Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Κεκροσπορίωση στο καλαμποκι



-  Τα φύλλα που παρουσιάζουν συμπτώματα της κερκοσπορίωση (Kabatiella zeae). Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από μικρές, ανοιχτόχρωμες και κάπως ημιδιαφανή κηλίδες  που εμφανίζονται, να περιβάλλονται από ένα κόκκινο-καφέ δακτύλιο με ένα κίτρινο χλωρωτικό 2ο δακτύλιο,  που φαίνεται εύκολα ενάντια στο φως.

- Οι κηλίδες φύλλων είναι κυκλικές ή οβάλ, 1-4 mm σε διάμετρο, και ονομάζονται eyespots λόγω του σχήματος και του χρώματος τους. Οι κηλίδες γίνονται σταδιακά πιο σκούρες και τα κέντρα, τα οποία γίνονται πιο καφέ.

- Οι κηλίδες διατεταγμένες  είναι κατά μήκος της φλέβας του φύλλου και είναι πιο πολυάριθμες κατά μήκος των ακμών των φύλλων. Σημειακά παρουσιάζονται  μόνο αρχικά, αλλά γρήγορα εξαπλώνονται σε ολόκληρη την κάλυψη της φυλλικής επιφάνειας.

- Η ασθένεια είναι  συχνά εμφανίζεται σε έμπλαστρα επί των φύλλων. Οι βλάβες είναι πιο κοινές σε μεγάλα φυτά και δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην αρχή της σεζόν.

- Εκτός από τα φύλλα,  στο Κ. zeae προσβάλλει το περίβλημα των φύλλων και τα φύλλα που καλύπτουν τα αυτιά. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ξήρανσης των αυτιών.

- Τα φύλλα κιτρινίζουν και πεθαίνουν στο σημείο της μόλυνσης. Νεκρωτικές περιοχές εξαπλώνονται  προκαλώντας πρόωρη ξήρανση των φύλλων και συνεπώς μία μείωση στην απόδοση του σπόρου.

- Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχέεται εύκολα με φυσιολογικά γενετικά ή κηλίδες, οι οποίες είναι μη λοιμώδεις αλλά παρατηρείται ευρέως στα φύλλα καλαμποκιού. Επίσης, είναι παρόμοιες με πρώιμη κηλίδωση των φύλλων Curvularia.

- Λεπτομερής καλλιέργεια και η αμειψισπορά μπορεί να μειώσει την πρόωρη μόλυνση του Κ. zeae.

- Αντοχή σε υβρίδια του  Κ. zeae είναι σημαντική στον έλεγχο της κερκοσπορίωσης και υβριδία με κάποια ανθεκτικότητα στην ασθένεια πρέπει να φυτευτούν.

- Μυκητοκτόνα  που έχουν καταχωρηθεί για χρήση στο  Κ. zeae είναι mancozeb, propiconazole, chlorothalonil και benomyl.

-  Ο έλεγχος παρασίτων παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της εμφάνισης της κερκοσπορίωσης, ιδιαίτερα ο έλεγχος των Aphididae και θυσανοπτέρων, η οποία τρέφονται με αραβόσιτο και μπορεί να διευκολύνουν  την διείσδυση των  κονίδιων.
από: plantwise.org ?dsid=29297&loadmodule=plantwisedatasheet&page=4270&site=234
μεταφραση Κ. Τάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου