Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ώρα για ελέγχο στις μουσμουλιές


Εμμανουηλίδης Ηλίας|  16/01/2012 - 11:35 πμ
Οι καρποί της μουσμουλιάς στο τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν το μέγεθος μεγάλων ρεβιθιών, αφού τα μούσμουλα είναι το πρώτο ανοιξιάτικο φρούτο, που βγαίνει στην αγορά.
Συστήνονται συλλογή και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων της μουσμουλιάςΣυστήνονται συλλογή και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων της μουσμουλιάς
Το κυριότερο πρόβλημα των καρπών, αλλά και των φύλλων, των ανθέων και λιγότερο των βλαστών είναι ο μύκητας του φουζικλαδίου. Η ασθένεια παρουσιάζεται πάνω στους καρπούς της μουσμουλιάς με χαρακτηριστικές σκοτεινόχρωμες ελαιοκαστανές κηλίδες. Γι’ αυτό χρειάζονται επαγρύπνηση και συστηματικός έλεγχος φυλλώματος και καρπών από τώρα, επειδή η ασθένεια ευνοείται από ψυχρό και βροχερό καιρό.
Οι προσβολές αρχίζουν λίγο πριν από την άνθηση και μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Τα προσβεβλημένα φυτικά όργανα, εφόσον διατηρούνται πάνω στα δέντρα, αποτελούν εστίες μόλυνσης, αφού πάνω σ’ αυτά παράγονται τα μολύσματα του μύκητα.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστώνται η συστηματική συλλογή και το κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων της μουσμουλιάς. Συλλέγονται ακόμη οι προσβεβλημένοι πεσμένοι καρποί και φύλλα από το έδαφος
και καταστρέφονται με φωτιά. Το έδαφος του περιβολιού πρέπει να είναι ισοπεδωμένο και να στραγγίζει καλά.
Εφόσον το φουζικλάδιο δηλώνει την παρουσία του στον οπωρώνα, χρειάζεται ένας ψεκασμός πριν από την άνθηση με βορδιγάλειο πολτό 1% ή οξυχλωριούχο χαλκό 0,5% ή άλλο κατάλληλο για το φουζικλάδιο και τη
μουσμουλιά μυκητοκτόνο με βάση τη δραστική ουσία myclobutanil.
Ο ψεκασμός με σκεύασμα myclobutanil 24% εφαρμόζεται με κάλυψη του φυλλώματος όταν οι συνθήκες ευνοούν την ασθένεια και η δόση που προτείνεται είναι 15 έως 20 κυβικά εκατοστά σκευάσματος σε 100 λίτρα νερό.
Στο ψεκαστικό υγρό προστίθεται ισχυρή διαβρεκτική ουσία λόγω του τριχώματος των φυτικών επιφανειών της μουσμουλιάς που εμποδίζει τη μυκητοκτόνο ουσία να έλθει σε επαφή με το παθογόνο. Μπορεί να γίνουν μέχρι 3 ψεκασμοί εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες, δηλαδή υπάρχουν συχνές βροχές και υψηλή υγρασία. Οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή των καρπών της μουσμουλιάς είναι τουλάχιστον 15.


Πηγή: http://www.agronews.gr/?pid=156&aid=75557&la=1
www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου