παρουσιάζοντας μια αφυδατωμένη κατάσταση με πρόωρη ωρίμαση του ίδιου του τσαμπιού.

     Η μόλυνση των βλαστών παρεμποδίζει τη μετάθεση των θρεπτικών ουσιών και του νερού, καθυστερεί την ανάπτυξη, η οποία συνηθέστερα συνδέεται με προσβολή από νηματώδεις. Η αποδυνάμωση του στελέχους από τις στοές των προνυμφών μπορεί να οδηγήσει σε θραύση από τον άνεμο ή ανικανότητα να φέρει το βάρος του ωρίμου τσαμπιού




Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου