Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ευεργέτες Εντόμα

Ευεργέτες Εντόμα

Πολλά είδη εντόμων καταστρέφουν ή  προκαλούν βλάβες σε μεγάλες καλλιέργειες, χλοοτάπητες, δέντρα και κήπους. Αυτά τα επιβλαβή έντομα μπορεί να είναι , ακάρεα, αφίδες, σκαθάρια, και πολλά είδη μύγας. Άλλα είδη, που ονομάζεται ωφέλιμα έντομα, τρέφονται από αυτά τα επιβλαβή έντομα και μπορεί να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς των επιβλαβών οργανισμών.

Ωφέλιμα έντομα μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε. Μερικά κοινά είδη από ωφέλιμα έντομα περιλαμβάνουν πασχαλίτσες, l και  σκαθάρια. Το να προσελκύσουμε αυτά τα έντομα μπορεί να μειώσουμε την προσβολή των επιβλαβών παρασίτων, αποτρέποντας έτσι ή περιορίζουμε τις ζημιές για καλλιέργειες και τους κήπους. Η παρουσία των ωφέλιμων εντόμων στο χώρο σας θα μειώσει ή και θα εξαλείψει την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.


Η χρήση ωφέλιμων εντόμων είναι μια τεχνική της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM), η οποία είναι η χρήση των «φιλικών προς το περιβάλλον" μέθοδων για τον έλεγχο των εντόμων και νόσων.  Η ολοκληρωμένη διαχείριση τονίζει φυσικές μεθόδους για την καταπολέμηση των εντόμων και των ασθενειών των φυτών . Για παράδειγμα, η χρήση των ευεργετικών εντόμων και καλές πρακτικές μπορούν στα κηπευτικά συχνά  να αντικαθιστούν την εφαρμογή των χημικών παρασιτοκτόνων για τα περισσότερα παράσιτα ..

Πώς να προσελκύσουμε τα ωφέλιμα έντομα ...

1. Άνθη των φυτών: Το κλειδί για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων είναι να φυτέψουμε μια ποικιλία λουλουδιών. Η γύρη και νέκταρ από τα λουλούδια (κυρίως αγριολούλουδα) προσελκύουν τα ωφέλιμα έντομα και να τους ενθαρρύνει να γεννήσουν τα αυγά τους σε κοντινή απόσταση. Ο ηλίανθος,  ο κίστος το κοκκινόξυλο  και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων. Βότανα όπως μαϊντανός, άνηθος, μάραθος, δυόσμος, μέντα, θυμάρι ι προσελκύουν επίσης ωφέλιμα έντομα.


2. Παροχή νερού: Τα έντομα χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Ένα μικρό στοιχείο νερού  νερού ή ένα ρηχό πιάτο γεμάτο με χαλίκια και νερό θα προσελκύσει και να υποστηρίξει τα ωφέλιμα έντομα κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

3. Παροχή καταφύγιου:  Τα ωφέλιμα απαιτούν κοντινή βλάστηση (π.χ. δάσος, τα ζιζάνια, σάπια φύλλα) για την προστασία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.  Ο κήπος  τα μονοπάτια και φυτικές περιφράξεις στα όρια προσφέρουν καταφύγιο (ιδιαίτερα σε αυτά που διαβιούν στο έδαφος) . Δεντρώνες, ανεμοφράχτες, πρασιές και φυτεύσεις ί παρέχουν επίσης προστασία για τα ωφέλιμα έντομα.

4. Παροχή τροφής: Για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων, με ψεκασμό κήπο μας ή τα σύνορα με ένα διάλυμα ζάχαρης και νερό  θα είναι εξαίρετη λύση. Μπορούμε επίσης  να ψεκάσουμε  φυτά σας με ένα μίγμα από τρία μέρη νερού προς ένα μέρος σόδα λεμονιού ή ένα ζυμομύκητα τμήμα και ένα μέρος της ζάχαρης σε δέκα μέρη νερού. Αυτά τα μίγματα μπορούν να αγοραστούν στο εμπόριο σε κάποιες χώρες. Π.χ.: - "Wheast," "Bugchow," & "Φόρμουλα 57".


5. Εξαλείψτε τα φυτοφάρμακα: Τα ωφέλιμα έντομα θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία μας, αν έχουμε αρκετά επιβλαβή έντομα για να τρέφονται. Τα  παραδοσιακά φυτοφάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και τα σκευάσματα να προσέχουμε να μην ενοχλούν τα ωφέλιμα(υπάρχουν πλέον τέτοια σκευάσματα στο εμπόριο).  Οι Ψεκασμοί με φυτοφάρμακα σκοτώνουν και τα  δύο -ωφέλιμα έντομα και πηγή τροφής τους  προκαλώντας συχνά μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των παρασίτων στην επόμενη περίοδο. Λιγότερο τοξικά φυτοφάρμακα, όπως σκευάσματα σαπούνιού ή ορυκτελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν  για να μειώσουν πληθυσμούς στα επιβλαβή έντομα, επιτρέποντας έτσι τα ωφέλιμα έντομα που επιβιώνουν για να συνεχίσουν  τη διατροφή τους.

Κώστας Τάτσης
Γεωπόνος
 Αρθρα που βοηθούν: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου