Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Παυλόβνια = «Χρυσός»





Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών


Παυλόβνια = «Χρυσός» 

 

Η καταγωγή της Παυλόβνιας εντοπίζεται στην ανατολική και κεντρική Κίνα, όπου και καλλιεργείται επί περισσότερα από 2000 χρόνια.
 Το γένος Paulownia αποτελείται από 6 έως 17 είδη (αναλόγως του συστήματος ταξινόμησης) εκ των οποίων τα πιο διαδεδομένα είναι τα Paulownia tomentosa, P. elongata και P. fortunei.

Το δέντρο αυτό τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα. Οι προοπτικές του είναι πολύ καλές σαν μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια, επειδή μπορεί να συνδυασθεί και με συγκαλλιέργεια ετήσιων φυτών. υπολογίζεται ότι, με μία πυκνότητα 80 δέντρων το στρέμμα, θα έχουμε μία ποσότητα 80 κυβικών μέτρων ξυλείας μετά από 8-10 χρόνια. Με μία μέση τιμή 300-400€ το κυβικό το ξύλο, δίνει στα 8-10 χρόνια 24.000- 32.000€ που αντιστοιχούν σε 2.400-3.200€ το στρέμμα ακαθάριστο εισόδημα.


Θεωρείται μία από τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και έχει να κάνει με την παραγωγή ενός πανάκριβου ξύλου.  Η ακαθάριστη πρόσοδος από την ξυλεία της παυλόβνιας  είναι από 3.200 ευρώ έως και 12.000 ευρώ ανά έτος και στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από την πώληση των καυσόξυλων.

Είναι φυλλοβόλο δένδρο που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.

Η ταχύτητα αναπτύξεως του δένδρου είναι εντυπωσιακή, καθώς από τη στιγμή που θα φυτευτεί, μπορεί μέσα σε έξι μήνες να γίνει ένα δέντρο με ύψος 3-3,5 μέτρα, με διάμετρο κορμού 8-10 εκατοστά και φύλλα με διάμετρο 70-80 εκατοστά.

 

Ένα δέντρο σε ηλικία 8-10 ετών μπορεί να δώσει 1,0 κυβικό μέτρο ξυλείας και 100 κιλά καυσόξυλων από τους πλάγιους βλαστούς.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε ένα στρέμμα φυτεύονται 80 δέντρα, τότε από ένα στρέμμα λαμβάνουμε περίπου 80 κυβικά μέτρα ξυλείας σε 8-10 χρόνια. Η τιμή του ξύλου στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλή. Οι τιμές ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου κυμαίνονται από 400 έως 1.500 ευρώ το κυβικό.

Η παυλόβνια καλλιεργείται για το ξύλο της, το οποίο στο διεθνές εμπόριο έχει την ονομασία «ΚΙΡΙ»
(Kiri) και έχει πολλές εξαιρετικές ιδιότητες:

Επίσης καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό δέντρο και μάλιστα λόγω της ανθεκτικότητας που παρουσιάζει στην επιβαρυμένη με ρύπους ατμόσφαιρα των πόλεων συνιστάται η φύτευσή της σε πάρκα, δενδροστοιχίες και άλλους δημόσιου χαρακτήρα χώρους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.    Γάτσιος  Κάσσανδρος, εφημερίδα «Το Εθνος» iefimerida.gr –

2.    Chinese Academy of Forestry. (1988). Paulownia in China: Cultivation and utilization. Bejing: Asian Network for Biological Sciences.

3.    Cossalter, C., & Pye - Smith, C. (2003). Fast-wood forestry: myths and realities. Bogor, Indonesia: CIFOR.

4.    Icka, P., Damo, R., & Icka, E. (2016). Paulonia tomentosa, a fast growing timber. The Annals of “Valahia” University of Targoviste.

5.    Σπανός Κωνσταντίνος , Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών
Λουτρά Θέρμης  – Θεσσαλονίκη


Αρθρα του Κ. Μπουχέλου:

ΣΚΟΛΥΤΕΣ ΠΕΥΚΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου