Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Πάρκο Δηλαβέρη στον Πειραιά



Ένας νέος χώρος πρασίνου διαμορφώθηκε στον Πειραιά δίνοντας ζωή σε ένα χώρο που είχε πρακτικά  εγκαταλειφθεί.
            Το πάρκο Δηλαβέρη αν και είχε τις σωστές προϋποθέσεις, τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί τόσο το αρδευτικό του δίκτυο όσο και το φυσικό περιβάλλον το οποίο είχε αντικατασταθεί από αγριόχορτα και μπάζα. 
               Ο χώρος είναι υπέροχός . Είναι μια παλιά ιστορική βιομηχανία στην συμβολή των οδών και Ρετσίνα στην περιοχή Λεύκας στον Πειραιά.



Είναι απομεινάρι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που μεσουρανούσε το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα. Σταμάτησε την λειτουργία του το 1982  και το οικόπεδο δωρίθηκε στον Δήμο Πειραιά από τον Ευπατρίδη ιδιοκτήτη του Κρίτωνα Δηλαβέρη. Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων κατεδαφιστικέ τότε  και διατηρήθηκαν οι τρεις εμβληματικές καμινάδες, το κτήριο διοίκησης και η κάμινος Hoffman με την χαρακτηριστική στοά που ονομάστηκαν διατηρητέα το 1991. 



χωματουργικές εργασίες
Ο χώρος διαμορφώθηκε σε πάρκο , μεταφέρθηκαν εκεί υπηρεσίες του Δήμου και μετά εγκαταλείφθηκε έρμαιο σε διαθέσεις άστεγων και βάνδαλων Παρουσίαζε μια απογοητευτική όψη με μπάζα, σκουπίδια, πάρα πολλά ξέρα δέντρα και φυτά. Ορίζεται  από τις Οδούς Θηβών , Δηλαβέρη , Μακεδονίας και Πίνδου σε μία έκταση  14 στρεμμάτων


Tοποθετηση υπογειου σταλλακτηφόρου με ειδικό παρελκομενο



            Με τις ενέργειες που έγιναν πετύχαμε όχι απλά την πλήρη αναμόρφωση του τοπίου αλλά και την εν γένει παρουσία του πάρκου κάνοντας το ελκυστικό προς τον κόσμο. Συγκεκριμένα είχαμε την εκ νέου κατασκευή του αρδευτικού δικτύου και πλήρη κάλυψη των πράσινων χώρων με φυτά και χλοοτάπητα. Το σύστημα του αυτοματισμού έγινε με υπάρδευση για χαμηλή κατανάλωση νερού αλλά και την αποφυγή βανδαλισμών . 




            Απομακρύνθηκαν πάνω από 1500 κυβικά μπάζα και προστέθηκαν 300 κυβικά χώμα πηλοαμμώδες(άμμος άνω του 65%) και  και το σύνολο των εδαφών του πάρκου βελτιώθηκε με 70 κυβικά περλίτη και 65 κυβικά τύρφης.

            Τοποθετήθηκε δεξαμενή δέκα τόννων που τροφοδοτείται από την γεώτρηση του χώρου, αντλητικό σύστημα, κεντρικός αγωγός που τροφοδοτεί 'όλο το πάρκο. Επίσης όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός απο  βάνες ,  24 ηλεκτροβάνες, ανάλογη  καλωδίωση εντολών, ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξαεριστικές βαλβίδες, βαλβίδες καθαρισμού ανά στάση, και πάνω από είκοσι χιλιάδες μέτρα υπόγειο σταλλακτηφόρο μωβ χρώματος.

            Εκτός αυτών δημιουργήθηκαν τρεις παιδικές χαρές σε νέους χώρους έκτασης 1150 τμ με τη παράλληλη κατασκευή  6 ξύλινων πέργκολων γύρω τους και καθίσματα για την εξυπηρέτηση των συνοδών τους. 



          Σε όλο το πάρκο μπήκαν εκ νέου  σχεδόν 40 ξύλινα παγκάκια και τοποθετήθηκαν αρκετοί  κάδοι και άλλος  αστικός εξοπλισμός . κατασκευάστηκε ξύλινη περίφραξη 460 μέτρων για την προστασία των πεζών που κινούνται στο περιμετρικό χωμάτινο μονοπάτι γιατί στο χώρο σε κάποια σημεία τα πρανή είναι έντονα.



          Στο μέσο του κατασκευάστηκε ένα σύγχρονου τύπου σιντριβάνι που έχει πλήρη εξοπλισμό από 4 ανοξείδωτες αντλίες με αντίστοιχο φωτισμό και Πίνακα λειτουργία με την απαραίτητη προστασία από άνεμο. 


Φυτεύτηκαν αρκετές χιλιάδες θάμνοι και δέντρα ενώ τοποθετήθηκαν πάνω από επτά στρέμματα χλοοτάπητα





Φυτεύτηκαν αρκετές χιλιάδες θάμνοι και δέντρα ενώ τοποθετήθηκαν πάνω από επτά στρέμματα χλοοτάπητα


Με την εργασία αυτή άλλαξε ριζικά η μορφή του πάρκου αλλά απομένουν οι εργασίας δαπέδων και σκαλοπατιών στον χώρο


Το πάρκο μετατράπηκε σε χώρο ανάσας και ζωής της πόλης σε μία απο τις υποβαθμισμένες περιοχές




ClientDilaveri & Papadogeorgi Park, Municipality of Piraeus
Place: Piraeus
Description: The construction of the two parks in Piraeus which occupy an overall surface of 22.000 m2 was of great importance, as both areas were reformed from the beginning. The reformation had the target of making the parks more attractive to the citizens. Dilaveri Park, even if it was preexisting there since 1990, it presented signs of abandonment during last years. Papadogeorgi Park would be a new green site as its previous usage was for a military base and it was full of debris.
Photo: Κ. Tatsis







The reformation was including the reconstruction of the irrigation system and the overall cover of the sites with plants, trees and lawn grass. In addition we set up modern playgrounds, wooden pergolas and benches and in the centre of the two parks we set up two modern type fountains. The plants species are native Greek and Mediterranean type plants and they occupy a surface of 6.000 m². The prepared lawn grass occupy a surface of 10.500 m²The irrigation was constructed with the usage of the automatic system, with dripper line tubes and for the lawn with the usage of the sub-terrain dripper line tube system and with underground sprinklers.

το κτήριο του φούρνου


Completion Year: February 2013
Budget: 220.000 euro
Link:www.topiodomi.gr











Μελέτη:                      Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Πειραιά
Χρηματοδότηση:        Πράσινο Ταμείο
Κατασκευή:                Κ/Ξ ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ 
Eπίβλεψη :                  Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Πειραιά
Χρόνος κατασκευής : 32 ημέρες

Κωνσταντίνος Τάτσης
Msc Γεωπόνος

5 σχόλια:

  1. μπραβο!!! Πολύ καλή δουλειά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια!!!Τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο πράσινο και χώρους για παιχνίδι... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο σας ειναι οτι καλιτερο μπορουσε να γινει στον πειραια μακαρι να μιν το καταστρεπσουνε και αυτο βαλτε και κανεναν φυλακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή μου ποστάρεις αυτό το link ως σχόλιο σε ένα ιστορικό / φωτογραφικό αφιέρωμα για την πλινθοκεραμοποιία που προϋπήρχε - μερικές ερωτήσεις:

    - Πόσες φορές θα κάνει εγκαίνια ο δήμαρχος στο Πάρκο. Ήδη είναι στη δεύτερη.
    - Το Πάρκο από την εποχή των πρώτων εγκαινίων παραμένει κλειστό για το κοινό.
    - Εκεί που λέει χρηματοδότηση λείπει το νουμεράκι του προυπολογισμού. Λίγη πληροφόρηση δε βλάπτει - μου αρέσουν τα τεκμηριωμένα κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aγαπητε ,
    1ο το τι κανει ο δημαρχος δεν αφορά ..Τα πολιτικά παχνιδια αξιολογουνται απο τους πολιτες.
    2ο τα ρωτα εγκαινια ήταν όταν τελειωσε το εργο πρασίνου και εκλεισε γιατι χρειάζονται τα εργα αοδοποιίας που τελικά δεν έγινε και τωρα το "πρασινο" του Δήμου κάνει διαδρόμους με ήπια μέσα. (και καλυτερα αφου θα αποροφούν νερό και δεν μπηκε σχεδόν καθόλου επιπλέον μπετο) γιατι με μηχανικούς θα κοστιζε πολλά και θα τελείωνε σε κανα ετος...
    3ο Η χρηματοδότηση ηταν απο το πρασινο ταμείο ενιαία για δύο πάρκα Το Δηλαβέρη και το Παπαδογιωργη (στην Λέυκα η παλια στρατολογία) Το σύνολο ηταν σχεδόν ενα εκ ευρώ και τελικά το κόστος έπεσε κάτω απο 720χιλ ευρω με τις εκπτωσεις των επιχειρήσεων πρασίνου που μειοδότησαν στο αντικείμενο
    δύσκολα μπορεί να ξεχωρισει γιατι ήταν εννιαίο αλλα προσσεγιστικά θα είναι στα 450 χιλιάδες απολογισμός για το Δηλαβέρη
    ελπίζω να σε καλυψα...Το ανέβασα γιατι τα κακο που ορθα αναφερεις εχει και καλο...οτι η ποιό υποβαθμισμένη περιοχή του Πειραιά απεκτησε ενα σημαντικό χωρο πρασίνου και αν σχεδιαστεί σωστά και αναπλαστεί ο φούρνος θα μπορούσε να είναι και χώρος πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή