Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ο εξαίρετος


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΙΖΩΔΗ ΜΑΙΝΤΑΝΟΥ


Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) κατάγεται από τη νότια Ευρώπη, και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας.

       Πέρα από τον κοινό πλατύφυλλο μαϊντανό που καλλιεργείται για το φύλλωμά του σε χώρες της Μεσογείου και είναι η πιο γνωστή μορφή στην Ελλάδα, υπάρχουν δυο άλλοι τύποι - ο σγουρός μαϊντανός που καλλιεργείται κυρίως στη Β. Ευρώπη τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για διακοσμητικούς λόγους και ο ριζώδης μαϊντανός ο οποίος καλλιεργείται επίσης στη Β. Ευρώπη για τη σαρκώδη ρίζα του. Τα φύλλα όλων των τύπων μαϊντανού χρησιμοποιούνται στην μαγειρική. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μαϊντανού είναι γνωστές ακόμη από τα αρχαία χρόνια όπου ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σε διάφορα τονωτικά, αντίδοτα δηλητηρίων, αντιρρευματικά αλλά και σε διάφορες συνταγές για την θεραπεία στις πέτρες και κύστες νεφρών.
        Στη χώρα μας ο μαϊντανός καλλιεργείται κυρίως στις περιαστικές περιοχές με κυριότερο καλλιεργούμενο τύπο τον κοινό πλατύφυλλο μαϊντανό, ενώ σε πολύ μικρό βαθμό καλλιεργείται και ο σγουρός μαϊντανός.
O ριζώδης μαϊντανός όπως και τα φυλλώδη είδη μαϊντανού  είναι φυτό ψυχρής εποχής, αρκετά σκληραγωγημένος στο κρύο.
         Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15-18° C (όχι πάνω από 24° C). Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 0° C) το εναέριο φυτό καταστρέφεται. Η παρατεταμένη έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες    (7° C ή χαμηλότερη) μπορεί να προκαλέσει εαρινοποίηση,
δηλαδή πρόωρη άνθηση η οποία οδηγεί στη μείωση της  ποιότητας και παραγωγής ριζών.
      Ο ριζώδης μαϊντανός συγκομίζεται στο τέλος της καλλιέργειας, όταν τα φύλλα αρχίζουν να ξηραίνονται, δηλαδή  3-6 μήνες μετά τη σπορά ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειας. Οι ρίζες ξεριζώνονται όπως στο καρότο, καθαρίζονται και αφαιρούνται τα φύλλα. Μετά από ξέπλυμα και στέγνωμα οι ρίζες αποθηκεύονται εύκολα όπως τα καρότα για 3-4 μήνες στους 1-2o C και 90-95% σχετική υγρασία.
       Η διάδοση της καλλιέργειας του ριζώδη μαϊντανού στην χώρα μας είναι
εφικτή, δίνοντας στον Έλληνα παραγωγό μια διέξοδο προς
νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.

    Το βασικότερο πλεονέκτημα του ριζώδη μαϊντανού αποτελεί η διττή χρήση του φυτού για το φύλλωμα και τη ρίζα του, ενώ οι κλιματικές   
συνθήκες της χώρας μας επιτρέπουν την παραγωγή ριζών σε περιόδους όπου η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κύριες παραγωγικές χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (τέλος άνοιξης – νωρίς το καλοκαίρι). πηγη:agroepidotiseis

MAINTANOS O KΑΘΑΡΙΣΤΗΣ


Περνούν τα χρόνια και τα νεφρά μας φιλτράρουνε το αίμα αφαιρώντας
άλατα, δηλητήρια και κάθε τι ανεπιθύμητο , που μπαίνει στο σώμα μας.

Με την πάροδο του χρόνου τα άλατα συσσωρεύονται και αυτό απαιτεί
θεραπευτική αγωγή καθαρισμού.

Πως γίνεται αυτό ;

Είναι πολύ εύκολο. Πρώτα πάρε ένα μάτσο μαϊντανό και πλύνε το  για να καθαρίσει.

 Ύστερα ψιλόκοψέ το και βάλτο σε μια κατσαρόλα, ρίξε καθαρό νερό,
βράσε το για ένα δεκάλεπτο, άφησέ το να κρυώσει , κατόπιν φιλτράρισέ
το ,  άδειασέ το σε ένα καθαρό μπουκάλι και βάλε το μέσα στο ψυγείο να
κρυώσει.

Πίνε ένα ποτήρι την ημέρα και θα διαπιστώσεις πως όλα τα άλατα και
άλλα δηλητήρια να φεύγουν από τα νεφρά σου με το κατούρημα.

Επίσης θα νοιώσεις την διαφορά που ποτέ πριν δεν είχες νοιώσει.

Ο μαϊντανός είναι γνωστός σαν το καλύτερο καθαρτικό για τα νεφρά και
είναι φυσικό.

 Kωνσταντινος Τατσης 
 Γεωπόμος 
WWW.TOPIODOMI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου