Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Λωτός: Η τροφή του Διός





Λωτός: Η τροφή του Διός

(Diospyros = Διός (του Δία) + πυρός = τροφή)

                                                                 Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος

Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομαζόταν "μήλο της Ανατολής». O Λωτός, γνωστός από την αρχαιότητα, που είχε σχεδόν λησμονηθεί, άρχισε να γίνεται πάλι γνωστός τα τελευταία χρόνια.. Οι «λωτοί» που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν είναι δυνατόν να είναι οι ίδιοι. Πάντως, αν έχαναν την μνήμη τους με αυτό το φρούτο, απλώς ...ξεχνιόντουσαν με το να τους απολαμβάνουν! Κατά την μυθιστορία, προκαλούσε λήθη. Οι διατροφολόγοι, όμως, υποστηρίζουν πως με τον λωτό, το μόνο που ξεχνάς είναι ο ...γιατρός.
Είναι γένος φυτών της Οικογενείας Ebenaceae. To γένος Diospyros, περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων. Ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη, προτιμούν όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο, που ωριμάζει αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Είναι το γλυκύτατο φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από φυτικές ίνες, αλλά και καροτίνη. Εφοδιάζει με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία, αλλά και με πολύ περισσότερα, όπως βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό.
Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του κολλαγόνου, διατηρώντας την επιδερμίδα νεανική και απαλή.
Περιέχει φυτικές ίνες σε υψηλή περιεκτικότητα, αλλά και μόλις 66 θερμίδες ανά 100 γραμμ., Διευκολύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και των λιπιδίων από το έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού, αλλά και στη διατήρηση της σιλουέτας .
 Λωτός: Η τροφή του Διός
Η ζεαξανθίνη που περιέχει, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας,  σοβαρής παθήσεως των οφθαλμών.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βρίσκονται στο λωτό (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ) ενισχύουν σημαντικά το νευρικό  σύστημα. Ένας καρπός μπορεί να μας προσφέρει το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας από τις συγκεκριμένες βιταμίνες.
-Επίσης, τα πολλά σάκχαρα που περιέχει χαρίζουν  αμέσως ενέργεια, απαραίτητη σε άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Στην ελληνική χλωρίδα απαντώνται 20 είδη με 4 παραλλαγές , αλλά συνήθως καλλιεργείται το Diospyros kaki. Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο, αλλά και το Diospyros virginiana  (Persimmon) με πιο μεγάλους καρπούς που δεν στυφίζουν και τρώγονται και πριν ωριμάσουν πολύ, όπως το μήλο. Στους τελευταίους, υπάρχουν 1 με 3 συνήθως σπέρματα που μπορούμε και να σπείρουμε.
Στο ίδιο γένος ανήκει και το Diospyrοs ebenum, δασικό δέντρο, ενδιαφέρον για το πολύτιμο ξύλο του, τον έβενο.

                                                                       

Συνωστισμός στους λωτούς
Τις ημέρες που το λευκό πέπλο του χιονιού καλύπτει το έδαφος, οι ξεχασμένοι λωτοί, στις κορυφές των δέντρων, προσφέρουν ένα λουκούλειο γεύμα στα πολυπληθή κοπάδια των ψαρονιών (Sturnus vulgaris).

Αρθρα του Κ.Μπουχελου

Μια πρόταση για τους φοίνικες

Η «άμπελος του θεού των κεραυνών» και ο καρκίνος

Ακάρεα της σκόνης του σπιτιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου