Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ


Η αειφορία είναι μια λέξη που ακούμε συχνά αυτές τις μέρες, σε πολλά επίπεδα. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει; Στο ευρύτερο ορισμό της, αυτό σημαίνει την άσκηση περιβαλλοντικής διαχείρισης έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι σημερινές ανάγκες μας, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Βιώσιμες πρακτικές μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη γεωργία, τη χρήση ενέργειας, την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, τη διατήρηση των ωκεανών μας, των πόρων και της χρήσης του νερού, σε όλες τις  οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τον τρόπο που έχουν αντίκτυπο στο φυσικό κόσμο γύρω μας.

     Είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί η βιωσιμότητα σε μεγάλη κλίμακα,  αλλά και εμείς  μπορούμε  να έχουμε αντίκτυπο μέσα από τις αποφάσεις και πρακτικές που υιοθετούμε ως άτομα. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να ενσωματώσουμε  βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στην κηποτεχνία και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από τα σπίτια μας και στο σχεδιασμό πράσινων χώρων. Προφανώς αυτή η δράση μας δεν μπορεί να έχει τον παγκόσμιο αντίκτυπο των δράσεων της κυβέρνησης στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά μπορεί να μεταβάλει τη δική μας γωνιά του κόσμου  σε ένα καλύτερο χώρο, τόσο για τον εαυτό μας  τους γείτονες μας στο παρόν και άλλοι στα επόμενα χρόνια
.
     Το χώμα έχει σπουδαίο ρόλο στο τρόπο χειρισμού και διαχείρισης. Εμπλουτίζοντας το χώμα σας με οργανική ύλη, θα το βοηθήσει να απορροφήσει το νερό και στραγγίζει  καλά, με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και  να έχουμε λιγότερο νερό απορροής σε πλημμυρικές βροχοπτώσεις. Η προσθήκη οργανικής ουσίας όπως τα προϊόντα κομποστοποίησης θα στηρίξει τους πολλούς ωφέλιμους οργανισμούς που συμβάλλουν σε ένα υγιές, ζωντανό χώμα που βοηθά την ανάπτυξη των φυτών με μικρότερη ανάγκη σε πρόσθετο λίπασμα. Βοηθά επίσης το χώμα συγκεντρώνει  του άνθρακα που θα μπορούσε να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα.

     Καλλιέργεια για χλωρή λίπανση, χειμώνα ή καλοκαίρι δεν θα προσθέσει μόνο οργανική ύλη, αλλά θα έχουμε πρόληψη  της διάβρωσης συγκράτησης του άνθρακα που μπορεί να συμβεί όταν το έδαφος μένει γυμνό. Παράγοντας   λίπασμα από τον κήπο μας από πράσινα υπολείματα κουζίνας και κήπου κρατάμε αυτά τα υλικά έξω από τους χώρους υγειονομικής ταφής και ολοκληρώνουμε τον κύκλο της ανακύκλωσης και  ανανεώνοντας τον κήπο μας. Στόχος είναι να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα που παράγουμε από τον χώρο μας
     Σκέφτομαι για τη χρήση της ενέργειας που έχουμε  στο κήπο μας, από το καύσιμο που χρησιμοποιούμε  για να  ένα χλοοκοπτικό για την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή, τη συσκευασία όλων των πρόσθετων υλικών λιπασμάτων και φυτοφάρμακων. Η μείωση του μεγέθους  του χλοοτάπητα και  η χρήση ενός κουρευτικού  ώθησης είναι δύο λύσεις για τη διατήρηση μιας πιο βιώσιμης  διαχείρισης του.
     Η χρήση οργανικών λιπασμάτων, κομπόστ,  και σκευασμάτων βιολογικής γεωργίας κάνει το χώρο μας πιο φιλικό προς το κλίμα, το καθιστά ασφαλέστερο για μας, τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα μας, για να μην αναφέρουμε τα πουλιά και τις μέλισσες.



Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου