Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΉΣΕΤΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΆ ΠΡΟΙΌΝΤΑ


Στέκεστε στον μπαχτσέ, ο ήλιος στο δέρμα σας, μιλάτε με έναν τοπικό αγρότη σχετικά με το μέγεθος και τη γεύση της φετινής συγκομιδής των ροδάκινων του,  και να σας προσφέρει ένα φρούτο  από το δέντρο …..   ένα κομμάτι  με όλη την γλύκα στο στόμα σας. Αφού δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, μπορείτε να επιλέξετε το αγαπημένο σας φρούτο. Ακόμα αν είστε μακριά  η μνήμη  τις επόμενες ημέρες θα φέρνει αυτή την εικόνα στο μυαλό.
Ή ...
Στέκεστε στο τμήμα φρούτων στο τοπικό σας super market,  όλα γυαλιστερά από τα φώτα αλογόνου και τα νέον, με  χρωματιστό κουτιά από χαρτόνι που περιέχουν  φρούτο και γεμίζεται το καρότσι σας; 
Προφανώς, οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαν ότι το πρώτο σενάριο, στην αγορά του τοπικού αγρότη,  που είναι πολύ πιο ελκυστικό από μία επίσκεψη σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Αλλά πέρα ​​από τον αισθητικό παράγοντα, είναι  πολλά τα οφέλη της στήριξης της τοπικής αγοράς των  αγρότες σας; Εδώ είναι δέκα λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι θα πρέπει να ψωνίσετε στην τοπική αγορά αγροτών σας.

1. Αγοράζοντας Τοπικά
Αγοράζοντας από το τοπικό αγρότη σας επιτρέπει να υποστηρίξει την τοπική γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που τρώτε προέρχονται από κοντά, και δεν απαιτούν από εμάς να χάνουμε πολλή ενέργεια και το πετρέλαιο να μεταφέρουν τα τρόφιμα από όλο τον κόσμο. Τρώτε τα τρόφιμα στο δικό σας περιβάλλον, όπου έχει δημιουργηθεί με  τέλεια θρεπτικά συστατικά για συγκεκριμένο κλίμα και την περιοχή μας που είναι από τα βλογημένα σημεία του πλανήτη. Βελτιώνεται  το περιβάλλον με τη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

2. Φθηνότερα Βιολογικά φρούτα & λαχανικά
Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από φρέσκα, βιολογικά προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές από ό, τι σε ένα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί αγρότες που μεταφέρουν προϊόντα που  είναι   πραγματικά  "βιολογικά", ( και όχι μέσα από μία γραφειοκρατική - δαπανηρή -βαριά διαδικασία).. Το πλεονέκτημα σε μια αγορά αγροτών είναι ότι μπορείτε πραγματικά να μιλήσετε με τον αγρότη, να βελτιώσετε το εισόδημα του, να μάθετε σχετικά με τις μεθόδους τους και στη συνέχεια να αποφασίσετε για τον εαυτό σας και στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας επιτρέψει επισκεφθείτε το αγρόκτημά του
.
3. Στήριξη της Τοπικής Οικονομίας & αγρότες σας
Μπορείτε στηρίζουν τον άνθρωπο και την τοπική οικονομία, όχι τεράστια βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων  και τους πολυεθνικούς  ομίλους τροφίμων.
Όχι μόνο  τα χρήματά σας θα μείνουν στην περιοχή σας  και να γίνεται εν μέρει και εσείς ένας από τους αποδέκτες των χρημάτων που ο αγρότης θα επιστρέψει στην κοινωνία  για τις ανάγκες του.  θα θυμάστε το χαμόγελο του γεωργού που παρέδωσε σας  το ζουμερό ροδάκινο….


4. Tρέφεστε Εποχικά
Με ψώνια στην τοπική αγορά αγροτών, θα τρώτε εποχιακά, φρέσκα και ώριμα. Αυτός είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη  υγεία σας. Τα μεταφερόμενα φρούτα συνήθως μαζεύονται πριν ωριμάσουν για να διατηρηθούν κατά την μεταφορά  και η ωρίμανση γίνεται τεχνητά συνήθως με ασετιλίνη. 

5. Ασφαλέστερα τρόφιμα
Τρόφιμα από την τοπική αγορά αγροτών σας είναι γενικά πιο ασφαλή. Θυμηθείτε τα πρόσφατα κρούσματα E. coli στην Γερμανία…. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν ως επί το πλείστον σε μεγάλες βιομηχανικές παραγωγές όπου ο αγρότης είναι πια «επιχειρηματίας» και έχει ξεκοπεί από την γή του. Η ποσότητα είναι θύμα στον βωμό της ποσότητας και της μείωσης των κοστολογίων. Παράλληλα το κλίμα της χώρας μας ευννοεί,  και ιδιαίτερα  η ηλιοφάνεια «μειώνει» την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων 

6. Φρέσκα Φρούτα & Λαχανικά
Το φαγητό από την τοπική αγορά αγροτών σας είναι, ειλικρινά, πιο φρέσκο. Επειδή καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι το μήλο που αγοράζετε από τον γεωργό να έχει συλλεχθεί πριν από λίγες ημέρες. Αυτό είναι δυσκολότερο σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ.

7. Μεγάλη Ποικιλία
Υπάρχει συνήθως μια καταπληκτική ποικιλία από φρούτα και λαχανικά στην τοπική αγορά αγροτών σας Αυτά είναι η παραγωγή  της εποχής και βέβαια δεν θα βρείτε ανανά στα όρη….. Κάθε αγρότης μπορεί να έχει τη δική του μέθοδο για την καλλιέργεια ντομάτας ή πιπεριάς. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ σε ένα super market όπου όλα είναι τυποποιημένα.


8. Καλύτερη γεύση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα τοπικά τρόφιμα   έχουν απλά καλύτερη γεύση.  Και αυτό γιατί μαζεύονται ωριμότερα.

9. Είναι υγιεινά!
Τρώγοντας φρέσκα, τα  τοπικά  φρούτα και τα λαχανικά  κάνετε καλό στην υγεία σας. Και όχι μόνο!! Ντόπιο μέλι, λιχουδιές,  χόρτα άμεσα από το χωράφι θα γεμίζουν το τραπέζι σας.

10. Το πιο σημαντικό - είναι διασκέδαση!
Η επίσκεψη στον αγρό είναι απλά διασκέδαση για όλη την οικογένεια και εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Η συνάντηση  με την τοπική κοινωνία μας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος  να αισθάνονται τα παιδιά μας συνδεδεμένα με τον κόσμο γύρω σας,  ενώ  παράλληλα βελτιώνεται την υγεία για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Είναι και εξαιρετικό εκπαιδευτικά αφού πολλά παιδιά που ζουν στο άστυ δεν γνωρίζουν πως παράγεται μία ντομάτα ή πως είναι μία αγελάδα στην πραγματικότητα

Έχουμε και μία πρόταση για να αποφύγετε την επίσκεψη στον αγρό, Να φτιάξετε το δικό σας βιολογικό περιβόλι
Έτσι  μία καλύτερη λύση θα ήταν να βελτιωθεί το δικό σας φαγητό  φτιάχνοντας  ένα βιολογικό κήπο. Φυσικά, αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο και χρήμα,  αλλά τελικά  το αποτέλεσμα είναι πολύ οικονομικό και γευστικό.

Τάτσης Κώστας
McsΓεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου