Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Άρωμα … κήπου


Άρωμα … κήπου



Οι ανθρώπινες αισθήσεις μας βοηθούν να αισθανόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε καλλίτερα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είτε είναι ευχάριστο είτε δυσάρεστο για εμάς.
Στον κήπο ή γενικότερα σε ένα χώρο που έχει κυρίαρχο στοιχείο το φυτικό υλικό όπως ένα πάρκο, για να έχει ελπίδες επιτυχίας πρέπει κατά το σχεδιασμό του, να ληφθούν υπόψη και παράγοντες οι οποίοι θα «ξυπνήσουν» τις ανθρώπινες αισθήσεις.









Τα αρώματα  που μπορεί να προσφέρει ο χώρος πρασίνου είναι πολλά και διαφορετικά. Υπέροχα αρώματα από τα άνθη των φυτών, αρώματα που αναδύονται από το φύλλωμα των δένδρων και θάμνων, ακόμα και η ομορφιά της μυρωδιάς του χώματος μετά από την βροχή.




Φυτά όπως, η τριανταφυλλιά, το γιασεμί, ο οσμάνθους η γλυτσίνια, με υπέροχο άρωμα στα άνθη τους, το δεντρολίβανο, η δάφνη, η μυρτιά, η λεβάντα για τα αρωματικά τους φύλλα και πόσα άλλα ακόμη που προσφέρουν απλόχερα τα σαγηνευτικά και ευχάριστα αρώματά τους. Εποχιακά και βολβώδη που ανάλογα τις εποχές μας χαρίζουν και αυτά αρωματικά φύλλα και άνθη.



Η μνήμη συνήθως συνδέεται με ένα άρωμα που αναγνωρίζουμε από εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας ή από αισθήματα που μας δημιουργήθηκαν κοντά στη φύση. Τα αρώματα των φυτών προκαλούν πολλές αναμνήσεις και εντυπώσεις. Κάποιος που έχει μυρίσει το καρπό από το κράνια η άνθος του τριαντάφυλλου, θα αναγνωρίσει πολύ γρήγορα αυτή τη μυρωδιά μέσω της γεύσης ακόμα και σε είδη όπως το φαγητό ή το κρασί.


Ας ξεκινήσουμε να πάρουμε τους δρόμους και ας περπατήσουμε στον κήπο μας, στα πάρκα, στο δάσος, στην ύπαιθρο, στη θάλασσα ή ακόμα και στο κέντρο της πόλης έχοντας «ανοιχτή» τη μύτη μας. Θα μυρίσουμε τα λουλούδια, τα δέντρα, τους θάμνους το στρωμένο χορτάρι που θα συναντούμε στη βόλτα μας ακόμα και το χώμα μετά από βροχή. Αυτή η συλλογή αρωμάτων θα είναι ο προσωπικός μας θησαυρός. Κρατήστε τις εντυπώσεις αυτές και γεμίστε τη μνήμη σας με μυρωδιές.
Το άρωμα των φυτών διεγείρεται ανάλογα την θέση που το φυτεύουμε. Όταν γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του κάθε είδους σε ήλιο, σκιά, νερό ακόμα και εδαφικές ανάγκες απολαμβάνουμε πιο έντονα τα αρώματα που μπορούν να μας προσφέρουν.





Τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω όταν τα συμπεριλαμβάνουμε στη μελέτη του χώρου που σχεδιάζουμε, έχουν αποτέλεσμα πραγματικό και αισθητό. Ο επισκέπτης του χώρου θα  αντιλαμβάνεται  το περιβάλλον από την αίσθηση της όσφρησης η οποία θα τον οδηγεί σε μια διαδρομή γεμάτη ξεχωριστές ευωδίες της πλούσιας φύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου