Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

"Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις..."


Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                    τ. Δ/ντης Πρασίνου
"Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις..."
Οδυσσέας Ελύτης
Εικόνα 1. Ανθοφορία την άνοιξη. Από την τοποθεσία wikipedia
           Με τις ανθρώπινες κοινωνίες να βρίσκονται σήμερα σε παύση, και την άνοιξη να προχωρά στην αναγέννηση της φύσης, παρά τα παιχνίδια του καιρού, ο φυσικός κόσμος των φυτών ανθοφορεί.                                                             
          Δεδομένου ότι ο corona virus συνεχίζει να διαδίδεται σε όλη τη χώρα,  έχουμε πολλούς ανθρώπους να νοσούν αλλά και παράλληλα έχουμε σημαντικό αριθμό απωλειών από τη νόσο. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι, οι πολίτες να έχουν βρεθεί παγιδευμένοι στα σπίτια τους, λόγω των όλο και πιο αυστηρών μέτρων καραντίνας από τις υγειονομικές αρχές για την απαραίτητη "διαμονή στο σπίτι", για τον έλεγχο διασποράς της    νόσου.                                                                                                                                                                            
           Επί του παρόντος και οι χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη έχουν πληγεί από την πανδημία, γι’ αυτό οι κυβερνήσεις με τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβάλει έχουν επηρεάσει τη ζωή σε εκατομμύρια  πολίτες.                                                                                                                                                                 
         Σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, με τους πολίτες να βρίσκονται σε καραντίνα κλεισμένοι προληπτικά στα σπίτια τους για την εξάπλωση του ιού, οι καλλιτέχνες βρίσκουν τρόπους να επικοινωνήσουν και να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από αυτό φαινόμενο για να τους εμψυχώσουν με μουσική η με θεατρικές παραστάσεις μέχρι και όπερα. Διαδικτυακά λοιπόν παρακολουθούμε συναυλίες από τα μπαλκόνια ακόμη και δια ζώσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες έχουν στόχο να ανυψώσουν το πεσμένο ηθικό των πολιτών. Επίσης κυκλοφορούν σποτάκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αντιδράσεις στα μέτρα καραντίνας σατιρίζοντας για να προσφέρουν μια νότα αισιοδοξίας
Εικόνα 2.Αφίσα για τον κορονοϊό Υπουργείο Υγείας
Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία
         Οι εμπειρογνώμονες  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ψυχική υγεία και το COVID-19, μιλώντας για τη βίωση της εμπειρίας του άγχους και της διαταραχής από τον πανικό που ζούμε, ανέφεραν ότι, το άγχος επηρεάζεται από  τον τρόπο με τον οποίο έχουμε διαχειριστεί τα συναισθήματά μας, κατά τη διάρκεια της επιδημίας, και μιλάνε επίσης για την ευρύτερη ανθρώπινη ανάγκη «να αισθάνονται όλοι ότι είμαστε συνδεδεμένοι». Επίσης ανάφεραν ότι αυτό που ήταν πραγματικά χρήσιμο είναι ότι, «οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε και που γνωρίζουμε, θα μας ακούσουν, χωρίς κριτική».

      Σε τέτοιους καιρούς, η ψυχολογική συμβουλευτική για την παρέμβαση σε κρίσεις, δοκιμάζεται και η προσωπικότητα, η γνώση και η ικανότητα του συμβούλου. 

             Σκεφτείτε την ψυχική υγεία ως μέρος της αντίδρασης για τη δημόσια υγεία. 
        
      Σύμφωνα με τους τεχνικούς σύμβουλους στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτοί επισημαίνουν ότι  «Είναι πραγματικά σημαντικό να σκεφτούμε την ψυχική υγεία ως μέρος της ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία με το COVID-19». Υποστήριξαν δε ότι: «Οι άνθρωποι που μπορεί να είναι ευάλωτοι και να αντιμετωπίζουν άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκείνους που έχουν προϋπάρχουσες συνθήκες ψυχικής υγείας, ή αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες χρήσης ουσιών, ή που μπορεί ακόμη να αντιπροσωπεύει και άλλες ευάλωτες ομάδες. Δεν μιλάμε μόνο για την προστασία από covid-19, αλλά μιλάμε επίσης για την πρόληψη της πίεσης και του φόβου κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος».
 «Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία». 
     Οι Sandro Galea, Dean και Robert A. Knox από στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στη δημόσια υγεία και εμπειρογνώμονες για την υγεία του πληθυσμού, οι οποίοι έχουν επικεντρωθεί στις κοινωνικές αιτίες της υγείας, της ψυχικής υγείας και του τραύματος, ανέφεραν ότι δεν απορρίπτουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του πανδημίας coronavirus, αλλά είναι επίσης σημαντικό να εξεταστούν και οι απροσδόκητοι κίνδυνοι που συνδέονται με την αντιμετώπιση της επιδημίας. «Το γεγονός ότι η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με την κακή ψυχική υγεία είναι αδιαμφισβήτητο», ανέφεραν.
     Επιπλέον, το μακροεπίπεδο άγχος σε ολόκληρη την κοινωνία θα μπορούσε να έχει αδικαιολόγητη κοινωνική επιβάρυνση σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. «Θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα άτομα των οποίων η απασχόληση είναι σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές» εξήγησαν. «Η προσθήκη οικονομικών πιέσεων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε χειρότερη ψυχική υγεία».
     Ο Galea σημείωσε επίσης τις επιπτώσεις της καραντίνας για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αν τα μέτρα της καραντίνας και της καθοδήγησης, τα οποία βέβαια ποικίλλουν από τη χώρα, εξελίσσονται ακόμη, ο Galea επεσήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση αν λάβουμε υπόψη μια μελέτη του 2003 για το SARS και του ξεσπάσματος των ψυχολογικών αποτελεσμάτων από την καραντίνα στους κατοίκους στο Τορόντο, τότε διαπιστώθηκε ότι μια σημαντική μερίδα εκείνων που τίθενται σε καραντίνα εμφανίσθηκαν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και κατάθλιψης. 
       Εάν η καραντίνα είναι απαραίτητη, υπάρχουν βήματα που μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της απομόνωσης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν:
  • ·      Παραμένετε συνδεδεμένοι με τις κοινωνικές και τις οικογενειακές σας επαφές μέσω της τεχνολογίας
  •   Κρατείστε τις καθημερινές εργασίες η συνήθειες σας ρουτίνας όσο το δυνατόν περισσότερο
  •      Ασκηθείτε  τακτικά και κάνετε εξάσκηση στις συνήθειες που σας αρέσει και τις βρίσκετε  χαλαρωτικές
  •      Αναζήτηση ειδήσεων, αξιόπιστων πληροφοριών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας
  •       Ασχοληθείτε με τον κήπο σας η το μπαλκόνι η με τα φυτά εν γένει



      Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διαχειριστούν την ψυχική υγεία τους, η οποία θα γίνει πιθανώς ακόμη πιο κοινή και απαραίτητη δεδομένου ότι η ανάγκη να ασκηθεί η αντίδραση στην «κοινωνική αποστασιοποίηση», διατηρώντας έτσι μια φυσική επαφή με την απόσταση που μας επιβάλλεται και για να αποφύγουμε την εξάπλωση, καθώς η επιδημία αυξάνεται. 
     Η έμφαση στην τεχνολογία – από τις τηλεφωνικές γραμμές έως τις εφαρμογές της τηλεϊατρικής – δεν είναι νέα εφαρμογή στον τομέα της ψυχικής υγείας. Προκαταρκτική έρευνα από την Deloitte δείχνει ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 εφαρμογές ψυχικής υγείας στην αγορά, με ποικίλους βαθμούς και αποτελεσματικότητα.
Παραδείγματος χάριν, στην Κίνα, πολλές πόλεις και πανεπιστήμια άνοιξαν τις ανοικτές γραμμές ψυχολογικής βοήθειας, όπως αναφέρθηκε στις ειδήσεις από το Πεκίνο. 
«Πρέπει να γίνει μετατόπιση στις αφηγήσεις μακριά από τον αριθμό των θανάτων και προς τον αριθμό των ανακτήσεων της υγείας δηλαδή της ανάρρωσης των ασθενών από τον κοροναϊό».  
Συχνά φαίνεται να υπάρχει έλλειψη θετικών ιστοριών για τον κοροναϊό και για εκείνους που αναρρώνουν. 
«Δεν βλέπουμε τις ιστορίες της αποκατάστασης,» εν λόγω Ken Carswell, τεχνικός ανώτερος υπάλληλος, Παγκόσμια Οργάνωση υγείας. 
    Επιπλέον, οι αρνητικές επιπτώσεις από το στιγματισμό των ανθρώπων λόγω  της γλώσσας τους – η όπως της επισύναψης της περιοχής ή της εθνικότητας κατηγορώντας τους για μετάδοση του ιού - επιδεινώνουν την αίσθηση του φόβου σε μακροοικονομικό επίπεδο.                                                                             
      Οι δημοσιογράφοι, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι καθημερινοί πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ελπίδας και να καθησυχάσουν από το φόβο μιλώντας για COVID-19. Στην πραγματικότητα, μια αίσθηση ελπίδας αντί του φόβου θα μπορούσε να επιτρέψει στους ηγέτες και τους καθημερινούς πολίτες να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους – ένα ζωτικό στοιχείο για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας. Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, αναφέρει στις 9 Μαρτίου:
      Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ο φόβος και το άγχος πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς οι ζωές μας συνεχίζουν να διαταράσσονται και η κοινωνική αποστασιοποίηση καθίσταται απαραίτητη. Ως κοινωνία, πρέπει να συνεργαστούμε με μια αίσθηση ενσυναίσθησης. Ως άτομα, πρέπει να ενημερώσουμε τους εαυτούς μας για τα γεγονότα, να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να είμαστε ευγενικοί μεταξύ μας.
     Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του


Πώς ο εξωτερικός χώρος μπορεί να παρέχει άνεση κατά τη διάρκεια covid-19    
    

          Οι ερευνητές μελετούν και υπολογίζουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η φύση στην ευημερία μας κατά την περίοδο της κρίσηςCOVID-19.                                                     
      Ενώ οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις και η παραμονή στο σπίτι  μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων όπως προαναφέραμε, η έρευνα έχει δείξει ότι οι δαπάνες του χρόνου στη φύση μπορεί να είναι ευεργετικές για την ψυχική υγεία.                                                                                                                                  
     «Η φύση έχει σαφώς έναν αντίκτυπο στις σκέψεις, τις συγκινήσεις, τα συστήματα πεποιθήσεων, και τις ψυχές μας», αναφέρει ο καθηγητής περιβαλλοντικής ιστορίας Aaron Sachs .                                                                                  
    Για πολλούς ανθρώπους, η φύση μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ειρήνης και είναι πολύτιμη για την ευημερία μας. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσό της έρευνας που έχει δημοσιευθεί και που δείχνει ότι υπάρχουν ψυχολογικά, φυσιολογικά, και οφέλη στη συμπεριφορά για όσους περνούν το χρόνο τους στη φύση.                                                     
      Στην έρευνα της σύνδεσης μεταξύ της υπαίθρου και της προσωπικής ευεξίας, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εμπειρικών στοιχείων που σαφώς τεκμηριώνει το πώς ο χρόνος στη φύση επηρεάζει ευεργετικά την ψυχική μας υγεία.     
      «Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπατος διάρκειας 90 λεπτών με τα πόδια στη φύση προτείνεται για τη μείωση του φαινομένου του Μηρυκασμού: ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος (rumination / negative self - talk) - η επανάληψη των αρνητικών σκέψεων, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ψυχική ασθένεια -- και επιφέρει χαμηλότερα επίπεδα νευρικής δραστηριότητας σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέονται με τους κινδύνους ψυχικής υγείας».                                                                                           
         Μια εμπειρία στη φύση επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τα μέρη ρουτίνας των ημερών τους. Όταν είμαστε στη φύση, επικοινωνούμε με τη φύση. Η φύση δεν είναι μόνο επωφελής, αλλά ίσως ακόμη και απαραίτητη για την ευημερία μας. Όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους για να σκεφτούμε κάτι, αυτό μας βοηθά για να καθαρίσουμε το μυαλό μας, να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας, και να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε υγιείς.
         Να σημειωθεί ότι, πέρα από την ψυχική υγεία, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι δαπάνες του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους είναι ένας ζωτικής σημασίας τρόπος για να παραμείνουμε σωματικά υγιείς, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας. 
       Απέναντι σε μια ταραχώδη πανδημία όπως ο COVID-19, οι δαπάνες έστω και για λίγο χρόνο στη φύση μπορεί να βοηθήσουν για να ανακουφίσουν μερικώς από το άγχος από συχνά τα μέτρα απομόνωσης και διαμονής στο σπίτι.
 «Τα στοιχεία ότι η φύση ενισχύει την ψυχολογική ευημερία και απομονώνει τις επιπτώσεις του στρες και των αντιξοοτήτων στην ψυχική υγεία μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελός μας "                                                                                                                                                             
Το μήνυμά μας είναι ότι τα φυτά δημιουργούν τα υγιή περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι ακμάζουν!



        Στην ιστοσελίδα Arboricoltura Urbana-Arboriculture  and Urban Forestry  του F.Ferrini αναφέρεται :«Το γεγονός ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στο σπίτι, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του συνδρόμου άρρωστου κτιρίου (SBS) που υποδεικνύει μια καλά καθορισμένη συμπωματική εικόνα, που εκδηλώνεται σε μεγάλο αριθμό πολιτών που διαμένουν σε σύγχρονα ή πρόσφατα ανακαινισμένα, εξοπλισμένα με μηχανικούς εξαερισμούς και κεντρικά συστήματα κλιματισμού (χωρίς άμεση εισροή καθαρού αέρα από έξω) που χρησιμοποιούνται γενικά για γραφεία, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια ηλικιωμένων, αλλά και για τα σπίτια. Τα κλινικά συμπτώματα είναι εξειδικευμένα, προκύπτουν μετά από λίγες ώρες παραμονής σε ένα συγκεκριμένο κτίριο και συνήθως εκδηλώνονται γρήγορα, η  σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες (σε περίπτωση δερματικών συμπτωμάτων) μετά την έξοδο από το κτίριο. Αν και τα συμπτώματα είναι μικρά, τα άτομα που επηρεάζονται συχνά χρειάζεται να χρησιμοποιούν φάρμακα για τη θεραπεία τους.


         Χωρίς να φτάσουμε στα προβλήματα που καθορίζει το SBS, πρέπει να βγούμε έξω και να περάσουμε χρόνο στον ανοιχτό αέρα, περπατώντας σε ένα πάρκο και συνειδητοποιήσαμε ότι είναι κάτι που μας λείπει, και τώρα, ακόμη περισσότερο από πριν, γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο είναι αυτό για μας.

Εικόνα 3. Αφίσα από το διαδίκτυο
Περίοδοι περιορισμού και απομόνωσης
    Η σχέση μεταξύ απομόνωσης και κήπων είναι ιστορική. Οι άνθρωποι πάντα εκμεταλλεύονταν την επαφή με τη φύση για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες ή να βελτιώσουν την ηρεμία και να παραμείνουν ενεργοί σε καταστάσεις απομόνωσης .                                   
        Η αγάπη της καλλιέργειας και της φροντίδας για τα φυτά μπορεί να είναι μία από τις αιώνιες αγάπες, αδιαμφισβήτητη και ασκείται σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις εποχές. Όλοι έχουμε παρατηρήσει τα αναμφισβήτητα οφέλη που μας φέρνει η άμεση επαφή με τη γη, με τη φύση, και όλη την ευημερία που είναι ικανή να μας παράγει σε πολύ διαφορετικά και πολύ βαθιά επίπεδα.
     Στη χώρα μας μπορούμε να ανατρέξουμε στην αρχαιότητα με τα ιερά άλση, στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας και της ιεροτελεστίας της βελανιδιάς και του γκι, όπως περιγράφει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος. Αργότερα με τον χριστιανισμό έχουμε τους ασκητές η τους μοναχούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια των φυτών με κορύφωση την περιοχή του Αγίου Όρους.
      Οι Ιάπωνες το γνωρίζουν καλά, και από εκεί γεννήθηκε η αγάπη τους για τους κήπους Ζεν. Αυτοί οι υπέροχοι χώροι στους οποίους οι Ιάπωνες ενσωματώνουν άμμο, λείες πέτρες, χαλίκι, βλάστηση και διαφορετικές μορφές και με τις οποίες καταφέρνουν να δημιουργήσουν εμπνευσμένα και χαλαρωτικά περιβάλλοντα, για να χρησιμεύσουν αυτά ως χώρος για διαλογισμό ή για την καλλιέργεια της προσοχής και της συγκέντρωσης του νου. Πολλοί από αυτούς τους χώρους είναι δημόσιοι και προσβάσιμοι σε όποιον θέλει να περάσει λίγα λεπτά ή λίγες ώρες μελετώντας. Αλλά πολλοί άλλοι, επίσης, είναι μέρος των ιδιωτικών κήπων και για μια καθημερινή συνήθεια προσοχής με τα σημαντικά οφέλη για εκείνους που το ασκούν.
         Στον δυτικό πολιτισμό, βλέπουμε επίσης πολλά παραδείγματα από αυτό. Οι μοναχοί του Cartuja de Escaladei, που κατοικούσαν στο καταλανικό μοναστήρι από τον 12ο αιώνα μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα, ζούσαν έγκλειστοι στα προσωπικά τους κελιά, αλλά είχαν χώρο για την καλλιέργεια ενός κήπου και ενός οπωρώνα. Έτσι, η καθημερινή ζωή αυτών των θρησκευτικών ασκητών ήταν αφιερωμένη στην περισυλλογή, και αυτή διανεμήθηκε μεταξύ των θρησκευτικών πρακτικών, τη μελέτη των διαφόρων κλάδων και τη φροντίδα του προσωπικού κήπου τους, ως ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκήσουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό και το πνεύμα.
        Ένα άλλο παράδειγμα: κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945), οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας ή του Καναδά ενθάρρυναν τους πολίτες τους να καλλιεργήσουν τους δικούς τους κήπους από κοινού, προκειμένου να προωθήσουν την αυτοπροσφορά τροφίμων και να αυξήσουν το ηθικό ενός πληθυσμού που καταστράφηκε από την πολεμική κρίση. Ήταν οι γνωστοί «κήποι της νίκης» ή «πολεμικοί κήποι». Και πάλι, αυτό δούλεψε.
           Σε περιόδους περιορισμού και απομόνωσης, όπως αυτές που ζούμε, οι οπωρώνες, οι κήποι, τα μπαλκόνια και όπου μπορούμε να αναπτύξουμε φυτά,  αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη απόδραση, χαλάρωση, ενδοσκόπηση για την υγεία. Αυτές οι μικρές αναπαραστάσεις της φύσης στα σπίτια μας μας βοηθούν να υπομείνουμε περιόδους δυσκολίας όπως αυτές που ζούμε, ενεργώντας ως μέσο προβληματισμού και ηρεμίας, όπως έκαναν στην αρχαιότητα, στο χριστιανισμό με τους μοναχούς, τους επιστάτες των κήπων Zen, ή τους πολίτες που υπέστησαν τις καταστροφές ενός μακροχρόνιου πολέμου.
           Αλλά αυτή η δραστηριότητα ως θεραπευτική μέθοδος δεν είναι μόνο ένα πράγμα αυτής της περιόδου. Όπως οι κήποι της νίκης (επίσης γνωστοί ως πολεμικοί κήποι) έγιναν δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, στις χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία ή ο Καναδάς, για να αντιμετωπίσουν καλύτερα περίπλοκη κατάσταση του λαού τους. «Η πείνα και οι ελλείψεις γεωργικών προϊόντων προωθούσαν εκστρατείες από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να καλλιεργούν τους δικούς τους κήπους με κοινοτικό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά οικονομικά και χωρίς την ανάγκη χρήσης της μεταφοράς για διανομή. Εντούτοις, ο σκοπός αυτών των κήπων δεν ήταν μόνο μικρής κλίμακας παραγωγή τροφίμων. δήλωσε η Ντεσεμπλόλα Βαρέλα.

Η θεραπευτική δύναμη της φροντίδας του κήπου και του μπαλκονιού στο σπίτι
            Από αυτό το σημείο θα αναλύσουμε για να γίνει καλά κατανοητό, ότι ο χρόνος στη φύση ενισχύει άμεσα τη σωματική και τη ψυχική ευεξία. Η κηπουρική, επομένως, είναι μια κατ’ έξοχη υγιής συνήθεια.  Για κάποιους που δεν γνωρίζουν η έχουν ενστάσεις για την αξία της κηπουρικής παραθέτουμε ορισμένα πιθανό ερωτήματα για να δώσουμε τις απαντήσεις.     
·      Αλλά πόσο υγιής είναι αυτή η δραστηριότητα;  
·   Είναι η κηπουρική απασχόληση για μια ώρα στο κήπο η στο μπαλκόνι ισοδύναμη με την άσκηση στο γυμναστήριο;                                                                                                  
Παραθέτουμε σ’ αυτό το σημείο τη πιο πρόσφατη έρευνα  για το πώς μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι η κηπουρική απασχόληση από την επόμενη μέρα θα σας χρησιμεύσει ως άσκηση για το σώμα και το μυαλό σας.
Η κηπουρική απασχόληση μετρά ως προπόνηση; 
       Καλά νέα για εκείνους που καταγράφουν ήδη ώρες απασχόλησης στο κήπο η στο μπαλκόνι τους για εργασίες όπως η φύτευση η ο καθαρισμός από τα ζιζάνια κ.λ.π.  Θεωρείται -από την αμερικανική καρδιολογική ένωση- ότι αυτή η απασχόληση είναι μια μέτρια άσκηση, και μπορείτε εύκολα με αυτό τον τρόπο να κάψετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων  στην κηπουρική όπως και στο γυμναστήριο. Το σκάψιμο, το τσουγκράνισμα, και η κοπή ζιζανίων αλλά και η φροντίδα των φυτών στο μπαλκόνι μας όπως η αλλαγή χώματος στις γλάστρες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καύση των θερμίδων.
       Πέρα από τα θερμιδικά οφέλη της, η κηπουρική μπορεί επίσης να βοηθήσει για να βελτιώσετε την επιδεξιότητα και τη δύναμη, τη μυϊκή μάζα, την αεροβική  αντοχή, και τη λειτουργική κίνηση. Το σκάψιμο στο χώμα μπορεί ακόμη και να βοηθήσει να ενισχύσετε την οστική πυκνότητα όπως αποκάλυψε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.από τις  3.310  γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω που συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνες που έκαναν κηπουρική απασχόληση στην αυλή η στο μπαλκόνι τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είχαν τις υψηλότερες τιμές στις μετρήσεις οστικής πυκνότητας από εκείνες που έκαναν  καθιστική ζωή ή τρέξιμο, περπάτημα, ή κολύμπι ή έκαναν αερόμπικ.
        Ο Gary LAltmanM.S., CRCHTR και αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος θεραπευτικών κήπων  στο Πανεπιστήμιο Rutgers Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών, εξηγεί ότι η κηπουρική ενσωματώνει και τα τέσσερα είδη άσκησης: αντοχή, δύναμη, ισορροπία, και ευελιξία και μπορεί να αποδώσει πολύ πιο καλύτερα από ό, τι οι άνθρωποι μπορούν να το συνειδητοποιήσουν. «Η κηπουρική πρέπει να θεωρηθεί ως άσκηση ολόκληρου του σώματος  και η οποία λειτουργεί για όλες τις σημαντικές ομάδες μυών, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των γλουτών, της πλάτης, της κοιλίας, του λαιμού, των χεριών, και των ώμων». 
Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; 
        Η Melina JampolisM.D., ειδικός παθολόγος διατροφής, λέει ότι η κηπουρική μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αναφέροντας μια μελέτη που εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ της κοινοτικής κηπουρικής και της διατροφής και της φυσικής υγείας μεταξύ των ενηλίκων. Στο τέλος, η κηπουρική φάνηκε να έχει μια σημαντικά θετική επίδραση στη μείωση BMI (δείκτης μάζας σώματος) και   προσθέτει. «Νομίζω ότι η ψυχική υγεία και το άγχος που σχετίζονται με τα οφέλη που παρέχει η κηπουρική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σας κρατά έξω από την κουζίνα ή από το δωμάτιο της τηλεόρασης, όπου συμβαίνει συχνά να σας τρώει η πλήξη, καθώς βρίσκεστε εγκλωβισμένοι,  μπορεί να βοηθήσει έτσι στην απώλεια βάρους»
      Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην κηπουρική δεν είχαν μόνο σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, αλλά και χαμηλότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από τους μη απασχολούμενους. Οι γυναίκες κηπουροί ζύγισαν κατά μέσο όρο 5 kgr λιγότερο από τις μη απασχολούμενες, και οι άντρες αντίστοιχα ζύγισαν 7,5 kgr λιγότερο.

Εικόνα 4.Αφίσα από την τοποθεσία  Master Gardeners of Western Wayne County
           Η Ann KulzeM.D., εμπειρογνώμονας ευεξίας και συγγραφέας, σημειώνει επίσης ότι η κηπουρική μπορεί να σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερα χόρτα! Όταν καλλιεργείτε τα λαχανικά, τα φρούτα, ή τα χορταρικά, σας υπενθυμίζουν συνεχώς πόσο νόστιμα φρέσκα και θρεπτικά προϊόντα μπορεί να είναι.
5 τρόποι για να κάνετε με την κηπουρική πιο έντονες άσκησεις.
        Ο Jeffrey Restuccio, συγγραφέας με αντικείμενο για το πώς μπορεί να μετατραπεί η κηπουρική σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, σημειώνει ότι, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου, όταν πρόκειται να προσεγγίσετε την κηπουρική ως σωματική δραστηριότητα. Ο λάθος τρόπος άσκησης της κηπουρικής, μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο, π.χ. πόνο στην πλάτη και να είναι αναποτελεσματική αυτή ως πρόγραμμα άσκησης. Ο Restuccio υπογραμμίζει τους  πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να καταστήσουν την αεροβική κηπουρική αποτελεσματική, με περισσότερους του ενός τρόπους για να  ασκηθούνε.                                                                        «Τα οφέλη από κάθε προσθήκη δυσκολίας στην άσκηση αυξάνει τις θερμίδες που καίγονται, και μειώνει τον μυϊκό πόνο και την πιθανότητα τραυματισμού». Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες ιδέες για την πιο έντονη κηπουρική:
1. Αυξήστε το εύρος της κίνησής σας. 
Αυτή είναι μια σημαντική τεχνική που τη δανειστήκαμε από τις πολεμικές τέχνες, καθώς και από την φόρτιση βάρους. Ουσιαστικά, όταν θα θελήσετε να αυξήσετε «το φάσμα της κίνησης σας» όσο το δυνατόν ευρύτερα, αυξάνοντας το μήκος του τόξου από την αρχική στην τελική σας θέση, π.χ. όταν εκτελείτε εργασίες όπως σκάψιμο ή βοτάνισμα με το χέρι, η σκούπισμα. Στην αρχή, αυτό θα απαιτήσει κάποια συνεχή προσπάθεια και πρακτική, αλλά σαν αποτέλεσμα θα αυξήσει τη διάταση των μυών, τις θερμιδικές δαπάνες που απαιτούνται για ενέργεια από την κίνηση των μύων. 
2. Μάθετε την στάση το «βαθύ κάθισμα για το καθάρισμα των ζιζάνιων».


Ο Restuccio λέει ότι ήρθε με την ιδέα για την στάση αυτή στο καθάρισμα των ζιζανίων, αφού παρακολούθησε τους ανθρώπους στο γυμναστήριο που κοιτάζουν προς τα εμπρός με το ένα πόδι λυγισμένο κρατώντας αλτήρες με τα δύο χέρια. Για να κάνετε αυτήν την στάση, πρέπει να στηρίξετε το αριστερό χέρι σας στο αριστερό γόνατό σας και να κάνετε το καθάρισμα των ζιζάνιων με το δεξί χέρι σας. Εναλλαγή αυτής της κίνησης εάν είστε αριστερόχειρες. Είναι απαραίτητο για αυτή την εργασία να χρησιμοποιείται ένα εργαλείο με μακρύ «στειλιάρι», καθώς πρέπει να είστε σε θέση να σκάβετε στο χώμα από μια θέση που είστε σκυφτός με το γόνατο λυγισμένο και τους πίσω μύες σε ευθεία. Ο Restuccio αναφέρει ότι η εκτέλεση αυτών των εργασιών κηπουρικής σε αυτή τη στάση για 30 έως 40 λεπτά μπορεί να είναι περίπου ισοδύναμη με  περπάτημα ή με την οδήγηση ενός ποδήλατου από την άποψη κατανάλωσης των θερμίδων.

3. Χρησιμοποιήστε τους μεγάλους μύες όποτε είναι δυνατόν.


Πάντα να προσπαθείτε να δεσμεύσετε τους μεγαλύτερους μύες σας (σκεφτείτε τον τετρακέφαλο, τους γλουτούς, και τον κορμό) κατά την εκτέλεση εργασιών στην κηπουρική. Η μεταφορά της προσπάθειας από τους μικρούς μύες των βραχιόνων και της κάτω πλάτης στους μεγάλους μύες των ποδιών και των γλουτών σας θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να αισθανθείτε λιγότερο επώδυνη την επόμενη μέρα.

4. Θυμηθείτε να εξισορροπήσετε τα πάντα.


Καθώς εκτελείτε τις εργασίες στον κήπο, τραβήξτε το ένα χέρι μέσα,  καθώς το άλλο κινείται έξω, όπως θα κάνατε στη άσκηση με αλτήρες. Αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει στην εξισορρόπηση των μυών που χρησιμοποιούνται, να αυξήσει τη δύναμή σας και να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σας στη ζώνη αεροβικής άσκησης. 



5. Αν θέλετε πραγματικά να δεσμευτείτε σε αυτό το πρόγραμμα άσκησης, σκεφτείτε την κηπουρική από την άποψη των επαναλήψεων ενός συνόλου εργασιών- ασκήσεων.              
        Ενώ το σκάψιμο και το άνοιγμα ενός λάκκου  δεν είναι το ίδιο με το πάτημα του ποδιού, οι έννοιες η οι κινήσεις είναι αρκετά παρόμοιες. Ο Restuccio προτείνει την ομαδοποίηση των κινήσεων  των εργασιών-ασκήσεων της φροντίδας, καθαρισμού κ.λ.π. πρώτα σε επαναλήψεις και στη συνέχεια σε σετ. Για παράδειγμα, το σκάψιμο, το γρήγορο καθάρισμα και η τακτοποίηση για 10 έως 15 λεπτά μπορεί να είναι ένα σύνολο εργασιών-ασκήσεων. Ξεκουραστείτε ή συνεχίστε να κάνετε κάτι άλλο για ένα λεπτό και, στη συνέχεια, συνεχίστε να σκάβετε. Αυτός ο τύπος σκέψης είναι πιο αποτελεσματικός για δύσκολες δραστηριότητες, όπως η ανύψωση σάκων χώματος, η εκσκαφή, το τσουγκράνισμα, ή η στροφή η ανάδευση ενός σωρού κομποστοποίησης.
Ενίσχυση: Η κηπουρική μπορεί να ενισχύσει και την ψυχική σας υγεία. 
Πέρα από τα φυσικά οφέλη, υπάρχει μια σειρά ψυχικών προνομίων του οργανισμού, που συνδέονται με την κηπουρική και την εργασία με τα φυτά, επίσης. Για τους αρχάριους που ασχολούνται με την κηπουρικήαπαιτείται συνήθως περισσότερος χρόνος εκτεθειμένοι κάτω από τον ήλιο.  Να σας υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη βιταμίνης D από τον οργανισμό.  Η βιταμίνη D δεν χρησιμεύει μόνο ως ενισχυτής διάθεσης, αλλά είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για κάθε σύστημα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των οστών, του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.   Σημειώνεται επίσης ότι γύρω από τον εαυτό σας  τα φυτά «δημιουργούν ένα καταφύγιο για μας, έτσι ώστε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ήρεμοι», που αυτό μας οδηγεί σε συναισθήματα χαλάρωσης και άνεσης.                                       
    Μελέτη του 2010 αποκάλυψε ότι 30 λεπτά απασχόληση με την κηπουρική μείωσαν την πίεση του στρες περισσότερο από 30 λεπτά της εσωτερικής ανάγνωσης.                                                                                                                              
     
Εικόνα 5 . Από το διαδίκτυο. Τα οφέλη ενός κήπου. Όπως είπαμε, είναι πολλά και μας κάνουν πολύ υγιείς, δεδομένου ότι συνδυάζουν τη φυσική κίνηση με την επιδεξιότητα ή την υπομονή, η οποία μπορεί να είναι μια μεγάλη μέθοδος για την πρακτική πληρότητα μυαλού (mindfulness) και έτσι να απολαύσετε τα οφέλη αυτής της στοχαστικής πρακτικής.      Βελτιώνει τη μνήμη, το συντονισμό και την υπευθυνότητα στα καθήκοντα                                                       
  Διεγείρει τη δύναμη, την ισορροπία, τη δημιουργικότητα και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων              
Μειώνει το άγχος και προωθεί την ηρεμία και τη χαλάρωση                                                                                  
 Μπορεί να είναι μια νέα λεωφόρος της διασκέδασης και της κοινωνικοποίησης
          Το Mycobacterium vaccae, ένα βακτήριο που υπάρχει στο έδαφος, βρέθηκε να προκαλεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία, με τη σειρά της, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.


        Οι κοινόχρηστοι δημοτικοί κήποι, ειδικότερα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση, καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να συναντώνται και να αποτελούν μέρος ενός κοινωνικού έργου.                                                                                                     
       Η πράξη της κηπουρικής, είτε σε μικρή κλίμακα είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα, απαιτεί μια διαδικασία πολλαπλών σκέψεων. Μελέτες έχουν δείξει ως αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας, ότι αυτή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας,  συμπεριλαμβανομένης και της ικανότητας συγκέντρωσης, όπως επισημαίνει η Amy Wagenfeld Ph.D., OTR/L, SCEM, FAOTA, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο διδακτορικό πρόγραμμα εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Johnson & Wales,.                               

        Έχει επίσης αναφερθεί ότι τα οφέλη των προγραμμάτων κηπουρικής μπορούν να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της άνοιας.  Ο Γιώργος Παπανικολάου, D.O., γιατρός λειτουργικής ιατρικής στο Κέντρο Ultra Wellness του Mark, αναφέρει συγκεκριμένα, ότι σε μία μελέτη η οποία παρακολούθησε σχεδόν για 16 χρόνια 3.000 ενήλικες μεγάλης ηλικίας,  παρατηρώντας περιστατικά κάθε είδους άνοιας και αξιολογώντας μια ποικιλία παραγόντων του τρόπου ζωής. Σημειώνει λοιπόν ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η καθημερινή κηπουρική αντιπροσωπεύει από μόνη την μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για την άνοια, που μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της κατά 36%
       Ο Παπανικολάου προσθέτει ότι τα νεαρά μυαλά των παιδιών μπορούν επίσης να αποκομίσουν τεράστια οφέλη. Οι «σχολικοί κήποι αναδύονται σε όλο τον τόπο (ΗΠΑ) και υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο, όπως από μελέτες έχουν διαπιστώσει, ότι η κηπουρική είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της μάθησης και στις επιδόσεις των μαθητών και αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση στην βαθμολογία τους», αναφέρει.                                                           Δυστυχώς στη χώρα μας σε ελάχιστα σχολεία έχουμε σχολικούς κήπους.

        Την επόμενη φορά που αισθάνεστε πεσμένοι, συγκλονισμένοι ή απλά χρειάζεστε ένα γρήγορο τρόπο για να ιδρώσετε, δοκιμάστε να ασχοληθείτε με το κήπο η το μπαλκόνι η τα φυτά σας. Πάρετε λίγο βρωμιά κάτω από τα νύχια και δείτε τι συμβαίνει.                                                                                       Παρατηρώντας τη φύση γύρω, είναι μια τεκμηριωμένη στρατηγική για τη μείωση του στρες, από την εξουθένωση και τη βελτίωση της απόδοσης της εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων οφελών.

Εικόνα 5 . Από την τοποθεσία Other Perspectives
Το να μένεις σπίτι δεν είναι ότι χάνεις χρόνο, αλλά ότι κερδίζεις ζωή!         
Πώς τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας corona virus
       Συνεχίζοντας την προηγούμενη ενότητα, τοποθετείστε μια σειρά από φυτά σε διάφορες θέσεις, εάν έχετε χώρο μέσα στο σπίτι σας και ανάλογα με τις βιολογικές τους απαιτήσεις. Η φροντίδα των φυτών  μέσα στο σπίτι σας, αυτή η δραστηριότητα θα αποκαλύψει πολλά στοιχεία για την προσωπικότητά σας, όλα αυτά που αναπτύσσονται όταν φροντίζετε κάποιο άτομο. Σημειώστε τα ακόλουθα οφέλη: 
Παρέχει μια αίσθηση ευθύνης                                                                                                 
   Η φροντίδα των φυτών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθετε να φροντίζετε και να σεβόσαστε άλλα έμβια όντα, αν το κάνετε από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, σας επιτρέπει να θαυμάσετε τις διαδικασίες της φύσης, κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του φυτού, όταν αυτό ανθίζει, τους σταθμούς που όταν αυτό μεταβάλλεται και το ξεκίνημα ξανά αυτού του κύκλου. 
Αισθανόσαστε ότι  τρεφεται και εξυπηρετείται  τους άλλους
   Ανεξάρτητα από την ηλικία ή την προτίμηση σας, όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να αισθανθούμε χρήσιμοι σε άλλους και τα φυτά επιτρέπουν σε μας, να το παρατηρήσουμε και προ πάντων, να το αισθανθούμε. Δεν θα αποφέρουν ποτέ καρπούς σε εκείνους που δεν τα φροντίζουν, ούτε αυτά θα ανθίσουν αν δεν τους αφιερώσουμε χρόνο, προσοχή και φροντίδα. Η αίσθηση είναι, ότι μέρος αυτού του επιτεύγματος βοηθά για να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή μας.  
Κρατούν συνδεδεμένους τους ανθρώπους με το περιβάλλον
       Αυτό είναι σωστό, διότι η εξάσκηση της κηπουρικής σας βοηθά να θυμηθείτε ότι δεν είσαστε το κέντρο του σύμπαντος. Ζώντας στον κόσμο μας, χωρίς να σκεφτόσαστε τους άλλους, αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να υποφέρετε από κατάθλιψη, πρέπει λοιπόν να επικεντρωθείτε στο εξωτερικό περιβάλλον, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ανοικτοί.                                                                             
     Οι σπουδαστές στην κηποτεχνίας  αποκάλυψαν ότι η κηπουρική βοήθησε στην ομάδα τους να εστιάσουνε τις δεξιότητες και τους στόχους τους όλοι μαζί, τους βοήθησε να μάθουνε να συνεργάζονται  ως ομάδα, και με τα νέα κίνητρα εξασκήθηκαν για να παραγάγουμε ακόμη περισσότερο.
Απελευθερώνει το άγχος                                                                                                 
     Η κηπουρική σας επιτρέπει να ξεφύγετε από τις δυσάρεστες καταστάσεις, σας βοηθά να χαλαρώσετε, σας κρατά μακριά από το να σκεφτόσαστε όλες αυτές τις δύσκολες και άβολες συνθήκες. Ακόμη και αν περνάτε κάτι πολύ δύσκολο, σας βοηθά να συντάξετε συμφωνίες με τους εαυτούς σας για να αφομοιώσετε την άσχημη κατάσταση.                                                                                                Η αφαίρεση των φυτών όταν αυτά είναι άχρηστα ή ξερά, όταν εργαζόσαστε για να αποβάλετε τα παράσιτα από αυτά, όταν τα καθαρίζετε, όταν τα σκουπίζετε, όταν φυτεύετε κάτι νέο, είναι μια μεταφορά για τα πράγματα που ζείτε από την σημερινή ημέρα στην επόμενη, εάν δεν «κλαδεύσετε» για να αποβάλετε το κακό μέρος της ζωής σας, δεν θα είστε σε θέση για να αναπτυχθείτε  σωστά. 
Η κηπουρική,  είναι το χόμπι που βοηθά την ψυχική υγεία σας.                                                 
Η εργασία σε εξωτερικούς χώρους φέρνει την ευτυχία  Είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε κάποια άσκηση και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα και βέβαια που είναι καλό για το σώμα και για το μυαλό σας.Η κηπουρική βοηθά ιδιαίτερα, στην απελευθέρωση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, ορμόνες που μας προκαλούν την ευτυχία, και μειώνουν το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του  στρες.                                                                                     Ενώ εργάζεστε στον κήπο αυτό μπορεί να είναι κουραστικό, όταν όμως έρθει η ώρα να κοιμηθείτε θα παρατηρήσετε ότι θα το κάνετε εύκολα και θα το απολαύσετε καλύτερα και ξεκούραστα. 
Η φροντίδα  φυτών και λουλουδιών μας επιτρέπει να ζούμε στο παρόν  
   Αντί να ανησυχείτε για το μέλλον ή να θρηνείτε για το παρελθόν, αυτή η μικρή δραστηριότητα σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στο παρόν, να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε αυτή φροντίδα, αυτή η ενασχόληση να μπορεί να αποδώσει συγκομιδή από  καρπούς. Ο κήπος, τα φυτά, τα λουλούδια, είναι τέλεια για να αφυπνίσουν τις αισθήσεις σας. Ακούστε, αγγίξτε, μυρίστε, δείτε. 
Η κηπουρική υπενθυμίζει σε μας τον κύκλο της ζωής και μας βοηθά να αποδεχτούμε το θάνατο                                                                                 
     Δραστηριότητες όπως αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε το πικρό ποτήρι της απώλειας ζωής, να αντιμετωπίσετε τα άσχημα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης και της θλίψης. Όντας βρισκόμενοι σε έναν κήπο, η φροντίδα των φυτών, σας βοηθά να καταλάβετε ότι τα πάντα έχουν μια αρχή και ένα τέλος, αλλά ότι αυτό ταυτόχρονα οδηγεί σε παραγωγή από νέους βλαστούς, που οδηγεί στην αναγέννηση. 
Μειώνει το θυμό σας                                                                                                    
      Αυτό είναι σωστό, διότι η κηπουρική έχει επίσης μια αθέατη πλευρά που αναφέρεται  στο  ότι μπορείτε να ξεφορτωθείτε τις αρνητικές συγκινήσεις όπως το θυμό, όταν στον κήπο πρέπει να σκάψετε, να οργώσετε τη γη, να κόψετε και να αποβάλετε ότι δεν είναι καλό, μπορείτε επίσης με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθείτε συναισθηματικά. Είναι πάντα καλό να κάνετε χώρο για το νέο, στον κήπο και στην καρδιά σας. 
Τα λουλούδια δίνουν στους ηλικιωμένους μια καλύτερη ποιότητα ζωής                                   
     Τα λουλούδια που προσφέρονται στους ηλικιωμένους δημιουργούν  μια θετική διάθεση και βελτιώνουν  τη μνήμη, τη μνήμη των καθημερινών γεγονότων. «Το ένστικτο μας λέει ότι τα λουλούδια ανυψώνουν το πνεύμα μας, αλλά τα αποτελέσματά για τους ηλικιωμένους είναι ιδιαίτερα σημαντικά, εάν όχι εκπληκτικά,» εν λόγω ερευνητής Δρ Haviland - Jones.
Θα σας επιτρέψει να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο των πραγμάτων                                
      Εάν είστε συγκλονισμένοι από όλα που συμβαίνουν και δεν μπορείτε  να τα ελέγξετε, ο κήπος είναι μια καλή θέση για να συναντηθείτε και να αισθανθείτε ότι όλα βρίσκονται κάτω από τις εντολές η καλύτερα τις διαταγές σας. Αν δεν  μπορείτε να ελέγξετε τους άλλους ανθρώπους, αλλά και τον τρόπο που  αντιδράτε σε αυτούς, τότε ο κήπος θα σας επιτρέψει για να τους καταλάβετε σε βάθος. 
       Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο στο σπίτι για να δημιουργήσετε έναν κήπο ή ένα μεγάλο μπαλκόνι, μπορείτε επίσης να αναπτύξετε τους μικρούς αστικούς οπωρώνες με τα λαχανικά, σε εσωτερικά θερμοκήπια ή ακόμα και τα μικρά δοχεία με τις αρωματικά ή θεραπευτικά βότανα.                                                         
     Η ανάπτυξη των λαχανικών ή των αρωματικών φυτών στο σπίτι μπορεί να είναι μια καλή θεραπεία εάν εστιάσετε στη διαδικασία που περιλαμβάνει την καλλιέργειά τους, την ανάπτυξη της βλάστησης και τη συγκομιδή. Η καθημερινή ανάπτυξη των φυτών που μπορείτε να παρατηρήσετε θα σας βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και να αποκρούσει τις ανησυχίες για τα παιδιά, τους ενηλίκες και τους ηλικιωμένους.                                                               Εκτός από την αντιπροσώπευση μιας μικρής μορφής αυτοπαραγωγής τροφίμων ή τη βελτίωση της ομορφιάς, της ισορροπίας και της φρεσκάδας των σπιτιών σας, αυτό είναι τόσο αναγκαίο σε περιόδους καραντίνας και απομόνωσης, είναι μια μέθοδος για την εξισορρόπηση της συνύπαρξης μεταξύ των διαφόρων μελών  της οικογένειας ή των μελών όλου του νοικοκυριού.
Είναι εύκολο. Δεν πρέπει να αρχίσετε με έναν τεράστιο κήπο, αρκούν μερικά φυτά στο σπίτι, στις γλάστρες, αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για μια νέα εμπειρία στη ζωή σας. Τα υγιή φυτά θα σας επευφημήσουν κάθε φορά που τα βλέπετε και σε κάθε προσπάθεια που δραστηριοποιείστε για να τα σώσετε, επίσης μπορείτε να εφεύρετε ιδιοκατασκευές για τις γλάστρες σας έτσι ώστε να μην ξοδεύετε χρήματα.
        Από μόνη της είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να μοιραστείτε με κάποιον άλλο, με τα παιδιά σας, τους φίλους σας, και βέβαια είναι φθηνότερο από μια επίσημη θεραπευτική απασχόληση, και η Μητέρα Φύση θα σας καλωσορίσει πάντα με ανοιχτές αγκάλες, όταν κάνετε μια δοκιμή.
Εικόνα 6 . Από την τοποθεσία Tivoli Group Limited
       Με τόσους πολλούς ανθρώπους που ξοδεύουν τον πρόσθετο χρόνο στο σπίτι λόγω των συμβουλών της κυβέρνησης «μένουμε σπίτι», και με τον καιρό παρόλα τα τερτίπια του θα αρχίσει να ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, έχουμε βάλει μαζί αυτόν τον μικρό οδηγό με μερικές ιδέες για το πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον κήπο ή το υπαίθριο διάστημά σας κατά τη διάρκεια της Πανδημίας του κοροναϊού.



Εικόνα 7 . Από την τοποθεσία Begoña Arzuaga Etxaniz‎, Nuestros árboles
     Αναμφίβολα, το ιστορικό πλαίσιο και οι περιστάσεις καθορίζουν την αξία ενός αντικειμένου σε κάθε εποχή, έτσι και σήμερα οι αυλές και τα μπαλκόνια με αυτό που συμβαίνει έχουν γίνει μια πραγματική πολυτέλεια. Ο περιορισμός αντίστοιχα στα σπίτια μας που απορρέει από την κρίση της υγείας λόγω Corona virus, έχει προκαλέσει να υπολογίζουμε την αξία των  εξωτερικών χώρων, η οποία να γίνεται ακόμη πιο πολύτιμη, και έτσι, σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όποιος έχει ένα αίθριο (στέγη, κήπο, βεράντα ή ακόμα και μπαλκόνι) έχει ένα Θησαυρό.  
Εικόνα 8 . Από την τοποθεσία   φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι 
                        
        Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι οι κήποι, τα μπαλκόνια κ.λ.π. θα εξυπηρετούσαν τα άτομα η τις οικογένειες σε μια κατάσταση όπως αυτή που ζούμε. Οι κήποι, τα μπαλκόνια κ.λ.π.  βοηθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις μέρες  κι έτσι είναι απαραίτητο να σχεδιάζεται ο χώρος αυτός σε πράσινο διότι τώρα λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που πρόκειται να ζήσουν σε αυτόν.                                       
       Όπως αναλύσαμε η σημασία της φροντίδας για τους κήπους και τα φυτά μας βοηθά για να υπομείνουμε τις περιόδους δυσκολίας, καθώς εξασφαλίζει ότι «αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τους κήπους μας σε φόρμα, θα μας το ανταποδώσουν φροντίζοντας και εμάς». Σήμερα, ο κήπος είναι ένας χώρος σχεδιασμένος για περισυλλογή, αλλά και για προβληματισμό. Ένας χώρος για να απολαύσετε  χαλάρωση και τη μοναξιά. Ως εκ τούτου, αυτές οι ημέρες της καραντίνας έχουν γίνει το αγαπημένο μέρος του καθενός, τόσο για την οικογενειακή συγκέντρωση όσο και με τον εαυτό του. 


         Το μπαλκόνι του σπιτιού μου είναι το μέρος που επισκέπτομαι κάθε φορά που πρέπει να χαλαρώσω, αλλά ποτέ δεν είχα στο παρελθόν καμία τύχη με την καλλιέργεια φυτών σε αυτό το μέρος. Οι καιρικές συνθήκες και η υψηλή θερμοκρασία ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι διαφορετικές από το εσωτερικό του σπιτιού, έτσι η ανάπτυξη των φυτών εκεί θα απαιτήσουν λίγο περισσότερη προσπάθεια. Εντούτοις, εάν επιλέγετε τα σωστά φυτά μπορείτε να μετατρέψετε εκείνο τον υπαίθριο διάστημα σε έναν γοητευτικό κήπο. Δείτε τους καλύτερους ορόφους για το μπαλκόνι.


Εικόνα 9 . Από την τοποθεσία Αρχείο Γιάννας Σταυρίδου

        Στην πόλη κυριαρχεί το μπαλκόνι που την άνοιξη μπορεί να δημιουργήσει μια καλή διάθεση. Ως εκ τούτου, σας προτείνουμε ορισμένα στοιχεία για να το διαμορφώσετε. τα φυτά να φερουν στο σχεδιασμό φωτεινά χρώματα -πορτοκαλί,ροζ, μπλέ, κόκκινο!  
Στο δάπεδο του μπαλκονιού μπορεί να τοποθετήσετε βότσαλα.                      
Για να εξοικονομήσετε χώρο και να προστατεύσετε την ιδιωτική ζωή σας, δημιουργήσετε ένα πέτασμα από γλάστρες η ζαρντινιέρες λουλουδιών που να κρέμονται στα κιγκλιδώματα.                                                                                     Κερδίστε επίσης χώρο εναλλακτικά, από την καλλιέργεια αναρριχώμενων φυτών στο τοίχο του μπαλκονιού. 
Συνδυάστε το χρώμα της γλάστρας με το χρώμα των επίπλων, π.χ. των καθιστικών, ανανεώστε τα χρώματα των σκαμνιών, το σχέδιο διακόσμησης των μπαλκονιών υπόκειται στον ίδιο κανόνα όπως και το εσωτερικό του διαμερίσματος. Παραδείγματος χάριν, μπορεί η γλάστρα με τα ρόδινα λουλούδια - που σας δίνει τον τόνο στο μέγιστο των δύο ισχυρών χρωμάτων και επιλέξουμε να το συνδυάσουμε με ένα ουδέτερο χρώμα για το υπόβαθρο. 
Το μπαλκόνι την άνοιξη μπορείτε και πρέπει  να το μετατρέψετε σε κήπο - ώστε να μπορείτε να απολαύσετε την υπαίθριο και τον ήλιο. Θεωρείστε ότι βρίσκεται σε παραδοσιακούς κήπους  , που μπορεί να είναι μια όαση από φοινικόδεντρων και άλλα εξωτικά  φυτά.            
Χρησιμοποιείστε διάφορες ορχιδέες  ως διακόσμηση στο μπαλκόνι. Η ορχιδέα είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό λουλούδι που ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα - ειδικά την άνοιξη, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το λουλούδι. 
Το μπαλκόνι θα μπορούσε να είναι η μεγάλη η διαφυγή σας, η απόδραση σας.
Χαλαρώστε από τον παλμό του πολυάσχολου τρόπου ζωής σας στην ηρεμία κήπου σας. Μετατρέψετε το μπαλκόνι, το δάπεδο, σε ιδιωτικό σας καταφύγιο. Η μετατροπή των μπαλκονιών σχεδιασμένους σε υπαίθριους χώρους διαβίωσης απαλύνουν το πνεύμα σας και να αναζωογονούν τις αισθήσεις σας. Με αποτελεσματικές και καινοτόμες σχεδιαστικές λύσεις, όπως:

• τα υγιή και ποιοτικά φυτά για όλα τα σωστά μέρη, απολαύσετε το χρώμα όλη τη σεζόν
• διαχωριστικά προστασίας ιδιωτικής ζωής
• αυτόματο πότισμα 
• έπιπλα ανθεκτικά το χειμώνα
• αποθήκευση υλικών
Επιλέξτε από μια πλήρη σειρά υπαίθριων επιπλών που σχεδιάζονται για την άνεση και τη διάρκεια τους.
Γλάστρες – ζαρντινιέρες διάφορα μεγέθη, φυτόχωμα, λίπασμα, εργαλεία κ.λ.π.
Εικόνα 9. Από την τοποθεσία φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι

      Ο ιδιωτικός μας πράσινος χώρος ας προστεθεί σε όλες τις πράσινες περιοχές, οι δημόσιοι πράσινοι χώροι, οι σχολικοί κήποι, ο κήπος της γειτονιάς και οι κήποι στο κάθε σπίτι  είναι πολυλειτουργικοί χώροι. Αυτά τα πράσινα σημεία είναι σημαντικά για την ψυχική μας υγεία και την αίσθηση της ευημερίας μας. 
         Στις πιο όμορφες λοιπόν ιστορίες υπάρχει πάντα ένας κήπος, ένα έργο που περιείχε ένα μήνυμα ελπίδας που απευθυνόταν από τη φύση σε μας, το οποίο ξέρει πώς να τα πάει  καλύτερα από ότι εμείς. Με τη βοήθεια του Γεωτεχνικού σχεδιαστή τοπίων θα δημιουργηθεί ένας πράσινος χώρος που θα περιέχει την αρμονία και την ομορφιά και με σκοπό την ευημερία. Η φροντίδα ενός χώρου ενθαρρύνει το άτομο να αισθάνεται μέρος αυτού του τόπου και να τον αγαπάει. 
        Ένας κήπος μπορεί να είναι αισθητικά λιγότερο όμορφος, αλλά, εάν αγαπιέται, οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε καταπληκτικά αποτελέσματα. Η ομορφιά είναι μέρος μιας κοινωνίας, κάνοντας έναν κήπο σε μια θέση όπου υπάρχουν κοινωνικές διαφωνίες αυτό οδηγεί σίγουρα σε εξαιρετικές ανακαλύψεις. Ας μην ξεχνάμε ότι τα φυτά είναι ευκαιριακοί οργανισμοί και δεν έχουν καμία αίσθηση δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, παρά μόνο για να εγγυηθούν τη ζωή των απογόνων τους αλλά, ταυτόχρονα, κάθε φυτικός οργανισμός γνωρίζει ότι για να επιβιώσει πρέπει να δεσμευτεί για τη διατήρηση του υγιούς περιβάλλοντος. Είμαστε ζώα που χρησιμοποιούνται για να ζουν σε εξωτερικούς χώρους, δεν μπορούμε να ζήσουμε σε εσωτερικούς χώρους, στην πόλη. Πρέπει να βυθιστούμε στη φύση, με φυσικούς όρους. 
Εικόνα 10. Από την τοποθεσία φυτώριο ΦΥΣΗ, Χαλάνδρι

          Αυτό, ωστόσο, συχνά ξεχνιέται γρήγορα. Το παιδικό πνεύμα του αιφνιδιασμού είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ζωής του καθενός μας, και σε κάποιο σημείο είναι σαν να επιστρέφαμε σαν τα παιδιά σε ασυνείδητες αισθήσεις, για να ανακαλύψουμε ξανά μερικές μακρινές στιγμές θαυμασμού. Έχουμε ξεχάσει την ευαισθησία, και πρέπει να την πάρουμε απ’ έξω για να βρούμε τρόπους που να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικοί. Περπατώντας σε ήσυχα μέρη, όπου υπάρχουν φυτά, αυτό βοηθά στην αναγέννηση. Όχι επειδή το πράσινο παράγει μηχανικά καθαρό αέρα, αλλά επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.
         Τα φυτά μας διδάσκουν πολλά: είναι πεισματάρικα, επίμονα, ζωτικής σημασίας και προσαρμοσμένα  πολύ περισσότερο από ό, τι κάνουμε εμείς κατά την πρώτη διακύμανση της θερμοκρασίας που αποδεικνύεται ότι είμαστε γυμνοί σαν τροπικοί πίθηκοι, που χρειάζονται φροντίδα και ιατρική θεραπεία. Σε τελευταία ανάλυση, η σχέση με τη φύση είναι ένα θέμα κριτηρίου, και εάν έπειτα μια πρόσθετη σχέση γεννιέται, αυτή είναι μια αίσθηση της αγάπης, κατόπιν το κριτήριο γίνεται τέχνη και ένας κήπος γεννιέται. Η φύση μπορεί επίσης να μας εμπλουτίσει με την αφήγηση της, σε μια εποχή που είμαστε πρόθυμοι να την ακούσουμε, και όχι τη στιγμή που την ρυθμίζουμε για να βρεθούμε σε μια άλλη τροχιά. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να χαθούμε στον κήπο, χωρίς τις αυταπάτες ότι τα κινητά τηλέφωνα που έχουν εισαχθεί στη ζωή μας. 
Εικόνα 11. Από την τοποθεσία Αρχείο Εύας Κατσάρα


Συμβαίνουν πράγματα, δεν μπορείς να τα σταματήσεις.


Πρέπει να ξέρεις πώς να περνάς θλιβερές μέρες για να φτάσεις τις ευτυχισμένες.                                                                                                                   .....

«Η πράξη της φύτευσης ενός σπόρου είναι μια πράξη πίστης στο αύριο», λένε.                                                                                                                           
Αύριο αύριο αύριο δεν είναι απλά μια λέξη... είναι μια υπόσχεση!! Είναι η ροπή, είναι η δύναμη και ο μοχλός για να υπάρχει η «συνέχεια». 

       Ο ερχομός της άνοιξης σηματοδοτεί την αναγέννηση της φύσης  και την παρέλαση των αισθήσεων. Ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης και δεν πρέπει όχι μόνο να απουσιάζει αλλά να βρει και τον τρόπο να συμμετάσχει σ’ αυτή τη γιορτή, σ’ αυτό το ραβαΐσι 
H μοναξιά δεν είναι έλλειψη παρέας, η μοναξιά είναι έλλειψη στόχου..εμείς έχουμε στόχο και οδηγό τα λόγια του ποιητή Ελύτη :
Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις...


ΠΗΓΕΣ
Managing mental health during coronavirus - experts around the world share insights
De-Stressing in Nature: How Being Outside Can Provide Comfort During COVID-19 By Natalie Monticello
El poder terapéutico del cuidado de jardines y huertos en casa
La relación entre aislamiento y jardines es histórica. Desde siempre, los seres humanos hemos aprovechado el contacto con la naturaleza para superar dificultades o mejorar la serenidad y mantenernos activos en situaciones de aislamiento. Marta Costa 
The Research Is In: Yes, Gardening Totally Counts As Exercise By Kristin Hickey
Quien tiene un jardín, tiene un tesoro: cómo influye en el estado de ánimo mantener un espacio verde en casa
EFFETTI DEL COVID-19 SUL NOSTRO MODO DI VIVERE                                    PARTE PRIMA: FRA CARENZA DELLE “CONNESSIONI VERDI” E SICK BUILDING SYNDROME                                                                                         EFFECTS OF COVID-19 ON OUR LIFESTYLE - PART ONE: BETWEEN THE LACK OF "GREEN CONNECTIONS" AND THE SICK BUILDING SYNDROME
Jardinería, el pasatiempo que ayuda a tu salud mental Por: Brenda Colón Navar 
Economic, Environmental, and Health/Well-Being Benefi ts Associated with Green Industry Products and Services: A Review1Charles R. Hall2 and Madeline W. Dickson3Department of Horticultural SciencesTexas A&M University, College Station TX 77843
Antonio Perazzi, l’elogio della natura selvatica di Domenico Marcella

ΛΕΞΙΚΟ
Οι ορμόνες ντοπαμίνη (dopamine), η σεροτονίνη και η κορτιζόλη
Ντοπαμίνη: Ο νευροδιαβιβαστής της  ευτυχίας                                                                                                                       
Η ντοπαμίνη (dopamine) είναι ένα μόριο το οποίο ανήκει στις κατεχολαμίνες και δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο αλλά και ως ορμόνη. Ως νευροδιαβιβαστής, η ντοπαμίνη έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο προκαλώντας ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία. Η έλλειψη ντοπαμίνης εμπλέκεται σε ορισμένες ασθένειες όπως είναι η νόσος Πάρκινσον, η σχιζοφρένεια και η  κατάθλιψη.                                    Η ντοπαμίνη παράγεται σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, κυρίως στη φαιά ουσία και την κοιλιακή καλύπτρα στον μέσο εγκέφαλο. Τα μηνύματα που μεταφέρει από νευρώνα σε νευρώνα είναι συναισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης και ευφορίας. Η ντοπαμίνη είναι το κύπελλο που ο εγκέφαλος προσφέρει στα δίκτυα των νευρώνων όταν επιτευχθεί κάποιος   σκοπός. Παρότι οι πολυάριθμες λειτουργίες της ντοπαμίνης δεν έχουν χαρτογραφηθεί ακόμα πλήρως, είναι γνωστό ότι αυξάνει την περιέργεια, ξυπνά την φαντασία, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία, δίνει κίνητρο και προκαλεί διάθεση τόσο για μάθηση όσο για σεξ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εγκέφαλος των ερωτευμένων είναι γεμάτος ντοπαμίνη. Είναι λοιπόν ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας και παρέα με την αδελφή της, την σεροτονίνη.  
     Η ντοπαμίνη βρίσκεται και στη διατροφή κυρίως σε ζωικές τροφές (όπως κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά) αλλά και σε ξηρούς καρπούς. Από τις φυτικές τροφές μόνο η μπανάνα περιέχει αρκετή ποσότητα. Κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι ότι βιταμίνη C παίζει ρόλο στη σύνθεση της ντοπαμίνης.
Οι νευροδιαβιβαστές                                                                                                                    
Οι νευροδιαβιβαστές είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του εγκεφάλου (ή βιολογικές γέφυρες) με τους οποίους επικοινωνούν οι νευρώνες μεταξύ  τους.                                                                                                                                           Όταν έχουμε έναν ήχο, ομιλία, εικόνες, μυρωδιές, επαφές, όλα αυτά προκαλούν στον εγκέφαλο ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνοντας στην συναπτική σχισμή αναλαμβάνουν οι νευροδιαβιβαστές να μεταφέρουν τον ερεθισμό στο απέναντι κύτταρο συνεχίζοντας έτσι τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι νευρώνες έχουν υποδοχείς που μπορούν να προσλάβουν τους νευροδιαβιβαστές και να  ανταποκριθούν.                                                                               Οι νευροδιαβιβαστές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, την όρεξη, το άγχος, τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος, την επιθετικότητα, το φόβο, τη  συμπεριφορά, την ενεργητικότητα, την  ευφορία, τη χαλάρωση την  ευδαιμονία, τη μνήμη και πολλά άλλες σωματικές και ψυχολογικές καταστάσεις.  Από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές είναι η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη, η νοραδρεναλίνη, η επινεφρίνη (αδρεναλίνη), η ισταμίνη, η σεροτονίνη, η μελατονίνη, η ακετυλοχολίνη και η  αδενοσίνη.          Πηγή: HealthyLiving.gr
Η Σεροτονίνη είναι και αυτή ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου.                                                                                           Η σεροτονίνη επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε κι αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. υψηλά επίπεδα σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση της   χαράς.                                                                                   Η σεροτονίνη επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε κι αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. υψηλά επίπεδα σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση της χαράς. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος και ιδιαίτερα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό.                                   
      Η σεροτονίνη ανήκει στην οικογένεια των μονοαμινών και συγκεκριμένα των ινδολαμινών. Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι το LSD το οποίο προκαλεί παραισθήσεις, τα SSRIs που είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και το Ecstacy που καταστρέφει τις λεπτές απολήξεις της σεροτονίνης. Όλα τα ναρκωτικά καταστρέφουν την σεροτονίνη, γι αυτό και όλοι οι ναρκομανείς είναι θλιμμένοι, φοβισμένοι και καταθλιπτικοί, όπως και οι αλκοολικοί.                                                     
    Η σεροτονίνη  είναι μία μονοαμίνη νευροδιαβιβαστής που συντίθεται στους σεροτονινεργικούς νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος και στα εντεροχρωμιόφυλλα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η σεροτονίνη θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στην ρύθμιση του θυμού, επιθετικότητας, θερμοκρασίας σώματος, ψυχικής διάθεσης, ύπνου, εμετού, σεξουαλικότητας, και όρεξης. Επιπλέον, η σεροτονίνη βρίσκεται εκτενώς στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και φυλάσσεται κυρίως στα αιμοπετάλια του κυκλοφορικού συστήματος.                                                                                                                                             «Αδερφή» της σεροτονίνης είναι η ντοπαμίνη η οποία προκαλεί ευφορία και συγχρόνως διεγείρει την προσοχή και την μάθηση και σχετίζεται με την κίνηση.Η σεροτονίνη επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο.                                                  Βοηθά στον έλεγχο του θυμού και της παρορμητικής συμπεριφοράς και επηρεάζει έτσι σημαντικά τη λήψη αποφάσεων Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science δείχνει ότι η πτώση των επιπέδων σεροτονίνης αρκεί για να εντείνει το θυμό και την επιθυμία για αντίποινα σε περιπτώσεις άδικης συμπεριφοράς … Όταν έχουμε έντονη ανησυχία και φόβο, τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε καλά και να χρειάζεται να ψάξουμε για τροφές που θα μας ανεβάσουν τη σεροτονίνη για να αισθανθούμε καλύτερα, οι οποίες είναι τα γλυκά, οι σοκολάτες και τα λιπαρά  φαγητά.                                                                Η σεροτονίνη, έχει το όνομά της από το λατινικό serum που σημαίνει πηκτό υγρό και από την ελληνική λέξη τόνος, συσπά τα αγγεία και παράλληλα, έχει δράση σαν νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ελεύθερη σεροτονίνη, που υπάρχει, μεταφέρεται ξανά στο κύτταρο που το εκκρίνει και παράλληλα είναι το βασικό υλικό για την δημιουργία του μεταφορέα που κάνει αυτή την δουλειά. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει πλέον έντονη σχέση μεταξύ σεροτονίνης κι εξωτερικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους.                                                                           
 Η σεροτονίνη φέρνει ευτυχία κι επιτυχία. Τον οραματισμό, την φαντασία, αλλά και την βίωση του τρόπου ζωής μας τον επηρεάζει καθοριστικά η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι ένα τμήμα ανθρώπινης ορμόνης η οποία χρησιμεύει σαν νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο προκειμένου να μεταφέρει μια πληροφορία από το ένα νευροκύτταρο στο άλλο. Η σεροτονίνη επηρεάζει την όρεξη, τον ύπνο, την σεξουαλική διάθεση, την θερμοκρασία του σώματος και την διάθεση για επικοινωνία που έχει ο άνθρωπος. Όταν υπάρχει αυξημένη σεροτονίνη στο σώμα αισθανόμαστε γαλήνιου, ευδαίμονες, εξισορροπημένοι ενώ αντίθετα όταν υφίσταται έλλειψη υπάρχει φόβος, κατάθλιψη, κατάπτωση, αποφυγή και τάση για επιθετική συμπεριφορά.
     Όταν τα ελλείμματα της σεροτονίνης είναι διαρκείας παρουσιάζονται πολλές ψυχικές ασθένειες όπως διπολική κατάθλιψη, φοβίες, διαταραχές της τροφής, διαταραχές του ύπνου, αδυναμία απόδοσης και οξείς ημικρανίες. Οι ρυθμίσεις στις αυξομειώσεις της σεροτονίνης μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, χωρίζει τους ανθρώπους σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτούς που η ρύθμιση γίνεται γρήγορα και είναι σωστή και επαρκής για τα κύτταρα και σε αυτούς που αργεί γίνεται λάθος και είναι ανεπαρκής.                                                              Στην δεύτερη κατηγορία της πιο αργής διαδικασίας, είναι αυτοί που αντιδρούν αργά, έχουν καθυστέρηση επικοινωνίας, είναι ελευθέριοι, δεν αντιμετωπίζουν, είναι πικρόχολοι, μνησίκακοι, ασθενείς, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη, δεν έχουν την ενέργεια που απαιτείται, απογοητεύονται εύκολα και κυρίως καταβάλλονται από φόβο και πανικό. Η ξυνίλα, η πικροχολιά, το θυμωμένο παράπονο, η βρισιά και η υποτίμηση όλων με ανικανότητα διαφοροποίησης, δεν είναι παρά η απουσία της ΦΙΛΟΤΗΤΑΣ. Η αγένεια και η προσβλητική συμπεριφορά δείχνουν την απουσία της στοργής, της χαράς της ευθυμίας. Η απογοήτευση και η ανασφάλεια έχουν ανάγκη από την ΦΙΛΟΤΗΤΑ που την   στερούνται.                    Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Dr David Feldstein, ο μηχανισμός των εθισμών είναι ο ίδιος με τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί η φύση για να μας ενεργοποιήσει να προβούμε σε τρεις ενέργειες, που είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας και την διαιώνιση του είδους μας. Αυτές είναι να τρώμε, να πίνουμε, να αποφεύγουμε να πληγωνόμαστε και να αναπαραγόμαστε (αυτοσυντήρηση, ασφάλεια, αναπαραγωγή). Η κινητοποίηση να προβαίνουμε στις παραπάνω ενέργειες έχει την βάση της στο πρωτόγονο (ερπετικό) τμήμα του εγκεφάλου μας που ονομάζουμε «nucleus accumbens» και ρυθμίζεται από την αυξομείωση των δύο νευροδιαβιβαστών: της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.                                                                                                                      
     Η ντοπαμίνη μας κινητοποιεί να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να βρούμε τροφή, να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και αναπαραγωγή. Όταν αισθανόμαστε πλήρεις, ασφαλείς και ικανοποιημένοι, τότε εκκρίνεται η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη περιορίζει τη δράση της ντοπαμίνης, απενεργοποιώντας την πρωτόγονη κινητοποίησή μας για να ικανοποιήσουμε τις πρωταρχικές ανάγκες της τροφής και της αναπαραγωγής.                                               

Αν λύσουμε το πρόβλημα της ισορροπίας της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον οργανισμό μας, τότε θα είναι εύκολο για εμάς να σταματήσουμε κακές έξεις (εθισμούς) όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το πολύ φαγητό, τα γλυκά, τα ναρκωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που διακατέχονται από τις παραπάνω έξεις, έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Επίσης, όταν έχουμε αρνητικά συναισθήματα, διότι αισθανόμαστε να απειλείται η ασφάλειά μας, η διατροφή μας ή η σεξουαλική ικανοποίησή μας, τα επίπεδα της σεροτονίνης μας είναι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ντοπαμίνης να είναι πάρα πολύ υψηλά και να αισθανόμαστε την έντονη λαχτάρα να φάμε, να πιούμε ή να κάνουμε σεξ. Άρα, όταν τρώμε, δεν έχουμε το αίσθημα της ικανοποίησης και του κορεσμού, αλλά θέλουμε να τρώμε και να πίνουμε συνεχώς, να καπνίζουμε, να παίρνουμε ναρκωτικά, αφού λόγω του φόβου τα επίπεδα της σεροτονίνης παραμένουν χαμηλά και δεν μπορούμε να έχουμε το αίσθημα της ικανοποίησης.
Πηγή :Κατερίνα Μηστριώτη κλινική διατροφολόγος / Ηώ Αναγνώστου 2010 για το Terra Papers

Κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες
Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη με ιδιαίτερα  κακή φήμη. Όχι εντελώς αδικαιολόγητα. Θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Σε περίπτωση που το στρες είναι στιγμιαίο (π.χ. όταν τρέχουμε να προλάβουμε το λεωφορείο για να μην το χάσουμε) δεν υπάρχει πρόβλημα με την κορτιζόλη. Αλλά αν υπάρχει υπερκορτιζολισμός, δηλαδή χρόνια ανεβασμένη παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα, κάτι που δηλώνει συνεχές άγχος και στρες (όπως συμβαίνει στην κατάθλιψη), τότε η κορτιζολη μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, ακόμα και ασθένειες.
Η χρησιμότητα της κορτιζόλης
Η παραγωγή της κορτιζόλης έχει αγαθές προθέσεις: να δώσει ενέργεια στο σώμα όταν αυτό βρεθεί σε συνθήκες στρες (stress). Σκεφτείτε έναν πρωτόγονο άνθρωπο που ξαφνικά βλέπει μπροστά του ένα ζώο το οποίο είναι θανάσιμος εχθρός του. Στη θέα αυτή, το σώμα του απελευθερώνει διάφορες ορμόνες για να ανταπεξέλθει στην κατάσταση. Ο εγκέφαλος ενεργοποιεί γρήγορα τα νεύρα που ξεκινούν από κέντρα ελέγχου του εγκεφαλικού στελέχους. Αυτό προκαλεί απελευθέρωση νοραδρεναλίνης από ποικίλες δομές και αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια. Η απελευθέρωση των ορμονών θεμελιώνει την αντίδραση μάχης ή φυγής – η άμεση αντίδραση που πρέπει να συμβεί ως απάντηση στον κίνδυνο. Όλοι αναγνωρίζουμε την αρχική αίσθηση μουδιάσματος, την εφίδρωση, την αυξημένη εγρήγορση, τους γρήγορους παλμούς, την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και γενικά το αίσθημα φόβου που νιώθουμε, αμέσως μετά από το στρεσογόνο ερέθισμα. Ανάμεσα στις ορμόνες που δίνουν ορμή στους μυς για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο είναι και η κορτιζόλη η οποία τροφοδοτεί το αίμα με ενεργειακά καύσιμα όπως είναι η γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα. Το πρώτο που κάνει η κορτιζόλη είναι να αυξήσει αμέσως τη γλυκόζη στο αίμα (το σάκχαρο του αίματος) διασπώντας το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο συκώτι. Επίσης προωθεί τη μετατροπή ορισμένων αμινοξέων σε γλυκόζη, μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση. Ακόμη, ενισχύει τη λιπόλυση, την έξοδο των λιπαρών οξέων από τις αποθήκες τους προς το αίμα. Με λίγα λόγια, η κορτιζόλη μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που προκαλεί στρες, όπως όταν δεχόμαστε σωματική επίθεση. Μας διευκολύνει να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια που έχουμε αποθηκευμένη στο σώμα μας. Η ορμόνη είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης. Μάλιστα μια προσωρινή αύξηση της κορτιζόλης επιφέρει μια ήπια ευφορία στον εγκέφαλο.Η κορτιζόλη δεν αυξάνεται μόνο όταν υπάρχει φυσική απειλή. Αυξάνεται πάντα όταν υπάρχει stress στον οργανισμό για οποιοδήποτε λόγο. Παραδείγματα αποτελούν η ασθένεια, η μυϊκή εξάντληση, ο πυρετός, ο πόνος, η χειρουργική επέμβαση, η υπογλυκαιμία ή ακόμα και το άγχος. Στις καταστάσεις αυτές, η κορτιζολη αυξάνεται με σκοπό να κινητοποιήσει τον μεταβολισμό του οργανισμού προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του προς το παράγοντα που προκάλεσε το στρες.
Υπερκορτιζολισμός και επιπτώσεις
Μπορεί η κορτιζόλη να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης στις περιπτώσεις φυσικής απειλής και γενικότερα του στρες αλλά αυτό το δώρο γίνεται εχθρός όταν ζούμε σε κατάσταση μόνιμου άγχους. 
Η αντιμετώπιση
Ιδού κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ρίξετε τη κορτιζόλη αν βρίσκετε σε υψηλά επίπεδα.
1. Ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός βοηθά να μειωθεί σημαντικά η κορτιζόλη και η αρτηριακή πίεση. Αυτό έδειξε μια μελέτη σε άτομα που έκαναν διαλογισμό για έξι εβδομάδες. Παρομοίως, οι συμμετέχοντες σε άλλη μελέτη του πανεπιστημίου Μαχαρίσι, που διαλογίζονταν καθημερινά για τέσσερις μήνες μείωσαν την κορτιζόλη κατά μέσο όρο 20%.
2. Ακούστε μουσική. Η μουσική έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικότερα όταν έχουμε στρες. Ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία έπαιξαν μουσική σε μία ομάδα ασθενών που θα υποβάλλονταν σε κωλονοσκόπηση και κατέγραψαν μείωση 65% στην κορτιζόλη σε σύγκριση με άλλη ομάδα ασθενών που δεν άκουσε μουσική.
3. Ο ύπνος μειώνει την κορτιζόλη. Φυσιολογικά η παραγωγή της κορτιζόλης μειώνεται από τα μεσάνυχτα έως τις τέσσερις το πρωί. Το να μένει κάποιος ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα διαταράσσει το φυσιολογικό μοτίβο έκκρισης και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό. Ποια είναι η διαφορά του να κοιμάται κανείς έξι αντί για οκτώ ώρες; 50% παραπάνω κορτιζόλη στο αίμα. Όταν μία ομάδα πιλότων κοιμήθηκε έξι ώρες ή λιγότερες για μία εβδομάδα ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία η κορτιζόλη στο σώμα τους αυξήθηκαν σημαντικά και παρέμειναν στην κατάσταση αυτή για δύο εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Αεροδιαστιμικής Ιατρικής. Ο μεσημεριανός ή απογευματινός ύπνος μειώνει επίσης την κορτιζόλη σε όσους δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν οκτώ ώρες το βράδυ.
4. Πιείτε τσάι. Ανακούφιση και ηρεμία δίνει το τσάι (πράσινο ή μαύρο) σε όσους το επιλέγουν. Εθελοντές που συμμετείχαν σε μελέτη ερευνητών του University College London (UCL) στους οποίους δόθηκε μία αποστολή που προκαλούσε στρες έδειξε ότι η κορτιζόλη στα άτομα που πίνουν τσάι συστηματικά ήταν μειωμένα κατά 45% σε σύγκριση με εκείνα που δεν έπιναν τσάι. Βέβαια, ξέρουμε ότι η καφεΐνη όντως αυξάνει την κορτιζόλη (το τσάι περιέχει καφεινη) αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας τρομάζει. Ίσως τα φυτοχημικά όπως οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή να ευθύνονται για την ηρεμιστική ιδιότητα που έχει το τσάι.
5. Βγείτε με έναν φίλο και γελάστε. Ένας καλός φίλος που σας κάνει να λύνεστε στα γέλια καταφέρνει περισσότερα από το σας κάνει να ξεχνάτε τα προβλήματά σας: Ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό σας και μπορεί να τα ρίξει ακόμα και 50%. Το γέλιο είναι αρκετό για να κατεβάσει τα επίπεδα κορτιζόλης στα μισά, λέει μια μελέτη του πανεπιστημίου Loma Linda.
6. Το μασάζ μειώνει την κορτιζόλη. Το μασάζ ρίχνει κατά 30% τα επίπεδα κορτιζόλης σύμφωνα με μελέτες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μαιάμι. Εκτός από το να κρατά σε χαμηλά επίπεδα την κορτιζόλη, το μασάζ μειώνει το στρες προτρέποντας την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης – δύο ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.
7. Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση. Αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται περίεργο. Όλα τα είδη του στρες (φυσικό ή συναισθηματικό) δίνουν σήμα στον οργανισμό να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Η άσκηση είναι ένα είδος στρες που παράγει προσωρινά κορτιζόλη. Αλλά σύντομα η κορτιζόλη επανέρχεται στη φυσιολογική τιμή της μετά το τέλος της άσκησης. Η συστηματική άσκηση, χωρίς υπερβολικό τρόπο, τείνει να μειώνει τη σύνηθες ποσότητα της κορτιζόλης στο αίμα, ελαττώνοντας τα συμπτώματα του στρες. 

Πηγή: HealthyLiving.gr

Άρθρα του Μανώλη Καπάνταη:


Φθινοπωρινές συμβουλές για το μπαλκόνι σας

Πράσινα μπαλκόνια στο γκρίζο της πόλης

Αρωματικά φυτά, από το μπαλκόνι στη κουζίνα

Απορριπτόμενα φυτά



ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΡΘΡΑ:

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου