Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Χρήσιμα δένδρα - Η προσωπίδα (Prosopis spp.)

Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος
Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ctbuchelos@yahoo.gr

Η προσωπίδα (Prosopis spp.)


Tα δένδρα Prosopis spp., (mesquite trees) ανήκουν στην Οικογένεια Fabacae.  Είναι ανθοφόρα,  ακανθώδη, φυλλοβόλα, δένδρα ή θάμνοι ύψους από 3 έως και 15 μέτρα με βαθειά κύρια ρίζα (φρεατόφυτα). Αυτό τους επιτρέπει να αντέχουν στην ξηρασία. Αντέχουν  και σε αμμώδη υφάλμυρα εδάφη. Τα φύλλα τους είναι  σκουροπράσινα ή πρασινομπλέ  με σχήμα που διαφέρει από είδος σε είδος (Εικόνα 1), (Εικόνα 2), (Εικόνα 3), (Εικόνα 4), (Εικόνα 5).




Τα πιο κοινα είδη είναι τα:  Prosopis glandulosa,  Ppallida  P. pubescens  και  Pvelutina.  Παρόμοια είδη είναι τα:   Acacia farnesianaAcacia nilotica sspindicaAcacia paradoxaParkinsonia aculeataΕίναι ιθαγενή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών της Αμερικανικής Ηπείρου, αλλά βρίσκονται και αλλού με το παρόμοιο κλίμα στην Αφρική, Ασία, Αυστραλία, Ινδία, Σουδάν, Υεμένη, βορειοανατολική Βραζιλία, Πράσινο Ακρωτήριο, Σενεγάλη, Μαυριτανία, Κένυα ...  Κατά τον Γεννάδιο, «πολλαπλασιάζεται ευχερώς δια σποράς και δύναται να ευδοκιμήσει εις τα θερμότερα μέρη της Ελλάδος».
Το ξύλο τους είναι σκληρό και ανθεκτικό, κατάλληλο για έπιπλα και άριστο ως καυσόξυλο και κάρβουνο.  Οι ρίζες τους αποκαθιστούν το άζωτο στο έδαφος. Στα τροπικά και ξηρά εδάφη παράγει άφθονο κόμμι παρόμοιο με το αραβικό (E414). Ο φλοιός  είναι βυρσοδεψικός.
Οι λοβοί (ιδίως του Prosopis glandulosa) είναι εδώδιμοι, θρεπτικοί και γλυκείς. Αποτελούσαν, αλευροποιούμενοι, κύρια τροφή των αληθινών (ιθαγενών) Αμερικανών  επί αιώνες, αποτελεί δε Έχουν υψηλό πρωτεϊνικόν δείκτη, πλούσιες σε λυσίνη και ικανές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και φυτικές ίνες . Περιέχουν μέτριες ποσότητες σακχάρων. Έχουν την γεύση μελάσας και καραμέλας.  Έτσι, «δένουν» καλά  με χυμούς φρούτων και άλλα ποτά, ιδίως  κακάο ή  Maca  (φυσικό αφροδισιακό συμπλήρωμα διατροφής για ιδιαίτερες επιδόσεις!!. ). Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Εξετάζεται η χρήση τους στην βιομηχανία τροφίμων. Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν γιατί άλλωστε ... «έρχεται πείνα»!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
Εχθροί

Εχθροί του  του είναι δύο  σποροφάγα κολεόπτερα Bruchidae τα  Algarobius prosopis and Algarobius bottimerι (Εικόνα 6) που, σε περίπτωση ενοχλητικής εξαπλώσεώς του, χρησιμεύουν στον βιολογικό περιορισμό του.  
Το Ημίπτερο έντομο Coreidae Thasus neocalifornicus «the giant mesquite bug», με την εντυπωσιακή, σε σχήματα και έντονα χρώματα, ποικιλία, αν και είναι αποκλειστικό του δένδρου, δεν αποτελεί σοβαρόν εχθρό, αν και οι τέλειες και ατελείς μορφές του μυζούν τα άνθη και τους καρπούς του (Εικόνες 7 & 8).    


                                                                                                                                                           K.M.ν
Αρθρα του Κ.Μπουχελου

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου