Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο ΑΤΛΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΝ Ε.Ε: ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 10 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ELCA

Ο ΑΤΛΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΝ Ε.Ε: ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 10 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ELCA

Τι ζητούν τελικά οι κάτοικοι από τους Χώρους Πρασίνου;
Από το Νίκο Θυμάκη, γεωπόνο, μέλος ΠΕΕΓΕΠ, εντεταλμένο για δημοσιεύσεις ELCA (thymakis@agroartistico.com)
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε , έγινε σοβαρή στατιστική έρευνα για το Πράσινο και την ποιότητά του. Την έρευνα έκανε για τον ELCA η εταιρεία FORSA , το χρονικό διάστημα Μάρτιος-Μάιος 2013, σε  δείγμα 5.048 ατόμων , από 10 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Βερολίνο, Ζυρίχη, Λονδίνο, Πράγα, Βιέννη, Ελσίνκι, Άμστερνταμ, Παρίσι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη.
Τα αποτελέσματα και τα γενικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του ELCA, που έγινε στις 30 Μαΐου  στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης κηποτεχνίας IGA. Την Ελλάδα και την ΠΕΕΓΕΠ, εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ κ. Κώστας Τάτσης.
Συνοπτικά , παρουσιάζουμε «σταχυολογήματα» από την έρευνα
-Όσον αφορά στο αν είναι ευχαριστημένοι οι κάτοικοι από την ποσότητα του πρασίνου, το 71% δήλωσε ευχαριστημένοι έως πολύ ευχαριστημένοι. Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ το επικρότησαν κατά 88% ενώ αυτοί του Παρισιού κατά 48% μόλις…

-Στην ερώτηση «έχετε κοντά στο σπίτι σας χώρους πρασίνου προσβάσιμους που να ικανοποιούν τις ανάγκες σας»,   89% απάντησε «ναι» , με τους ακτοίκους του Ελσίνκι και του Άμστερνταμ να το εκφράζουν με ποσοστά άνω του 90%, ενώ αυτούς της Βουδαπέστης, με 73%.
-Σε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των χώρων πρασίνου:
1. To 50% των κατοίκων τους χρησιμοποιεί τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα
2. Πιο συχνά τους χρησιμοποιεί για περίπατο (76%) , ενώ ο ένας στους 3 το επισκέπτεται είτε για άθληση, είτε για να χαρεί τη Φύση ή για χαλάρωση.
-Όσον αφορά στις προδιαγραφές σχεδιασμού, το αποτέλεσμα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες συντήρησης , τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: οι 7 στους 10 θεωρούν ότι υπάρχει σχεδιασμός πολύ καλού επιπέδου και μάλιστα στον τομέα αυτό , πρώτη αναδεικνύεται η Βιέννη με ποσοστό 81%. Για το θέμα της συντήρησης , το 88% πιστεύει ότι η συντήρηση γίνεται από επαγγελματίες και για αυτό είναι σε καλό επίπεδο. Μάλιστα, το ποσοστό θετικής απόκρισης για τη Βουδαπέστη είναι 99%! Αντίθετα, στο Βερολίνο, μόλις το 37% των πολιτών είναι ευχαριστημένοι από τη συντήρηση την ίδια στιγμή που στη Βιέννη είναι το 80%.



(*) Γενικά Συμπεράσματα
- Οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι από τον αριθμό των Πάρκων και των Χώρων Πρασίνου, αλλά μάλλον δυσαρεστημένοι από την ποιότητα του υπάρχοντος πρασίνου.
-Καλύτερη πόλη στις «ποιοτικές» παραμέτρους της έρευνας , αναδείχθηκε το Άμστερνταμ.
-Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Ελσίνκι, έχουν πολλά να κάνουν ακόμη για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο σχεδιασμού και συντήρησης των Χώρων Πρασίνου , σύμφωνα με την άποψη των κατοίκων τους.

Για την έρευνα και τα αποτελέσματά της, , ο Πρόεδρος του ELCA κ. Emmanuel Mony δήλωσε: «Η έρευνα δείχνει ότι δυστυχώς οι αρχές δε λαμβάνουν υπόψη τους στον Αστικό Σχεδιασμό τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Γενικότερα, το Αστικό Πράσινο δε φαίνεται να είναι σε σημαντική θέση κατά τη διαδικασία του Αστικού Σχεδιασμού. Επίσης, τα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν ότι οι αρχές που εμπλέκονται από το κάθε κράτος για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν αναγνωρίζουν τόσο τις ευκαιρίες όσο και τη δυναμική που έχει το Αστικό Πράσινο για την αειφόρο ανάπτυξη μίας πόλης σε οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Πέρα από αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν τη σημαντικότητα των δημόσιων και ιδιωτικών Χώρων Πρασίνου στην ποιότητα του αέρα και τον έλεγχο των υψηλών θερμοκρασιών. Όλοι αυτοί οι λόγοι, συντρέχουν στο να είναι οικονομικά βιώσιμοι οι συγκεκριμένοι χώροι και οι γειτνιάζουσες περιοχές ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική έρευνα για την αξιολόγηση των Χώρων Πρασίνου. Κι αυτό, αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των πολιτικών, σε όλα τα επίπεδα της Ε.Ε».
Ένα μικρό σχόλιο…
Είναι απορίας άξιο τι θα απαντούσαν άραγε οι κάτοικοι των Αθηνών ή άλλων Ελληνικών πόλεων σε μία αντίστοιχη τέτοια έρευνα και ποια θα ήταν τα «θέλω» τους, τη στιγμή που βλέπουμε στην έρευνα ότι και σε παραδοσιακά δομημένες με πράσινο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι κάτοικοι ζητούν περισσότερα… Εκτιμούμε, ότι καλό θα είναι να κοιτάξουμε μπροστά, αξιοποιώντας προγράμματα και σκέψεις που δεν υλοποιήσαμε στο παρελθόν , όπως αυτό του «Συμμετοχικού Σχεδιασμού» και των «Υγειών πόλεων» , σε συνέργεια με ομάδες πολιτών που έχουν ήδη κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, πάντα όμως με τις αρχές εμπλεκόμενες για να ανοίγουν δρόμους κι όχι να στήνουν… γραφειοκρατικά οδοφράγματα.



(*) Τι θέλει ο κόσμος περισσότερο στα Πάρκα
1. Το 87% να υπάρχουν χώροι και κατασκευές για να καθίσει.
2. Το 80% να υπάρχει τόσο ποικιλία φυτικών ειδών όσο και σημεία απομόνωσης και ησυχίας.
3. Το 72% να υπάρχουν παιδικές χαρές.
4. Το 61% να υπάρχουν υποδομές άθλησης
Ο  Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Πρασίνου (ELCA) είναι το όργανο που κάνει πολιτική για το Πράσινο και τις επιχειρήσεις της «Βιομηχανίας Πρασίνου» της Ευρώπης. Για την Ελλάδα , ο εθνικός εκπρόσωπος είναι η Πανελλήνιας Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου(ΠΕΕΓΕΠ) (www.peegep.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου