Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Τομάτα-Βακτήριο Καραντίνας Clavibacter michiganensis

Βακτήριο Καραντίνας Clavibacter michiganensis


           Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα βακτήρια καραντίνας της τομάτας. Σε μια καλλιέργεια μεταφέρεται με τον σπόρο και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται μόνο του και μολύνει εκτός από τα υπόλοιπα φυτά και τον χώρο μέσα στο θερμοκήπιο με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχός τους (απαιτείται απολύμανση όλου του χώρου με ειδικές συσκευές). Οι Διευθύνσεις Γεωργίας επιβάλουν να ενημερώνονται για την παρουσία του, ώστε να προβούν σε ενέργειες καραντίνας που απαγορεύει την καλλιέργεια της τομάτας στους χώρους που παρουσιάστηκε το βακτήριο, προκειμένου να μην εξαπλωθεί σε άλλες γειτονικές καλλιέργειες. 
              Όπως είπαμε, πρωτο-εισέρχεται σε ένα χωράφι/αγροτεμάχιο από τον μολυσμένο σπόρο. Στη συνέχεια μεταφέρεται και στα υπόλοιπα φυτά με το νερό της άρδευσης ενώ τα σπόριά του είναι αερομεταδιδόμενα και προσκολλούνται σε όλο τον εξοπλισμό των θερμοκηπίων (πλαστικά, σίδερα ... παντού). Αν δείτε τα συμπτώματα αυτά, τότε κάψτε την καλλιέργειεα. Δεν θα τα πετάξετε αλλά θα τα ΚΑΨΕΤΕ. Επίσης ο σπόρος που χρησιμοποιήσατε θα πρέπει επίσης να καεί και να ενημερώσετε τον προμηθευτή του σπόρου ώστε και ο ίδιος να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

 Clavibacter michiganensis: Προχωρημένη προσβολή. Κάντε μια τομή και με προσοχή δείτε αν έχει καταστραφεί η εντεριώνη (το μέσα τμήμα του σωλήνα του φυτού) και παράλληλα τα αγγεία έχουν λάβει καφετί χρώμα. Επίσης αν ζουλήξετε το στέλεχος της τομάτας θα δείτε να είναι - άδειο-κενό , δηλαδή το πατάτε και αυτό ζουλιέται σα να λείπει κάτι από μέσα


 Clavibacter michiganensis: Σε πιο πρώιμη προσβολή, αν σπάσετε ένα κλαδάκι βλέπετε αυτό το καφέ χρώμα όπως φαίνεται εδώ.










Clavibacter michiganensis: Ομοίως κι εδώ. Σε πιο πρώιμη προσβολή, αν σπάσετε ένα κλαδάκι βλέπετε αυτό το καφέ χρώμα όπως φαίνεται εδώ.












Clavibacter michiganensis: Εδώ βλέπουμε δύο συμπτώματα. Το σχίσιμο στο στέλεχος καθώς και το μαύρισμα με "ρούφηγμα" που κάνει στο μίσχο του φύλλου. Το φύλλο καταστρέφεται σα να έχει καεί ενό το κλαδάκι που το κρατάει φαίνεται να είναι ρουφηγμένο, όπως στην εικόνα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου